Dodaj do ulubionych

Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolitej

01.01.08, 02:01
Michnik: "... ja sądzę, że nasz naród ma lepszą inteligencję, niż
zasłużył"
taa, nasz naród ma Bartoszewskiego wyzywającego ludzi mających inne
niż on poglądy od bydła.
nasz naród ma Michnika i Geremka. Którzy nie ukrywają swojej pogardy
dla niego.
nasz naród ma liczebną armię naukowców. Którzy zupełnie nie mają
znaczenia dla rozwoju gospodarki, techniki, państwa. Zresztą mają to
w d... .
nasz naród ma nawet historyków, potrafiacych ciekawie opisać chwałę
Polski - Normana Davisa, Anglika. Chyba ten jeden, jak ktoś zna
innego - niech poda. Może inteligent Polak?
nasz naród ma młode kadry potrafiące awansować. W Londynie i
Dublinie. Bo w Polsce to już inteligencja i stanowiska są
dziedziczone.
nasz naród ma inteligencję. Która nawet nie kryje że gardzi "tymi
kmiotami i robolami". Którzy tę inteligencję karmią i to dobrze
karmią.
Michnik ma rację. Nie zasłużyliśmy qrwa mać na taką inteligencję,
jaką mamy.
Obserwuj wątek
    • olias Re: Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolite 01.01.08, 02:06
      a tak przy okazji ... Michnik złożył swoje "życzenia noworoczne"
      narodowi. znaczy - opierd..ł naród.
      • jjr44 Re: Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolite 01.01.08, 14:18
        ty olias za naród uwazasz pewnie ex-pracowników pgr, podstarzałych
        wielbicieli rządu olszewskiego, miłośników maciarewicza i jarosława
        k. Przecież GW była tylko jedną z gazeta Solidarności. Zobacz co
        stało sie z innymi. To samo mniej wiecej co z Trybuną Ludu. Pewnie
        żydowski spisek? A ja myślę że nieudolność i głupota. No i jescze
        fakt że przyzwoici i inteligentni ludzie trzymaja sie zdaleka ot
        tych środowisk. Znajdź mi intelektualistów którzy popieraliby 4rp.
        Jest ktoś poza krasnodębskim i legutką? NO bo prof. Bendera ani jana
        roberta nowaka poważnie chyba nie należy brać.
        Plebs głosuje na 4rp. Możesz temu zaprzeczać ale to prawda. Populizm
        przyciąga ciemnotę. Im wyższe wykształcenie i zamożność tym niższe
        poparcie dla PiS. Wiem że boli ale może zastanow się dlaczego tak
        jest.
        • 1europejczyk Im wyższe wykształcenie i zamożność tym niższe 01.01.08, 15:07
          Im wyższe wykształcenie i zamożność tym niższe poparcie dla PiS.

Wyksztalcenie czy papierek ?
          Ile jest warte najlepiej sprawdzic w, jesli juz nie w swiatowym, to europejskim
          rankingu wyzszych uczelni. W pierwszej setce nie ma chyba zadnej polskiej (w
          kazdy razie kilka lat temu nie bylo).
          Stad zreszta bardzo trafne okreslenie tego "wyksztalcenia": wyksztalciuchy.
          "populizm" pejoratywne slowko wytrych zastepuje demokracje jak jest taka
          "potrzeba".
          Czym innym byla i jest demokracja jak wola wiekszosc.
          Nasza "inteligencka" mniejszosc nie tylko przez ostatnie 18-lat pokazala do
          czego jest zdolna. To nie ten Twoj "pleps" sprzedal Polske mocarstwom
          rozbiorowym !!!

Re: Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolite
          • jjr44 Re: Im wyższe wykształcenie i zamożność tym niższ 01.01.08, 19:51
            mam pod pięćdziesiątkę jestem ex naukowcem pracującym obecnie w
            biznesie. moje prace były publikowane w najlepszych europejskich i
            światowych pismach. Pracuję w zachodniej firmie i stykam sie z
            ludźmi kształconymi w europie zachodniej. Nie mów mi proszę że
            posiadam papierek i że studenci których uczyłem mają papierki. nie
            wmawiaj mi że wykształcenie w Polsce jest gorsze niż na zachodzie.
            Rankingi mają określone kryteria i odnoszą sie raczej do
            działalności naukowej. na naukę nie ma pieniędzy to wyników nie
            będzie - prosta sprawa. Moi koledzy na zachodzie odnoszą w pracy
            sukcesy.
            Zdaję sobie sprawę ze obecnie jest wiele słabych uczelni które na
            wyrost nadają tytuł magistra. No i co z tego? Myślisz że lepiej jest
            miec wykształcenie podstawowe? Niesłusznie nazywasz takich ludzi
            wykształciuchami. Zetknięcie ze szkołą wyższą i tak dużo daje.
            Reszta do dyskusji sie nie nadaje: bredzenie o "sprzedaży Polski"
            jest śmieszne. tak samo śmieszna jest twoja miłośc do
            niewykształconych.
            • mirmat1 Ja sądzę, że nasz naród ma lepszą inteligencję,niz 05.01.08, 01:23
              ....POstKomunistyczne elity probujace sprac Polakom mozgi.
              jjr44 napisał:
              > mam pod pięćdziesiątkę jestem ex naukowcem pracującym obecnie w
              > biznesie. moje prace były publikowane w najlepszych europejskich i
              > światowych pismach. Pracuję w zachodniej firmie i stykam sie z
              > ludźmi kształconymi w europie zachodniej. Nie mów mi proszę że
              > posiadam papierek i że studenci których uczyłem mają papierki.
              M: Wszystkie papierki swiata nie potrafia zapewnic ci inteligemncji
              bys mogl rozroznic miedzy "wyksztalciuchami" a inteligentami. Bo
              inteligencja nie ma nic wspolnego z iloscia papierkow
              ale "wyksztalca" sie przez pokolenia jak to wskazaly NIE NA PAPIERZE
              badania przeprowadzone przez University of Ulster:
              www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article697134.ece
              friendsoffrance.blogspot.com/2006/03/germans-13-points-smarter-than-french.html
              www.visaeurope.com/pressandmedia/newsreleases/press264_pressreleases.jsp
              www.bestandworst.com/rate/ballot.php?id=91162
              From The Times
              March 27, 2006
              Germans are brainiest (but at least we're smarter than the French)
              www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article697134.ece
              > > Zetknięcie ze szkołą wyższą i tak dużo daje.
              > Reszta do dyskusji sie nie nadaje: bredzenie o "sprzedaży Polski"
              > jest śmieszne. tak samo śmieszna jest twoja miłośc do
              > niewykształconych.
              M: sympatia dla inteligentnych "niewyksztalciuchow" jest
              najzdrowszym odczuciem ludzkim. Na szczescie jak pokazuja badania
              Polacy zaliczaja sie do NAJINTELIGENTNIEJSZYCH
              choc "niewyksztalconych" narodow Europy.
              • jjr44 Re: Ja sądzę, że nasz naród ma lepszą inteligencj 06.01.08, 00:38
                generalnie chyba nie tego co czytasz :-) I na tym poprzestanę bo
                dyskusja z tobą to jak kopanie sie z koniem.
                • jjr44 Re: Ja sądzę, że nasz naród ma lepszą inteligencj 06.01.08, 00:40

mało być : generalnie chyba nie rozumiesz tego co czytasz.
                  Miłego dnia :-)
                  jjr44 napisał:

> generalnie chyba nie tego co czytasz :-) I na tym poprzestanę bo
                  > dyskusja z tobą to jak kopanie sie z koniem.
                  • mirmat1 Inteligentny z "wyksztalconym" sie nie zrozumieja 06.01.08, 02:36
                    jjr44 napisał:

> mało być : generalnie chyba nie rozumiesz tego co czytasz.
                    > Miłego dnia :-)
                    > jjr44 napisał:
                    > > > generalnie chyba nie tego co czytasz :-) I na tym poprzestanę
                    bo dyskusja z tobą to jak kopanie sie z koniem.
                    M: Z pewnoscia nie zrozumiales znaczenia wynikow badan Uniwesytetu w
                    Ulsterze dotyczacych poziomu IQ w krajach Europy. A szkoda bo bys
                    zrozumial mnie i innych sympatykow PiS-u dlaczego nasze poparcie w
                    wiekszossi Lecha Kaczynskiego w 2005 a dzis 32% glosow na PiS wynika
                    z naszej INTELIGENCJI a nie "wyksztalcenia".
                    Narod, ktorego poziom INTELEKTUALNY przewyzsza zdecydowanie ten
                    poziom u wiekszosci innych nacji moze popelniac bledy (a takim
                    uwazam wygrana Tuska w ostatnich wyborach) ale nawet Platforma,
                    ktora wywoluje u mnie wymioty nie miesci sie w standardach aborcji,
                    eutanazji czy zamordyzmu wynikajacego z "walki z 'ksenofobia'"
                    • jjr44 Re: Inteligentny z "wyksztalconym" sie nie zrozum 06.01.08, 22:01
                      no naprawdę śmieszne rzeczy piszesz :-) przecież poparcie dla PiS to
                      może być wyłacznei prawda serca. Racjonalnych powodów popierania
                      Jarosława K nie ma. Spytaj kogokolwiek znającego sie na gospodarce
                      jak ocenia politykę gospodarczą pis, spytaj prawników jak oceniają
                      gniotowate propozycje ustaw Ziobry, popatrz na sukcesy PiS w
                      polityce zagranicznej. Zobacz sobi ile afer wykryło CBA - chyba
                      główne sukcesy to demaskowanie członków PiS. Fotyga i Macierewicz
                      jako sztandarowe przykłady idiotycznej polityki kadrowej. jak nawet
                      dorn sie buntuje to już prezes naprawdę musi idiotyzmy robić, nie
                      uwazasz?
                      • mirmat1 Na dluzsza mete zaklinanie PRAWDY nic nie pomoze.. 07.01.08, 04:05
                        ...szczegolnie w INTELIGENTNYM Narodzie.
                        jjr44 napisał:

> no naprawdę śmieszne rzeczy piszesz :-) przecież poparcie dla PiS
                        to może być wyłacznei prawda serca. Racjonalnych powodów popierania
                        > Jarosława K nie ma.
                        M: kiedy strzelcy Pilsudskiego wkraczali w 1914 do Kongresowki
                        zatrzaskialy sie okiennice bo "serca" byly zamkniete. Kilka lat
                        pozniej Polacy pod dowidstwem Naczelknika ocalili Europe od
                        bolszewickich band.
                        Nie doceniasz RACJIONALNOSCI srrc.
                        > Spytaj kogokolwiek znającego sie na gospodarce
                        > jak ocenia politykę gospodarczą pis,
                        M: przeczytaj dane statystyczne GUS: 2 lata - bezrobocie spada z 18%
                        na 11%, 1,5 miliona nowych miejsc pracy, ostatnie miesiace - deficyt
                        budzetu spada do ZERA, 7% wzrostu PKB. Biedni "znający sie na
                        gospodarce". Maja "wyksztalcenie" ale nie maja INTELIGENCJI !
                        > spytaj prawników jak oceniają
                        > gniotowate propozycje ustaw Ziobry,
                        M: DRAMATYCZNA poprawa pozycji Polski na lepsze w rankingu
                        KORUPCYJNOSCI !
                        > popatrz na sukcesy PiS w
                        > polityce zagranicznej.
                        M: Czy nie widzisz, ze PiS ocalil zycie Janowi Rokicie ? Nie bedzie
                        musial umierac za Niceje. Ta bedzie wazna do 2017 kiedy Eurokolchoz
                        pewnie padnie.
                        > Zobacz sobi ile afer wykryło CBA - chyba
                        > główne sukcesy to demaskowanie członków PiS. Fotyga i Macierewicz
                        > jako sztandarowe przykłady idiotycznej polityki kadrowej. jak
                        nawet dorn sie buntuje to już prezes naprawdę musi idiotyzmy robić,
                        nie uwazasz?
                        M: Akurat Dorn nigdy mi nie lezal, co zreszta zamiescilem w ktoryms
                        z moich postow. A Macierewicz dla mnie to BOHATER NARODOWY. Im
                        wiecej sie na niego pluje tym bardziej go szanuje.
                        • jjr44 Re: Na dluzsza mete zaklinanie PRAWDY nic nie pom 07.01.08, 21:23
                          hmmm to co piszesz to cały czas prawda serca. Chciałbyś żeby tak
                          było. PiS nie ma nic wspólnego ze stanem gospodarki i bezrobociem -
                          jedyna sensowne rzecz to obniżenie skłądki rentowej. Ziobro
                          przygotwoeuje same prawnicze gnioty gnioty - przecież nawet
                          ułatwienia dostępności do zawodu adwokata nie załatwił do końca
                          przez te dwa lata. Same konferencje prasowe i wypowiedzi świadczące
                          że słabo mu na tych prawniczych studiach szło. Macierewicz przy
                          całej jego dawnej działalności to paranoik.
                          Nie jestem fanatycznym zwolennikiem PO. poparłbym PiS gdyby to mogło
                          być korzystne dla Polski. niestety 2 lata rewolucji moralnej z
                          samoobroną i lpr to jest katastrofa. to ty zaklinasz rzeczywistość.
                          Na szczęście Polacy ie są tacy głupi i PiS jużdo włądzy niewróci.
                          • mirmat1 Re: Na dluzsza mete zaklinanie PRAWDY nic nie pom 09.01.08, 02:26
                            jjr44 napisał:

> hmmm to co piszesz to cały czas prawda serca. Chciałbyś żeby tak
                            > było. PiS nie ma nic wspólnego ze stanem gospodarki i bezrobociem -
                            > jedyna sensowne rzecz to obniżenie skłądki rentowej.
                            M- Reformy PiS-u ktore doprowadzily do rzeczywistego a nie
                            urojonego jak u Tuska CUDU gospodarczego IV RP sa liczne i realne:
                            1. Obalenie podatku korupcyjnego, ktorego istnienie dusilo
                            przedsiebiorczosc w Polsce. Jak widac podatek korupcyjny po
                            likwidacji CBA i usadowieniu na Ministerstwie Sprawiedliwosci
                            mecenasa aferzystow zostanie przywrocony.
                            2. Zahamowanie dzikiej "prywatyzacji", ktora darmowo oddawala
                            najlepsze firmy Polskie zagranicznym spekulantow by ci zamylajac je
                            pozbywali sie konkurencji. W ten sposob Balcerowicz WYEKSPOTOWAL
                            milion miejsc pracy do jadra UE. PiS forsowal prywatyzacje przez
                            Warszawska Gielde a nie oddajac perly Polskiej gospodarki jak PZU
                            fikcyjnym spekulantom jak Eureko.
                            3. Program uproszczenia dzialan gospodarczych Romana Kluski (tego
                            ktorego polityka Balcerowicza, niszczenia Polskiej
                            przedsiebiorczosci wyslala za kratki). Nie zostal on calkowicie
                            wprowadzony w zycie z powodu przegranych przez PiS wyborow, ale jego
                            istnienie dalo nadzieje wielu przedsiebiorcom by rozpoczac
                            inwestycje.
                            4. Naklady inwestycjne z zagranicy skupiono na wartosciowych
                            inwestorach jak Toyota czy Samsung, ktorzy wprowadzaja nowoczesne
                            technologie a nie jak spekulanci w rodzaju Eureko czy
                            eurokolchozowych Supermatkietow, ktorzy wyprowadzaja bez podatkow
                            gotowke z Polski.

> Ziobro przygotwoeuje same prawnicze gnioty gnioty - przecież nawet
                            > ułatwienia dostępności do zawodu adwokata nie załatwił do końca
                            > przez te dwa lata. Same konferencje prasowe i wypowiedzi
                            świadczące że słabo mu na tych prawniczych studiach szło.
                            M: W REZULTACIE MIESZKANCY ZAKLADOW PENITENCJARNYCHGREMIALNIE
                            ZAGLOSOWALI NA "FACHOWCOW" Z PO I DZIEKI TEMU MISNISTREN
                            SPRAWIEDLIWOSCI ZOSTAL MECENAS AFERZYSTOW.
                            > Macierewicz przy całej jego dawnej działalności to paranoik.
                            M: Gdzie, ach gdzie podzieli sie wytrenowani przez GRU "specjalisci"
                            WSI ?
                            > Nie jestem fanatycznym zwolennikiem PO. poparłbym PiS gdyby to
                            mogło być korzystne dla Polski. niestety 2 lata rewolucji moralnej z
                            > samoobroną i lpr to jest katastrofa. to ty zaklinasz
                            rzeczywistość. Na szczęście Polacy ie są tacy głupi i PiS jużdo
                            włądzy niewróci.
                            M: Za 4 lata spadek bezrobocia w ciagu 2 lat z 18% na 11%,
                            stworzenie 1,5 miliona miejsc pracy, 7% wzrost PKB bedzie wygladal
                            dla Polakow jak PRAWDZIWY CUD !!!!!!
                            • jjr44 Re: Na dluzsza mete zaklinanie PRAWDY nic nie pom 10.01.08, 00:21
                              mirmat, żartujesz. Nie ma pakietu kluski, zapomnieli o nim - nie
                              rozśmieszaj mnie przypisując mu jakiekolwiek znaczenie. Nic nie
                              zostało zrealizowane. korupcję to ziobro zwalczał głównie
                              konferencjami prasowymi, cba kompromitowało sie na okrągło. Reformy
                              finansów nie było. co do prywatyzacji możesz mieć swoje zdanei ale
                              generalnie byłoby lepiej żeby jednak coś sprzedano. jedyna rzecz
                              którą zrobiono to obniżenie składki rentowej - nie wiesz chyba o tym
                              bo się nie chwalisz. O żenującej polityce kadrowej nie będę pisał -
                              przecież PiS ukłąd wykrył wśród ludzi których sam na stołki
                              wprowadził.
                              najgorsze że dwa lata zostały zmarnowane. Przypisywanie PiSowi 7%pkb
                              i spadku bezrobocia to mniej wiecej jakbyś uwazał że twoja
                              zeszłoroczna biegunka ma coś wspólnego z obniżką WIG.
                              Lubisz PiS i tyle. Za najważniejsze uznajesz tropienie agentów i
                              lustrowanie. na gospodarce sie nie znasz, dlatego fantazjujesz o
                              złym balcerowiczu. Dla takich jak ty powinni wyodrębnić bantustan w
                              otoczeniu torunia. Tam byś sobie żył wśród biednych ale
                              zlustrowanych. tworzyłbyś sobie układ i słuchał bajek o żydach i
                              masonach.
                              • mirmat1 Balcerowicz a "fantazjujace" statystyki 10.01.08, 20:44
                                jjr44 napisał:

> mirmat, żartujesz. (...) najgorsze że dwa lata zostały zmarnowane.
                                Przypisywanie PiSowi 7%pkb i spadku bezrobocia to mniej wiecej
                                jakbyś uwazał że twoja zeszłoroczna biegunka ma coś wspólnego z
                                obniżką WIG.
                                > Lubisz PiS i tyle. Za najważniejsze uznajesz tropienie agentów i
                                > lustrowanie. na gospodarce sie nie znasz, dlatego fantazjujesz o
                                > złym balcerowiczu. Dla takich jak ty powinni wyodrębnić bantustan
                                w otoczeniu torunia. Tam byś sobie żył wśród biednych ale
                                > zlustrowanych. tworzyłbyś sobie układ i słuchał bajek o żydach i
                                > masonach.
                                M; PO CO BANTUSTAN ! WYOBRAZ SOBIE BIEDNA, MALARYCZNA WYSPE BLISKO
                                ROWNIKA MIEDZY OCEANEM INDYJSKIM A PACYFIKIEM, NAWIEDZANA TAJFUNAMI,
                                TSUNAMI BEZ JAKICHKOLWIEK ZASOBOW NATURALNYCH. NA TEJ WYSPIE III
                                SWIATA NIEJ WIECEJ W OKRESIE KIEDY BALCEROWICZ NADCHNIONY PALOWANIEM
                                STUDENTOW ZAPISYWAL SIE DO PZPR, WYBRANO PREMIERA, KTORY NIE
                                WSTYDZIL SIE OKRESLAC JAKO SOCJALDEMOKRATA !!!!!
                                Dzis ta wyspa posiada trzykrotnie wyzszy PKB na glowe mieszkanca niz
                                Polska, ktorej gospodarka przez wiekszosc postPRL-owskiego
                                okresu "opiekowal sie" profesor marksizmu i leninizmu, tow
                                Balcerowicz.
                                Jestem wlascicielem akcji firm z Singapuru o mieszanym panstwowo-
                                prywatnym kapitale, ktore maja sie DOSKONALE szczegolnie w
                                porownaniu do firm, ktore mialem nieszczescie kupic na GPW w czasie
                                Balcerowiczowania a ktore zostaly wydane na pozarcie "inwestorom
                                strategicznym".
                                Co do bezrobocia? Ach te statystyki! Raz jeszcze - Grafik z GUS-u. W
                                1990 bezrobocie wynosilo 6,5%. Kiedy Balcerowicz
                                odchodzil w 1993 wynosilo juz 16,4%. Bez Balcerowicza spadlo do
                                10,3% w 1997 by w drugiej turze Balcerowiczowania w 2001 osiagnac
                                17,5%. Drugi rzad SLD pokazal, ze nie wazne czy rzadzi lewica czy
                                prawica - gospodarka lezy jak Balcerowicz stoi za sterami
                                jakichkolwiek mechanizmow gospodarczych. Od 2001
                                bowiem do 2005 bezrobocie wcale sie nie zmienilo (2001 17,5% - 2005
                                17,6%) bo komunisci zamiast wyrzucic swojego komrata z PZPR na zbity
                                pysk dekorowali tego Drakule na czele Narodowego Banku Krwi orderami
                                Orla Bialego
                                Z Polski miedzy 1992 a 2001 wyplynelo 115 mld $$$ US dzieki
                                deficytowi w obrotach towarowych z zagranicą
                                • jjr44 Re: Balcerowicz a "fantazjujace" statystyki 10.01.08, 23:07
                                  druga tura balcerowiczowania to jak sądzę okres kiedy był on szefem
                                  NBP? I co wg ciebie, zły był na tym stanowisku? Bezrobocie to wynik
                                  działań NBP? Naprawdę nie masz pojęcia o czym piszesz. obsesja
                                  antybalcerowiczowska pozbawia cię zdolności logicznego myślenia.
                                  Z kolei miłośc do PiS prowokuje np. do wymieniania pakietu kluski
                                  jako głównego sukcesu rządu kaczyńskiego mimo że pakiet ten nigdy
                                  nie ujrzał światła dziennego i nigdy o nim nawet w sejmie nie
                                  dyskutowano.
                                  Mirmat spróbuj zastanowić sie co realnie PiS zrobił dla gospodarki.
                                  Wyjdzie ci że w zasadzie nic. przejedli koniunkturę. zmarnowali 2
                                  lata. teraz inflacja jest juz 4%, giełda idzie w dół. powiesz że to
                                  wina skrzypka który rządzi nbp a nie ma o tym pojęcia? No nie teraz
                                  to będzie wina platformy która rządzi parę miesięcy :-)

• mirmat1 druga tura balcerowiczowania to 1997-2000 11.01.08, 00:14
                                    kiedy "liberalowie" UW-ecji dokanczali to co nie zdolali zniszczyc
                                    od 1989 do 1993.
                                    jjr44 napisał:

> druga tura balcerowiczowania to jak sądzę okres kiedy był on
                                    szefem NBP? I co wg ciebie, zły był na tym stanowisku? Bezrobocie to
                                    wynik działań NBP? Naprawdę nie masz pojęcia o czym piszesz.
                                    M: Hmmm! Widac, ze zasady ekonomiczne dzialaja inaczej w USA niz w
                                    Polsce. No bo sukzesy gospodarki Amerykanskiej przypisywano
                                    Greenspanowi. Ale zgoda! Medal powinno sie przyznac wspolnie
                                    opluwanemu przez establishment za "voodu" ekonomie Ronald Reagan i
                                    Greenspan. No bo to bilionowy (trylionowy w slownictwie
                                    Amerykanskim) zastrzyk rzadowych projektow Reagana wyciagnal USA
                                    z "liberalnych" majaczen Cartera.
                                    > obsesja antybalcerowiczowska pozbawia cię zdolności logicznego
                                    myślenia.
                                    M: I oczywiscie sklonila pracownikow GUS to falszowania statystyk.
                                    > Z kolei miłośc do PiS prowokuje np. do wymieniania pakietu kluski
                                    > jako głównego sukcesu rządu kaczyńskiego mimo że pakiet ten nigdy
                                    > nie ujrzał światła dziennego i nigdy o nim nawet w sejmie nie
                                    > dyskutowano.
                                    M: A ja slyszalem, ze gospodarka reaguje na projekcje dobrego
                                    gospodarowania czym byla PiS-owska walka z korupcja i pakiet Kluski.
                                    Dobrzy przedsiebiorcy planuja inwestycje zgodnie z planami rzadu.
                                    > Mirmat spróbuj zastanowić sie co realnie PiS zrobił dla
                                    gospodarki. Wyjdzie ci że w zasadzie nic. przejedli koniunkturę.
                                    M: Balcerowicz nszczyl gospodarke w 1997-2000 w czasie jednej z
                                    najwiekszych koniunktur na swiecie
                                    > zmarnowali 2 lata.
                                    M: wiem jak boli spekulantow, ze nie bylo zadnego przekretu w stylu
                                    Eureko-PZU !
                                    > teraz inflacja jest juz 4%, giełda idzie w dół. powiesz że to
                                    > wina skrzypka który rządzi nbp a nie ma o tym pojęcia? No nie
                                    teraz to będzie wina platformy która rządzi parę miesięcy :-)
                                    M: Kocham nowoczesna technologie i moje zamilowania do zapisu video
                                    najbardziej ochydnych klamstw "liberalow" Tuska. Kiedys otworze
                                    wlasna strone z tymi nagraniami. Teraz tylko przypomne Tuska roku
                                    2005: jezeli PiS wygra to wzrosnie bezrobocie, euro bedzie 5
                                    zlotych, litr benzyny 6 zlotych a inwestorzy beda uciekac ze szmalem
                                    z Polski. Tak na prawde bym sie cieszyl, gdyby Eureko odczepilo sie
                                    od nas ale Toyote, Samsunga i wiele innych Hi-Tech firm z tej czesci
                                    swiata co ma duzo oleju w glowie witam w Polsce z radoscia.
                                    >
                                    • jjr44 Re: druga tura balcerowiczowania to 1997-2000 11.01.08, 00:41
                                      wiesz ze dzwonią ale w którym kościele to już nie. Porównujesz
                                      Polskę z tajwanem i USA.
                                      Co do kłamstw liberałów to po internecie krąży lista kłamstw
                                      jarosława. Dużo bardziej błyskotliwa.
                                      • mirmat1 Zasady ekonomii jednakowe na swiecie 13.01.08, 05:42
                                        jjr44 napisał:

> wiesz ze dzwonią ale w którym kościele to już nie. Porównujesz
                                        > Polskę z tajwanem i USA.
                                        M: A czemu nie ??? Tusk porownuje Polske do Irlandii czy Estonii!
                                        Mnie szczegolnie imponuje Singapur bo nikt mu nie pomagal, warunki
                                        stworzenia "raju" mial nieprawdopodobnie male a tu - Socjaldemokrata
                                        Lee Kuan Yew zbudowal CUDO !
                                        > Co do kłamstw liberałów to po internecie krąży lista kłamstw
                                        > jarosława. Dużo bardziej błyskotliwa.
                                        M: Ja myslalem, ze dyskutujemy o statystykach GUS-u. A te sa moze
                                        troche nudne ale BARDZO przekonywujace.
                                        • jjr44 Re: Zasady ekonomii jednakowe na swiecie 13.01.08, 16:57
                                          Z tym że zasady ekonomii są jednakowe na całym świecie to się
                                          zgadzam natomiast twoja krytyka balcerowicza i prywatyzacji to są
                                          czyste emoje i ze znajomością ekonomii nie ma wiele wspólnego. To
                                          samno dotyczy polityki PiS: nie znam żadnych rozsądnych ekonomistów
                                          tórzy twierdziliby ze PiS przyczynił sie do wzrostu gospodarczego.
                                          Co do statystyk GUS: to że tusk straszył rządami PiS 9beznzyna za 5
                                          zł....) to nic nie zanczy, teraz PiS tak samo straszy rządami PO.
                                          Zauważ jednak że PiS coś obiecał: pakiet kluski, obniżkę podatków,
                                          reformę finansów itd... Nic z tego nie zostało dotrzymane a
                                          tłumaczenie że sama zapowiedź wprowadzenia pakietu kluski zwiększyła
                                          optymiz biznesu i podniosła wzrost wybacz jest żenująco śmieszne.
                                          I tłumaczenie ze PO jest złą i że rządzić będzie jeszcze gorzej nie
                                          ma tu nic do rzeczy. Mówimy o PiS i jego osiagnięciach a te w sferze
                                          gospodarki są żadne.
        • po_strach ===== IV RP zdobyla laczznie 70 % glosow !!!! === 01.01.08, 15:20
          Michnik jak zwykle zyje w nadrzeczywistosci. Czy ktos mu przypomni,
          ze na PO i PIS, tworcow hasla i zasad IV RP glosowalo w ostatnich
          wyborach lacznie 70% wyborcow - i to ma byc smierc? Jesli ktos tu
          umarl to Unia Wolnosci (byla UD) - i to juz dawno - oraz LID twardo
          reprezentujacy III RP. Obudz sie panie Adamie M.
          • akkj Re: ===== IV RP zdobyla laczznie 70 % glosow !!! 01.01.08, 19:10
            po_strach napisał:

> Michnik jak zwykle zyje w nadrzeczywistosci. Czy ktos mu
            przypomni,
            > ze na PO i PIS, tworcow hasla i zasad IV RP glosowalo w ostatnich
            > wyborach lacznie 70% wyborcow - i to ma byc smierc? Jesli ktos tu
            > umarl to Unia Wolnosci (byla UD) - i to juz dawno - oraz LID
            twardo
            > reprezentujacy III RP. Obudz sie panie Adamie M.

Ty kłamliwy półgłówku, czy PO kiedykolwiek mówiło o budowie jakiejs
            chorej IV Rzeczpospolitej, któa uroiła sie w mózgu psychopaty
            kaczyńskiego?
            • deerzet Odszukajże Pan swe Auditorium Minimum 04.01.08, 22:58
              Świat polskiej inteligencji pozostaje na pewnym
              rozdrożu.
              Przypomina mi to taką (w okresie 1. Solidarności
              chyba) dyskusję w telewizyji ludzi prostolinijnych
              poniekąd, chyba działaczy związkowych, z Krzysztofem
              Teodorem Toeplitzem.
              Po dłuższej chwili jego głeboko niezrozumiałych dla
              interlokutorów wywodów przerwał jeden z nich panu KTT
              i walnął prosto z mostu - niezrozumianyś Pan przez
              nas. Mów jaśniej Pan.
              Taaak.
              Świat polskiej inteligencji pozostaje na pewnym
              rozdrożu.
              W pewnym rozkroku nawet.
              .
              Panie Redaktorze. Radzęć zmienić instrumentarium w
              swym boju o zawojowanie dusz ludzi prostolinijnych
              poniekąd.
              Bo inaczej przegrasz ten bój o serca i rozumy ludzkie.
              .
              .
              Na początek - warto wprząc metody sprawdzone choćby
              przez takiego Jerzego Owsiaka. Wybrać cel wspólny,
              ideał niezaprzeczalny - i doń przekonać resztę
              nieprzekonanych dotąd.
              .
              Odszukajże Pan, powtórzę, swe Auditorium Minimum.
              Jest niedaleko. Tu - na dole.
              • feurig59 Re: Odszukajże Pan swe Auditorium Minimum 05.01.08, 10:37
                Czyli wedle deerzeta równaj Pan wszystko w dół, do auditorium
                minimum.
                Ludzie, to chyba jakiś komunistyczny absurd! Powinniśmy raczej
                starać się o coraz lepsze wykształcenie wszystkich. Wszystkich,
                którym na tym zależy. Pochodzę ze śląska, gdzie przed wojną
                robotnicze rodziny kształciły swoje dzieci często ponosząc olbrzymie
                koszty, bo prości ludzie zdawali sobie sprawę, że to do "potęgi
                klucz". Jakoś nikt nie oczekiwał, że autorytetem dla inżyniera
                górnika po AGH będzie we wszystkich sytuacjach zwykły przodowy.
                • milet_z_sedesu ***pryszczate gnojki opluwaja Adama Michnika**** 07.01.08, 08:23
                  przeczytalem pare wpisow i mnie zemdlilo, poziom prostactwa,
                  nieuctwa, arogancji, chamstwa bije wszelkie rekordy.
          • janek-007 A.Michnik jeszcze raz udowadnia... 02.01.08, 05:59
            A.Michnik jeszcze raz udowadnia ze jest tylko pseudointelektualistom i jak
            zwykle po to tylko żeby dokopać PiS i wrażym Kaczyńskim oraz wszystkim tym
            którzy nie są zwolennikami III RP kolesi, złodziei i aferałów. A.Michnik jak
            zwykle nagina swoja chora teorie do faktów i przyrównuje rządy PiS do rządów
            Putina w Rosji przez analogie korupcji.

Mozna się zgodzić ze przyczyny i źródła korupcji w Polsce i Rosji były podobne
            ale na tym analogia się kończy. W Rosji walka z korupcja odbywa się nie
            demokratycznie w Polsce natomiast, za rządów PiS, ta sama walka była prowadzona
            w sposób przejrzysty i zgodnie z regułami demokracji. Z artykułu A.Michnika
            wybija się jedyna oczywista teza, ze aż bije po oczach, bierze on mianowicie w
            obronę 'nowa neoliberalna nomenklaturę' czyli stary komunistyczny układ który
            się uwłaszczył kosztem społeczeństwa na tak zwanej 'transformacji ustrojowej'
            czytaj: przejęciu majątku narodowego. Ta staro-nowa nomenklatura
            postkomunistyczna do 2005 w Polsce stała się bezkarna, nachalna i nielicząca się
            z nikim i niczym bo dla niej transformacja stała się jedynym celem i środkiem do
            utrzymania wladzy i wpływów w 'globalizujacym' się świecie.

Michnik przyrównuje polskie lata 2005-2007 do rosyjskiego putinizmu. Jest to co
            najmniej umysłowym kuriozum i jeszcze jednym dowodem na to jak on i jemu podobni
            potrafią dostosowywać fakty do każdych ze swoich spiskowych teorii. A.Michnik
            już w niczym nie przypomina intelektualisty, to jest już raczej stary struś
            który potrafi tylko chować głowę w piasek i jeszcze dosyć szybko 'biegać'. O
            szybkości jego 'biegania' można się przekonać czytając jego artykuły w których
            nigdy nie jest w stanie dojść do prawdziwych przyczyn problemów z demokracja a w
            zamian za swoje nieumiejetnosci przystosowuje fakty do swoich spiskowych teorii
            i serwuje te teorie swoim naiwnym czytelnikom wykształciuchom. Pański artykuł to
            żadna analiza to paszkwil i zwykle chowanie głowy w piasek czyli intelektualne
            tchórzostwo.
          • wikal Re: ===== IV RP zdobyla laczznie 70 % glosow !!! 03.01.08, 17:58
            A to ciekawe! Z tego co wiem, większość Polaków głosujących na PO,
            głosowała głównie przeciwko IV RP braci Kaczyńskich. Więc naprawdę
            nie manipuluj "oczywistą oczywistością", jakby powiedział twój drogi
            wódz.
        • janek-007 Właśnie, właśnie tow.Balcerowicz to były... 02.01.08, 05:44
          Właśnie, właśnie tow.Balcerowicz to były lokator PGRu w prostej linii. Wiec kto
          tak właściwie jest z PGRu. Chyba pomieszało ci się coś w twojej biednej i
          obolałej główce.
      • akkj [...] 01.01.08, 19:07
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • zwierzowiec Re: Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolite 01.01.08, 20:34
          kac męczy po sylwku?
          są na to środki np. sok z kiszonej kapusty
          napij się go i idź spać buraku "wychowany inaczej"
        • maciej48 Re: Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolite 02.01.08, 10:25
          Rozumiem, że to kulturalna inteligiendja III Rp wymaśla od kanalii i
          pisiackich śmieci brawo tylko tak dale i w nastepnych wyborach
          zadufane wykształciuchy polecą naśmietnik .
    • zarat.hustra Caly Michnik 01.01.08, 02:18
      W Serbii wygral nacjonalizm, na Bialorusi walka z korupcja - i co tam sie stalo
      wszyscy wiemy. - Widzicie prostaczki do czego prowdza rzady Kaczynskich?

Fajna paralela, w sam raz dla inteligentow, do ktorych jest kierowana.
      • dla_dobra_polski ___ nie__ wierzcie__Michnikowi __ !!!! 01.01.08, 02:34
        przeczytaj i wywnioskuj sam(a) :

www.dziennik.pl/opinie/article102586/Co_przemilczala_Wyborcza.html
        • jens79 Re: ___ nie__ wierzcie__Michnikowi __ !!!! 01.01.08, 02:39

• babaqba Re: ___ nie__ wierzcie__Michnikowi __ !!!! 01.01.08, 02:57
          Mętne spekulacje redaktorzyny wyraźnie wrogiego Gazecie. Nic
          konkretnego nie ma w tym tekście. Puste kombinacje i pomówienia. Co
          merytorycznego ma niby wynikać z tego wylewu frustracji pismaka?
          Zwłaszcza w kontekście komentowanego artykułu? Moim zdaniem przemawia
          przez was cecha każdego "prawdziwego Polaka" - wygłaszającego słowo
          krytyki należy utopić w jadzie i kłamstwach, samą krytyką się nie
          zajmując, bo jeszcze by się, nie daj rydzyku okazało, że nie jest
          dobrze.
          • zarat.hustra Re: ___ nie__ wierzcie__Michnikowi __ !!!! 01.01.08, 03:07
            babaqba napisała:

> Mętne spekulacje redaktorzyny wyraźnie wrogiego Gazecie. Nic
            > konkretnego nie ma w tym tekście.

Alez skad, nic konkretnego....
            Umiejetnosc rozumienia czytanego tektu, to jest to!

Puste kombinacje i pomówienia. Co
            > merytorycznego ma niby wynikać z tego wylewu frustracji pismaka?

To dopiero konkret...
          • 1normalnyczlowiek Re: ___ nie__ wierzcie__Michnikowi __ !!!! 01.01.08, 14:46
            babaqba napisała:
            > Mętne spekulacje redaktorzyny wyraźnie wrogiego Gazecie. Nic
            > konkretnego nie ma w tym tekście. Puste kombinacje i pomówienia. Co
            > merytorycznego ma niby wynikać z tego wylewu frustracji pismaka?

---> W pierwszej chwili, czytając, zgodziłem się z Tobą, bo sądziłem, że piszesz o dywagacjach Michnika. Byłoby to całkiem trafne podsumowanie. :)))

> Moim zdaniem przemawia przez was cecha każdego "prawdziwego Polaka" - wygłaszającego słowo krytyki należy utopić w jadzie i kłamstwach, samą krytyką się nie zajmując, bo jeszcze by się, nie daj rydzyku okazało, że nie jest dobrze.

---> Widzę, że jesteś "z tych ...", którzy cenią ludzi podających do wypicia cykutę na eleganckiej łyżeczce (a'la Michnik).
        • zarat.hustra Trzeba byc moherem, aby mu wierzyc :) 01.01.08, 03:06

• henryad [...] 01.01.08, 07:02
        • prawieemeryt Re: ___ nie__ wierzcie__Michnikowi __ !!!! 02.01.08, 07:41
          Dla swojego dobra nie uwierzę tobie. Tym bardziej, że podpierasz się
          Dziennikiem. Krasowski. Co Pan do tej pory zdziałał znaczącego
          oprócz pisania źle o Michniku i GW?
      • 1normalnyczlowiek Naucz się, kmiotku, czytać ze zrozumieniem :) 01.01.08, 14:31
        zarat.hustra napisał: Widzicie prostaczki do czego prowdza rzady Kaczynskich?

---> Przed chwilą napisał o tobie olias, a ty ni w ząb nie zrozumiałeś:
        "Bo w Polsce to już inteligencja i stanowiska są dziedziczone.
        nasz naród ma inteligencję. Która nawet nie kryje że gardzi "tymi
        kmiotami i robolami"."

PS. Oczywiście ty i inteligencja (?) - to paralela ... i to paralela w sensie równoległości (pewnie nie skumasz, więc ci wytłumaczę, że linie równoległe nigdy ze sobą się nie spotykają). :)))

> Fajna paralela, w sam raz dla inteligentow, do ktorych jest kierowana.
        • matrek Re: Naucz się, kmiotku, czytać ze zrozumieniem :) 02.01.08, 01:16
          1normalnyczlowiek napisał:

> zarat.hustra napisał: Widzicie prostaczki do czego prowdza rzady Kaczynskich?
          >
          > ---> Przed chwilą napisał o tobie olias, a ty ni w ząb nie zrozumiałeś:
          > "Bo w Polsce to już inteligencja i stanowiska są dziedziczone.
          > nasz naród ma inteligencję. Która nawet nie kryje że gardzi "tymi
          > kmiotami i robolami"."
          >
          > PS. Oczywiście ty i inteligencja (?) - to paralela ... i to paralela w sensie r
          > ównoległości (pewnie nie skumasz, więc ci wytłumaczę, że linie równoległe nigdy
          > ze sobą się nie spotykają). :)))
          >
          > > Fajna paralela, w sam raz dla inteligentow, do ktorych jest kierowana.
          >

Obawiam sie ze nie do konca rozumiesz slowo "paralela"
    • macarthur Panie Adamie jest pan dla mnie wybitnym 01.01.08, 09:19
      myślicielem naszych czasów pozdrawiam i życzę Wszystkiego
      Najlepszego w Nowym Roku
    • landaverde Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolitej 01.01.08, 10:07
      Michnik napisał:

Bla, bla, bla... bzdety, bzdety, bzdety!

Ile to się trzeba napisać żeby ukryć swoją niegodziwość i
      zdyskredytować tych, którzy zagrażają jej ujawnieniem, a przy tym
      prawdy nie powiedzieć. A prawda jest taka panie Michnik, żeś pan
      buszował po archiwach samopas, i żeś zawarł z Kiszczakiem układ,
      dzieki któremu lewizna pozostała u kortyta, wzamian za co dopuściła
      ciebie do niego, dając ci praktycznie monopol prasowy.

Jakież tu egzotyczne porównania, ileż przypowieści i Rosjanach, i o
      Żydach. Widać skorzystał pan z rady Tomasza Nałęcza panie Michnik i
      zaczął pan brać Biovital i inne środki, które wspomagają pamięć
      człowieka po pięćdziesiątce. Skoro się panu tak pamięć poprawiła, to
      może opowie pan w końcu jak to było z tą propozycją Rywina? Tylko
      tym razem tak rzetelnie, szczegółowo, nie jak na komisji. No co pan
      na to?
      • roberciunio Re: Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolite 01.01.08, 12:06
        Artykuł w Dzienniku bardzo przekonywujący.
        Artykuł Pana Michnika niekoniecznie.
        Pan Michnik zresztą utracił jakiś czas temu swoją wiarygodność.
        Zbudowałeś Panie Michnik imperium i chwała Ci za to.
        Niestety chęć poszerzania tego imperium spowodował że bliżej Ci do polityki i
        władzy niż do dziennikarstwa.
        Zatraciłeś już Pan podstawowe zasady i wartości jakimi powinien kierować się
        dziennikarz.
        Oto co robi z człowieka mamona i władza
      • kolargolo Biovital 01.01.08, 13:37
        albo masz 15 lat albo tobie przydalby sie Biovital skoro nie
        pamietasz co sie stalo z Tygodnikiem Solidarnosc i cala masa innych
        pism ktore dostaly sie tzw polskiej prawicy i zostaly przez nia
        zrujnowane.
        • landaverde Re: Biovital 02.01.08, 00:24
          Powiedz mi czy te inne pisma miały dostęp do takiego kapitału,
          maszyn drukarskich, papieru, dystrybucji itd, jakie Michnikowi
          udostepnił Kiszczak? Przecież wtedy jeszcze 'partia' trzymała na
          wszystkim łapę.

Jeśli chciałeś wykazać, że plan Kiszczaka i Michnika się powiódł, to
          ci się udało. Wszyscy dalismy się nabrać, że Wyborcza to gazeta
          Solidarności, podczas gdy było to narzędzie w rekach bezpieki, tak
          jak sam Michnik.
      • caius1 Re: Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolite 01.01.08, 14:54
        landaverde napisał:

> Michnik napisał:
        >
        > Bla, bla, bla... bzdety, bzdety, bzdety!
        >
        > Ile to się trzeba napisać żeby ukryć swoją niegodziwość i
        > zdyskredytować tych, którzy zagrażają jej ujawnieniem, a przy tym
        > prawdy nie powiedzieć. A prawda jest taka panie Michnik, żeś pan
        > buszował po archiwach samopas, i żeś zawarł z Kiszczakiem układ,
        > dzieki któremu lewizna pozostała u kortyta, wzamian za co dopuściła
        > ciebie do niego, dając ci praktycznie monopol prasowy.

Po pierwsze podaj dowody na zawarcie tego "układu". Nie chodzi mi o rozumowanie
        Ziobry, że jeżeli dowodów nie ma to znaczy, że istniały ale zostały zniszczone.
        Po drugie pomyśl logicznie: czy akurat Michnik był w '89-tym taką ważną figurą,
        że komuniści właśnie z nim zawarli "układ". Po trzecie, rozumiem że zamiast
        pokojowego przejęcia władzy wolałbyś procesy i pokazowe egzekucje Kiszczaka,
        Jaruzela, Kani i paru innych. Pomijając techniczną stronę takiego scenariusza
        (armię, milicję i bezpiekę mieli komuniści) czy nie obchodzi cię, że nawet gdyby
        udało się doprowadzić to takiego scenariusza zginęłyby w najlepszym razie
        tysiące a w najgorszym dziesiątki tysięcy niewinnych ludzi? Zastanów się i
        przestań wymachiwać szabelką jak ciemny i zapijaczony szlachciura w szynku.

NiePis
        • landaverde Re: Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolite 02.01.08, 01:00
          > Po pierwsze podaj dowody na zawarcie tego "układu".

Powody? Ze strony komunistów chyba są oczywiste - utrzymać sie u
          koryta i uniknać rozliczeń. Ze strony Michnika - dorwać się do
          koryta.

> Po drugie pomyśl logicznie: czy akurat Michnik był w '89-tym taką
          ważną figurą,
          > że komuniści właśnie z nim zawarli "układ".

Był jednym z pierwszych, który się sku..ł, dalej nie musieli szukać.

> Po trzecie, rozumiem że zamiast
          > pokojowego przejęcia władzy wolałbyś procesy i pokazowe egzekucje
          Kiszczaka,

Kolejny debil, co straszy "faszyzmem" Kaczynskich, egzekucjami i
          innymi temu podobnymi bredniami. To komuna, nie opozycja, miała
          skłonność do represji. To komuniści mordowali ludzi opozycji, a nie
          na odwrót. Ludziom, którzy przeciwstawiali sie komunie chodziło
          przede wszystkim o prawdę i o to by w Polsce rządzili ludzie
          szlachetni i uczciwi. Michnik i jemu podobne szuje poprzez swoja
          zdradę doprowadzili do tego, że prawda nie została ujawniona, a
          komunistyczni zbrodniarze pozostali u władzy. Mówi ci coś "odpieprz
          się od generała"?
      • abba15 "Michnik jest manipulatorem" - Zbigniew Herbert 01.01.08, 19:52
        "Michnik jest manipulatorem. To jest człowiek złej woli, kłamca, oszust
        intelektualny." - Zbigniew Herbert

landaverde napisał:

> Michnik napisał:
        >
        > Bla, bla, bla... bzdety, bzdety, bzdety!
        >
        > Ile to się trzeba napisać żeby ukryć swoją niegodziwość i
        > zdyskredytować tych, którzy zagrażają jej ujawnieniem, a przy tym
        > prawdy nie powiedzieć. A prawda jest taka panie Michnik, żeś pan
        > buszował po archiwach samopas, i żeś zawarł z Kiszczakiem układ,
        > dzieki któremu lewizna pozostała u kortyta, wzamian za co dopuściła
        > ciebie do niego, dając ci praktycznie monopol prasowy.
        >
    • kolargolo a ciemna masa komentuje po przeczytaniu 01.01.08, 13:32
      a ciemna masa komentuje po przeczytaniu jednego zdania. Po co sie
      wysilac, nie? A Adamowi Michnikowi dziekuje za swietny tekst -
      szkoda tylko ze ich tak malo ostatnio...
      • 1normalnyczlowiek Tak,szczególnie świetne jest to ... 01.01.08, 15:26
        kolargolo napisał: A Adamowi Michnikowi dziekuje za swietny tekst - szkoda tylko ze ich tak malo ostatnio...

---> ... no i jakie "w stylu Adama":
        "Nie miejsce tu, by bronić III RP, czyli wolnej Polski i jej dokonań po 1989 r."
        www.gazetawyborcza.pl/1,76498,4797110.html?as=4&ias=5
        :)))))))))))))))
        Na pięciu stronach pieje z zachwytu na temat dokonań własnych i kolegów po fachu w III RP, w podkładaniu nogi polskim putinistom, ale gdy należałoby przejść do jakichś konkretów, to oczywiście "nie miejsce ... ". Pewnie broni się sama ... wystarczy zapomnieć o Kiszczaku, Urbanie, Jaruzelskim, o wizytach w tajnych archiwach, o rozkradzeniu majątku narodowego przez zaradnych postkomunistów (w przeciwieństwie do sfrustrowanych nieudaczników, którzy nie umieli się załapać)... Wystarczy nie pamiętać o Okrągłym podStoliku, o Nocnej Zmianie, o Królu Żelatyny, o Senatorze Śmierdzielu, o komputeryzacji instytucji państwowych ... :))))))))))))
      • wikal Re: a ciemna masa komentuje po przeczytaniu 03.01.08, 18:03
        Tekst znakomity. Można się nie zgadzać, ale warto przeczytać w
        całości. Czego nie zrobiła większość pisiaków, która się zleciała na
        to forum jak sępy do padliny. Im wystarczyło nazwisko Michnik, by
        już "komentować", choć nie wiedzą co. Szkoda słów.
    • l.o.r.t.e.a Porównywanie Putina, który zmasakrował Czeczenię , 01.01.08, 13:37
      i spacyfikował demokrację w Rosji, z Kaczyńskim, który sam rospisał
      przedterminowe wybory i oddał władzę opozycji, jest żałosne.
      • l.o.r.t.e.a Nazywanie zaś walki z korupcją, mianem "populizmu" 01.01.08, 13:39
        nie nadaje się do komentowania wogóle. Conajwyżej można sobie
        wyobrazić scenę gdy dyplomaci z ONZ zalecają działania ntykorupcyjne
        w jakiejś republice na Czarnym Lądzie, a prezydent Mbanakubana w
        odpowiedzi macha im przed nosem egzemplarzem GWna i odpowiada że u
        niego w kraju faszyzm i populizm nie przejdzie.
        • mike.recz Nazywanie zaś walki z korupcją, mianem "populizmu 04.01.08, 01:55
          Ale ta ekipa "walczyła" z korupcją właśnie w bardzo
          populistyczny sposób. Więcej o tym krzyczała niż faktycznie
          robiła.
      • caius1 Re: Porównywanie Putina, który zmasakrował Czecze 01.01.08, 15:03
        l.o.r.t.e.a napisał:

> i spacyfikował demokrację w Rosji, z Kaczyńskim, który sam rospisał
        > przedterminowe wybory i oddał władzę opozycji, jest żałosne.

A Kaczyński chciał zmasakrować i spacyfikować lekarzy, prawników, naukowców i
        ogólnie wszystkich wykształciuchów a tzw. rząd dusz oddać ciemnym korporacji
        pana Rydzyka.

> przedterminowe wybory i oddał władzę opozycji, jest żałosne.

Władzę można "oddać" w systemach autorytarnych lub dyktatorskich. W systemach
        demokratycznych rządzących wybiera społeczeństwo, co prawda rzadko kierując się
        kryteriami racjonalnymi ale to już inna historia. Kaczyński niczego nie
        "oddał". Nie "zgodził się" również na przedterminowe wybory bo na własną prośbę
        stracił w Sejmie większość i przy zachowaniu zasad demokracji wcześniejsze
        wybory były nieuniknione. Natomiast należy mu się szacunek, że nie posunął się
        do rozwiązań siłowych jak późny Piłsudski chociaż mógł.

NiePis
        • l.o.r.t.e.a Żonglujesz słowami, odbierając im znaczenie. 01.01.08, 16:09
          caius1 napisał:

> A Kaczyński chciał zmasakrować i spacyfikować lekarzy, prawników,
          naukowców i
          > ogólnie wszystkich wykształciuchów

Po pierwsze. To zmasakrował czy chciiał zmasakrować? Putin
          zmasakrował Czeczenię, fakt miał miejsce, Kaczorowi
          imputujesz "chęć", a więc fakt nie miał miejsza.
          Po drugie. Zmasakrowanie Czeczenii to koło 50 tysięcy zabitych
          cywilów i kraj obrócony w ruinę. Gdzie były takie "masakry" w Polsce
          pod rządami PIS? Dzisiaj w Niemczech politycy z prawicy i lewicy
          prześcigają się w krytykowaniu szefów wielkich spółek, za zbyt
          woelkie premie. To jest "masakrowanie" bieznesu? Łżesz w najgorszym
          stylu, nie tylko pisząc o rzeczach, które nigdy nie miały miejsza,
          ale w dodatku używając słów (masakrowanie), do określania zwykłęj
          walki politycznej jaka odbywa się w każdyk kraju.

> Władzę można "oddać" w systemach autorytarnych lub dyktatorskich.

Znowu żonglujesz słowami. Ten zwrot jest w powszechnym użyciu w
          stosunkach politycznych w każdej demokracji.

Nie "zgodził się" również na przedterminowe wybory bo na własną
          prośbę
          > stracił w Sejmie większość i przy zachowaniu zasad demokracji
          wcześniejsze
          > wybory były nieuniknione.

Kłamiesz. Mając prezydenta, PIS mógł długo się opierać nowym
          wyborom, możnabyło wzorem AWS i SLD trwać bezproduktywnie do końca
          kadencji. Nie zdecydowano się na to, postąpiono odpowiedzialnie,
          rozpisując wybory.
      • feurig59 Re: Porównywanie Putina, który zmasakrował Czecze 05.01.08, 10:51
        Nikt nikogo nie zrównywał, jedynie pokazał podobne TENDENCJE.
        "oddał władzę opozycji"? Oddawanie, czy nie oddawanie nie leżało w
        jego gestii. Przegrał wybory, a piszesz jakby robił komuś łaskę. Z
        rozpisaniem wyborów podobnie... To jest właśnie całe Wasze PiS-
        owskie wyobrażenie o funkcjonującej demokracji.
    • borrka Madry, wywazony artykul. 01.01.08, 13:40
      "Tutaj nie chodzi o kiksy, to nie są gafy. To jest konsekwentny język imperialny. To konsekwentny język polityka, który nie będąc w stanie odbudować imperium w sensie materialnym, odbudowuje je w sensie wirtualnym, retorycznym, a przede wszystkim buduje imperium państwa w stosunku do własnego społeczeństwa."

Adam Michnik dobrze rozumie wydarzenia rosyjskie.
      Pogratulowac oceny.
      • 1europejczyk "który nie będąc w stanie odbudować imperium 01.01.08, 14:56
        "który nie będąc w stanie odbudować imperium w sensie materialnym"

Bla, bla , bla ...

Gdyby nie wzrost dobrobytu Rosjan nie mialby takiego poparcia jak ma a
        niewykluczone, ze w ogole nie mialby poparcia.
        Popularnosc, a z nia wladza Putina spoczywa przede wszystkim na widocznych,
        szczegolnie w odniesieniu do czasow Jelcyna, objawach wzrostu dobrobytu Rosjan
        nie tylko w Moskwie ale w calym kraju.
        Blednym sa rowniez sady, ze wzrost zamoznosci Rosjan jest tylko i wylacznie
        wynikiem wzrostu cen surowcow. Putin skrocil okres rosyjskego bezmozgowia
        polegajacego, podobnie jak polskiego, na udostepnianiu rosyjskiego rynku za
        darmo innym za chwytliwym dla spragnionych zachodniego dobrobytu parawanem
        "prywatyzacji", ktora byla podobnym do polskiej szabrownictwem i zlodziejstwem.
        Chodorkowski, "bohaterski" symbol polskiej sfory dziennikarskiej putinowskiej
        "dyktatury" w Rosji, w kraju w glebokim kryzysie zdobyl forune wieksza niz w
        tym samym czasie uzyskal najbogatszy czlowiek na swiecie w najbogatszym kraju w
        najnowszych technologiach (BG). Nie wiem jakim cudem polska oglupiala sfora
        dziennikarska chcialaby zebym uwierzyl ze stalo sie to zgodnie z prawem,
        uczciwie i nie odbylo sie to kosztem Rosjan.
        Nie dziwi zreszta ocena Michnika (ocena jak kazda inna), jako aktywnego
        uczestnika polskiego bezmogowia ktorego byl i jak widac nadal jest zazartym obronca.

"Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolitej"

Wiekszosc Polakow wierzy rowniez w "zmartwychwstanie"
        Taka "mowa pogrzebowa" jak ta Michnika bardziej mobilizuje tych co sie modla o
        zmartwychwstanie niz tych co licza na kolejne lata bezmozgowia.
        Re: Madry, wywazony artykul.
        • borrka Wyraznie nie zrozumiales. 01.01.08, 16:16
          Artykul nie dotyczy zagadnien ekonomicznych.
          Michnik pisze wprawdzie dosc wyraznie, ale ja napisze wyrazniej.

Putn usiluje kurowac rosyjska frustracje po rozpadze 500-milionowego imperium.
          To, co pozostalo jest w dalszym ciagu rozlegle, ale wyludnione, slabe ekonomicznie i militarnie.
          Kreowanie swego rodzaju "wioski putinowskiej" ma utulic przede wszystkim rozzalonych patriotow Matuszki R.
          Ale jesli nabierze sie rowniez paru "pozytecznych idiotow"
          z Zachodu, tym lepiej.

Osobiscie dodalbym, ze akcja ta zostala oficjalnie zapowiedziana.
          Poinformowano o przeznaczeniu znacznych funduszy na poprawe wizerunku Rosji w swiecie.
          Tyle, ze okrzyki "Nu pogodi!" przeznaczone so glownie dla
          Wani z Tambowa.
          A nowy wizerunek taki, jak sny mieszkancow postsowieckiej glubinki.
          • 1europejczyk 1 styczna nie zwyklem nikomu robic przykrosci 01.01.08, 16:53
            Stad tylko moja drobna uwaga dotyczaca calkowicie klamliwej hipotezy Michnika
            jakoby dzialania Putina wynikaly z trudnosci Rosji w sferze gospodarczej. Jest
            wprost przeciwnie a nadchodzace lata w przewidywaniach wiekszosci ekonomistow sa
            jeszcze bardziej dla Rosji obiecujace.

"Ale jesli nabierze sie rowniez paru "pozytecznych idiotow" z Zachodu, tym lepiej."

Ci "pozyteczni idioci" zrozumieli juz dawno, ze w przeciwienstwie do czasow
            Jelcyna w ktorych probowano zdobyc za darmo rosyjski rynek wykupujac upadajace
            przedsiebiorstwa (podobnie zreszta jak w Polsce), jedyna obecna mozliwoscia
            wejscia na rosyjski rynek jest inwestowanie mld € i $ w rozwoj Rosji.
            Dzialaja podobnie jak Chinczycy a nie jak za czasow wychwalanego przez Michnika
            polskiego 18-letniego bezmozgowia.
            Aerobus chetnie pod warunkiem wspolnej montowni w Chinach.
            TGV nie ma problemu pod warunkiem wspolnej montowni x Chinach.
            Fabryka Peugeot czemu nie pod warunkiem wspolnej fabryki w Rosji.
            Ludzie, ktorzy decyduja o inwestowaniu mld $ czy € w poszukiwaniu nowych dobrze
            zapowiadajacych sie rynkow dajacych wieksze szanse niz pozyczki subprime w
            Stanach na zwrot z nawiazka zainwestowanych sum nie kieruja sie wirtualnymi
            "wizerunkami" ale ocena ryzyka i rachunkami.
            Po kryzysie finasowym i w Stanach spowodowanym nieudanym ryzykownym
            poszukiwaniem rynkow mogacych przyniesc oczekiwane zyski i wynikajacych z niego
            kilkudziesiecio, zeby nie napisac kilkuset miliardowych strat Rosja (i nie
            tylko) ze swoim rynkiem jawi sie "pozytecznym idiotom" jako jedno z nielicznych
            juz pozostajacych pod reka rozwiazan.
            Dopoki w polskie "myslenie" polityczno gospodarcze nie zaadoptuje i nie przyzna
            wlasciwego miejsca pojeciu, ktore od poczatkow kapitalizmu determinuje polityke
            i historie wiekszosci tak zwanych krajow rozwinietych, ktorym jest pojecie
            "rynku" dopoty bedzie mozna nas zwodzic podobnym "grochem z kapusta" jak ten
            Michnika.

Re: Wyraznie nie zrozumiales.
    • albatros007 Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolitej 01.01.08, 13:52
      nasz narod ma pana Stefana Michnika,brata naczelnego ktory...nie wiem
      dlaczego...od lat oczekuje na extradycje do Polski za cos tam.
      nasz narod ma mame pana Michnika ktora pisala ksiazki do powojennej historii Polski
      nasz narod ma Urbana ktory szydzi z nas Polakow
      nasz narod ma inteligencje taka ktora przejawia sie w slowie Qu.. w kazdym
      zdaniu-posluchaj tasm Gudzowatego w rozmowie z Michnikiem..
      Panie Michnik.....czlowiek honoru postepuje honorowo,szuja mowi o honorze we
      wzruszajacy sposob.Zna Pan analogie tych slow do pana wypowiedzi?
      • caius1 Re: Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolite 01.01.08, 14:46
        Zapewne uważasz się za tzw. Prawdziwego Polaka i dlatego rzucasz inwektywami bez
        cienia dowodu. W ten sposób wystawiłeś świadectwo sobie a nie Michnikowi.

NiePis
    • allspice Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolitej 01.01.08, 14:13
      Tekst,jak zwykle świetny...i cieszę się,że putinowska wersja kaczyzmu
      przegrała.I z podniesionym czołem możemy dalej rozwijać się,marzyć
      o postępie i wierzyć w demokrację:).
      • wet3 Re: Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolite 01.01.08, 14:51
        Michnik ma wiele powodow do satysfakcji. IVRP nie powstala. Widac,
        ze Michnikowa "modlitwa o deszcz" zostala wysluchana. Uklad
        okraglego stolu i nocnej zmiany zatriumfowal ponownie!
      • herr7 Rywin się cieszy! 01.01.08, 14:59
        Niewątpliwie zwyciężyła Polska Rywina. Adam Michnik jest jej pierwszą twarzą.
      • andrzej369 Re: Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolite 02.01.08, 12:37
        allspice napisała:

> Tekst,jak zwykle świetny...i cieszę się,że putinowska wersja kaczyzmu
        > przegrała.I z podniesionym czołem możemy dalej rozwijać się,marzyć
        > o postępie i wierzyć w demokrację:).

I czekac na obiecane CUDA przez nawiedzonego wyznaniem "Prawdy Jedynej", nastepnego popapranego czlowieka, któremu na imie TUSK.

Wiara jest pieknem gdy sie rozumie.
        Gdy wiary sie nierozumie prowadzi do KLAMSTWA.

Nie zapominaj, ze zbliza sie wizyta Tuska w Moskwie, a tym artykulem Michnik przejechal sie po Putinie.
        Chyba nie bez celu?
        Nie zapominajmy, ze Rosja jest naszy sasiadem i jestesmy od niej uzaleznieni importem gazu i ropy. Chcemy również sprzedawac wyroby rolnicze.
        Trzeba być wielkim glupcem żeby cos takiego splodzic przed wizyta Tuska w Moskwie.

I Ty twierdzisz, ze tekst jest swietny.
        Ten tekst ma zamierzony cel!
    • po_strach ======= caly tekst zglosilbym do kosza =========== 01.01.08, 15:33
      Gdzie jest ikona kosza ktora powinna byc kolo artykulu? Zglosilbym
      adminom naruszenie zasad. Tyle bzdur dawno nie czytalem. Niby ktory
      koalicjant byl postfaszystowski? Niby ile obozow koncentracyjnych
      zalozyl Giertych czy Kaczynski?

Kto tu wpuscil tego Michnika? Michnika, ktory podpisuje listy ramie
      w ramie z Wojciechem Jaruzelskim i Kiszczakiem. I ten koles smie
      porownywac Kaczysnkiego do Putina?
    • abhaod kaczki na księżyc :) 01.01.08, 15:49
      youtube.com/watch?v=D7-uMe4YMyI
    • czlowiek_ksiazka totalitaryzm atlantycko-centryczny 01.01.08, 15:59
      Nie trzeba tłumaczyć, że wszystkie "argumenty" autora zebrane są dla
      udowodnienia jedynej, słusznej tezy, która zamyka się w
      stwierdzeniu: "poprzez demokrację Pan Bóg daje nam szansę".

To co wieszczy ekspert red. Michnik - jest soft-totalitaryzmem
      przyprawionym szantażem moralnym. Wielu przed Michnikiem twierdziło,
      że Pan Bóg aprobuje tylko ich, dobrą, Prawą i Słuszną ideologię, co
      kończyło się zawsze rozlewem morza krwi.
      Proponuję wyjazd do Iraku, Afganistanu i sprawdzenie jaką "szansę" w
      wymiarze realnym stanowi "demokracja".

Azjaci - dlaczego nie nauczacie mędrca Michnika, że
      wyłącznie "poprzez szintoizm Pan Bóg daje nam szansę"?? Taki
      dyskurs - imperialny, neo-kolonialny jest bardzo popularny w
      demokratycznej Europie.

Michnik to odwrotna strona tego samego medalu co Kaczyński.
      Mędrzec Michnik pyta się: "A czy jest coś bardziej niebezpiecznego
      od przekonania o własnej bezwarunkowej słuszności?", a przecież sam
      takich wątpliwości nie ma! Jest "bezwarunkowo przekonany" o
      słuszności swojej demokracji.
      Jeżeli rząd Kaczyńskiego miał cokolwiek wspólnego z putinizmem, to w
      takim razie michnikizm dla Rosjan oznacza jelcynizm.

Michnik narzeka, że Rosjanie mają ciężko bo nie mają
      tzw. "demokracji". Rosjanie w latach 2000-2008 odnieśli
      spektakularny sukces gospodarczy, społeczny. Żyje im sie lepiej i
      bardziej bogato, bezpiecznej, mądrzej niż w 1999. WSZYSTKIM. A
      perspektywy są chyba jeszcze lepsze. Czyż nie jest to implementacja
      pięknych reguł demokracji rosyjskiej? Czy SUPER-anty-demokratycznym
      aktem nie byłaby zmiana wszelkich pozytywnych tendencji rozwojowych?
      Czy ekspert Michnik namawia więc Rosjan do działań szkodzących im,
      nie w ich interesie - do anty-demokratyzmu? Tak, chyba tak - a
      przykrywa wszystko właśnie pseudo-demokratyczna pianą. Brudną.

Wypowiedzi mędrca Michnika są miejscami na tyle żenujące, że aż
      szkoda internetowego atramentu na komentowanie bredni, obficie
      polanych tanim patosem, okraszonych trywializmami.

Łukaszenka to "jedyny - głosował przeciwko suwerenności swego
      kraju", a w następnym zdaniu czytamy o jego(?) "etnicznym
      nacjonalizmie"(!). I tak dalej.
    • czlowiek_ksiazka Analiza szczegółowa, spróbowałem 01.01.08, 16:05
      "Wedle propagandystów Putina epoka Gorbaczowa i Jelcyna to czas
      smuty"
      -
      • andrzej369 Re: Analiza szczegółowa, spróbowałem 01.01.08, 23:15
        Tym artykulem Michnik sie obnazyl.

Trafnie przedstawiles swoja opinie o Michniku.

Myslalem, ze tylko blizniacy na temat Putina sieja wroga propagande.
        Dzisiaj to zrobil Michnik.
        I dzisiaj mnie Michnik przerazil !!!!
        Racje miał Kaczynski mowiac o Michniku i racje miał Michnik mowiac o Kaczynskich.
        Teraz ujrzalem ich wielkie podobienstwa.

• czlowiek_ksiazka Analiza szczegółowa, spróbowałem 01.01.08, 16:05
      "Wedle propagandystów Putina epoka Gorbaczowa i Jelcyna to czas
      smuty"
      -
      • borrka Coz za erupcja gniewu ludu ! 01.01.08, 16:30
        Czyzby czare goryczy przelalo stwierdzenie, iz putinowska bratwa nie jest lewicowa, nie jest prawicowa, lecz czekistowska ?
      • eva15 Re: Analiza szczegółowa, spróbowałem 01.01.08, 17:05
        Jak zwykle dobra analiza. Chińczyk pognal na adres GW.
        • czlowiek_ksiazka Re: Analiza szczegółowa, spróbowałem 01.01.08, 17:16
          Odpowiedziałem. Dzięki.
    • safed Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolitej 01.01.08, 16:17
      Żałosny, nieprzejrzysty bełkot nadętego politruka, pozującego na intelektualistę.
    • eva15 Michnikowe mącenie o putiniźmie 01.01.08, 16:32
      Mnóstwo stron poświęcił autor by zamącić, zamataczyć sedno sprawy.
      Tymczasem populizm w b. demoludach bierze się z TYPU dokonanej
      transformacji. Dzięki temu wystąpiły autentyczne zjawiska szerokiej
      nędzy, bezrobocia i wykluczenia. Coś czego KOMPLETNIE nie było w
      transformacji zach.niemieckiej po II WS.

Transformacja i odbudowa zachodnia, a szczególnie zachodnioniemiecka
      wyrastając z keynsianizmu oparta była na filozofii państwa
      socjalnego, na ładzie społecznej gospodarki rynkowej, w Niemczech w
      opracowaniu i wykonaniu Ludwika Erharda. Dało to DOSKONAŁE wyniki w
      postaci bogacenia się wszystkich warstw społecznych. Ogólny wzrost
      zamożności i brak bezrobocia powodowały, że nie było pożywki dla
      populizmu, ślepej agresji i odruchów odwetowych.

W latach 80. w USA pod Reaganem stała się obowiązująca neoliberalna
      doktryna Miltona Friedmana, która z ca. 10 letnim opóźnieniem, nie
      bez oporu, zaczęła ogarniać E. Zachodnią i która stała się już
      wcześniej podstawą reform dokonanych w Posce w 1991. Dokonanych
      przez uczniów Friedmana (Chicago boys) - Sachsa i Liptona i zwanych
      na zewnątrz reformami Balecerowicza.

Polskę zreformowano wg. wypróbowanych przez Sachsa w Am. Płd.
      najbrutalniejszych metod neolibelalzmu, dzięki którym państwo staje
      się słabe, zdezorientowane, targane interesami wielkich międzynar.
      koncernów i oligarchów, gdzie powstają groteskowe zupełnie różnice w
      dochodach i tworzy wielomilionową masa bezrobotnych lub working
      poor. Ten "kapitalizm" ma więcej wspólnego z feudalizmem niż
      prawidłowo funkcjonującą gospodarką rynkową. W systemie masowego
      zubożenia i wykluczenia populizm to naturalna konsekwencja.

Dokładnie odwrotnie robi Putin. Putin ZERWAŁ z reformami
      neoliberalnymi epoki Jelcyna, rozpędził władzę kilkunastu oligarchów
      rozszarpujących państwo i zahamował popadanie w nędzę państwa i
      narodu.

Reformy Putinay mają w polityce wewnątrznej wszystkie znamiona
      europejskiej społecznej gospodarki rynkowej z jej najlepszych lat.
      Tak jakby Putin rano przed śniadaniem i wieczorem przed snem czytał
      uważnie L. Erharda, zamiast M. Friedmana. Tak reformując państwo
      Putin szybko zmniejsza, co potwierdzają nawet zachodni analitycy,
      obszary biedy i wykluczenia. Udział biednych spadł w czasie
      ostatnich 6 lat z 27% na 15% ogółu ludności. Jednocześnie Putin
      wzmacnia organy państwa czyniąc je silniejszymi i odporniejszymi na
      przejęcie ich pod kontrolę przez oligarchów/kapitał/koncerny.

Tworząc w kraju społeczną gospodarkę rynkową Putin reprezentuje w
      polityce zagranicznej twardy, brutalny neloliberalizm i ostro walczy
      o interesy Rosji. Ta mieszanka socjaldemokracji/społecznej
      gospodarki rynkowej wewnątrz kraju i neoliberalizmu na zewnątrz jest
      jako absolutne novum dla jednych fascynująca, natomiast tych,
      których interesów dotyka, napawa wściekłością i animuje do ostrych
      ataków i wysiłków na rzecz popierania jedynie "prawdziwej"
      demokracji w Rosji - czyli powrotu do "demokracji" sterowanej nie od
      wewnątrz lecz z zewnątrz.

Pomijając to, że "inwestorzy" stracili majątki (lub szanse na nie)
      skutkiem reform Putina, to taki socjaldemokratyczny wzrost
      zamożności szerokich warstw społecznych jest niebezpiecznym
      przykładem dla working poor neoliberalizmu. Może bydełku wyborczemu
      w głowach poprzewracać, więc trzeba to uprzedzić własnym mąceniem w
      tychże głowach i opowiedzieć jak to w Rosji jest źle i coraz
      gorzej....
      • borrka "Reformy" Putina ... 01.01.08, 16:42
        i blyskotliwy rozwoj zachodnioniemieckiej gospodarki po wojnie maja tylko JEDNO podobienstwo:
        spokoju spolecznego nad Renem pilnowali amerykanscy GIs, a nad rieka Moskwa czekisci Putina.
        To bardzo decyzje makroekonomiczne - dodaje skrzydel.
        • borrka "bardzo ulatwia" 01.01.08, 16:43

• eva15 Re: "Reformy" Putina ... 01.01.08, 16:54
          Przede wszystki USA nie były wtedy neoliberalne. Panował wówczas
          zupełnie inny duch, to była inna Ameryka, za którą co mądrzejsi Amis
          gorzko płaczą. Tą dynamiczną i demokratyczną Amerykę zniszczono,
          zastąpiono system oligarchiczno-koncernowej prywaty i zaczęto
          rozszarpywać państwo zapoczątkowując powolny upadek jego pozycji.
          • borrka Jako (byly) alterglobalista ... 01.01.08, 17:02
            MUSZE sie zgodzic.
            • czlowiek_ksiazka banderowiec-rezun alterglobalistą! :) 01.01.08, 20:21
              Może anty-globalistą?
              Ktoś ty? Al Gore? :)
          • andrzej369 Re: "Reformy" Putina ... 01.01.08, 21:57
            eva15 napisała:

> Przede wszystki USA nie były wtedy neoliberalne. Panował wówczas
            > zupełnie inny duch, to była inna Ameryka, za którą co mądrzejsi Amis
            > gorzko płaczą. Tą dynamiczną i demokratyczną Amerykę zniszczono,
            > zastąpiono system oligarchiczno-koncernowej prywaty i zaczęto
            > rozszarpywać państwo zapoczątkowując powolny upadek jego pozycji.

Ameryka zawsze posiadala system oligarchiczno-koncernowy.
            Jedynie w okresie istnienia komunizmu system ten był uspiony (z powodow wiadomych). Komunizm padl i oligarchowie sie obudzili.
            Tylko owi oligarchowie zapomnieli, ze Swiat sie zmienil. Może być to przyczyna do upadku USA jako mocarstwa.
            Polityka Busha pieknie odkryla prawdziwe oblicze USA.
            Tak ja to widze.
            • eva15 Re: "Reformy" Putina ... 01.01.08, 22:44
              Owszem, to prawda, że miała. Ale wpływ oligarchów i koncernów bywał
              okresowo kilkakroć słabszy. Dawniej USA miały zdolność
              samooczyszczana, co było wyraźnie widać na pocz. XX w. w rozbiciu
              niesamowitej potęgi Standard Oil i władzy Rockefellera, było też w
              widać w New Deal po Wielkim Kryzysie lat 30.
              Dopiero po II WS władzę oligarchów osłabił wpływ zewnętrzny. Fakt
              istnienia ZSRR jako alternatywy znacznie ucywilizował USA i wyrwał
              oligarchii kilka zębów. Po upadku ZSRR zęby te jednak szybko
              odrosły, i to w rozmiarze najbardziej groźnym w całej US-historii.
              • andrzej369 Re: "Reformy" Putina ... 02.01.08, 00:11
                Eva, dokladnie tak mysle jak w tym poscie napisalas.

Obecna polityka USA jest zagrozeniem dla umiarkowanego spokoju na Swiecie.
                Zbyt malo ludzi to rozumie, a szkoda.
    • bergman1 ostatnie dwa lata wymazać z historii 01.01.08, 17:22
      to był koszmar.
    • grubymisiek1 Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolitej 01.01.08, 17:23
      Panie Michnik! Pan jakiś Jonasz jesteś. Co się odezwiesz to się
      jakiś tłum ratlerków odzywa. Każdy kundel myśli, ż jak Cię obsika to
      będzie ważniejszy. Tak samo jest z Mazowieckim, Kuroniem, Wałęsą...Z
      tym ostatnim to może i się nie lubicie ale coś Was łączy. Pchęliście
      właśnie Wy wszyscy, których wymieniłem półkolonialną republikę
      socjalistyczną na drogę do niepodległości i normalności. Dlatego
      szczury, które w czasach próby nie wykazywały Waszej odwagi tak was
      nienawidzą. Próbując Was pomniejszyć staraja się ukryć swoją małość.
      Dla motłochu niepojętejest przecież, że można się narażać nie dla
      forsy, ale dla ideii czy współobywateli. A jeszcze,że Wam się w
      nowej rzeczywistości coś udało to już niewybaczalne dla tych
      wypierdków (i ich potomstwa rzeczywistego i ideowego) komunistyczno-
      endecko-religijnych.
      • pierdot6 grubymisiek - dobrze kark zginasz 01.01.08, 17:30
        a teraz czolem o posadzke uderz przed twym guru michnikiem.
        a on sie smieje z takich naiwniakow jak ty ...
        • dla_dobra_polski czemu Michnik tak klamie ??????????????? 01.01.08, 17:33
          przeczytaj:

www.dziennik.pl/opinie/article102586/Co_przemilczala_Wyborcza.html
          • andrzej369 Nie tylko Michnik klamie - klamiemy wszyscy! 02.01.08, 12:02
            Nie tylko Michnik klamie!
            Klamiemy wszyscy bo PRAWDY nieznamy i poznac nie chcemy.
            PRAWDA - to nasza tworzona rzeczywistosc.
            Slowo ludzkie na temat tej rzeczywistosci jest klamstwem.

Patrzymy i sluchamy, lecz zobaczyc i slyszec nie chcemy.
            Dlaczego?
            Gdybysmy zobaczyli i uslyszeli, to zylibysmy wszyscy w przyjazni, a nie w nienawisci do siebie.
            Czlowiek tylko miluje (pozada) innego, innych i wszystko z powodu zamiaru MIEC jak najwiecej wladzy i kasy.
            Jestesmy wszyscy bardzo prymitywnym gatunkiem ludzkim.
            Chcemy zrozumiec innych, a nie chcemy zrozumiec siebie.

Tym artykulem Michnik udowodnil to co napisalem powyzej.
    • krawat23 Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolitej 01.01.08, 18:07
      Cóz, niestety- znowu bełkot, znowu slizganie sie po waznych
      problemach, znowu pozycja moralnego autorytetu i intelektualnej
      wyroczni. Cóż Michnik sie chyba nie zmieni, a zmieniać sie trzeba.
      Wszytko sie zmienia tylko michnikowska wizja świata - nie.
      Z tego wynika brak zrozumienia, wyjatkowości każdej sytuacji, a
      sztampowanie ocen i propozycji. Rosja to klasyczny przykład.
      Tutaj Michnik powinien za Słowackim, plunac na skorupe i zstapić do
      głębi. Jego moskiewscy kumple, na których powołuje sie tak czesto,
      że powstaje wrażenie bezkrytycznego podejscia do ich opinii, to
      malkontenci, którzy u władzy byli (mieli naprawdę realną włądzę) i
      autorytek krytyków komuny, ludzi proponujacych coś nowego, lepszego.
      Nie wyszło, nie udało się, zabrakło realizmu, zgubiła bezkrytyczna
      wiara w Zachód, wiara nie tylko w ideały, ale i wiara w czystość
      tego Zachodu zamiary. Świat jednak zawsze był taki brutalny (i
      oczywiście jest, że tylko naiwni liczą na czyjąś życzliwość.
      Szczególnie jesli dotyczy to Rosji, kraju z ogromnymi zasobami
      surowców i rynkiem zbytu na paciorki. Chodorkowski demokrata -
      ha,ha, ha!! Niemcow demokrata - ha, ha, ha (może wtedy, gdy kopał
      studenta przed czy po demonstracji???). Znajomi Michnika to postacie
      w pewien sposób tragiczne. Może kiedyś uczciwi, coraz bardziej
      jednak staczjący sie na pozycje płatnych malkontentów, coraz
      bardziej zgorzkniałych i złych, że nikt ich w Rosji nie rozumie.
      Mozna napisać wiecej, ale pewnie sa ograniczenia objetościowe
      listów.
      Dodam jeszcze, że banalność sadów o III i IV RP zwalnia mnie z
      obowiazku ich komentowania.
    • lepszy_cfaniak Nienawisc rozlala sie strumieniem ale do PISu 01.01.08, 18:15
      Ilez jeszcze knajackich tekstow, nieuprawnionych porownan i
      klamliwych paralleli poswieci viceprezio oraz zastepy jego
      pseudoredaktorow Kaczynskim?

Zestawienie spec akcji KGB z akcjami CBA jest szczytem obludy i
      kolejnym przejawem nieustannej antykaczystowskiej nagonki rozpetanej
      przez viceprezia na potrzeby kasty odmozdzonych wyksztalciuchow.

KGB wysadzalo bloki mieszkalne zeby uzasadnic eksterminacje narodu
      Czeczenskiego. KGB mordowalo dziennikarzy aby zakneblowac usta
      wolnym mediom. KGB mordowalo bylych KGBowcow zagranica aby nie
      ujawnic swiatu mechanizmow wywolania wojny czeczenskiej. A to tylko
      wierzcholek gory lodowej specakcji o jakich wie opinia publiczna.
      Jak trzeba nienawidziec PIS zeby zestawic takie bestialstwa z
      aresztowaniem lekarza czy businessmana?

Jak trzeba nienawidziec AK i PIS zeby napisac w stolecznym dodatku
      Gazety ze budowa muzeum powstania warszawskiego byla spowodowana
      wylacznie przeslankami politycznymi i opatrzyc artykul komentarzem
      bylego dziennikarza Sztandaru Mlodych i Trybuny a teraz "eksperta"
      ze sposob jego budowy to czysty bolszewizm? W Wietnamie postawiono
      muzeum wojny rok po jej zakonczeniu Polsce zajelo to 60 lat a
      jeszcze przy okazji opluwa sie pomyslodawce przy okazji urzedujaca
      glowe panstwa. Przy okazji jak trzeba nienawidziec AK zeby 14 lat
      zabralo redakcji GW przeproszenie czytelnikow za tekst o AKowcach
      dobjajacych powstancow z getta Warszawskiego?

Jak trzeba nienawidziec PIS zeby twarda walke o polski interes
      nazywac rozgrzewaniem fobii antyniemieckich i antyrosyjskich? Co
      takiego zrobil PIS konkretnie zeby zantagonizowac Rosjan oprocz
      twardej walki o narodowy interes? Rozumiem, ze dla viceprezia
      przekopanie mierzeji wislanej, decyzja o budowie gazoportu, sprzeciw
      wobec Nord Stream, walka o solidarnosc energetyczna EU a moze walka
      o eksport miesa jest rozgrzewaniem antyrosyjskich fobii?

Moglbym tak wytykac i wytykac karkolomne i bzdurne tezy w tym
      odczycie i w publikacjach gazety redagowanej przez viceprezia ale po
      co?

Jak to powiedzial Z. Herbert "Michnik to czlowiek złej woli".

I na koniec tylko zagadka kto to powiedzial i do kogo?

– Mogę panu powiedzieć tylko jedno, że jeżeli SLD będzie chciało
      Polskę dekaczoryzować, będę pana bronił jak lew.

Odpowiedz jest tutaj

www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=3355960

nagrody nie przewidziano...Viceprezio jest jeden i ale jego poglady
      sie zmieniaja oj zmieniaja.

Pozdro dla myslacych
      • quovadis2 Re: Nienawisc rozlala sie strumieniem ale do PISu 01.01.08, 19:45
        Przeczytalem artykul jak i wszystkie wypowiedzi forumowiczow i
        ogarnal mnie smutek. Smutek nie z powodu tresci artykulu, ale z
        formy wiekszosci komentarzy. Artykul uwazam za dobry, autora cenie
        bo dzieki niemu i dzieki ludziom ktorzy mysleli podobnie dana
        zostala nam jako narodowi szansa. Szansa z ktorej jak wynika z
        wiekszosci wypowiedzi nie jestesmy w stanie skorzystac, mowie to
        bazujac na "madrosci" ujawnionej przez 90% forumowiczow. Rozumiem ze
        kazde zmiany powoduja frustracje i niezadowolenie (co rozumiem bo to
        sa nastepstwa demoralizacji wiekszosci narodu spowodowanej przez
        totalitaryzm), jednak prezentujac swoja opinie powinnismy podac
        argumenty dzieki ktorym zgadzamy sie lub nie z autorem a nie
        osobiste inwektywy ale takze ze opinia pochodzi od czlowieka
        rozumnego ktory ma cos do powiedzenia. Pieniactwo i chamstwo zgubilo
        nasz narod kilka juz razy i wiecej takich szans mozemy nie miec. Tak
        wiec widzi Pan panie Adamie ze los dal nam demokracje ale my jeszcze
        dlugo musimy sie uczyc jak w niej nalezycie funkconowac. Zycze
        samozaparcia i wytrwalosci.
    • abba15 antyPOlak, wróg nr1 Polski, Polaków i Polskości 01.01.08, 18:59
      Quiz - kto to powiedział?

1. Wierzyłem w jego intelekt, a także w zwykłą uczciwość - zawiodłem się.
      2. Budzi niesmak, usuwa w cień wszelką sprawiedliwość i wszelką odwagę
      3. Michnik winien pójść do dobrego psychiatry
      4. A tylko Michnik wie na czym polega demokracja i tolerancja. On jest tutaj
      sędzią, alfą i omegą.
      5. Michnik to cyniczny, instrumentalny krętacz. Prawdziwy "homo sovieticus".

Ciąg dalszy quizu o Michniku - kto to powiedział?
      6. Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust
      intelektualny.
      7. Michnik jest faryzeuszem o mentalności Kalego.
      8. Michnik to leninowski "pożyteczny idiota", człowiek nieopisanie szkodliwy.
      9.Michnik wierzy, że można co innego mówić, a co innego robić, zachowując przy
      tym opinię człowieka o moralności nieskalanej.
      10. Czuję do Michnika i do jego stachanowszczyzny pogardę i obrzydzenie. Cóż
      bowiem innego jak wstręt można czuć do byłego "dysydenta", który pije z
      Urbanem, Kiszczakiem, Jaruzelskim i Kwaśniewskim, toczy rozpaczliwą walkę
      przeciw lustracji (a więc przeciw deagenturyzacji Rzeczypospolitej), ogłupia i
      deprawuje Polaków apologią relatywizmu moralnego...

• landaverde Re: antyPOlak, wróg nr1 Polski, Polaków i Polskoś 01.01.08, 21:00
        Czy to odpowiada na pytania:
        Zbigniew Herbert o Michniku
    • herr7 Mowa pogrzebowa nad grobem IV Rzeczypospolitej 01.01.08, 19:30
      Redaktor Michnik jak zwykle zwalcza "stonkę". Takie przynajmniej wrażenie
      powstaje w czytelniku tego dość długiego gniota, jaki spłodził ten medialny
      oligarcha. Jak sądzę, w swoim własnym mniemaniu nadredaktor Michnik ma sporo do
      powiedzenia, szkoda że jest to jedynie jego własne zdanie.
      Porównanie Polski braci Kaczyńskich i Rosji Putina może ma i sens, ale pod
      warunkiem że nie chce się na siłę udowadniać tez, których udowodnić się nie da.
      Michnik sprawia wrażenie, że żyje w innym świecie niż świat realny. Pisanie że
      rosyjska smuta lat dziewięćdziesiątych to wynik putinowskiej propagandy, której
      zadaniem jest obrzydzenie Rosjanom liberalnej demokracji, wskazuje albo na
      głupotę, albo na cynizm. W tym wypadku stawiam na pierwszą możliwość. Podobnym
      idiotyzmem jest pisanie, że media kontrolowane przez pp. Gusińskiego czy
      Bierezowskiego były to media niezależne, a Chodorkowski to taki sobie uczciwy
      biznesmen. Rzetelność mediów kontrolowanych przez tych dwóch upadłych oligarchów
      była podobnej próby, jak rzetelność Gazety Wyborczej.
      Rosyjscy przyjaciele Michnika, np. "najmądrzejszy" Rosjanin Sergiej Kowaliow
      słyną nie tyle z mądrości, ile z wrogości do własnego państwa. To właśnie taka
      postawa nakazuje im widzieć w terroryście Basajewie stronę w rozmowach w zajętym
      szpitalu w Budionowsku, a w renegacie kandydata na prezydenta. Gdyby popierający
      owych "demokratów" Zachód nie groził Rosji III wojną światową i traktował ten
      kraj jak partnera, to Rosjanie mogli by mieć inny stosunek do Jawlińskiego,
      Kowaliowa, Niemcowa i reszty. Ale Zachód okazał się wrogiem Rosji, chociaż nie
      musiał...

• czlowiek_ksiazka Dobre. Tak jak evy15 powyżej. A jak tam Gruzja? 01.01.08, 20:18
        Co się dzieje z demokratyczną Gruzją? I demokratycznym prezydentem
        Saakaszwili?
        Jak tam mediacja mości Michnika w demokracji gruzińskiej?
        Czemu o tym ani słowa? Czemu nie porównał niedobrego Putina z dobrym
        Saakaszwilim?
        • eva15 Właśnie, co tam w krwawej demokracji gruzińskiej? 01.01.08, 22:59
          Nadredaktor jakoś nie objaśnia nam ciemnym na bieżąco wydarzeń w
          Gruzji. Dlatego sami musimy się domyślać, na ile ograniczone umysły
          pozwolą. Może więc ja błędnie widzę, ale skoro niezależny rząd Cuska
          (CudTuska) odwołał nagle wyjazd polskich (p)osłów na obserwację
          demokratycznych wyborów, to znaczy to ani chybi, że daleki cesarz
          kciuk kieruje w dół, a nadredaktor traci przekonanie do pajaca -
          wielkiego jeszcze niedawno demokraty. Czyżby cios w "opozycjonistę"
          Murdocha siedział mocno, a próby założenia krwawemu Miszcze smyczy
          spełzły na niczym? Czyżby krwawy demokrata nie bał się nawet
          Michnika i zlekceważył jego koncert życzeń?

"Ruskie" muszą mieć piękną zabawę. I chyba za samo to polubią
          krwawego Miszkę.
          • czlowiek_ksiazka Re: Właśnie, co tam w krwawej demokracji gruzińsk 01.01.08, 23:29
            Wybory w demokratycznej Gruzji już chyba w najbliższą niedzielę.

Ostatnio Europa ma pecha z wyborami. W Kenii - niedobre i
            niedemokratyczne. GazWyb półbuźkiem informuje, że "Misja
            obserwacyjna Unii Europejskiej w Kenii zażądała we wtorek
            niezależnej kontroli kenijskich wyborów prezydenckich".
            "Zażądała". Nie patrząc na to, czy wybory były sprawiedliwe czy nie
            (nie wiem) - trzeba przyznać, że to dość bezczelny, butny język.
            Może UE zapomniała, że Kenia jest już niezależnym państwem, a nie
            afrykańską kolonią? Zdarza się.
            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,4801726.html
            W Uzbekistanie też wybory były niedobre.
            www.osce.org/item/29125.html
            "Strictly controlled Uzbek elections did not offer a genuine choice,
            ODIHR observers conclude" - to ten słynny i demokratyczny ODIHR.

Nawet w Serbii jest niedobrze.
            www.osce.org/item/29106.html
            Ciekawe czy jeśli Serbia zgodzi się na secesję Kosowa, to "the use
            of hate speech" zniknie z pola widzenia Prawych Atlantycko-
            Europejskich dyplomatów?
            Panowie ZBIR spod GazWybowego szyldu to nie jest "hate speech" wobec
            np. Rosji Putina, jak rozumiem...? Bo OBWE ani Zachód nie martwi,
            nie troszczy się o to. No, no...

Może w Gruzji Europa będzie miała więcej szczęścia - może Prawe i
            Słuszne normy zatryumfuja w Tbilisi? Na sajcie OBWE ani jednego
            njusa o Gruzji nie znalazłem. Pewnie wszystko jest w porządku.
            Myślę, że na pewno tak będzie, bo Saakaszwili jest demokratą
            europejskim - nie rozpędza manif, nie pakuje ludzi do szpitala, nie
            wprow. stanu wyjątkowego, nie demoluje telewizji. Nie to co Putin,
            tak.
            • eva15 Właśnie, co tam w krwawej demokracji gruzińskiej? 02.01.08, 00:13
              Zeby było śmieszniej Niemcy podawali w radiu, bezpośrednio po
              wyborach w Kenii, że USA je natychmiast zaakceptowały. Czyli później
              zmieniły zdanie. No i bądź tu mądry, ciemny człowieku...

W Uzbekistanie odkąd wyrzucono bazy amerykańskie skończyła się
              demokracja. Finito, Ende, the end, koniec. No chyba, że bazy znów
              zostaną wpuszczone...

Serbia nie dająca, mimo brutalnychz nacisków i kłamliwych obiecanek
              cacanek, radosnego przyzwolenia na własny rozbiór, któremu mniej
              jest chętna niż niegdyś część polskiej magnaterii rozbiorom Polski,
              taka Serbia jest z gruntu podejrzana i niedemokratyczna.

Gruzja natomiast, jeśli dobrze rozumiem (a mylić się mogę) robi
              właśnie, z nagła i niespodziewanie suwerenne fikołki. Krwawy pajac
              pokochawszy władzę bardziej niż Hamerykę nie chce dać się odsunąć,
              jak niegdyś Szewadnadze. Nie chce nijak oddać władzy tym o oczko
              wyżej "demokratycznym" niż on sam "opozycjonistom" typu Pakaszwilli
              (czy jak go zwał) no i sam wielki Mudroch - prawdziwy demokrata
              gruziński. Nawet naciski światowego demokraty Michnika na nic się
              zdały, pokazały co najwyżej granice boskiej władzy.

Sytuacja staje się interesująca, nieprzewidywala i to pewnie dlatego
              OBWE, zachodnia wolna prasa oraz GW nabrały wody w usta i czekają na
              instrukcje z ID (Imperium Dobra).

Myślę, że Putin/rząd rosyjski ma kolejną ciekawą rozgrywkę na polu
              szachowym w tzw. Big Game, o której niedawno pisałam.
              • czlowiek_ksiazka Re: Właśnie, co tam w ... ? 02.01.08, 02:40
                Wolny i Demokratycznie Dobrotliwy świat ma w ogóle wiele kłopotów.
                Co np. z taką po-pomarańczowo rewolucyjną Kirgizją? Baza amerykanska
                (oraz rosyjska!) jest; wybory były - 1 (JEDNA) partia,
                proprezydencka trafiłą do parlamentu.
                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80602,4772145.html
                OBWE pojęczała, ale chyba wszystko było mniej więcej ok.
                www.osce.org/item/28914.html
                :)
                Innych protestów nie slyszałem, Michnik do Biszkeku nie jeżdził z
                tego co wiem.

Czytałem chyba w GazWybie czy w gdzieś indziej, że w ostatnią
                przednoworoczną sobotę była w Tbilisi manifa opozycji. 30 tys. osób.

To wszystko co tzw. wolne media piszą o demokracji w Gruzji.
                Poczekamy do soboty/niedzieli, to już niedługo.

Wielka i Niezależna telewizja Imedi już chyba nie działa. Wystarczy,
                parę dni popracowała, jest demokratycznie, spoko...
                Jej szef, milioner Patarkaciszwili nie chce już chyba brać udziału w
                wyborach, też na jakims sajcie przeczytałem. Tu i ówdzie - strzępy
                njusów.

Wyobrażasz sobie jakby Putin postepował jak demokrata Saakaszwili.
                ZBIR wysyłalby pewnie ok. 100 njusów dziennie, ze wszelkimi
                szczegółami. No, ale ZBIR pisze przecież dla Wolnej i Niezależnej
                prasy...
    • abba15 Mowa pogrzebowa nad żydoUBeckim GWnem 01.01.08, 19:37
      „Jeżeli jedna osoba miała ojca, a może nawet i matkę w Komunistycznej Partii
      Polski i funkcjonuje w jakimś środowisku – a takie osoby są również po prawej
      stronie sceny – jest to bez znaczenia. Jeśli jednak istnieje całe środowisko
      [Gazety Wyborczej – red. Polityki], w którym praktycznie wszystkie osoby miały
      rodziców w KPP i na dodatek te osoby mają potężny instrument oddziaływania na
      świadomość Polaków, to pojawia się problem. Zwłaszcza że na łamach tego
      potężnego instrumentu pewne idee KPP (...) mają swoją kontynuację. Elementem
      kontynuacji jest radykalne kwestionowanie wartości narodowych. W moim
      przekonaniu KPP była w całym tysiącleciu polskich dziejów środowiskiem
      najgorszym (...). Jestem gotów bronić tezy, że nastawienie owej potężnej
      gazety, to poczucie misji – w moim przekonaniu bardzo szkodliwej dla Polski –
      bierze się właśnie z tamtej spuścizny”.
      Źródło: Jarosław Kaczyński, cytat za Polityką z dnia 25 marca 2006 roku

• abba15 Mowa pogrzebowa nad załganym rodowodem 01.01.08, 19:38
        Załgany rodowód
        Jarosław Kaczyński, opisując kiedyś zachowanie Michnika, podkreślał jego
        niebywałą skłonność do kłamstwa, to, że potrafi łżeć w żywe oczy, dosłownie iść
        w zaparte. Trzeba przyznać, że szczyt łgarstwa osiąga Michnik już przy
        najnowszych opisach rodowodu swojej rodziny. Kiedy na przykład stara się
        maksymalnie wybielić postać swego ojca Ozjasza Szechtera, członka Komitetu
        Centralnego Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy. I pisze o nim, że czuł się
        on jak absolutnie polski Polak (Między Panem a Plebanem, Kraków 1995, s. 50).
        Nie wyjaśnia tylko nigdzie, co ten absolutnie polski Polak szukał w
        Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy i jak zawędrował na sam jej wierzchołek
        z tą swą rzekomą dumą z polskiej tożsamości (tamże, s. 50).

abba15 napisał:

> „Jeżeli jedna osoba miała ojca, a może nawet i matkę w Komunistycznej Par
        > tii
        > Polski i funkcjonuje w jakimś środowisku – a takie osoby są również po pr
        > awej
        > stronie sceny – jest to bez znaczenia. Jeśli jednak istnieje całe środowi
        > sko
        > [Gazety Wyborczej – red. Polityki], w którym praktycznie wszystkie osoby
        > miały
        > rodziców w KPP i na dodatek te osoby mają potężny instrument oddziaływania na
        > świadomość Polaków, to pojawia się problem. Zwłaszcza że na łamach tego
        > potężnego instrumentu pewne idee KPP (...) mają swoją kontynuację. Elementem
        > kontynuacji jest radykalne kwestionowanie wartości narodowych. W moim
        > przekonaniu KPP była w całym tysiącleciu polskich dziejów środowiskiem
        > najgorszym (...). Jestem gotów bronić tezy, że nastawienie owej potężnej
        > gazety, to poczucie misji – w moim przekonaniu bardzo szkodliwej dla Pols
        > ki –
        > bierze się właśnie z tamtej spuścizny”.
        > Źródło: Jarosław Kaczyński, cytat za Polityką z dnia 25 marca 2006 roku
        >
        >
    • abba15 [...] 01.01.08, 19:56

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka