kroliklesny Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii 17.02.09, 18:37 Czyzby ten troll to "abhaod" tzw. inaczej "odhod" z Berlina?! Odpowiedz Link Zgłoś
prababka44 Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii 17.02.09, 18:43 Do twarzy by mu było z kijem baseballowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
valana Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii 17.02.09, 18:54 Nie interesuje mnie, kim jest Arnold Buzdygan ani to, czy jest trollem, czy nim nie jest. Znacznie ciekawsze w tej sprawie jest co innego- z wyjaśnień reprezentanta pozwanej wnoszę, że w takim razie nie ma jednej, personalnie wskazane osoby, która byłaby władna jakieś treści z Wikipedii usunąć? Bo w takim razie możliwa jest sytuacja, że zostanie prawnie uznana pewna przestrzeń publiczna (Wikipedia właśnie), w której właściwie bezkarnie można obrażać, szkalować itd. inne osoby? Bo na mój rozum to pozwanym w tej sprawie powinien być ten, kto wpis o "trollu" umieścił. Czy skazany, to nie mam przekonania, jako że wpis nie głosi, że "jest trollem", tylko że "przez wielu jest uważany za trolla". Mimo wszystko to pewna różnica. Jaki zaś jest zakres odpowiedzialności tego podmiotu, który przestrzeń do takich wypowiedzi udostępnia, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe 17.02.09, 22:44 Każdy może usunąć w każdej chwili. Tylko każdy inny może w chwilę potem przywrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
morane Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe 18.02.09, 00:32 > Znacznie ciekawsze w tej sprawie jest co innego- z wyjaśnień > reprezentanta pozwanej wnoszę, że w takim razie nie ma jednej, personalnie > wskazane osoby, która byłaby władna jakieś treści z Wikipedii usunąć? Bo w takim Przeciwnie, każdy jest władny to zrobić. Wystarczy zarejestrować i zalogować się na Wikipedii :-) Teoretycznie więc Buzdygan mógłby zrobić to sam. Problem w tym że również każdy kto się z tym nie zgadza może jego zmiany wycofać. Demokracja to rządy większości :-) Natomiast co do samego Buzdygana zachowuje się jakby miał kompleks Herostratesa ( po szczegóły co to odsyłam do Wikipedii ;-) Nigdy z nim nie dyskutowałem ( mam nadzieję że nie robię tego teraz ;-), bo nie ma to większego sensu. Wyrobiłem sobie na jego temat zdanie czytając różne teksty jego autorstwa. Nie mówię nawet o wypowiedziach na grupach dyskusyjnych, wystarczy spojrzeć na CV które powiesił na swojej stronie. Najlepiej ignorować czyli "nie karmić trolla". I wnioskuję że większość doszła w końcu do tego wniosku, bo dawno nie było nic słychać na temat. Więc postanowił pozywać Wikipedię, żeby znów zobaczyć swoje nazwisko w gazecie. A to już przegięcie. Zwłaszcza że nic obraźliwego tam nie jest napisane. Chyba żeby uznać za obraźliwe stwierdzenie że część społeczności określa jego zachowanie mianem trollowania. A jest to akurat stwierdzenie suchego faktu - takie zachowanie zwykło się tak określać. Pan Buzdygan moim zdaniem potwierdza takimi działaniami słuszność użycia tego określenia. Nawet jeśli prawdą byłoby że cały polski usenet zmówił się przeciwko niemu <lol>, to co ma do tego Wikipedia ? > razie możliwa jest sytuacja, że zostanie prawnie uznana pewna przestrzeń > publiczna (Wikipedia właśnie), w której właściwie bezkarnie można obrażać, > szkalować itd. inne osoby? Nie jestem wikipedystą ( brak czasu, może kiedyś ) ale korzystam od lat z Wikipedii i nie zauważyłem żeby kogokolwiek tam szkalowano. Zdarza się podobno ( nie zaobserwowałem ) że ktoś próbuje "trollować" i wpisze coś co nie jest prawdziwe, ale takie wpisy są szybko wyłapywane i usuwane przez innych użytkowników serwisu. Każdy tu może stworzyć artykuł, lub zmodyfikować czyjś. Wszyscy autorzy na Wikipedii się na to godzą. Administratorzy pilnują tylko, aby informacje były rzetelne, z podaniem źródeł. Natomiast nie zgadzają się na cenzurę. I słusznie. Google się w Chinach zgodziło i bardzo zaszkodziło to światowemu wizerunkowi firmy. Reasumując: na Wikipedii nikt szkalowany nie jest. Przeczytałem artykuł na temat Buzdygana i przedstawia on bardzo obiektywnie i w sposób stonowany stanowiska jego i jego oponentów. Natomiast internet jest ze swej istoty takim miejscem, w którym każdy może się wypowiedzieć w dowolny sposób na dowolny temat i w zasadzie każdy może praktycznie bezkarnie szkalować kogo chce. Jeśli nawet w jakimś kraju nakażą usunięcie tej informacji to zawsze można ją zamieścić na serwerze w innym kraju. Mało tego, informacji raz zamieszczonej tak naprawdę nie da się usunąć, bo serwisy indeksujące przechowują niezliczone kopie. Nie ma personalnie wskazanej osoby, która jest władna jakąś treść usunąć. Zdelegalizować internet ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Advocatos diabolic Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe IP: 195.117.234.* 18.02.09, 01:08 Nie ma demokracji na wikipedii, tam rzadza admini i stewardzi. Od jakiegos czasu wszystkie wpisy sa moderowane przez nich. Z wywiadow z nim wynika, ze Wikipedie pozwal po paroletnich bezskutecznych prosbach o usuniecie znieslawiajacych go tresci. Ponoc nawet byl na ich spotkaniach. Jestes bardzo stronniczy twierdzac, ze nikt nie jest szkalowany na Wikipedii. Jest kilka osob. Angielsko jezyczna wikipedia bezwgzlednie usuwa takie wpisy (czyli jak sie CHCE to mozna) , polska jak widac - nie chce. Ale jesli AB wygra to pewnie beda nastepne pozwy i nastepne i nastepne, az sie naucza, ze nie stoja ponad prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
tu-166 Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe 18.02.09, 02:52 "Od jakiegos czasu wszystkie wpisy sa moderowane przez nich." Mylisz się, wpisy są moderowane przez Redaktorów, jest ich już prawie 1000 a uprawnienia redaktora dostaje się automatycznie. Więc gdzie ta klika rządząca Wikipedią? Administratorzy i Stewardzi są do odwołania w drodze głosowania, więc jak się Ci jakiś Administrator lub Steward nie podoba to możesz złożyć wniosek o jego odwołanie. Odpowiedz Link Zgłoś
morane Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe 18.02.09, 03:22 > Jestes bardzo stronniczy twierdzac, ze nikt nie jest szkalowany na Wikipedii. > Jest kilka osob. Jestem jak najdalej od bycia stronniczym i dopuszczam możliwość że się mylę. Możesz podać jakieś przykłady szkalowanych osób ? Np link do artykułu na Wikipedii który kogoś szkaluje ? > Nie ma demokracji na wikipedii, tam rzadza admini i stewardzi. W demokracji zawsze ktoś rządzi. Idea demokracji polega jednak na tym, że rządzących można zmienić jeśli się nie sprawdzają i to większość o tym decyduje. Tak to chyba działa w Wikipedii więc jest to demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
ausir Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe 19.02.09, 12:30 Do tego władna jest jedynie Wikimedia Foundation w USA, która rzeczywiście tym zarządza. Wikimedia Polska nie zajmuje się zarządzaniem projektami Wikimedia, a jedynie je promuje w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
matiasz3 Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii 17.02.09, 19:09 znalazlem w necie przyklady jego postow dotyczacych rozwiazywania problemow buzdygan.741.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe IP: *.toya.net.pl 17.02.09, 19:30 OOO, to na podstawie jego wypowiedzi możnaby spokojnie go osądzić za groźby i znęcanie się psychiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arnold buu zdygany Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.02.09, 19:20 łysy troll. Czy jest żonaty? jeśli nie, to czy jest pedauem? pytam ja się kulturalnie? a może mu nie staje? a może mu nie ma co stawać? pytam ja sie kulturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe 18.02.09, 00:50 Ale przetwarzasz i już po tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość To jego teksty? IP: *.wroclaw.mm.pl 17.02.09, 19:22 web.archive.org/web/20070709003528/http://buzdygan.741.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trollołamacz Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.02.09, 19:41 Ano właśnie, przecież to troll i pieniacz. Sam powinien zapłacić za reklamę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy to prawda?? Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 19:52 To fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb To psychol. 17.02.09, 23:32 Gość portalu: czy to prawda?? napisał(a): > To fakt. Nie wiem co jest faktem, bo post "się" skasował - Widać buzdygan nawet Wyborczej zaszedł za skórę, wolą nie mieć z psycholem wspólnego. A propos tytułu, ten śmieć (normalnie nie posługuję się takim językiem, to dla Buzdygana zarezerwowane) dzwonił do mnie i swoim piskliwym głosem odgrażał się procesem. Szkoda, że wtedy nie poszukałem w necie jakiegoś info o nim, i faktycznie wziąłem go na serio. W każdym razie wśród pewnych środowisk usenetowych Buzdygan jest lepiej rozpoznaną marką niż McDonalds. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meaculpa Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.09, 17:18 Co za jełop z tego Buzdygana. Teraz to już będzie miał przerąbane bo tak to był tylko idiotą lokalnym a teraz stał się debilem na skalę całej Polski. Pytanie tylko czy pozwie wszystkich piszących na forum gazety, w końcu nie widzę tu żadnych pochlebnych komentarzy o tym trollu. Z lokalnej atrakcji stał się powodem do wstydu za głupotę panującą na usenecie. Panie Arnoldzie pana to już sklepikary poznają i śmieją się z ciebie, to musi być chyba głupie uczucie, być rozpoznawalnym przez swoją głupotę i niski poziom intelektualny... Odpowiedz Link Zgłoś
dkrysiak Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii 17.02.09, 20:42 Łysy, nikczemnego wzrostu... Najgorszy typ... Odpowiedz Link Zgłoś
cezar85 Buzdygany mu w glowie 17.02.09, 20:54 mogl siedziec cicho a teraz mu nie odpuszcza troll jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Za trola się obraził - burak i pieniacz IP: *.customers.d1-online.com 17.02.09, 20:59 wo.blox.pl/2006/08/Arnold-w-areszcie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM50 Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii IP: 213.199.202.* 17.02.09, 21:08 A na zdjęciu wygląda normalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Buzdygan to legendarny TROLL 17.02.09, 21:10 Juz 10 lat temu wygrazal ludziom na usenecie, jednoczesnie wypisujac niebywale pierdoly. Socjopata, wiec w sumie chory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mxl Re: Buzdygan to legendarny TROLL IP: *.eranet.pl 17.02.09, 21:51 dobry ten wierszyk masz może dalsze zwrotki Odpowiedz Link Zgłoś
alojzybombel666 Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii 17.02.09, 21:19 niech jeszcze google oskarzy, bo to przez google mozna bylo go tez wyszukac Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.killman Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii 17.02.09, 21:25 Ludzie, przecież to nie jego wina, że istnieje. Trzeba raczej winić rodziców za błąd, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liso6 Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii IP: *.073.c74.petrotel.pl 17.02.09, 21:38 Wystarczy spojrzeć na mordę i wszystko jasne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeni Żałosny pieniacz robi sobie reklamę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 22:09 ... mam nadzieję, że koszta sądowe będą wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Troll się burzy :D IP: *.chello.pl 18.02.09, 09:47 Dobre. Może niedługo Jaś Śmietana poda onet do sądu :) Odpowiedz Link Zgłoś
mkk Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii 18.02.09, 09:50 Brakuje chłopu mamonki, więc szuka różnych form zarobku. Sama zetknąwszy się parokrotnie na Forum z tym panem tylko z wrodzonego taktu nie nazwałam go inaczej :( Słowo "TROLL" jest łagodnym, by nie powiedzieć bajkowym określeniem tego pana, więc nie powinien narzekać! Odpowiedz Link Zgłoś
gshegosh81 Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii 18.02.09, 10:09 Gazeto, zdejmijcie natychmiast zdjęcie, imię i nazwisko Arnolda B., bo i Was gotów pozwać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berliner widzę Polskę IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.09, 11:13 "Przypatruję" się wpisom i .... widzę Polskę - piękną, ogromną, mądrą mądrością jej obywateli, ich wyrozumiałością i tolerancją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajka Niezrownowazona psychicznie IP: 80.68.236.* 18.02.09, 13:17 a ja mam pytanie ktos na Allegro wystawił mi zlosliwie komentarz i napisał ze jestem osoba niezrównoważona psychicznie czy za takie słowa wypowiedziane w sumie na duzym forum uzytkownikow, mozna kogos do sąd podac? pozdrwaiam pytajka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Advocatos diaboli Re: Niezrownowazona psychicznie IP: 195.117.234.* 18.02.09, 14:14 Jak najbardziej. Advocatos diabolicos Odpowiedz Link Zgłoś
konstanty52 Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe 18.02.09, 14:34 Nie czepiajcie się tego biednego trolla - on tak ma, bo dostał w dzieciństwie w łeb buzdyganem. Pułkownik Skrzetuski potrafił nim zabić :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viola Kaufman Re: Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipe IP: *.wroclaw.mm.pl 18.02.09, 15:39 O kurczę!To jest kapitalny pomysł na zarobienie paru złotych. Pozwę Wikipedię i zażądam 200 tysięcy, bo jestem obrażona, że mnie w Wikipedii nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berliner Prostactwo "inteligencji" forumowej IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.09, 16:51 Abstrahując od "bohatera" postu - ile prostactwa i "odwagi" wykazują wpisujący ! żenujący spektakl obszczekujących zza węgła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Obrażony wrocławianin chce 100 tys. od Wikipedii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.09, 21:35 takie jego prawo, wystąpic do Sądu i nic w tym aspekcie zrobić nie możecie. Pozostaje pytanie czy przedstawiona w Wikipedii informacja jest prawdziwa czy nie ? Pan Arnold. B przeczytał o sobie informację, które w Jego opinii obrażaja Go. Teraz Sąd roztrzygnie czy te informacje są prawdziwe i czy są obraźliwe ? Ale proszę bardzo wyobraźcie sobie gdyby ktoś napisał o Jednym z Was coś nieprawdziwego i obrażajacego któregoś z Was >? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berliner Smutny watek IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.09, 21:51 nieliczny, zwykly glos Andrzeja. Nie interesuje mnie osoba Arnolda. Kazdy ma prawo do swych decyzji... Ale, to co zostalo w tym watku napisane przez ludzikow , zniesmacza i napawa obrzydliwoscia. Kazdy chcial napisac obrzydliwosc, i napisal! Przypomina to scene z pewnego polskiego filmu, w ktorej to bito glownego bohatera... w pewnym momecie z tlumu wyskoczyl maly, obrzydliwy czlowieczek i "proszac": dajcie mnie tez - skopal z nienawiscia, choc nie znal bitego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaz Re: Smutny watek IP: *.wroclaw.mm.pl 18.02.09, 23:48 Niepotrzebnie też obrażasz...ludziki... każdy chciał napisać obrzydliwość itp. Ja tu widzę ostatnio głównie jakieś dyskusje polityczne ;>) Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb nie czytałeś tego, co piszemy. 25.02.09, 22:07 Gość portalu: berliner napisał(a): > [...] > Przypomina to scene z pewnego polskiego filmu, w ktorej to bito > glownego bohatera... w pewnym momecie z tlumu wyskoczyl maly, > obrzydliwy czlowieczek i "proszac": dajcie mnie tez - skopal z > nienawiscia, choc nie znal bitego! Złe porównanie, bo my arnolda znamy. Odpowiedz Link Zgłoś