Dodaj do ulubionych

Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie P...

16.02.08, 07:19
Rzecz w tym, że my wcale tych wiz nie potrzebujemy. Dlatego odsetek wniosków
odrzuconych jest tak duży. Gdyby w całej PL były tylko trzy osoby chcące
jechać do USA i wszystkie miały problemy, to odsetek odrzuceń wyniósłby 100%
:) I odwrotnie. Gdyby dziesiątki tysięcy Polaków złożyło wnioski, wtedy pewnie
ów odsetek spadłby do akceptowalnych granic. Ale nie składamy bo i po co?
Obserwuj wątek
    • irini Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie P.. 16.02.08, 07:24
      No dokładnie. Po co nam te wizy? W domu najlepiej.
      • weather2 Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 16.02.08, 07:30
        W domu może nie, ale są ciekawsze miejsca do zwiedzania niż
        USA.Jeśli do tego dodać,że w Teksasie musiałem się tak pilnować jak
        w Brazylii, nie chodzić z widocznym aparatem, unikać chodzenia
        pieszo, to dziękuję za wizę. Tylko NY wart jest mszy.
        • realgniot Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 16.02.08, 07:39
          weather2 napisał: ...

Ale co ty gadasz, w Brazylii czułem się o wiele bezpieczniej niż w Stanach. Nie generalizuj, bo Sao Paulo, czy Rio to nie cała Brazylia.
          • ex olac USA 16.02.08, 08:51
            ich waluta jest slaba, ich gospodarka pada, UE oferuje duzo wieksze warunki i
            korzysci. nie widze zadnego powodu dla ktorego byloby to cos na czym powinno nam
            zalezec. czas juz mowic usa co chcemy za wsparcie, i nie wymieniac wiz jako
            jedna z tych rzeczy bo sa one dla nas coraz mniejszej wartosci.
            • sumienie.lk Po prostu nas tam nie chcą... 16.02.08, 08:59
              Czy jest czego żałować?
              • wypasior strategiczne partnerstwo pana i kmiota 16.02.08, 09:29
                kmiot w nagrodę za nadskakiwanie dostanie do pocałowania pańską rękę
                • niemamsyfa Polscy zldzieje musza zostac w domu 16.02.08, 09:39
                  Jam mam obywatesto niemciekie i moge jezdzic gdzie chce. U nas tez
                  jest kupa jumiarzy- Amerykanie nie chca ich wpuscic - i o co tyle
                  krzyku???
                  • shithead Re: Polscy zldzieje musza zostac w domu 16.02.08, 09:57
                    Dla jełopstwa ze ściany wschodniej i innych piss-katolo-komuchów
                    to "szikagowskie jackowo" czy "grinpojnt z nju jorka" to jak ziemia
                    obiecana. Jak już tam pojadą to wołami ich stamtąd wyrwać nie idzie.
                    • dornjuan Elektoratowi PISu nie da się wytłumaczyć 16.02.08, 10:41
                      Elektoratowi PISu nie da się wytłumaczyć żeby nie skłądali wniosków
                      bo to głąby. Jakie to znamienne , że 80% procent odmów dotyczy
                      regionu gdzie wygrywa PIS.
                      • hjalmar Dlaczego nie ma symetrii? 16.02.08, 10:50
                        Pytania do rządu:

1. Dlaczego obywatele USA moga wjechac do Polski bez wizy?
                        2. Dlaczego obywatele USA nie placa symetrycznie i proporcjonalnie do swego PKB
                        za wniosek wizowy?
                        3. Dlaczego nie odsylamy z naszych lotnisk proporcjonalnie tyle obywateli USA,
                        ktorych oni odyslaja ze swoich? [ mozna nawet rzucac kostka, a co tam. Wazne
                        zeby wiedzieli jak to boli ]
                        4. Dlaczego obywatele USA nie sa ponizani w naszej ambsadzie i konsultach? [
                        wprowadzic obowiazkowa rozmowe po polsku z konsulem ]

Niech sobie Amerykanie robia co chca z wizami, wjazdem itd, ale nasz rzad
                        powinien stosowac zasade symetrii: jak Kuba bogu tak Bog Kubie. Nawet
                        wielkopolacki rzad PiSu nie mial odwagi upomniec sie w ten sposob o godnosc
                        Polski, wiec problem jest.
                        • mrzorba Re: Dlaczego nie ma symetrii? 16.02.08, 11:10
                          Bo w Polsce nie rzadza Polacy. To chyba oczywiste... :(
                          • michr Re: Dlaczego nie ma symetrii? 16.02.08, 12:18
                            mrzorba napisała:

> Bo w Polsce nie rzadza Polacy. To chyba oczywiste... :(
                            Pół roku temu rządzili stu procentowi Polacy, a nawet Wszechpolacy
                            to dlaczego nie wprowadzili zasady symetrii
                          • tornson Właśnie dlatego ze rządzą ludzie o mentalności 17.02.08, 12:07
                            polaczków (by Polaków nie obrażać), którzy jak psy obszczekują wszystkich na
                            około i gardzą nimi (Rosja,UE,Chiny,Latynoameryka), ale jak każdy pies muszą
                            mieć nad sobą jakiegoś pana by mu wiernie służyć i ta rola przypadła USA.
                        • ajmax Re: Dlaczego nie ma symetrii? 16.02.08, 11:24
                          Proszę bardzo. To jakie wnioski odrzucamy?
                          - może dochód poniżej 500 zł?
                          - a może rodzina przebywa w Polsce nielegalnie?

Podaj jeszcze jakieś kryteria retorsji, które można zastosować w tym
                          przypadku. Bo ja nie chcę, żeby wypuszczać z Polski gołodupców.
                          Zgadzam się z tym urzędnikiem, przydałaby się akcja uświadomiająca
                          polskie buractwo. Przez to musiałem odstać w kolejce i wysłuchiwać
                          kto ile ma jałówek i trzody chlewnej, żeby uzasadnić ekonomiczne
                          możliwości swojej podróży. To jest strata mojego czasu. Na szczęście
                          przez 10 lat mam już spokój z tymi "Polakami".
                          • zorro_zx Re: Dlaczego nie ma symetrii? 16.02.08, 11:51
                            Chyba rzeczywiście problem z wizami mają ci, co chcą tam nielegalnie pracować.
                            Czyli problemu nie ma, bo poza tym jechać tam nie warto (no, może Wielki Kanion...).
                            • mlasskacz sami potrzebujemy roboli do budowy dróg to i dobrz 16.02.08, 12:01
                              e się stało. Ciemne masy będą pracowac przy polskich drogach.
                            • lambeth Re: Dlaczego nie ma symetrii? 16.02.08, 16:05
                              zorro_zx napisał:

> Chyba rzeczywiście problem z wizami mają ci, co chcą tam nielegalnie pracować.

Alez oczywiscie ze tak. Ten urzednik ma po prostu racje. I nie ma sie co oburzac
                              ze oni sobie tu moga wpadac bez niczego, a my do nich nie. Oni naprawde
                              przyjezdzaja na wakacje. Caly ten przesiew ktory robia w konsulatach jest czyms
                              uzasadniony. Bylem w USA dwa razy, co prawda mialem to szczescie mieszkac w
                              spokojnej dzielnicy na przedmiesciach, a nie w "Polakowie", ale czesto to
                              "Polakowo" odwiedzalem. I swoje widzialem. Nie ujmuje nic normalnym Polakom tam
                              mieszkajacym, ale ile holoty zobaczylem to glowa mala.. Straszni ludzie. Takie
                              buraki ubrani niby "na bogato", wlosy ufarbowane i wplatajacy angielskie slowa
                              miedzy polska gware, ale widac od razu ze od pluga oderwani i w samolot ze sloma
                              w butach wsadzeni.. I generalnie nie podoba mi sie znane zjawisko ze w obcym
                              kraju to bardziej Polak Polakowi nie pasuje niz tutejszemu, ale chcac nie chcac
                              uleglem temu i wstyd mi bylo ze z tej samej ziemii pochodze..

Dlatego nie dziwie sie Amerykanom. Mniejsza o ich inne wady i oszukiwanie samych
                              siebie w wielu kwestiach. Tutaj maja racje. I cala ta akcja potwierdza smutny
                              dla nas fakt, ze nasze bratnie slowianskie kraje maja zdrowsza i bardziej
                              zaradna mentalnosc niz my. U nas sie tylko duzo mowi i oburza jak ktos palcem
                              wytyka bledy. Jestesmy jak taki dojrzewajacy 20-sto letni chlopiec ktory jest
                              przekonany ze ma racje we wszystkim i nikt mu nie bedzie mowil co ma robic, ale
                              za pare lat sam do tego dorosnie i dojrzy swoje bledy. Madry Polak po szkodzie :)

> Czyli problemu nie ma, bo poza tym jechać tam nie warto (no, może Wielki Kanion
                              > ...).

Wierze ze nie byles w Stanach skoro tak twierdzisz bo to co piszesz to jest
                              jedna wielka bzdura. USA to jest kraj ktory zajmuje cala szerokosc jednego
                              kontynentu. Jest tam WSZYSTKO. Rowniny, doliny, gory, oceany, wielkie jeziora,
                              rzeki, pustynie, wielkie miasta, mosty, wspaniale autostrady, wiezowce..
                              wszystko. I naprawde jest co ogladac. Lece tam w Sierpniu, wynajmuje bryke w
                              Chicago i jade na 2-tygodniowa wycieczke na zachodnie wybrzeze. I nie mialem
                              najmniejszego problemu z dostaniem wizy. Bo jestem czlowiekiem z normalna praca
                              i z wieloma rzeczami ktore mnie trzymaja tu gdzie jestem i pracownik konsulatu
                              wypytal mnie o nie w minute i nie widzial przeszkod abym wize dostal. Bo
                              chcialem dostac wize turystyczna a nie jakakolwiek przepustke do USA zeby tam
                              zostac na zawsze.. A to widac po ludziach od razu. Faktycznie kampania by sie
                              jakas u nas przydala zeby te 25% nawet sie nie wybieralo po wize bo z gory jest
                              skazane na odmowe..

Howgh.
                              • bleck.16 Re: Dlaczego nie ma symetrii? 17.02.08, 22:31
                                Swietnie powiedziane:
                                "USA to jest kraj ktory zajmuje cala szerokosc jednego kontynentu. Jest tam
                                WSZYSTKO. Rowniny, doliny, gory, oceany, wielkie jeziora, rzeki, pustynie,
                                wielkie miasta, mosty, wspaniale autostrady, wiezowce.."

Sorry ale ja bym chętnie odwiedził tę część kontynentu tylko że, jak
                                powiedziałeś, USA ciągle go zajmuje.

A co do większych miast, mostów i wiezowców to widziałem większe,
                                nowocześniejsze i ładniejsze, oblepione złotem, a nie tekturą i styropianem
                                pomalowanym tylko na złoty kolor, w Azji (no bo do USA po wize nie będę czekać w
                                kilometrowych kolejkach i jeszcze płacić za kota w worku, a potem być uważanym
                                za zbrodniarza) A co do wspaniałych autostrad to w Niemczech mam najlepsze.

Ty jesteś czowiekiem z normalną pracą i... itd i dlatego niemiałeś problemu z wizą.
                                A mnie wizy dać nie chcieli, bo mam nienormalną pracę - pracuję dla
                                przyjemności, kiedy mi się chce, tam gdzie mi się chce i robie to co mi się
                                chce, nie muszę tego robić by zarabiać na życie, bo mnie na to stać - urzędnik
                                nie mógł tego pojąć.
                        • narcysia Re: Dlaczego nie ma symetrii? 16.02.08, 14:14
                          A dlaczego nie dodamy do tego Kanady? Sytuacja jest taka sama
                          • okooolo Re: Dlaczego nie ma symetrii? 16.02.08, 16:47
                            Mam tylko Kanadyjski paszport i wiza do Polski mnie kosztuje jakies $80...

A tak wogule to ja sie spotykam czasem z Polakami i musze stwierdzic ze
                            wiekszasc z nich to normalni, porzadni ludzie ...
                            sa i zli ale tacy to w kazdym narodzie ..
                            • czarnajama Re: Dlaczego nie ma symetrii? 17.02.08, 12:02
                              okooolo napisał:

> Mam tylko Kanadyjski paszport i wiza do Polski mnie kosztuje
                              jakies $80...

Nieprawda. Obowiazek zniesiony juz kilka lat temu. Ale Polacy dalej
                              potrzebuja wizy do Kanady ... jest mowa o zmiany, ale przepuszczam
                              ze w tej sprawie Kanada bedzie dzialac tylko w zgodzie z Stanami.
                              Moze Polska powinna dzialac tak jak Czylej, i wymagac platnosc "na
                              wzajemnosc" ale nie wymagac samej wizy od Amerykanow i Kanadyjczykow.
                        • ronin72 Re: Dlaczego nie ma symetrii? 16.02.08, 15:45
                          Bo w Polsce nie ma tylu nielegalnych imigrantów z USA
                        • indiced.spaces.live.com Wizy dla Amerykanów!!! 16.02.08, 22:29
                          Popieram, Amerykanie też powinni starać się o wizy do Polski, nas to nie zaboli,
                          bo tych amerykańców tyle co kot napłakał.
                          Do tego w mojej ocenie US chylą się ku upadkowi, nadchodzi u nich
                          najzwyczajniejszy kryzys.
                          Unia Europejska oferuje bogatą (o ile nie najbogatszą) mieszankę kulturową,
                          wyższe tempo rozwoju gospodarczego, standard życia na akceptowalnym poziomie, a
                          do tego Europa nie jest taka purytańska.
                          Osobiście leję na USA, nie mają nic czym mogliby mnie zainteresować, do tego nie
                          mogę ścierpieć ich wymowy

Ja domyślnie mówię lower-middle-class London akcentem, i ogólnie Brytyjsko, stąd
                          nie mogę ścierpieć płytkiego amerykańskiego, a sami amerykanie dziwnie się
                          patrzą na "nieswój" angielski...
                          Stąd preferuję UK niż USA... i wolę € lub £ niż zielońce....
                        • yellow_tiger Re: Dlaczego nie ma symetrii? 17.04.09, 10:20
                          1. Dlaczego obywatele USA moga wjechac do Polski bez wizy?
                          Dlatego, że 80-90% obywateli USA którzy przyjeżdżają do Polski to Polacy.

2. Dlaczego obywatele USA nie placa symetrycznie i proporcjonalnie do swego
                          PKB za wniosek wizowy?

Bo nie potrzebują wiz.

3. Dlaczego nie odsylamy z naszych lotnisk proporcjonalnie tyle obywateli
                          USA, ktorych oni odyslaja ze swoich? [ mozna nawet rzucac kostka, a co tam.
                          Wazne zeby wiedzieli jak to boli ]

No to by był strzał w stopę. Wyrzucać Polaków z Polski...

4. Dlaczego obywatele USA nie sa ponizani w naszej ambsadzie i konsultach?
                          [wprowadzic obowiazkowa rozmowe po polsku z konsulem ]

Bo jesteśmy cywilizowanym krajem.

Niech sobie Amerykanie robia co chca z wizami, wjazdem itd, ale nasz rzad
                          powinien stosowac zasade symetrii: jak Kuba bogu tak Bog Kubie.

Tyle, że w tej sytuacji to by było raczej jak Kuba Kubie...

Poza tym wydaje się całkiem rozsądne, że kraj ustala taką politykę wizową która
                          mu najlepiej służy, a zasada symetrii nie zawsze jest do tego celu odpowiednia.
                          Jakby nie patrzył my możemy jeździć na Ukrainę bez wiz a Ukraińcy niestety wizy
                          do Polski potrzebują.
                      • pklimas Re: Elektoratowi PISu nie da się wytłumaczyć 16.02.08, 15:09
                        Przypadek z rodziny.
                        Dziewczyna 25 lat, studia wyzsze na filologii angielskiej.
                        Nie byla nigdy w USA, o wize stara sie po raz pierwszy - odmowa.
                        Jej kuzyn 22 lata, po technikum samochodowym, angielskiego ni w ząb
                        ale jest fanem koszykowki, nigdy nie byl w USA, o wize stara sie po
                        raz pierwszy - otrzymuje.
                        Konkluzja.
                        Chcesz wize do USA? Musisz ukryc fakt znajomosci jezyka i posiadania
                        wyzszego wyksztalcenia.
                        • hexabc1 Re: Elektoratowi PISu nie da się wytłumaczyć 16.02.08, 18:25
                          pklimas napisał:

> Przypadek z rodziny.
                          > ...
                          > Konkluzja.
                          > Chcesz wize do USA? Musisz ukryc fakt znajomosci jezyka i
                          > posiadania wyzszego wyksztalcenia.

Gdybyś wiedział coś niecoś o statystyce, nie wyciągałbyś konkluzji
                          na podstawie jednego "przypadku z rodziny" :-)

• aelithe Re: Elektoratowi PISu nie da się wytłumaczyć 17.02.08, 21:58
                            dziewczyna lat 26 nauczyciel języka angielskiego w szkole + praca
                            dla porgramu unijnego znacznie powyżej kwot, kóre mogłaby zarobić w
                            USA odmowa, wyjazd do przyjaciłki z Chicago, z która pracowała 4
                            lata

mój kuzyn 30 lat jak wyżej bez zowodu wyjeżdza celem pracy na czarno
                            u wuja przebywającego w USA nielegnalnie - zgoda

ni przypiął nie przyłatał
                        • toberson Re:A mialy byc cuda Donalda"" 16.02.08, 21:41
                          Tusk nic nierobi tylko sie kluci z Prezydentem!!!
                      • krusnik02 Re: Elektoratowi PISu nie da się wytłumaczyć 16.02.08, 15:45
                        Zwykle nie odpowiadam na posty takich kretynów jak ty, ale tym razem zrobię
                        wyjątek. Za rządów PiS rozmowy o zniesieniu ruchu wizowego ze Stanami
                        Zjednoczonymi były na jak najlepszej drodze. Problem w tym że do władzy dorwały
                        się indywidua z PO i tak nakombinowały w polityce zagranicznej, a w
                        szczególności na linii stosunków Polska - USA ż e teraz Stanom Zjednoczonym nie
                        zależy na pozyskiwaniu przychylności Polaków - wolą myślące przyszłościowo
                        kraje, które chętnie będą współpracować. Dlatego twoja teoria, jakoby to przez
                        zwolenników PiS nie zniesiono wiz, wymaga raczej aktualizacji w oparciu o
                        rzeczywistość.
                        • w.groch Re: Elektoratowi PISu nie da się wytłumaczyć 16.02.08, 17:10
                          helmut_fon_fikmajster napisał:

> To co chciał przeprowadzić PIS
                          > - przywrócić wizy dla Myszek Miki
                          > i pseudopolonijnego zydostwa i esbecji
                          > będzie przez POkemonów i folksdojcza Donalda
                          > blokowane :(

krusnik02 napisał:

> Za rządów PiS rozmowy o zniesieniu ruchu wizowego ze Stanami
                          > Zjednoczonymi były na jak najlepszej drodze. Problem w tym że do władzy dorwały
                          > się indywidua z PO i tak nakombinowały w polityce zagranicznej, a w
                          > szczególności na linii stosunków Polska - USA ż e teraz Stanom Zjednoczonym nie
                          > zależy na pozyskiwaniu przychylności Polaków - wolą myślące przyszłościowo
                          > kraje, które chętnie będą współpracować.
                        • darekwa40 Re: Elektoratowi PISu nie da się wytłumaczyć 16.02.08, 17:49
                          Mieszkam w NY od 18 lat. Mam podwojne obywatelstwo. Mysle ze
                          rozumiem
                          prawo amerykanskie troche bardziej niz wiekszosc osob wyrazajace
                          swoje
                          poglady tutaj. Wydaje mi sie ze powinnismy spojrzec na ten problem
                          bez
                          niepotrzebnej zranionej dumy narodowej. Tylku z punktu widzenia
                          prawa
                          amerykanskiego. 25% dostaje odmowe wizy. Powody sa rozne, wiele z
                          nich
                          bez sensu, ale jest wysoce prawdopodobne ze z tych 25% odmow 24%
                          jest
                          uzasadnione. Niestety te odmowy maja wplyw na caly kraj - powoduje
                          to
                          wielu ludzi ktorzy chca przyjechac na wakacje musza stac po wize i
                          czasami dostaja odmowe (jesli naprawde chca pojechac na wakacje jest
                          to
                          nieslychanie zadkie). Wiele osob jest przekonanych o jakiejs teorii
                          spiskowej przeciwko Polakom. Nie istnieje zadna. Prawo opiera sie
                          na
                          scislych zasadach i musi byc przestrzegane. Ci wszyscy ktorzy mysla
                          ze
                          powinno byc inaczej uwazam i ze my Polacy powinnismy miec inne
                          przywileje jesli chodzi o wyjazd do Stanow nie maja zupelnie racji -
                          czemu akurat my, co jest tak wyjatkowego w naszym narodzie, ze
                          Amerykanie powinni nas traktowac inaczej? Jedna z osob pisze ze
                          Polska
                          powinna wprowadzic dokladnie te same zasady jesli chodzi o
                          Amerykanow.
                          Poza checia odwetu - czy ma to jakis ekonomiczny sens? Generalnie
                          do
                          Polski przyjezdza mala grupa Amerykanow. Polska nie jest bardzo
                          atrakcyjnym turystycznie krajem (wiem jest to szok dla wielu
                          ludzi..),
                          wiec utrudnianie przyjazdu tym ktorzy chca nas odwiedzic nie wydaje
                          sie
                          byc najlepszym pomyslem. Kazda z osob ktore przyjezdzaja ze Stanow
                          do
                          Polski wydaje pare tys. dolarow w ciagu pobytu (hotele, sklepy,
                          restauracje, muzea, pamiatki, itd.) Problem nielegalniej pracy
                          obywateli USA w Polsce nie istnieje. Symetria pomiedzy tymi dwoma
                          krajami nie istnieje i nie bedzie istniala dopoki zarobki nie beda
                          podobne. A wtedy na pewno nie bedzie wiz do Stanow. Bedac w
                          Stanach
                          przez 18 lat spotkalem wielu Polakow. Trudno wszystkich wsadzic do
                          tego
                          samego worka. W polskich dzielnicach - Greenpoint w NY(ktory znam
                          dobrze) to zbiorowisko imigracji zarobkowej. Twarze i charaktery
                          takie
                          jak z malych polskich miasteczek albo polskich wsi. Wielu ciezko
                          pracujacych ludzi, ale bez zadnych perspektyw. Wielu z nich ma
                          aboslutnie przerazajace poglady. Jest to grupa tych "turystow"
                          ktorzy
                          za ktoryms podejsciem w koncu dostali wize, albo przyniesli falszywe
                          dokumenty do ambasady zeby spelnic warunki dostania wizy. Dostanie
                          wizy
                          przez te grupe ludzi jest oczywiscie trudniejsze, co powoduje wysoki
                          poziom odmow. Amerykanie niestety nie moga podzielic polskich
                          obywateli
                          na tych ktorzy napewno jada do pracy i tych ktorzy chca byc
                          rzeczywiscie
                          turystami. Niestety ta mniejszosc ma negatywny wplyw na wszystkich.
                          Co jest dla mnie bardzo smutne to to ze Polacy nie potrafia sie
                          zupelnie
                          zorganizowac. Wiekszosc opinii - takze na tym forum ciagle wierzy w
                          teorie spiskowe, glupote Amerykanow, jakas nadprzyrodzona sile Zydow
                          ktorzy probuja zniszczyc Polakow, wyzszosc w stosunku do Murzynow,
                          Rosjan, itd., itp. Byc moze zamiast tak myslec moglibysmy spedzic
                          troche wiecej czasu na tym jak rozwiazywac problemy, a nie ciagle
                          narzekac. Jak to mozliwe ze inne narodowosci sa w stanie dolaczyc
                          do
                          programu a my nie? Co takiego zrobili ze tam sie znalezc.
                          Przestanmy
                          ciagle mowic cos sie nam nalezy bo jestesmy Polakami, wysylamy
                          wojska do
                          Iraku, Afganistanu, itd. Moze warto wreszcie pracowac nad tym
                          narodowym
                          cynizmem polegajacym na tym ze absolutnie wszystko co sie dzieje
                          jest
                          skierowane i zaplanowane przez wszystkich dokola przeciwko nam
                          Polakow.
                          Z calym respektem nie jestesmy tak wazni dla swiata jak sie nam
                          niektorym wydaje.
                          • indiced.spaces.live.com USA to nie RAJ...UE-Superpower! 18.02.08, 20:38
                            Rozumiem Twoje argumenty, obecnie się uczę nieco o amerykańskim systemie
                            prawnym, powiem tyle, że obecnie dziwi mnie chęć do wyjazdów do US, też
                            rozumiem, że amerykanie wydają odmowy nie tylko dla dobra swojej gospodarki ale
                            tez dla dobra tych ludzi którzy chcą wyjechać.

Osobiście, nigdy nie miałem ambicji wyjazdu do US. W całej zupełności wystarcza
                            mi UK, do tego, niestety, ale amerykanie kategorycznie źle odnosza się do osób z
                            brytyjskim akcentem!
                            Sam mówię tzw. lower-middle-class London Accent, który brzmi dość inaczej, i
                            spotykam się z jakiegoś typu niechęcią amerykanów w rozmowie, z resztą Polska i
                            Unia Europejska rozwijają się szybciej niż USA, stąd wnioskuję, że lepsza
                            inwestycją jest pracowanie i mieszkanie w Europie, szczególnie w UK gdzie można
                            np. uczestniczyć w wyborach miejscowych, czuć się prawie jak obywatel brytyjski...

Do moich obaw przed USA dochodzi jeszcze problem przemocy i dostepności broni,
                            który jest wyjątkowo widoczny akurat za oceanem, oraz restrykcyjny GOV. w USA i
                            purytańskie społeczeństwo, nie byłbym w stanie wytrzymać w USA. Wole poukładane
                            Zjednozone Królestwo, lub Rzeczpospolitą Polską, do tego ciągłe wojny w USA i
                            restrykcyjna polityka związana z marichuaną i lekkimi używkami...

Jednoczesnie podtrzymuję swoją opinię o wizach wzajemnych. Jednakowoż, będąc w
                            superpower Unii Europejskiej musimy akceptowac ten jednostronny ruch bezwizowy z
                            USA...chociaż USA są obecnie 17 partnerem handlowym Polski... i co roku oddalają
                            się o 1 czy 2 miejsca, nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla naszej
                            gospodarki, gdyż u nas tylko 40% to handel zagraniczny, co daje USA około 3-3,5%
                            eksportu, a 60% naszej produkcji to nasz rodzimy rynek. Więc wpływ ekonomiczny
                            USA na Polskę jest wręcz znikomy, radzę poczytac najnowszy 'Przegląd'...

Kolejna sprawa, upadający rynek nieruchomości i początki stagnacji za
                            Atlantykiem...kompletnie zdeprecjonowany Dollar, rezerwy walutowe i przyszłość
                            jest w Euro... a to My nie długo bedziemy miec Euro...

Co do turytyki, to amerykanów jest tyle co kot napłakał, samych Ukraińców do
                            Zakopanego w każda zimę przyjeżdża osiem razy wiecej, jak amerykanów do Polski
                            przez cały rok, Polska ich nie interesuje.

swoją drogą dziwne jest, że imigracja z Meksyku, mimo Kanału, straży,
                            wzmocnionych sił i murów....jest i to ogromna, cały ten Spanglish...

USA sa zbyt młode, zeby było co tam zwiedzać, nie ukrywajmy, Polska ma kilkaset
                            razy więcej zabytków, docenianych w Uni Europejskiej
                        • tornson Kolejny pastuch zakochany w USA! 17.02.08, 12:15
                          "myślące przyszłościowo kraje" to niby te co chcą się wiązać z upadającym
                          US-mocarstwem? HAHAHAHAHA!! ;oD
                    • 10svb Podziękować naszym kochanym rodakowm 16.02.08, 10:41
                      Którzy wyjeżdżają do USA na "wakacje" a zostają na całe życie (jak
                      ich urząd imigracyjny nie złapie).
                    • arek3001 Re: Polscy zldzieje musza zostac w domu 16.02.08, 10:58
                      Proponowałbym buraku trochę więcej szacunku dla ludzi zamieszkujących Podlasie i
                      resztę terenów wschodnich Polski.Ludzie tu mieszkający nie różnią się niczym od
                      Ciebie ciołku.Zresztą treść wypowiedzi sama mówi za siebie
                      • ajmax Re: Polscy zldzieje musza zostac w domu 16.02.08, 11:35
                        Różnią się. Wszyscy ludzie się różnią. Każdy człowiek jest inny i to
                        jest piękne. Równość ludzi jest tylko komunistyczną propagandą.

Tylko do niektórych nie dociera, że trzeba mieć pieniądze na przelot
                        i pobyt w USA.
                    • wasz_idol Re: Polscy zldzieje musza zostac w domu 16.02.08, 12:13
                      Dokładnie. Polska B cały czas przynosi nam, europejczykom, wstyd
                      • policek Re: Polscy zldzieje musza zostac w domu 16.02.08, 16:29
                        Żałosny mały głupcze, jakim ty jesteś Europejczykiem? Przeczytaj to co napisałeś
                        i pomyśl. Nic nie przychodzi do pustego pudła? Nie przejmuj się po wielu
                        wytrwałych próbach też będziesz tak jak inni ludzie, ale pamiętaj, musisz się
                        bardzo starać. Nie chcę wdawać się z tobą w żadną polemikę, ja po prostu chcę ci
                        pomóc. By the way, nie mieszkam na Wschodzie. Bez odbioru.
                      • tornson To co przynosi Polsce wstyd, 17.02.08, 12:22
                        to nie Podlasie i Polesie, ale fakt tolerowania takich dysproporcji jakie są
                        pomiędzy tzw. Polską A i B. Kraj który toleruje takie dysproporcje rozwojowe i
                        chce je jeszcze pogłębiać (jak robi to Polska) to gó..any syf nie państwo!
                    • kretowski Dlaczego mnie obrażasz? 16.02.08, 12:37
                      Ja jestem mieszkańcem Lublina, jednego z najpiękniejszych miast Polski a ty
                      pewnie jakimś znajduchem spod Szczecina, z PEGEERU, i dlatego się sadzisz?
                      • ciagciulaciag Obraża cię bo jesteś hoojem! 16.02.08, 21:48
                • kauzyperda Widzicie polskie pachołki? 17.02.08, 06:14
                  Wysyłacie wojsko na śmierć za chamerykańskiego pana żeby mu się
                  przypodobać; mordujecie cywilów w afganistanie, plujecie na europę
                  która daje wam miliardy EUR bo pluć wam każe wasz amerykański pan.

A on i tak uważa was za podludzi niegodnych nawet wastąpić na jego
                  parszywą ziemię. O tak, kochajcie USA, popierajcie USA,
                  udowadniajcie dalej że Polak = debil.
            • helmut_fon_fikmajster Wprowadzić_Wizy_Dla_Myszek-Miki_i _Donalda__:)!!!!! 16.02.08, 09:12
              W USA profitują
              mafijni zydo-komuniści i esbecy
              tacy jak Mazur
              którzy w III RP osiedlali się w usa

i którzy w ramach rozwalania Państwa Polskiego
              i łatwej możliwości zakładania numerycznych kont -
              dla łapów z rozkradania Polski

oraz dla komunikowania się z
              osadzonymi tam swoimi dziećmi (Cimoszenka)
              zniesli wizy dla Myszek Miki :(

To co chciał przeprowadzić PIS
              - przywrócić wizy dla Myszek Miki
              i pseudopolonijnego zydostwa i esbecji
              będzie przez POkemonów i folksdojcza Donalda
              blokowane :(
              • colage Re: Wprowadzić_Wizy_Dla_Myszek-Miki_i _Donalda__: 16.02.08, 09:40
                Jesli nie mozesz wyjsc na powietrze, bo to nie godziny spacerów, przynajmniej
                otworz okno. A potem porozmawiaj z lekarzem, zeby jednak zmienil tabletki. Nic
                wiecej chyba nie moge dla ciebie zrobic.
              • pos3gacz Re: Wprowadzić_Wizy_Dla_Myszek-Miki_i _Donalda__: 16.02.08, 10:19

> W USA profitują
                > mafijni zydo-komuniści i esbecy
                > tacy jak Mazur
                > którzy w III RP osiedlali się w usa
                >
                > i którzy w ramach rozwalania Państwa Polskiego
                > i łatwej możliwości zakładania numerycznych kont -
                > dla łapów z rozkradania Polski
                >
                > oraz dla komunikowania się z
                > osadzonymi tam swoimi dziećmi (Cimoszenka)
                > zniesli wizy dla Myszek Miki :(
                >
                xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                A poza Tobą to wszyscy w domu ZDROWI.???
            • ryszard_michalicki Ile USA jest w POLSCE ?? 16.02.08, 10:41
              USAńczyków olać się nie da.

Może ktoś odpowie na pytanie: Ile mld dolarów jest zainwestowanych
              w Polsce ??

Reszta staje się jasna.... jeśli chodzi o tarczę i wszystko...
              • tornson USA zainwestowała w Polsce mniej więcej tyle 17.02.08, 12:24
                co Holandia. Liczy się też jakość inwestycji, a te Amerykańskie to najgorszy syf
                w rodzaju MacDonalds czy tzw. Montowni im. Balcerowicza.
            • gs-arts.net Re: olac USA Wrecz nawet osrac to bankrutujace 16.02.08, 14:04
              dno
            • sajjitarius Re: olac USA 16.02.08, 15:13
              No tak, powolywanie sie na slaba walute amerykanska by udowodnic Amerykanom mala
              atrakcyjnosc turystyczna Stanow...to potrafi wymyslec tylko nasz krajan znad
              Wisly...a pozniej sie dziwi, ze Amerykanie o Polakach dowcipy
              opowiadaja...dlaczego dla Francuzow, Anglikow i Niemcow, slaby dolar amerykanski
              jest doskonala okazja by Stany zwiedzic, a dla Polaka jest to PIERWSZY, wydaje
              sie ze ZASADNICZY powod by USA omijac ? Moi znajomi z biura lataja do Nowego
              Jorku na zakupy weekendowe bo im sie to oplaca, a Polak jak zwykle
              cwaniaczy...on do kraju ze slabsza (tymczasowo) wlauta nie pojedzie...on jezdzi
              tylko tam gdzie waluta silna...bo tak lubi wydawac te pieniadze...
            • eres39 Kundle zerwaly sie z lancucha i ujadaja ... 16.02.08, 15:58
              Zanim wylejesz litry zolci na Hameryke , pomysl , ze taka
              sama polityke wizowa prowadzimy wobec Ruskich , Ukraincow itd.
              Hameryka pada ??? Cos ciezkiego z pewnoscia spadlo Ci na
              Twoj pusty leb.Jestes szczesliwym Europejczykiem ? Cieszysz
              sie z mocnej zlotowki ? No faktycznie , masz powod do dumy -
              Europejska drozyzna . Wyobraz sobie ,taka oto bajeczna
              sytuacje ... Zarabiasz 3000 zlotych . Twoja zona nie pracuje.
              Wynajmujecie 3 pokojowy domek z duzym yardem. Splacasz kredyt
              za samochod. Nie oszczedzacie sobie na niczym .Wycieczka - no
              problem . Ekstra elektronika - no problem ....itp , itd . To nie
              bajka , to Hameryka . I pomyslec , ze tez tak moglismy zyc
              w Polsce . Niestety , dalismy sie oczarowac dotacjami z Unii .
              Bye , bye antyhamerykancu
            • hankrearden Nastepny Intelektualysta sie znalazl 16.02.08, 21:48

To chodzi i wizy turystyczne, co ma do zwiedzania waluta czy warunku w EU? Jesli
              waluta slaba, to chyba zwiedzanie wypadnie Ci taniej.

ex napisał:

> ich waluta jest slaba, ich gospodarka pada, UE oferuje duzo wieksze warunki i
              > korzysci. nie widze zadnego powodu dla ktorego byloby to cos na czym powinno na
              > m
              > zalezec.
          • wami41 Re:Swoj, swojego od razu rozpoznaje 16.02.08, 10:07
            realgniot napisała:

> weather2 napisał: ...
            >
            > Ale co ty gadasz, w Brazylii czułem się o wiele bezpieczniej niż w
            Stanach. Nie
            > generalizuj, bo Sao Paulo, czy Rio to nie cała Brazylia.

Swoj, swojego od razu rozpoznaje. Brazylia(druga) stala sie rowniez
            Polska.
        • awok byłaś (-eś) na Zachodzie w parkach? 16.02.08, 09:54
          NYC wysiada...
      • pklimas Gdyby to sie zdarzylo pol roku 16.02.08, 08:55
        temu - winni byliby Kaczynscy.
        Kto jest winny teraz?
        Tez Kaczynscy.
        • sumienie.lk Re: Gdyby to sie zdarzylo pol roku 16.02.08, 09:10
          Tak, teraz też Kaczyńscy... hehehe
          Idiotą jest ten, kto uważa, że to co się dzieje w Rządzie (PO) lub
          nierządzie (PiS) RP ma wpływ na decyzje wizowe za oceanem. Tam się
          liczy tzw. lobby, czyli tamtejsi Dochnale. Jak nie odpowiednio
          silnego lobby to nie ma oczekiwanych decyzji. I to by było na tyle.
      • mysikot Właźcie polaczki jeszcze bardziej do d. ("tarcza") 16.02.08, 18:08
        a nagroda, jaką zwykle traktuje się natrętnego ratlerka jest w zasięgu buta
        JWPana. Najgorsze że wszystkie rządy 3 i 4 RP solidarnie prześcigają się w tym
        lizusostwie.
        Wprowadżcie $ 100 opłaty od wjazdu do Polski, oraz wizy - ale nie dla turystów,
        tylko dla biznesmanów, menagerów oraz - przede wszystkim - "dyplomatów" i
        rozmaitych szpionów od których aż się roi w każdej ambasadzie USA, a może będzie
        jakiś efekt.
        Druki można wziąć gotowe z konsulatów amerykańskich, tłumacząc je dosłownie na
        polski. A są tam interesujące pytanka, m.i. o przynależność do partii
        nazistwoskiej, etc.
        Ale wy jak zawsze wolicię się płaszczyć przed silnym, kopiąc jednocześnie
        leżącego - patrz stosunek polactwa do np. Rumunów czy Ukraińców. Jak Kuba Bogu...
      • alex-alexander Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 17.02.08, 16:42
        No wlasnie, po co tam jechac? Chlac wodke mozna w kraju, bezkarnie
        krasc i napadac tez. A w USA policja stosuje zero tolerancji. Wiec
        lepiej zostac w kraju, gdzie policja jest wyjatkowo nieudolna.
    • jerzy.zywiecki Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie P.. 16.02.08, 07:32
      Czy tam chcemy jechać,czy nie to już inna sprawa.Tu chodzi o jakieś
      zasady.O poszanowanie partnera.Widać partnerem nie jesteśmy,tylko
      dyspozycyjnym sługusem.Ale swą polityką widać zasłużyliśmy sobie na
      taki traktowanie.
      • aron2004 Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 16.02.08, 07:38
        75% Polaków dostaje wizy, tak że nie wiem gdzie tu złe traktowanie.
      • erg_samowzbudnik Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 16.02.08, 07:39
        Dajmy sobie spokój z tymi wizami .Wprowadzić wizy dla obywateli USA
        i bedzie normalnie .Do USA za chlebem nie warto jechać .Ludzie
        Europa nasza czeka . W polsce jak ktoś chce też może dobrze
        zarobić.Niech sie Jankesi wypchaja ze swoimi wizami. Jezeli to jest
        prawda o czym mowa w artukule to znaczy że sobie kpią z nas w żywe
        oczy.
        • and_rzej Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 16.02.08, 09:20
          Kochani ludzie, tu jest mowa o wizach TURYSTYCZNYCH, nie piszcie zatem o
          zarabianiu na chlew w USA, bo aby tam pracowac trzeba miec pozwolenie na prace.
          Wiza turystyczna do pracy nie upowaznia.

Nie wypisujcie ze zniesienie wiz jest do niczego potrzebne. Jesli lece z Polski
          do Ameryki Poludniowej, to najczesciej najtansze rozwiazania sa z przesiadka w
          Nowym Yorku lub okolicach, ale zeby przesiasc sie na lotnisku w USA trzeba miec
          wize turystyczna. Tak, tak, trzeba sobie zrobic cala wycieczke do Warszawy po
          wize -marnowac czas, pieniadze i newry. Alternatywa pozostaja zwykle drozsze
          loty bezposrednio z Europy z pominieciem USA. Dla przykladu, w 2006 lecialem do
          Ekwadoru: cena KLM przez Amsterdam 4800PLN, cena przez Newark 2800PLN.
          Absolutnie nie mialem czasu aby zrobic wize do USA i skorzystac z tanszego lotu.
          • d.o.s.i.a Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 16.02.08, 14:34
            Umowienie sie w ambasadzie i wyrobienie wizy amerykanskiej to kwestia tygodnia,
            dwoch... Wiec jesli planowales wyprawe do Ekwadoru na trzy dni przed wylotem, to
            rzeczywiscie mogles nie zdazyc, ale w normalnych okolicznosciach raczej bys zdazyl.
            • and_rzej Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 17.02.08, 00:13
              Dosia, moje okolicznosci nie maja wiekszego znaczenia przy przekazie jaki
              zawarlem w wiadomosci.

Jesli Cie jednak one interesuja: do Polski przylecialem tuz przed Wigilia 2005,
              a wyjazd do Ekwadoru mialem na poczatku stycznia. Podczas tego prawie
              dwu-tygodniowego pobytu w Polsce mialem do zalatwienia mase innych rzeczy, m.in.
              zrobienie wizy do Ekwadoru - paszportu chyba nie moglem rozdwoic i pojsc z jego
              kawalkiem do ambasady USA.

Twoim zdaniem wszystko przebiega w tzw. normalnych okolicznosciach? (czymkolwiek
              one sa)
              • d.o.s.i.a Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 17.02.08, 01:49
                Z Twojej wypowiedzi wynika, ze nie mieszkasz w Polsce - dlaczego nie wystapiles
                o wize amerykanska w kraju, w ktorym mieszkasz skoro wiedziales, ze lecisz do
                Ekwadoru? Chyba, ze rzeczywiscie byla to podroz zupelnie nieplanowana.
                Ale przekaz rozumiem.
                Sama, mimo wszystko uwazam, ze Stanom wcale nie musi zalezec, zeby caly Rzeszow
                sie tam przeprowadzil... Bez wzgledu na Twoja chec latania do Ekwadoru przez
                Nowy Jork.
                • and_rzej Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 17.02.08, 18:59
                  W pelni sie zgadzam ze bez wzgledu na moja chec przesiadania sie w USA
                  Amerykanie nie musza sie zgadzac na to aby caly Rzeszow latal do nich pracowac.
                  Co wiecej, bardzo bym sie cieszyl zeby ci ludzie przestali latac do nielegalnej
                  pracy w USA. Moga legalnie pracowac w UE (argumenty o 'tradycji' pracy w USA sa
                  slabe), a do USA lataliby osoby z uczciwymi intencjami. Duzo forumowiczow
                  napisalo ze wizy do USA nie sa do niczego potrzebne. Owszem sa potrzebne -
                  jednen z przykladow podalem. Jednakze, absolutnie nie oczekuje od USA ze
                  'wcisna' Polske w program antywizowy na sile. Argumenty ze powinni zniesc wizy
                  za bycie sojusznikiem w Iraku, Afganistanie czy za tarcze antyrakietowa sa
                  nietrafione. I tak juz byli chojni podwyzszajac prog odrzuconych wnioskow z 3 do
                  10%.
        • maniakon popieram pomysl wprowadzenia wiz dla amerykanow 16.02.08, 10:43
          szczegolnie polonusow, ktorzy teraz pakuja dobytek na statki zeby
          wracac, poza tym to kraj szalencow czego dowodzi przypadek busha
          • yola13 Re: popieram pomysl wprowadzenia wiz dla amerykan 17.02.08, 22:46
            większośc Polaków która siedzi w Stanach ma podwójne obywatelstwo
            wiec obywatel Polski mój drogi nie moze ubiegac się o wize wjazdową
            do Polski, to chyba logiczne
    • neuronick Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie P.. 16.02.08, 07:37
      NIECH WIĘC BUDUJĄ TARCZĘ W CZECHACH I NA WĘGRZECH
    • colage Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 16.02.08, 07:57
      Skoro GWB poswiecil naszemu sloneczku karpat, najjasniejszemu lechowi I
      kocurzastemu piec minut swego cennego czasu na to, by porozmawiac z nim w drodze
      z Gabinetu Owalnego do toalety, a kocurzasty uznal to za wspaniale osiagniecie
      polskiej dyplomacji (koniec z dyplomacja na kolanach!), to co sie dziwic, ze
      maja nas gdzies. Podziekujcie kaczkom.
      • prawdziwek1 Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 16.02.08, 08:17
        colage-podziękować trzeba naczelnemu SOLIDARUCHOWI p. L.Wałęsie który bodajże w
        roku 1991 zniósł jednostronnie wizy dla amerykanów.Wizy wspaniałomyśnie miały
        być wystawiane dla Polaków za symboliczną opłatą.Co się okazało poddańczy gest
        p.L.Wałęsy spowodował poniżenie Polaków-opłaty za wnioski wizowe są ciągle
        podwyższane a Polaków traktuje się jak podludzi.
        • mrzorba Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 16.02.08, 11:12
          Walesa to przeciez agent SB i jednoczesnie CIA. Zaden z niego
          Polak... :(
      • literka_m Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 16.02.08, 08:24
        co sie dziwicie ? jak widac, kraje gdzie liczba cwaniakow spadla nie beda mialy
        problemow z wczasami w usa.

2 lata temu ubiegalem sie o wize - wyjazd sluzbowy. nie zalezalo mi (moze
        dlatego ja dostalem ;) ) ale ja nie o tym. przyjrzalem sie osoba czekajacym w
        ambasadzie... no coz, ja wiem, ze osob nie ocenia sie po wygladze, ale polowa to
        bazarowe cwaniaki ktorych kazdy z nas balby sie spotkac wieczorem na ulicy. ja
        sie amareykancom nie dziwie

jeszcze inny aspekt, jak to jest, ze z takiego podhala jedzie zarabiac na drugo
        koniec swiata gdzie poki co, po powrocie przy 1$=2,5 zł majatku nie
        przywiezie. a wystarczy spakowac manele i przejechac 150 km do krakowa, albo
        lepiej kilkaset do innego wielkiego miasta i robota czeka ?
        • rasklaat Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 16.02.08, 12:20
          widocznie w USA zarobi tych dolarów więcej niż w Krakowie. Budowlańcy (zwłaszcza cieśle) z Podhala są bardzo cenieni na świecie. Są najlepsi.
    • allspice Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie P.. 16.02.08, 08:15
      Niech zyje przyjażń polsko-amerykańska.Niech żyje!:))) A do szczęścia
      brakuje nam tylko tarczy i spadającego satelity. Dziękujemy
      pRezydentowi i jego dobrym doradcom. Czy pisałam,niech żyje przyjażń
      polsko-amerykańska?:)))
    • q_vw Nie pojadą, bo PiS nic nie robił 16.02.08, 08:17
      Jak widać, przez dwa lata rząd PiS nie uznał za stosowne zająć się sprawą... po
      co, wiemy już, że zajęci byli topieniem i rozjeżdżaniem laptopów tudzież
      zagłuszaniem pielęgniarek czy innymi, arcyważnymi działaniami, ważnymi wyłącznie
      dla PiS. Tak na marginesie, wynika z artykułu, że największy odsetek odrzucanych
      podań pochodzi z terenów, gdzie dominuje tradycyjny elektorat PiS... może nie
      chcieli ich się z kraju pozbywać ? ;)))
      • krusnik02 Re: Nie pojadą, bo PiS nic nie robił 16.02.08, 15:51
        q_vw napisał:

> Jak widać, przez dwa lata rząd PiS nie uznał za stosowne zająć się sprawą... po
        > co, wiemy już, że zajęci byli topieniem i rozjeżdżaniem laptopów tudzież
        > zagłuszaniem pielęgniarek czy innymi, arcyważnymi działaniami, ważnymi wyłączni
        > e
        > dla PiS. Tak na marginesie, wynika z artykułu, że największy odsetek odrzucanyc
        > h
        > podań pochodzi z terenów, gdzie dominuje tradycyjny elektorat PiS... może nie
        > chcieli ich się z kraju pozbywać ? ;)))

Widzę, że debilizm na tym forum się szerzy. Wszystko było na dobrej drodze z
        wizami do czasu, gdy wasz minister spraw zagranicznych pojechał do USA i nagadał
        głupot ws. tarczy antyrakietowej. Amerykanie wolą poczekać na powrót do polskiej
        polityki władzy z jajami, która nie kłania się Ruskim i Niemcom. W tej chwili
        nie mają za co nagradzać Polaków a tym bardziej ich rządu, który chyba w końcu
        zrozumiał, że w rządzeniu nie wystarczy naobiecywać - trzeba też coś robić.
        • w.groch Re: Nie pojadą, bo PiS nic nie robił 16.02.08, 17:14

• xnonorx ...a łyżka na to:.... 16.02.08, 08:17
      To tak sie pchamy w tylek Amerykanom, ze zeby byli zadowoleni to
      polski rzad by byl gotowy rozstrzelac pokazowo kilku przeciwnikow
      tarczy w Polsce, a do Afganistanu wyslac całą Straz Miejska i
      wszystkich poslow PISu i PSLu, a tu nic?!
      Amerykane swoich przepisow sie trzymaja i maja gdzies sentymenty -
      jakie to nieslowianskie ( i pewnie dlatego niezrozumiale). W
      normalnym kraju zaczyna sie wtedy korygowac polityke, a w Polsce -
      przygotowuje sie dodatkowa cyterne wazeliny.
      P.S.
      Jest propozycja mszy w intencji upadku satelity na pewien cyrk na
      ul. Wiejskiej podczas obrad nad przyznaniem poslom dodatkowej pensji
      (gwarancja stuprocentowej frekwencji). Istnieje niewielkie
      prawdopodobienstwo, ze nowi zaczna sensowniej dzialac.
    • xnonorx ...a łyżka na to:.... 16.02.08, 08:18
      To tak sie pchamy w tylek Amerykanom, ze zeby byli zadowoleni to
      polski rzad by byl gotowy rozstrzelac pokazowo kilku przeciwnikow
      tarczy w Polsce, a do Afganistanu wyslac całą Straz Miejska i
      wszystkich poslow PISu i PSLu, a tu nic?!
      Amerykane swoich przepisow sie trzymaja i maja gdzies sentymenty -
      jakie to nieslowianskie ( i pewnie dlatego niezrozumiale). W
      normalnym kraju zaczyna sie wtedy korygowac polityke, a w Polsce -
      przygotowuje sie dodatkowa cyterne wazeliny.
      P.S.
      Jest propozycja mszy w intencji upadku satelity na pewien cyrk na
      ul. Wiejskiej podczas obrad nad przyznaniem poslom dodatkowej pensji
      (gwarancja stuprocentowej frekwencji). Istnieje niewielkie
      prawdopodobienstwo, ze nowi zaczna sensowniej dzialac.
    • matt7893 Deportacja za znaleziony paszport RP wewnatrz USA 16.02.08, 08:26
      Attn: Polonia Ogolnoswiatowa, Ziomkostwa Polskie etc.

Szanowny Panie /Pani

Zalaczona jest kopia szkicu mojego artukulu do Prasy
      Polskiej i Polonijnej ktora
      moze Pana Zainteresowac:

Jechalem 8 czerwca tego roku wlasnym samochodem z
      Logan (kolo Salt Lake City)
      w stanie Utah gdzie mieszkam (zamierzalem zlozyc do
      INS petycje emigracyjna po wizie pracowniczej H1B
      nawet z koniecznosci opuszczenia USA
      w celu legalizacji statusu a bylem na wizie B1 ) do
      Calgary w Kanadzie w prowincji Alberta.
      Dojechalem do przejscia granicznego w Coutts/Sweet
      Grass w stanie Montana, jednego
      z niewielu w ktorych strona Kanadyjska i Amerykanska
      dziela ten sam budynek.
      Najpierw urzednicy emigracyjny Kanady zabronili mi
      wjazdu na terytorium Kanady
      z powody braku waznej wizy (nie przejmowalem sie ani
      wiza Kanadyjska ani USA poniewaz
      Polska prasa podala (Nowy Dziennik okolo 25 Marca ) ze
      Polska jest krajem VWP (Visa Waiver Program czyli
      bezwizowym jak reszta Unii Europejskiej)
      od lutego bierzacego roku a wiec tez nie podlega
      wizowaniu przez Kanade.
      Moja wiza turystyczno-biznesowa tylko wygasla 9
      miesiecy przed ta data (zatrzymania).
      Strona Kanadyjska oddala mnie stronie amerykanskiej
      gdzie kazano mi czeka
      5 godzin na przelozonego w zamknieciu.
      Po kilku godzinach urzednik emigracyjny aresztowal
      mnie na podstawie artykulu 236
      (zachowalem milczenie)
      Imigration and Naturalization Act i zostalem
      przewieziony do aresztu w Shellby,
      a po trzech dniach do aresztu w Boulder kolo Heleny w
      stanie Montana.
      Nastepnie kombinacja samolotow i autobusow zostalem
      przewieziony do sadu
      imigracyjnego we Florencji w stanie Arizona.
      25 czerwca poprosilem sedziego imigracyjnego o
      dobrowolny wyjazd z USA
      i 27 lipca przewieziono mnie na lotnisko towarowe w
      Santa Ana w stanie California
      gdzie samolotem KLMu wywieziono mnie do Amsterdamu.

Nie rozumiem agresywnosci sluzb emigracyjnych USA
      przeciwko mojej osobie tzn
      aresztowania przez USA przy WYJEZDZIE (SIC !!!) ZE
      Stanow Zjednoczonych i wlasnym samochodem w czasie
      legalizacji
      ustaw umozliwiajacych nie legalnym emigrantom
      pozostanie w USA,
      czlonkostwa RP w Unii Europejskiej oraz braku innych
      narodowosci Unii
      Europejskiej w aresztach deportacyjnych USA, a takze
      posiadania domu i
      sposobu podrozowania - odcieto mnie od domu i
      wlasnosci w USA - jadac na
      jeden dzien do Kanady "w bamboszach" znalazlem sie po
      dwoch miesiach
      aresztu na Okeciu odciety od domu.
      Jestem z wyksztalcenia naukowcem (i swiatowej slawy)
      nie pracowalem nigdy w USA
      nie legalnie ani poza zawodem.
      Do USA wjechalem na wizie F-1 nastepnie pracowalem
      na wizie H1B i wielokorotnie podrozowalem na wizie
      B1/B2.
      Skonczylem w 1991 roku Politechnike Warszawska a
      nastepnie po wyslaniu okolu
      25000 listow do wszystkich uczelni na swiecie i zdania
      amerykanskiej
      matury GRE i TOEFL udalo mi sie dostac na studia
      (PhD - doktorat) na Uniwerytet Rochester w Stanie NY.
      W USA znalazlem sie naprawde z nedzy i przez przypadek
      poniewaz przyjeto tez na Uniwerytet
      Lancaster w UK ale z powodu braku czlonkostwa RP w
      Unii Europejskiej rzadano
      ode mnie oplaty za czesne ktorej mozna uniknac w USA.
      Mimo ze podrozuje na Paszporcie RP mam rowniez
      obywatelstwo RFN i
      drugie miejsce zamieszkania w Niemczech.

W areszcie sadu emigracyjnego we Florencji bylem
      jedynym z dwoch Polakow
      na okolu 200-500 latynosow dziennie aresztowanych za
      przekraczanie granicy Meksyku
      "na czarno" co oczywiscie powieksza moje
      niezrozumienie sytuacji.

Dostarcze innych informacji jak kopie domumentow
      deportacyjnych lub zdjecia
      satelitarne objektow w ktorych mnie przetrzymywano
      jesli beda przydatne.

Maciej (Matt) Kalinski
      • and_rzej Re: Deportacja za znaleziony paszport RP wewnatr 16.02.08, 09:32
        Matt, mam pytanie, co ty chlopcze paliles?
        • zorro_zx Re: Deportacja za znaleziony paszport RP wewnatr 16.02.08, 12:00
          and_rzej napisał:

> Matt, mam pytanie, co ty chlopcze paliles?

Taa, znów bełkot Matt'a Kalinskiego...
      • antoni61 Re: Deportacja za znaleziony paszport RP wewnatr 16.02.08, 09:36
        Matt 7893 - czytam twoje wypociny i płaczę jak to traktują ludzi ( bo Polakiem
        nie będę Cię nazywał ) nasze słoneczko za oceanem. A spłaciłś koszt nauki
        pobrany w Polsce ? Jak nie to pośpiesz sie bo my będziemy Ciebie ścigać i
        deportować !
      • bylystudent (i światowej sławy) 16.02.08, 11:44
        matt7893 napisał:

> Attn: Polonia Ogolnoswiatowa, Ziomkostwa Polskie etc.
        >
        > Szanowny Panie /Pani
        >
        > od lutego bierzacego roku a wiec tez nie podlega
        ~~~~~~~~
        > Jestem z wyksztalcenia naukowcem (i swiatowej slawy)
        > nie pracowalem nigdy w USA
        > nie legalnie ani poza zawodem.
        ~~~~~~~~~

Cudownie, cudownie.
    • mieszaniec-zopola Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie P.. 16.02.08, 08:28
      A durni Polacy wystawiają swoje tyłki za USA w Ameryce i
      Afganistanie, kupują latający złom F-16 bez offsetu, proszę sięaby
      zainstalować w Polsce system obrony USA przed ruskimi rakietami i
      odczuwają nieopisaną radość z włażenia USA w tyłek. Nie wiem gdzie
      ten amerykański tyłek, ale niebawem z niego wystawać będzie tylko
      półwysep Helski to pewna.
    • emeryt21 Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie P.. 16.02.08, 08:29
      Wizy byly,sa i beda obowiazywaly Polakow.Rzad polski wlazi w d.. tym
      z za oceanu i takie sa rezultaty.Polacy ze "sciany wschodniej"
      zawsze jezdzili za chlebem i tej tradycji nie zmieni sie nawet w
      jednym pokoleniu.Moi "przodkowie" wyjezdzali juz 150 lat temu i
      jezdza do dzisiaj.Tam czuja sie u siebie.Zachodnia Europa to cos
      sztucznego dla nich.
      Wielu z nich "zdobywa" obywatelstwo i kolejne pokolenia maja juz
      latwiej.Niech wiec wizy beda,bo napcha sie tam wielu przypadkowych.
      • vaterlandnl Re: Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie 16.02.08, 09:55
        Cale to oburzenie Polakow na USA jest conajmniej smieszne. Tym bardziej, ze
        udowadnia iz wiekszosc wpisujacych sie na tym forum ma problemy z rozumieniem
        czytanego tekstu i rozumieniem rzeczy w ogole. Nie powinno mnie to dziwic.
        Mialem okazje leciec z Warszawy do Nowego Jorku z rodakami ze sciany wschodniej.
        Burak buraka burakiem popedza - tylko tam mozna was okreslic. Pchacie sie gdzies
        gdzie was nie chca jak wszy. Zachowujecie sie jakbyscie dopiero co odeszli spod
        budki z piwem i oczekujecie ze ktos was bedzie powaznie traktowal. Jestescie
        holota, wiec ludzie traktuja was jak holota. Skoro w wiekszosci to ludzie z
        Podlasia i Podkarpacia zwracaja sie o wizy (gdy wiadomo, ze polowa rodziny juz
        NIELEGALNIE przebywa w USA na "wczasach") to jest oczywiste, ze Amerykanie,
        ktorzy glowy na karku maja, nie beda was wpuszczali do USA, bo baranow juz im
        wystarczy.
        • mrzorba 90% Amerykanow to straszny prymityw! 16.02.08, 11:15
          Tyle, ze oni sie w ogle nie ruszaja ze swego stanu i nie maja
          pojecia, ze istnieja inne panstwa niz USA, Kanada i moze ew. Meksyk
          i W. Brytania... :( W lokalnej prasie w USA w ogole nic nie ma o
          zagranicy, najwyzej o tym, co sie dzieje w Washington DC!
        • kretowski A co to są Polacy ze ściany zachodniej? 16.02.08, 12:45
          To jest dopiero Kultura Pełną Gębą!
          Złodziej i bandyta na złodzieju i bandycie
    • piesek.leszek Irak, Afganistan, tarcza, F-16 - DYMAJĄ NAS !!! 16.02.08, 08:50

• pierot6 USA , traktuje Polskę,jak IV RP !!! 16.02.08, 08:51
      Aż ostatni kaczor zniknie!
    • radoslawdobry 80% z Podhala, Rzeszowszczyzny i Podlasia 16.02.08, 09:01
      Jednym słowem 4 z 5 odmów "załatwia" bastion pisowczyzny. Ten
      obszar głębokiej prawdy, sprawiedliwości i wiary.
      Nie ma się co dzwić, że bliźniacy nie kwapili sie do podjęcia
      jakichkolwiek skutecznych kroków w celu zniesienia wiz. A tak
      pyszczeli na SLD, że zniesienia nie załatwiło. Z tym, że przed
      przystąpieniem Polski do UE liczba odmów sięgała 35%.
    • darkraj Miliony Polakow zastanawia sie 16.02.08, 09:01
      ================================= nad wlazidupstwem kolejnych ekip
      rzadowych w stosunku do Jankesow.
      Wielu zna te przyczyny, ale medialnie nie odwazy sie nikt tego
      glosno i wyraznie powiedziec.

Polacy maja krotka pamiec, i zmanipulowani klepia bogoojczyzniane
      formulki o "wywalczonej" rzekomo "niepodleglosci".
      To, co Nam zaoferowano, i co musimy dzisiaj tolerowac, to zadna
      martyrologia.
      Ta "wolnosc" zostala nam niejako wykupiona dzieki finansowej pomocy
      Stanow Zjednoczonych w dzialalnosc i "koszty" podziemnego etosu.

Najwazniejszym (bo jedynym mozliwym w ty czasie) posrednikiem
      przekazania cos okolo 200 milionow dolarow na "dzialalnosc
      zwiazkowa" byly "charytatywne" banki watykanskie.
      To sa oficjalne dane.

A jakie sa nieoficjalne profity z mozliwosci calkowitego przejecia
      zachodnich depozytow bankowych po 1989 roku?
      Na ile miliardow (obecnych) zlotych mozna ocenic benefity z
      umozliwienia przejecia lukratywnych galezi gospodarki do prywatnych
      kieszeni?
      Bez wplywow finansjery amerykanskiej byloby to niemozliwe.

Teraz przyszedl czas rozliczen i zaden polski rzad nie moze nawet
      kiwnac palcem.
      Jestesmy i dlugo bedziemy dluznikiem (wasalem) Wielkiego Brata,
      chociaz dla wiekszosci z nas to byl noz w plecy.
      Bo co nam daly poetosowa wolnosc w Polsce, kazdy widzi.
      Zabolalo? Trudno.
      • mrzorba Re: Miliony Polakow zastanawia sie 16.02.08, 11:16
        Przeciez w roku 1989 zamieniono tylko protektorat sowiecki na
        jankeski, i nic wiecej... :(
    • kitikitik Tam nie ma po co lecieć. 16.02.08, 09:09
      Przy obecnym kursie dolara, i warunkach pracy i życia w USA, to wyjazd tam nie
      ma najmniejszego sensu. Najwyżej jakaś babcia mogłaby pomóc bawić wnuki za
      frajer. Jak za mieszkanie trzeba dać ok. 1000$, to reszta bieda tylko piszczy,
      ewentualnie praca dzień i noc (sprzątania i inne). W Polsce można zarobić już
      więcej, niż w USA na prestiżowych stanowiskach. Samo to, że w Warszawie co
      trzeci pracownik zarabia minimum 7000zł o tym świadczy. W Ambasadach pracują
      widocznie niedouczeni pracownicy, co można spokojnie stwierdzić, biorąc pod
      uwagę poziom kształcenia w USA.
      • monia734 Racja!!! 16.02.08, 09:17
    • antoni61 Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie P.. 16.02.08, 09:22
      My Polacy tylko nauczyliśmy sie żądać już od czasów Solidarności i nikt nas tego
      nie oducza ( oprócz Ameryki). My już dostaliśmy żywe poligony dla naszch wojsk
      w Iraku, Afganistanie gdzie możemy z a b i j a ć tych drani Arabów co nam
      leczą dzieci, za mało chyba dają na to leczenie ? Czy co - nie wiem ? R0obią
      nam poligon dla spadających rakiet ( przed budową przez nas tarczy
      antyrakietowej z głowicami nuklearnymi) Ach my to mamy wymagania, jeszcze wizy.
      Przecież Pan Bush powiedzial jak był u nas i przy wielu innych potrzebach dla
      Ameryki armatniego mięsa, że wizy zostaną zniesieone za kilkadziesiąt lat ! Albo
      słabo słuchamy, albo nie chcemy słuchac co mówi nasze słoneczko za oceanem
      !!Także przyjdzie nam jeszcze wielu żołnierzy oddać Ameryce za ropę by uzyskać "
      obietnice " zniesienia wiz !
    • bak_on Dziwna logika 16.02.08, 09:30
      "Tymczasem okazało się, że większości naszych sąsiadów udało się zdecydowanie
      zmniejszyć procent odmów wiz."
      Zaiste pokretna logika, bo z tego zdania mozna by wywnioskowac, ze ze to dane
      kraje decyduja o przyznaniu wizy, a nie widzimisie urzednika amabasady USA.
      Rozbrajajace jest stwierdzenie pracownika konsularnego "A my przecież musimy
      odrzucić kogoś, kto ma 500 zł renty, brata, który nielegalnie został w USA, i
      mówi, że chce jechać do Stanów na wczasy..." Trudno troche uwierzyc, ze az ponad
      20% starajacych sie o wizy sa w takiej sytuacji.
      USA juz od jakiegos czasu przestalo byc ziemia obiecana dla polskich
      "gastarbeiterow", tak wiec mozna domniemac, albo zla wole sluzb konsularnych USA
      w stosunku do Polakow, albo chec poprawienia budzetu ambasady (130 dolaro za
      wniosek, to tez sie troche zbierze), albo tez najzwyklej olewaja szoujusznikow,
      bo i tak wszystko bez targowania od niego dostana.
      • rheo Re: Dziwna logika 17.02.08, 05:59
        To nie jest dziwna logika, tylko brak dzialan w naszym kraju.
        Przeczytaj dokladnie - w innych krajach rzad poinformowal ludzi, kto
        nie powinien skladac podania o wize, bo jej nie dostanie i tylko
        niepotrzebnie wyda pieniadze. Ja bylem w ambasadzie po wize i
        widzialem jak kobieta, ktorej maz przebywal w USA na pytanie "Czy
        zamierza Pani zostac w USA ?" odpowiada "Eeee, raczej nie, nie tym
        razem, moze kiedy indziej". No i potem wychodzi zaplakana ... Nie ma
        sie co dziwic ze nie dostala. Zadaniem konsula jest nie dac wizy
        ludziom ktorzy z duzym prawdopodobienstwem beda chcieli zostac w USA.

Ludzie powinni byc poinformowani co maja mowic (moze MSZ wydaloby
        odpowiednie ulotki pod haslem: "nie marnuj pieniedzy, wstrzymaj sie
        dwa lata a do Ameryki bez wizy polatasz" ;-).
    • karex5 Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie P.. 16.02.08, 09:32
      Właźmy dalej w d....ę Jankesom. Teraz pewnie PiS powie ,że to wina Tuska i
      PO.Bush ma nas gdzieś, może odpuśćmy sobie tarczę!!!
    • and_rzej Re: USA torturuje po uzyciu V poprawki za paszpo 16.02.08, 09:36
      Szanowny Matt, mam pytanie, co ty chlopcze paliles?
    • takrzy1 Mieszkam w USA od wielu lat... 16.02.08, 09:39
      i uwazam, ze to skandal z tymi wizami, to nieudolnosc Kaczynskich i
      teraz Tuska i oczywiscie glupota busza i jego dworu. Nie wiem skad
      sie biora te odmowy - tutaj juz nikt z Polski nie przyjezdza
      nielegalnie pracowac. Spotykam perzyjezdzajacych z Polski do pracy
      mlodych ludzi, ale oni maja wizy pracownicze, sa legalnie, a poza
      tym to studenci lub ze swiezymi dyplomami. To Ameryka powinna
      zabiegac, zeby ci ludzie w ogole zechcieli tu zostac i zasilic
      cienkie tutejsze zasoby inteligencji.
      Brazylia juz od dawna wprowadzila wizy dla Amerykanow i nic im sie
      od tego nie stalo. Polskie wladze dla idioty busza sa gotowe na
      wszystko, a powinny zrobic tylko to samo, co zrobila Brazylia.
      • jarus16 Re: Mieszkam w USA od wielu lat... 16.02.08, 10:00
        takrzy1 napisał:

> i uwazam, ze to skandal z tymi wizami, to nieudolnosc Kaczynskich i
        > teraz Tuska i oczywiscie glupota busza i jego dworu. Nie wiem skad
        > sie biora te odmowy - tutaj juz nikt z Polski nie przyjezdza
        > nielegalnie pracowac. Spotykam perzyjezdzajacych z Polski do pracy
        > mlodych ludzi, ale oni maja wizy pracownicze, sa legalnie, a poza
        > tym to studenci lub ze swiezymi dyplomami. To Ameryka powinna
        > zabiegac, zeby ci ludzie w ogole zechcieli tu zostac i zasilic
        > cienkie tutejsze zasoby inteligencji.
        > Brazylia juz od dawna wprowadzila wizy dla Amerykanow i nic im sie
        > od tego nie stalo. Polskie wladze dla idioty busza sa gotowe na
        > wszystko, a powinny zrobic tylko to samo, co zrobila Brazylia.

<<< Ale Brazylia to potęga, a Polska to mały szowinistyczny kraik i dlatego nim
        Amerykanie pogardzają.
        • takrzy1 Re: Mieszkam w USA od wielu lat... 16.02.08, 10:09
          Ze szowinistyczny to tak, ale ze maly to sie nie zgadzam. Z
          pewnoscia wiekszy od tych wszystkich krajow, ktore beda jezdzic do
          USA bez wiz. Ale rowniez z pewnoscia najbardziej ulegly, poddany,
          bez honoru. Dlatego nas nie szanuja.
      • emulec zgadza sie 16.02.08, 10:04
        Tylko, ze ameryka nie chce ludzi inteligentnych. Oni potrzebuja robic ludziom
        wode z mozgu, typu ben laden, WTC , teroryzm itp.
      • emulec Wszystko na ten temat ! 16.02.08, 10:58
        pl.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE
    • jarus16 Niech naród wybrany siedziw domu i tutaj 16.02.08, 09:46
      łamie prawo.Amerykanie maja przestępców dosyć i z Polski nie potrzebuja importować.
      • eddynz Re: Niech naród wybrany siedziw domu i tutaj 17.02.08, 08:53
        Jeżeli amerykanie widzą co się wPolsce dzieje,ta straszna zawiść,te ciągłe
        żarcia,ten ciągły cyrk polityczny,tą biedą na dole,zdają sobie sprawę z tego
        sprawę coby spowodował wyjazd bezwizowy.Uważam że ta reszta narodu co
        została,napewno nieoglądała by się,żeby żyć w tym dobrobycie za 700zł
        miesięcznie.Zostały by tylko te pisiory co tak lubią zajadłe życie i ludzie
        starzy.Amerykanie zdają sobie sprawe jakby to wyglądało,dlatego tak jest jak jest.
    • loader Ale nie polacy 16.02.08, 09:50
      może zaoferować im kilka tarcz antyrakietowych? albo cały teren polandu zamienić
      na amerykańską bazę? może wtedy zmienią zdanie?
    • star-uch Bez wiz pojadą do USA Czesi i Węgrzy, ale nie P.. 16.02.08, 09:50
      A niech się Yankees oddydolą i przstaną być panienkami bo są chamami
      do n-tej potęgi.Dość mam gloryfikowania najgłupszego państwa
      świata.Może by tak zaprzyjażnić się z Norwegią,Dubayem albo
      Szwajcarią?Mit AmerykaNskiej wolności to Nistety tylko naprawdę
      mit.I tyle na temat karaju kretynów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka