Dodaj do ulubionych

duży pies do bloków?

15.09.05, 22:47
wiem, że to teoretycznie nie jest wskazane, ale słyszałam, że dogi, chociaż
są wyjątkowo duże dobrze znoszą mieszkanie w blokach. jakie inne duże psy nie
potrzebują dużo ruchu?
Obserwuj wątek
    • ohida Re: duży pies do bloków? 15.09.05, 23:45
      Hmm, sam rozmiar mieszkania nie ma znaczenia, dog "na pokojach" po prostu
      układa się i śpi, a nie hasa. To, co ważniejsze, to np. piętro, na którym
      mieszkasz - szczenięta tej rasy nie powinny chodzić po schodach, jeśli nie masz
      windy, psa trzeba nosić, a szybko zacznie on ważyć swoje :) Z przyziemnych
      spraw związanych z dogiem pozostaje ogon (wierz mi, otrzymanie ciosa
      rozmerdanym ogoniskiem zwala z nóg... ogon też będzie uderzał we wszelkie
      drzwi, ściany, meble, kryształy, obrazy i cokolwiek masz w domu, zniszczenia
      mogą być spore) :) oraz ślina - dotrze wszędzie tam, gdzie destrukcji nie
      spowoduje ogon :P Co oczywiście nie zmienia faktu, że to piękne, pełne godności
      i wzbudzające respekt psy.
      • rezurekcja Re: duży pies do bloków? 16.09.05, 09:49

ohida napisała:

> ogon też będzie uderzał we wszelkie
        > drzwi, ściany, meble, kryształy, obrazy i cokolwiek masz w domu, zniszczenia
        > mogą być spore) :)

a ogon potluczony. Dożynka sasiadow stale miala jakies rany na ogonie, ktorym
        machala zbyt zywiolowo.
    • razdwaityle jakie duże psy nie potrzebują ruchu ??? 16.09.05, 08:26
      WSZYSTKIE psy potrzebują ruchu. Jeśli zakladamy, ze nie mamy czasu na
      wybieganie psa, nie kupujemy psa. Bo nawet osoby przygotowane na duzo biegania
      z psem czasem mogą mieć katar, skręconą nogę, pilne zajecia. Też wtedy pies
      będzie miał deficyt ruchu. A co dopiero , kiedy robimy załozenie "chce psa, ale
      żeby nie potrzebowal dużo ruchu". No, chyba że mamy duze mieszkanie i chodzi o
      mopsa, ale też nie jestem pewna.
      • mikaas3 Re: jakie duże psy nie potrzebują ruchu ??? 16.09.05, 10:34
        nie mówię, że nie będzie miał ruchu wcale, ale jak czytam, że dalmatyńczyk
        potrzebuje dziennie przebiec 20 km, to wiem, że nie mogę go mieć :(
    • blue.berry Re: duży pies do bloków? 16.09.05, 09:27
      po pierwsze najwazniejsza jest winda - bez niej nie ma co sie decydowac na
      duzego psa. z wielu powodow.
      po drugie - faktycznie wiele duzych ras to psy spokojne, w domu malo energiczne
      wiec powierzchnia mieszkania nie jest az tak wazna. ale!! mimo wszytsko jest -
      bo dla takiego psa trzeba wygospodarowac spora przestrzen na legowisko (mu mnie
      to ponad 1,5 na 1,5), w kuchni spory kawalek na wielkie miski (czesto na
      stojaku), trezba pamietac ze pies w lecie bedzie chcial lezec na chlodnych
      powierzchniach wiec dobrze zeby byl balkon czy lazienka ktora jest wieksza od
      znaczka pocztowego:)) itp. jesli ktos w malym mieszkaniu znajdzie na to miejsce
      to bedzie ok. oczywiscie trzeba pamietac tez o tym ze duzy pies to duzy zasieg.
      przyklad mozliwosci destrukcyjnych ogona doga jest juz slawetny:)) duzy pies
      siega wysoko i bywa niezgrabny. o tym wszytskim trzeba pamietac.
      co do ilosci ruchu - masywne rasy typu mastiff czy dog de bordeaux (w
      przeciwienstwie do doga niemieckiego ktory jest psem bardzo aktywnym) nie
      potrzebuja duzo ruchu. wlasciwie wskaznane jest by same sobie regulowaly
      aktywnosc a do 1 roku zycia ta aktywnosc byla stopowana. jednakze fakt ze nie
      potrzebuja duzo ruchu nie oznacza ze nie potrzebuja duzo czasu. wrecz
      przeciwnie. psy te wymagaja duzych nakladow zarowno czasowych jak i
      pienieznych. jak rowniez duzej wiedzy wlasciciela o rasie.
      pozdrawiam
    • polly Re: duży pies do bloków? 17.09.05, 19:20
      Ja powiem co innego:
      Niejednokrotnie psy mieszkajace w blokach maja wiecej ruchu niz psy mieszkajace w domach z ogrodem. Jak ktos ma ogrod uwaza ze pies po 1 ma sie gdzie zalatwic a po 2 ma juz wystarczajaco ruchu, za to jak ktos ma psa w bloku wie, ze codziennie musi wyjsc na dlugi spacer. Ogrody staja sie wiekszymi kojcami. Oczywiscie nie zawsze tak sie dzieje, ale dosc czesto.
      Ja mieszkam co prawda nie w bloku, ale w duzym mieszkaniu i mam psa husky. Codziennie musze zapewnic mu duzo ruchu. Jakis czas temu zostawilam go w hotelu dla psow, gdzie byl jednoczesnie inny husky wlasnie z domu z ogrodem. Jak opowiadali mi opiekunowie, moj pies zameczyl tamtego - tamten po polgodzinnym bieganiu padl z nog doslownie... Nie wiem jak ludzie moga byc tak bezmyslni trzymajac psa husky bez biegania...
    • courtney7 Re: duży pies do bloków? 17.09.05, 23:39
      Jeśli chodzi o dogi, u mnie w mieście dziewczyna w normalnym (czyt. normalnie
      małym;) mieszkaniu w wieżowcu ma dwa dogi. Ale żeby się wybiegały wywozi je za
      miasto na spacerki. Jak widać - chcieć to móc:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka