Dodaj do ulubionych

Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR

20.06.07, 12:55
Czy ktoś mógłby podzielić się ze mną doświadczeniem? Moja córka od 3 miesięcy
z przerwami skarży się na bóle głowy. Czeka nas wkrótce rezonans magnetyczny.
Lekarz już mi wyjaśnił, czego mogę się spodziewać i jak to będzie
przebiegało, trochę sama wygooglowałam, ale jestem ciekawa doświadczeń osób,
które przeszły podobną historię ze swoim dzieckiem. Jakie były przyczyny
bólu, jak dziecko zniosło znieczulenie, jak się czuło po wybudzeniu?
Obserwuj wątek
    • alin9 Jakie znieczulenie-to nie operacja 20.06.07, 16:17
      • mooh Re: Jakie znieczulenie-to nie operacja 20.06.07, 16:23
        Rezonans u małego dziecka przeprowadza się w narkozie.
    • alin9 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 20.06.07, 16:30
      A tak serio to jak wygląda badanie już Wiesz.Czy Wykonywaliście wcześniej jakieś
      badania głowy?Przyczyny mogą być różne i nie wyjść w każdym badaniu.Zależy czy
      budowa głowy jest nieprawidłowa,może są wyładowania w mózgu,a jeśli to tło
      nerwowe albo robaki,ciśnienie,serduszko itp.Brany jest pod uwagę wywiad
      rodzinny,natężenie bólu,częstotliwość(wbrew pozorom to dużo mówi)U nas diagnozy
      brak.Szukamy nadal.A w jakim wieku dziecko?pozdrawiam i przepraszam za górę ale
      mnie zaskoczyła narkoza.
    • rybalon1 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 20.06.07, 16:34
      kurcze, tak mi przyszło do głowy a badaliście wzrok ? mnie bolała głowa w
      dzieciństwie własnie ze względu na wadę wzroku ..pozdr. i życzę zdrówka
      • mooh Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 20.06.07, 16:43
        Jesteśmy po konsultacji neurologicznej, laryngologicznej i okulistycznej.
        Czekamy też na wyniki badania w kierunku boreliozy. Ból umiejscowiony jest z
        tyłu głowu i ma charakter napadowy (lub nasila się napadowo), z tego co
        obserwuję i z tego, co mówi córka.
    • alin9 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 20.06.07, 16:40
      Rybalon ma rację.Neurolog chce konsultacji z okulistą.Wskazana jest też wizyta u
      otolaryngologa.pozdrawiam.
      • mooh Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 20.06.07, 16:44
        Ależ my to już mamy za sobą. Teraz czeka nas rezonas i dlatego prosiłam mamy,
        które mają w tym jakieś doświadczenia o podzielenie się nimi.
    • alin9 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 20.06.07, 16:45
      To ja napisałam.Miałyśmy wszystko i nie wiemy nic.pozdrawiam.
      • mooh Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 20.06.07, 16:48
        Z dwojga złego lepiej tak, niż dowiedzieć się o czymś paskudnym. Mam wrażenie,
        że u nas skończy się na tym samym.
    • alin9 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 20.06.07, 16:49
      Może nie a EEG było robione?pozdrawiam.
      • mooh Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 20.06.07, 16:51
        Nie miała EEG.
    • alin9 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 20.06.07, 16:56
      To powinni zlecić.Rezonans jest pod kątem budowy mózgu a EEG to badanie fal
      mózgowych(napięcia nerwowe,wyładowania itp.)pozdrawiam.
    • ma.pi Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 20.06.07, 18:03
      mooh napisała:

Jakie były przyczyny
      > bólu,

Moj syn mial i ma. Przyczyna jest migrena.

Pozdr.
    • beta32 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 10.07.07, 10:15
      Mooh, jak tam wyszło badanie na boreliozę? Jaki test robiliście?
      Moja 11-letnia córka od ponad roku cierpi na podobne dolegliwości. Też napadowe
      bóle w części potylicznej, czasem cała głowa. Na początku raz na miesiąc,
      ostatnio coraz częściej. Neurolog, laryngolog, okulista nic nie zdiagnozowali.
      Teraz na własną rękę zrobiłam jej badanie PCR na boreliozę i wynik pozytywny sad.
      • mooh Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 10.07.07, 10:34
        Witaj,
        Z jednej strony to niedobrze, że Twoja córka ma boreliozę, z drugiej strony
        znasz przyczynę i możesz brać się za leczenie. My jesteśmy w punkcie wyjścia.
        Test na boreliozę ujemny, tomografia ok, teraz czekamy na rezonans, a dziecko
        jak bolała głowa, tak boli sad
        • mami7 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 10.07.07, 10:42
          a sprawdzałaś dzicku pasożty, lamblie, grzyby?
          badania nieinwazyjne, a mogą też coś wyjaśnić.
          bywają przy tym bóle głowy, stany podgorączkowe...zresztą poczytaj o candidzie,
          robalach, lambliach.
          • mooh Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 10.07.07, 10:46
            Wstępnie wszystko wykluczone. Oczywiście do pasożytów trzeba mieć cierpliwość i
            jedna seria badań może nie być miarodajna, ale lekarze obstawiają, że to raczej
            nie to. Córka, poza bólami, nie skarży się na inne dolegliwości, ja też nic nie
            obserwuję.
        • beta32 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 10.07.07, 11:03
          Skuteczność testów na boreliozę:
          ELISA (najczęściej stosowany) 25%
          Western Blot (tylko prywatnie, ew. czasem robią w szpitalu, dość drogi) ok. 60%
          PCR (badanie DNA) jeśli poprzedzone citroseptem to dosyć wysoka, ale wielu
          lekarzy go nie uznaje

Nie bez powodu więc pytałam jaki test robiłaś. Jeśli dziecko nie miało kleszcza
          i robiłaś WB lub PCR to pewnie można sobie ten temat odpuścić.
          Oczywiście nie życzę Wam boreliozy, to jest paskudna choroba, ciężko się ją
          leczy. Ale na szczęście jest uleczalna i jeśli dziecko ją ma to lepiej wiedzieć.
          • mooh Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 10.07.07, 12:49
            Moje dziecko nie miało kleszcza i jest jeszcze na tyle małe, bym mogła to
            stwierdzić ze 100% pewnością. Starsze, które myje się samodzielnie, może coś
            przeoczyć. Jedyna możliwość, która u nas mogłaby ewentualnie mieć miejsce, to
            przeniesienie bakterii ze mnie na dziecko jeszcze w okresie ciąży lub podczas
            karmienia piersią. U mnie w sumie też nigdy z całą pewnością nie stwierdzono
            boreliozy, ale jako nastolatka miałam charakterystyczny rumień (który wtedy
            zdiagnozowano jako grzybicę odzwierzęcą, ale bez wykonania posiewu). Tak więc u
            nas to badanie było mocno na wyrost i skoro jest negatywne, to dalej chyba nie
            będę w tym kierunku drążyć. No chyba, że cała czekająca nas jeszcze diagnostyka
            nie przyniesie wyjaśnienia, a dziecko nadal będzie cierpiało. Wtedy będzie
            trzeba całą tę pielgrzymkę po lekarzach przejść ponownie.
    • alin9 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 10.07.07, 17:35
      Mooh jeżeli tomografia wyszła dobrze to wg mnie rezonans też będzie ok.U nas
      dopiero EEG wyszło źle.Wizyta dopiero za tydzień więc przyczyny jeszcze nie
      znamy.pozdrawiam.
      • mooh Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 10.07.07, 18:47
        Alin, co to znaczy, że eeg wyszło źle, jeśli oczywiście możesz napisać?
        Rezonans ma u mojej córki wykluczyć (oby nie stwierdzić) ewentualne zakłócenia
        przepływu płynu mózgowo-rdzeniowego. Tomografia raczej by tego nie pokazała.
        • mooh Alin 10.07.07, 18:50
          Sorry, rzuciłam tylko okiem na pierwsze zdanie Twojego postu. Dopiero teraz
          doczytałam, że przyczyny poznasz za tydzień. Napisz wtedy, co Wam powiedziano,
          dobrze?
    • alin9 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 10.07.07, 19:10
      Wynik EEG mamy tylko czekamy na wizytę u neurologa.Strajkują i nie wiem czy
      dojdzie do skutkusadMamy zaburzenia bioelektryczne mózgu,nieznacznie narastające
      we śnie.pozdrawiam.
      • katarzynabobak Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 11.07.07, 18:15
        Powrócę do narkozy. NIE JEST KONIECZNA.Chyba, że nie mozna przekonac dziecka
        aby leżało bez ruchu podczas badania.Moja córka miała 3-krotnie rezonans, nie
        mówiąc o tomografiach, zawsze bez znieczulenia, a miała 2 lata i parę miesięcy.
        • mooh Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 11.07.07, 19:49
          Kasiu, spodziewam się, że narkoza nie jest konieczna, ale moja mała jest zbyt
          ruchliwa. Nawet jak śpi, to się co chwilę przemieszcza. Nie wyobrażam sobie
          unieruchomienia jej na czas tomografii, o rezonansie nie wspominając. Bardzo
          bym chciała uniknąć usypiania jej, bo wybudzanie wyglądało dramatycznie. Jestem
          świadoma, że to normalne i wiele dzieci tak właśnie wychodzi z narkozy, ale to
          było bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Niestety, we wtorek czeka nas rezonas i
          kolejna narkoza. Damy radę, ale trochę mi mdło na myśl o dziecku wijącym się,
          krzyczącym, szarpiącym i wyrywającym wenflon. Brrrrrr.
          • katarzynabobak Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 11.07.07, 21:11
            rozumiem Cię doskonale. Trzymam kciuki za pomyślne badanie.
    • alin9 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 11.07.07, 21:43
      Mooh daj znać jak po badaniu?Ja też dam.Jak nie Chcesz na ogóle daj proszę znać
      na pocztę gazetową.Może mi Podsuniesz jakieś rozwiązania?Zależy od
      Ciebie.Pozdrawiam.
      • paliwodaj Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 12.07.07, 03:01
        dziewczyny czesto jest tak, ze badania EEG, rezonans nic nie wykazuja a jednak
        cos sie dzieje w mozgu, w jego budowie, czego nie widzi rezonans. Tak jest u
        mojego synka. Po 4 latach badan neurologicznych w USA na najlepszych sprzetach
        do rezonansu - MRI, szpital zakupil pierwszy sprzet w Stanach do MEG, jest to
        podobno super dokladne i wyczulone polaczenie rezonansu z EEG i czyms tam
        jeszcze. Istnieja ponoc trzy takie sprzety na swiecie w USA, Kanadzie i UK.
        To badanie wykazalo nieprawidlowosci w budowie komorek nerwowych w pewnej
        czesci mozgu mojego synka. Jest jednak szansa ze one rozwina sie w prawidlowe
        komorki.
        Czesto wiec lekarze pracujacy na starszym sprzecie do rezonansu nie znajduja
        nic niepokojacego w mozgu, a to tylko dlatego ze sprzet jest jaki jest.
        Podobno z dnia na dzien te technologie sa coraz doskonalsze i np. to ze dzis
        nie wykryto, nie znaczy ze za rok sprzet nowej technologii tez nic nie wykryje
    • alin9 mooh 17.07.07, 17:18
      Cześć.Jesteśmy po wizycie.Mamy powtórnie wykonać EEG.Teraz w fazie czuwania i
      mamy zlecone badania laboratoryjne.Kolejna wizyta pod koniec sierpnia.Na tapecie
      jest tarczyca i nerki.cdn.pozdrawiam.
      • mooh Re: mooh 19.07.07, 13:22
        Dzięki, że pamiętałaś. U nas na razie nic nowego. Córka miała mieć rezonans,
        ale maszyna się popsuła. Z sobie wiadomych powodów pracownia rezonansu nie
        przesunęła terminów o czas naprawy sprzętu, tylko je anulowała i przesunęła
        pacjentów-pechowców na koniec kolejki. Musimy więc czekać od nowa. Nie napiszę,
        co o tym myślę, bo mi moderacja wykasuje post.
    • anka3222 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 10.08.07, 14:02
      Witam. Moja córka 12 lat, od 3 miesiecy cierpi na codzienne bóle głowy.Miała
      tomografie, eeg, ekg, czekamy na rezonans, ktory sie zepsułsadmooh czy jestes tez
      z lublina? Ile twoje dziecko ma lat? mi lekarka nie mowiła nic o narkozie.Na
      moja corke nie działaja zadne leki przeciwbólowe, jestem załamana, w koncu
      zasugerowałam lekarzowi badania w kierunku tarczycy i okazało sie ze ma TSH
      powyzej normy wszysko wskazuje na tarczce w dodatku szybko tyje.Idziemy do
      endokrynologa ale az sie boje ze bole głowy moga miec inną przyczne bo brakuje
      mi juz sił.
      • mooh Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 10.08.07, 14:59
        Nie, nie jestem z Lublina smile Lekarka nie wspominała o narkozie, bo
        nie ma potrzeby, by do badania usypiać 12 latkę. Moja córka jest
        ruchliwą dwulatką, której nie sposób wytłumaczyć, że przez godzinę
        ma leżeć bez ruchu. Dla niej minuta bez ruchu to czysta abstrakcja.
        Wiesz, u 12 latki pochodzenie bólu może być związane z migreną,
        która często pojawia się właśnie w okresie dojrzewania. U mnie tak
        było. Miałam paskudne, trawjące po 5-8 dni napady z wymiotami,
        światłowstrętem, aurą w polu widzenia. Oczywiście nie można z góry
        zakładać, że to na pewno migrena, ale wiek Twojej córki nieco
        bardzie tłumaczy pojawienie się bólów głowy niż wiek niespełna
        przedszkolny.
        • anka3222 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 10.08.07, 15:55
          Dzieki za odpowiedz, mozliwe ze po mnie odziedziczyła migreny ale tak dzien w
          dzien od 3 miesiecy?

• alin9 do anka 3222 27.08.07, 10:36
            Też brałam pod uwagę migrenę(tak jak u mnie) ale ta częstotliwość-też codziennie
            od ponad pół roku o stałej porze.
          • alin9 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 27.08.07, 10:44
            Mooh my po badaniach na tarczycę i powtórnym EEG.W piątek jedziemy do neurologa
            ale będą tylko wyniki tarczycy(z EEG nie zdążą).Jak będę wiedziała coś nowego to
            się odezwę.A co u Was?Badanie za Wami?Jedna osoba sugerowała robaki.Nie
            ma.Wcześniej była córa leczona i powtarzaliśmy badania w dobrym labie jak na
            nasze miasto.Miałam cichą nadzieję(nawet się cieszyłam jak Jej wykryli)że po
            przeleczeniu z czasem bóle miną.Moje nadzieje okazały się płonne.pozdrawiam.
            • mooh Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 27.08.07, 14:04
              Dzisiaj odebrałam wyniki rezonasu. Wszystko w normie. Córka od
              jakiegoś czasu przestała narzekać na głowę. Potwierdza się więc na
              na razie chyba koncepcja wcześnie wyrzynających się szóstek. W każym
              razie na eeg nas nie skierowano. Mamy się pojawić na konroli u
              neurologa za 2 miesiące i do tego czasu obserwować. Mam nadzieję, że
              samo się jakoś to wszystko wyciszy. Wam też tego życzę z całego
              serca.
              • alin9 Re: Bóle głowy u małego dziecka i badanie MR 27.08.07, 18:43
                To super że w normie!Mam nadzieję że tak będzie nadal a wizyta kontrolna będzie
                Waszą ostatnią wizytą u neurologasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka