Dodaj do ulubionych

Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie?

26.02.06, 12:24
Sa plany że Kalisz chce stworzyć nowe województwo i bardzo chcieilibyśmy żeby
w naszym województwie się znalazł m.in Sieradz, Konin i Ostrów. Ostrów za
bardzo nie chce bo Kalisz-Ostrów to odwieczny konflikt. Konin chciałby i
okoliczne miejscowsci też. A Czy w Sieradzu ludzie chcieliby trzymać z
Kaliszem i razem stworzyć woj. ŚRODKOWOPOLSKIE? . SKoro mniejszy od Kalisza
Słupsk i Koszalin stworzą 17 województwo to stwórzmy je i my. w Kaliszu plany
reaktywacji województwa są od dawna. Teraz chyba coś dopiero się ruszyło.
Pozdrawiamy Sieradz.
Obserwuj wątek
    • ebusia_fam_fatal chcialby :) 26.02.06, 12:41
      pod warunkiem, ze bedzie stolica tego wojewodztwa ;)
    • sieradzak Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 26.02.06, 12:51
      kalisz-dobrzec napisała:

> Sa plany że Kalisz chce stworzyć nowe województwo i bardzo chcieilibyśmy żeby
      > w naszym województwie się znalazł m.in Sieradz, Konin i Ostrów. Ostrów za
      > bardzo nie chce bo Kalisz-Ostrów to odwieczny konflikt. Konin chciałby i
      > okoliczne miejscowsci też. A Czy w Sieradzu ludzie chcieliby trzymać z
      > Kaliszem i razem stworzyć woj. ŚRODKOWOPOLSKIE? . SKoro mniejszy od Kalisza
      > Słupsk i Koszalin stworzą 17 województwo to stwórzmy je i my. w Kaliszu plany
      > reaktywacji województwa są od dawna. Teraz chyba coś dopiero się ruszyło.
      > Pozdrawiamy Sieradz.

Zawsze uważałem, że Sieradz i Kalisz powinny trzymac się razem ! Myślę że błędem
      było iż wcześniej przespało się tą możliwośc.
      Historycznie co prawda Sieradz i Kalisz to nieco odmienne bajki, ale ...
      dlaczego nie tworzyc lepszej i nowej historii ?
      Wiekiem miasta są podobnej daty (różnica jedynie w pisanych wzmiankach o
      miastach), więc .... ;-)
      Osobiście byłby zwolennikiem włączenia do tych planów Łęczycy ! Kiedyś była
      Ziemia Sieradzko-Łęczycka - więc połączenie Sieradz - Kalisz - Łęczyca w jeden
      organizm administracyjny to całkiem fajna koncepcja ! ;-)

Nie znam animozji Kalisko- Wielkopolskich, bardziej znam Sieradzkie ;-)

Myślę, że sprawa warta przedyskutowania i jak najbardziej do przmyślenia.

Dla wielu info - nie jest to broń Boże sen o Wojewódzkim Sieradzu, ale sen o
      Województwie, gdzie byłaby szansa na ... większe partnerstwo i większe wzajemne
      zrozumienie ! Chyba wszyscy w Sieradzu i na tym forum wiedzą jak traktuje się
      Sieradz w obecnym województwie ! O profanacji herbu Sieradzkiego nie wspomnę.

Ja jestem za, myślę, że wielu z moich kamratów też, więc potencjalnie możecie
      liczyc na nasze zainteresowanie sprawą i pomysłem.

Kanclerz Bractwa Księstwa Sieradzkiego ;-)
      bractwo(małpa)bractwo.pl
      • wjwa Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 03.04.06, 09:48
        Czy to Bractwo ma swoją stronę www ?
        Nigdy o Was nie słyszałem.
        • zodiak72 Re: strona www 03.04.06, 10:08
          kiedyś mieli taki adres: www.bractwo.pl - ale widzę, że coś tworzenie witryny utknęlo ...
          • ebusia_fam_fatal Re: strona www 20.04.06, 21:57
            nie utknelo tylko caly czas trwa
            poza tym nie "mieli" tylko "maja"
    • paenka Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 26.02.06, 14:11
      To zależy na jakich warunkach ale myslę że jakiekolwiek warunki i konkluzje do
      ktorych doszlyby te miasta stawialyby każde z miast na dużo lepszej pozycji niz
      obecnie. Dla Sieradza oderwanie sie od Łódzi to duża szansa, wreszcie może ktos
      by dostrzegł takie miasta jak Sieradz zamiast skupiac sie tylko na najwiekszych
      i najbardziej zaludnionych i teoretycznie nanowoczesniejszych miastach
      wojewodztwa.
      Z Kaliszem myslę, że łączy nas właśnie kultura i historia. Sieradz od Kalisza
      mógłby brać przykład. Więc raczej ejstem za.
    • zodiak72 Re: Ciekawa wypowiedz nt. miasta z forum Kalisza 26.02.06, 15:15
      "• Re: co takiego ciekawgo jest w kaliszu, że wszysc
      arnick_a 23.01.05, 20:52 + odpowiedz

Kalisz ma rosyjsko-żydowską duszę, dziadowską i rozlewną, zabarwioną swoistym
      stosunkiem do pracy i upływu czasu-w przeciwieństwie do pruskiego Poznania.
      Jeśli ktoś ciekaw na czym to polega, niech porówna wygląd Opatówka i
      Skalmierzyc.
      Pozdrawiam zainteresowanych Kaliszem
      Arni"

Moim zdaniem - bardzo trafne! Choć jak się patrzy na wygląd obecny Kalisza z naszej-sieradzkiej perspektywy (też kiedys zabor rosyjski), to aż chcialoby się , by część tej rosyjskiej, dziadowskiej duszy spłynęła na Sieradzan;-)
      • kalisz-dobrzec Re: Ciekawa wypowiedz nt. miasta z forum Kalisza 26.02.06, 17:09
        No i to jest forum! z ludźmi z Sieradza można podyskutować. I za to my właśnie
        w Kaliszu lubimy Sieradz i Sieradzan.
        I zapraszamy was do Kalisza w realu
        i na kilka stronek o Kaliszu:

pl.wikipedia.org/wiki/Kalisz
        www.depechemode.9o.pl/kalisz/
        kalisz.fajnafotka.pl/
        kaliszfornia.fajnafotka.pl/
        www.galeria.i365.pl/kalisz.html
        i poprosze o jakies stronki z fotkami Sieradza:)
        Jeszcze raz pozdrawiamy z Kalisza
    • wilczek96 Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 26.02.06, 15:45
      s3.bitefight.pl/c.php?uid=43287
    • kalisz-dobrzec Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 26.02.06, 17:12
      przepraszam jeszcze te dwie:)

www.galeriakalisz.friko.pl
      republika.pl/droga2004/
      pozdrawiam
      • hajdana Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 26.02.06, 19:59
        witaj :) Tutaj link do galerii starych zdjęć Sieradza:
        www.umsieradz.pl/portal/index.php?option=content&task=view&id=384
        sieradz-praga.pl/Historia_miasta_historia_sieradza.htm
        a tutaj linki do wątków o stronkach o Sieradzu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=18999134&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=21841456&v=2&s=0
        Pozdrawiam
        • hajdana Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 26.02.06, 20:36
          podrzucam też pomysł na dobrą zabawę na forum, żeby sie trochę rozruszać -
          kultową serię pt. konkurs wiedzy o mieście. Zaczęło się skromnie:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=18592631&v=2&s=0
          a doczekało się aż 7 edycji:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=26563178
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=26906344
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=27423539
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=27912034
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=29081133
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=31673072
          Trochę się znudziło, ale fajnie było :)
    • zgryzlak Pomysł nie jest zły... 27.02.06, 10:07
      Dla Sieradza każde oderwanie administracyjne od Łodzi jest korzystne. Jeżeli
      tylko wnieślibyście do tego województwa wielkopolskie "zdrowe myślenie", to
      dlaczego by nie spróbować. Kwestia stolicy jest drugorzędna - może być i Kalisz.
      :-)
      • zodiak72 Re: jest tylko kilka kwestii 27.02.06, 11:07
        1. Co na takie plany oderwania sporej części wojewodztwa powiedzialaby Lodz? Jaka bylaby reakcja establishmentu lodzkiego?

2. Co na takie plany powiedzialyby wladze i mieszkancy miast (dotychczasowego) wojewodztwa wielkopolskiego z okolicy Kalisza: Kępno, Ostrzeszów, Pleszew, Ostrow wlkp? Czy oni TEZ poparliby perspektywę zmiany przynalezności ich miast z Wielkopolski (Poznan) na Srodkową Polske (Kalisz)? Wzajemna 'milość' Kalisza i Ostrowa Wlkp jest chyba ogólnie znana;-)
        • sieradzak Re: jest tylko kilka kwestii 27.02.06, 13:00
          zodiak72 napisał:

> 1. Co na takie plany oderwania sporej części wojewodztwa powiedzialaby Lodz? Ja
          > ka bylaby reakcja establishmentu lodzkiego?

A co nas to ? ;-) A co ten establiszment zrobił dla Sieradza i regionu ?

>
          > 2. Co na takie plany powiedzialyby wladze i mieszkancy miast (dotychczasowego)
          > wojewodztwa wielkopolskiego z okolicy Kalisza: Kępno, Ostrzeszów, Pleszew, Ostr
          > ow wlkp? Czy oni TEZ poparliby perspektywę zmiany przynalezności ich miast z Wi
          > elkopolski (Poznan) na Srodkową Polske (Kalisz)? Wzajemna 'milość' Kalisza i Os
          > trowa Wlkp jest chyba ogólnie znana;-)

To podobnie jak Szadek, Warta, Złoczew ... , może Wieluń i inni. A o Zduńskiej
          Woli nie wspomnę ;)

>
          • zodiak72 Re: jest tylko kilka kwestii 27.02.06, 13:07
            Zdunskiej Woli nie zabieramy ze sobą;-) Nie chcemy Zdunskiej Woli w Srodkowej Polsce!;-))
            • sieradzak Re: jest tylko kilka kwestii 27.02.06, 13:46
              zodiak72 napisał:

> Zdunskiej Woli nie zabieramy ze sobą;-) Nie chcemy Zdunskiej Woli w Srodkowej P
              > olsce!;-))
              >

:) jestem zwolennikiem zakopywania rowów i uprzedzeń ;-)
              • zodiak72 Re: stereotypy 27.02.06, 13:53
                Przyklad stereotypu do zakopania:
                Wszyscy Zdunskowolacy to chytrusy, a wszyscy pijacy to złodzieje;-))
        • wielkopolskawschodnia Re: jest tylko kilka kwestii 01.03.06, 15:34
          Istnieje prawdopodobieństwo (!), że jeśli regres Ostrowa się nie zatrzyma (a
          jest tam coraz gorzej), to może się obudzą i pójdą po rozum do głowy. Ale
          pewnie im "duma" nie pozwoli...
          -----
          • zodiak72 Re: jest tylko kilka kwestii 01.03.06, 15:37
            To tak jak ze Slupskiem (obecne woj Pomorskie), ktory wcale nie garnie się pod skrzydła koszlińskie (srodkowopomorskie);-)
          • sector11 Re: jest tylko kilka kwestii 06.03.06, 14:37
            Kolega ww jest znany z niecheci do Ostrowa. Bardzo nienawidzi on tego miasta i
            za wszelka cene bedzie glosil negatywne opinie o Ostrowie Wlkp. W Kaliszu
            obecnie to sie wiele buduje .... hipermarketow. W dodatku tylko dlatego, ze jak
            pare lat temu zaczynal sie na nie boom wladze Ostrowa powiedzialy im stanowcze
            NIE, i dopiero wtedy zaczeli budowac je w Kaliszu. Najpierw koncerny planowaly
            je wybudowac w Ostrowie ze wzgledu na lepsze polozenie.
            • zodiak72 Re: jest tylko kilka kwestii 06.03.06, 14:51
              A mnie się wydaje, ze czynnikiem decydującym o przyciągnięciu inwestycji do
              Kalisza wlasnie - bylo to, że Kalisz jest po prostu WIEKSZY i obszarowo i
              ludnościowo (120 tys / 85 tys.) w stosunku do Ostrowa. Dlatego stanowi większy
              potencjał dla ewentualnych zyskow dla inwestora. Przykre, ale prawdziwe.
    • wielkopolskawschodnia Poznań bardzo się cieszy... 01.03.06, 13:16
      Tomasz Cylka w dzisiejszym "Głosie Wielkopolskim":
      www.glos.com/2005/index.php?id=57550
      "Bardzo się cieszę

Rząd urwał wszelkie spekulacje na temat utworzenia siedemnastego województwa.
      Wójtowie, burmistrzowie i starostowie z regionu pilskiego mogą więc odetchnąć,
      bo nikt ich z Wielkopolski do środkowopomorskiego nie zabierze. To jedna z
      niewielu pozytywnych decyzji mniejszościowego rządu PiS-u, która ucina wszelkie
      demagogiczne hasła lokalnych polityków, szukających wyborczych haseł przed
      wyborami samorządowymi.

Bardzo się z tej decyzji cieszę. Jestem zdania, że w Polsce powinno być nie
      więcej niż 11-12 silnych regionów, które byłyby silnymi partnerami dla
      niemieckich landów czy francuskich regionów. Miałem okazję być w rosyjskim
      okręgu samarskim, który ma podpisaną z Wielkopolską umowę o współpracy. Zamiast
      silnych kontaktów biznesowych, wymiany kulturalnej dzieci i młodzieży, mamy
      jedynie ładne dokumenty z podpisami. Przed laty były marszałek naszego
      województwa pojechał na wycieczkę do Samary, w ramach rewanżu gubernator złożył
      kurtuazyjną wizytę w Poznaniu i na tym się skończyło. Bo jakim partnerem dla
      wielkiego okręgu samarskiego może być mała Wielkopolska, którą jeszcze ktoś
      chciał zmniejszyć?

Podobają mi się plany zmniejszenia liczby województw. Wielkopolska granicząca z
      Niemcami to wymarzony scenariusz, który zresztą miał wejść w życie przed
      reformą administracyjną. To już nie wróci, ale tym bardziej powinniśmy do kosza
      wyrzucić wszelkie scenariusze, które liczbę województw mają zwiększyć.

Tomasz Cylka t.cylka@glos.com
      -----
      • paenka Re: Poznań bardzo się cieszy... 01.03.06, 14:48
        Ja się nie zgodzę, ponieważ pazernośc ludzka nie zna granic i ejsli powstaje
        kilka wojewodztw duzych to jasne jest ze wieksza czesc pieniedzy idzie na
        glowny osrodek ktorym jest miasto wojewodzki a nie pozostale mniejsze
        aczkolwiek chcace sie rozwijac miasta. I tak jest np z Wawa i Łodzią
        • wielkopolskawschodnia Re: Poznań bardzo się cieszy... 01.03.06, 15:13
          Granic - to nie zna pazerność poznańska. Zobaczcie co im się marzy:
          img518.imageshack.us/img518/5122/mojewoj2czantybv27xp.jpg
          -----
      • sieradzak Jasne, ale ... ;-) 01.03.06, 15:02
        Co nas interesuje środkowo pomorskie ;-)

Można tak:
        Kalisz, Ostrów, Sieradz, Łęczyca, Piotrków ...
        i mamy jedno duże piękne i jednorodne województwo ze zbliżoną historią i o
        podobnym ukadzie społeczno-gospodarczm z przewagą rolnictwa ;-)
        W umowie rotacyjni wojewodowie z największych miast czy coś takiego i ... jest
        całkiem duże i ładne województwo ;-)
        Nie wiem nawet czy nie większe od obecnego łódzkiego ;) Przynajmniej z granic
        Okręgów Wyborczych (Sieradz, Piotrków) wynika, że to ponad połowa ludności
        całego województwa łódzkiego ;-) a obszarowo zdecydowanie największy teren ;-)

A co z Łodzią ? No cóż myślę, że najlepiej by Łodzi było tam gdzie się tak
        spieszy czyli do Wielkopolski i pod Warszawkę ;)

No cóż, pomarzyc dobra żecz, ale ... zawsze jest jakaś opcja ;)

Co do rządu, to te się zmieniają ;)
    • spearss Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 02.03.06, 11:36
      Kalisz województwem... eee to chyba jakaś pomyłka:/

pzdr z Zielonej Góry
      • marti_b Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 02.03.06, 11:40
        A zielona góra sejmikiem województwa o matko :/
      • kalisz-dobrzec Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 02.03.06, 11:49
        A zielona góra sejmikiem województwa to też pomyłka. Przecież wielkości Kalisza
        i Zielonej Góry są takie same. Ale dobrze ze to Gorzów jest wojewódzkim a nie
        wy :P
        • wielkopolskawschodnia Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 02.03.06, 12:20
          Spokooojnie - oni tam w tej ZG i GW mają już trochę nerwy zszarpane, o niczym
          nie dyskutują, tylko dowalają sobie na zmianę, a że GW większy, jest siedzibą
          województwa, no i ma tramwaje, to ZG nerwy puszczają i próbuje odgrywać się na
          kim popadnie - zatem trzeba mieć litość i ZG wybaczyć ;).
          -----
          • paenka Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 02.03.06, 15:46
            a w ZG przeciez tez sa tramwaje?
            • kalisz-dobrzec Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 02.03.06, 16:47
              co ty... w zielonej nie ma tramwajów! nie ma tam nawet rzeki :P
              • zodiak72 Re: tramwaje 02.03.06, 17:13
                w Zielonej Gorze nie ma tramwajow. Ale tu ciekawostka: najmniejsze polskie miasto, w ktorym jeżdżą/jezdzily do niedawna tramwaje - to Grudziądz.
                • samdej Re: tramwaje 02.03.06, 17:16
                  zodiak72 napisał:

> w Zielonej Gorze nie ma tramwajow. Ale tu ciekawostka: najmniejsze polskie
                  mias
                  > to, w ktorym jeżdżą/jezdzily do niedawna tramwaje - to Grudziądz.
                  >

a mnie się wydaje, że Lutomiersk ;)
                  • zodiak72 Re: tramwaje 02.03.06, 17:19
                    Nie no -fakt z tym Lutomierskiem;-)
                    Ale mnie chodzilo o NAJMNIEJSZE miasto, ktore posiada WLASNE przedsiebiorstwo komunikacji miejskiej z tramwajami.
              • paenka Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 02.03.06, 19:04
                no to mi kolega ktory tam pracuje mowi ze sa
                • wielkopolskawschodnia No to albo cie bajeruje, albo bardzo chciałby... 02.03.06, 19:11
                  No to albo cie bajeruje, albo bardzo chciałby, żeby były... Niektórzy ludzie
                  tak robią, że jak bardzo chcą czegoś, czego nie mają, to wmawiają sobie (a
                  nawet innym), że mają. I w ten sposób żyje im się dużo lepiej niż normalnym.
                  ------
                • kalisz-dobrzec Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 02.03.06, 19:28
                  paenka napisała:

> no to mi kolega ktory tam pracuje mowi ze sa

to ty mu powiedz że w Sieradzu jest metro :P
                  • jasiek53 Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 07.03.06, 13:37
                    jasne że Sieradz powinien być w 1woj.z Kaliszem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    Jestem całkowicie za.
    • viska_czwa Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 08.03.06, 08:07
      W Częstochowie (wczoraj) odbyło sie spotkanie w UM na którym dyskutowali o
      reaktywacji woj. czestochowskiego.

Najpeirw Częstochowa powinna odzyskać województwo a Kalisz (jeśli wogole miał
      by je odzyska) to po Czestochowie. Przeciez Kalisz to dziura przy Czestochowie!
      • sieradzak Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 08.03.06, 11:14
        viska_czwa napisała:

> W Częstochowie (wczoraj) odbyło sie spotkanie w UM na którym dyskutowali o
        > reaktywacji woj. czestochowskiego.
        >
        >
        >
        > Najpeirw Częstochowa powinna odzyskać województwo a Kalisz (jeśli wogole miał
        > by je odzyska) to po Czestochowie. Przeciez Kalisz to dziura przy Czestochowie!

1. Studiowałem w cz-wie i jakoś nie widze aby Cz-wa była w czymś lepsza od
        Kalisza ;-)
        2. A kto przyłączy się do woj. cz-wa ? Chyba małe szanse.
        3. W zasadzie nie ma przesłanek historycznych, aby koniecznie Cz-wa była
        województwem ;)
        Realnie oceniając myślę, że większe szanse miałaby inicjatywa Kalisz, Sieradz,
        Piotrków, Łęczyca, Wieluń - niż województwo częstochowskie ;)
        • jasiek53 Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 18.03.06, 15:48
          Po analizie postów Kalisz~~an,ków trzeba się jednak poważniej zastanowić nad
          tym pomysłem
          Przystępuję do wywiadu w Piotrkowie!
          A może już się ich pytaliście o zdanie?
          • jasiek53 Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 31.03.06, 13:56
            a w Kaliszu temat rozgorzał na dobre:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=39350777&a=39350777&wv.x=2
            • jasiek53 Re: Czy Sieradz chciałby być w nowym województwie 02.04.06, 18:22
              sceptyczny ten Kalisz prawda?
    • wjwa Ziemia kalisko-sieradzka - ładnie brzmi ! 03.04.06, 10:06
      Myślę, że to dobry pomysł, ale nierealny...
      Idiotyzmem była likwidacja 49 województw (olbrzymie koszty!, a wystarczyło
      połączyć je np. po 7 (w starych granicach), w regiony. Byłoby taniej i prościej
      i nie byłoby tych wszystkich niesnasek, które wciąż są.
      Ponieważ Sieradz podupada pod rządami Łodzi, chetnie przyłączylibyśmy się do
      Kalisza. Ziemia kalisko-sieradzka - ładnie brzmi !
    • wielkopolskawschodnia Re: 20.04.06, 23:11
      W jednym z artykułów w przedświątecznym numerze "Życia Kalisza" (05.04.2006)
      Robert Kordes pisze, że w Sieradzu coraz głośniej zaczyna się mówić na temat
      utworzenia wspólnego województwa (Kalisz - Konin - Sieradz). Czy możecie tą
      informację potwierdzić (pomijam tu nasze forumowe pogaduszki na ten temat)?

Czy moglibyście coś napisać o nastawieniu do tego pomysłu Wielunia i Poddębic?
      • ebusia_fam_fatal Re: 20.04.06, 23:29
        wielkopolskawschodnia napisał:

> W jednym z artykułów w przedświątecznym numerze "Życia Kalisza" (05.04.2006)
        > Robert Kordes pisze, że w Sieradzu coraz głośniej zaczyna się mówić na temat
        > utworzenia wspólnego województwa (Kalisz - Konin - Sieradz). Czy możecie tą
        > informację potwierdzić (pomijam tu nasze forumowe pogaduszki na ten temat)?

pierwsze slysze...
        tu na forum wlasciwie jedyna pogadanka na ten temat i ja wiem czy to mozna uznac
        za "coraz glosniej mowic" ?
        • paenka Re: 20.04.06, 23:35
          noo tak tez mi sie wlasne jak ebusi zdaje ;)
      • sieradzak Re: 21.04.06, 09:24

> W jednym z artykułów w przedświątecznym numerze "Życia Kalisza" (05.04.2006)
        > Robert Kordes pisze, że w Sieradzu coraz głośniej zaczyna się mówić na temat
        > utworzenia wspólnego województwa (Kalisz - Konin - Sieradz). Czy możecie tą
        > informację potwierdzić (pomijam tu nasze forumowe pogaduszki na ten temat)?
        >
        > Czy moglibyście coś napisać o nastawieniu do tego pomysłu Wielunia i Poddębic?

W zasadzie to co wyżej. Oficjalnie nie ma żadnych chęci w tej materii. Trudno
        więc uznac to co piszesz za fakt, a jeśli to pisze gazeta - to jest tworzenie
        mitów. Wielu "normalnych" sieradzan od dawna mówi, że szkoda iż w czasie reformy
        Sieradz nie dogadał się z Kaliszem - i tyle, ale to raczej w prywatnych rozmowach.

Co do Poddębic i Wielunia, a nie zapominajmy że jest Zd-Wola - miasto chyba ciut
        większe od Sieradza.
        Jeśli byłaby ciekawa i atrakcyjna formuła takiego wojedództwa, na której każde z
        tych miast miałoby coś do wygrania, to pewnie nie byłoby co się martwic. Chodzi
        tylko o właśnie ciekawą i atrakcyjną formułę takiego województwa.
    • wielkopolskawschodnia Ask not what your country can do for you 21.04.06, 14:20
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=39350777&a=40615829
      • sieradzak Re: Ask not what your country can do for you 21.04.06, 15:01

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=39350777&a=40615829

Zdecydowanie za dużo wątków w tym temacie na obu forach ;)
        Co ja mam na to napisać, a co odemnie zależy w tej sprawie ?
        Mogę się podpisać pod fajną koncepcją, albo nie podpisać pod kiepską i tyle ;)
        Piłka jest po stronie Kalisza, a nie Sieradza ;)
        • wielkopolskawschodnia Re: Ask not what your country can do for you 21.04.06, 15:27
          Sieradzaku, przecież to miałoby być nasze wspólne województwo. Sądzę, że warto
          już teraz myśleć o tym, jaki potencjał (społeczny, ekonomiczny, kulturalny,
          etc.) bylibyśmy w stanie wygenerować.

Ja na przykład byłem zaskoczony, że produkcja sprzedana przemysłu w nowym
          województwie (bez powiatu konińskiego i słupeckiego - brak danych) to 14.975, a
          w obecnym województwie łódzkim (z powiatem sieradzkim i wieruszowskim) to
          11.927 mld zł. (Życie Kalisza, 05.04.06)

Wątki są dwa: jeden u was, drugi u nas.
          -----
          • sieradzak Re: Ask not what your country can do for you 21.04.06, 15:43

> Sieradzaku, przecież to miałoby być nasze wspólne województwo. Sądzę, że warto
            > już teraz myśleć o tym, jaki potencjał (społeczny, ekonomiczny, kulturalny,
            > etc.) bylibyśmy w stanie wygenerować.

I chcesz Waść to czynić na forum ? ;) Doceniam jak widzisz to medium, ale Ty
            chyba przeceniasz ;)

>
            > Ja na przykład byłem zaskoczony, że produkcja sprzedana przemysłu w nowym
            > województwie (bez powiatu konińskiego i słupeckiego - brak danych) to 14.975, a
            >
            > w obecnym województwie łódzkim (z powiatem sieradzkim i wieruszowskim) to
            > 11.927 mld zł. (Życie Kalisza, 05.04.06)

1. Z tego co zrozumiałem ,jesteś zaskoczony tymi danymi w kontekście Kalisza (bo
            bez Konina) w porównaniu z całym łódzkim (z Sieradzem i Wieruszowem) ;) Dość
            dziwne te dane nowego województwa ;) (oczywiście żartuję).
            Nie śledzę tych danych więc trudno mi coś napisać ;)

2. Jeśli w tej samej gazecie napisano, że w Sieradzu jest zamieszanie związen z
            nowym województwem, to już jestem sceptyczny do tych danych ;) Bo jeśli tak
            obiektywne jak informacje z Sieradza, to już dziękujemy tej szacownej gazecie ;)

>
            > Wątki są dwa: jeden u was, drugi u nas.

Dlatego, czasami odpisuje zdawkowo, bo już w którymś o tym czy o tamtym pisałem ;)

Myślę, że tworzenie potrzeby nowego województwa może być stymulowane oddolnie,
            tak jak na forach, jednak najpierw ta chęć i wola musi być zaakceptowana przez
            obie społeczności (a w zasadzie przez większą ilość, bo Zd-Wola, Ostrów,
            Łęczyca, Wieruszów, Poddębice, Łask ...)

> -----
            • wielkopolskawschodnia Re: Ask not what your country can do for you 21.04.06, 16:00
              Bądźmy precyzyjni: nie napisano, że jest zamieszanie, napisano, że zaczyna się
              mówić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka