Dodaj do ulubionych

UWAGA na STEERA!!!

06.06.07, 13:04
Witam serdecznie!
Chcielbym podzielic sie wlasnymi refleksjami na temat czeskiej firmy STEER
posredniczcej w zatrudnianiu Polakow do "obozu pracy" pt.SKODA w miescie
Mlada Boleslav.
Nie przyjezdzajcie tu za zadne skarby swiata!!!Polscy posrednicy beda
obiecywac wam zlote gory tj ok 2000 tys na miesiac a bedziecie dostawac po
1200 pracujac po 12 godzin na dobe.Jestesmy tu juz 3 miesiace,i dzieki
dobrobytowi jaki tu jest nie mamy na to by wrocic do Polski.ja wiem to
zenujace,ale nie po to tu przzjecalismy by srednio co 2 tygodnie dowiadywac
sie ze na jakiejs ubytowni(hotelu)znowu zabito Polaka.Nie po to by hakowac
po 12 godzin na dobe za 70 koron na godzine podczas gdy pracownicy SKODY maja
po 120 koronˇplus rozne ekwiwalenty o ktorych MY POLACY mozemy tylko
pomarzyc.Nie po to tez tu jestesmy by nasi bezposredni przelozeni okradali
nas w zywe oczy dopisujac nam wyimaginowane zaliczki ktorych nikt nie
bral.Sprawa nadaje sie do naglosnienia w polskich mediach,moze dzieki WAM
ktos sie tynm zainteresuje jak w Czechach traktuje sie POLAKOW.Powiem jescze
jedno niedawno dowiedziielismy sie ze jedna z kobiet pracujaca na produkcji
nie bedzie mogla miec dzieci na wskutek wykonywanej pracy.Jeden Polak
wyladowal w szpitalu dla umyslowo chorych w Kosmonosach,ilu juz stad
wyjechalo ciezko policzyc przerazajace jest jednak to ilu naszych rodakow tu
jeszcze przyjedzie ogarnietych wizja zarobienia uczciwych pieniedzy,na koncu
swojej czeskiej przygody ogarnietych wizja przebywania w warunkach pracy
niegodnych normalnego czlowieka.Dajcie znak i przekazcie dalej,to jedno o co
Was prosic chce.Czechy nie dla Polakow,nie dosc ze nas nie lubia,nie szanuja
to jescze nas okradaja i wykorzystuja.Pozdrawiamy z obozu pracy MLADA BOLESLAV
Obserwuj wątek
    • mietek234 Re: UWAGA na STEERA!!! 28.06.07, 15:45
      FAKTYCZNIE TEZ TAM BYLEM I WIEM JAK POSTEPUJA Z LUDZMI .AZ DZIW BIERZE ZE
      JESZCZE NIE ZAINTERESOWA SIE DZIALALNOSCIQA TEJ FIRMY NIK Z POLSKIEGO KONSULATU
      W PRADZE.CZYMAJCIE SIE I JA ZROBIE TO CO W MOJEJ MOCY ZEBY WAM POMOC
      RODACY.POWIEM TYLKO TYLE ZE JA WYTRZYMALEM W TYM BURDELU TYLKO 7 DNI A OBOZ
      PRACY TO NAPRAWDE DELIKATNE SLOWO.CZYTAJCIE TEN ARTYKUL I DAWAJCIE ZNAC
      ZNAJOMYM BY DO STEERA W CZECHACH I DO ZETKI NIE JEZDZILI!!!!!
      • kakadu_1 Re: UWAGA na STEERA!!! 28.06.07, 15:54
        Współczuję. Ostrzegać inne osoby możemy, ale nic się nie zmieni jeżeli Wy nie
        powiadomicie organów ścigania.
      • rysiekrk Re: UWAGA na STEERA!!! 13.07.07, 22:51
        człowieku pracowałem tam przez 6 m-cy i właśnie tacy ludzie którzy pracowali
        tak krótko mają najwięcej do powiedzenia. Nigdy do niczego nikt mnie nie
        zmuszał a zarobki zależały od tego ile mi się chciało pracować. Prawdą jest że
        hotele mogły by być ale tylko wyjątki trochę lepsze, dla przykładu w niemczech
        polacy śpią nawet w stajniach. Osoby które się tu wypowiadają są bardzo żle
        nastawione do pracy to może trzeba ich wysłać na wczasy, bo skończyły się czasy
        że za dyskutowanie i pijaństwo można zarobić kasę.
    • 999a3 Re: UWAGA na STEERA!!! 09.07.07, 17:23
      Miałem okazje pracować w firmie STEER od 1.04.07 do 30.05.07. Z Polski
      wyjechałem za pośrednictwem INTERKADRY z Krakowa. Na miejscu warunki lokalowe
      okazały się tragiczne mieszkałem w przybudówce przerobionej na szybko. Dobrze że
      na dworze był o ciepło bo inaczej bym nie wytrzymał w pokoju było 6 osób nie
      zawsze szybka rotacja. Często po przepracowaniu jednego dnia ludzie wyjeżdzali.
      A całe to lokum które opisuje znajdowało się w Mlada Boleslav na Smetanowej
      737. Można odwiedzić jak ktoś będzie w okolicy. W Polsce obiecano mi stawkę
      77.45 korony na godzinę no i oczewiście że nie jest obowiązkiem robienie
      nadgodzin. Na miejscu okazało się że jak nie będe pracował nadgodzin to moja
      stawka wynosi 62 korony na godzinę. Po przepracowaniu około 2 miesięcy
      dowiedziałem się że moja umowa o pracę "ZAGINEŁA". Podpisałem następną dzięki
      temu tylko miesiąc mam legalnej pracy natomiast drugi miesiąc mam na czarno.
      Moim majstrem był MAREK NEMETH a ja byłem zatrudniony na linii montażowej Skody
      Octawi. Podobno pieniądze miałem otrzymać w ciągu miesiąca a tak naprawdę W
      Steer wypłacają 20-tego każdego miesiąca a ja 9 lipca nie otrzymałem wypłaty z
      miesiąca maja choć w INTERKADRZE zapewniano mnie że wszystko jest załatwione i
      pieniądze około 20 zostaną wysłane (czyżby poczta była taka wolna). Więc jak
      chcesz być tak robiony w głupiego Jasia jak JA, to polecam firmie STEER. Jestem
      dostępny na skype mój login: ryszard916
      • joannajalowiec2 Re: UWAGA na STEERA!!! 09.07.07, 21:51
        Witam
        To co opisujecie, to ciekawy temat na interwencję w Gazecie. Może warto
        opowiedzieć o praktykach STEER żeby inni mieli świadomość na co się decydują,
        wybierając taką ofertę pracy. Zainteresowane osoby proszę o kontakt -
        joanna.jalowiec@krakow.agora.pl
      • 999a3 Re: UWAGA na STEERA!!! 13.07.07, 10:08
        Z wypłata jest już w porządku, została wyruwnana. Natomiast po interwencji z
        Pani strony ma się też ruszyć sprawa świadectwa pracy za kwiecień, zobaczymy jak
        to będzie. To się nazywa siła prasy!!!!
    • palusi Re: UWAGA na STEERA!!! 13.07.07, 14:06
      jestem tu 4 miesiace i o 4 za duzo!! pracuje pod steer- em. jezeli chodzi o
      prezesow, to jest ich 2. glowny to Frycz a prawda jest taka ze non stop jest w
      biurze, wiec wciskanie kitu ze go nie ma, to typowe w stosunku do dziennikarzy.
      Jestem tu z nazeczonym, na poczatku mieszkalismy w hotelu robotniczym, nie
      powiem, warunki ok. "Mieszkalismy" poniewaz wracajac kiedys do pokoju okazalo
      sie ze mielismy wlamanie. nie dosc ze to ja musialam dzwonic na policje to
      jeszcze wyrzucono nas z tego hotelu i nalozono pokute!!! to tak jakby komus z
      was wlamano sie do mieszkania, okradziono i nalozono kare. to jeszcze nie
      koniec.... pare dni temu 1raz w zyciu siedzialam na dolku.... czemu?? bo bylam
      u znajomych w tym hotelu, po jakims czasie, jak juz wyszlismy przyjechala po
      mnie policja twierdzac ze wybilam tam szybe....tak powiedziala jedna z
      recepcjonistek. mimo iz moje zeznania sa zlozone na policji... Polakom sie nie
      wierzy!! A to ze ponad polowa Polakow z Interkadry zostala tutaj to
      klamstwo.... z nami przyjechal caly autokar z chego zostaly wlacznie z nami
      3osoby!!!! w tym tygodniu przyjechaly az 3 lub 4 autokary zobaczymy ile osob
      zostanie, wiekszosc podobno z Krakowa, wiec zobaczymy jak Pan Smoron bedzie sie
      tlumaczyl jak i oni zazyja cudownej pracy pod zlodziejskim STEER-em!! Jedna z
      Polek jest w ciazy, gdy biuro sie o tym dowiedzialo,pod pretekstem iz nie
      chciala isc na przedczas(nadgodziny, ktore nie sa obowiazkowe) kazano im w
      ciagu 15minut opuscic mieszkanie... 1 noc spali pod golym niebem. Na drugi
      dzien przyjeto ich spowrotem, pewnie dlatego ze bali sie interwencji konsula i
      chcieli zalagodzic sytuacje. Okolo miesiaca temu z tego hotelu o ktorym pisalam
      wyrzucono 3 Polakow, jeden z nich byl na zwolnieniu lekarskim,zabrano mu karte
      ubezpieczenoiwa i spali pod tym hotelem na trawie!!Ludzie z biura przechodzili
      obok nich i nikt sie nawet nie popatrzyl, przed wyplata, bez kasy, niech sobie
      radza... jak zwierzeta. Nie chce mi sie juz nawet pisac o tym jak nas okradli
      na mieszkaniu za ktore jak nam gwarantuje umowa z Interkadra mamy darmowe, ani
      o tym jak dopisuja zaliczki ani o tym ze bedac tu na zwolnieniu mozna zdechnac
      z glodu bo "za kare" nikt nie da zaliczki...Chce poprostu wyjechac z Mladej i
      mam nadzieje ze uda mi sie to juz po 20.07

• kitek49 Re: UWAGA na STEERA!!! 13.07.07, 16:20
        witam,
        nie do końca to wszystko jest prawdą
        moja siostra wyjechała do Mladej w zeszłym roku i pracuje tam do dziś - zmienia
        co prawdę pracę za Steer na jakąś inna ale nigdy nie została oszukana.
        Natomiast co chwilę skarżyła się na uwłaczające zachowanie niekturych Polaków,
        zwłaszcza po alkoholu.
        Bardzo czeste są kradzieże Polak oczywiście polaka, bójki a nawet podobno było
        jakieś zabójstwo.
        Ciekawe jest to, że Ci ludzie co tu piszą, nie mogą już tam wytrzymać i nie
        wracają bo nie maja kasy na powrót a sa nawet po kilka miesiecy.
        Siostra za bilet do katowic płaci ok 100 zł!!!
        To tyle chyba zarabiają?\
    • dziubek96 Re: UWAGA na STEERA!!! 13.07.07, 20:36
      Witam wszystkich uczestniczących w forum na temat STEER s.r.o. !
      Jestem osobą, która spędziła więcej niż dwa dni w Mlada Bolelsav i mogę więcej
      powiedzieć na temat tej agentury niż ktokolwiek z Was! Plotki, plotkami a
      realia, realiami i, aż przykro się robi czytając niektóre opinie
      uczestniczących, którzy nie byli tam dłuzej niż tydzień - bo po pierwszym dniu
      zachlali i nie poszli na zmianę i zostali wyrzuceni z hotelu! Sami sobie ludzie
      gotujecie los taki jaki macie teraz! Widziałem wiele w życiu, ale to co
      potrafią zrobić Polacy w kraju gdzie tani jest alkohol to moje pojęcie przeszło
      na temat "zabawy" pod wpływem alkoholu !!!
      Nikt nikogo nie zmusza żeby pracował po 16h w Śkoda Auto - wyjechałem do Czech
      po to żeby zarobić pieniądze, a nie po to żeby przepuszczać na alkohol - jak
      inni to robią - i tak już cięzko odłozone pieniądze przed wyjazdem do Czech
      żeby przeżyć do pierwszej ZALICZKI! Co to za brednie jakie piszecie, że
      pracodawca odlicza zaliczki od wypłaty?! Cieszcie się, że wogóle macie taką
      możliwość żeby je dostać - w innych przypadkach niespotkałem się jak
      podejmowałem pracę żeby pracodawca sam chciał dać zaliczki, trzeba było czekać
      do pierwszej wypłaty po przepracowanym miesiącu!!!!!
      Jedno trzeba Wam przyznać że nie wszystkie hotele STEER-a są odpowiednio
      wyposarzone, ale nikt nie zmusza do mieszkania w nich - choć są zdarma.
      Ja akurat mieszkam w hotelu Bostas - ale mój znajomy ze swoją przyjaciółką nie
      chcieli mieszkać w jednym z hoteli STEER-a, wynajęli mieszkanie w Mlada
      Boleslav - bo w przeliczeniu za miesięczną pensję są w stanie opłacić je
      spokojnie i mają naprawde bardzo dobre warunki.
      Ludzie myślcie po co wyjeżdżacie zagranicę!
      • 999a3 Re: UWAGA na STEERA!!! 15.07.07, 15:51
        Do dziubek96, z którym w dwóch kwestiach nie mogę się zgodzić a mianowicie
        pierwsza kwestia cytat „Nikt nikogo nie zmusza żeby pracował po 16h” Odpowiedź
        może być wyrażona w jednym słowie „BZDURA” Nie wiem gdzie dokładnie pracujesz,
        ale Ja pracowałem w STERR od kwietnia i do końca maja i moje wszystkie problemy
        były związane z 16-mi, a dokładniej nie robienia ich. Byłem jedyną osobą w tym
        czasie, która powiedziała NIE na 16-ki za normalną stawkę. No i majster, czyli
        Marek Nemeth nie był szczęśliwy z tego faktu, od razu powiedział mi, że jak nie
        będę robił 16-tek, czyli nadczasów to moja stawka w tym czasie 77,45 jest
        stawką, od której odlicza się jeszcze podatek no i ubezpieczenie zdrowotne itp.
        Powiedziałem mu tak, że w kraju obiecano mi tą stawkę i czy nie wystarczy, że
        będę robił swoje godziny żeby ją zarobić. Odpowiedź była krótka NIE musisz robić
        nadczasy. Po 20 maja okazało się, że moja umowa o pracę „ZAGINEŁA” natomiast ja
        dostałem wypłatę w formie zaliczki za miesiąc kwiecień w sumie wyszło mi 62
        korony za godzinę. Podpisałem następną umowę od początku maja i niewiele myśląc
        wyjechałem z początkiem czerwca. W kraju interweniowałem w INTRKADRZE, bo to z
        nimi wyjechałem i w wypłacie za maj wyrównano mi dopiero pieniądze z miesiąca
        kwietnia. Natomiast świadectwa pracy do tej pory nie mam. Więc proszę jak nie
        wiesz, o czym piszesz to nie pisz i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
        Druga kwestia wynajem mieszkania w, Mlada Boleslav. Mieszkania tam są bardzo
        drogie, mimo że jest to małe miasto, ale jest dużo osób przyjezdnych, którzy
        pracują w Skodzie i muszą gdzieś mieszkać to są nie tylko Polacy, ale także
        Czesi, Słowacy. Więc cena mieszkania to około 9000 do 10000 koron na miesiąc nie
        twierdze, że nie zdarzają się okazje i znajdzie się coś tańszego. Więc żeby to
        się opłacało trzeba mieszkać w kilka osób.
        A jeszcze jedna kwestia cytat, <Co to za brednie jakie piszecie, że
        pracodawca odlicza zaliczki od wypłaty?! Cieszcie się, że wogóle macie taką
        możliwość żeby je dostać - w innych przypadkach niespotkałem się jak
        podejmowałem pracę żeby pracodawca sam chciał dać zaliczki, trzeba było czekać
        do pierwszej wypłaty po przepracowanym miesiącu!!!!! >Koniec cytatu.
        Sprawa zaliczek. O ile wiem w większości zakładów w Republice Czeskiej istnieje
        taka możliwość. Czy to będzie Skoda czy Panasonic czy inny zakład te zaliczki do
        pierwszej wypłaty są. Jest to ukłon pracodawcy w stosunku do pracownika bardzo
        często stosowany. A jeśli jesteś gdzieś z kieleckiego (jak przypuszczam mogę źle
        przypuszczać) to mogłeś o tym nie słyszeć.
        • biqfm Re: UWAGA na STEERA!!! 16.07.07, 12:25
          oj kolego "dziubek",fantazjujesz no tak ze az nie milo.Ja tu jestem do tej
          pory i tez kiedys mieszkalem na Bostas.Teraz cale szczescie juz tam nie
          mieszkamy a dodam tylko tyle ze jestem tu z moja dziewczyna i nie kazdy jest
          pijakiem i nie idzie do pracy dlatego ze zachlal.Ja jestem tu juz 4 miesiace a
          wiec zdecydowanie dluzej niz tydzien.I tez widzialem na wlasne oczy takie
          rzeczy ze wlos na glowie sie jezy.Powiem tylko tyle,po 4 miesiacach pobytu na
          terenie Republiki Czeskiej po 20 tego miesiaca kiedy tylko dostaniemy
          pieniadze ,z nieukrywana radoscia zrobimy Mladej Boleslav PAPA...A ty zyj w
          swojej swiadomosci ze wszystko jest pieknie i nawet jak cie okradaja to jest
          git.Wszak nie okradaja cie polacy tylko czesi....
          • palusi Re: UWAGA na STEERA!!! 16.07.07, 13:38
            ANO!!!!!
    • pink.freud Re: UWAGA na STEERA!!! 16.07.07, 13:46
      Czesi nie mieli Balcerowicza a Polacy przyjeżdżają do nich do roboty a nie na odwrót? Coś to dziwne:)
    • palusi Re: UWAGA na STEERA!!! 16.07.07, 13:49
      Jest tez kwestia tego gdzie sie trafi.... jedni sa na fabii albo octavii i
      przez 8 godzin maja do przykrecenia po 4 srubki na 2 min za 80kc a inni na
      fotelach w Gumoreku zapindzielaja po 12 godzin wdychajac pyl i opary z kleju za
      70kc. jednych okradna z wyplaty, innych jak dotrwaja to w innym miesiacu,
      ciebie dadza na Bostas bo tam warunki sa ok a mnie do baraku bo tam akurat
      bedzie miejsce................. dlatego opinie sa podzielone
      P.s.dziubek96......jak moga nie odliczac zaliczek od wyplaty???? czy cie
      pogielo?? bierzesz zalochy 1000kc to potem masz o ten 1000kc mniej wyplaty
      • 999a3 Re: UWAGA na STEERA!!! 22.07.07, 20:17
        Witam wszystkich na forum STEER TRK, pracowni agentura s.r.o. Stał się cud,
        czyli otrzymałem po ciężkich bojach świadectwo pracy z wyżej wymienionej firmy,
        ale przypuszczam, że jest to zasługa Gazety Wyborczej, a dokładniej temu
        artykułowi z tej gazety miasta.gazeta.pl/krakow/1,44425,4310863.html to
        jak ktoś jeszcze nie czytał. Więc przeglądam papierki i widzę ciekawe rzeczy a
        więc mam świadectwo za cały okres pracy w tej firmie za miesiąc maj też jak się
        okazuje nie miałem, mimo że umowy o pracę podpisywałem, co miesiąc. Więc
        posiadam z tej firmy masę papieru drukują, co chcą i kiedy chcą: 2 umowy o
        pracę, 2 umowy dotyczące warunków pracy, jedno zwolnienie oraz ostanie i
        najważniejsze, czyli świadectwo pracy. Zastanawia mnie jedno po przejrzeniu tego
        wszystkiego wychodzi na to, że cały okres robiłem na czarno dopiero po
        nagłośnieniu sprawy zalegalizowano moją pracę i dostałem świadectwo pracy, które
        nie wiem czy jest coś warte. Gdzie można sprawdzić czy podatki zostały
        odprowadzone nie znając języka czeskiego? Jak ktoś może pomóc to proszę o tym
        napisać. Oczywiście firma nie oszczędza na papierze i po pól roku pracy tam
        pewnie nazbierałbym niezłą teczuszkę. Interesuje mnie też paragraf 66 czeskiego
        kodeksu pracy, na podstawie niego mam zakończenie stosunku pracy, jeśli ktoś się
        orientuje, o co chodzi to można napisać. Jak można sprawdzić w Republice
        Czeskiej czy firma odprowadza podatki? Oczywiście będąc tam na miejscu. Skoro
        mnie tak wykiwali to pewnie nie pierwszy i nie ostatni raz tak zrobili.(Ale to
        są tylko Moje przemyślenia a nie fakty).
        Teraz ciekawostki, (czyli to, co tygrysy lubią najbardziej) umowy o pracę są
        wydawane na okres 12 kalendarzowych miesięcy (nie mylić z pełnymi 12 miesiącami)
        to jak ktoś myśli, że w Polsce dostanie zasiłek po pracy w Steer. Firma nie
        wydaje umów na pełne 12 miesięcy. Pewnie ma w tym jakiś interes. Za cały okres
        pracy tam widziałem 2 umowy na pełne 12 miesięcy były wydrukowane w Polsce a
        dokładniej w TRENKWALDER i niczym się nie różniły od umowy wydrukowanej na
        miejscu w naszej ulubionej firmie, dlatego mnie to zaciekawiło. Goście, którzy
        je mieli niedługo się nimi nacieszyli, bo tylko 3 dni od przyjazdu dostali
        identyczne umowy ze zmienionymi tylko datami, jak się domyślacie na niepełne 12
        miesięcy. Następna sprawa pierwszy dzień pracy jest dniem próbnym, za który
        obowiązuje bardzo niska stawka (widziałem to na paskach innych na swoim nie
        miałem okazji, ponieważ nie otrzymałem ani jednego) oraz nie jest on wliczany do
        okresu pracy, (czyli umowę o pracę dostajesz od dnia następnego) nie wiem czy to
        jest legalne niestety nie znam tak dobrze przepisów czeskich. Ale przeliczcie to
        sobie przez ogromną rotacje w tej firmie i wyjdzie niezła kapucha.
        Ostatnia ciekawostka, czyli pewnie nie wiecie, że TA firma posiada spore długi
        dowiedziałem się o tym w połowie maja i jak do tej pory się trzymają, więc może
        wyszli już na prostą w końcu z Polskimi robotnikami nie zginą. A posiadają to
        zadłużenie w banku KB oczywiście w Czechach. Ktoś napisze, że się czepiam,
        (przecież w końcu dostałem to, co chciałem) pewnie tak, jakby wszystko było w
        porządku to bym się nie produkował no i pewnie nadal bym pracował zarabiając
        jakieś pieniądze (może dla niektórych niewielkie, ale dla innych
        wystarczające).Wystarczyło tylko odpowiadać ANO (to po czesku tak) na pytania o
        nadczasy oraz na pytanie: Czy jestem białym murzynem? - skinąć głową, jeśli nie
        mogłoby przejść to słówko przez gardło. Można też było mówić TAK, gdy mięśnie i
        rozum mówiły NIE. Krótko rzecz ujmując trzeba było sobie kupić coś
        wspomagającego i nie wychodzić już z zakładu, (bo i po co w końcu przyjechałem
        pracować) i pewnego dnia odjechać sobie ze skodą na taśmie prosto do szpitala.
        (ale się rozmarzyłem). Niby tak niewiele trzeba było zrobić, ale dla Mnie tak dużo.
        Nie wszystkie firmy za naszą południową granicą są takie, ale od STEER TRK
        trzymajcie się daleko!!!! No chyba, że lubicie robić po 16 godz. na dzień to
        wtedy polecam, ale lepiej przyjmijcie się do ZETKI tam podobno lepiej płacą jak
        zrobisz minimum jedną 16-stkę w tygodniu i nie zaliczysz jakiejś pokuty to masz
        szanse się dorobić (pewnie garba). W innym przypadku zapomnij o tych firmach.
        Jeśli to, co napisałem nie przekonało Ciebie, to mogę tylko dodać „róbta, co
        chceta”.
        • 999a3 Re: UWAGA na STEERA!!! 30.07.07, 14:16
          Małe sprostowanie do punktu trzeciego:
          64.233.169.104/search?q=cache:WfLzhYBLmfkJ:www.interkadra.pl/sprostowanie.doc+steer+czechy&hl=pl&ct=clnk&cd=6&gl=pl&lr=lang_pl&client=firefox-a
          nie zamierzam kontynuować pracy w firmie Steer s.r.o. pewnie domyślacie się,
          dlaczego. Na szczęście Intercadra współpracuje z innymi firmami na terenie
          Czeskiej Republiki i do jednej z nich chętnie wyjechałbym do pracy. Oczewiście
          Ja jestem tym „Ryszard, mieszkaniec Śląska” jak ktoś się nie domyślił.
    • mielczanka_85 Re: UWAGA na STEERA!!! 30.07.07, 14:34
      Witam.Dziś dostałam telefon od Pana z Polskiego Biura Pracy w Kielcach z ofertą
      wyjazdu do Mlada Boleslaw, nie pamiętam tylko jak nazywa się firma, w której
      miałabym pracować. Wyjazd jest już 12 sierpnia ale czytając niektóre opinie i
      artykuły trochę sie przestraszyłam i niewiem co zrobić, możecie poradzić ??
      • 999a3 Re: UWAGA na STEERA!!! 31.07.07, 12:06
        Polskie Biuro Pracy rekrutuje do Steera jeśli chodzi o Mlada Boleslav. A decyzje
        musisz podjąć sama.
    • mielczanka_85 co zrobić?? 04.08.07, 08:36
      To znowu ja.Mam wyjazd 12 sierpnia ale nie wiem czy jechać po tym co czytam.
      Właściwie chcę ale boję sie...Nie chciałbym pojechać i wrócić bez pieniędzy a
      trochę trzeba wydać na wyjazd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka