Dodaj do ulubionych

Astra II czy Octavia I - który nowy kupić .

02.09.06, 15:08
Mam dylemat co kupić Astra II za cenę 43tyś. , lub Octavia I ok. 44 - 45 tyś.
oba z klimatyzacją. Ceny te przedstawiają punkt startowy w rozmowach z
dealerami. Nie wiem który by wybrać choć Oktavia wydaje mi się zbyt kobylasta,
trochę przerost masy nad treścią. Nie wiem czy jednak w wieloletnej
eksploatacji nie okarze sie jednak bardziej trafnym wyborem. ford Fusion chyba
odpada (jeszcze go nie oglądałem), ale z innego wątku dowiedziałem się że to
taka przerobiona fiesta a to trochę na 5 osobową rodzinę za mało. Proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • gosc82 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 02.09.06, 16:08
      Wedlug mnie to Astra II nie jest rodzinnym samochodem... w skodzie masz duzo
      wiekszy bagaznik. A jaki silnik w tej Octavce?
    • trug Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 02.09.06, 16:12
      Rzuć monetą, bo różnice żadne. Rozumiem, że oba benzynowce, więc jak będziesz
      kupował opla, to nie zapomnij żeby dorzucili bańkę oleju gratis.
      • dx771 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 02.09.06, 17:24
        Słyszałem że oplowskie silniki czasami biorą olej ale nie sądziłem że to reguła.
        Silniki: Astra 1.4 90KM, skoda 1.4 80KM.
        Przez ten olej 1 : 0 dla skody?
        • nie.chce.mi.sie Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 02.09.06, 17:26
          1.4 w skodzie to chyba ciut za malo
          • dx771 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 02.09.06, 21:20
            Czy te oplowskie silniki sa rzeczywiście takie olejożerne? Przecież podstawowy
            silnik astry II 1.4 90 km jest też podstawowym silnikiem astry III.
            • andy85 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 02.09.06, 23:05
              Jeżdżę Astrą I 1,4 6 lat. Faktycznie żre bańkę oleju na każdym przeglądzie. Na
              dobrą sprawę nie wiem dokładnie gdzie jest bagnet od oleju. Bywało, że
              zaglądałem co kilka miesięcy i nic ubywało. Jeżdżę rocznie 15-20 tys. km. Do
              tej pory przejechałem ponad 100000 i naprawami, których nie przewidują
              przeglądy okresowe była wymiana tłumika (98000) i profilaktycznie amortyzatorów
              tylnych (trafiły mi się dobre w promocji).
              Gdybym miał taki wybór to na pewno Opel. Skoda to jest tylko skoda, a jeszcze z
              silnikiem 1,4.....
              • swoboda_t Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 05.09.06, 21:26
                Jakość Skody jest lesza niż Opla, przynajmniej jeśli idzie o kwestie
                mechaniczne. Dodatkową zaletą Octavii jest przepastny bagażnik. Minus - będzie
                znacznie bardziej mułowata. Ja bym wziął Astrę, ale tylko kombi.
    • misza36 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 02.09.06, 23:51
      wybierz astre miejsca w srodku astra ma prawietyle samo ale to znacznie
      nowoczesniejsza konstrukcja ma lepsze wyposazenie i jest produkowana w
      najlepszej fabryce pod wzgledem jakosci opla na swiecie czyli gliwicach
      • dx771 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 08:59
        No to wychodzi 2 : 1 dla Astry. Trochę się ucieszyłem bo Astra dla mnie jest
        bardzo zgrabna i poręczna w przeciwieństwie do Octavi.
        • ada9611 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 09:29
          po pierwsze ao czym ty bredzisz nowa jest tylko skoda octawia 2 a nie octawia
          1,tyo skad chcesz ty wynalezc nowa skode octawie 1?
          • swoboda_t Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 05.09.06, 21:27
            Najłatwiej z salonu Skody.
    • javus Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 10:29
      octavia do naprawde fajne autko i jak by niepatrzec to VW jak bys kupil dieselka
      1.9 to masz czym pojechac i do tego nei kosztuje to fortuny.

Octavia w srdku jest troche jak golf/bora do tego ma wielki bagaznik.
      Polecam ci Skode, a jesli chodzi o opla to opinie sa bardzo roznie ale wiele
      osob marudzi ze sa do bani poczytaj opinie kierowcow na autocentrum.pl

Pozdro
      Javus
    • misza36 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 10:34
      stary nie rob sobie jaj pierwsza wersja octavii ma wnetrze znacznie gorzej
      wykonczone ogd golfa czy bory , jest na plycie podlogowej golfa, czyli klasa
      astry 2,s silnikiem tdi nie wiem czy sprzedaja a jezeli tak to cena wyniesie
      kolo 60 000 zl za ta octavie
    • misza36 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 10:39
      astra classic sedan z silnikiem 1.4 kosztuje 45 000 po negocjacjach zjedziesz z
      2000 zl ma pelene wyposazenie 2 airbagi abs klimatyzacje manulna, akurat sedan
      jest wielkosciowo podobny do octaviii i ma podobny bagaznik , w tej cenie nie
      wiem czy kupisz nawet octavie 1 generacji nawet nie wiem czy ja jeszcze
      sprzedaja
      • dx771 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 15:36
        Octavia I jest produkowana jako Octavia Tour.
        • tombo26 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 17:54
          Osobiście wybrałbym Astrę II gdyż autko takie użytkowałem i nigdy mnie nie
          zawiodło.Silnik 1.4 (90KM) jest wystarczający, choć kolega miał 1.6 (100KM) i
          ciągnął zdecydowanie lepiej.Spalanie w mojej aściorce też było umiarkowane
          (trasa 5,6 miasto 7,5(w zimie na krótkich odcinkach max 9).
          Co do Octawii to:
          - cena jej jest zdecydowanie wyższa, a wyposażenie będzie lepsze w oplu
          - silnik 1.4 (80KM) będzie miał wielkie problemy z ciągnięciem takiego
          ciężkiego auta ( nawet 1.6 ma spore problemy);
          - jak już skodę to w TDI, ale to już większa kasa;
          - no i oczywiście wygląd auta (rzecz oczywiście gustu), ale za cholerę moja
          narzeczona nie chciała abym kupił Octawię II, choć ta już ładniejsza od I.
          PS. Oleju nie dolewałem nic od wymiany do wymiany. Raz wzięła ze szklankę ale
          bardzo ją zgoniłem autobanią z krakowa do wrocławia (160-170 km/h)
          • rekol Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 18:36
            Mam Astrę 1.4 Twinport na razie 11600 przejechane i jeszcze nie dolałem oleju.
            • wojtek_blankietowy Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 18:44
              Astra to bardzo dobre udane auto. Bardzo dobrze sie prowadzi i ma swietne
              hamulce w przeciwienstwie do Skody. Skoda bedzie sie psula i bedziesz mial z
              nia problemy.
              Poczytaj sobie i zobacz jak ludzie glosuja na temat skody
              auto.gazeta.pl/auto/1,71358,3528973.html
              • ada9611 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 18:57
                jake opinie masz na mysli?ta jedna?ale tu tych co maja fobie na punkcie skody
                jest duzo......,
          • ramonka27 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 20:29
            Wie Pan chyba kupił Pan bardzo dobry egzemplarz. Każdy użytkownik wie, że
            spalanie oleju wystepuje zawsze. Raz jest mniejsze a raz większe - ale zawsze.
            Dzieje się tak dlatego, że pierścienie uszczelniające nie są w stanie zgarnąć
            całego oleju z gładzi cylindra. Skoro Panu nie bierze oleju nic to naprawdę
            gratuluję egzemplarza. A może poprostu nie zagląda Pan na bagnet???

P.S. Ja niemiałbym trudności z wyborem pomiędzy ATSRĄII a OCTAWIĄII. Ani jednej
            ani drugiej :D:D:D:D:D:D
    • radekbox Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 19:02
      skoda 1.4 80KM
      to o wiele za malo biorac pod uwage jego gabaryty
      • dx771 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 20:24
        Cieszę sie ż eastra zbiera jednak pochlebne opinie bo jednak skłaniam się ku
        temu wyborowi: produkowany wiele lat model więc cześci dużo, mechanicy znają to
        auto (zreszta te cechy dotyczą też Octavi). Przeciwienstwem jest np. Chevrolet
        Lacetti (w podobnej cenie) do któtego na pewno nie kupię zamiennika jakiejś
        częsci np. zderzak,lampa itp.. Dzięki za podpowiedzi czekam na jeszcze.
        • trug Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 21:04
          Nie podejmuj pochopnie i pod wpływem naszych tu wypowiedzi (wypocin).
          Pisałem, że motor opla bierze olej i to jest fakt.
          Jednak u nas w Polszy skoda jest modna (jak kiedyś lanos i matiz)i uważana za
          super brykę. Schodzi zarówno nówka jak i używki dosłownie na pniu. Obojętnie w
          jakim jest stanie ludzisko to "cudo" łykną. Także popatrz i poanalizuj ile lat
          będziesz jeźdźił.
          Byłem dzisiaj na giełdzie i zauważyłem taką tendencję: tłumy były właśnie przy
          fabiach, octawiach i wszelkiego złomu japońcach. Na vw, seaty, bmw nikt nawet
          nie zerkał. Coś musi w tym być. Zmieniają się przyzwyczajenia, czy co?
          Niech to będzie nawet 20 letnia toyota, to lepsza od nówki "francuza",
          czy "niemca". Taka jest w tej chwili opinia i trend. To samo jeśli chodzi o
          fabie 1,2 htp-cud i miód niezależnie od stanu auta ani po ilu dachowaniach.
          Także powtórzę, bierz skodzinę bo łatwo sprzedaż i drożej od opla.
          • dx771 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 21:30
            Jeżeli kupię nowe auto to na 8 - 10 lat.
            • dx771 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 21:32
              ...A wasze wypociny są więcej warte niż niejedny tygodnik motoryzacyjny bo
              wydajecie życiowe rady. w czasopismach każde testowane auto jest tak samo dobre.
              • odyn777 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 22:18
                To poradzę ci jeszcze ja. Jeżdżę teraz właśnie astrą II kombi, ale silnik mam
                mocniejszy 2.0 DTI, 102 KM. Poprzednie auto to też była astra tylko I. Zarówno
                ppprzednie, jak i obecne na razie spisywały się bardzo dobrze. Sa tanie w
                eksploatacji. Poprzednia brała trochę oleju, ale bez przesady. To jedyny
                mankament. Oktawia ma faktycznie większy bagażnik, ale miejsca z tyłu dla
                pasażerów ma tyle samo co astra. Dodatkowo serwis i sam samochód jest dużo
                droższy od astry. Znajomy, który ma oktawię miał kłopoty ze skrzynią biegów.
                Obojetnie, na który auto się zdecydujesz poleciłbym ci dołożyć i kupić
                mocniejszy silnik diesla.
              • wujaszek_joe Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 03.09.06, 23:38
                mój tata miał oktawkę tdi, teraz jezdzi nią brat. auto ma 260tyś km, ma
                pierwsze sprzęgło, tłumik itd. klocki wytzrymały chyba 140tyś. tak
                bezobsługowego auta nie mieliśmy nigdy. jedyna poważna wada to ciasnota z tyłu.
                nie polecam dorosłej osobie podróźy z tyłu gdzieś dalej. jezdzi super,
                zawieszenie nie jest twarde ale bardzo pewne. 1.4 moze byc troche słaby,
                przejedz sie i bierz jesli ci pasuje
    • petasz Kup co Ci bardziej sie podoba :-) 03.09.06, 23:50
      Czesc,
      oba pojazdy sa w sumie bardzo podobne.

Astra ma plus jesli jestes patriota - bo niby teraz robiona w ludowej Ojczyznie.

Za podobna cene bedziesz mial podobne (slabe) silniki i podobne wnetrza -
      rozmiary itp.
      Co do wykonczenia wnetrza to osobiscie bardziej podoba mi sie w Octavii. W
      zadnym z aut nie ma luxusu.

Ale oba sa bardzo dobre jako auta kompaktowe.

Na Twoim miejscu poszukalbym w sieci klubu i forum uzytkownikow Astry II i
      Octavii I i poczytal co pisza o jej uzytkowaniu - poniewaz oni beda wiedziec
      najlepiej co sie psuje, co ile kosztuje itd.

Byc moze warto tez poczekac 4 miesiace na lepsze promocje - idzie nowy rok i
      zaraz te auta beda rocznikowo starsze.

Oprocz ceny auta bardzo wazne sa koszty jego utrzymania. Ubezpieczenie, czesci
      zamienne, awaryjnosc, itd. Jak chcesz auto na 8 lat to i tak za duzo za niego
      potem juz raczej nie dostaniesz. Wiec kup to co Ci sie bardziej podoba.
      Ja bym chyba wzial Octavie. Choc z drugiej strony jesli za te sama cene Astra
      ma lepsze wyposazenie - to Astre. Poza tym za 44 tys. zl to juz chyba i Lacetti
      kombi jest dostepne. Mam tez pewne podejrzenie ze do Lacetti pasuje sporo
      czesci od Astry... ale to by sie trzeba dowiedziec w serwisie.

Pozdrawiam i zycze dobrej zabawy :-)
      Pawel
    • zielony_listek Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 04.09.06, 09:06
      Dx771, musisz się zdecydowac, jakie cechy są dla Ciebie ważne. Bo na razie to
      cena jest jedynym wyznacznikiem, a to Oktawka, a to Astra, a to Fusion...
      Trochę groch z kapustą :-)
      Wypunktuj sobie co się liczy - moc, wielkośc bagaznika (he,he, tu Oktavka
      wygrywa :-), komfort jazdy (miejsce w środku czy głośność), bezawaryjnośc
      (ciężko określić), wyposażenie dodatkowe czy cos innego.
      Ode mnie - Astry nie znam, Oktawka I ma wielgachny bagaznik, jest zwrotna, moc
      przy stukonnym silniku całkiem w porządku, stosunkowo głośna w środku.

I w przeciwieństwie do nowej Oktawii, nie trzeba wybebeszać nic spod maski,
      żeby wymienic żarówke w lewym reflektorze :-) Ale to juz taka dygresja, bo
      troche przegięli z tym zmuszaniem do serwisowania.

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • dx771 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 04.09.06, 19:53
        Duuuuży bagażnik octavi mnie nie interesuje. Pojemność astry w wersji 5
        drzwiowej mi wystarczy po co mam wozić przez 350 dni powietrze i tylko z okazji
        wczasów być zadowolony. Z tą wymianą żarówek w nowych modelach to jest fakt.
        Znajomy będący takim małym majsterlepką też wymieniał żarówki w serwisie.
        • zielony_listek o Oktavce 06.09.06, 11:41
          > Duuuuży bagażnik octavi mnie nie interesuje. Pojemność astry w wersji 5
          > drzwiowej mi wystarczy po co mam wozić przez 350 dni powietrze i tylko z
          okazji
          > wczasów być zadowolony.

Pamiętaj, że większy samochód to też stabilnośc podczas jazdy w trasie (Oktavia
          chyba dłuższa od Astry, ale nie sprawdzałam dokładnie w cm).

Jeśli nie potrezbujesz w perspektywie najbliższych kilku lat wrzucić do
          bagaznika nart 150 cm albo po włożeniu wózka spacerowego zapakować cos jeszcze,
          to faktycznie po co Ci duży bagażnik.

Nie zrozum mnie źle, ja Cie nie namawiam na Oktavię. Po prostu uważam, że przed
          jakimkolwiek wyborem trezba dokładnie wiedzieć czego sie tak naprawde oczekuje,
          co jest ważne, a co nie ma znaczenia.

Pozdrawiam
          zielony_listek
          • wahacz Re: o Oktavce 06.09.06, 11:58
            zielony_listek napisała:
            >Pamiętaj, że większy samochód to też stabilnośc podczas jazdy w trasie (Oktavia
            > chyba dłuższa od Astry, ale nie sprawdzałam dokładnie w cm).

o stabilnosci decyduje rozstaw kol i osi a nie wielkosc. co wiecej duze auto o
            malym rozstawie kol i osi zachowuje sie gorzej niz mniejsze o tych samych
            rozstawach kol i osi bo ma duze zwisy przednie i tylnie. Nie pamietam teraz
            dokladnie ale Octwaia ma wlasnie jakos bardzo maly rozstaw osi i na oko widac
            ze ma bardzo duzy tylni zwis co znacznie pogarsza prowadzenie. Najlepsze sa
            zaatem auta co maja kola niemalze na krawedziach nadwozia

• zielony_listek Re: o Oktavce 06.09.06, 15:52
              > Octwaia ma wlasnie jakos bardzo maly rozstaw osi i na oko widac
              > ze ma bardzo duzy tylni zwis co znacznie pogarsza prowadzenie. Najlepsze sa
              > zaatem auta co maja kola niemalze na krawedziach nadwozia

Zapewne masz rację. W takim razie proponuję zakup Smarta, ma mniejsze zwisy
              więc pewnie lepiej się nadaje w trase niż Oktavka :-)

Z drugiej strony jak się dużemu samochodowi skróci zwisy, to bedzie brzuszkiem
              po asfalcie ciągnął...

A serio, jest na pewno duzo parametrów i ich kombinacji świadczących o
              stabilności podczas jazdy, począwszy od wszelkiego typu wymairów nadwozia
              (wysokość auta, powierzchnia poczna, wysokość zawieszenia itp.), parametrów
              opon i wszelkich innych ASR, CIA i FBI... Raczej rozstaw kół i osi w oderwaniu
              od reszty nie przeważa sprawy.

Pozdrawiam
              zielony_listek
              • ktbb Re: o Oktavce 06.09.06, 16:54
                > Raczej rozstaw kół i osi w oderwaniu
                > od reszty nie przeważa sprawy.
                A zielony listek niech pozostanie zielony.
    • foreks Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 04.09.06, 09:43
      znam dobrze astre II, tyle, ze mialem jakis felerny egzemplarz. gdyby sie nie
      psul, bylby gites. zamienniki tanie, dostepne i wysokiej jakosci /brembo, sachs
      etc/, silnil troche malo elastyczny, ale to zalezy od mocy. moj 1.8 a funfla
      1.4 /ze 130kkm przebiegiem i praktycznie bezawaryjny - np. wymiana czujnika
      EGR/ to rozne bajki. zupelnie inne charakterystyki, przy czym 1.4 naprawde
      ciagnie, jak potrafisz jezdzic. na pewno astra sie nie zawiedziesz, bo i kufer
      pojemny i sylwetka wciaz ciekawa, a i rdza sie nie ima.
      • dx771 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 05.09.06, 09:50
        Fiat gdy kończył produkcję UNO (w Polsce) to robił taki szajs że gdyby mógł to
        zastosowałby tekturę (rdzewiejące nadwozie, zbiorniki paliwa przeżarte na wylot
        nawet u 5 latków). Zastanawiam się czy Astra II produkowana już tylko na rynki
        Europy środkowej i wschodniej nie jes robiona tez z byle czego czy raczej
        zachowany jest reżim do końca. Jak ę watpliwość wyjaśnię to jeżeli nie kupie od
        znajomego focusa to zdecyduję się jednak na tą Astre w grudniu. Prosze o opinie.
        • ajaskolski Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 06.09.06, 10:14
          Dodam tylko, ze w nowych Astrach II montowane są silniki TWINPORT - takie same
          jak w Astrze III.
          Mają mniejsze spalanie, przy wiekszej kulturze pracy i nie słyszałem aby brały
          olej.
    • swasix Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 04.09.06, 22:23
      Ja bym brał pod uwagę również miejsce produkcji. Opla robia w PL a dla mnie to jest argument na tak, warto wspierac polski przemysł i firmy które tu inwestują. Poza tym opel jest mniej banalny a sama marka wywołuje mniej kontrowersji. Bierz Opla.
      • dx771 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 05.09.06, 09:51
        Fiat gdy kończył produkcję UNO (w Polsce) to robił taki szajs że gdyby mógł to
        zastosowałby tekturę (rdzewiejące nadwozie, zbiorniki paliwa przeżarte na wylot
        nawet u 5 latków). Zastanawiam się czy Astra II produkowana już tylko na rynki
        Europy środkowej i wschodniej nie jes robiona tez z byle czego czy raczej
        zachowany jest reżim do końca. Jak ę watpliwość wyjaśnię to jeżeli nie kupie od
        znajomego focusa to zdecyduję się jednak na tą Astre w grudniu. Prosze o opinie.

• dx771 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 05.09.06, 20:12
          Podbijam wątek z nadzieja na odpowiedź.
        • spqr5 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 05.09.06, 20:52
          Jeżdze obok fabryki Opla w Gliwicach, widziałem jak często wyjeżdzały Astry II
          w wersji do Anglii , są to najczęściej auta kombi ale posiadające tylko 3 drzwi
          [ kierowca , pasażer, klapa bagażnika ] bez okien na "tylnych" siedzeniach.
          Sądze , że kupują to jako auta serwisowe lub kurierskie.
          Ale na 90 % nie można powiedzieć , że produkują Astry II dla Europy środkowej.

Te auta" kurierskie " mają oznaczenie Vouxhal [ chyba tak to się pisze ] i
          zawsze były diesla 1.7.
          • swoboda_t Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 05.09.06, 21:39
            Vauxhall Astravan
            • gosc82 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 06.09.06, 08:23
              www.agrotypos.gr/Vehicles/VehicleImages/Astra1_S.jpg
          • dokto Vauxhall 05.09.06, 21:44
            Vauxhall to marka opla na Wyspach.
            • dr.rocco Re: Vauxhall 06.09.06, 18:40
              Myslalem , ze komuna sie skonczyla , kiedy nie bylo w czym wybierac hehe
          • diapazon Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 07.09.06, 22:55
            Jeśli miałbym kupować to w życiu nie kupiłbym Astry z Gliwic! Jeśli już to z
            Niemiec-wszyscy wiedzą dlaczego.
            Poza tym rozstaw osi podobny,więc z tyło ciasnawo-Octavię ratuje tylko
            bagażnik:-) Niestety cena Octavii jest ciut przesadzona,szczególnie TDI.
            Reasumujac-nie kupiłbym żadnego z tych samochodów...
    • wzwn891 Re: Astra II czy Octavia I - który nowy kupić . 06.09.06, 19:00
      jak masz kupic Oktawie za 45tys to lepiej za te pieniadze kupic aster bedzie
      nawsza a co nowsze sam wiesz napewno bedzie lepsz. Choc by nawet to jest Opoel
      ale bedzie zawsze nowszy???
    • alleluja_i_do_przodu A może Xsara Picasso? 07.09.06, 14:18
      Citroen ma niezłe promocje, można dostać już za 51 tys., choć nie wiem, czy to
      jest jeszcze w Twoim przedziale cenowym. Silnik 1,6 110km, klimatyzacja i pare
      innych dupereli, myślę że gdy ktoś zastanawia się nad kupnem nowego auta w tej
      cenie jest to niezła propozycja, tym bardziej że model zbiera pochlebne opinie
      wśród użytkowników.
      • dx771 Re: A może Xsara Picasso? 07.09.06, 18:37
        51 tyś. to poza moim przedziałem cenowym choć rzeczywiście fajna propozycja.
        Jednak tylko końcówki modeli poprzedniej generacji mogą oscylować miedzy 42 -45
        tyś.
        • harnas_kalisz Re: A może Xsara Picasso? 07.09.06, 20:49
          Tak czytam opinie fanów Octavii twierdzą że ten silnik (75KM) będzie trochę za
          słaby, otóż drodzy Państwo, osiągi tego auta będą porównywalne do Poloneza (15,3
          sek,a ostatnie Polonezy mają 14,5), auto będzie cholernym mułem a przy okazji
          będzie spalało takie ilości benzyny o jakich nie słyszały jednostki o większych
          pojemnościach. Astra to naprawdę dobry wóz, rodzinny oraz praktyczny, nie ma
          większych problemów z nim, a silnik 90 konny zapewni wystarczające osiągi do
          dość żwawej jazdy.
          • diapazon Re: A może Xsara Picasso? 07.09.06, 22:57
            Astra z Gliwic? Nie,dziękuję :-)
            • dx771 Re: A może Xsara Picasso? 19.09.06, 21:56
              Z racji wyczerpania opni decyduję się kupić jednak astre II. Teraz pozostała
              kwestia gdzie najtaniej na śląsku można to zrobić pod koniec roku? Na myśli mam
              auto nowe no może prawie nowe tj. np. demonstracyjne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka