vampi_r 18.03.04, 14:11 No dobra. Zachęcony przez liczne grono horrorowiczów rozpoczynam dziś krótki, bezpłatny kurs krwiopijstwa. Długi i płatny to juz bezpośrednio u mnie w krypcie. Nie wystawiam faktur VAT. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vampi_r Lekcja numer 1 - Sumienie 18.03.04, 14:28 To element, który nieco przeszkadza. Na dzisiejszej lekcji dowiecie się, jak się pozbyc tego zbędnego balastu. Trzeba to robic kilkustopniowo, by nie doznać szoku, bo wtedy z kursanta zrobi się Ojciec Dyrektor i bedzie miał do mnie pretensje. Stopień 1. Znajdź jakiegos dzieciaka z lizakiem i mu go zabierz. Czynność powtarzaj kilka razy dziennie przez 7 dni albo do momentu, kiedy zacznie ci sprawiac to przyjemność. Stopień 2. Jeśli masz babcię (nie musi być twoja rodzona), to pójdź do niej i wyciągnij od niej resztkę emerytury. Czynnosc powtarzaj, az przestanie cię obchodzić z czego ta starowinka ma przezyć. Stopień 3. Znajdź jakiegos inwalidę, najlepiej niewidomego, i zabierz mu lakskę. Przedtem możesz go nieco wykołowac, by stracił oreintację. Stopień 4. Jeśli jestes jakims kierownikiem, dyrektorem lub prezesem, to zwolnij z pracy pracownika z njatrudniejszą sytuacja rodzinną. Na przykład samotną matkę z 3 dzieci albo jakąs osobę w wieku po 50-stce, tak by trudno jej było znaleźć inna pracę. Stopień 5. Powtarzaj wszystkie 4 stopnie śmiejąc sie jednocześnie szyderczo. Przewidziany czas trwania ćwiczeń - około 1 miesiaca. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lekcja numer 2 - Znieczulica 19.03.04, 11:22 Tu odwrotnie, niz do sumienia, ten element jest pożądany i jeśli go nie masz, to teraz cię naucze, jak tą cechę zdobyć. Znieczulica wiążę się jakos z brakiem sumienia, ale to nie to samo. Ćwiczenie nr 1. Idź na miasto, znajdź jakiegoś żebraka (nie jest to trudne) i przejdź obok niego obojętnie. Czynność powtórz jeszcze 20 razy albo do momentu, kiedy przestaniesz tego obdartusa w ogóle zauważać. Ćwiczenie nr 2. Obejrzyj program Pani Jaworowicz "Sprawa dla reportera" (w każdy czwartek w TVP1). W trakcie ogladania i słuchania problemów bliźnich powinieneś zaśmiewać się do rozpuku. Program oglądaj i zaśmiewaj się, przynajmniej przez 2 miesiące. Ćwiczenie nr 3. Nie dawaj się wciągnąć w żadne darowizny, czy kwesty, typu Owsiak, PCK. W trakcie takiej akcji wyjdź na ulicę i jak spotkasz kwestujacego, to miń go obojętnie. Wyższy stopień wtajemniczenia, to wyrwanie kwestujacemu puszki z pieniędzmi. Ale to ćwiczenie nieobowiązkowe i zostawiam je tylko dla moich prymusów. Ćwiczenie nr 4. Na koniec, znajdź znów tego żebraka z ćwiczenia nr 1 i tym razem nie mijaj go obojetnie, tylko po prostu przejdź się po nim. Jeśli zaliczyłes wszystkie ćwiczenia, to zapraszam na kolejną lekcję. Będzie to "Samouwielbienie". Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lekcja numer 3 - Samouwielbienie 22.03.04, 14:55 Element bez którego nie ma dobrego krwiopijcy. Na dzisiejszej lekcji nauczymy się, jak popaść w totalne samouwielbienie. Ćwiczenie 1. Zrób listę twoich zalet i wad. Ćwiczenie 2. Co dzień przegladaj się w lustrze godzinę rano i dwie godziny wieczorem i powtarzaj ze jesteś piekny, wspaniały i cudowny. Jeśli ktos nie ma odbicia w lustrze, to może posłuzyć się swoim zdjęciem. Ćwiczenie 3. Powtarzaj też ciągle, że jesteś mądry. Powtarzaj sobie i innym, aż do nich to wreszcie dotrze. Aby unaocznić tą mądrośc, zrób test na inteligencję i wpisz w wyniku liczbę 150. 150 IQ oczywiście, czyli poziom geniusza. Ćwiczenie 4. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, niż ty, to go na razie olej. Wrócimy do niego na kolejnej lekcji. Ćwiczenie 5. Ty masz zawsze rację. No przecież ktos, kto jest piekny, wspaniały, mądry i o poziomie IQ 150 nie może nie mieć racji. Staraj się, by do wszystkich to dotarło. Jeśli ktos twierdzi inaczej, to na razie go olej. Wrócimy do niego na kolejnych zajęciach. Ćwiczenie 6. Zrób listę twoich zalet. Powiększyła się, prawda? Listy wad nie musisz robić, bo przeciez ich nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_horrorum Re: Lekcja numer 3 - Samouwielbienie 22.03.04, 16:12 To ja mam pytanie do cwiczenia 1. a co jeśli juz nie mam wad tylko same zalety? Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lekcja numer 3 - Samouwielbienie 22.03.04, 16:51 To jestes zwolniny/na z ćwiczenia nr 6. To logiczne chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Lekcja numer 3 - Samouwielbienie 23.03.04, 11:21 nie takei znowu logiczne - można codziennie trochę czasu (jakieś parę godzin) poświęcić napawaniu się własną doskonałością, zestawiając ją z niedoskonałością każdej, napotkanej tego dnia osoby... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lekcja numer 3 - Samouwielbienie 23.03.04, 13:23 Wszystko stopniowo - porównanie naszej doskonałości w odniesieniu do niedoskonałości innych (czyli do plebsu) będziemy omawiac na kolejnych lekcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lekcja numer 4 - Cynizm 23.03.04, 14:33 Jeśli nie posiadasz tej cechy, to na tej lekcji nauczymy się, jak stać się cynikiem, ale w pozytywnym słowa tego znaczeniu. Cynizm - czyli nieposzanownie wartości i norm moralnych. Nie jest to dobre określenie, bo istnieje wartość, którą należy szanować. To TY i twoja doskonałość. No może jest jeszcze godny poszanowania jest pieniądz. Co do norm moralnych, to encyklopedia nie określa, o jakie normy chodzi. My tu stworzymy nasze własne normy moralne i je będziemy szanować. Czyli tym samy nie będziemy cynikami, albo własnie będziemy cynikami w pozytywnym słowa tego znaczeniu. Oto niektóre nasze normy moralne (pełna wersja jedynie w indywidualnym szkoleniu): 1. Jeśli masz stanąć po którejś ze stron, to stawaj zawsze po stronie silniejszego. 2. Kradzież jest zła, jesli to inni kradną. 3. Praca uszlachetnia, ale ty już jesteś wystarczająco szlachetny. 4. Spawiedliwość jest wtedy, gdy ty wygrywasz. 5. Za darmo to możesz jedynie dać komuś w pysk (ale tylko wtedy jeśli ci się to opłaci). 6. Nic tak nie cieszy, jak niepowodzenie innych. 7. Jeśli z kimś dyskutujesz, to zawsze mu przerywaj. 8. Jeśli ktos przerywa tobie to zwróć mu uwagę: Ale ja panu nie przerywałem. 9. Najważniejsze jest by tobie było dobrze (to dla żonatych). 10. Nie rozmawiaj z ludźmi postawionymi niżej. 11. zapraszam na lekcje indywidualne. Odpowiedz Link Zgłoś
dobry33 Re: Lekcja numer 4 - Cynizm 24.03.04, 15:04 vampi_r napisał: > 10. Nie rozmawiaj z ludźmi postawionymi niżej. A gdzie twoim zdaniem w tej drabinie stoją magowie lub ogólnie czarodzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lekcja numer 4 - Cynizm 24.03.04, 15:48 Nie zadawaj głupich pytań? Gdzie stoją? - To oczywiste, to zależy od zasobności ich portfela. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lekcja numer 5 - Kariera 24.03.04, 17:25 Na tej lekcji zajmiemy się twoją karierą. Kariera, czyli krwiopijstwo właściwe. Wobec ogromu zagadnienia krwiopijstwo właściwe podzielimy na kilka lekcji. *********** I. Na szczyt najlepiej dostać się po trupach. To oczywisty truizm, ale tu i teraz nauczymy się jak ta zasada ma stać się prakryczna, a nie być jedynie zasadą. Ćwiczenie 1. Zrób listę osób, które ci wadzą lub które zalazły ci za skórę. Niestety istnieją wciąż wokół ciebie gnidy, którym nie podoba się twoja postawa życiowa, którzy uwazają sie za mądrzejszych, którzy ci wadzą. Ćwiczenie 2. Napisz donosy na te osoby. Każdy ma słaby punkt, coś ukrywa lub coś mu jest niewygodne. Donosy mogą być do fiskusa, prokuratury, prezesa twojej firmy, do żony. Możliwości jest wiele. Ćwiczenie 3. Donosy donosami, ale równolegle możesz tym osobom podkładać świnie. Tu też mozliwości jest wiele w zależności jaką branżą się zajmujesz - zalanie kawą gotowego projektu, zrobienie błędu w projekcie konkurenta, wykasowanie danych w komputerze, zdeskrydetowanie go przed przełożonym, przed klientem, ośmieszenie go. Ćwiczenie 4. Wynajmij Ukraińców. ************** II. Oceniaj ludzi po zawartości ich portfela. Wiadomo, że lepiej być bogatym i pięknym, niż biednym i brzydkim. Zawartość portfela świadczy o prestiżu. A prestiż to piękno. W twojej karierze ważnym jest, by zadawać się właśnie z ludźmi bogatymi i pieknymi. Ćwiczenie 1. Przejrzyj portfele swoich współpracowników i znajomych. Zrób listę wg. ilości PLN, które tam znalazłeś. Wobec tych z końca listy zastosuj zasadę ograniczonego zaufania. To znaczy zawieś znajomość. Przeglądanie portfeli powtarzaj co miesiąc (zwłaszcza 10-tego). Bo niektórzy z dołu listy mogą teraz wejść na szczyt. Wtedy oczywiście odwieś znajomość. Odpowiedz Link Zgłoś
dobry33 Re: Lekcja numer 4 - Cynizm 24.03.04, 22:47 Aha to teraz rozumiem. Niby wampir a cenisz takie coś jak pieniądz. Przecież to rzecz śmiertelników. I bez nich da się obejść. Ale w takim razie ja stoję wysoko, bo mam dość duży majątek, który znajduje się w kilku państwach. Nie wiem czy to prawda, ale chodzą pogłoski, że wampiry zawsze mają skarby. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lekcja numer 4 - Cynizm 25.03.04, 12:59 dobry33 napisał: > Aha to teraz rozumiem. Niby wampir a cenisz takie coś jak pieniądz. Przecież to > rzecz śmiertelników. I bez nich da się obejść. Ale w takim razie ja stoję > wysoko, bo mam dość duży majątek, który znajduje się w kilku państwach. No to awansowałeś znacznie na mojej liście. > Nie wiem czy to prawda, ale chodzą pogłoski, że wampiry zawsze mają skarby. Mają. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_horrorum Re: Lekcja numer 5 - Kariera 25.03.04, 13:06 A co jak ktoś mi podkłada swinie i pisze na mnie donosy? Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lekcja numer 5 - Kariera 25.03.04, 14:11 To przejdź od razu do wynajcia tych Ukraińców. Nie pytaj się co zrobić, jak ktos na ciebie wcześniej wynajął. Bo to oczywiste - to ty musisz być pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lekcja numer 6 - Kariera cd. 25.03.04, 19:02 III. Jeśli nie możesz zniszczyć wroga, to zawsze możesz się z nim zaprzyjaźnić. Niektórzy mogą okazac się za silni. Niestety. Jak zaprzyjaźnic się z wrogiem? Sposobów jest wiele, ale każdy kosztowny. Tym niemniej trzeba nieraz trochę stracić teraz, by wiele zyskac później. Ćwiczenie 1. Zaproś na kolację twojego nowego "przyjaciela" i opłać mu luksusową panienkę. Jeśli przy okazji zrobisz kilka zdjęc, to ci nie zaszkodzi. ********** IV. Nie wykańczaj bezmyślnie wszystkich. Niektórzy mogą ci się przydać później jako siła robocza lub kozły ofiarne. ********** V. Stwórz grupę trzymającą władzę. Grupę ludzi majętnych, silnych o licznych znajomościach. To niestety boli, że trzeba nieraz być zależnym. Ale kto mówił, że krwiopijstwo to sielanka? ********** VI. Korzystaj z pracy innych. Bez oporów. Ludzie dzielą się właśnie na tych trzymających władze i roboli. Robole pracuja na tych trzymających władzę. To znów truizm, ale warto zawsze o tym pamiętać. ************ VII. Przyjmując łapówkę sprawdź, czy dający nie ma cyfrowego dyktafonu. Niektórzy w swej pysze o tym zapominają. Najlepiej na takie rozmowy umówic się w saunie publicznej. ********** VIII. Jak już osiągniesz szczyt, trzymaj się stołka. Inni tylko patrzą, by cię z niego zwalić. Ćwiczenie 1. Zaopatrz się w klej Patex Super-Fix. Ćwiczenie 2. Zabarykaduj się w swoim gabinecie. Możesz się też od czasu do czasu ostrzeliwać. ****************** IX. Wypatrz se posadkę do miekkiego lądowania. Jakby co. Tu przyda się twoja grupa. Zawsze z prezesa jednej firmy trafisz do zarządu innej. ************** X. Zaoszczędzony kapitał trzymaj w banku na Kajmanach. To twoje zabezpieczenie na starość. Broń boże nie przepisuj na żonę/męża. Ona/on może być w konkurencyjnej grupie trzymającej władzę. ************** I to by było na tyle. Teraz czeka was egzamin. Wkuwajcie więc wszystko, a w poniedziałek zrobimy test końcowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dobry33 Re: Lekcja numer 6 - Kariera cd. 26.03.04, 12:16 vampi_r napisał: > X. Zaoszczędzony kapitał trzymaj w banku na Kajmanach. > To twoje zabezpieczenie na starość. Broń boże nie przepisuj na żonę/męża. > Ona/on może być w konkurencyjnej grupie trzymającej władzę. Na jaką starość????? Jeśli macie majek to nie trzymajcie go w jednym państwie. Jeśli jest taka możliwość to rozłóżcie go w kilku bankach w kilku państwach. Tak jak ja. Ja swój majątek mam dokładnie w pięciu państwach. W Stanach Zjednoczonych w Wielkiej Brytanii, Francji, Japonii no i w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Lekcja numer 6 - Kariera cd. 26.03.04, 12:25 to ja bym jeszcze dodała: nie zdradzaj sie z tym gdzie masz ulokowany ten majątek... Odpowiedz Link Zgłoś
dobry33 Re: Lekcja numer 6 - Kariera cd. 26.03.04, 14:28 Akurat o to się nie boję. Banki czarodziejów są bardzo dobrze ukryte i bardzo dobrze strzeżone. Dostać się do nich może ktoś obdarzony bardzo dużą mocą magiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Lekcja numer 6 - Kariera cd. 26.03.04, 14:38 i takiego można sobie owinąć wokół palca, i namówić, żeby to zrobił... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r TEST końcowy 29.03.04, 14:20 Nie muszę chyba nadmieniać, że pytania i odpowiedzi są tendencyjne. Przy pytaniach z 3 odpowiedziami można zdobyć 0, 1 lub 2 punkty. Przy 4 odpowiedziach jest punktacja 0, 1, 2, 3 punkty. *********** *********** 1.Idziesz ulicą i widzisz, jak dwaj łysi w dresach usiłują wyrwać kobiecie torebkę. .. a)jak wszyscy udajesz, że tego nie widzisz .. b)lecisz na pomoc i przeganiasz deresiarzy .. c)przyłączasz się do nich 2. Na drodze wydarzył się wypadek. W samochodzie uwięzieni są ludzie, wokół rozlała się benzyna. .. a)zatrzymujesz swój samochód i lecisz z gaśnicą .. b)zatrzymujesz samochód, podchodzisz do rozbitego auta i zapalasz se papierosa. .. c)jak wszyscy przejeżdżasz obok 3. Twój szef zlecił ci trudne i pracochłonne zadanie. Wracasz do pokoju i: .. a) bierzesz się ochoczo do roboty .. b) olewasz to – szef może zapomni .. c) mówisz swoim współpracownikom, że wasz szef przekazał przez ciebie robotę dla nich .. d) to ty jesteś tym szefem 4. Kupujesz batonik za 2 zł. Dajesz banknot 50 zł, a pani sprzedawczyni wydaje ci pomyłkowo 98 zł. .. a) prosisz ją jeszcze o jakiś drobiazg z górnej półki, a jak się odwróci bierzesz cichaczem jeszcze 100 zł z otwartej kasy .. b) zwracasz jej uwagę na pomyłkę i oddajesz 50 zł .. c) udajesz, że tego nie zauważyłeś 5. Cudzoziemiec (murzyn) prosi cię o wskazanie drogi do urzędu emigracyjnego. A ty: .. a) lecisz do kiosku po rozmówki polsko-gabońskie, jakąś mapę twojego miasta i wyjaśniasz szczegółowo jak najszybciej i najwygodniej może dojść do celu .. b) nie rozmawiasz z nieznajomymi, zwłaszcza jeśli są potomkami Kunta-Kinte .. c) pokazujesz drogę do siedziby skinów .. d) proponujesz mu pracę 6. Jesteś dyrektorem pewnej firmy. Jeden pracownik spóźnił się 5 minut, bo akurat jego żona rodziła. Wzywasz go do siebie i: .. a) gratulujesz potomka oraz dajesz skromny prezent od firmy (śpioszki, odżywki, bon na 500 zł) .. b) wywalasz z pracy, bo to jego drugie spóźnienie w tym roku .. c) dajesz mu naganę a następnie prosisz o pilne zrobienie zestawień zysków i strat firmy za ostatnie 10 lat i wymyślenie biznesplanu na następne 10 (robota na miesiąc po 14 godzin dziennie) 7. Sąsiad kupił nowy samochód. .. a) zazdrościsz mu jak diabli .. b) gratulujesz mu nowego auta .. c) w nocy przekłuwasz mu wszystkie opony i wybijasz szyby .. d) w nocy wzywasz lawetę i transportujesz jego samochód na giełdę części zamiennych 8. Kolega dostał o 10 zł większą podwyżkę niż ty. .. a) szlag cię trafia, bo szef go bardziej ceni, niż ciebie .. b) piszesz na niego mały donosik do fiskusa .. c) należało mu się, bo ciężko pracuje 9. Oglądając „Czułe słówka”... .. a) rechoczesz cały czas .. b) ziewasz .. c) sięgasz cichaczem po chusteczkę 10. Twojego kolegę z pracy gnębi urząd skarbowy (tego od podwyżki). .. a) polecasz mu dobrego doradcę podatkowego .. b) dobrze mu tak .. c) piszesz na niego mały donosik do prokuratury 11. Przez jezdnię chce przejść jakaś staruszka. .. a) przeprowadzasz ją przez jezdnię i kłaniasz się pięknie .. b) przeprowadzasz ja przez jezdnię, kłaniasz się pięknie i mówisz, że należy się 100 zł .. c) udajesz, że jej nie widzisz 12. Żona twojego kolegi (tego samego) prosi cię o pożyczenie 100 tys. zł na kaucję za męża. Ty masz takie środki.... .. a) ale wykręcasz się od pożyczki wymówką, że dałeś wszystko na Owsiaka .. b) i chętnie pożyczasz .. c) i chętnie pożyczasz na 40% 13. Idziesz ulicą i widzisz, jak twój kolega (znów ten sam) leży pijany w rynsztoku .. a) wyciągasz go i proponujesz pracę .. b) mijasz go obojętnie .. c) zabierasz jego portfel (bo był ci winien jeszcze 100 zł odsetek) i przeciągasz na środek ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: TEST końcowy - Wyniki. 29.03.04, 19:29 Wyniki są oczywiście tendencyjne. 1. a – 1; b – 0; c – 2 2. a – 0; b – 2; c – 1 3. a – 0; b -1; c – 2; d – 3 4. a – 2; b – 0; c – 1 5. a – 0; b – 1; c – 2; d – 3 6. a – 0; b – 1; c – 2 7. a – 1; b – 0; c – 2; d – 3 8. a – 1; b – 2; c – 0 9. a – 2; b – 1; c – 0 10. a – 0; b – 1; c – 2 11. a – 0; b – 2; c – 1 12. a – 1; b – 0; c – 3 13. a – 0; b – 1; c – 2 ****************** 0 pkt. – prawdziwa Matka Teresa z ciebie. Co ty tu robisz? Armia zbawienia przyjmie cię z otwartymi rękami. 1 – 5 pkt. – Nie będzie z ciebie dobry krwiopijca. Znikaj stąd szybko !!! 6 – 10 pkt. – Wynik mierny. Musisz powtórzyć kurs raz jeszcze. Jeśli uzyskasz tyle samo punktów, to do widzenia. 11 – 15 pkt. – Wykazujesz postawę zbyt obojętną. A obojętność, to nie krwiopijstwo. Ale masz pewne predyspozycje. Zapraszam na dalsze szkolenie u mnie w krypcie 16 – 20 pkt. – Nie źle. Nadajesz się do pracy w ZUS, albo w urzędzie skarbowym. Kariery jednak nie zrobisz. 21- 25 pkt. – Dobrze. Czeka cię kariera poborcy skarbowego, albo naczelnika urzędu skarbowego 26 – 29 pkt. - Bardzo dobry wynik !!! Pomyśl nad kandydowaniem do parlamentu. Może nawet zostaniesz ministrem finansów, albo prezesem NBP. 30 pkt. – To niemożliwe, żebyś zdobył maxa !!!! Są dwie możliwości – albo nazywasz się Vampi_r, albo ściągałeś. Vampi_r to ja, a więc .... ŚCIĄGAŁEŚ !!!!!!..... I bardzo dobrze !!!!! W nagrodę dostajesz jeszcze 5 punktów i tytuł geniusza krwiopijstwa. Jak nic czeka cię wielka kariera. Posadę premiera masz zaklepaną !!!! ********************************* A teraz proszę wpłacić po 1000 zł za kurs. Że co?!?!?!? Że niby kurs miał być bezpłatny ?!?!?!!? A jednak niczego się nie nauczyłeś. Siadaj. PAŁA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_horrorum Re: TEST końcowy - Wyniki. 30.03.04, 14:22 Wyszlo mi 26 pkt. :)))))))))))) mam uwagi do pytania 5. Dlaczego odpowiedz d (zaproponowanie pracy)jest najwyzej punktowana? zrobileś chyba jakis bład Vampi_rze. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: TEST końcowy - Wyniki. 30.03.04, 17:05 Nie ma błędu. Kto by nie chciał mieć swojego murzyna? Proponujesz mu prace, zaprowadzasz do swojego domu, potem zabierasz mu paszport. I co? Murzyn ci usługuje, sprzata, gotuje, zajmuje się ogrodem, obsługuje gości w liberii. I to wszystko za miskę ryzu dziennie. he he. Nie ma obawy, że murzyn się zbuntuje. U niego w Gabonie, czy Burkina Fasie nawet tego by nie miał. Myśl jak krwiopijca kolego/kolezanko. PS. 26 pkt. to świetny wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_horrorum Re: TEST końcowy - Wyniki. 06.09.04, 19:00 O to ja zdalem prawie na maksa Odpowiedz Link Zgłoś