Dodaj do ulubionych

Odbiór mieszkania przed odbiorem budynku - to norm

IP: *.chello.pl 19.10.05, 17:30
Czy to normalne, że odbior mieszkania jest przed odbiorem technicznym
budynku? Czy nie powinno być odwrotnie. Czy reguluje to jakies prawo?
Obserwuj wątek
    • Gość: Krop Re: Odbiór mieszkania przed odbiorem budynku - to IP: *.europe.hp.net 19.10.05, 17:34
      Przecież jak nie chcesz odbierać wcześniej i wolisz poczekać na odbiór budynku
      to nie musisz, to deweloper idzie ci na rękę oddając ci mieszkanie w
      użytkowanie wcześniej. W każdym razie jest to powszechna praktyka, odbiory w
      gminie trwają, zanim mój budynek był formalnie odebrany to ja już się
      wykończyłem i od miesiąca mieszkałem.
      • Gość: termometr Re: Odbiór mieszkania przed odbiorem budynku - to IP: *.chello.pl 19.10.05, 18:37
        Dziekuje za informacje, ale z tym pójsciem na reke to nie do konca, bo ja przy
        odbiorze musze wpłacić ostatnia rate, a jest to 25%. I troche sie boje, co
        bedzie jak budynek nie spelni wymagan technicznych.

Czy moga mnie zmusic do odbioru mieszkania przed odbiorem technicznym budynku?
        Bo w umowie mam tylko, ze deweloper musi mnie zawiadomic z wyprzedzeniem o
        odbiorze mieszkania a jak nie odbiore to zroba protokol odbioru beze mnie. Za
        to nie ma slowa o odbiorze technicznym budynku.
        • Gość: ZW Re: Odbiór mieszkania przed odbiorem budynku - to IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.10.05, 23:46
          Twoje rozumowanie jest całkowicie prawidłowe. Sprawa stoi na głowie jeśli ktoś
          żąda od ciebie żebyś odbierał mieszkanie przed formalnym przekazaniem budynku
          do użytkowania; zawiadom gminny inspektorat nadzoru budowlanego!
    • Gość: takajedna Re: Odbiór mieszkania przed odbiorem budynku - to IP: *.matrixx.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 08:26
      Podobno to normalne. Ja sama nie wiem czy mamy zdecydować się na odbiór
      mieszkania przed odbiorem technicznym bloku. co byście zrobili?
      • igio Re: Odbiór mieszkania przed odbiorem budynku - to 21.10.05, 14:13
        Ile srednio trwa oddawanie budynku do uzytku przez inspekcje po zlozeniu
        wniosku??
        • Gość: Iza Re: Odbiór mieszkania przed odbiorem budynku - to IP: *.crowley.pl 21.10.05, 14:33
          Odbiór podobno trwa od 3 do 6 miesięcy
        • Gość: tolo Re: Odbiór mieszkania przed odbiorem budynku - to IP: *.pg.com 21.10.05, 14:35
          Witam,

Na Kabatach jest budynek w ktorym od 2 lat mieszkaja ludzie gdzie deweloper tez
          oddawal mieszkania ludziom przed odbiorem z gminy. Efekt jest taki ze ludzie
          powykanczali mieszkania i sie wprowadzili a niestety budynek nie uzyskal zgody
          na uzytkowanie. Dzis to problem mieszkancow ktorzy w rozumeinu prawa bezprawnie
          zamieszkuja w budynku ktory jest jeszcze budowa. Deweloper zas caly czas nie
          kwapi sie do usuniecia wad ktore spowodowaly ze zgoda nei zostala wydana.
          Dlatego zastanowilbym sie nad odbiorem mieszkania i tym bardziej wplata
          pieniedzy przed formalnym zakonczeniem przez dewelopera budowy czyli uzyskaniem
          wszystkich niezbednych pozwolen.
        • Gość: monikakum Re: Odbiór mieszkania przed odbiorem budynku - to IP: *.bphleasing.pl 21.10.05, 15:10
          Okolo miesiąca.
          • igio Re: Odbiór mieszkania przed odbiorem budynku - to 21.10.05, 18:23
            A w warszawie na mokotowie ile moze trwac odbior budynku bez zadnych poprawek??
            • Gość: ela Re: Odbiór mieszkania przed odbiorem budynku - to IP: *.aster.pl 23.10.05, 18:14
              od szesciu do osmiu tygodni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka