Dodaj do ulubionych

Dlaczego ludziom radio robi wodę z mózgu

IP: *.aster.pl 17.11.04, 10:02
Jakiś dzielny człowiek w wywiadzie o 9:50 przedstawiał zalety cierpliwego
odkładania drobnych pieniędzy na starość (emeryture). Jako przykład pokazał
Amerykanów, którzy w czasie emerytury podróżuja po świecie dlatego, że przez
całe zycie odkłądali drobne kwoty. No i ten pan powiedział, że jak ktoś chce
mieć na straość 1 MLN PLN, to powinien codziennie odkładać 5 PLN przez 40
lat. Podrapałem się w głowę i policzyłem 40x365x5 i wyszło mi raptem 73 tyś
PLN. Cos do miliona jeszcze długa droga. Po co ludziom wciskać takie bzdury,
hę?
Uprzedzam opowieści o procencie składanym - to zabawka dla naiwnych. Raptem
pokrywa inflacje. Nikt z procenta składanego nie zostanie bogaty, chyba że
jest bankiem:)
Obserwuj wątek
    • franzmaurer Re: Dlaczego ludziom radio robi wodę z mózgu 17.11.04, 10:21
      > Uprzedzam opowieści o procencie składanym - to zabawka dla naiwnych. Raptem
      > pokrywa inflacje.

Coś kiepsko umiesz liczysz :)
      • Gość: Robert Re: Dlaczego ludziom radio robi wodę z mózgu IP: *.aster.pl 17.11.04, 10:34
        franzmaurer napisał:

> Coś kiepsko umiesz liczysz :)

Tak? Przekonaj mnie.
        • franzmaurer Re: Dlaczego ludziom radio robi wodę z mózgu 17.11.04, 12:05
          > Tak? Przekonaj mnie.

Sam się przekonaj, kalkulator weź i policz.
          Jeśli twierdzisz że efekt procentu składanego "ledwie pokrywa inflację" to albo
          nie masz pojęcia co to jest, albo odnosisz obliczenia do funduszy obligacyjnych
          albo lokat.
          W tym konkretnym przypadku była mowa o inwestowaniu czyli lokowaniu pieniędzy w
          szerokie (ale nie za szerokie) spectrum funduszy inwestycyjnych dających jakąś
          przyzwoitą stopę zwrotu. 3 tysiące złotych ulokowane na 45 lat w fundusz dający
          zysk rzędu 10% rocznie, da ci na koniec ok 200 tysięcy złotych. I nic tu nie ma
          do tłumaczenia - czysta matematyka.
          A wartość nabywcza tych 200 patyków za 45 lat to już zupełnie inna historia.
          • Gość: Robert Re: Dlaczego ludziom radio robi wodę z mózgu IP: *.aster.pl 17.11.04, 13:24
            franzmaurer napisał:

> A wartość nabywcza tych 200 patyków za 45 lat to już zupełnie inna historia.

...no no no i co?
            I dlaczego własnie w tym momencie, kiedy zacząłeś gadać z sensem jakoś dziwnie
            skończyeś? Hę?
            Wybacz, ale kalkulator obsługiwac umiem:) Ale gwarantuje ci, ze większość ludzi
            też. I nic z tego nie wynika dla ich wieloletnich inwestycji. Dlaczego?
            Szkoda że zakończyłeś zanim zacząłeś:)
            • franzmaurer Re: Dlaczego ludziom radio robi wodę z mózgu 17.11.04, 14:10
              > ...no no no i co?
              > Ale gwarantuje ci, ze większość ludzi też.
              > I nic z tego nie wynika dla ich wieloletnich inwestycji.

Bo ta tzw. myśląca większość to najzwyklejsze matoły ustawiające się w
              kolejkach po "lokaty inwestycyjne" niczym po aluminiowe wiadra za PRL'u.
              I wcale się nie dziwię, że potem tacy klepią biedę...

Wracając do tematu - nie za bardzo kapuję do czego zmierzasz.
              Jeśli jakakolwiek inwestycja jest wg. Ciebie zabawą dla naiwnych to może od
              razu lepiej sobie kupić sto flaszek i się zapić na śmierć?

To że obecnie większość walut nie ma żadnego realnego pokrycia i większość tych
              wszystkich analiz PKB, budżetów i inflacji to jest żonglerka zapisami
              księgowymi i cyferkami kiedyś się pewnie zemści.

Nikt Ci nie karze inwestować w fundusze operujące na 'bananowym' parkieciku
              WGPW - w googlu w 5 minut znajdziesz fundusze w Luxembourgu inwestujące w
              metale szlachetne, nieruchomosci i rynek dzieł sztuki.
              Jak się przekonasz jak to działa, i że możliwa jest stopa zwrotu rzędu 50-80%
              rocznie - i jak w przypadku takiej stopy zwrotu wygląda efekt procentu
              składanego to pogadamy...
              • Gość: Robert Re: Dlaczego ludziom radio robi wodę z mózgu IP: *.aster.pl 17.11.04, 15:42
                Jeśli możesz mi przekazać namiary na fundusz, który ma z ostatnich 20, 30 lat
                srednioroczna stopę zwrotu powyzej 30% to będę ci bardzo wdzięczny.
                Jednak jakoś dziwnie mam wrażenie że cos takiego nie istnieje. A inwestycjami
                sie troszkę zajmuję.
                Fundy uchodzące za wyjątkowe posiadają wieloletnie MAR w okolicach 0,5-1. I
                takie "słabe" wyniki nie przeszkadzają im zarządzać wieloma miliardami. Mam
                wrażenie, że dla przecietnego bywalca polskich list dyskusyjnych 20% rocznie
                budzi usmiech politowania - jednak po roku juz po gościu nie ma sladu a po
                rachunku wiatr hula. A fundy sobie cyku cyku, powoli idą do przodu.
                Dla przeciętnego Kowalskiego - a do takich był adresowany program w TOKu,
                mozliwą wieloletnia stopa zwrotu ponad inflację jest 3-4%. Tylko tyle i AŻ
                tyle. Nie mów mi proszę że gdzieś kiedys tam ktoś osiągnał w jakims roku 80%,
                bo odpowiem że czasem ktos tez wygrywa w totolotka. Tylko czy na tym można
                opierac swoja strategię emerytalna?

Procent składany z tych 3-4% w skali 40letniej nigdy nie da kwoty miliona
                złotych. Jak można ludziom wmawiac że będa wpłacac grosze (bo 150PLN
                miesięcznie to sa GROSZE) a jak osiagna wiek emerytalny to będzie ich stac aby
                zamieszkać na Riwierze. Ty w to wierzysz?
                Ja nie.
                • Gość: Jaś Re: Dlaczego ludziom radio robi wodę z mózgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 16:04
                  Zgadzam się z Twoją teorią.Kiedyś mówiono "emeryci i renciści popierajcie
                  partię czynem umierając przed terminem" Dziś korzystając znowych funduszy
                  będzie można po osiągnięciu wieku emerytalnego pobyć na piaskach ( plażach )
                  Riwiery a potem do piasku. Pomogą ci z łódziego pogotowia. I wszystko OK!
    • Gość: Roman Re: Dlaczego ludziom radio robi wodę z mózgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 14:02
      o to samo pytam mi tez wychodzi 73000 po 40 latach ale coz moze jestem zbyt
      ograniczony i nie znam oprocentowania aktualnego nie mam pojecia przez co to
      mnozyc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka