Dodaj do ulubionych

@MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec?

04.09.06, 11:50
@ MIF Cześć.

Jesli możesz odpisz na mój mail.

Czytałem na forum kilka twoich wątków. Widzę że jesteś przeciwko gotowcą.Ja
jestem przyszłym klientem biura z gotowcami lub architekta....
kupiłem ziemię (zalesioną działkę na uboczu miasta 3000m
kw. I szukam. Szukam czego? Szukam kogo?

Szukam rozwiązania. Projekt gotowy? Projekt od podstaw
indywidualny? Coraz bardziej przychylam się do drugiej opcji, ale
niewiem kogo gdzie i za ile szukać? Jeśli możesz doradź. Oto moje
widzimisię czegoś co chcę nazwać Moim Domem:

Jestem młodym klientem 26lat. Mam żonę 2miesięcznego synka i to
dla nich będzie Nasz dom.

-Dom Parterowy bez poddasza użytkowego do 170m kw
-Przewaga otwartych duzych przestrzeni nad dzielonymi (kuchnia
koniecznie z salonem jako jego część
-Garaż poza bryłą domu
-Dom Jasny ale w miarę Tani w eksploatacji (wolę lepsze materiały
niż większe rachunki czyli przykład Styropian - Nie, Wełna
Mineralna - Tak.
- Z pomysłów: Dachówka ceramiczna, Drewniane podłogi
układane "równolegle do ścian" nie w Igiełkę, Okna pancerne
zamiast rolet.
-2 łazienki, jedna przy sypialni.
-Gdyby udało się nad częścią salonową pozostawić przestreń bez
sufitu a pod sam dach byłoby bosko.

To wsyztsko to luźna "Chcę" Powierzchnia domu w zasadzie wszystkie
te zachciewajki są opcjonalne. Dom chciałbym budować spokojnie
czyli dać czas na odstanie fundamentów i murów. Ale pewnie nie
dłużej niż 2,5 roku. To chyba tyle.

Potrzebuję projektanta lub biura które wyceni mi taki dom zajmie
się realizacją i wykonaniem projektu pod moją działkę. Oczywiście
nie mam nieskończonych funduszy. Dom i projekt ma być
usmiechniętym kompromisem między ceną a owym chceniem.

Pozdrawiam proszę o kontakt.

woland1980@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • woland1980 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? 05.09.06, 18:05
      Dzięki MIFF...

Może ktoś z forowiczów ma taki dom, projekt? jakieś spostrzeżenia? Proszę
      piszcie... może wpadną jakieś pomysły do głowy, proszę też o uwagi
      architektów... pozdrawiam!
      • Gość: ridd Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 19:50
        > kupiłem ziemię (zalesioną działkę na uboczu miasta 3000m
        > kw. I szukam.

Działka dość specyficzna, więc i dom taki powinien być, wzniesiony wg projektu
        indywidualnego.
        • Gość: mariusz Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.06, 21:17
          ale se chlopie wybrales doradce
          mif to kretyn jakich malo
          • Gość: mif Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:22
            kretyn idiota, głupiec, tępak, bałwan; med. człowiek mający objawy kretynizmu,
            matołectwa, upośledzenia fiz. i umysłowego na tle niedoczynności tarczycy.
            Etym. - fr. crétinisme 'kretynizm' od crétin 'kretyn' z dial. fr.
            cretin 'chrześcijanin (w pierw. sensie: też człowiek, nasz bliźni) - o chorych
            na kretynizm alpejczykach' od łac. christianus 'chrześcijanin'

wg Słownika wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych Wł. Kopalińskiego
            www.slownik-online.pl/kopalinski/861EEE8A38DD544AC12565ED004114B0.php
            Wrzuć w google hasło "kretyn" i zobacz co wyskoczy :)
    • ramonka27 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? 05.09.06, 21:16
      Hmmm
      Taka przestrzeń otwarta nad częściądomu nazywa się ANTRESOLĄ.
      Z punktu widzenia konstruktora budownictwa (mojego punktu widzenia)
      powierzchnia 170m2 samego parteru - oczywiście jeżeli tobie tak się podoba to
      już twoja sprawa. Wyjdzie taniej bo stropu nie będziesz musiał robić. Natomiast
      fajnie jest mieś poddasze. Garaż osobno - dobry pomysł. Otwarte przestrzenie -
      dobry pomysł. Co do Styropianu to raczej do rachunków się ma ni jak to co
      napisałeś (ma lepszą izolacyjność niż wełna) natomiast jest moim zdaniem
      materiałem gorszym - gdzieś o tym pisałem.
      Dachówka ceramiczna - dobry pomysł.
      Co do ceny domu to jest ona uzalezniona od skomplikowania konstrukcji,
      wielkości domu i jego standardu wykończenia. Jeżeli ktoś jest w stanie z tego
      co napisałeś podać ci kwotę to chyba tylko czarodziej.

P.S. Oczywiście skoro dom ma 4 ściany to jasne jest, że do jednych ścian
      podłoga bedzie równoległa, a do drugich prostopadała. :D:D:D:D

Co do projektu (gotowiec, indywidualny) - twoja sprawa. Jeden i drugi ma swoje
      wady i zalety.
      POZDRAWIAM
      • Gość: woland1980 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 16:19
        Hej.

Wpadły mi w oko 2 projekty. proszę o ocenę. Pomijając wątek "gotowe projekty są
        do dupy". Proszę o info, bo może na tych projektach będę się wzorował? Bo
        przecież pewnie zamówię indywidualny...

1. www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=389

2. www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=389

Pozdrawiam!
        • Gość: tom Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 16:23
          2x Maurycy, a gdzie Hawranek?
        • Gość: mariusz Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.getinsa.pl 06.09.06, 16:26
          fajne te domki letniskowe
    • woland1980 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? 05.09.06, 22:06
      @Mariusz

Pozwól że o zdanie będę pytał kogomam ochotę.

@ramonka27

Dzięki za twoją opinię, i zwrócenie uwagi na owe 4 ściany, he he... No ale
      rozumiem że wiesz o co mi chodziło:-)Napisz może coś więcej, nie wiem czy
      jesteś architektem, ale z chęcią wysłuchałbym twojej opinii. Może spotkałaś się
      z projektami które mogłyby mnie zainteresować? Co myslisz o metrarzu takiego
      domu parterowego?Możesz napisać na mail:-)

Pozdrawiam i dzięki wszystkim!
      • ramonka27 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? 05.09.06, 22:43
        Ja nie jestem architektem - jestem konstruktorem budownictwa.
        • Gość: mariusz_inny Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: 195.117.48.* 06.09.06, 12:53
          Skoro już na konstruktora budowalnego trafiłem to pozwolisz, że zadam pytanie
          od siebie. Czy łączenie/dodawanie do konstrukcji domu murowanego drewnianych
          słupów/filarów(nie wiem jak to poprawnie określić), które będą widoczne np. w
          kuchni czy salonie to "droga fanaberia"?

PS. Autora z góry przepraszam że wtrącam się w jego watek:)
          • ramonka27 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? 06.09.06, 16:18
            Hmmm
            Dziwne pytanie. A po co ci owe udziwnienia z drewna???
            Nie bardzo widzę ich znaczenie w konstrukcji domu murowanego w ścianach - chyba
            tylko jako ozdoba - taki dawny wiejski dworek???
            Jak chcesz mieć tylko wśrodku to przymocuj sobie do ściany deski grubości 19mm
            i nie tynkuj w tych miejscach. Jak ci się to znudzi - oderwiesz i po kłopocie.
            Dodawanie niepotrzebnych elementów drewnianych w ściany murowane może zakłócić
            wiązanie elementów.
            POZDR
            • Gość: mariusz_inny Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.uci.agh.edu.pl 06.09.06, 22:27
              Cóż chyba niedoprecyzowałem pytania...nie chodzi mi o elementy drewniane w
              konstrukcji ścian. Widziałem kiedyś fragment kuchni i jadalni o ile pamietam.
              W stropie widoczne były belki drewniane a na granicy jadalni widoczne były
              drewniane filary(podtrzymujace strop? lub tylko sprawiajace takie wrażenie).
              Był to chyba styl rustykalny lub...
              • ramonka27 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? 07.09.06, 17:04
                No to może poprostu strop był drewniany w tej częsci domu, lub też na całości???
    • Gość: tdk Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.direct-adsl.nl 06.09.06, 00:34
      > - Z pomysłów: Dachówka ceramiczna, Drewniane podłogi
      > układane "równolegle do ścian" nie w Igiełkę, Okna pancerne
      > zamiast rolet.

hehe... masz jeszcze jakies ciekawe pomysly?
    • Gość: woland1980 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 11:56
      mam:-) ale nic ci do tego...

Może ktoś widział jakieś projekty z antresolą...? Proszę o info i wszystkim
      dziekuję za info!
      • Gość: mariusz Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.getinsa.pl 06.09.06, 16:38
        zobacz sobie takie projekty
        www.tmb.pl/pl/domy/175,wizualizacje_inwestycji.html
    • Gość: woland1980 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 16:22
      Hej.

Wpadły mi w oko 2 projekty. proszę o ocenę. Pomijając wątek "gotowe projekty są
      do dupy". Proszę o info, bo może na tych projektach będę się wzorował? Bo
      przecież pewnie zamówię indywidualny...

1. www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=389

2. www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=389
      • ramonka27 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? 06.09.06, 16:51
        MAURYCY????
        NO COMMENT.
    • Gość: woland1980 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 19:56
      Szczególnie chodzi mi o rzut tego projektu, jest super prosty i przejrzysty,
      podoba mi się. co myslicie?
    • Gość: woland1980 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 19:57
      www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=198
      • Gość: mif Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 21:04
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=27713158&a=27713158
    • Gość: woland1980 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 23:03
      Boże dopiero zorientowałem się gdzie jest kuchnia... byłem pewny że przy
      salonie... fakt... choć i tak podoba mi się sam rzut, kuchnie przeniósłbym w
      górny lewy róg w miejsce wypoczynku:-)

oj ciężko będzie wybrać... a dworku z kolumienkami i 20stoma wykuszami niet!
      • pishor Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? 06.09.06, 23:14
        A telewizor to byłoby to kółeczko na środku ? :P
      • Gość: xyz Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.direct-adsl.nl 06.09.06, 23:29
        male pytanko..
        budujesz dom na wiele lat, wydajesz fure kasy, a szukasz konkretnych rozwiazan
        rzutow i domow, ktore moga zupelnie nie pasowac od dzialki, stron swiata,
        otoczenia itd itd. wybierasz wsrod gotowych rozwiazan, czyli teoretycznie
        sprowadza sie to do tego, jakbys musial wybierac konkretne mieszkanie w
        zaprojektowanym bloku, juz gotowe i zdefiniowane. nie rozumiem wiec zupelnie,
        dlaczego nie pojdziesz do architekta, i skoro budujesz juz WLASNY dom
        jednorodzinny to nie dajesz go zrobic sobie na miare twoich potrzeb i rodziny,
        elastycznego, pzrewidujacego rozwoj rodziny, ekologicznego, wpasowanego w
        krajobraz itp... to wszystko powinno isc zupelnie w druga strone, powinienes z
        architektem zaprojektowac dom tylko dla ciebie (a nie dla tysiecy innych
        wlascicili katalogow itp), a ty probujesz sie dopasowywac do konkretnych
        rozwiazan... nie zal ci? nie szkoda okazji do zrobienia czegos naprawde dla
        siebie? naprawde dziwie sie...
        • pishor Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? 06.09.06, 23:37
          Nie wiem jak jest z "wolandem" ( więc żeby nie było...)ale problemem 90 %
          klientów jest to, że jak już się wybiorą do projektanta (architekta /
          architekta wnętrz etc. ) to nie potrafią wyartykułować o co im chodzi.
          Na forum bezpieczniej...:P (niby, że internet anonimowy jest)
        • Gość: tom Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 23:51
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=48010169&a=48157306
          nie czytamy wnikliwie inżynierze?
          • Gość: xyz Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.direct-adsl.nl 07.09.06, 00:15
            no czytamy i dlatego nie rozumiemy... dlaczego chcac indywidualny projekt
            wzoruje sie na gotowcach i chce cos podobnego do tego czy tamtego.... rozumiem
            znlezc sobie przyklady z literatury itp, pokazac zdjecie, napisac ze chodzi mi
            o taki klimat pomieszczenia albo taka i taka przestrzen, ze moja rodzina ma
            takie i takie potrzeby a ja tak lubie wolny czas spedzac i czasem tesciowa tez
            sie u mnie przespi itp...ale jaki sens ma dyskutowanie i szukanie gotowych
            rozwiazan i to w katalogach (!!!), skoro ostateczny ksztalt domu (jesli bedzie
            indywidulany projekt) bedzie wypadkowa mnostwa dodatkowych czynnikow, a uklad
            pomieszczen nie bedzie widzimisie architekta, tylko rowniez wynikiem jakiegos
            pomyslu na ten dom, polaczenia z otoczeniem, stron swiata itp....
            tak wiec nadal nie wiem, co daje ogladanie i szukanie w katalogach??? czy ktos
            mi moze oswiecic jaki w tym jest sens??? dla mnie to tylko pogarsza sprawe, bo
            zaczyna sie sugerownie jakimis konkretnymi, wyrwanymi z innego kontekstu
            rozwiazaniami...
            • Gość: tom Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 00:29
              Masz typową dla tego środowiska tendencję mnożenia problemów. To jest prosta i
              jedna odpowiedź na wszystkie zadane pytania i taki też powinien być dom, nie
              ważne czy z katalogu czy głowy twórcy specjalnie dla nas.
              • Gość: xyz Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.direct-adsl.nl 07.09.06, 00:42
                przykre.... jezeli ktos w ogole przyrownuje jakosc projektu indywidulanie
                zaprojektowanego z projektem katalogowym to swiadczy o jego bardzo miernej
                swiadomosci architektonicznej i potrzebach estetycznych.. no coz, sa tez i
                tacy.. to bardzo typowe dla srodowiska ludzi o przecietnej wyobrazni,
                przecietnej wrazliwosci i zrozumienia tematu, czym tak na prawde jest
                INDYWIDUALNY DOM JEDNORODZINNY. maja tendencje do splycania powaznych problemow
                i niezastanawiania sie zupelnie nad jakoscia przestrzeni do mieszkania...
                • rispetto Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? 07.09.06, 10:15
                  Czy uważasz, że zadowolony z siebie i swojego domu może być tylko i wyłącznie
                  posiadacz "indywidualnego projektu" ?
                  Dla pewności dodam, że także uważam, że zdecydowana większość gotowców to
                  gnioty, a jak słyszę, że ktoś mieszka w niefunkcjonalnym domu "bo tak wyszło",
                  to nóż mi się otwiera. Tylko nie rozumiem dlaczego przyjmuje się apriori, że
                  absolutnie każdy gotowiec jest be. Są tysiące projektów katalogowych i
                  dziesiątki tysięcy inwestorów, więc biorąc to na logikę istnieje
                  prawdopodobieństwo, że jakiś projekt i jakiś inwestor spasują się w 100% jeżli
                  chodzi o potrzeby, "podobanie się" itd.
                • Gość: tom Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 18:22
                  > miernej
                  > swiadomosci architektonicznej i potrzebach estetycznych.

Czyli jednak z kolegi taki filozof-architekt, czyli zajgorsze połączenie z
                  możliwych w przyrodzie, a na dodatek wyniesiony ponad przeciętną - w swym
                  mniemaniu - wrażliwość, wyobraźnię, itp.
    • Gość: woland1980 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 10:28
      @ xyz ... Słusznie zauważyłeś że ma to być mój dom... nie Twój. Nie ważne że
      napisałem, że chcę obejrzeć porównać, nie ważne że napisałem że projekt
      indywidualny, nie... po co czytać ze zrozumieniem:-) lepiej napisać swoje MĄDRE
      ZDANIE. - Powiem krótko fantastyczna zdolność do płytkiej krytyki.Gratuluję.
      Zarzucasz mi brak wyobraźni, spłycanie tematu, wzorowanie się na gotowcach w
      celu stworzenia jakiegoś nieudanego własnego widzimisię domu... Wogóle
      posiadasz ten tak cenny polski gen NEGATYWNOŚCI i WSZYSTKOWIEDZENIA..
      gratuluje. Zrób mi i sobie przysługę drogi Intelektualisto i przestań tracić
      czas na tym marnym wątku forum i wyżyj swoje "pseudofachowe wiem wszystko"
      gdzie indziej.

TAK, jestem młodym klientem, który w oparciu to co widzi i czyta i ogląda chce
      stworzyć dla siebie dom - Prawdopodobnie spotykając się z architektem i tworząc
      z nim D O M.

Nie wiem jak WY, ale ja, nieznając się na architekturze, ale wiedząc kim jestem
      i przekładając to choć w części na swój dom i tak będę szukał po gotowych
      projektach, domach przyjaciół, domach mojego porzyszłego projektanta - żeby
      zobaczyć co już jest co jest dobre... co jest złe.. itd. Nie wyobrażam sobie ż
      ktokolwiek idzie do architekta siada i mówi:
      "BOGU MÓJ, wiem w 100% jaki jest mój przyszły dom ty tylko rysuj, albo udziel
      mi swoich Boskich rad - i pamiętaj nie Patrzyłem na żadne gotowce! nie
      oglądałem domu sąsiadów! NIE! NIE! NIE! Ponieważ wiem WSZYSTKO bo jESTEM
      POLAKIEM A POLAK POTRAFI"

I tak dziękuję wszystkim za cenne uwagi w sprawie gotowych i indywidualnych
      zamówien tu na forum i na mail. Wielu rzeczy się dowiedziałem, lub przynajmniej
      zrozumiałem że jeszcze wielu rzeczy muszę się dowiedzieć.

Pozdrawiam i nadal czekam na ciekawe info, krytykę czy opinie tych którzy są w
      podobnej sytuacji.
    • Gość: woland1980 Re: @MIF Dom z duszą indywidualny czy gotowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 14:53
      Witam,

kontynuując wątek poszedłem do małego lokalnego biura architektów. Jest ich
      Troje - młode małżeństwo i ktoś jeszcze. Mają również projekty gotowe - są to w
      większości projekty indywidualne wykonane we wcześniejszych latach, a teraz
      sprzedawane jako gotowce, w większości zajmują się indywidualnymi. Ludzie
      otwarci i młodzi choć z doświadczeniem - jutro idę na rozmowę w sprawie
      projektu koncepcji... z kilkoma przykładami gotowców z netu, które w jakiejś
      części mnie zainteresowały+z tym co siedzi u mnie w głowie. Zobaczymy, ciekawe
      że nawet luźną sugestię w sprawie domu pasywnego potraktowali z dużym
      zainteresowaniem i entuzjazem przyznając że choć interesują się tym od dawna -
      nie mieli możliwości jego zaprojektowania,,.. pozdrawiam i do usłyszenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka