sierpniowa_julka 05.04.07, 16:42 bo my bierzemy. w końcu data na 100% ustalona. jejku, jacy my byliśmy niezdecydowani... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beki79 Re: kto bierze ślub w piątek? 05.04.07, 20:04 My też w niedzielę i długi czas się wachaliśmy, ale decyzja podjęta! Odpowiedz Link Zgłoś
alex996 Re: kto bierze ślub w piątek? 05.04.07, 18:15 Ja biore!!!Ja )) 11 maja 2007 (piatek) Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 23:07 my tez 22 czerwca jak przygotowania? Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 02:43 a ja biore w zwartek wiec chyba "blizniakow" tutaj nie znajde Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond czwartek 10.07.07, 14:27 siog napisała: > a ja biore w zwartek wiec chyba "blizniakow" tutaj nie znajde Ja tez w czwartek Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 10:11 to nie jest nas tak mało. myślałam, że może jeszcze ze dwie niesobotnie dziewczyny się trafią. A co zadecydowało o tym, że że w inny dzień tygodnia bierzecie ślub? U nas było tak: początkowo miała być sobota 25.08. - chcieliśmy zrobić wesele w miejscu, które wesel raczej nie wyprawia (dla nich to obciach). Ale wszystko było na najlepszej drodze, że jednak powiedzą tak. Do stycznia - wtedy zostaliśmy wygryzieni przez wielką firmową imprezę (ponoć). Zaczęliśmy się rozglądać za innym miejscem, ale żadne wolne nie przypadło nam do gustu. A i tych wolnych była garsteczka. Przesunęliśmy więc datę na lipiec - nazwa bez "r" gwarantowała większą dostępność lokali. Zaklepaliśmy sobie miejsce - bardzo ładne... ale ze strasznym minusem, o którym dowiedzieliśmy się w marcu: że równolegle mogą odbywać się tam jeszcze dwie imprezy (!!). Na zmianę miejsca było już późno: wszędzie wszystko zaklepane. Choć - trafił się jeden rodzynek: villa julianna (w piasecznie koło warszawy). Prześliczne miejsce, tyle że ze słabymi warunkami umowy - powiedziano nam, że umowa jest oczywiście negocjowalna, ale po wpłacie zaliczki ("bo przecież jest już tylu innych chętnych na ten termin"). Odpuściliśmy sobie - miejsce nowe, bez opinii, więc nie chcieliśmy ryzykować. I wtedy narodził się pomysł ślubu piątkowego. I nie jest to zły pomysł, bo w wszystkim możemy przebierać, marudzić, negocjować... Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorekk niedzielny slub:) 06.04.07, 10:29 no u nas też był pomysł w sobotę. trafiliśmy do hotelu Baron w Nadarzynie- piękny hotel i koniecznie tam chcieliśmy- mają 2 sale- mała i dużą. Mała na 70 os, duża od 120. No i my chcieliśmy w dużej, ale gości mamy miec ok 100 więc się na nia nie łapaliśmy- wyjątek ślub w piątek lub w niedzielę. No i wyszła niedziela bo wtedy cały hotel mamy do dyspozycji i goście w poniedziałek spokojnie mogą sobie jeszcze pobyć. No i w niedzilę cena za osobe niższa o 20 zł! Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorekk Re: niedzielny slub:) 06.04.07, 10:30 dziewczyny, najbardziej sie boję, że sie goście wykruszą, bo trzeba wziąc poniedziałek wolny, a tu nie każdy zdolny to takich poświęceń. Najbliższa rodzina i przyjaciele będą, ale boję się że dalsza rodzina oleje... no cóż jakoś będę musiała przeżyć Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: niedzielny slub:) 06.04.07, 10:43 masz jeszcze sporo czasu do ślubu. Uprzedź gości już teraz - będą mieli czas się z taką myślą oswoić. Możesz też wcześniej rozdać zaproszenia i poprosić o wcześniejsze potwierdzenie przybycia. I w razie czego, doprosić znajomych. nie martw się - będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorekk Re: niedzielny slub:) 06.04.07, 11:52 no ja juz aproszenia prawie wszystkie rozdałam i uprzedzam, że to niedziela. mamy tez w rezerwie parę osób do doproszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
alex996 Lubimy być niestandardowi :))) 06.04.07, 10:32 Gosci zapraszamy tylko do kościoła. Potem sami jedziemy na romantyczną kolacje dla dwojga )) Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: Lubimy być niestandardowi :))) 07.04.07, 20:42 Też tak chciałam ale mój narzeczony się uparł nie wiem może nie uwierzył mi że nie chce wesela Odpowiedz Link Zgłoś
arci1982 Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 11:33 My również piątek 05.10.2007. A dlaczego piątek - ponieważ jest to nasza rocznica i stwierdziliśmy że tak bedzie bardzo romantycznie. Faktycznie dodatkiem jest łatwiejsze znalezienie sali w związku z piątkowym terminem , zespołu i są również zniżki u fotografów itp. Pozdrawiamy wszystkich piątkowiczów i pozostałe pary ślubujące w inny dzień niż sobota !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 12:55 My niejako musielismy wybrac piatek bo nasz ratusz udziela slubów tylko w piatki. Wiec zarezerwowalismy restauracje na piatek. Potem bylo losowanie (koszmar, jest o wiele wiecej chetnych na sluby cywilne niz mozliwosci ich udzielania, lub raczej checi) i tak kiepsko wypadlismy w tym losowaniu, ze nie mielsmy zadnych szans na slub w ratuszu (ani latem, ani jesienia ani nawet zima, ni mowiac juz o naszej zarezerwowanej dacie). Skorzystalismy wiec z okazji, ze w restauracji tez udzielaja slubów i tam sie pobieramy. Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 13:20 straszna sprawa z tym losowaniem! Nie mogło być po prostu: kto pierwszy, ten lepszy? Chyba nadal pokutuje przekonanie, że po cywilnym to się wesela nie robi... Więc po co ktokolwiek miałby wcześniej wiedzieć, kiedy dokładnie jego ślub się odbędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
cler27 Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 10:41 A my pobierzemy się we wtorek Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
agata781 Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 15:28 My od początku wiedzielismy że chcemy ślubu i wesela w piątek a utwierdziła nas w tym łatwość w załatwieniu wolnego terminu u zaspołu organizatorki,fotografa itp...I ta wolna niedziela po wszystkim... Odpowiedz Link Zgłoś
gina28 A my w środę! 06.04.07, 21:37 Ha! 15 sierpnia. Urocze będą te wszystkie rocznice I dokładnie 15 sierpnia 2005 byliśmy pierwszy raz razem na mszy. W lokalch możemy przebierać i grymasić, nikt nie chciał wtedy ślubu! Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: kto bierze ślub w piątek? 07.04.07, 20:38 Ja jestem piątkowa 15.06.2007 Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka-waw Re: kto bierze ślub w piątek? 09.04.07, 19:13 piątek to bardzo dobry pomysł!!! 2 dni na zabawę, sobota na poprawiny. bardzo polecam, ostatnio to się nawet modne zrobiło ! sprawdź tylko w kościele czy nie będą mieli nic przeciwko i nie przyznawaj się do wesela, bo ci powiedzą, że katolicy w piątki się nie bawią Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: kto bierze ślub w piątek? 09.04.07, 20:16 My się przyznaliśmy do wesela.Ich to nie obchodzi czy jest wesele czy nie.Jeśli chcesz mieć ślub w piątek musisz napisać prośbę o dyspensę od zabawy i jedzenia potraw mięsnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ddu wtorek 11.07.07, 21:51 my też 14.08, we wtorek...to już coraz bliżej. nie wiem, cieszyć się, czy bać... Odpowiedz Link Zgłoś
studentk Re: kto bierze ślub w piątek? 13.06.07, 20:38 Zachowania postów w dni nakazane przez Kościół, takie jak we wszystkie dni Wielkiego Postu; 3- powstrzymania się od spożywania potraw mięsnych we wszystkie piątki; Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: kto bierze ślub w piątek? 13.06.07, 20:53 aha... no i? Ci co biorą kościelny najprawdopodobniej starają się o dyspensę... ale NIE WSZYSCY biorą kościelny... a może nie tutaj chciałaś wkleić ten post? Odpowiedz Link Zgłoś
studentk Re: kto bierze ślub w piątek? 13.06.07, 20:57 Właśnie dlatego nie urządza się wesel w piątki i także dlatego księża nie chcą udzielać ślubów w piątek jeżeli tego samego dnia jest planowane wesele, nie mogą uczestniczyć w grzechu. Odpowiedz Link Zgłoś
studentk Re: doczytałaś do końca mój post? 13.06.07, 21:05 Był tutaj wątek o tym iż komuś ksiądz nie chciał udzielić ślubu w piątek (było zaplanowane wesele), ale nie mogę go znaleźć (usunięty???). Dlatego tutaj jest na to odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: doczytałaś do końca mój post? 13.06.07, 21:10 tak mi się właśnie wydawało, że wyrwany trochę z kontekstu był tutaj Twój post... A wątek rzeczywiście chyba został usunięty... Czemu? Posypały się tam mocne słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka zagubiony wątek 14.06.07, 14:36 się odnalazł: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=64059118&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
suziliu Re: kto bierze ślub w piątek? 14.06.07, 14:55 Nasz ksiądz nie wyraził sprzeciwu, nie dziwił się. Nie mieliśmy żadnego problemu, mimo iż ksiądz wie ze mamy potem wesele. Poinstruował nas tylko jak napisać wniosek/prosbę o dyspensę. Dziwie się Twojemu aż tak kategorycznemu tonowi wypowiedzi. Nasz slub nie był wyjątkiem. Ksiądz wspomniał że ma wpisane wesele w piatki na cały sezon slubny. Odpowiedz Link Zgłoś
stewe_griffin Re: za tydzień :) 14.06.07, 15:51 my teżjesteśmy piątkowi - 28.09.2007 dziewczynki co do tej dyspensy, to kiedy się ją załatwia? bo nam ksiądz nic nie powiedział jak rezerwowaliśmy termin.. a teraz zostały 3 miesiące i nie chcę, żeby sie okazało, że za mało czasu.. może w tym tygodniu się jeszcze wybierzemy do kościoła i podpytamy co i jak.. oby nasz ksiądz nie zorientował się dopiero teraz, że to piatek i on nie może.. eh, już się zaczynam martwić Odpowiedz Link Zgłoś
suziliu Re: za tydzień :) 14.06.07, 16:05 U nas tak to wyglądało - przy spisywaniu protokołu ksiądz powiedział jak ma wyglądać taki wniosek, że mamy wnieść go do księdza proboszcza. W uazasadnieniu wniosku mamy napisać, że nie było wolnych terminów w miejscu w którym uzrądzamy wesele. Ksiądz powiedział, że to tylko formalność, ale kazał przynieśc pod koniec czerwca (ach, slub koniec sierpnia) Odpowiedz Link Zgłoś
stewe_griffin Re: za tydzień :) 14.06.07, 16:07 wielkie dzięki za odpowiedź! my jeszcze protokołu imne spisywaliśmy, więc pewnie wtedy dostaniemy wszytskie info.. mam nadzieję, że u nas też tak będzie sprawa wyglądała - bezproblemowo Odpowiedz Link Zgłoś
pysia1231 Re: kto bierze ślub w piątek? 14.06.07, 18:31 A ja bym chciała wiedzieć co was skłoniło do slubu w piątek: brak miejsc w lokalach w soboty i niedziele czy takie widzi mi sie?? Odpowiedz Link Zgłoś
stewe_griffin Re: kto bierze ślub w piątek? 10.07.07, 12:09 chyba wczesniej była mowa o tym, dlaczego akurat piątek (czy inny dzień).. w naszym przypadku decyzję podjeliśmy z uwagi na salę właśnie.. dzieczyny ma do Was pytanie odnosnie dyspeny - czy takie pismo pisze się w parafii, w której udzielany jest ślub, czy w parafi kótregoś z narzeczonych, w której załatwai sie dokumenty i spisuje protokół?? mojemu narzeczonemu ksiądz z jego parafii (tak chcieliśmy spisać protokół) oznajmił, że jego to nie interesuje i że parafia, która nam udziela ślubu wszytsk ozwala na nich i jakis papier napisał, który upoważnia parafię od ślubu do zbierania naszych dokumentów.. nie bardzo wiem, jak do tego podejść?? jak było/jest u Was?? Odpowiedz Link Zgłoś
kotabma Re: kto bierze ślub w piątek? 10.07.07, 12:21 a mnie sie wydaje ze dyspensy udziela ksiadz z parafii na terenie ktorej odbywa sie zabawa czyli Wasze wesele. ktos juz tu pisal cos na ten temat sproboj poszukac Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: kto bierze ślub w piątek? 11.07.07, 18:29 nam udzielał dyspensy ksiądz który udzielał nam ślubu,a wesele było w miejscu należącym do innej parafii Odpowiedz Link Zgłoś