Dodaj do ulubionych

Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość??

IP: *.magma-net.pl 01.03.07, 22:25
hej,

czy ktos mi pomoze??
wczoraj poznym popołudniem twardziel w moim kompie zatrzymał się :( i to
podczas surfowania po necie, potem komputer wylączyl się sam... włozyłam stary
dysk (samsunga) i system wystartowal ;(
dysk: seagate barracuda ST38002110A (80 GB, 2 MB cache) został kupiony
02.05.2006, więc jest jeszcze na gearancji i moge go bez problemu zanieść do
sklepu, ale ja chcialabym odzyskac zapisane na nim dane (m.in. rodzinne
zdjęcia z cyfrówki)
na stronie seagate napisano, że odzyskiwanie danych powinno się odbyć PRZED
wysłaniem do nich dysku - kto i za ile odzyskuje te dane?

pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi,

anka
Obserwuj wątek
    • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 01.03.07, 22:50
      Czy dysk jest widoczny w biosie??
      • Gość: hyena Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.kolornet.pl 01.03.07, 23:23
        Zakładam ze dysk nie jest widoczny i po prostu nie żyje. Niestety, odzyskanie
        danych metodami domowymi nie jest możliwe, ze względu na martwą elektronikę.
        Może zrobić to tylko specjalny serwis. Wyciągną telerze, przełożą do działającej
        elektroniki i zgrają. Ale to wszystko musi odbyć się praktycznie w laboratorium
        (hermetyczna czystość, brak pyłków) i dlatego koszt waha się od 500zł do 2000zł
        (tyle kosztowało odzyskanie dysku A.Jakubowskiej :-))
      • Gość: kinio Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.chello.pl 01.03.07, 23:32
        Mam taki sam problem. Tyle ze moj jest toshiba . Wyjety z kompa i podlaczony
        jako zewnetrzny, jest widoczny w eksoloratorze. Mozna co prawda zobaczyc
        foldery i jakies pliki, ale przy probie jakiegos kopiowania zdycha i system
        powiada, ze nie moze czytac z urzadzenia.Probowalem roznych programow, ale
        problem jest zasadniczy - w ktoryms momencie, nie zawsze tym samym , przestaje
        dzialac i jest niewidoczny. Trzeba go na nowo przylaczyc i jest na powrot
        widoczny, ale cala prace nalezy robic od nowa. Czesc zdjec odzyskalem, ale
        zalezy mi na reszcie. Jest swietny "winhex" kopiuje cale partycje, ale niestety
        w platnej wersji. Moze jest cos nieplatnego ?? Jeszcze nie mam decyzji o
        zakupie.Jest Norton ghost, ale tam to juz calkiem czarna magia.Ale zapewne
        mozna odzyskac, tylko czym i jak ?
        • hyena44 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 01.03.07, 23:35
          Jeśli przy próbie kopiowania wywala system to nie pomoże nawet WinHEX. To
          najprawdopodobniej głowica, a przy problemie sprzętowym nie pomoże żaden program.
          • Gość: kinio. Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.chello.pl 01.03.07, 23:40
            Nie system wywala, tylko przestaje czytac. Dysk jest podlaczony jako zewnetzny.
            I zapewne nie glowice, bo do jakiegos momentu, zawsze innego , czyta. Po 30
            uruchomieniach odczytal jakies 35% , ale mam juz dosc. Gdyby mozna bylo tak za
            jednym zamachem , bez przerw , czytac, to pewnie by pociagnal, ale to niewiadoma
            • hyena44 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 01.03.07, 23:47
              No to ja bym stawiał na to że przestaje jak się nagrzeje. (Może w lodówce? :-) )
              • Gość: kinio Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.chello.pl 01.03.07, 23:49
                No ! jestes genialny
                • hyena44 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 01.03.07, 23:55
                  Mówiłem poważnie. Jeśli się grzeje to trzeba go ochłodzić. Już się kiedyś z
                  czymś takim spotkałem.
                • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 02.03.07, 00:12
                  Norton Ghost kopiuje partycje i tworzy obrazy partycji sprawnych dysków.
                  Do dignostyki dysku magą posłużyć programy:
                  darmowy HDAT2 Pobierz:
                  www.hdat2.com/download.html
                  i płatny HDDRegenerator
                  Programy te skanują dysk w poszukiwaniu uszkodzonych sektorów dysku i usiłują
                  je naprawić. Stosuje się je do dysków IDE, gdyż nowszych SATA one nie widzą.
                  Działają z boot CD, lub dyskietki
                  Więcej na temat odzysku danych:
                  Odzysk:
                  www.agavk.p9.pl/strony/progra_recover.php
                  Przydatne oprogramowanie w formie obrazu płyt:
                  BootowalneCD
                  • Gość: kinio Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.chello.pl 02.03.07, 00:20
                    Ja nigdzie nie pisalem, ze on sie grzeje. On sie nie grzeje, tylko przestaje
                    pracowac, poprostu. Sprawdze jeszcze tymi programami od slawka.
                    • hyena44 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 02.03.07, 00:22
                      Wiem że nie mówiłeś o grzaniu. Tylko jak ci się wydaje - dlaczego przestaje? Ja
                      szukam powodu.
                  • Gość: Mors Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 07:20
                    Gość portalu: Sławek62 napisał(a):

> Norton Ghost kopiuje partycje i tworzy obrazy partycji sprawnych dysków.
                    > Do dignostyki dysku magą posłużyć programy:...

My to wiemy od lat !

Ale te programy działają jedynie na SPRAWNYM dysku twardym i nie pomogą w żaden
                    sposób na dysku, który nie chodzi mechanicznie.

• jap_1 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 02.03.07, 11:29
      www.ultramedia.pl/odzyskiwanie_danych_cennik.php
      A kopia zapasowa na płytce kosztuje ze 2 zł, tylko trzeba wcześniej zrobić.
      • justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 03.03.07, 22:23
        Czy znajdę gdzieś informacje jak uruchommić ten program HDAT2 ?
        Takie dla laików.
        I jaką jego wersję ściągnąć 4.5.2 czy 4.5.1 do Windowsa Me?
        Będę wdzięczna za wszelkie informacje
        • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 04.03.07, 00:44
          Pobierz HDAT2ALL_4_52.ZIP, rozpakuj do katalogu np. C\HDAT.
          otrzymasz 5 plików:
          - hdat2all.bat
          - HDAT2ALL.IMG
          - install.txt
          - install_cz.txt
          - RAWRITE.EXE
          Sformatuj dyskietkę i 2x kliknij na hdat2all.bat
          Otworzy się okno DOS-a i poprosi o włożenie sformatowanej dyskietki do A:
          Naciśnij ENTER zostanie zapisana dyskietka bootująca.
          Restart
          Na pierwsze perwsze pytanie o ładowanie sterowników wybierz "1" - ENTER
          Gdy wypisze:
          A> napisz "HDAT2DEM" i naciśnij ENTER
          HDAT przeskanuje system i podświetli dysk do sprawdzenia ENTER
          Wybór testu:
          Drive level .. ENTER
          Check and Repair ENTER
          Rozpoczyna srawdzanie powierzchni dysku i naprawę " bad sectors", może to
          potwać kilka godzin. Aby przerwać test naciśnij ESC, wyjmij dyskietkę i
          restart.
          Wersja demo ma chyba ograniczenie w ilości naprawionych " bad sectors".

Pełne wrsje HDAT i np HDDRegenerator, programów do tworzenia kopii zap.,
          partycji, diagnostyki itp.
          BootowalneCD
          Trzeba wypalić obraz boot CD
          • justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 04.03.07, 11:41
            > Pełne wrsje HDAT i np HDDRegenerator, programów do tworzenia kopii zap.,
            > partycji, diagnostyki itp.
            > BootowalneCD
            > Trzeba wypalić obraz boot CD

A jak to zrobić?
            Nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać......
            Czy ten program HDAT2 to to samo co w linku Bootowalne CD (czyli program Hiren)?
            Wiem, to pewnie bardzo głupie pytania, ale ja naprawdę nie wiem, o co chodzi.
            Któego mam użyć jeżeli chcę sprawdzić, czy mój dysk jest sprawny?
            Dziękuję za pomoc
            • Gość: Sławek 62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 04.03.07, 12:21
              HDAT2 w wrsji Demo sprawdzi cały dysk, lez nie naprawi wszystkich uszk.
              sektorów za jednym razem. Obraz płyty Hirens moż nagrać NERO używając opcji :
              Nero Burning Room - Nagrywarka - Nagraj plik obrazu
              Po bootowaniu z CD Hiren wyświetli się MENU z dostępnymi programami
              • justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 04.03.07, 12:25
                rozumiem, a który program mi doradzasz?
                • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 04.03.07, 13:01
                  Do czego???
                  Przeczytaj strony
                  www.frazpc.pl/b/72014
                  www.lipka.klub.chip.pl/download.htm
                  Są to opisy starszych wersji Hiren. Jest to zestaw kilkudzieśięciu programów
                  don diagnostyki, naprawy i antywiry Wpisz w Google Hiren i wjdź na stronę
                  domową. Napisz co chcesz sprawdzić, lub naprawić.
                  • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 13:13
                    chcę sprawdzić czy mój dysk jest dobry
                    Mam ostatnio restarty i wykluczam po kolei wszystkie przyczyny, dysk jest jedną
                    z nich
                    dziękuję
                    • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 13:17
                      ściągam ten Hiren
                      • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 04.03.07, 15:09
                        Do diagnostyki powierzchni dysku użyj
                        HDD Regenerator 1.51, jest nieco szybszy od HDAT2
                        Jeśli masz dużo wolnego miejsca na dysku, to programem Norton Ghost 11.0,
                        możesz zrobić obraz partycji(koniecznie na innej Partycji np w katalogu GHOST
                        uprzednio utworzonym pod Win)., warto to zrobić po instalacji nowego systemu -
                        odtworzenie sprawnego systemu jest wtedy kwestią kilku minut.
                        Programy:
                        Partition Magic Pro 8.05
                        Paragon Partition Manager 7.0.1274
                        pomogą ci utworzyć nowe partycje, formatować dyski, zmieniać pojemność
                        partycji,, czynić partycję aktywną.
                        Natomiast przyczyn restartów szukał bym w
                        1. Zasilanie:
                        - gniazdko sieciowe bez przebarwień (należy dokręcić śruby mocujące przewody
                        zas. po wyłączeniu bezpieczników) koniecznie z bolcem uzemionym, lu zerowanym;
                        - listwa zas. z filtrem (jak wyżej) wszystkie urządzenia współpracujące z komp.
                        podłączone do jednej listwy
                        - Zasilacz, po kilku latach mogą być wyschnięte kondensatory, za mała moc,
                        kiepski producent. Niestety tanie zasilacze są w eksploatacji najdroższe(koszty
                        serwisu, wymiana ueządzeń)
                        2. System operacyjny(wirusy, błedy instalacyjne, uszkodzenia rejestrów itp.)
                        3. Pamięć RAM
                        4. Wymiana ciepła
                        5. Dysk i karta grafiki
                        • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 18:28
                          Ściągnęłam ten program Hiren, wypaliłam na płytę, ale mimo, że mam ustawione w
                          BIOS-ie First Boot Device na CD-room, program się nie uruchamia. A gdy wchodzę
                          do pliku Hiren i klikam na jakiś program to otwiera mi się jakby w notatniku
                          (pliki mają rozszerzenie - .uha)
                          Co teraz?
                          • Gość: king Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.chello.pl 04.03.07, 18:48
                            Juz dawno zrobilem HIREN na plycie, ale jeszcze ani razu sie system nie
                            zabutowal. Porzucilem wiec temat. Ale ciekawe dlaczego nie chce dzialac, choc
                            inne bootowalne dzialaja.
                            • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 19:00
                              Gość portalu: Sławek 62 napisał(a):

> HDAT2 w wrsji Demo sprawdzi cały dysk, lez nie naprawi wszystkich uszk.
                              > sektorów za jednym razem. Obraz płyty Hirens moż nagrać NERO używając opcji :
                              > Nero Burning Room - Nagrywarka - Nagraj plik obrazu
                              > Po bootowaniu z CD Hiren wyświetli się MENU z dostępnymi programami

Mam za swoje, bo nie zastosowałam się do zaleceń Sławka62 :(
                              Hmmm, tylko, że ja mam Nero StartSmart, nie widzę tu opcji Burning Room...
                              • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 04.03.07, 20:36
                                Napisał
                                Pobierz:
                                DeepBurner 1.8.0.224 pl
                                www.kinodomowe.idg.pl/ftp/10366/DeepBurner%201.8.0.224%20pl.html
                                Odinstaluj Nero, restart, zainstaluj DeepBurner, otwórz w pełnym oknie ,
                                wybierz "Burn ISO image" - dalej - plik obrazu (wybierz katalog z obrazem iso) -
                                nagraj obraz iso
                                Ps. aby uruchomić Hiren musisz mieć 256M RAM. Dostępny jest Hiren 6.0
                                wymagający tylko 64M RAM jest to wersja wcześniejsza i w Google można znależć
                                wpisując "Hiren Boot Cd 6.0.iso"
                                • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 20:59
                                  dziękuję za pomoc, zaraz zabieram się do pracy, na szczęście mam 256 RAM
                                  • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 23:41
                                    Sławku zrobiłam jak mówiłeś, ale coś nie do końca mi wyszło dobrze :(
                                    Płyta się nie uruchamia sama (mam ustawione w BIOSie First Boot Device na
                                    CDRoom), muszę na nią kliknąć. Wtedy wyświetla się szary ekran z programami.
                                    Problem w tym, że to nie są wszystkie programy :(
                                    Gotowe do uruchomienia są tylko programy z folderu WinTools, a reszta (większość
                                    programów w tym te do sprawdzenia dysku, które są mi potrzebne) jest w formacie .uha
                                    • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 00:41
                                      dziwne jest też to, że z ciekawości włożyłam do napędu płytę z Windowsem XP,
                                      która przecież powinna się uruchomić samoczynnie, a tu niespodzianka, bo stoi w
                                      miejscu, a uruchamia się system który mam zainstalowany (Windows Me)
                                      Tak jak pisałam, mam problem z kompem, może nie taki duży, ale baaaaaardzo
                                      męczący. Chciałam sprawdzić ten dysk i zmienić system na XP, ale widzę , że
                                      będzie problem. Jakbyś miał chwilę czasu, przeczytaj proszę o moich problemach z
                                      komputerem. Z góry serdecznie dziękuję, pozdrawiam

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=430&w=57769833&v=2&s=0
                                      • Gość: niktabc@vp.pl Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.toya.net.pl 05.03.07, 01:04
                                        z jakiego miasta jesteś? w Łodzi moge polecić serwis któy rozwiąże to w
                                        rozsądnych cenach!!
                                        • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 09:52
                                          Jestem z zapyziałego miasteczka w świętokrzyskim w którym jest tylko jeden
                                          serwis komputerowy :(
                                    • Gość: Sędzia ZGRED Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 07:22
                                      Gość portalu: justice13 napisał(a):

> Sławku zrobiłam jak mówiłeś, ale coś nie do końca mi wyszło dobrze :(
                                      > Płyta się nie uruchamia sama (mam ustawione w BIOSie First Boot Device na
                                      > CDRoom), muszę na nią kliknąć.

GDZIE KLINĄĆ ?!?!? :(

Płytę BOOTOWALNĄ wkładasz do napędu i ponownie URUCHAMIASZ komputer !

Płyta sama się uruchomi jeszcze jak nie uruchomiony jest system operacyjny !

Coś mylisz pojęcia: BOOTOWANIE z AUTORUN płyt. :(

• Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 09:51
                                        Właśnie ona chyba nie jest bootowalna, bo się nie uruchamia.
                                        Pytasz gdzie na nią klikam, otóż wkładam ją do napędu, uruchamiam ponownie
                                        komputer (i mimo tego zaznaczenia w BIOSie nie uruchamia się) i ładuje mi się
                                        cały system, który mam zainstalowany na kompie. Wchodzę w Mój komputer i klikam
                                        w napęd w którym jest. Mam nadzieję, że jasno to napisałam
                                        • Gość: Sędzia ZGRED Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 10:53
                                          Gość portalu: justice13 napisał(a):

> Pytasz gdzie na nią klikam, otóż wkładam ją do napędu, uruchamiam ponownie
                                          > komputer (i mimo tego zaznaczenia w BIOSie nie uruchamia się) i ładuje mi się
                                          > cały system, który mam zainstalowany na kompie. Wchodzę w Mój komputer i klika
                                          > m
                                          > w napęd w którym jest. Mam nadzieję, że jasno to napisałam

JASNO !

Tak przypuszczałem od początku czytając te twoje posty.

Po prostu MYLISZ POJĘCIA !

To co robisz jak wyżej napisane to zwykłe autoodtwarzanie (autorun) płyty i nie
                                          ma nic wspólnego z BOOTOWANIEM płyty !

Co do AUTORUN, czyli autoodtwarzania płyty to nie wszystkie płyty mają taką
                                          właściwość i nie zależy to od wszelkich ustawień w komputerze tylko od
                                          zawartości samej płyty.

A BOOTOWANIE to jest to...co napisałem wcześniej.

• justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 05.03.07, 11:05
                                            Czyli moja płyta z XP nie jest bootowalna. Po prostu
                                            • jap_1 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 05.03.07, 11:11
                                              A nie pojawia ci się najpierw komunikat (coś w tym rodzaju):
                                              "Aby zbootować z CD, naciśnij dowolny klawisz"? Jak przegapisz, wystartuje z
                                              twardego dysku.
                                              • justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 05.03.07, 11:16
                                                nie, nic się nie wyświetla - to odnośnie Xp, ale cały czas czekam, aż pojawi się
                                                Sławek i doradzi mi coś z tym Hiren :(
                                                • Gość: Sędzia ZGRED Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 11:41
                                                  justice13 napisał:

> nie, nic się nie wyświetla - to odnośnie Xp, ale cały czas czekam, aż pojawi
                                                  się
                                                  > Sławek i doradzi mi coś z tym Hiren :(

Co ma ci doradzić jak ty wszystko robisz OD DUPY STRONY ! :(

Ciągle chcesz uruchomić programy na działającym systemie XP a NIE O TO
                                                  CHODZI ! :(

• Gość: Sędzia ZGRED Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 11:37

justice13 napisał:

> Czyli moja płyta z XP nie jest bootowalna. Po prostu

Jak to jest ORGINLANA płyta z XP to na 100% jest BOOTOWALNA.

Pirackie kopie już nie koniecznie muszą być BOOTOWALNE.

PRZECZYTAJ TO i przetestuj:

- jak teraz czytasz to co napisałem tutaj to:
                                              - wsadź CD z XP do napędu ,
                                              - potem klikaj kolejno: Start -> Wyłącz komputer -> Uruchom ponownie

Komputer wyłączy się i sam ponownie włączy.

Jak masz ustawione w BIOSie tak, że BOOTOWANIE z CD jest na pierwszym miejscu
                                              to:
                                              - zaraz po uruchomieniu komputera na CZARNYM EKRANIE pojawi się na kilka sekund
                                              napis: [...coś tam, coś tam...]

I gdy tylko pojawi się ten napis to KLIKNIJ w jakikolwiek KLAWISZ !

Jak ZDĄŻYSZ klinąć to pojawi się...niebieski ekran z napisami i to jest TO co
                                              powinno się pojawić. :)

Tak działa płyta BOOTOWLANA z systemem XP - inne działają podobnie - programy z
                                              płyt BOOTOWALNYCH uruchamiają się z płyty CD/DVD (lub dyskietki) zanim uruchomi
                                              się sam system XP.

A ty kombinujesz OD DUPY STRONY !

Uruchamiasz płyty BOOTOWLANE na działającym systemie XP a NIE O TO CHODZI ! :(

• justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 05.03.07, 11:47

> - zaraz po uruchomieniu komputera na CZARNYM EKRANIE pojawi się na kilka sekund
                                                >
                                                > napis: [...coś tam, coś tam...]
                                                >
                                                > I gdy tylko pojawi się ten napis to KLIKNIJ w jakikolwiek KLAWISZ !

Zapewniam Pana, że nie jestem niedorozwinięta, a czynności, o których Pan pisze
                                                wykonywałam kilkakrotnie z żadnym skutkiem i żaden napis się nie pojawia

> A ty kombinujesz OD DUPY STRONY !
                                                >
                                                > Uruchamiasz płyty BOOTOWLANE na działającym systemie XP a NIE O TO CHODZI ! :(

Proszę na mnie nie krzyczeć i nie obrażać mnie tekstami takimi jak w/w.
                                                Jeżeli już chce Pan koniecznie udzielać swoich rad forumowiczom, to proszę
                                                najpierw uważnie przeczytać, co piszą - vide: używam systemu Windows Me
                                                • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 05.03.07, 12:40
                                                  Podaj typ płyty gł. Sprawdzę w opisie jak pono się ustawiać opcję bootowania.
                                                  Jeśli masz stronę domową producenta płyty to będę wdzięczny
                                                  • justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 05.03.07, 13:07
                                                    Płyta główna to Abit KT7 ATA 100 ATX.
                                                    Strony producenta:

www.abit.com.tw/
                                                    www.abit.com.tw/page/pl/index.php
                                                    Czy źle wypaliłam płytę z programami Hiren? Bardzo Cię proszę Sławku, pomóż mi.
                                                  • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 05.03.07, 14:29
                                                    Klawisz DEL po włączeniu aby wejść w BIOS Setup
                                                    Ustaw w BIOS
                                                    Advanced BIOS Features Setup Menu:

First Boot Dev Flopy
                                                    Second Boot Dev CD-Rom
                                                    Third Boot Dev HDD-0
                                                    Boot Other Dev Enabled
                                                    Delay for IDE Initial ustaw na 7

Advanced Chipset Features Setup:

AGP Apreture 64M
                                                    AGP -4X EN
                                                    AGP Driv Contr. Auto

Integrated Periph,:
                                                    Tam gdzie IDE Enabled
                                                    Master i Slave wszędzie AUTO
                                                    Init display First AGP
                                                    Jeżeli jest
                                                    ATA100RAID IDE Controller ustaw Disabled
                                                    nie używasz Raid więc jest on zbędny

PNP/PCI Configurations Setup Menu

PNP OS Installed YES
                                                    Force Update ESCD Enabled !!!!!!!
                                                    tylko wtedy zaoisze zmiany, a po restarcie ustawi na DISABLE

ESC, lub F10 i zapisz zmiany

Save to CMOS..... naciśnij Y

Nie interesuj się kontrolerem Raid, tworzy on macierze dyskowe i potrzebuje
                                                    minimum dwa identyczne dyski IDE, proponuję wyłączyć go w biosie i zapomnieć.
                                                    Powodzenia
                                                    Prawdopodobnie twój BIOS obsługuje wywoołanie "Menu Bootowania" klawiszem F11,
                                                    po włączeniu - F11 i wybór urz boot.
                                                • Gość: Sędzia ZGRED Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 14:38
                                                  justice13 napisał:

> Zapewniam Pana, że nie jestem niedorozwinięta, a czynności, o których Pan
                                                  pisze
                                                  > wykonywałam kilkakrotnie z żadnym skutkiem i żaden napis się nie pojawia

Sama nie wiesz co robisz i stąd twoje problemy. :(

> Jeżeli już chce Pan koniecznie udzielać swoich rad forumowiczom, to proszę
                                                  > najpierw uważnie przeczytać,

Staram się, ale ty tego nie robisz. :(

> co piszą - vide: używam systemu Windows Me

A co to ma do rzeczy ?

Przecież pisałaś, że wkładasz płytę CD z XP i ona powinna pokazać napis jak
                                                  wyżej było opisane.

I nie pisz NIKOMU tu na pan/pani bo to nieładnie obrażać innych z racji ich
                                                  starego wieku ! :)

A ja nie mam jeszcze 18 lat żeby do mnie mówiono już na pan. :)

• justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 05.03.07, 20:58
                                                    Sławku, a czy dobrze wypaliłam tą płytę z Hiren, skoro część programów jest w
                                                    formacie .uha?
                                                    Gotowe do uruchomienia są tylko programy z folderu WinTools, a reszta (większość
                                                    programów w tym te do sprawdzenia dysku, które są mi potrzebne) jest w w/w
                                                    formacie.
                                                    Baaaardzo Ci dziękuję za wyczerpujące wskazówki dotyczące BIOSu, zaraz zabieram
                                                    się do pracy :) Napiszę Ci później z jakim skutkiem, pozdrawiam i jeszcze raz
                                                    dziękuję
                                                  • Gość: sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 05.03.07, 23:02
                                                    Tylko programy z Wintools działają pod Windowsem. Resztę zobaczysz po
                                                    zabootowaniu CD
                                                    Jeśli po restarcie pojawi ci się wybór:
                                                    1. Boot CD
                                                    2. Windows
                                                    Nie pamiętam dokładnie wybierz boot CD. Wyświetli się Menu:

Partition Tools narzędzia tworzenia, kasowania, zmiany
                                                    rozmiaru partycji
                                                    Disk Clone Tools tworzenie kopii dysku, partycji.
                                                    Antivirus Tools
                                                    aby działały trzeba utworzyć na dysku C: katalog VDEFS,(C:\VDEFS), odczytać z
                                                    CD - X:\BootCD\Vdefs\HowT.txt i pobrać def. wirusów według podanych w nim
                                                    przepisów

Recovery Tools odzysk skasowanych plików
                                                    Testing Tools testy DPU, HDD, Video itp.
                                                    RAM (Memory) Testing Tools testy pamięci(od tego
                                                    zacznij -Memtest86+ 1.65)
                                                    Hard Disk Tools narzędzia dyskowe, producentów, oraz HDAT i
                                                    HDDReg.
                                                    System Information Tools co w systemie
                                                    MBR (Master Boot Record) Tools raczej ostrożnie
                                                    BIOS / CMOS Tools narzędzia naprawy Biosu
                                                    MultiMedia Tools odtwarzanie bez systemu
                                                    Password Tools kasowanie haseł
                                                    NTFS Ext2FS, Ext3FS (FileSystems) Tools odczyt,
                                                    zapis NTFS dla DOS
                                                    Dos File Managers dostęp do dysku, można usunąć dowolny plik
                                                    z dysku C:
                                                    Other Tools
                                                    Dos Tools sterowniki
                                                    Windows Tools
                                                  • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 00:28
                                                    Na początku bardzo, bardzo dziękuję za wskazówki. Zmieniłam w BIOSie kilka
                                                    ustawień a mianowicie: Delay for IDE Initial nie był ustawiony na 7 tylko na 0,
                                                    AGP-4x było Disable, Init Display First nie było na AGP, a z kolei PNP OS
                                                    Installed było ustawione na NO.
                                                    Robię wszystko tak, jak napisałeś, zapisuję ustawienia, wychodzę z BIOSu,
                                                    nowością jest to, wyświetla się informacja (na czarnej planszy) że
                                                    UPDATING ESCD ........... SUCCESS,
                                                    potem normalnie Verifying DMI Pool Data i ładuje się Windows. wkładam płytę z
                                                    Hiren do napędu CD, klikam URUCHOM PONOWNIE, i nic, tzn Windows się uruchamia.
                                                    Jeżeli robię to samo, naciskając F 11, komputer piszczy.
                                                    Przepraszam, tyle czasu mi poświęciłeś, może coś pominęłam, dlatego ta płyta nie
                                                    startuje? Z wykształcenia jestem humanistką, nigdy nie wgłębiałam się aż tak w
                                                    sprawy dotyczące komputera, a teraz muszę.
                                                    Pisałam już o tych restartach. Zmieniłam zasilacz (okazało się, że
                                                    niepotrzebnie),sprawdziłam pamięć Memtestem, chciałam jeszcze sprawdzić ten
                                                    dysk. Kolobos z forum wirusy poleca mi użyć Victorii. Nie wiem tylko,czy biorąc
                                                    pod uwagę moją wiedzę, uda mi się to prawidłowo zrobić. Komputer był 2 razy w
                                                    ciągu ostatnich 3 tygodni w serwisie na obserwacji, wg nich nic się nie dzieje :(
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 09:40
                                                    u mnie bez zmian :(
                                                    Sławku62, mam nadzieję, że coś mi jeszcze doradzisz...
                                                  • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 07.03.07, 10:08
                                                    Włóż czystą dyskietkę do stacji. po restarcie powinien być komunikat:
                                                    Boot failure....( nie pamiętam dalej). Włóż CD z WinXP, wyjmij dyskietkę i
                                                    naciśnij dowolny klawisz. Gdyby zaczął bootować XP-eka z płyty, przerwij
                                                    instalację, gdy będzie taka możliwość, to tylko dla sprawdzenia czy jest boot CD
                                                    Czy ustawiłaś taką kolejnośc bootowania jak podałem? Sprawdź w Biosie jaka jest
                                                    obecnie i podaj.
                                                    F11 należy nacisnąć gdy bios wyś wietla informacje po restarcie.(Nie musi być
                                                    obsługiwane przez twój Bios). Jeśli działa to wyświetli tabelkę z wyborem urz.
                                                    bootującego.Force Update ESCD Enabled !!!!!!! Przy każdej zmianie w Biosie
                                                    musisz ponownie ustawić na ENABLED.
                                                  • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 10:23
                                                    Tak ustawiłam wszystko, jak mowiłeś
                                                    Czy można przerwać instalację XP bez konsekwencji? Czy nie wpłynie to na Windows
                                                    Me z którego korzystam, albo na dane na dysku twardym?
                                                  • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 07.03.07, 10:38
                                                    Gdy WinXP wypisze: kontynuuj...
                                                    Przerwij F3 (o ile dobrze pamiętam)
                                                    Nic nie uszkodzi w Me, po Przerwij odinstaluje z dysku co kopiował
                                                    Jeśli masz więcej czytników CD/DVD niż 1, bootuj z MASTERA(zworka).
                                                    Podaj jak masz fizycznie podłączone napędy:
                                                    IDE0 dysk ??? + ???
                                                    IDE1 DVDRW (Musi być MASTER na zworce) + ?? CD(SLAVE)??
                                                    Podaj Wielkość dysku i podział na partycje.
                                                  • justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 07.03.07, 11:03
                                                    Pozwoliłam sobie wysłać Ci na adres mailowy raport z programu Everest.
                                                    Daj znać,czy doszedł
                                                    Pozdrawiam serdecznie
                                                    Za momencik wypróbuję instalację XP
                                                  • Gość: sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 07.03.07, 12:12
                                                    slawekblaze@o2.pl
                                                    Everest nie poda mi fizycznego połączenia urządzeń IDE, oraz jak na napędch
                                                    ustawione są zwory. Kable łączące urządządzenia są 40-to, czy 80 żyłowe(ATA133 -
                                                    łączówki nieb. - do płyty, czarna - Master, Szara - SLAVE), dla 40 kolejność
                                                    podłączenia jest obojętna.
                                                    Poczta nie doszła
                                                  • justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 07.03.07, 12:32
                                                    Poczta nie doszła, bo zły adres wpisałam :)
                                                    Wysłałam ponownie.
                                                    Jeżeli chodzi o tą próbę z XP, to po włożeniu dyskietki i ponownym restarcie
                                                    wyświetliła się informacja: INVALID SYSTEM DISK. REPLACE THE DISK AND THEN PRESS
                                                    ANY KEY. Zrobiłam tak, jak napisałeś, wyjęłam dyskietkę i włożyłam płytę z XP i
                                                    załadował się Windows Me.
                                                    Nie mam pojęcia, co jest nie tak. Ustawienia w BIOSie są takie jak podałeś, za
                                                    każdym razem przy wychodzeniu ustawiam ESCD Enabled.
                                                    Jeżeli chodzi o te zwory to rozumiem, że mam rozkręcić komputer?
                                                    Z tego, co pamiętam, do jednej taśmy podpięty był dysk, a do drugiej CD i DVD.
                                                    DVD jest master a CD slave. Jeżeli to konieczne, sprawdzę ponownie
                                                  • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 07.03.07, 12:48
                                                    Pobierz IDEdrive.exe
                                                    www.benchmarkhq.ru/english.html?/sandradl_e.html
                                                    Uruchom po rozpakowaniu, skopiuj informację i prześlij pocztą.
                                                    zdejmij obudowę zostaw podięte do kabla jedno Urz. CD/DVD, sprawdź kable i
                                                    zwory.Poczta doszła czytam.
                                                    Powodzenia
                                                  • justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 07.03.07, 13:13
                                                    Sciagnęłam ten program,zaraz go rozpakuję

> zdejmij obudowę zostaw podięte do kabla jedno Urz. CD/DVD, sprawdź kable i
                                                    > zwory.

a co potem? mam włączyć komputer bez podpiętego dysku? :)
                                                    Proszę o wyrozumiałość...
                                                  • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 13:16
                                                    Niestety, program nie działa pod Windowsem Me
                                                  • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 07.03.07, 13:56
                                                    Zostaw podpięte:
                                                    IDE 0 dysk napisz jaki kabel sygnałowy
                                                    IDE 1 nagrywarka napisz jaki kabel sygnałowy, do jakiej łączówki
                                                    podpięta, zworka na MASTER
                                                    CD odłącz od zasilania i od kabla sygnałowego
                                                    Program nie instaluje się w systemie, powinien działać pod ME, po rozpakowaniu
                                                    2x klik na IDEdrive.exe, ale to nieistotne.
                                                    Wysyłam ci program UltraIso(rar), rozpakuj, zainstaluj, sprawdź obie płyty, czy
                                                    są bootowalne
                                                    Uruchom UltraIso -> Bootowalna -> Wydobądź plik bootujący z CD/DVD -> wybierz
                                                    napęd -> Utwórz
                                                    gdy napisze:
                                                    "płyta nie jest bootowalna"
                                                    Trzeba będzie wypalić na nowo, tylko najpierw podaj dokładny opis jak wypaliłaś
                                                    złą płytę. Gdy OK!, to zapisze plik bootujący do katalogu.
                                                  • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 14:12
                                                    > Program nie instaluje się w systemie, powinien działać pod ME, po rozpakowaniu
                                                    > 2x klik na IDEdrive.exe, ale to nieistotne.

po rozpakowaniu mam aplikację o nazwie: san1122a, klikam na nią 2x i mam
                                                    informację: This program must be run on Windows NT
                                                  • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 07.03.07, 14:20
                                                    Wysyłam IDEdrive.zip
                                                  • justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 07.03.07, 14:47
                                                    Wysłałam Ci raport z IDE drive
                                                    Dziękuję za pomoc
                                                  • Gość: sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 07.03.07, 14:59
                                                    Raport wygląda Ok.
                                                    Czy sprawdziłaś płyt 9WinXP i H.B8.8) Ultraiso
                                                  • justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 07.03.07, 15:14
                                                    Przy instalacji UltraIso wystąpił błąd (kernel 32 spowowdował wystąpienie
                                                    błędu.....), komputer się zawiesił, przy ponownej próbie otworzenia programu -
                                                    ponownie. Ściągam starszą wersję
                                                  • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 16:40
                                                    Przy instalacji tej wersji UltraIso, którą mi przysłałeś spakowaną, występowały
                                                    błędy już pod koniec instalacji. Była informacja, że:
                                                    NIE MOżNA URUCHOMIć C:\PROGRAM FILES\ULTRAISO\DRIVERS\isocmd.exe
                                                    BłąD PODCZAS WYKONYWANIA CREATE PROCESS; CODE 267. NAZWA KATALOGU JEST NIEPRAWIDłOWA

Albo:
                                                    błędy kernel32

Odinstalowałam, uruchomiłam komputer ponownie, i ściągnęłam starszą wersję.
                                                    Tutaj też ciągłe błędy.
                                                    Albo: kernel32 spowodował ogólny błąd ochrony w module KRNL 386.exe, komputer
                                                    się zawiesza po pokazaniu takiej informacji, a potem coś w nim jakby skrzeczy
                                                    (wtedy szybko wciskam reset), albo: Explorer spowodował błąd w module KRNL.
                                                    Generalnie ciągle się zawieszał, a u góry monitora pojawia się wtedy czarny
                                                    pasek (może to coś z grafiką, moja karta jest chłodzona za pomocą radiatorów, bo
                                                    nie mogę dopasować wiatraczka)
                                                    Albo w momencie wciśnięcia polecenia żeby wydobył plik bootujący pojawia się
                                                    granatowe tło (takie jak przy instalacji Windowsa)

Mimo tych zawieszeń widzę, że w katalogu tego programu UltraIso są 2 pliki:
                                                    Hiren's Boot.bif o rozmiarze 0 bajtów i Xp.bif o rozmiarze 2 KB
                                                    Co dalej?
                                                  • Gość: Sławek62. Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 07.03.07, 16:47
                                                  • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 07.03.07, 16:54
                                                    Odinstaluj UIso. W Biosie ustaw jak "first Boot - CD-Rom", odłącz jeden CD(DVD)
                                                    (oba kable - sygnałowy i zas.) Włoż płytę WinXP w pozostały czytnik i spróbuj
                                                    wystartować. Napisz jakie kable IDE - jakie kolory łączówek, dla dysku i CD
                                                  • Gość: justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 20:47
                                                    Zarówno kable do dysku jak i napędów CD/DVD są 80-cio żyłowe.
                                                    Zworka w DVD ustawiona na master, w CD na slave.
                                                    Do dysku wpięta była czarna łączówka, do CD też czarna, a do DVD szara.
                                                    Ustawiłam BIOS tak jak mówiłeś, odłączyłam CD (oba kable), a do DVD wpięłam
                                                    czarną łączówkę (bo tak pisałeś), włożyłam XP i jest jak było. Ładuje się
                                                    Windows Me :( Jedyna różnica jest taka, że teraz po załadowaniu systemu gdy w
                                                    napędzie jest XP, wyświetla się informacja, że Explorer spowodował ogólny błąd
                                                    ochrony w kernel i komp się zawiesza :(
                                                    Mimo wszystko bardzo Ci dziękuję, że zechciałeś mi pomóc.
                                                  • Gość: Sławek62 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? IP: *.klaudyny.waw.pl 07.03.07, 23:04
                                                    Spróbuj odpiąć DVD i podpiąć CD -> szara łączówka - Czerwony pasek na kablu ma
                                                    być od strony zasilania CD
                                                  • justice13 Re: Padł dysk twardy - jak odzyskac zawartość?? 07.03.07, 23:21
                                                    Wysłałam Ci maila, nawet dwa :)
                                                    Program, który mi wysłałeś instaluje się bez problemu, bez problemu wyciąga i
                                                    zapisuje obraz bootujący z Windowsa XP w formacie .bif, ale znowu zawiesza się
                                                    przy Hiren (zapisuje plik tak jak wcześniej, ale ma 0 bajtów).
                                                    Czy mam podpiąć CD przed czy po wprowadzeniu zmian w BIOSie (Standard CMOS, o
                                                    których pisałeś)?
                                                    I jeszcze jedno: w tym ustawieniu w BIOSie mam w chwili obecnej:
                                                    IDE Primary Master - dysk
                                                    IDE Primary Slave - NONE
                                                    IDE Secondary Master - nagrywarka
                                                    IDE Secondary Slave - NONE
                                                    piszesz żeby zmienić na AUTO, ale co? wszystko, czy tylko none?
                                                    Pewnie to strasznie głupie i naiwne pytanie,ale muszę zadać, bo nie znam odpowiedzi.
                                                    Podziwiam Cię za cierpliwość,
                                                    pozdrawiam
    • Gość: Kacper Dajcie sobie spokój z justice13 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 16:28
      LUUUDZIE !
      Dajcie sobie spokój z tymi wyczynami jakie robi < justice13 > !

Przecież ona z uporem maniaka ciągle robi te same błędy i nigdy nie uruchomi
      płyty boootowalnej ponieważ nie wie o co w tym chodzi.

A może to tylko zwykły troll ?
      • Gość: justice13 Re: Dajcie sobie spokój z justice13 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 16:53
        NO, wiesz.... :(

• Gość: lala Re: Dajcie sobie spokój z justice13 ! IP: *.chello.pl 07.03.07, 18:20
          justice napisz jeszcze raz od poczatku jaki masz problem, bo zginal juz gdzies
          w tej plontaninie postow i naprawde nie wiem o co chodzi. Czy o odzysk danych,
          czy o uruchomienie hiren, czy o nauke obslugi kompa. Prosze napisz raz jeszcze.
          • Gość: justice13 Re: Dajcie sobie spokój z justice13 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 20:29
            Zdaję sobie sprawę, że dla niektórych może to być zabawne, ale zapewniam, że dla
            mnie nie jest.
            Fakt, można się teraz pogubić, bo tytuł wątku dotyczy czego innego niż jego
            treść. Przepraszam, jeżeli wprowadziłam kogoś w błąd, nie miałam takiego zamiaru.
            Postaram się to wytłumaczyć :)
            Ktoś założył wątek o odzyskiwaniu danych z dysku, Sławek62 zaproponował mu użyć
            program, który przy okazji naprawia uszkodzone sektory, a ja zapytałam jak go
            uruchomić. I tak się zaczęło.
            Powinnam założyć nowy wątek....
            Pytacie o co mi chodzi?
            Mój komputer często sam się restartuje, a potem uruchamia od początku, sprawdzam
            wszystko po kolei i teraz przyszła pora na dysk. Program do sprawdzenia dysku
            jest na płycie Hiren, a mój komputer nie obsługuje bootowalnych płyt.
            Rzeczywiście, niektórym moje wpisy mogą się kojarzyć z uporem maniaka, ale
            uwierzcie, to forum i rady zwłaszcza Sławka62 to moja jedyna nadzieja, że dojdę
            w końcu do tego, co jest przyczyną.
            Komputer był już 2 razy w serwisie (niestety, tu gdzie mieszkam, jest tylko
            jeden serwis), nie potrafią mi tego wytłumaczyć.
            Na pewno przydałaby mi się nauka obsługi komputera, nie zaprzeczam, ale jak
            rozumieć odpowiedź ludzi z serwisu, którzy zajmują się komputerami kilka lat, że
            na moim kompie nie da się zainstalować Windowsa XP? Teraz mogę się domyślać, że
            próbowali uruchomić bootowalną płytę :(
            Przepraszam raz jeszcze za to nieporozumienie
            • Gość: lala Re: Dajcie sobie spokój z justice13 ! IP: *.chello.pl 08.03.07, 18:52
              Nie masz za co przepraszac. To forum jest po to , zeby pytac i otrzymywac
              odpowiedzi. A reszta jest niewazna , jak w zyciu.
              1. Nie sadze, zeby byly komputery kture nie butuja sie z plyty. ( chyba ze
              prechistoria}
              2. To co pisalas do slawka to wszystko prawda, tyle, ze slawek nie rozumie , ze
              ta plyta tobie sie nie butuje. Nie przejmuj sie, u mnie teez sie nie butuje,
              ale to zapewne wina przygotowania plyty. W obrazie ktory zassalas ( i ja tez)
              jest wyrazna instrukcja, jak stworzyc taka plyte. I prawdopodobnie nalezy
              postapic zgodnie z instrukcja.
              3. Moim zdaniem masz uszkodzony dysk, lub wirusa. Ja mialem to samo, kiedy
              zlapalem sassera. Restartowal sie stale. Ale jest jakies lekarstwo na wszelkie
              paskudstwa popularne w sieci . Sprawdz "stinger" Mialem rowniez uszkodzony
              dysk, uszkodzony naped dysku. Poprostu lozyska wysiadly. Objawy byly podobne do
              tych o ktorych piszesz. Moze byc awaria zasilacza, ale wtedy to raczej po
              jakims czasie sie wylacza komp, ew. restartuje.
              Przypadek uszkodzenia dysku wykrylem w prosty sposob - wymienilem dysk i
              wszystko zagralo. Ten uszkodzony pracuje w pozycji pionowej i uzywam go czasem
              do przechowania jakichs danych, choc nie polecam tego sposobu !!
              4. Nie istnieje cos takiego jak odpowiedz twojego serwisu. W zjawiskach
              fizycznych wszystko ma swoja przyczyne, nalezy tylko ja wykryc. Mysle, ze
              chlopakom sie nie chcialo grzebac.
              5. win xp mozna zainstalowac bez bootowania z plyty, ale zastanow sie, czy jest
              ci on potrzebny. Mi najbardziej pasowal win 98, ale moja zona koniecznie
              potrzebuje xp !! ...a zona zawsze ma racje.
              6 jezeli mozesz, to podlacz nowy dysk na miejsce starego. zainstaluj swoj me (
              uwazam, ze jest najgorszy ) i sprawdz efekty. Daj sobie spokoj z hiren, chyba,
              ze zrozumiesz dokladnie instrukcje angielska, a potem przebrniesz przez te
              gromade programow, o ktorych trzeba cos wiedziec, zeby je stosowac.
              Jak beda jakies efekty to daj znac. Dane mozna dosc latwo odzyskac ze
              starego dysku. Nowy moze mozesz pozyczyc do testu. Na koniec ci powiem ze
              hdtune wykazywal, ze mam swietny dysk - ten uszkodzony !!
              • justice13 Re: Dajcie sobie spokój z justice13 ! 08.03.07, 20:06
                Problem z bootowaniem rozwiązany. Dzięki Sławkowi62 :)
                W serwisie źle podpięli kable IDE + złe ustawienia BIOSu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka