Dodaj do ulubionych

Ile może wyniesc wskaźnik wzrostu cen mat budowl?

08.04.07, 18:33
np za 2006, za 2007 rok??? który to developerzy uwzględniają w umowach??? bo
może cena 7 netto okazać się zena 14 netto z uwzględnieniem takiego
wskaźnika. W sumie tyle się czyta o wzroscie cen materiałów budowlanych???

Podpowiedzcie we wtorek mam zamiar podpisać umowe realizacyjną?
Obserwuj wątek
    • poszi Re: Ile może wyniesc wskaźnik wzrostu cen mat bud 08.04.07, 19:30
      > który to developerzy uwzględniają w umowach

A to zależy, co uwzgledniają w umowach i jak. Wskaźnik GUS kosztów budowy 1 m2
      jest dostepny tutaj:

www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/prod_bud_inw/ceny/index.htm
      Wrzuć sobie do zakładek i sprawdzaj, co kwartał. Ten wskaźnik ma trochę
      przypadkowej zmienności, ale po uśrednieniu na cały rok jest oczywiście pewien
      trend wzrostowy. Średni koszt za 2005 rok to 2439 zł/m2, a za 2006 rok 2545
      zł/m2, czyli wzrost o 4,3%.

> za 2007 rok?

Jasnowidzem nie jestem, ale na pewno będzie wyższy niż za 2006 rok. O ile? Na
      pewno nie o 100% ani o 50%. Kilka procent na pewno, 10% bardzo prawdopodobne, a
      kilkanaście być może, bo istotnie ceny rosną teraz szybciej niż rok temu. GUS
      częściej publikuje ceny produkcji budowlano-montażowej (to obejmuje jednak też
      budownictwo drogowe i przemysłowe, które może miec nieco inna strukturę kosztów)
      i widać pewne przyspieszenie wzrostów w styczniu i lutym, ale to ciągle tylko
      5,3% w stosunku do zeszłego roku:

www.stat.gov.pl/wyniki_wstepne/ceny_prod_sprzed/2007/02/wsk_cen_psp_02_07.pdf
      > W sumie tyle się czyta o wzroscie cen materiałów budowlanych?

Czyta się tyle, bo "pismaki" lubią sensację. A pseudoanalitycy i deweloperzy
      lubia podsycać panikę. Na koszty budowy składa się wiele czynników i nawet jeśli
      jakieś pustaki wzrosły o kilkadziesiąt procent, to ciągle drobna część całości
      kosztów. Poza tym wskaźniki GUS obejmują cały kraj, a nie wszędzie koszty rosną
      w tym samym stopniu.

• Gość: koral777 Re: Ile może wyniesc wskaźnik wzrostu cen mat bud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 09:11
        Dzięki , nawet na stronach gusowskich nie mogłam dojść do tych danych.
        Teraz sobie to przeanalizujemy, zobaczymy czy na 100 % umowa taką klauzule
        zawiera i we wtorek podejmiemy decyzję z troche jaśniejszym umysłem :-)
        • Gość: koral777 Umowa ma klauzulę o waloryzacji ceny wskaźnikiem IP: 195.47.201.* 11.04.07, 15:04
          Chyba jednak boimy się zaryzykować, bo przy dużym mieszkaniu wzrost wskaźnika
          do 10 % wymusiłby dla nas dopłatę nawet 70-100 tyś zł.

A inni zakupujący mający w umowie taki zapis nie boją się NIEWIADOMEGO? Blok i
          ostatnia rata to wydarzenie dopiero za dwa lata?
          • poszi Re: Umowa ma klauzulę o waloryzacji ceny wskaźnik 11.04.07, 16:11
            To jeszcze zależy, jak jest sformułowany. Czytalem parę umów i wszędzie to było
            bardzo mętnie, tak że każdy to mógłby na swoją korzyść interpretować. Najlepiej
            by było, gdyby takiej waloryzacji nie było (deweloperzy powinni się sami przed
            tym zabezpieczać zaklepując kontrakt po stałych cenach, co zresztą w większości
            robią, co nie powsztrzymuje ich do dotatkowego zdzierania), ale jeśli już, to
            spróbowałbym wynegocjować (po konsultacji z prawnikiem) uściślenie, że dopłata
            to będzie "procentowa wielkość aktualnej raty pomnożona przez różnicę między
            wskaźnikiem ceny 1 m kw. powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego publikowanym
            przez Główny Urząd Statystyczny za IV kw 2006 a tymże wskaźnikiem opublikowanym
            za ostatni okres pomnożona przez wielkość mieszkania w metrach kwadratowym, pod
            warunkiem, że wyliczona wielkość jest liczbą dodatnią". Takie sformułowanie mogą
            deweloperzy przełknąć, a to będzie najwyżej kilkaset złotych za metr kwadratowy
            i to zapewne tylko dla późniejszych rat. Korzyść z takiego sformułowania jest
            taka, że koszt GUS to 2619 zł. Nawet jeśli to wzrośnie o 20% (moim zdaniem to aż
            tyle nie wzrośnie), to będzie "tylko" 523 zł/m2 więcej. 20% od 8 czy 9 tys., to
            zaś już jest grubo więcej.

P.S Pomijam oczywiście problem, czy warto obecnie kupować mieszkanie...
            • jsroda Re: Umowa ma klauzulę o waloryzacji ceny wskaźnik 12.04.07, 11:49
              www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/niedozwolone_klauzule__informac/
              Lp. 284
              Data wydania i sygnatura: 21 grudnia 2004 r.
              sygn. akt XVII Amc 69/03
              Nazwa i siedziba sądu Sąd Okręgowy w Warszawie Sąd Ochrony Konkurencji i
              Konsumentów
              Oznaczenie stron oraz informacja o udziale w postępowaniu prokuratora lub
              organizacji społecznej: Powód: Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
              Pozwany: Sosnowiecka Spółdzielnia Budownictwa Mieszkaniowego Nowa w Sosnowcu

Postanowienie wzorca umowy uznane za niedozwolone: Koszty budowy 1 m2
              powierzchni całkowitej może się zmienić w zależności od wzrostu czynników
              cenotwórczych i budowlanych mających wpływ na koszt budowy
              • Gość: koral777 Re: Umowa ma klauzulę o waloryzacji ceny wskaźnik IP: 195.47.201.* 12.04.07, 15:24
                wiem że niedozwolone, ale na poczatku umowy mają napisane w ramach
                zabezpieczenia że za obopólnymi uzgodnieniami tralalala... a jesli taka umowa
                mi się nie podoba nie musze u nich ryzykować (czytaj kupować ) nieźle no nie.
                Chyba faktycznie odpuszcze choć lokalizacja cudna i cena 7000 netto az się
                prosi, ale skąd mam wiedzieć do ilu mi przez ten wskaźnik urośnie, Mam własne
                mieszkanie chciałam je tylko wymienić ..... na nowe z cegły.... wielkośc nawet
                podobna ....
                • Gość: elwu Re: Umowa ma klauzulę o waloryzacji ceny wskaźnik IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.07, 21:34
                  Jeśli waloryzacji podlegają tylko niezapłacone raty (a tak bywa w umowach) to o
                  ile od razu zapłacisz całość waloryzacja Cię nie obejmie
                  • Gość: koral777 Re: Umowa ma klauzulę o waloryzacji ceny wskaźnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 21:53
                    też tak kombinowalismy ale rata nas zabije, mielismy nigdy nie dopuścić do
                    odtatnie raty sprzedając wczesniej swoje mieszkanie, ale 2 lata to za dużo nim
                    stanie dom. A żaden bank tez nie wypłaci 100 % redytu za nawet brak dziury w
                    ziemui czyli za brak postepów na placu budowy :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka