anna0601 14.01.09, 11:08 Może ktoś mi wytłumaczy - po jaką cholerę postawiono pod śmietnikami dodatkowe kontenery na:szkło,papier,plastyk jak firma przyjeżdża i ładuje to wszystko na naczepę jak leci. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mooreland Re: Sortowanie śmieci. 14.01.09, 12:12 Juz wyjasniam, a Pani powinna wiedziec ze jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. Prosze powiadomic o tym Burmistrza Gminy. Proszę powiedziec ze zrobi Pani zdjecia i przesle do prasy. Zapewniam ze poskutkuje! Odpowiedz Link
skuterionex Re: Sortowanie śmieci. 14.01.09, 22:07 Witam. Już poruszałem ten temat na forum. Rok temu. Wystarczy przedzielić skrzynię na samochodzie i sprawa rozwiązana. Nawet ruchomą przegrodą z desek. Coś jest narzeczy,że to jest mieszane? Postaram się zrobić fotkę i wysłać do "powiatowej" Tego by nawet "Syzyf " nie wymyślił! Szczyt absurdu! Odpowiedz Link
mono80 Re: Sortowanie śmieci. 14.01.09, 23:17 a komu w tym kraju zależy na sortowaniu śmieci,przecież papieru czy butelek nikt nie chce skupować,ten problem jest w Polsce nie do rozwiązania,a pojemniki stoją bo takie są wymogi UE,co z tego,że śmieci zostaną posortowane i co z nimi zrobić,lepiej wszystko wyrzucić na śmietnisko i po kłopocie niech martwią się następne pokolenia to całe sortowanie to jest po prostu fikcja Odpowiedz Link
www88www Re: Sortowanie śmieci. 15.01.09, 08:40 Najlepszą motywacją i zachętą do segregowania śmieci jest aspekt finansowy. Jeżeli płaci się za wywóz śmieci tak jak na osiedlach w czynszu od osoby to nie ma znaczenia gdzie się potem te śmieci wyrzuca i w jakich ilościach. Znaczna część mieszkańców ze zwyczajnego lenistwa nie sortuje śmieci bo i po co jak nie przynosi to dla nich żadnych korzyści materialnych , a ekologia jest dla nich zwykłym bełkotem ekologów. Inaczej sprawa przedstawia się z osobami korzystającymi z indywidualnych kubłów. Umowy z odbiorcą określają cenę i częstotliwość wywózki. W takim przypadku sortowanie przynosi wymierne efekty finansowe. Jeśli sortuję smieci i wywożę do darmowych boksów to mam ich mniej i mogę zmniejszyć częstotliwość wywożenia kubła za który płacę. I tu jest mój zysk! przy okazji zyskuje środowisko. Od paru miesięcy na wioskach ZGK wydaje specjalne worki ma szkło, plastik i papier, które raz w miesiącu nieodpłatnie zbiera. Sama widziałam mają na ciężarówce specjalną klatkę podzieloną na trzy części i wrzucają tam odpowiednie worki.Bardzo dobre rozwiązanie, sama z niego korzystam i teraz widzę jak mało mam śmieci innych niż te posortowane. Jeśli jest tak jak piszecie, że firma obsługująca osiedle wrzuca i miesza wszystko razem to najprostszą drogą wydaje mi się zarząd SM. Podpisali umowę z firmą na obsługę osiedla, pobierają za to pieniądze więc niech wymagają. Odpowiedz Link
inmarco Re: Sortowanie śmieci. 15.01.09, 16:42 Żeby tylko jeszcze im się chciało chcieć. Odpowiedz Link
jitta Re: Sortowanie śmieci. 18.01.09, 12:57 niemojabrocha.blox.pl/2009/01/Trzy-aspekty-zamykania- smietnikow.html#ListaKomentarzy - polecam, a propos "sortowania" śmieci w Polsce Odpowiedz Link
j.laskowice Re: Sortowanie śmieci. 14.05.09, 22:05 Okazuje się, że są na osiedlu ludzie, którym przeszkadzają pojemniki na plastiki. Nie podoba im się, ze obok tych pojemników jest bałagan. Odpowiedz Link
anna0601 Re: Sortowanie śmieci. 15.05.09, 21:09 Pojemniki są OK, ale trzeba częściej je opróżniac. Odpowiedz Link