Dodaj do ulubionych

kto bierze ślub w piątek?

05.04.07, 16:42
bo my bierzemy. big_grin w końcu data na 100% ustalona. jejku, jacy my byliśmy
niezdecydowani...
Obserwuj wątek
    • panna_mysza Re: kto bierze ślub w piątek? 05.04.07, 16:46
      My tezsmile
      • pomidorekk Re: kto bierze ślub w piątek? 05.04.07, 16:48
        a my w niedzielęsmile
        • beki79 Re: kto bierze ślub w piątek? 05.04.07, 20:04
          My też w niedzielę i długi czas się wachaliśmy, ale decyzja podjęta!
    • nionczka Re: kto bierze ślub w piątek? 05.04.07, 18:04
      My tez.
      • alex996 Re: kto bierze ślub w piątek? 05.04.07, 18:15
        Ja biore!!!Ja smile)) 11 maja 2007 (piatek)
    • muminek80 Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 00:09
      i ja i ja smile 22.06.07
      • karolin-k Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 23:07
        my tez 22 czerwca smile
        jak przygotowania?
    • siog Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 02:43
      a ja biore w zwartek wiec chyba "blizniakow" tutaj nie znajdesmile
      • mayagaramond czwartek 10.07.07, 14:27
        siog napisała:

> a ja biore w zwartek wiec chyba "blizniakow" tutaj nie znajdesmile

Ja tez w czwarteksmile
    • sierpniowa_julka Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 10:11
      to nie jest nas tak mało. smile myślałam, że może jeszcze ze dwie niesobotnie
      dziewczyny się trafią. A co zadecydowało o tym, że że w inny dzień tygodnia
      bierzecie ślub?
      U nas było tak: początkowo miała być sobota 25.08. - chcieliśmy zrobić wesele w
      miejscu, które wesel raczej nie wyprawia (dla nich to obciach). Ale wszystko
      było na najlepszej drodze, że jednak powiedzą tak. Do stycznia - wtedy
      zostaliśmy wygryzieni przez wielką firmową imprezę (ponoć). Zaczęliśmy się
      rozglądać za innym miejscem, ale żadne wolne nie przypadło nam do gustu. A i
      tych wolnych była garsteczka. Przesunęliśmy więc datę na lipiec - nazwa bez "r"
      gwarantowała większą dostępność lokali. Zaklepaliśmy sobie miejsce - bardzo
      ładne... ale ze strasznym minusem, o którym dowiedzieliśmy się w marcu: że
      równolegle mogą odbywać się tam jeszcze dwie imprezy (!!). Na zmianę miejsca
      było już późno: wszędzie wszystko zaklepane. Choć - trafił się jeden rodzynek:
      villa julianna (w piasecznie koło warszawy). Prześliczne miejsce, tyle że ze
      słabymi warunkami umowy - powiedziano nam, że umowa jest oczywiście
      negocjowalna, ale po wpłacie zaliczki ("bo przecież jest już tylu innych
      chętnych na ten termin"). Odpuściliśmy sobie - miejsce nowe, bez opinii, więc
      nie chcieliśmy ryzykować. I wtedy narodził się pomysł ślubu piątkowego. I nie
      jest to zły pomysł, bo w wszystkim możemy przebierać, marudzić, negocjować... smile
      • pomidorekk niedzielny slub:) 06.04.07, 10:29
        no u nas też był pomysł w sobotę.
        trafiliśmy do hotelu Baron w Nadarzynie- piękny hotel i koniecznie tam
        chcieliśmy- mają 2 sale- mała i dużą. Mała na 70 os, duża od 120.
        No i my chcieliśmy w dużej, ale gości mamy miec ok 100 więc się na nia nie
        łapaliśmy- wyjątek ślub w piątek lub w niedzielę. No i wyszła niedziela bo
        wtedy cały hotel mamy do dyspozycji i goście w poniedziałek spokojnie mogą
        sobie jeszcze pobyć. No i w niedzilę cena za osobe niższa o 20 zł!
        • pomidorekk Re: niedzielny slub:) 06.04.07, 10:30
          dziewczyny, najbardziej sie boję, że sie goście wykruszą, bo trzeba wziąc
          poniedziałek wolny, a tu nie każdy zdolny to takich poświęceń.
          Najbliższa rodzina i przyjaciele będą, ale boję się że dalsza rodzina oleje...
          no cóż jakoś będę musiała przeżyćsad
          • sierpniowa_julka Re: niedzielny slub:) 06.04.07, 10:43
            masz jeszcze sporo czasu do ślubu. Uprzedź gości już teraz - będą mieli czas się
            z taką myślą oswoić. Możesz też wcześniej rozdać zaproszenia i poprosić o
            wcześniejsze potwierdzenie przybycia. I w razie czego, doprosić znajomych. smile
            nie martw się smile - będzie dobrze.
            • pomidorekk Re: niedzielny slub:) 06.04.07, 11:52
              no ja juz aproszenia prawie wszystkie rozdałam i uprzedzam, że to niedziela.
              mamy tez w rezerwie parę osób do doproszenia.
      • alex996 Lubimy być niestandardowi :))) 06.04.07, 10:32
        Gosci zapraszamy tylko do kościoła.
        Potem sami jedziemy na romantyczną kolacje dla dwojga smile))
        • mapi9 Re: Lubimy być niestandardowi :))) 07.04.07, 20:42
          Też tak chciałam ale mój narzeczony się uparł nie wiem może nie uwierzył mi że
          nie chce wesela smile
      • arci1982 Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 11:33
        My również piątek 05.10.2007. A dlaczego piątek - ponieważ jest to nasza rocznica i stwierdziliśmy że tak bedzie bardzo romantycznie. Faktycznie dodatkiem jest łatwiejsze znalezienie sali w związku z piątkowym terminem , zespołu i są również zniżki u fotografów itp. Pozdrawiamy wszystkich piątkowiczów i pozostałe pary ślubujące w inny dzień niż sobota smile !!!!
      • nionczka Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 12:55
        My niejako musielismy wybrac piatek bo nasz ratusz udziela slubów tylko w
        piatki. Wiec zarezerwowalismy restauracje na piatek. Potem bylo losowanie
        (koszmar, jest o wiele wiecej chetnych na sluby cywilne niz mozliwosci ich
        udzielania, lub raczej checi) i tak kiepsko wypadlismy w tym losowaniu, ze nie
        mielsmy zadnych szans na slub w ratuszu (ani latem, ani jesienia ani nawet
        zima, ni mowiac juz o naszej zarezerwowanej dacie). Skorzystalismy wiec z
        okazji, ze w restauracji tez udzielaja slubów i tam sie pobieramy.
        • sierpniowa_julka Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 13:20
          straszna sprawa z tym losowaniem! Nie mogło być po prostu: kto pierwszy, ten
          lepszy? Chyba nadal pokutuje przekonanie, że po cywilnym to się wesela nie
          robi... Więc po co ktokolwiek miałby wcześniej wiedzieć, kiedy dokładnie jego
          ślub się odbędzie... uncertain
    • j-jonaszka Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 10:37
      My ślubujemy w piąteksmile
    • cler27 Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 10:41
      A my pobierzemy się we wtorek smile
      Pozdrawiam !
    • agata781 Re: kto bierze ślub w piątek? 06.04.07, 15:28
      My od początku wiedzielismy że chcemy ślubu i wesela w piątek a utwierdziła nas
      w tym łatwość w załatwieniu wolnego terminu u zaspołu organizatorki,fotografa
      itp...I ta wolna niedziela po wszystkim...smile
    • gina28 A my w środę! 06.04.07, 21:37
      Ha! 15 sierpnia. Urocze będą te wszystkie rocznice smile I dokładnie 15 sierpnia
      2005 byliśmy pierwszy raz razem na mszy. W lokalch możemy przebierać i
      grymasić, nikt nie chciał wtedy ślubu!
    • mapi9 Re: kto bierze ślub w piątek? 07.04.07, 20:38
      Ja jestem piątkowa 15.06.2007
    • agnieszka-waw Re: kto bierze ślub w piątek? 09.04.07, 19:13
      piątek to bardzo dobry pomysł!!! 2 dni na zabawę, sobota na poprawiny. bardzo
      polecam, ostatnio to się nawet modne zrobiło ! big_grin

sprawdź tylko w kościele czy nie będą mieli nic przeciwko i nie przyznawaj się
      do wesela, bo ci powiedzą, że katolicy w piątki się nie bawią big_grin
      • mapi9 Re: kto bierze ślub w piątek? 09.04.07, 20:16
        My się przyznaliśmy do wesela.Ich to nie obchodzi czy jest wesele czy nie.Jeśli
        chcesz mieć ślub w piątek musisz napisać prośbę o dyspensę od zabawy i jedzenia
        potraw mięsnych.
        • kingadpl Re: kto bierze ślub w piątek? 10.04.07, 18:07
          a my we wtorek, 14.08 smile)
          • ddu wtorek 11.07.07, 21:51
            my też 14.08, we wtorek...to już coraz bliżej. nie wiem, cieszyć się, czy bać...
    • olajk Re: kto bierze ślub w piątek? 10.04.07, 18:24
      My!!! 3 sierpnia smile
    • studentk Re: kto bierze ślub w piątek? 13.06.07, 20:38
      Zachowania postów w dni nakazane przez Kościół, takie jak we wszystkie dni
      Wielkiego Postu; 3- powstrzymania się od spożywania potraw mięsnych we
      wszystkie piątki;
      • sierpniowa_julka Re: kto bierze ślub w piątek? 13.06.07, 20:53
        aha... no i? Ci co biorą kościelny najprawdopodobniej starają się o dyspensę...
        ale NIE WSZYSCY biorą kościelny... a może nie tutaj chciałaś wkleić ten post?
        • studentk Re: kto bierze ślub w piątek? 13.06.07, 20:57
          Właśnie dlatego nie urządza się wesel w piątki i także dlatego księża nie chcą
          udzielać ślubów w piątek jeżeli tego samego dnia jest planowane wesele, nie
          mogą uczestniczyć w grzechu.
          • sierpniowa_julka doczytałaś do końca mój post? 13.06.07, 21:02

• studentk Re: doczytałaś do końca mój post? 13.06.07, 21:05
              Był tutaj wątek o tym iż komuś ksiądz nie chciał udzielić ślubu w piątek (było
              zaplanowane wesele), ale nie mogę go znaleźć (usunięty???). Dlatego tutaj jest
              na to odpowiedź.
              • sierpniowa_julka Re: doczytałaś do końca mój post? 13.06.07, 21:10
                tak mi się właśnie wydawało, że wyrwany trochę z kontekstu był tutaj Twój
                post... smile A wątek rzeczywiście chyba został usunięty... Czemu? Posypały się tam
                mocne słowa? tongue_out
                • studentk Re: doczytałaś do końca mój post? 13.06.07, 21:12
                  Nie wiem, sad
                  • sierpniowa_julka zagubiony wątek 14.06.07, 14:36
                    się odnalazł:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=64059118&v=2&s=0
          • suziliu Re: kto bierze ślub w piątek? 14.06.07, 14:55
            Nasz ksiądz nie wyraził sprzeciwu, nie dziwił się. Nie mieliśmy żadnego
            problemu, mimo iż ksiądz wie ze mamy potem wesele. Poinstruował nas tylko jak
            napisać wniosek/prosbę o dyspensę. Dziwie się Twojemu aż tak kategorycznemu
            tonowi wypowiedzi.
            Nasz slub nie był wyjątkiem. Ksiądz wspomniał że ma wpisane wesele w piatki na
            cały sezon slubny.
    • karolin-k za tydzień :) 14.06.07, 14:38
      ostatnia chwila, żeby się przyłączyć smile
      • stewe_griffin Re: za tydzień :) 14.06.07, 15:51
        my teżjesteśmy piątkowi - 28.09.2007 smile

dziewczynki co do tej dyspensy, to kiedy się ją załatwia? bo nam ksiądz nic nie
        powiedział jak rezerwowaliśmy termin.. a teraz zostały 3 miesiące i nie chcę,
        żeby sie okazało, że za mało czasu.. może w tym tygodniu się jeszcze wybierzemy
        do kościoła i podpytamy co i jak.. oby nasz ksiądz nie zorientował się dopiero
        teraz, że to piatek i on nie może..
        eh, już się zaczynam martwić uncertain
        • suziliu Re: za tydzień :) 14.06.07, 16:05
          U nas tak to wyglądało - przy spisywaniu protokołu ksiądz powiedział jak ma
          wyglądać taki wniosek, że mamy wnieść go do księdza proboszcza. W uazasadnieniu
          wniosku mamy napisać, że nie było wolnych terminów w miejscu w którym uzrądzamy
          wesele. Ksiądz powiedział, że to tylko formalność, ale kazał przynieśc pod
          koniec czerwca (ach, slub koniec sierpnia)
          • stewe_griffin Re: za tydzień :) 14.06.07, 16:07
            wielkie dzięki za odpowiedź!
            my jeszcze protokołu imne spisywaliśmy, więc pewnie wtedy dostaniemy wszytskie
            info..
            mam nadzieję, że u nas też tak będzie sprawa wyglądała - bezproblemowo smile
    • agata781 Re: Moja mama:) 14.06.07, 18:10
      I to już jutro 15 czerwcasmile)))
    • pysia1231 Re: kto bierze ślub w piątek? 14.06.07, 18:31
      A ja bym chciała wiedzieć co was skłoniło do slubu w piątek: brak miejsc w
      lokalach w soboty i niedziele czy takie widzi mi sie??
      • stewe_griffin Re: kto bierze ślub w piątek? 10.07.07, 12:09
        chyba wczesniej była mowa o tym, dlaczego akurat piątek (czy inny dzień).. w
        naszym przypadku decyzję podjeliśmy z uwagi na salę właśnie..

dzieczyny ma do Was pytanie odnosnie dyspeny - czy takie pismo pisze się w
        parafii, w której udzielany jest ślub, czy w parafi kótregoś z narzeczonych, w
        której załatwai sie dokumenty i spisuje protokół?? mojemu narzeczonemu ksiądz z
        jego parafii (tak chcieliśmy spisać protokół) oznajmił, że jego to nie
        interesuje i że parafia, która nam udziela ślubu wszytsk ozwala na nich i jakis
        papier napisał, który upoważnia parafię od ślubu do zbierania naszych
        dokumentów.. nie bardzo wiem, jak do tego podejść?? jak było/jest u Was??
        • kotabma Re: kto bierze ślub w piątek? 10.07.07, 12:21
          a mnie sie wydaje ze dyspensy udziela ksiadz z parafii na terenie ktorej odbywa
          sie zabawa czyli Wasze wesele.
          ktos juz tu pisal cos na ten temat
          sproboj poszukac
          • mapi9 Re: kto bierze ślub w piątek? 11.07.07, 18:29
            nam udzielał dyspensy ksiądz który udzielał nam ślubu,a wesele było w miejscu
            należącym do innej parafii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka