drexler82 09.05.07, 23:29 Super! Pozdrowienia z Górnego Śląska! :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Greg Re: Będzie dodatkowe 30 mln euro na stadion! IP: 83.141.119.* 09.05.07, 23:35 A wiecie kto rzadzi wojewodztwem wielkopolskim ???!!! Platforma Obywatelska!!! Marszalek Wozniak i Vice-marszalek Wojtasiak to dzialacze PO !!! NIECH ZYJE PO I NASZ STADION!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tex Będzie dodatkowe 30 mln euro na stadion! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 00:05 bardzo ładnie. nie wiem czy powiększać do 50.000 widzów, ale zadaszenie całości to super pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub A co z polepszeniem komunikacji z lotniskiem?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 01:33 Nie ma informacji o dofinansowaniu na lepsza komunikacje z lotniskiem. Jakies szybkie linie tramwajowe autobusowe do centrum i na stadion... tam bdzie sie przewwalac ok 50tys osob w pol godziny... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Apel do Gazety: zbudujmy tramwaj na lotnisko! 10.05.07, 08:46 Powtórzę swój pomysł na skomunikowanie lotniska i stadionu: www.poznan.xg.pl/tramwaj_lawica_2.jpg Linią przerywaną jest zaznaczona trasa alternatywna, przy czym jest ona mniej ekonomiczna. Ekologom od razu przypominam, że każdy przewieziony tramwajem pasażer z Ławicy to mniejsza emisja CO2 do atmosfery i zdrowsze powietrze w mieście. Zalety: - zyskujemy bardzo szybkie połączenie z lotniskiem (ok. 20-25 min.) do dworca PKP lub centrum - mieszkańcy Ławicy i Osiedla Bajkowego zyskują doskonałe połączenie (obecnie dzielnice te są "odcięte" od miasta z powodu nieprzebudowywalnej ul. Bukowskiej. - powstaną dwa nowe parkingi buforowe P&R (jeden przy lotnisku i drugi przy stadionie) - obsłużą one oprócz Ławicy także Przeźmierowo, Dąbrowę, Wysogotowo itd. - jest to najtańsza z rozważanych inwestycji skomunikowania lotniska z centrum - trzeba dobudować tylko niecałe 3 km torów i zbudować 3 wiadukty. - nawet po likwidacji lotniska tereny te staną sie jednymi z najbardziej atrakcyjnych w mieście pod zabudowę mieszkaniową - tak więc mieszkańcy będą mieć już tramwaj Wady: - trzeba przeciąć lasek Marceliński, ale tramwaj przy odpowiednim wykorzystaniu ukształtowania terenu i zastosowaniu cichych technologii nie będzie miał wpływu na środowisko naturalne, a wręcz przeciwnie przyczyni się do zmniejszenia ruchu samochodowego w okolicy - dociążamy mocno ul. Grunwaldzką, ale wg moich wyliczeń wytrzyma ona jeszcze dołożenie 2 linii tramwajowych uwzględniając konieczne jeszcze modernizacje i ustawienie prawdziwego priorytetu dla tramwajów na skrzyżowaniach - konieczność budowy dodatkowej pętli tramwajowej tuż za stadionem bądź bocznicy dla tramwajów oczekujących na skończenie się większych imprez - konieczność zmiany projektu parkingów przy stadionie i pogodzenia ich z tramwajem - tutaj jednak można przyjąć, że sporo kibiców zrezygnuje z dojazdu autem na stadion, więc mogą być one mniejsze Piszę w tej chwili bardziej obszerniejsze opracowanie, które ukaże się w czerwcowej Gazecie Inwestor. Jeśli jednak komuś jeszcze podoba się ten pomysł będę wdzięczny za poparcie jak i krytyczne uwagi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx Re: Apel do Gazety: zbudujmy tramwaj na lotnisko! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 09:06 "- dociążamy mocno ul. Grunwaldzką, ale wg moich wyliczeń wytrzyma ona jeszcze dołożenie 2 linii tramwajowych uwzględniając konieczne jeszcze modernizacje i ustawienie prawdziwego priorytetu dla tramwajów na skrzyżowaniach" Docelowo nową trasą można puścić część tramwajów, które teraz jadą na Junikowo, więc nie powinno być źle pod względem obciążenia Grunwaldzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Grunwaldzka powinna wytrzymać 10.05.07, 09:31 To fakt, ale zwiększenie będzie i tak znaczne, bo trzeba pamiętać, że rośnie też liczba pasażerów z Junikowa za sprawą rozbudowy Plewisk oraz budowy nowych domów po obu stronach ul. Grunwaldzkiej. Poza tym w planach jest przedłużenie tej lini tramwajowej do torów kolejowych i tam zbudowanie kolejnego parkingu P&R. Dlatego, dla inżynierów ruchu ul. Grunwaldzka będzie sporym wyzwaniem ;) Mimo tego, uważam, że Grunwaldzka wytrzyma to obciążenie - trzeba tylko przebudować dwa kluczowe skrzyżowania: z Grochowską i Przybszewskiego/Reymonta - umożliwić przede wszystkim przyjęcie po 2 tramwajów (długości Combino) na raz. Wg moich obliczeń ruch z lotniska zwiększy się docelowo (poza wielkimi imprezami), do jazdy jednego tramwaju co 10-15 minut, czyli utrzymania 1-2 linii. Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Grunwaldzka powinna wytrzymać 10.05.07, 10:09 Dlatego, dla inżynierów ruchu ul. Grunwaldzka będzie sporym wyzwaniem ;) > > Mimo tego, uważam, że Grunwaldzka wytrzyma to obciążenie - trzeba tylko > przebudować dwa kluczowe skrzyżowania: z Grochowską i Przybszewskiego/Reymonta Nie wiem, czy to są największe wyzwania. Największym dla mnie jest przebudowa nieszczęsnego przejazdu kolejowego w Plewiskach, tym bardziej, że mieszka tam coraz więcej ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Cel: wykorzystać maksymalnie kasę na EURO 10.05.07, 10:19 > Nie wiem, czy to są największe wyzwania. Największym dla mnie jest przebudowa > nieszczęsnego przejazdu kolejowego w Plewiskach, tym bardziej, że mieszka tam > coraz więcej ludzi. Zgadzam się, ale to nie jest temat tego wątku :) Sądzę, że najlepiej by było w ogóle przebudować cały Poznań ;), ale moje propozycje zmierzają do tego, żeby maksymalnie wykorzystać kasę, która spływa na organizację EURO. Chodzi mi o to, chciałbym, żeby ta nowa linia tramwajowa nie służyła "tylko" kibicom, ale również w czasie pomiędzy imprezami obsługiwała osiedla i lotnisko. Oczywiście doskonały dojazd w okolice stadionu powinien dodatkowo zaktywizować to miejsce - proponowałbym może wybudować w tej okolicy halę sportowo-widowiskową itp. rzeczy, żeby to miejsce żyło cały czas wydarzeniami - najlepiej codziennie. Jeśli stadion uda sie całkowicie zadaszyć - jeszcze lepiej - bo spełni właśnie rolę takiej hali :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żmigrod100 Re: Cel: wykorzystać maksymalnie kasę na EURO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:06 Jak najbardziej dyskusja odnośnie ul. Grunwaldzkiej jest na temat bo prowadzi ona przecież do autostrady. Goście z Europy Zachodniej jadąc od strony Nowego Tomyśla autostradą będą mogli "po ludzku" dojechać do stadionu. Należałoby zatem poszerzyć ul. Grunwaldzką (w tej chwili przejazd od zwężenia do torów to istny koszmar w godz. 15-18)- tym bardziej że jest wystarczająco dużo miejsca na poszerzenie. Druga sprawa to przejazd kolejowy - niezbędny jest tutaj wiadukt. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Re: Cel: wykorzystać maksymalnie kasę na EURO 10.05.07, 12:28 > Jak najbardziej dyskusja odnośnie ul. Grunwaldzkiej jest na temat bo prowadzi > ona przecież do autostrady. Goście z Europy Zachodniej jadąc od strony Nowego > Tomyśla autostradą będą mogli "po ludzku" dojechać do stadionu. > Należałoby zatem poszerzyć ul. Grunwaldzką (w tej chwili przejazd od zwężenia > do torów to istny koszmar w godz. 15-18)- tym bardziej że jest wystarczająco > dużo miejsca na poszerzenie. Druga sprawa to przejazd kolejowy - niezbędny jest Sprawę dojazdu do stadionu od autostrady załatwi tzw. III rama (zaznaczona na mojej poprzedniej mapce na biało). Będzie ona biec od wiaduktu górczyńskiego do stadionu (węzeł "Ptasia") i dalej do ul Bukowskiej i Dąbrowskiego (Lutycka). Cała III rama jest widoczna tutaj: www.poznan.xg.pl/poznan-obwodnica.jpg a fragment obok stadionu (na biało) tutaj: www.poznan.xg.pl/tramwaj_lawica_2.jpg Miasto ten odcinek planuje wybudować przed rokiem 2012, zatem, oprócz tego, że powinien pilnie być wybudowany wiadukt w Plewiskach, to nie ma pilnej potrzeby poszerzania Grunwaldzkiej, choć i to częściowo byłoby potrzebne (lewoskręty!). Tymczasem mam nadzieję, że po modernizacji linii tramwajowej do Junikowa kierowcy samochodów chętnie będą zostawiać pojazdy przy pętli i dalej jechać tramwajem niż zapychać swoim "złomem" centrum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Jeszcze o dojeździe od autostrady do stadionu 10.05.07, 12:36 Dodam jeszcze, że do 2012 roku zostanie z pewnością otwarty węzeł w Gołuskach (krzyżówka z S5), zatem optymalna trasa dojazdu będzie następująca: A2 - węzeł Gołuski - S5 - Bukowska - III rama - węzeł Ptasia - stadion. Nie ma potrzeby więc kierować ruchu przez Komorniki, Plewiska i Grunwaldzką. Tam ruch powinien zostać maksymalnie uspokojony, a dobre dojazdy powinny prowadzić przede wszystkim do parkingów buforowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smar Re: Jeszcze o dojeździe od autostrady do stadionu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 16:07 marcin.poznan napisał: optymalna trasa dojazdu będzie następująca: A2 - węzeł > Gołuski - S5 - Bukowska - III rama - węzeł Ptasia - stadion. muszę poprawić (chodzi o nazwy): węzeł Głuchowo (Gołuski to będzie Punkt Poboru Opłat) i S11 (a nie S5) Reszta - super! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Re: Jeszcze o dojeździe od autostrady do stadionu 10.05.07, 20:31 Prawda :) Pisałem to z pamięci, a pamięć... zawsze mi się te Gołuski z Głuchowem myliły ;) Co do S-ileśtam, to fakt, do węzła od południa będzie S-5, a dalej juz S-11 :))) Dziękuję też za uważne czytanie - przynajmniej wiem, że ktoś to czyta - choć poraża zakres malkontenctwa niektórych komentujących i chyba brak zrozumienia, przed jaką szansą stoi nasze miasto i po prostu my - jego mieszkańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azc Grunwaldzka nie wytrzyma IP: 150.254.85.* 10.05.07, 16:15 Uważam, że Grunwaldzka tego NIE WYTRZYMA bez poważnej modernizacji. Przeciążenie w czasie EURO byłoby porównywalne z sytuacją na Wszystkich Świętych. Tramwaje wloką się wtedy tak, że pewne odcinki można szybciej przejść pieszo. W kierunku Junikowa nie można się dostać do tramwaju od Przybyszewskiego, a niekiedy nawet od Matejki. W rejonie pętli przy cmentarzu rozgrywają się dantejskie sceny. Od wielu lat usiłuję zainteresować PT Publiczność koncepcją wykorzystania nasypów kolejowych jako potencjalnych miejsc puszczenia szybkiego tramwaju - koncepcja ta przypomina S-Bahn w Berlinie, gdzie poszerzono nasypy ziemne przez budowę murów oporowych, dzięki czemu oprócz linii kolejowej dalekobieżnej znalazło się miejsce na tory kolejki miejskiej. Koncepcja ta nic nie da, jeżeli chodzi o komunikację z centrum miasta do stadionu przy Bułgarskiej, ale można by puścić szybki tramwaj z centrum do Rusałki/ Botaniku, a stamtąd spróbować go przedłużyć do lotniska przez teren zabudowany jeszcze stosunkowo rzadko. Nawet gdyby nie udało się doprowadzić tramwaju tą drogą do lotniska, odciążyłoby się ulicę Dąbrowskiego, która już teraz jest praktycznie prawie nieprzejezdna w godzinach szczytu. Może udałoby się puścić szybki tramwaj wzdłuż torów kolejowych z dworca Głównego przez Górczyn i Kopaninę do Junikowa. To mogłoby odciążyć ulicę Grunwaldzką. Ale nie mam tam rozeznania odnośnie możliwości poszerzenia obszaru torowiska od Górczyna do Junikowa. Sprawa jest trudna także od strony konieczności dogadania się miasta z PKP, ale sytuacja jest nadzwyczajna i wymaga nadzwyczajnch działań. Grunwaldzka wytrzymałaby dodatkowe obciążenie, gdyby puścić tramwaj w wykopie lub na estakadzie i to co najmniej od bezkolizyjnego węzła - skrzyżowania z ulicą Przybyszewskiego - Reymonta. Koszt takiej inwestycji byłby olbrzymi, ale może i tańszy od wariantu wzdłuż torów kolejowych? A jej znaczenie dla miasta byłoby nie do przecenienia nie tylko ze względu na komunikację ze stadionem, ale z cmentarzem, z zabudową wzdłuż Grunwaldzkiej i częścią Osiedla Kopernika. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Apel do ludzi: nie fantazjować; nie marnować € 10.05.07, 17:55 > Powtórzę swój pomysł na skomunikowanie lotniska i stadionu: Pomysły może mieć każdy, ale żeby je tak trochę podeprzeć jakimiś argumentami? > www.poznan.xg.pl/tramwaj_lawica_2.jpg Mam wrażenie, że fantazje poniosły kolegę trochę za daleko. Po pierwsze, co konkretnie jest na Ławicy, co uzasadnia budowę trasy tramwajowej? Lotnisko z ruchem 10 samolotów dziennie? Osiedle domków jednorodzinnych o nikiej gęstości zaludnienia, z którego zawsze będzie daleko do przystanku? Po drugie, po co trasa tramwajowa, która kosztuje ogromne pieniądze, biegnie przez las? Kibice mają sobie po drodze zwierzątka oglądać? I dlaczego linia biegnie na południe, a nie do centrum? Chesz kibiców od razu na stadion przewieźć? Nie mów, że tam mają być hotele, bo planów inwestorów jeszcze nie ma. Zresztą spójrz na to realistycznie, przyjeżdżasz do obcego kraju, w którym wszystko jest w obcej walucie i obcym języku (ktoś widział jakieś napisy po angielsku na dowolnym przystanku?), pojedziesz tramwajem? A gdzie bilet kupisz? Za co? > trzeba dobudować tylko niecałe 3 km torów i zbudować 3 wiadukty. Tak, to gorsze, "tylko" kilkadziesiąt milionów. A ktoś mówił o obniżce podatków w Polsce? W takim klimacie marnowania pieniędzy? Gdzie jakiekolwiek cytaty do badań ruchu pasażerskiego? Nie lubię bezpodstawnej krytyki, mam nadzieję że rozumiesz kontragrumenty. Kibiców na mecz można przewieźć czarterowymi autobusami. Wyjdzie dużo taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Re: Apel do ludzi: nie fantazjować; nie marnować 10.05.07, 20:24 Odpowiadam: > Po pierwsze, co konkretnie jest na Ławicy, co uzasadnia budowę trasy > tramwajowej? Lotnisko z ruchem 10 samolotów dziennie? To nie ma być linia dla 10 samolotów dziennie i 500.000 pasażerów rocznie, a dla minimum 4-krotnie większej liczby pasażerów w roku 2010. Przeczytaj też moje przypuszczenia co do tego co będzie tam po lotnisku, bo lotnisko już za 15 lat będzie gdzie indziej. > Osiedle domków > jednorodzinnych o nikiej gęstości zaludnienia, z którego zawsze będzie daleko > do przystanku? Spójrz na mapę Poznania i okolic i weź pod uwagę ile tych osiedli jest dookoła, następnie stań rano na ul. Bukowskiej i zobacz ile ludzi mogłoby się przesiąść do tramwaju zamiast stać w korkach, o ile zapewniłoby się im przyzwoite warunki i prędkość dojazdu tramwajem. Przeczytaj też jeszcze raz uważnie co napisałem nt. parkingów buforowych i spoglądając na mapę powiedz, czy taki parking nie jest potrzebny w tym rejonie? Dodam jeszcze, że aglomeracja poznańska jeszcze kilka lat temu miała 850.000, a obecnie 930.000 mieszkańców. W 2012 na pewno przekroczy milion. Czy milionowemu miastu nie należy się porządna komunikacja? Przybywa jednak mieszkańców na obrzeżach, a nie w centrum, za to w centrum przybywa miejsc pracy. To znaczy, że coraz więcej ludzi kursuje przedmieścia-centrum-przedmieścia. Jeśli będziemy wciąż stosować Twój nieco marudny sposób myślenia ;) na zawsze pozostaniemy "trzecim światem" zamiast gonić kraje nowoczesne. Niestety, obecny system komunikacji miejskiej w Poznaniu, choć nie najgorszy w skali Polski, nijak się ma do miast niemieckich czy francuskich... > Powtórzę swój pomysł na skomunikowanie lotniska i stadionu: > > Pomysły może mieć każdy, ale żeby je tak trochę podeprzeć jakimiś argumentami? > Po drugie, po co trasa tramwajowa, która kosztuje ogromne pieniądze, biegnie > przez las? Kibice mają sobie po drodze zwierzątka oglądać? Rozumiem, że to żart ;) Czy jeśli ktoś zaproponuje budowę metra, to zapytasz "co kibice mają podziwiać - ściany z betonu"? ;) I dlaczego linia > biegnie na południe, a nie do centrum? Chesz kibiców od razu na stadion > przewieźć? Nie chcę wozić kibiców od razu na stadion. Chodzi mi o "upieczenie dwóch pieczeni przy jednym ogniu". Każde inne rozwiązanie albo pomija stadion, albo lotnisko. I dlatego koszty miałyby rozłożyć się na te dwa obiekty, tak ważne przy Euro. Zwróć też uwagę, że komunikujemy jeszcze przy okazji dworzec PKP. Jeśli chodzi o las - to po prostu najkrótsza trasa. A chodzi o czas. Jest pewna krytyczna liczba minut jazdy do centum, powyżej której pasażerowie z lotniska nie będą chcieli korzystać. Myślę, że to ok. 30 minut. Każda trasa poza tą, którą zaproponowałem przekroczy ten czas. Nie mów, że tam mają być hotele, bo planów inwestorów jeszcze nie ma > . Nie mówię, że hotele. Ale inwestycji jakoś nie brak ostatnio, a prognozy mówią, że jednak liczba hoteli 2-krotnie wzrośnie do 2012 roku. W tym także w okolicach obecnego lotniska. Co do przebiegu przez las - wyciągnij plan Berlina i spójrz - czy tam się nie stosouje takich rozwiązań? A stosuje się, bo komunikacja szynowa po prostu jest najmniej szkodliwa dla środowiska. Zajmuje mniejszy pas ziemi i nie zostawia spalin. > Zresztą spójrz na to realistycznie, przyjeżdżasz do obcego kraju, w którym > wszystko jest w obcej walucie i obcym języku (ktoś widział jakieś napisy po > angielsku na dowolnym przystanku?), pojedziesz tramwajem? A gdzie bilet kupisz? > Za co? No cóż, na malkontenta nie ma rady ;) Uważam, że Euro daje nam jedyną okazję, która długo się nie powtórzy, żeby i takie istotne "drobiazgi" zmienić. I dokonać "skoku cywilizacyjnego" w wielu dziedzinach na raz. Mam też nadzieję, jako przedsiębiorca, że w 2012 roku będzie w Polsce obowiązywało euro zamiast złotego, ale to temat na inny wątek ;) > > trzeba dobudować tylko niecałe 3 km torów i zbudować 3 wiadukty. > > Tak, to gorsze, "tylko" kilkadziesiąt milionów. A ktoś mówił o obniżce podatków > w Polsce? W takim klimacie marnowania pieniędzy? Gdzie jakiekolwiek cytaty do > badań ruchu pasażerskiego? Kilkadzisiąt milionów na linię tramwajową do 2 najważniejszych obiektów - cóż to jest przy 1 mld euro (3,8 mld zł) planowanych do wydania w tym czasie na inwestycje miejskie? A oszczędności na środowisku naturalnym? Moim zdaniem warto. > Nie lubię bezpodstawnej krytyki, mam nadzieję że rozumiesz kontragrumenty. > Kibiców na mecz można przewieźć czarterowymi autobusami. Wyjdzie dużo taniej. Którędy? Wyobrażasz sobie, że 50.000 kibiców chce dotrzeć na stadion samochodami - nawet wybudowaną III ramą i jeszcze chcesz tam dołożyć autobusy? Ja sobie tego nie umiem wyobrazić, bo obecnie nie idzie dowieźć 15.000 kibiców autobusami, tramwajami i samochodami w rozsądnym czasie i bez zamykania połowy miasta. Dlatego uważam, że potrzebna jest masowa komunikacja szynowa w tym rejonie. Obliczenia w toku - liczę zresztą na pomoc w tym względzie(nie jestem fachowcem), jednak zwykłe obserwacje w innych miastach europejskich skłaniają mnie już do wniosku, że lepiej dowozić kibiców pojazdami szynowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Jeszcze o mieszkańcach Ławicy i hotelach 10.05.07, 20:39 Jeszcze jeden szczegół: miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4122206.html Przeczytaj proszę ostatni akapit. A więc Ławica coraz bardziej będzie potrzebować dobrej komunikacji... Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Jeszcze o mieszkańcach Ławicy i hotelach 13.05.07, 14:31 marcin.poznan napisał: > Jeszcze jeden szczegół: > miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4122206.html > Przeczytaj proszę ostatni akapit. Mowa w nim o budowie osiedla. Mówisz, że ci wszyscy ludzie chętnie będą jeździli na stadion. > A więc Ławica coraz bardziej będzie potrzebować dobrej komunikacji... Ławica i ul. Bukowska już obecnie bardzo potrzebują planów na poprawę komunikacji, ale nie w wydaniu fantasty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak USA wydaje dziennie 2mld Euro na wojne w Iraku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 01:36 Co to znaczy? To ,że 1 mld euro pomijam 30 to nikczemne ochłapy. Odpowiedz Link Zgłoś
sovip Będzie dodatkowe 30 mln euro na stadion! 10.05.07, 08:50 No cóż Poznański ordnung , warszafka się kłóci Gdańsk "marzy" o potędze a u nas powolutku, po cichutku kujemy, kopiemy, murujemy, sprzątamy i na polske B się nie oglądamy . Tak było jest i będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry & Mary 110 mln na stadion piłkarski? A 200tys na żużel? IP: 195.116.182.* 10.05.07, 09:18 Niezłe jaja! 110 mln złotych na stadion EKSTRA, a na żużle ciężko dać nawet 200 tysięcy złotych. Żużel na który przychodzi 10.000 kibiców!!! I to się nazywa miasto które stawia na sport? PSŻ powinien zwrócić się o dotację do Wrocławia i nazwać swoją drużynę PSŻ Wrocław. Może to obudziłoby spiłkarzonych urzędasów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? a w USA daja mld dolarow na rakiety do mysliwcow IP: *.icpnet.pl 10.05.07, 10:13 niech dadza mieszkancom Poznania to dobrobyt bedzie. Skad sie bierzesz taki ignorancie umyslowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyRychu I co wyborcy Groblenego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 09:48 Rychu palcem nie kiwnął, wszystko załatwiła PO z Frankiewiczem do spółki. Rychu! Odwołaj się ze stanowiska! :) Poznań chce Marię Pasło Wiśniewską!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spieprzajdziadu Re: I co wyborcy Groblenego? Jajco!! IP: 195.116.182.* 10.05.07, 10:47 Mów za siebie! "POZNAŃ nie chce Masło-Wiśniewskiej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pastuch Re: I co wyborcy Groblenego? Jajco!!- IP: *.promax.media.pl 10.05.07, 15:43 Pasło się bydło na Wisniowej............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marycha z Wildy Re: I co wyborcy Groblenego? Kocham Grobelnego ! IP: *.promax.media.pl 10.05.07, 15:40 Panie Grobelny - Kocham Pana jak cholera ! Dobrze, ze Pan osikał PO, ja bym nawet ich owymiotowała . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Będzie dodatkowe 30 mln euro na stadion! IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.05.07, 09:57 projekt jest minimalistyczny. brzydki. na sile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Marych Poznań - do boju !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 09:59 Niech cała Unia widzi jak to się robi w Poznaniu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdelegalizować SLD Przypominam ! Dotacja pochodzi z rządu PiS ! IP: *.promax.media.pl 10.05.07, 15:33 Niech zyje Kaczyński i PiS ! Poznań - Kocham Ciebie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grucha Re: Przypominam ! Dotacja pochodzi z rządu PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 16:15 dotacja pochodzi z moich i waszych podatkow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iks jak to zastanawiają się czy powiększyć kubaturę?! IP: *.icpnet.pl 10.05.07, 17:42 Przecież roztrąbiono, że decyzja o powiększeniu stadionu do 50 tys. krzesełek zapadła!!!! Jak są pieniądze, to nie ma co się zastanawiać i trzeba je wykorzystać. Im więcej miejsc tym lepiej, bo będzie można organizować więcej imprez o wyższej randze, więcej kibiców będzie mogło oglądać mecze. Nie ma co się zastanawiać. A jak mają stać puste to będą stać i bez różnicy czy 40 tys. czy 50 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Będzie dodatkowe 30 mln euro na stadion! IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.07, 14:05 Kochani, bylem wczoraj w Doniecku i moglem zwiedzac budowe nowego stadionu na ME2012(o podobnej ilosci miejsc, jak stadion Lecha) - jestem pod ogromnym wrazeniem - po prostu bedzie to perelka. Budowe zlecono doswiadczonym architektom. Nasz przebudowywany stadion stadion to prowizoryczna "szopka"(moze rekultywacja noworocznej). WSTYD!! Pojedzcie i zobaczcie. W innych dziedzinach zycia i rozwoju miasta jest podobnie.. spojrzcie na lotnisko - najmniej polaczen w Polsce... Wstyd, wstyd.... Pozdrawiam, Jarek Odpowiedz Link Zgłoś