Dodaj do ulubionych

Głosuj bez meldunku

21.10.06, 00:03
Dla tych, którzy są niezameldowani w Warszawie i na Ursynowie polecam stronę:

www.glosujbezmeldunku.pl

Na stronie znajdują się instrukcje „krok po kroku” dla studentów oraz dla
osób pracujących, jak głosować nie mając meldunku w Warszawie. Do pobrania
jest prosty wniosek o wpis do rejestru wyborców, adresy urzędów, w których
można taki wniosek złożyć, wyjaśnienia prawnika oraz inne przydatne
informacje.

Może się przydać.

Piotrek Skubiszewski

Obserwuj wątek
    • senq Re: Głosuj bez meldunku 21.10.06, 00:36
      Tacy bez meldunku to powodują, że mój blok schodzi na
      psy (aczkolwiek co One w tym winne). Tacy bez meldunku
      wynajmują w moim bloku mieszkanie i malują ich znajomkowie
      po klatce a dziś nawet jakiś debil(!) wybił szybe w windzie
      na parterze - po co?

Ot takie wtrącenie. Warszawa moim miastem.
      • zakosio Re: Głosuj bez meldunku 21.10.06, 10:45
        idea strony z instrukcjami szczytna, ale co z tego studenci nawet jak poprawnie
        wypełnią wniosek trafiają na przeszkody nie do przeskoczenia
        www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_061021/warszawa_a_1.html
        • lewy_okej Re: Głosuj bez meldunku 21.10.06, 11:33
          Niech się wreszcie ci urzędnicy wezmą do roboty! Ciągają biednego chłopaka po
          urzędach, zamiast z miejsca walnąć mu 5000zł grzywny za niedopełnienie obowiązku
          meldunkowego. Będzie miał jasną sytuację prawną, może poszuka sobie legalnego
          mieszkania, zamelduje się, zacznie żyć jak porządny obywatel. Urzędnicy, proszę
          załatwcie "sprawę Furtaka" tak jak przewidują przepisy.
    • tvtotal2 Re: Głosuj bez meldunku 21.10.06, 12:40
      niech importowani "Ursynowianie" niech lepiej zaglosują w swojej macierzystej
      malej spolecznośći lokalnej - a nie psują swoimi głosami obcą dla nich
      dzielnicę. Głosujcie bez meldunku, ale u siebie :p
      • ry-bka Re: Głosuj bez meldunku 21.10.06, 16:10
        A jak mieszkam tu od 6-ciu lat i nie mam meldunku, planuję osiąść na stałe - to jestem "obca" i tez głosować nie powinnam?
        • horpyna4 Re: Głosuj bez meldunku 21.10.06, 16:21
          A gdzie płacisz podatki?
        • jan_cenzor Re: Głosuj bez meldunku 21.10.06, 16:45
          ry-bka napisała:

> A jak mieszkam tu od 6-ciu lat i nie mam meldunku, planuję osiąść na stałe -
          > to jestem "obca" i tez głosować nie powinnam?

To znaczy, że od 6 lat łamiesz prawo. Idź się zameldować, wpisz do rejestru i
          głosuj, czemu nie.
        • pskubi Myśl Globalnie, Działaj Lokalnie:) 22.10.06, 11:38
          Każdy powinien głosować. Świat jest globalny, a Ursynów jest jego częścią.
          Nie widzę, przeszkód dlaczego, ktoś kto to mieszka tu kilka lat, a nie np 30,
          nie mialby prawa do glosowania. W wyborach powinna brać udział jak największa
          część społeczeństwa. Wtedy będziemy mieli reprezentatywną Radę Dzielnicy.
          Chodzi o to aby ludzie brali sprawy w swoje ręce. "Myśl Globalnie - Działaj
          Lokalnie":)))
          • lewy_okej Myśl Globalnie, Działaj Uczciwie 22.10.06, 16:12
            "Skubi", nie rób ludziom wody z mózgu, nie musisz mieszkać gdzieś 30 lat
            (dlaczego nie napiszesz 50?), możesz mieszkać jeden dzień, albo w ogóle nie
            mieszkać, wystarczy, że się zameldujesz i wpiszesz do rejestru wyborców. To
            takie proste!
            • pskubi Re: Myśl Globalnie, Działaj Lokalnie 22.10.06, 18:36
              A czy ja powiedzialem, ze jest trunde. Trzeba sobie pomagac i tyle.
          • java9 Re: Myśl Globalnie, Działaj Lokalnie:) 22.10.06, 19:32
            > Każdy powinien głosować. Świat jest globalny, a Ursynów jest jego częścią.
            > Nie widzę, przeszkód dlaczego, ktoś kto to mieszka tu kilka lat, a nie np 30,
            > nie mialby prawa do glosowania.

W tym przypadku głosowanie dotyczy tej konkretnej dzielnicy.
            Nikt nigdzie nie napisał, że głos kogoś kto mieszka 5 lat jest mniej
            istotny od głosu kogoś kto mieszka 30.
            Chodzi o to, żeby zasady głosowania były jasne a prawo, które stoi
            na straży nie akceptowało możliwości nadużyć.
            W tej sytuacji, jeden przepis nakazuje się zameldować na pobyt stały,
            a inny umożliwia złożenie oświadczenia, w którym "obywatel"
            przyznaje się, że to prawo łamie.

Składasz oświadczenie, że stale zamieszkujesz na Ursynowie od 5 lat,
            a nie jesteś tutaj zameldowany...
            Czy w tej sytuacji nie miałbyś obawy, że ktoś to kiedyś wykorzysta
            przeciw Tobie i nałoży karę za brak meldunku na pobyt stały ?
            I jak unikniesz kary za brak meldunku, przecież złożyłeś oświadczenie
            i nawet sąsiad to potwierdził... śliska sprawa
            ja bym się najpierw mocno zastanowiła, jakie grożą mi konsekwencje
            w wyniku złożenia takiego oświadczenia...
            • jan_cenzor Re: Myśl Globalnie, Działaj Lokalnie:) 22.10.06, 20:02
              java9 napisała:

> W tej sytuacji, jeden przepis nakazuje się zameldować na pobyt stały,
              > a inny umożliwia złożenie oświadczenia, w którym "obywatel"
              > przyznaje się, że to prawo łamie.

Podaj ten przepis, który mówi, że po to, aby głosować wystarczy/trzeba składać
              jakieś oświadczenia.
              • java9 Re: Myśl Globalnie, Działaj Lokalnie:) 23.10.06, 10:34
                Składasz wniosek,w którym wskazujesz miejsce stałego zamieszkania
                a pod wnioskiem musisz złożyć podpis:
                www.glosujbezmeldunku.pl/download/Wniosek%20o%20wpisanie%20do%20rejestru%20wyborcow.doc

dodatkowo, nalezy ten wniosek "podeprzeć" stosownymi dokumentami
                na stronie "głosujbezmeldunku" w linku
                www.glosujbezmeldunku.pl/download/Informacja_wybory.doc
                jest taki zapis :
                "Wystarczy jednak, iż przyniesie się do urzędu dokument, który uprawdopodobni
                związek wnioskodawcy z Warszawą (lub innym miejscu zamieszkania). Może to być
                umowa najmu mieszkania, umowa o pracę z pracodawcą prowadzącym przedsiębiorstwo
                w danej miejscowości, akt notarialny kupna nieruchomości".
                • jan_cenzor Re: Myśl Globalnie, Działaj Lokalnie:) 23.10.06, 16:17
                  Java, czy wiesz, co to jest przepis? Pokaż przepis, który mówi o składaniu
                  oświadczeń, a dodatkowo taki, który mówiłby o prezentacji umowy o pracę, aktu
                  notarialnego.

Rubeusowi zaś polecam lekturę ustawy o ewidencji ludności.
                  • java9 Re: Myśl Globalnie, Działaj Lokalnie:) 23.10.06, 16:21
                    Przepisu nie doczytałam się, ale czytam opinię ekspertów,
                    która jest zamieszczona na stronie "głosjznami"...
                    • jan_cenzor Re: Myśl Globalnie, Działaj Lokalnie:) 23.10.06, 18:46
                      java9 napisała:

> Przepisu nie doczytałam się, ale czytam opinię ekspertów,
                      > która jest zamieszczona na stronie "głosjznami"...

Na szczęście o prawie stanowi prawo, a nie stronniczy "eksperci". Bez podstawy
                      prawnej, to choćby przyszło 1000 ekspertów i założyło 1000 stron, to nie
                      poradzą.
                      • java9 Re: Myśl Globalnie, Działaj Lokalnie:) 23.10.06, 22:49
                        Ja nie oceniam opinii ekspertów, ja tylko piszę o tym, że mocno należy
                        zastanowić się nad konsekwencjami, zanim złoży się odpowiednie dokumenty,
                        bo jak już pisałam, dla mnie zwykłego szarego "obywatela", sprawa jest śliska.
                        • horpyna4 Re: Myśl Globalnie, Działaj Lokalnie:) 24.10.06, 09:58
                          Sprawa jest śliska nie tylko dla konkretnego obywatela. Jest to furtka, która
                          umożliwia przywiezienie w dane miejsce większej ilości osób, które będą
                          "słusznie" głosować.
                          • java9 Re: Myśl Globalnie, Działaj Lokalnie:) 24.10.06, 10:14
                            No właśnie...
                            Tak się zastanawiam, czy ja jako szary obywatel mogę wystapić
                            np do prokuratury, albo jakiegoś urzędu o zbadanie sprawy już
                            po głosowaniu ?
                            Niech sprawdzą z urzędu, czy tych 40 Kowalskich, którzy mają
                            dokumenty potwierdzające fakt stałego zamieszkiwania
                            w kawalerce o metrażu 25 m2 są prawdziwe, i czy na pewno słuszne
                            było wpisanie tych osób na listę wyborców ?

Ale byłby bal, gdyby nagle okazało się, że partia, która wygrała
                            tym sposobem wybory samorządowe, nie zebrała wystarczającej ilości
                            głosów...

A "głosujznami" którą partię popiera ?
                          • jan_cenzor Re: Myśl Globalnie, Działaj Lokalnie:) 24.10.06, 12:17
                            horpyna4 napisała:

> Sprawa jest śliska nie tylko dla konkretnego obywatela. Jest to furtka, która
                            > umożliwia przywiezienie w dane miejsce większej ilości osób, które będą
                            > "słusznie" głosować.

Święta prawda. Teraz tylko wystarczy się przyjżeć temu kto stoi za akcją 'głosuj
                            bez meldunku'
    • silvio1970 głosuj po polsku 23.10.06, 09:26
      no i koniecznie musi być po naszemu. niby na skróty czyli naokoło i
      zygzakiem. i koniecznie jakieś uchylone furtki i dziury w płocie chociaż brama
      szeroko otwarta.

chcesz głosować - idź się zamelduj.
      • rubeus Re: głosuj po polsku 23.10.06, 09:54
        a jeśli właściciel mieszkania, które ktoś wynajmuje, odmawia zameldowania ?
        Sporo osób z chęcią by się zameldowało w W-wie, ale nie mogą...
        • java9 Re: głosuj po polsku 23.10.06, 10:37
          Przeczytaj ustawę i doczytaj kto odpowiada za meldowanie
          osób przebywających w mieszkaniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka