Dodaj do ulubionych

Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lust...

09.05.07, 10:21
"Debatują" by "finezyjnie" uratować wszystkich "umoczonych" we współpracę z SB
- zwłaszcza przedstawicieli lewicowej z dziada pradziada "elity"
(pseudointelektualnej
Obserwuj wątek
    • hummer Niech debatuje 09.05.07, 10:24
      Choć zastanawia mnie jak można było uchwalić taki bubel prawny.
      • navaira Czy TW Realista1000 pokaże swoją teczkę? 09.05.07, 10:26
        Uderz w stół a nożyce się odezwą, najciemniej jest pod latarnią, etc.
        • skubi6 A co jest nie tak z tą ustawą? 09.05.07, 10:33
          Tu taka mała analiza ustawy: www.skubi.net/lusstracja.html
          • skubi6 Re: A co jest nie tak z tą ustawą? 09.05.07, 10:34
            Przepraszam, zły link, miało być: www.skubi.net/lustracja.html
            • r306 Skubi - prosba.... 09.05.07, 10:36
              Ja rozumiem i doceniam wklad w roznego rodzaju analizy, rozumiem, ze szkoda
              czasu na przeklejanie tego w inne miejsca, jednak uszanuj troche obyczaje.
              Jesli chcesz cos konkretnego powiedziec - powiedz to tutaj.
              Po prostu reklama swojego blogu stajesz sie zbyt natarczywy. Mnie to zaczyna
              juz denerwowac.
              • winku Prawo prawem ale sprawiedliwośc... 09.05.07, 10:40
                A nad czym tu debatować. Wszak w mysli wielkich wodzów wszystko jest jasne. Ustawa jest najlepsza w świecie i jesli nikczemny Trybunał będzie (nie daj Boże) innego zdania, to odzyskamy go ponownie. I tak do skutku!
                Prawo prawem ale sprawiedliwośc musi być po naszej stronie, jak glosi słynny cytat.
                • miranda333 Re: Prawo prawem ale sprawiedliwośc... 09.05.07, 10:56
                  Prawo,prawem,a...Granatem w Trybunał!Zobaczymy czy ich rozerwie?
                  • puba Zlustrujcie się! 09.05.07, 11:06
                    wzywam WSZYSTKICH obywateli RP bez względu na wiek, płec czy
                    wyznanie do wysłania na adres IPN wypełnionego oświadczenia lustracyjnego.
                    W imię transparentności i uczciwosci - by Naród Polski udowodnił władzom obecnaj
                    RP, że nie donosił i ma czyste sumienie!!!!
                    Jesli nie chcesz tego zrobić w imię solidarności z braćmi Kaczyńskimi to zrób to
                    w ramach praotestu. Nich nas wszystkich zlustrują:)))

Adresy IPN znajdziecie tu:
                    www.ipn.gov.pl/
                    Oświadczenie lustracyjne jest dostępne w internecie.

Ściągnąć, wypełnić i wysłać. I przeprosić Panów Kaczyńskich, że po czasie.

POLACY! Do roboty!!!!
                    • swistak336 Re: Zlustrujcie się! 09.05.07, 11:15
                      Niniejszym oświadczam, że za czasów komuny stawiałem jej czynny opór, mianowicie robiłem na nią w pieluchy, które były produkcji zakłądów im. XX-lecia PRL.
                      • inzynier_skrzypek Obstrukcja trybunału przez p/i/s/u/bratów. 09.05.07, 11:35
                        • rtg Re: Obstrukcja trybunału przez p/i/s/u/bratów. 09.05.07, 11:46
                          Może czas skończyć te wygłupy durni z PiSS.

www.referendum2007.org/
                          • ws60 Rzecznika Spraw Obywatelskich - kto to ??? 09.05.07, 13:40
                            zajmie się wszystkimi moimi sprawami ?

skrót RPO znaczy : "Rzecznik Spraw Obywatelskich" ?

a może to sugestia że w IV RP obywatel nie ma praw, więc niech się zajmie swoimi
                            sprawami ;)) ?
                            • antyprawak "Lewicowej" buhehe, komunizm to prawica rodem 09.05.07, 14:03
                              wzięta.
                              • kuba_rappaport Gdzie są oświadczenia lustracyjne sędziów TK? 09.05.07, 14:31
                                Podobno się zlustrowali... ale szukam i szukam, i nic...
                                • swistak336 Re: Gdzie są oświadczenia lustracyjne sędziów TK? 09.05.07, 14:41
                                  Jeśli szukasz oświadczeń z tej ustawy, to IPN nie przygotował jeszcze strony internetowej, gdzie miał je zbiorczo zamieszczać, bo jeszcze nie nadszedł termin.
                                  • buchachacha Jeżeli Łętowska, Mazurkiewicz i Wyrzykowski 09.05.07, 15:31
                                    są bezstronni, to ja jestem Benedykt XVI!
                                    • r306 A masz jakis merytoryczny zarzut do wydawanych... 09.05.07, 15:33
                                      ... przez nich orzeczen?
                    • borow4 zlustruj sie sam 09.05.07, 13:49
                      i niech ci to wystarczy
                • wrojoz Bolszewizm 09.05.07, 11:03
                  Taki jest Pis.
              • skubi6 Dlaczego tylko link 09.05.07, 10:44
                > Jesli chcesz cos konkretnego powiedziec - powiedz to tutaj.

Problem jest taki, że o wadach tej ustawy było już sporo, więc krótka
                wypowiedź powtórzy jeden czy drugi z argumentów, o których wszędzie było.
                Mocne warażenie jest dopiero wtedy, gdy zbierze się w jedno miejsce opis wielu
                różnych okropności, bo większość ludzi nie ma w pamięci wykazu ich wszystkich.
                A wtedy wychodzi tekst skomplikowany, ze śródtytułami, który nie nadaje się na
                forum.

Dlatego na forum dałem tylko linka, a nie jakieś przypomnienie sto razy
                powtarzanego (i słusznego) argumentu, że oświadczenia lustracyjne dla
                dziennikarzy, to początek koncesjonowania prasy.

www.skubi.net/lustracja.html
              • rtg Re: Skubi - prosba.... 09.05.07, 11:49
                r306 napisał:

> Ja rozumiem i doceniam wklad w roznego rodzaju analizy, rozumiem, ze szkoda
                > czasu na przeklejanie tego w inne miejsca, jednak uszanuj troche obyczaje.
                > Jesli chcesz cos konkretnego powiedziec - powiedz to tutaj.
                > Po prostu reklama swojego blogu stajesz sie zbyt natarczywy. Mnie to zaczyna
                > juz denerwowac.

naciągnij beret na znak protestu i załacz TV-sram.
                • r306 Odstaw kawe - jestes nadpobudliwy. n/t 09.05.07, 11:51
                  • fagusp Re: Odstaw kawe - jestes nadpobudliwy. n/t 09.05.07, 12:36
                    r306 - przeczytałem artukuł z linka. I uważam, że dobrze, że skubi6 go
                    załączył - dzięki temu mogłem się z nim zapoznać. A jak ci się marzy
                    cenzurowanie internetu, to zainwestuj i zakup bilet do Chin (w jedną stronę).
                    • r306 Czy Wy umiecie jeszcze czytac cos spokojnie? 09.05.07, 12:40
                      Skubi notorycznie bardzo skapo wypowiada sie na forum, zamiast tego ciagle
                      odsyla do swojej strony. To jest kryptoreklama. Mowie o netykiecie a nie o
                      cenzurowaniu. Zwyczajnie dyskutuje z facetem wyrazajac zarowno prosbe jak i
                      motywacje tej prosby.
                      Co ma do tego radio maryja lub cenzura - to juz pojecia nie mam. Wyluzujcie
                      chlopaki, bo zaczynacie byc smieszni.
                      • tim7 Re: Czy Wy umiecie jeszcze czytac cos spokojnie? 09.05.07, 13:47
                        Podzielam Twoje zdanie. Nikt skubiemu nic nie zabrania ani nie nakazuje. Będzie
                        robił co chce przecież. Ale r306 słusznie zauważa, że skubi traktując jako swój
                        głos w dyskusji odesłanie do linku na blogu generalnie nie bierze udziału w
                        dyskusji, tylko stosuje kryptoreklamę. Bo jak nazwac nawet długą wypowiedź, ale
                        wstawianą do wielu dyskusji na różne tematy? Do czego by się sprowadziło forum,
                        jakby każdy odsyłał do swojego bloga? Byłoby: link-link-link-link... Jakiś
                        sens? Osobiście interesuje mnie zdanie Skubiego na różne tematy, ale jak
                        uświadamiam sobie, że w różnych dyskusjach ma te same słowa do powiedzenia
                        (czyli link) to przecież nie będę tam właził co chwila, a poza tym jest to dla
                        uczestników po prostu niepraktyczne - chodzenie na zewnętrzny link, aby
                        zobaczyc co w danym temacie ma do powiedzenia skubi. I to nie jakiąś kótką,
                        treściwą wypowiedź, ale całe elaborat. Bez sensu. Albo jeszcze inaczej: wyobraź
                        sobie (fagusp), że chcę iśc do znajomych podyskutowac, a defacto rzucam na stół
                        kilka kartek opatzonych tytułami "lustracja", "katolicyzm" itd i mówię: "tu
                        moje zdanie na różne tematy, odpiszcie mi co sądzicie". I bez słowa wychodzę.
                        To jest dyskusja. To mi po prostu wygląda na to, że Skubi wieczorem poci się
                        umysłowo nad jakimś tematem, składa go, przekłada, poprawia, naprawia, a
                        następnego dnia wali linkiem w twarz. oznacza mi to po prostu brak polotu i
                        brak umiejętności dyskutowania. Albo skrajne lenistwo.

pozdrawiam.
                        • tim7 Re: Czy Wy umiecie jeszcze czytac cos spokojnie? 09.05.07, 13:51
                          PS: do fagusp: to jest dopiero dyplomata i demokrata: "jak ci się nie podoba
                          (chodzi o zarzut cenzurowania i-netu) to wyp...." To jest w twoim rozumieniu
                          wolnośc słowa? Ciekawe...
                        • r306 Dzieki - mnie sie tego nie chcialo pisac :) 09.05.07, 14:13
                          Zawsze licze na inteligencje dyskutantow :)
                          • tim7 Re: Dzieki - mnie sie tego nie chcialo pisac :) 09.05.07, 17:08
                            Do niektórych czasem trzeba mówic łopatoligicznie... ;)
          • iurisconsult już sam wniosek o odroczenie ma znamiona 231 kk 09.05.07, 10:48
            !
        • uniaeuropejska1 Re: Czy TW Realista1000 pokaże swoją teczkę? 09.05.07, 10:33
          Raczej pokaże.... klubowy szalik.Nawet takie tuzy opozycji jak Kurski czy Semka
          aktywnie działały na ....stadionach wśród hoolsów i innych kiboli.No i
          pozarażały się ich stadionowym "światopoglądem".
          • realista1000 Re: Czy TW Realista1000 pokaże swoją teczkę? 09.05.07, 10:45
        • maruda.r Re: Czy TW Realista1000 pokaże swoją teczkę? 09.05.07, 10:49
          navaira napisał:

> Uderz w stół a nożyce się odezwą, najciemniej jest pod latarnią, etc.

O tym samym pomyślałem czytając jego post. I chyba nie tylko ja.

• palestrina2005 Lustracji nic już nie zatrzyma 09.05.07, 10:27
        Nawet jak TK wstrzyma na trochę lustracje nic już jej na dłużej nie zatrzyma...

"Autorytety moralne" które kapowały SB i tak wcześniej czy później upadną...
        • r0b0l ujawnienie teczek kaczyńskich to kwestia czasu 09.05.07, 10:35
          • palestrina2005 Kaczyńscy nie mają nic do ukrycia 09.05.07, 10:36
            Chyba Michnik ma, skoro tak krzyczy przeciw lustracji...
            • r306 Fakt - nieczego nie maja - ani dorobku ani majatku 09.05.07, 10:37
              • realista1000 ani lewej kasy ani kont numerycznych-a to uczciwcy 09.05.07, 10:40
                jedni! Haka na nich nie ma, bo uczciwi są!

• r306 Jest takie powiedzenie: 09.05.07, 10:43
                  Ten sie nie myli, kto nic nie robi.....

Pieknie pokazuje to prezydentura Lecha Kaczynskiego w Stolicy (pasmo zaniechan)
                  oraz dotychczasowa kariera obu panow - rowniez w czasach opozycji.
                  • realista1000 ...a nawet przykazanie: "Nie kradnij!" Lewica nie 09.05.07, 10:47
                    uznaje dekalogu, więc nie ma oporów, he, he
                    • hummer Wielgus uznawał dakalog i co? 09.05.07, 10:49
                      realista1000 napisała:

> uznaje dekalogu, więc nie ma oporów, he, he

he he
                      • realista1000 widać nie do końca i był ... "wielgi wstyd" 09.05.07, 10:51
                        • swistak336 Po rzeczy. Ustawa jest do kitu. 09.05.07, 11:13
                          re: poprzednicy wierzą, że kradnie tylko lewica. Oczywiście to bzdurna wiara, choć można powiedzieć, że dzisiejsza koalicja to lewica, bo na gospodarkę ma pomysły socjalistyczne.

Sama ustawa zaś:
                          1. jest nieprecyzyjna
                          2. ma wady w tzw. "słowniczku" - zgaduj zgadula, co autor miał na mysłi definiując współpracę
                          3. zmusza do samooskarżania
                          4. zbyt szeroki krąg podmiotowy - nieumyślnie, przez pomyłkę objęto lustracją także blogowiczów, komentatorów, kogokolwiek, kto kiedykolwiek coś napisał, a także prezesów giełdowych spółek prywatnych nie będących obywatelami RP
                          5. ustawa nie gwarantuje rozstrzygnięcia spraw sądowych w rozsądnym teminie, a wręcz to utrudnia

Lepszy (mniej zły) jest pomysł dzisiejszy Kaczyńskiego - tj. po uchyleniu ustawy napisać nową, otwierającą archiwa.
                    • maruda.r Re: ...a nawet przykazanie: "Nie kradnij!" Lewica 09.05.07, 11:01
                      realista1000 napisała:

> uznaje dekalogu, więc nie ma oporów, he, he

PiS uznaje dekalog i też kradnie. Wolę zatem zwykłego złodzieja od
                      złodzieja-hipokryty.

• realista1000 Re: ...a nawet przykazanie: "Nie kradnij!" Lewica 09.05.07, 11:06
                        PiS kradnie? A co? Chyba ... "lewe" zegarki Kwaśniewskiemu i "lewe" konta
                        numeryczne" establishmentu i baronów SLD? Fakt, to robi - tylko że oddaje je ...
                        prokuratorom i sądom, he, he
                        • mielis Re: ...a nawet przykazanie: "Nie kradnij!" Lewica 09.05.07, 12:10
                          realista1000 napisała:

> PiS kradnie? A co? Chyba ... "lewe" zegarki Kwaśniewskiemu i "lewe" konta
                          > numeryczne" establishmentu i baronów SLD? Fakt, to robi - tylko że oddaje je ..
                          > .
                          > prokuratorom i sądom, he, he
                          Wszystkie stanowiska państwowe wymagające wiedzy i doświadczenia rozdaje
                          kolesiom partyjnym i ich znajomym.
                          Wkrótce wszędzie będzie niekompetencja i chaos !
                          Praw społecznych nie da się uchwalić tylko trzeba poznać
                          podobnie jak prawa przyrody w fizyce !
                        • maruda.r Re: ...a nawet przykazanie: "Nie kradnij!" Lewica 09.05.07, 14:58
                          realista1000 napisała:

> PiS kradnie? A co?

Pieniądze podatników.

• grek.grek Re: ...a nawet przykazanie: "Nie kradnij!" Lewica 09.05.07, 15:04
                          No tak,bo w końcu te 5 milionów,za które Gosiu wybudował zbędny peron,to nie "złodziejstwo", a jedynie marnotrawstwo... Leśniczówki Kurskiego, przekręty Kuchcińskiego opisywane przez Dziennik,afera z Putrą,niejasne powiązania Zawiszy ze SKOK-ami, stare (a czemu nie...) afery FOZZ i Telegrafu w które zamieszane było PC Kaczyńskich, to co to ma być ? Już nie wspomnę o zawalonej sprawie Eureko,bo żal 4 litery ściskał,żeby przyjąc ugodę Belki, za którą podatnicy będą płacić - to nie jest złodziejstwo ? Ba, GORZEJ...

A to,że Kaczyńscy,którzy piastowali stolce ministra/posła, w oświadczenieach majątkowych piszą,że mają ZERO oszczędności,to znak,że albo są ofermami od kórych trzeba się trzymac z daleka albo kłamią jak ostatnie burki.
                • arek64 Re: ani lewej kasy ani kont numerycznych-a to ucz 09.05.07, 11:24
                  Zgodnie z logiką czołowego myśliciela PiSu Jacka Kurskiego: brak lewej kasy i
                  kont numerycznych (cokolwiek by to nie było) jest najlepszą przesłanką do tego,
                  aby sądzić, że taka kasa i konta są.
              • wrojoz Beznadziejny PiS 09.05.07, 11:00
                PiS to szkodnicy.
            • twgalba Re: Kaczyńscy nie mają nic do ukrycia 09.05.07, 10:46
              Oczywiście , że JUŻ nie mają. Po co było wpuszczenie Antka do
              WSI ? "Odpowiednie" papierki zginęły no i już można spokojnie lustrować.
            • maruda.r Kaczyńscy mają do ukrycia lojalki 09.05.07, 10:52
              palestrina2005 napisał:

> Chyba Michnik ma, skoro tak krzyczy przeciw lustracji...

Bardziej, niż o Michnika, martwiłbym się o oryginalne lojalki braci Kaczyńskich.
              Znajdziemy je, to tylko kwestia czasu. I to nie w szafie Lesiaka.

• wrojoz Bolszewizm kwitnie przy pomocy PiS. 09.05.07, 10:58
                To bolszewicy teraz rządzą.
            • miranda333 Re: Kaczyńscy nie mają nic do ukrycia 09.05.07, 11:03
              Kaczyńscy nic nie mają do ukrycia...bo już zdążyli ukryć?
            • imie_jaszczomp Re: Kaczyńscy nie mają nic do ukrycia 09.05.07, 11:25
              Michnik po 68 zostal wywalony z uczelni i aresztowany, w latach 80 tez siedzial
              w wiezieniu- miedzy innymi po to, abys mogl tu wypisywac swoje zlote mysli. A
              Kaczynscy- co?"Pracowali naukowo" i knuli- a tak sie ukryweali, ze nic o tym
              nie wiadomo.
              PS. Dzieki Ci za to, ze juz przestales sie nazywac myslicielem, wielkie dzieki!
              • imie_jaszczomp Re: Kaczyńscy nie mają nic do ukrycia 09.05.07, 11:26
                to do palestriny oczywiscie.
          • wrojoz Re: ujawnienie teczek kaczyńskich to kwestia czas 09.05.07, 10:57
        • taziuta Tak jak raka zbyt późno zdiagnozowanego... 09.05.07, 10:40
          palestrina2005 napisał:
          Re: Lustracji nic już nie zatrzyma

> Nawet jak TK wstrzyma na trochę lustracje nic już jej na dłużej nie
          > zatrzyma...

Lustracja to jak rak zbyt późno rozpoznany, nic go już nie powstrzyma?

> "Autorytety moralne" które kapowały SB i tak wcześniej czy później upadną...

Jasne, tak samo jak dzisiaj kapujący mściwie nam panującym, też wcześniej czy
          później się wyda!... :-)
          • saniba Re: Tak jak raka zbyt późno zdiagnozowanego... 09.05.07, 12:23
            Bez problemu zbiorę Ci te podpisy z moim na czele, ale zagwarantuj mi, że to
            nie jest tzw. podpucha!!! Pozdrawiam, M.S.
            • taziuta Re: Tak jak raka zbyt późno zdiagnozowanego... 09.05.07, 13:26
              saniba napisała:

> Bez problemu zbiorę Ci te podpisy z moim na czele, ale zagwarantuj mi, że to
              > nie jest tzw. podpucha!!! Pozdrawiam, M.S.

Wejdź na forum Referendum2007, poczytaj, przekonaj się kto to popiera i
              podyskutuj! :-)
        • miranda333 Re: Lustracji nic już nie zatrzyma 09.05.07, 11:01
          Lustracji nic zatrzyma? Napewno,chyba że Kaczorland sięrozpierzchnie po
          kurnikach.
        • traviata1 Re: Lustracji nic już nie zatrzyma 09.05.07, 12:12
          ja i tak juz zlozylam, szantazowali, ze wywala z pracy; przyznalam, ze
          podpisalam kiedys, bo mnie wezwali i chocdzilam ja rozmowy z jakims palantem
          gdzies na ulicy w samochodzie; nawet czasem dawal mi kase. I co? Nic nie
          gadalam czego by nie wiedzieli, np kto w tym roku byl na stazu, to Ci
          informacja. Albo czy rektor rozmawial o polityce z profesorem z Rumunii. I mam
          odpowiadac za "agenture"? Jaja sobie robia? A Wy sie podniecacie jak kroliki,
          ci, ktorych nie ruszali wszyscy teraz poPiSuja sie, ze to niby odmowili, ale
          jakos studia pokonczyli i prace kazdy mial. Teraz dopiero kwitnie podkopywanie
          blizniego, az zalosc bierze.
    • r306 A bedzie tak.... 09.05.07, 10:24
      "Trybunał może odroczyć zbadanie ustawy, zbadać ją w planowanym terminie lub
      zdecydować o rozłącznym rozpatrywaniu wniosków SLD i RPO."
      TK rozpatrzenie wniosku PRO odsunie na inny termin, natomiast w dniu
      dzisiejszym i jutrzyejszym zajmie sie skarga SLD.
      Poniewaz jest ona dosc obszerna, to TK zapewne uchyli ustawe w calosci, gdyz
      kloci sie ona w swoich zasadniczych zalozeniach z Konstytucja.
      Rozpatrywanie wniosku PRO przez to bedzie juz niezasadne i caly wybieg Dorna
      spelznie na niczym.

Asta lavista baby....
      • maruda.r Re: A bedzie tak.... 09.05.07, 10:59
        r306 napisał:

> "Trybunał może odroczyć zbadanie ustawy, zbadać ją w planowanym terminie lub
        > zdecydować o rozłącznym rozpatrywaniu wniosków SLD i RPO."
        > TK rozpatrzenie wniosku PRO odsunie na inny termin, natomiast w dniu
        > dzisiejszym i jutrzyejszym zajmie sie skarga SLD.
        > Poniewaz jest ona dosc obszerna, to TK zapewne uchyli ustawe w calosci, gdyz
        > kloci sie ona w swoich zasadniczych zalozeniach z Konstytucja.
        > Rozpatrywanie wniosku PRO przez to bedzie juz niezasadne i caly wybieg Dorna
        > spelznie na niczym.

To bardzo prawdopodobne. Liczę na to, że TK nie dopuści do przesunięcia terminu
        ze względu na koszmarne zamieszanie prawne, jakie może przynieść choć kilka dni
        funkcjonowania tego bubla, jakim jest ustawa lustracyjna.

Przy okazji: oświecony Dorn ma głęboką wiedzę w sprawie Geremka (choć termin
        składania oświadczeń jeszcze nie minął), a jednocześnie żąda przesunięcia
        terminu, żeby Mularczyk mógł przygotować obronę. Powstaje zatem kwestia: czy PiS
        w ogóle wie, co wyprodukował, skoro ma problemy z obroną założeń ustawy?

• r306 Prosze mowic do mnie: prorok hehehehe 09.05.07, 12:08
          Zartoje :) Bylo to oczywiste dla ludzi, ktorzy cos potrafia jeszcze zanalizowac
          samodzielnie....

A do Geremka - znow Dorn sie zblazni, tak jak bylo w przypadku HGW...
          Ustawa i jej interpretacja przez biuro analiz prawnych sejmu, jest tak
          kuriozalna, ze mozna uchwalic ustawe, w ktorej zarzada sie od okreslonych grup
          biegu na setke z uzyskaniem wyniku ponizej 10s.
          Jak ktos sie do biegu nie stawi lub uzyska wynik powyzej 10s, to sie mowi, ze
          odbiera mu sie buty, ktore kupil legalnie w sklepie dwa lata temu.....
          • r306 Przepraszam za rozliczne bledy ort.... :( 09.05.07, 12:09
            • prphts Re: Nie ma sprawy i tak wszyscy mówią na ciebie 09.05.07, 12:20
              po prostu ubek............:(
              • r306 Na rocznik 76? hehehe 09.05.07, 12:22
                Ot, nie wiedzial co powiedziec....
                • prphts Re: Na rocznik 76? hehehe 09.05.07, 12:27
                  Aha to przepraszam od dzisiaj wszyscy będą mówić synu ubeka.........:(
                  • r306 Podaj mi swoje namiary synku..... 09.05.07, 12:34
                    Mam zamiar podac Cie do sadu. To, ze obrazasz mnie w polemice - puszcze mimo
                    uszu, bo to swiadczy tylko o braku z Twojej strony argumentow.
                    Ale ze obraziles teraz mojego ojca, to w tym momencie nie ma zmiluj - staniemy
                    na przeciw siebie na sali sadowej.
                    • prphts Re: Ojejejej to straszne 09.05.07, 12:41
                      to twój tatuś nie jest ubekiem? A jak się właściwie mówi ubekiem ubolem
                      ubowcem?........

Ale te komuchy znerwicowane.....:(
                      • r306 Nie masz nawet na tyle odwagi cywilnej... 09.05.07, 12:49
                        ...aby stanac przed sadem...
                  • maciejslu Re: Na rocznik 76? hehehe 09.05.07, 15:22
                    prphts napisał:

> Aha to przepraszam od dzisiaj wszyscy będą mówić synu ubeka.........:(

Argument tak chamski, jak wszystkie "argumenty" zwolenników PiS-u. Wstyd. I
                    szkoda, że ten net jest taki anonimowy - może byłoby mniej tak durnych pseudo-
                    ripost...
                    • prphts Re: Na rocznik 76? hehehe 09.05.07, 18:05
                      Anonimowy? Ja jestem Józef Oleksy "Brzytwa"
                      a wy jesteście nadęte buce ubeckie synki
      • traviata1 Re: A bedzie tak.... 09.05.07, 12:16
        Hasta la vista i nie same baby, chlopy tez tu sa]

r306 napisał:

> "Trybunał może odroczyć zbadanie ustawy, zbadać ją w planowanym terminie lub
        > zdecydować o rozłącznym rozpatrywaniu wniosków SLD i RPO."
        > TK rozpatrzenie wniosku PRO odsunie na inny termin, natomiast w dniu
        > dzisiejszym i jutrzyejszym zajmie sie skarga SLD.
        > Poniewaz jest ona dosc obszerna, to TK zapewne uchyli ustawe w calosci, gdyz
        > kloci sie ona w swoich zasadniczych zalozeniach z Konstytucja.
        > Rozpatrywanie wniosku PRO przez to bedzie juz niezasadne i caly wybieg Dorna
        > spelznie na niczym.
        >
        > Asta lavista baby....
        • r306 Tak to jest jak sie nie wygospodaruje czasu na 09.05.07, 12:21
          ... nauke jezyka... :/

Dziekuje za poprawke :) Musialem uzyt tego powiedzenia, wiedzac, ze je
          spiep...ort. Samo cisnelo sie na usta i na klawiature :)
    • lexgm Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lust... 09.05.07, 10:25
      Ciekawe, czy Trybunał Konstytucyjny, który połączył porzednio rozpatrywanie
      obu wniosków (SLD i Rzecznika) teraz zadecyduje o rozłącznym ich rozpatrzeniu
      (aktualnie wniosku SLD a np. pod koniec maja wniosku Rzecznika).Jeśli tak się
      stanie, na nic zdadzą się wysiłki Ludwika.
      • r306 O minute bylem szybszy hehehe 09.05.07, 10:31
        pozdrawiam ;)
    • pos3gacz Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lust... 09.05.07, 10:26
      Wnioski Dorna to po boksersku nazywamy-=-Cios poniżej pasa.
      Oby TK postapił tak jak sędzia na ringu.DYSKWALIFIKACJA.
      • swistak336 Re: Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lu 09.05.07, 11:17
        Świetnie! Dawno się tak nie uśmiałem.
      • gromek1 Re: Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lu 09.05.07, 11:23
        Pomysł Dorna, o ile się powiedzie będzie precedensem, który pozwoli
        sparaliżować pracę TK w każdym innym przypadku. Taki jest cały model rządów
        Wielkiego Stratega. Dla jednorazowej i w sumie niewielkiej wygranej, spieprzyć
        kłopotliwą instytucję demokracji.
    • lexgm Re: Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lu 09.05.07, 10:27
      Realista 1000 - "umoczona" inaczej.
    • palestrina2005 Lustracja to konieczność 09.05.07, 10:28
      Nie chcę aby mnie pouczały "autorytety moralne" kóre kapowały SB...

Deubekizacja też jest koniecznością...
      • hummer Przecież premier współpracował z cenzurą 09.05.07, 10:29
        palestrina2005 napisał:

> Nie chcę aby mnie pouczały "autorytety moralne" kóre kapowały SB...
        >
        > Deubekizacja też jest koniecznością...

Co ty na to?
        • palestrina2005 Bzdurne pomówienia... 09.05.07, 10:37
          Mamy teraz wolność słowa jakiej nigdy jeszcze nie mieliśmy...
          • hummer Czy nie był edytorem? 09.05.07, 10:39
            palestrina2005 napisał:

> Mamy teraz wolność słowa jakiej nigdy jeszcze nie mieliśmy...

Prof Davies said that the law was so "absurd" that, if properly applied, Jaroslaw Kacyzinski would lose his job.

"Jaroslaw was editor of the Solidarity movement newspaper in 1989-1990. Obviously he had to co-operate with the communist censors. Formally the new law means he should lose his job and is no longer prime minister."
            www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/05/02/wpoland02.xml

Art. 2. 1. Organami bezpieczeństwa państwa, w rozumieniu ustawy, są:
            13) Główny Urząd Kontroli Prasy, Publikacji i Widowisk wraz z wojewódzkimi i miejskimi urzędami kontroli prasy, publikacji i widowisk oraz Główny Urząd Kontroli Publikacji i Widowisk wraz z okręgowymi urzędami;
      • r306 Aaaa - to Ty pouczania jeszcze wymagasz.... 09.05.07, 10:33
        No to ja sie nie dziwie....

A co do zbiorow IPN - powiny byc zwyklym zasobem archiwalnym - JAWNYM. I juz.

Jeszcze 12 lat, no moze 22 zeby byc scisle 'biblijnym' i w koncu w Polsce
        ucichnie te gwar, bo u wladzy beda ludzie, ktorzy w latach 80 mieli po 10 lub
        nascie lat...
        • maruda.r Re: Aaaa - to Ty pouczania jeszcze wymagasz.... 09.05.07, 11:08
          r306 napisał:

> No to ja sie nie dziwie....
          >
          > A co do zbiorow IPN - powiny byc zwyklym zasobem archiwalnym - JAWNYM. I juz.

W tej chwili, bo czasu nie cofniemy. Gdybyśmy jednak cofnęli się to do 1989, to
          powinny być zamkniętymi archiwami na 25 lat, a następnie ujawnione, jako źródła
          historyczne. Tak, jak to się robi w cywilizowanym świecie.

Dość swobodny dostęp piesków Kaczyńskich w IPN-ie rodzi podejrzenia, że archiwa
          są cenzurowane, a kompromitujące materiały dotyczące obecnych prominentów
          znikają. Sprawa się wyjaśni (bo dyspozycyjni ludzie zawsze będą dyspozycyjni -
          taka ich natura), gdy Kaczyńscy rozpoczną swój marsz na zieloną trawkę.

• palestrina2005 Re: Aaaa - to Ty pouczania jeszcze wymagasz.... 09.05.07, 11:23
            > W tej chwili, bo czasu nie cofniemy. Gdybyśmy jednak cofnęli się to do 1989,
            to
            > powinny być zamkniętymi archiwami na 25 lat, a następnie ujawnione, jako
            źródła
            > historyczne. Tak, jak to się robi w cywilizowanym świecie.

Jakoś Niemcy, Czesi i inne postkomunistyczne kraje nie poszły za Twoją radą i
            dawno juz zrobiły lustrację.. Dlaczego tylko my zwlekamy ??????
            • gromek1 Re: Aaaa - to Ty pouczania jeszcze wymagasz.... 09.05.07, 11:28
              Tam otwarto archiwa o ile się nie mylę. Nikt nie wymyślił takiego debilizmu jak
              oświadczenia. Instytut Glaucka, dawał każdemu prawo dostępu do własnej tezcki,
              a nie po uważaniu, jak IPN. Od początku u nas tak sformułowano ustawę, aby
              chronić swojaków, a mieć bata na preciwników.
            • r306 A Brytyjczycy trzymaja swoje archiwa baaaardzo 09.05.07, 11:50
              dlugo jako tajne..... Zasad jest tam bodaj 50 lat, a niektore papiery z czasow
              II WS do dzis nie sa jawne.

Przypadek Niemiecki jest o tyle specyficzny, ze majac jedno panstwo, ze swoimi
              strukturami, moglo pozwolisc sobie na pozbycie sie struktur DDR - w calosci.
              Przypadek czeski jest juz nieco inny - tam skancje nakladano na etatowych
              pracownikow bezpieki. Do tego ustawy czeskie, gdby ktos sie tam taki znalazl,
              bardzo latwo by bylo saskarzyc w Strasburgu - wprowadzaly bowiem zasade
              odpowiedzialnosci zbiorowej.
              Jednak ani w przypadku Niemiec, ani w przypadku Czech nie bylo to narzedzie do
              niszczenie przeciwnikow politycznych - a tak sie dzieje w Polsce. Dlatego w
              kontekscie tej ustawy jest mowa o pogwalceniu zasad demokracji.
              • palestrina2005 Brytyjczycy nie mieli totalitaryzmu i zbrodni... 09.05.07, 12:14
                ... na obywatelach własnego kraju tak jak my w PRL....

Nie ma porównania. U nas był zbrodniczy system totalitarny, który nalezy
                rozliczyć tak jak zrobili to Niemcy, Czesi i inne kraje.

I nie ma to nic wspólnego z walką polityczną - wymaga tego elementarna zasada
                sprawiedliwości.
                • r306 Ale maja sporo za poznokciami 09.05.07, 12:18
                  w kontaktach z Rosja i III Rzesza ;) Itd, itd...
                  Walka z IRA (teoretycznie obywatele GB) i to metodami czesto totalitarnymi, tez
                  jest ciekawy... a utajniony ;)
                  Och, duzo jest ciekawostek w archiwach brytyjskich... a sa tajne :)

> Nie ma porównania.
                  Jest - porownanie polega na tym jak mozna miec rozne podejscie do archiwow - i
                  tylko to przytaczam - nie duskutuje w tym miejscu, ktore podejscie jest sluszne.

> I nie ma to nic wspólnego z walką polityczną
                  Obecna ustawa, w jej ksztalcie i fotmie - jest takim narzedziem walki
                  politycznej. I to jest w zasadzie jej glowny grzech....
                  • palestrina2005 Ale robili to we własnym interesie a nie jako... 09.05.07, 12:49
                    ... pachołki Rosji jak prominenci z PZPR....
                    • r306 Czyli jak ktos kradnie we wlasnym interesie, a nie 09.05.07, 12:50
                      na zlecenie, to juz ok.....

Usmialem sie, nie pierwszy raz :)
                      • palestrina2005 Polityka to wojny, walka o wpływy między krajami 09.05.07, 13:14
                        W wywiadzie nie pracują grzeczni chłopcy.
                        Ludzie pracujący w wywiadzie W. Brytanii robili pewnie wiele nieetycznych i
                        niezgodnych z prawem rzeczy ale w interesie własnego kraju. A więc w świetle
                        prawa tego kraju jest to OK.

U nas mielięmy totalitarny reżim zniewalający wiekszośc obywateli. Członkowie
                        PZPR i SB to zdrajcy pracujący pod butem obcego mocarstwa...

Tylko ślepy nie widzi różnicy...
                        • r306 Bzdety :) 09.05.07, 13:20
                          Wywiad brytyjski dosc skutecznie torpedowal polskie starania o przyhamowanie
                          rozwoju III Rzeszy, poniewz nieustatnnie paktowal z Nimcami - Brytyjczykom
                          wowczas wydawalo sie, ze wiekszym zagrozeniem jest komunizm. I wierzyli w
                          zapewnienia Niemcow, ze GB bedzie nietykalna.
                          Przyszlo za to Brytyjczykom zaplacic dosc wysoka cene, chociaz oczywiscie nie
                          tak wysoka jak Polsce..... czy wiec bylo to dzialanie z korzyscia dla obywateli
                          GB?

> U nas mielięmy totalitarny reżim zniewalający wiekszośc obywateli. Członkowie
                          > PZPR i SB to zdrajcy pracujący pod butem obcego mocarstwa...
                          A Ty co? wczules sie w role prelegenta na wiecu szkolnym?
                          Dla pewnie przeszlo 70% obywateli PRLu bylismy normalnym krajem....
                          Znasz bajke Krasickiego "Ptaszek w klatce"? :)
                          • palestrina2005 Re: Bzdety :) 09.05.07, 13:29
                            Cóż Brytyjczycy błędnie oszacowali sytuację - ale cały czas walczyli o własne
                            interesy...

W przeciwieństwie do PZPR które było przedłużeniem ZSRR - tak naprawdę bylismy
                            pod zaborami - zero wolności słowa, zero demokracji.
                            Dla mnie członkowie PZPR to zbrodniarze....
                            • r306 As sie w uniesieniu zagalopowal :) 09.05.07, 13:43
                              Za "zbrodniarze" mozesz byc pozwany przez spora czesc PiS, Samoobrony, LPRu i
                              spora czesc czlonkow rzadu...
                              Jak sie jeszcze uniesie w obronie tatusia Lech i Jarek, ze o Ziobrze nie
                              wspomne, to mozesz sie nie wyplacic z odszkodowaniami ;)
    • alz777 wszyscy ludzie dobrej woli wiedza, że ustawa jest 09.05.07, 10:29
      zła i niekonstytucyjna. I radze PiSdactwu oraz ich oszołamskim sojusznikom
      (także PO) nie ruszac uprawnień Trybunału, bo jak za kilka lat zostanie
      uchwalona ustawa "O obligatoryjnym zastosowaniu kary smierci wobec wszystkich
      PiSdowców" to tylko Trybunał bedzie mógł uratowac ich zafajdane zycia. pa czułko
    • uniaeuropejska1 Re: Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lu 09.05.07, 10:29
      Lewicową elitę nie trzeba uratować przed lustracją tylko prawicową,opozycyjną
      jaczejkę i kler.
      • alz777 kleru to juz nic nie uratuje 09.05.07, 10:34
        od wieków splaniony agenturalna, antynarodowa działalnością
    • bzz7 Re: Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lu 09.05.07, 10:31
      " ...z dziada pradziada..."(?)

Czy masz na mysli tego dziada, ktoremu kazano "zmykac" (by sparafrazowac slowa pewnego
      przedstawiciela naszych wladz).
      • ssbn-633 Re: Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lu 09.05.07, 10:40
        > Czy masz na mysli tego dziada, ktoremu kazano "zmykac" (by sparafrazowac slow
        > a pewnego
        > przedstawiciela naszych wladz).

może ma na myśli twojego idola Michnika?
        i jego odpie... od generała?
    • junkier Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szumowiny 09.05.07, 10:31
      Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szumowiny komunistyczne, w tym
      różowych kolaborantów umoczonych po same uszy w 'negocjacje' z SB, których
      celem było ugrobienie prawicowej i patriotycznej opozycji antykomunistycznej,
      będzie to po prostu skandal.
      • hummer Chłopcze TK sprawdza tylko czy Konstytucja 09.05.07, 10:34
        junkier napisał:

> Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szumowiny komunistyczne, w tym
        > różowych kolaborantów umoczonych po same uszy w 'negocjacje' z SB, których
        > celem było ugrobienie prawicowej i patriotycznej opozycji antykomunistycznej,
        > będzie to po prostu skandal.

Nie jest łamana. Niogo nie broni.
        Takim kolaborantem był np. Premier Jarosław Kaczyński współpracujący z cenzurą. I wierz mi TK sprawą Premiera nie będzie się zajmował.
        • junkier Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szumowiny 09.05.07, 10:37
          Kolejne potwarze pod adresem Premiera J. Kaczynskiego. Zenada po prostu,
          powtarzanie komunistycznych klamstw w stylu Urbana, smiecia ktory wyprodukowal
          skandaliczna falszywke zwana "lojalka".

J. Kaczynski zalazl komuchom za skore wiec dzis probuja go kompromitowac.
          • hummer Bronisz kapusia? 09.05.07, 10:40
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=62070353&a=62071729
            • wrojoz Brzydki kaczyzm 09.05.07, 11:01
              I brzydcy Kaczyńscy.
          • beatrix17 Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 10:56
            a jak to Twoj Prezes zalazl komuchom za skore , powiedz junkrze? Bo ja jestem
            przekonana, ze ci, ktorzy rzeczywiscie maja cos za skora narazie sa mu gleboko
            wdzieczni za wywolane zameszanie. wobec koniecznosci lustrowania setek tysiecy,
            apotem moze milionow ludzi szansa na to, ze ich ciemne sprawki nie wyjada na
            jaw piramidalnie wzrasta. i to bedzie efekt powszechnej lustracji. w tlumie
            latwiej sie ukryc , slyszales o tym?
            jestem zdecydowana przeciwniczka lustracji, w kazdj postaci. Nic mnie nie
            obchodzi, kto podpisywal jakies szmatlawe papiery wiedziony strachem o siebie
            lub swoich bliskich czy jakimkolwiek innym osobistym powodem. Do lustrowania
            sie nie nadaje z racji profesji i wieku, wiec mnie osobiscie sprawa nie
            dotyczy. A twoj prezes zalazl mi za skore, jak malo kto. Zalazl mi za skore
            swaja niekometencja, brakiem wyobrazni politycznej, faktem, ze jest
            manipulatorem i wyjatkowo nieprzyjemnym klamczuchem oraz tym, ze jego srodkiem,
            celem i idea jest w mojej ocenie wladza sama w sobie. Jest krotkowzroczny i
            zakompleksiony. Dlatego takie wszawe projekty jak ta cala pozal sie boze
            lustracja sa jego pasja i jedynym czym ma ochote sie zajmowac. Tak mysle.
            Poczytaj sobie w ostatnim Tygodniku Powszechnym jak zajmuje sie lustracja
            komisja parlamnetarna powolana do tego celu w Niemczech.Ma to o wiele bardziej
            cywilizowany przebieg, zajmuje sie tym waska grupa ludzi, ktorzy robia to
            rzetelnie i weryfikuja dokumenty, a przede wszytskim robio to na prosbe
            zainteresowanych!! Na prosbe, a nie na zasadzie- kto wpadnie do IPN i cos
            wygrzebue, ciach do gazety i juz mamy temat. W Polsce lustracja biegnie wlasnym
            zyciem, a jesli teraz przybedzie lustrowanych, to wszystko w tym polskim
            balaganie wymknie sie spod kontroli i nie zdziw sie jesli ktoregos slonecznego
            dnia dowiesz sie ze podpisales to i owo, nawet jesli cie jeszcze na swiecie
            wtedy nie bylo.
            • junkier Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 11:04
              1) Wiedziony strachem? A skad ta pewnosc? Radze zweryfikowac to naiwne
              zalozenie - w archiwach IPN Krakow przeprowadzono kwerende i okazalo sie ze 96%
              agentow to swiadomi wspolpracownicy powodowali bynajmniej nie szantazem ale
              prokomunistycznymi sympatiami, zawiscia czy wreszcie motywacjami materialnymi,
              a wiec pobudkami ze wszech miar NISKIMI.

2) Obludnik Powszechny uprawia od lat sofistyke a prawda jest jedna - oni byli
              i sa przeciwnikami lustracji, czyli chca w dalszym ciagu kryc komunistycznych
              kapusiow.
              • beatrix17 Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 11:19
                a ty junkier jestes lustrzanym odbiciem swego prezesa. Ile masz wzrostu ? Tak
                bardzo utozsamiasz sie z nim, stosujesz jego retoryke i nieslychanie drazniacy
                sposob prowadzenia rozmowy - nie odpowiadasz na ptania, nie odnosisz sie do
                meritum, a gadasz swoje na zasadzie ja o niebe ty o chlebie.
                ech, mowie ci, zacznij myslec sam, to nie boli, a moze sprawic duza
                przyjemnosc.

pewnosci to ja nie mam zadnej, tym bardziej guzik mnie obchodzi, co kto
                podpisal i dlaczego.

katolicki tygodnik, ktory kryje kapusiow komunistycznych? a to dlaczego? moze
                dlatego,ze okazuje sie ze wsrod kleru tacy kapusie wystapili? to oznacza tylko
                jedno - znamy siebie na tyle na ile nas sprawdzono i nie sadz, abys nie byl
                sadzony. Po raz setny na tym forum powtarzam ci junkier- zycie nie jest takie
                proste jak ci twoj prezes tlumaczy. ludzkie wybory w znacznie prostszych
                kwestiach sa skomplikowane i sklada sie na nie wiele czynnikow subiektywnych i
                obiektywnych. NIKT, mowie ci NIKT nie ma prawa oceniac tych, ktorzy sie zlamali
                czy ktorzy zostali zlamani. Ani tych, ktorzy wierzyli w to co robia. A od tego,
                zeby sadzic tych, ktorzy zlamali prawo jest SAD!!
                A Tygodnik zamiescil po prostu wywiad z przewodniczacym komisji, komentarza od
                Tygodnika nie bylo. Junkier, rozszerz horyzonty.
                • junkier Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 11:43
                  Obludnik powszechny "Tygodnikiem katolickim"? A co to za katolicyzm, taki
                  ktorego patronem jest zdemaskowany Czajkowski?

Jedno powiem, tzw. idea Kosciola otwartego jaka tam propaguja jest idea
                  zdradziecka. Kazdy szanujacy sie katolik powinien trzymac sie od nich z daleka.
                  Przypominam kogo Papiez Polak upomnial za brak dzialan w obronie krzyza.

Co do agentury to cos Ci sie za przeproszeniem pochrzanilo. Komunistyczna
                  agentura powinna zostac ujawniona w prosty sposob, poprzez ujawnienie archiwow
                  IPN. Nie widze tu roli dla sadu.
                  • beatrix17 Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 12:08
                    To jest nieskychanie smutne co mowisz. Wiesz, ja osobiscie mam dosc i dziekuje
                    za katolicyzm jaki prezentujesz, a nie tylko ty. I jeszcze do tego powolujesz
                    sie na Wojtyle, ktory byl czlowiekiem o otwartym umysle i tolerancyjnym. Byl
                    filozofem i etykiem oprocz tego, ze byl papiezem. Na pewno zas nie byl przede
                    wszystkim Polakiem. Coz to za nowa kategoria Papiez Polak ? Poczytaj moze sobie
                    co pisal Wojtyla o milosci blizniego, tylko sie nie przestrasz, bo mozesz
                    zobaczyc jak wiele tam tekstow wspolnych z tym o czym pisza w Tygodniku.
                    • junkier Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 12:19
                      Prawdy wiary sa okreslone a proba ich podwazania, relatywizowania czy tez
                      legitymizowania jawnych odstepstw od wiary oznacza apostazje, nei ma co do tego
                      zadnych watpliwosci.

Biblijna zasada mowi: "Niech mowa wasza bedzie tak tak, nie nie". Powszechny od
                      zawsze chyba mowil "Tak, ale...".
                      • beatrix17 Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 13:18
                        a co maja prawdy wiary do prawd gloszonych przez katolikow ? Wybacz junkier,
                        ale mnie sie zdaje, ze to dwie rozne historie. Stad pewnie nie znajdziemy
                        porozumienia, jak zwykle.
                • iedsupo junkier kaput :))) 09.05.07, 11:46
                  beatrix17 napisała:

> Tak bardzo utozsamiasz sie z nim, stosujesz jego retoryke i nieslychanie
                  > drazniacy sposob prowadzenia rozmowy - nie odpowiadasz na ptania, nie
                  > odnosisz sie do meritum, a gadasz swoje na zasadzie ja o niebe ty o chlebie.

junkier (podobnie jak reszta PiSdactwa) nawet nie ma zamiaru prowadzić
                  dyskusji. Jego celem jest sianie prymitywnej propagandy a la "kołchoźnik". W
                  tym co pisze jest może 1% prawdy - reszta to insynuacje i urojenia mające
                  legitymizować haniebną działalność mafii rządzącej.

> ech, mowie ci, zacznij myslec sam, to nie boli, a moze sprawic duza
                  > przyjemnosc.

Wielu już tak junkrowi radziło. Niestety, nie było on w stanie do tych rad się
                  zastosować, bo nie posiada niezbędnego wyposażenia.
                  • junkier Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szumowiny 09.05.07, 11:57
                    Haniebna to jest Mr Iesdupo sytuacja gdy ktos wspiera antypolska propagande
                    uprawiana przez zjadliwie antypolskie choc polskojezyczne media, i szkodzi
                    polskiej racji stanu.

Dzialania obecnego rzadu sa zgodne z polska racja stanu a wsciekly wrzask
                    szkodnikow, ktorzy dra sie w nieboglosy bo wyborcy odsuneli ich od koryta a
                    ktos wreszcie robi porzadek w bajzlu zwanym III RP, jest tego najlepszym
                    dowodem.
                • arek64 Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 11:53
                  Beatrix. tacy ludzie jak Junkier są owłądnięci chorobą nienawiści do bliźniego.
                  Nie mówię, że jestem przeciwnikiem lustracji, bo czuję się niekompetentny
                  wypowiadać w dziedzinie, która mnie ani trochę nie dotyczy. Mimo swoich 43 lat,
                  nigdy w życiu nie ucierpiałem z powodu jakiego UBeka, SBeka, czy kogoś takiego.
                  Więc mi to wisi. Ale są ludzie, którzy ucierpieli i nie chciałbym im odbierać
                  mozliwości dochodzenia do sprawiedliwości.

Istnieje jednak wiele "ale". Okazuje się, że Ci, którzy naprawdę ucierpieli,
                  którym zepsuto życie, zamordowano kogoś z rodziny, doprowadzili do ruiny, nie
                  mają w sobie zawiści, żądzy zemsty. Oni mówią: trudno, stało się, takie były
                  czasy, trzeba myśleć o przyszłości, o przyszłych pokoleniach. Papież JPII
                  potrafił pójść do człowieka, który do niego strzelał z zamiarem zabójstwa i
                  rozmawiać z nim, bo potrafił przebaczyć. A teraz spójrzmy kto najgłośniej
                  krzyczy o lustracji i eksterminacji komuchów. Junkier - młody człowiek, który w
                  ogóle nie zna PRLu. Kaczyńscy, którzy w stanie wojennym byli na wolności, gdy
                  inni siedzieli w więzieniach lub byli internowani. Itp., itd.
                  Junkier nie może zrozumieć, że lustracja w obecnym kształcie da zatrudnienie
                  całemu rządowi na kolejne co najmniej 20 lat i skończy się lustracją Karola
                  Wojtyłły, a na koniec Robespiere'ów Kaczyńskich. Rząd nie będzie nic rozbił,
                  tylko grzebał w przeszłości, kompletnie zaniedbując teraźniejszość i
                  przyszłość. Uznanie ustawy przez TK za niezgodną z konstytucją byłoby okazją do
                  jej zmiany i przeprowadzenia lustracji raz i dobrze.
                  Dlatego ja nie jestem przeciwnikiem lustracji jako takiej, ale w obecnej
                  postacji zdecydowanie tak.
                  • junkier Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 12:02
                    Czlowieku, nie rob sobie zartow, mowa nienawisci - owszem, to wszystkie te
                    prymitywne bluzgi, przeklenstwa, inwektywy i pomowienia jakie bezkarnie na
                    portalu gazeta.pl sa kierowane w strone obecnego prezydenta i premiera. To oni
                    wlasnie sa ofiarami 'mowy nienawisci'!!!

Co do lustracji to jest ona konieczna ze wzgledow moralnych, nie moze byc tak
                    zeby taki szczur jak Czajkowski potepial Polakow, pomawial ich bezkarnie i
                    mieszal z blotem z pozycji jakiegos rzekomego 'autorytetu' (sztucznie
                    pompowanego przez Wybiorcza) gdy okazuje sie ze jest zwyklym komunistycznym
                    kapusiem. A to tylko jeden z przykladow.

Na koneic polecam krotka lekture pozornie, podkreslam, pozornie na inny temat:

We Francji płoną samochody. To już niemal świecka tradycja nad Sekwaną - jak
                    winobranie czy Tour de France. Jednak w przeciwieństwie do wypadków z jesieni
                    2005 roku, gdy uliczne zamieszki wybuchły po tragicznej śmierci dwóch
                    nastolatków-imigrantów, przyczyną obecnej fali wściekłej piromanii jest
                    wyłącznie polityka.

Francuskiej lewicy nie spodobało się zwycięstwo w wyborach Nicolasa
                    Sarkozy'ego. Dla niej prezydent elekt to rasista i faszystowski dyktator. W
                    Polsce, ze swoimi poglądami, Sarkozy znalazłby się zapewne gdzieś w centrum
                    Platformy Obywatelskiej, ale we Francji jest określany jako niebezpieczny
                    prawicowy oszołom.

Jeszcze raz potwierdza się teza, iż Francja jest exceptionnelle, wyjątkowa.
                    Tutaj trockiści i maoiści są uznawani za poważnych polityków, paradowanie w
                    koszulce z sierpem i młotem uchodzi za szyk mody, a wspieranie palestyńskich
                    terrorystów jest przepustką na salony.

Tym bardziej zdumiewający jest fakt, iż ktoś taki jak Sarkozy, mówiący
                    o "przyjaciołach Amerykanach", o wolnym rynku i nawołujący Francuzów, by
                    wreszcie wzięli się do roboty, wygrywa wybory z ogromną przewagą nad kandydatką
                    partii socjalistycznej. I to przy frekwencji sięgającej 85 procent. Wszyscy
                    politycy na świecie marzą o takim mandacie społecznym.

Lecz część francuskiej lewicy tego mandatu nie uznaje. Dla niej demokracja jest
                    słowem-wytrychem. Demokracja jest dobra tylko wtedy, gdy wygrywają nasi. A
                    tolerancja? Owszem, ale nie dla poglądów, które nam się nie podobają. Prawa
                    człowieka? Jak najbardziej, ale nie dla właścicieli aut, które podpalamy i nie
                    dla właścicieli sklepów, które demolujemy.

Tuż przed drugą turą wyborów pani Segolene Royal ostrzegała: jeśli zwycięży
                    Sarkozy, Francję czeka eksplozja przemocy. W równie dramatyczne tony uderzały
                    lewicowe media. Samospełniająca się przepowiednia? Nie, celowe,
                    antydemokratyczne działanie, które miało wywołać rewoltę
                    przeciwko "niesłusznemu" kandydatowi. Rewolta wciąż się tli, ale jak na razie
                    górą jest ta okropna, znienawidzona przez lewicę... demokracja.

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/druga_strona_070509/druga_strona_a_1.html
                    • fagusp Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 12:47
                      Tematem pytania egzaminacyjnego są mrówki. Mrówki mają wiele wspólnego ze
                      słoniami. No a słonie ...
      • uniaeuropejska1 Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 10:35
        Za niedługo zabierze się za prusaków i tym podobne szumowiny.
        • junkier Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 10:38
          Nie ma takiego prawa w Polsce.
          • czarny_aniol_saskiej_kepy wezmie w obrone Prawo i Konstytucje, cwolu! 09.05.07, 10:47
            junkier napisał:

> Nie ma takiego prawa w Polsce.
          • beatrix17 Re: Jesli TK wezmie w obrone kapusiów i inne szum 09.05.07, 11:27
            dzis nie ma jutrp moze byc, coz to za problem dla wszechlustratorow , moga
            wypluc z siebie jeszcze tysiac pomyslow na lusracje i zamienic je w ustawe. tak
            wiec nie badz pewny jutra ...
    • kacza_aberracja I dobrze! .... Werdykt musi byc przed 15 maja! 09.05.07, 10:36
      • realista1000 Musi? "Musi" to na ... Rusi, putinowcu! 09.05.07, 10:42
        wolność mamy .... Choć niektórzy mają ... aberrację, zwłaszcza lewicowi "umoczeńcy"
        • czarny_aniol_saskiej_kepy Ty cymbale tez tego chcesz,tylko jeszcze nie wiesz 09.05.07, 10:45
          realista1000 napisała:

> wolność mamy .... Choć niektórzy mają ... aberrację, zwłaszcza
          lewicowi "umocze
          > ńcy"
          • realista1000 czego chcę czego nie wiem? Aberrację masz? 09.05.07, 10:49
            Jak mogę chcieć czegoś czego ... nie wiem?
            • masakra_teksanska Re: chcesz czego nie wiem? 09.05.07, 10:53
              > Jak mogę chcieć czegoś czego ... nie wiem?

zapytaj Dorna - on ci objaśni :D
              • realista1000 Re: chcesz czego nie wiem? 09.05.07, 11:04
                lepiej spytam TK
                • czarny_aniol_saskiej_kepy zdezorientowany ciemniak? Spytaj policjanta! 09.05.07, 11:18
                  realista1000 napisała:

> lepiej spytam TK
            • czarny_aniol_saskiej_kepy no wlasnie nie wiesz - dlatego napisalam "cymbale" 09.05.07, 10:56
              realista1000 napisała:

> Jak mogę chcieć czegoś czego ... nie wiem?
              • realista1000 ale wtedy nie ujęłaś tego w cudzysłów-myślałem,że 09.05.07, 11:03
                chodzi ci o ... cymbałki, te, na których wygrywasz peany na cześć lewicowej
                "sitwy", która ma naród w "d..." i na cześć "małego krętacza"
                • czarny_aniol_saskiej_kepy teraz juz wiesz tepolu, to sie uspokuj! 09.05.07, 11:08
                  • realista1000 piszemy "uspokój", niedouczony c zarny aniele! 09.05.07, 11:17
                    bez matury - jak Wałęsa?
                    bez magistra - jak Kwaśniewski?
                    ale do "elity" pretendujesz, co?
                    • czarny_aniol_saskiej_kepy na mojej klawiaturze "u" i "o" sa obok- stad blad 09.05.07, 11:22

realista1000 napisała:

> bez matury - jak Wałęsa?
                      > bez magistra - jak Kwaśniewski?
                      > ale do "elity" pretendujesz, co?
                      • realista1000 a między nimi jest jeszcze "i", naiwny aniołku 09.05.07, 11:27
                        widać, żeś z Saskiej Kępy
                        • czarny_aniol_saskiej_kepy przeciez napisalam - przyjrzyj sie powtornie! 09.05.07, 11:29
                          realista1000 napisała:

> widać, żeś z Saskiej Kępy
                          • realista1000 tylko znowu "zapomniałaś" ująć literkę w cudzysłów 09.05.07, 11:44
                            oj, ty brzydka kłamczuszko- kręcisz i kręcisz, ale i tak "byka" walnęłaś
                            niewybaczalnego - jak na to "elytarne" forum aksamitnych kapeluszy, he, he
                            • czarny_aniol_saskiej_kepy ja nie posluguje sie cudzymi slowami jak ty! mysle 09.05.07, 11:56
                              samodzielnie!
        • joushua Realisto. Idz juz do domku, wez leki i poloz sie.. 09.05.07, 11:31
          Tak bedzie lepiej dla ciebie, dla rodiny, dla kota i dla nas.
      • wrojoz Re: I dobrze! .... Werdykt musi byc przed 15 maja 09.05.07, 10:59
    • bzz7 Re: Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lu 09.05.07, 10:36
      realista1000 napisała:

> "Debatują" by "finezyjnie" uratować wszystkich "umoczonych" we współpracę z SB
      > - zwłaszcza przedstawicieli lewicowej z dziada pradziada "elity"
      > (pseudointelektualnej
      " ...z dziada pradziada..."(?)

Czy masz na mysli tego dziada, ktoremu kazano "zmykac" (by sparafrazowac slowa pewnego
      przedstawiciela naszych wladz).
    • michalparadowski Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lust.. 09.05.07, 10:36
      Natomiast członkowie PIS, in gremio, nadsyłają do Trybunału swoje uwagi i nie
      najmądrzejsze pytania licząc, że czekający ich, niekorzystny wyrok, da się
      jakoś odwlec.
      Nie da się!!
    • joushua Prosze, niech oni to uwala i dadza kopa PiSuarom.. 09.05.07, 10:39
      To bedzie zabawa. Co wtedy Kaczy Dziob powie? Ze moze nalezy rozpuscic TK? Bo
      wydaje opinie niezgodne z jego kaczymi pogladami???
      • realista1000 nieżle cię przypiliło" -"po prośbie" do TK, he, he 09.05.07, 10:50
        • joushua Nic mnie nie przypalilo, tylko bardzo chce porazki 09.05.07, 10:55
          PISSuaru...
          • realista1000 bardzo chcesz aż drepcesz nóziami-przypiliło więc 09.05.07, 11:10
            cię, a nie ... "przypaliło" - czytaj uważnie! Choć kto wie, "przypał" jesteś
            • joushua Pragne totalnej kleski kaczego stada! I tyle. :-) 09.05.07, 11:13
              :-)
              • realista1000 widzę, że pragniesz! Poczekaj 6 lat - może wtedy? 09.05.07, 11:25
                Cierpliwości:
                jeszcze 2 lata rządu Jarosława Kaczyńskiego
                potem znowu 4 lata rządu Jarosława Kaczyńskiego
                i jeszcze 4 lata rządu Jarosława Kaczyńskiego
                potem 4 lata rządu Lecha Kaczyńskiego lub Zbigniewa Ziobry
                i jeszcze 4 lata rządu Lecha Kaczyńskiego lub Zbigniewa Ziobry

a w międzyczasie:
                jeszcze 3 lata prezydentury Lecha Kaczyńskiego
                potem kolejne 5 lat prezydentury Lecha Kaczyńskiego
                potem znowu 5 lat prezydentury Jarosława Kaczyńskiego lub Zbigniewa Ziobry
                i jeszcze 5 lat prezydentury Jarosława Kaczyńskiego lub Zbigniewa Ziobry

RAZEM - 18 latek... akurat zdobędziesz pełnoletniość, he, he

Wytrzymasz? Dasz radę? Czy z nienawiści i frustracji puszczą ci nerwy i w
                "bezpiecznym" kaftaniku odpoczynek znajdziesz w ... Tworkach?
                • joushua Realisto. Ty jestes chory z nienawisci i glupoty. 09.05.07, 11:32
                  Ale to typowe dla elektoratu PiSuaru...
                  • realista1000 z nienawiści?Gdzie ty tam nienawiść odnalazłaś? 09.05.07, 11:47
                    perspektywa czekania cię przeraziła, co? I stąd ten wybuch złości? Frustracja
                    daje się we znaki, co?
                    To typowe dla elektoratu liberalno-lewicowego! Tyle lat!
                    • joushua Fakt. Nienawisci nie ma. Jest tylko wielka glupota 09.05.07, 11:59
                      ...
      • wrojoz Re: Prosze, niech oni to uwala i dadza kopa PiSua 09.05.07, 11:02
        joushua napisała:

> To bedzie zabawa. Co wtedy Kaczy Dziob powie? Ze moze nalezy rozpuscic TK? Bo
        > wydaje opinie niezgodne z jego kaczymi pogladami???
    • miranda333 Re: Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lu 09.05.07, 10:50
      Niestety,najwięcej agentów było w opozycji werbowanych,dzisiejszej elity władzy.
    • joushua PISSowe szumowiny chca odraczac, bo sie boja! 09.05.07, 10:54
      I to jest piekne.
      • wrojoz Re: PISSowe szumowiny chca odraczac, bo sie boja! 09.05.07, 11:01
        joushua napisała:

> I to jest piekne.
    • wrojoz Kaczyńscy muszą odejść.!! 09.05.07, 10:57
      To szkodnicy.
      • kacza_aberracja Kaczyńscy muszą odejść.!! Koniecznie!!! 09.05.07, 11:05
        • realista1000 a mają wrócić "prawi" i "uczciwi" SLDowcy? 09.05.07, 11:08
          tęsknoty - ciągoty?
          • czarny_aniol_saskiej_kepy nie ekscytuj sie glupcze, najpierw trzeba debili 09.05.07, 11:15
            odsunac od wladzy, zanim wszystkiego nie zdemoluja, a potem wybory pokaza!
            Tez chcesz normalnosci, tylko o tym nie wiesz!

realista1000 napisała:

> tęsknoty - ciągoty?
            • realista1000 Re: nie ekscytuj sie glupcze, najpierw trzeba deb 09.05.07, 11:32
              czarny_aniol_saskiej_kepy napisał:
              > Tez chcesz normalnosci, tylko o tym nie wiesz!

Poważnie? A ty mi tę "niewiedzę" uświadomisz, aniołku niedouczonu? To podobnie
              jak komuniści w 1945 - też tak uświadamiali :niewiedzący" naród Polski - byli
              przekonani, że nie wiemy, że chcemy socjalizm.
              Oj, ty mój głupiutki aniołku czarny! Na razie to się ucz... historii, a nie
              bierz się za komentarze polityczne
              • czarny_aniol_saskiej_kepy nie wiem czy mi sie to uda,poniewaz jestes odporny 09.05.07, 12:19
                na wiedze!
                Pisze sie niedouczony realisto, a nie "niedouczonu" ... zapamietaj!

realista1000 napisała:

> Poważnie? A ty mi tę "niewiedzę" uświadomisz, aniołku niedouczonu?
    • caius1 Re: Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lu 09.05.07, 11:08
      Powiem ci tow. realisto tak: nie wiem co rozumiesz pisząc "uratować". Jako
      przedstawiciel łże-elity władający obcymi językami (a nie pseudopatriota
      podkreślający przy każdej okazji że zna tylko język polski) znajdę sobie bez
      problemów dobrą pracę za granicą jak mnie stąd wywalą za niepodpisanie jakiegoś
      zafajdanego świstka sformułowanego przez osobę chorą psychicznie.

NiePis
    • realista1000 Bardzo przepraszam Trybunał Konstytucyjny-debatuj 09.05.07, 11:14
      cie spokojnie panowie i panie sędziowie!

wiadomosci.onet.pl/1532129,11,item.html
      • martakochasld realista1000.. przypominam ci kretynie, że TK.... 09.05.07, 11:28
        został odzyskany" przez PIS!..
        Większośc sędziów{8} , jest z ich nadania i koalicjantów!
        • joushua Ale czy realista wogole rozumie, co pisze? Oj nie. 09.05.07, 12:07
          ...
        • martniekochasld Pierot6/tles01/bart.j/zgodnik1 to znowu ty,znerwic 09.05.07, 14:21
          owany komunisto.Uważaj, bo zaraz zajmie sie tobą psychiatra i założy ci
          bezpieczny kaftanik, he, he
    • winiary2 Re: Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lu 09.05.07, 11:26
      realista1000 napisała:

> "Debatują" by "finezyjnie" uratować wszystkich "umoczonych" we współpracę z SB
      > - zwłaszcza przedstawicieli lewicowej z dziada pradziada "elity"
      > (pseudointelektualnej

Ale z Ciebie d...k. Stwierdzenie przez Trybunał post factum, że prawo było złe
      nie zmienia faktu dokonanych w tym czasie zgodnie ze złym prawem zdarzeń.
      Czyli krótko, prośba o przeniesienie debaty, to nic innego jak stwierdzenie, że
      i tak udupimy tych co chcemy, a potem prawo nie działając wstecz nic nam nie zrobi.
      CZYLI TWóJ SPOSóB MYśLENIA TO BEZMYśLNOść.

A po za tym nie obrażaj większości ludzi z tamtego okresu. Jak by nie było
      obecni "władcy" Polski u nich brali lekcje, a teraz to wykorzystują czego się
      nauczyli... I robią dokładnie to samo, tylko pod innymi sztandarami.
    • funia81 Mamy novum, z ktorego mozemy byc dumni 09.05.07, 11:38
      Mamy Rzecznika Praw Obywatelskich, ktory jest dyspozycyjny wobec rzadu; co mu
      Dorn kaze, RPO zrobi. Niezle kuriozum... Ciekawe, gdzie jeszcze tak maja? W
      Chinach? Proponuje nowa nazwe FRPO - Fasadowy RPO.
      Ale zasadniczo rzecz biorac demokracja w Polsce jest niezagrozona, bo mozna
      wyjechac za granice i stamtad krytykowac rzad, jak powiedzial premier.
      • tw_kaczor mamy też Prawie Sprawiedliwość... 09.05.07, 11:42
    • rtg Trybunał Konstytucyjny debatuje nad ustawą lust.. 09.05.07, 11:44
      Jak T.K. odroczy to znaczy jest zawłaszczony przez PiSS. Pozostało tylko
      powstanie ludu pracujacego miast i wsi jak w dawnych dobrych czasach, zaczynamy
      haftować sztandary. Na pohybel PiSS. Polska dla Polaków a nie dla oszołomów z
      PiSS. Dość psucia naszego kraju przez kilku durni. Nas jest ponad 79% stanu
      liczebnego kraju w porównaniu do wyborców PiSS => 11%.

www.referendum2007.org/
    • premier_hiacynt_wielki nawet pelnomocnictwa nie potrafili przygotowac... 09.05.07, 11:50
      zenada...
    • premier_hiacynt_wielki ten co sie tak jąka to rozumiem gwiazda prawnicz.. 09.05.07, 11:51
      posel Mularczyk? :) zenada... zenada... zeneda...
      • petrucchio Właśnie w tej chwili dopuszcza się obrazy sądu... 09.05.07, 11:56
        premier_hiacynt_wielki napisał:

> posel Mularczyk? :) zenada... zenada... zeneda...

... w myśl zasady, że jeśli się kompromitować, to na całego!
        • tw_kaczor głupich nie sieją - wybiera ich elektorat...hahaha 09.05.07, 11:59
          • premier_hiacynt_wielki to juz nie głupcy to prawdziwi DEBILE!!! 09.05.07, 14:03
            !!
        • r306 Nie moge ogladac - mozesz cos powidziec?? 09.05.07, 12:11
          Co Mularczyk odstawia za cyrk?
          • petrucchio Re: Nie moge ogladac - mozesz cos powidziec?? 09.05.07, 12:14
            r306 napisał:

> Co Mularczyk odstawia za cyrk?

Zakwestionował bezstronność czterech członków TK i jąkliwie wnioskował o
            wyłączenie ich ze składu orzekającego. Kalisz ripostował dość bezlitośnie, a
            przedstawiciel prokuratora Generalnego nie wiedział, co powiedzieć, i poprosił o
            20 min. przerwy.
            • petrucchio PS 09.05.07, 12:16
              petrucchio napisał:

> Zakwestionował bezstronność czterech członków TK i jąkliwie wnioskował o
              > wyłączenie ich ze składu orzekającego...

Ach, i oczywiście o odroczenie rozprawy w celu rozpatrzenia wniosków o wykluczenie.
              • r306 Hehehe no to chlopaki ida na calosc.... 09.05.07, 12:28
                Ale bedzie kompromitacja... auc.....
                • r306 Nie wiem czy Mularczy nie przegnie na maksa 09.05.07, 12:29
                  celowo - jesli TK wykluczy go bowiem ze sprawy za obraze trybunalu lub celowe
                  utrudnianie przewodu, to Dorn natychmiast wystosuje wniosek o odroczenie
                  rozprawy, ze wsgledu na brak obroncy.....
              • joushua A niech ich kaczka kopnie! 09.05.07, 12:29
                ...
            • premier_hiacynt_wielki przedstawiciel Sejmu nie mial pelnomocnictwa do 09.05.07, 14:05
              wystepowania w sprawie dot. wniosku RPO... to tez zapewne Uklad...
              albo "obstrukcja" geniuszy z PISSdu ze brak pelnomocnictwa spowoduje odroczenie
              calosci postepowania
          • premier_hiacynt_wielki Mularczyk...lepiej zeby sie wogole nie wypowiadal 09.05.07, 14:04
            w jakichkowliek kwestiach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka