Gość: Kate IP: 62.29.253.* 22.07.04, 13:44 ...moment obrotowy? Chodzi mi o to, aby auto bylo zrywne (mialo dobre przyspieszenie). Jesli uwazacie, ze moment obrotowy jest bardziej istotny, to czy lepszy jest osiagany przy nizszych obrotach? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: AdM Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 13:53 O, jaki ożywczy, nowatorski temat. Gość portalu: Kate napisał(a): > ...moment obrotowy? Chodzi mi o to, aby auto bylo zrywne (mialo dobre > przyspieszenie). Jesli uwazacie, ze moment obrotowy jest bardziej istotny, to > czy lepszy jest osiagany przy nizszych obrotach? Liczy się tylko moc. Ale nie maksymalna, tylko jej rozkład w funkcji obrotów. A o tym najlepiej przekonać sie podczas jazdy. Pzdr Link Zgłoś
Gość: oooo Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 15:31 Gość portalu: AdM napisał(a): > Liczy się tylko moc. Ale nie maksymalna, tylko jej rozkład w funkcji obrotów. He he he - tym bardziej ,ze moc rosnie wraz z obrotami. Znasz jakis inny rozklad mocy w funkcji obrotow ? Silnik "wytwarza" moment a moc mozesz sobie tylko wyliczyc znajac ten moment i obroty. Czym wiekszy moment tym wieksza moc silnika - nie odwrotnie. Link Zgłoś
Gość: Alf Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 15:34 Dla normalnych ludzi istotny jest moment i jego przebieg. Dla oszołomów (których od cholery na tym forum) TYLKO MOC, najlepiej tak na 8 tys obrotów.... Link Zgłoś
klemens1 Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 20:07 Gość portalu: Alf napisał(a): > Dla normalnych ludzi istotny jest moment i jego przebieg. > > Dla oszołomów (których od cholery na tym forum) TYLKO MOC, najlepiej tak na 8 > tys obrotów.... Dla mnie ważna jest moc - bo to ona się liczy, ale jej maksymalna wartość może być osiągana przy 3500 rpm. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.04, 15:42 Gość portalu: oooo napisał(a): > He he he - tym bardziej ,ze moc rosnie wraz z obrotami. > Znasz jakis inny rozklad mocy w funkcji obrotow ? Jak silnik osiąga max. moc przy 5500 obr/min. i kręci się do 6500, to co? "He he he" he. > Silnik "wytwarza" moment a moc mozesz sobie tylko wyliczyc znajac ten moment i > obroty. > Czym wiekszy moment tym wieksza moc silnika - nie odwrotnie. Też niebardzo. Jak mam 300Nm przy 1800 obr.min i 200Nm przy 7000, to gdzie mam większą moc max. co? Link Zgłoś
Gość: julekqrvaidźpopiwo Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 15:51 W dupie ?? Link Zgłoś
Gość: oooo Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 15:55 Gość portalu: AdM napisał(a): > Jak silnik osiąga max. moc przy 5500 obr/min. i kręci się do 6500, to co? "He > he he" he. Ano nic - poza obr. max mocy sprawnosc silnika spada to i moc maleje co nie znaczy , ze nie jest dalej funkcja obrotow. > > Czym wiekszy moment tym wieksza moc silnika - nie odwrotnie. > > Też niebardzo. Jak mam 300Nm przy 1800 obr.min i 200Nm przy 7000, to gdzie > mam większą moc max. co? Fakt ,niezbyt precyzyjnie to napisalem. Chodzilo mi o kierunek zaleznosci mom. i mocy i o to ,ze silnik wytwarzajacy wiekszy mom.obr. ( ogolnie a nie przy danych obrotach )ma tez wieksza moc. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.04, 16:08 Gość portalu: oooo napisał(a): > Gość portalu: AdM napisał(a): > > Jak silnik osiąga max. moc przy 5500 obr/min. i kręci się do 6500, to co? > "He > > he he" he. > > Ano nic - poza obr. max mocy sprawnosc silnika spada to i moc maleje co nie zna > czy , ze nie jest dalej funkcja obrotow. ...i niekoniecznie rośnie wraz z obrotami. Nawiasem mówiąc teoretycznie wyliczać można sobie we wszystkie strony, łącznie z wyliczeniem obrotów z podanych wartości mocy i momentu(i co tu z czego wynika?). Odwieczny dylemat jajka i kury Link Zgłoś
Gość: oooo Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 19:24 Gość portalu: AdM napisał(a): > Nawiasem mówiąc teoretycznie > wyliczać można sobie we wszystkie strony, łącznie z wyliczeniem obrotów z > podanych wartości mocy i momentu(i co tu z czego wynika?). Odwieczny dylemat > jajka i kury Absolutnie ten dylemat tu nie wystepuje. Gazy rozprezajac sie w cylindrze dzialaja na tlok z okreslona sila N a ze mozna ja zmierzyc na wale o konkretnej srednicy( ruch obrotowy),dlatego podaje sie ja w Nm.To jest "poczatek" i przyczyna.Znajac droge na ktorej dziala ta sila ,mozna WYLICZYC prace a znajac czas dzialania WYLICZYC moc. Dlatego na hamowni mierzy sie sile a reszte parametrow sie wylicza po uwzglednieniu innych danych. Przeliczac to oczywiscie mozna "we wszystkie strony" bo to sa parametry zalazne silnika. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.04, 21:20 Gość portalu: oooo napisał(a): > Gazy rozprezajac sie w cylindrze dzialaja na tlok z okreslona sila N a ze mozna > ja zmierzyc na wale o konkretnej srednicy( ruch obrotowy),dlatego podaje sie j > a w Nm.To jest "poczatek" i przyczyna.Znajac droge na ktorej dziala ta sila ,mo > zna WYLICZYC prace a znajac czas dzialania WYLICZYC moc. > Dlatego na hamowni mierzy sie sile a reszte parametrow sie wylicza po uwzgledni > eniu innych danych. > Przeliczac to oczywiscie mozna "we wszystkie strony" bo to sa parametry zalazne > silnika. Z tym polemiki faktycznie nie ma, bo to czysta, anatomiczna fizyka. Ale wg mnie łatwiej operować mocą, bo wtedy łatwo np wytłumaczyć czemu tdiesel przy 2000obr./min przyspiesza tak jak benzyna przy 4000, mimo kompletnie innych momentach generowanych przez te silniki. Link Zgłoś
Gość: ironlord Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.lodz.gazeta.pl 05.08.04, 20:01 chyba nie rozrozniasz mocy od momentu obrotowego. Silniki Diesla mają dużo wyższe momenty obrotowe od benzyniaków i dzięki temu osiągają takie dobre przyśpieszenia, czy czasy wyprzedzania. Wadą jest ich ciężar. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.04, 20:40 Gość portalu: ironlord napisał(a): > chyba nie rozrozniasz mocy od momentu obrotowego. Silniki Diesla mają dużo > wyższe momenty obrotowe od benzyniaków i dzięki temu osiągają takie dobre > przyśpieszenia, czy czasy wyprzedzania. Wadą jest ich ciężar. Można to też tłumaczyć dużo większą mocą (wynikającą oczywiście z ogromnego momentu) przy niskich, najczęściej wykorzystywanych obrotach. Link Zgłoś
Gość: wredny Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 21:05 Gość portalu: ironlord napisał(a): > chyba nie rozrozniasz mocy od momentu obrotowego. Silniki Diesla mają dużo > wyższe momenty obrotowe od benzyniaków i dzięki temu osiągają takie dobre > przyśpieszenia,...... Za to Ty nie rozrozniasz momentu obr. silnika od momentu napedowego na kolach i stad twierdzenie,ze ( przy tych samych mocach czy pojemnosciach ) diesle "osiągają takie dobre przyśpieszenia" - co jest bujda do potegi. Link Zgłoś
Gość: hahahahahah Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 00:34 AdM sie nie zna tylko i wylacznie moment sie liczy bo to on odpowiada za cala jazde jak powszechnie wiadomo !!!Moment obrotowy jest to sila przylozona na ramieniu czyli w tym wypadku na prominiu kola !!!!! TRZEBA SIE UCZYC a nie po liceum sie wymadrzac !!! moc jest to sila w (bardzo) potocznym jezyku mozna by powiedziec ze moc odpowiada z uciag samochodu Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 16:23 Najważniejszy jest przebieg krzywej momentu obrotowego w funkcji obrotów i wartość maksymalna momentu. Jeśli moment jest płaski w zakresie np. 2500- 8000obr/min, a przy tym jego wartość maksymalna jest duża, to masz dobrą dynamikę. Do tego celu trzeba znać wykres :-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
mooj Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 16:25 gdyby nie te 8000 to ursus jak znalazł:) Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 16:27 mooj napisał: > gdyby nie te 8000 to ursus jak znalazł:) Z podobnych przyczyn odpadają diesle :-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: mooj Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.spray.net.pl 22.07.04, 16:36 tzn POZOSTAŁE diesle? Link Zgłoś
klemens1 Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 20:15 niknejm napisał: > mooj napisał: > > > gdyby nie te 8000 to ursus jak znalazł:) > > Z podobnych przyczyn odpadają diesle :-) Jeżeli diesel ma moment obrotowy dokładnie 2 razy większy przy każdych obrotach niż ośmiotysięczna wiertarka i płaski (a najlepiej opadający - w każdym razie o takim samym kształcie) to nie zauważysz różnicy. Oczywiście skrzynia biegów musiałaby mieć zmienione przełożenie na 2 razy dłuższe. Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 09:12 klemens1 napisał: > niknejm napisał: > > > mooj napisał: > > > > > gdyby nie te 8000 to ursus jak znalazł:) > > > > Z podobnych przyczyn odpadają diesle :-) > > Jeżeli diesel ma moment obrotowy dokładnie 2 razy większy przy każdych > obrotach > niż ośmiotysięczna wiertarka i płaski (a najlepiej opadający - w każdym > razie > o takim samym kształcie) to nie zauważysz różnicy. Oczywiście skrzynia biegów > musiałaby mieć zmienione przełożenie na 2 razy dłuższe. Racja. Natomiast w praktyce rzadko sie to zdarza w przypadku silników o podobnej pojemności skokowej. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
klemens1 Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 24.07.04, 08:36 > Natomiast w praktyce rzadko sie to zdarza w przypadku silników o > podobnej pojemności skokowej. Pomijam pojemność skokową. Dla mnie dobrym porównaniem jest TB 2.0 z TD 4.0, byle by miały taką samą moc. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.04, 16:49 niknejm napisał: > Najważniejszy jest przebieg krzywej momentu obrotowego w funkcji obrotów i > wartość maksymalna momentu. Jeśli moment jest płaski w zakresie np. 2500- > 8000obr/min, a przy tym jego wartość maksymalna jest duża, to masz dobrą > dynamikę. > Do tego celu trzeba znać wykres :-) > > Pzdr > Niknejm Najprościej to popatrzeć na wykres mocy max i nie mieszać do tego momentu. Tam jak na dłoni widać gdzie silnik najlepiej przyspiesza. Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 16:52 Gość portalu: AdM napisał(a): > Najprościej to popatrzeć na wykres mocy max i nie mieszać do tego momentu. > Tam > jak na dłoni widać gdzie silnik najlepiej przyspiesza. No nie do końca niestety. Choć z grubsza - owszem. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.04, 16:57 niknejm napisał: > Gość portalu: AdM napisał(a): > > > Najprościej to popatrzeć na wykres mocy max i nie mieszać do tego momentu > . > > Tam > > jak na dłoni widać gdzie silnik najlepiej przyspiesza. > > No nie do końca niestety. Choć z grubsza - owszem. > > Pzdr > Niknejm Będę sie jednak przy tym upierał. To doskonale ułatwiałoby prowadzenie wszelkich dyskusji na tym forum ;-) Link Zgłoś
Gość: ironlord Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.lodz.gazeta.pl 05.08.04, 20:06 Twoja teoria pada natychmiast kiedy wziac jezeli mnie pamięc nie myli Garbusa (nie jestem pewien) z 36 KM silnikiem i duzego fiata 75 KM. Ten pierwszy ma duzo wiekszy momentobrotowy i odstawia fiata bez problemu. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.04, 20:44 Gość portalu: ironlord napisał(a): > Twoja teoria pada natychmiast kiedy wziac jezeli mnie pamięc nie myli Garbusa > (nie jestem pewien) z 36 KM silnikiem i duzego fiata 75 KM. Ten pierwszy ma > duzo wiekszy momentobrotowy i odstawia fiata bez problemu. A jakiś inny przykład, nie prehistoryczny i który da się zweryfikować czymś więcej niż Twoją niepewną pamiecią? Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 22.07.04, 16:41 Jezeli masz dwa auta o tej samej wadze ale o roznych mocach, to lepsze przyspieszenie bedzie mialo auto o wiekszej mocy. Jezeli masz dwa auta o tej samej wadze i tej samej mocy ale jedno z nich ma wiekszy moment (uzyskiwany na nizszych obrotach) to bierz wlasnie te. Bedziesz tylko dodawac gazu zeby przyspieszyc, a nie redukowac bieg i dodawac gazu. Kapujesz? No to powtorz. Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 16:50 Gość portalu: TO JA napisał(a): > Jezeli masz dwa auta o tej samej wadze ale o roznych mocach, to lepsze > przyspieszenie bedzie mialo auto o wiekszej mocy. Nie w 100% się zgodzę, ale NA OGÓŁ się to zgadza. > Jezeli masz dwa auta o tej samej wadze i tej samej mocy ale jedno z nich ma > wiekszy moment (uzyskiwany na nizszych obrotach) to bierz wlasnie te. Niekoniecznie. Kwestia przebiegu krzywej momentu. Jeśli max jest przy 7000, ale już przy 2000 jest 99% maksimum - to można pokusić się o obalenie Twojej tezy. > Bedziesz > tylko dodawac gazu zeby przyspieszyc, a nie redukowac bieg i dodawac gazu. > Kapujesz? No to powtorz. Dlaczego zakładasz, że koleżanka nie umie zmieniać biegów? A jeśli nawet nie umie, to może wybrać automat. Civic TypeR ma lepsze przyspieszenie niz BMW1 2.0 TD - jeśli umiesz wykorzystać dynamikę samochodu, a nie tępo wbijać gaz w podłogę na piątce, przy 60km/h ;-)) A koleżance chodziło o zrywny samochód. Pzdr Niknejm Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 22.07.04, 16:58 Zgodnie z moimi przewidywaniami schodzimy na dyskusje pod tytulem Honda lepsza od BMW. A tak a propos tematu, to ksiazka "Dynamika Samochodu" czy cos takiego musialaby miec ze 200 stron i duzo obrazkow. Jezeli ja to ujalem w dwoch zdaniach a Ty mowisz ze na ogol sie zgadza to mi to tylko schlebia. Pozdrowienia. Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 17:15 Gość portalu: TO JA napisał(a): > Zgodnie z moimi przewidywaniami schodzimy na dyskusje pod tytulem Honda > lepsza od BMW. Każdy wie, że Civic 1.4 jest lepszy od BMW M5, bo... mniej pali ;-)))))) A tak poważniej, podrzuciłem pierwszy przykład, który mi przyszedł do głowy. > A tak a propos tematu, to ksiazka "Dynamika Samochodu" czy cos takiego > musialaby miec ze 200 stron i duzo obrazkow. Jezeli ja to ujalem w dwoch > zdaniach a Ty mowisz ze na ogol sie zgadza to mi to tylko schlebia. Bo proste prawdy na ogół się zgadzają. :-) To też a'propos postu AdMa. A w ogóle, to pomijamy tutaj np. zestopniowanie skrzyni biegów, rozmiar opon i kupę innych rzeczy. Najlepiej po prostu zobaczyć, jakie parametry ma samochód w konkurencjach 0- 100km/h, 0-130km/h, 400m, 1km (oba ostatnie - czas przejazdu ze startu zatrzymanego), 60-100km/h na optymalnym biegu (niekoniecznie IV!) i 80-120km/h na optymalnym biegu (niekoniecznie V!). Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.04, 17:23 niknejm napisał: > Najlepiej po prostu zobaczyć, jakie parametry ma samochód w konkurencjach 0- > 100km/h, 0-130km/h, 400m, 1km (oba ostatnie - czas przejazdu ze startu > zatrzymanego), 60-100km/h na optymalnym biegu (niekoniecznie IV!) i 80- 120km/h > na optymalnym biegu (niekoniecznie V!). > > Pzdr > Niknejm A jeszcze lepiej znać moc max. przy 1,2,3,4(diesel stop ;-)),5,6,7 tys. obr. Niestety takich danych się nie publikuje, a szkoda, bo wtedy widać np czemu dobry 2l tdiesel przyspiesza przy 2000obr./min tak jak Accord 2.4 przy 4000. Link Zgłoś
Gość: oooo Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 19:36 Gość portalu: AdM napisał(a): > A jeszcze lepiej znać moc max. przy 1,2,3,4(diesel stop ;-)),5,6,7 tys. obr. > Niestety takich danych się nie publikuje, Nigdy nie widziales wykresu mocy w funkcji obrotow ? Stale piszesz tez o mocy max przy roznych obrotach. Moc max wystepuje tylko przy obrotach znamionowych,przy nizszych jest mniejsza i jest po prostu moca dla danych obrotow a nie moca max. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.04, 20:56 Gość portalu: oooo napisał(a): > Nigdy nie widziales wykresu mocy w funkcji obrotow ? > Stale piszesz tez o mocy max przy roznych obrotach. > Moc max wystepuje tylko przy obrotach znamionowych,przy nizszych jest mniejsza > i jest po prostu moca dla danych obrotow a nie moca max. Taki wykres raz widziałem na starych przedwojennych rycinach. A jak hamuje silnikiem przy np. 3000obr/min to jaką moc ma wtedy silnik? Albo jak przyspieszam przy tych obrotach z przepustnicą otwarta do połowy i całkowicie, moc jest taka sama? Link Zgłoś
Gość: Amigo Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 22:17 Nie używa się określenia "moc maxymalna na konkretnych obrotach silnika". "oooo?" ma na myśli wykres mocy przy maksymalnym otwarciu przepustnicy (tzw. charakterystyka zewnetrzna silnika, czasami nazywana wykresem mocy maxymalnej). Ty mówisz o charakterystykach pośrednich (chyba tak to sie nazywa), sporządzanych przy innych kątach otwarcia przepustnicy, różnych od max. otwarcia. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 08:11 Czepia się i tyle. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 22.07.04, 17:21 Odpowiadam na druga czesc pytania. Do przyspieszania potrzebna jest moc, a ona jest iloczynem momentu i obrotow. Dlatego nie chcesz niskich obrotow. Chcesz zeby i moment i obroty byly wysokie. Ale jak to w zyciu, nie mozna miec wszystkiego. Albo maly moment i wysokie obroty (Hondziarze) albo duzy moment i niskie obroty (dieslowcy). Najlepiej przejedz sie samochodami ktore Cie interesuja i zobacz ktory najlepiej pasuje. Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.2015.com 22.07.04, 17:31 Najlepiej to sobie kupic benzynowca min V6 i od 3.5l wzwyz, to jest i fajny moment i moc tylko potem sa niefajne rachunki za praktycznie wszystko od zakupu, przez ubezpieczenie po paliwo. Link Zgłoś
greenblack Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 19:40 Gość portalu: TO JA napisał(a): Albo maly moment i wysokie obroty (Hondziarze) albo duzy moment i > niskie obroty (dieslowcy). Oczywiście turbobenzyna łączy obie te cechy. Link Zgłoś
klemens1 Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 20:19 greenblack napisał: > Gość portalu: TO JA napisał(a): > > Albo maly moment i wysokie obroty (Hondziarze) albo duzy moment i > > niskie obroty (dieslowcy). > > Oczywiście turbobenzyna łączy obie te cechy. To dlaczego tak mało produkują turbobenzyn? Dla odmiany diesla bez turbiny ciężko znaleźć. Link Zgłoś
greenblack Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 20:26 Bo nawet byle jakie 2-litrowe turbo ma moc blisko 200 KM, a utrzymanie takiego samochodu kosztuje. A dyzel bez turbo w ogóle nie jedziem więc się nie ośmieszaj. Europa jest za biedna, a ameryka woli co innego. Natomiast w Japonii malutkie turbobenzyniaki są bardzo popularne. Link Zgłoś
Gość: greensrak Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.04, 01:07 greenblack napisał: > Bo nawet byle jakie 2-litrowe turbo ma moc blisko 200 KM, a utrzymanie takiego > samochodu kosztuje. A dyzel bez turbo w ogóle nie jedziem więc się nie > ośmieszaj. Europa jest za biedna, a ameryka woli co innego. Natomiast w Japonii > malutkie turbobenzyniaki są bardzo popularne. To ty sie nie osmieszaj szmato. Przeczytaj najpierw dokladnie pytanie a potem pryskaj ta swoja wszawa odpowiedz ktorej nikt nie potrzebuje. Jestes totalny debil ze nierozumiesz Link Zgłoś
klemens1 Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 09:17 greenblack napisał: > Bo nawet byle jakie 2-litrowe turbo ma moc blisko 200 KM, a utrzymanie takiego > samochodu kosztuje. A więc turbo diesle oferują to co turbobenzyniaki (nie z takiej samej pojemności oczywiście) za niższe koszty utrzymania. > A dyzel bez turbo w ogóle nie jedziem więc się nie > ośmieszaj. Tak bardzo starałem się nie ośmieszać, ale każdy śmiałek który poważy się odpowiedzieć na post MISTRZA musi być śmieszny, tak jest zapisane w gwiazdach i nic tego nie zmieni. Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 09:26 klemens1 napisał: > greenblack napisał: > > > Bo nawet byle jakie 2-litrowe turbo ma moc blisko 200 KM, a utrzymanie > > takiego > > samochodu kosztuje. > > A więc turbo diesle oferują to co turbobenzyniaki (nie z takiej samej > pojemności oczywiście) za niższe koszty utrzymania. GB by Ci napisał 'nie kompromituj się', a ja powiem 'nie bardzo'. ;-) Turbobenzynowiec na niskich obrotach (powiedzmy) daje to samo, co turbodiesel na niskich obrotach. Ale na wysokich obrotach, gdzie turbodiesel już zupełnie przestaje jechać i trzeba wrzucić wyższy bieg (obniżając moment na kołach), turbobenzynowiec rozwija skrzydła, wykorzystuje bowiem wciąż wysoki moment na wysokich obrotach i przewagę niższego przełożenia (np. II zamiast III, którą turbodiesel już ma wrzuconą). W efekcie auta klasy 2L turbobenzyna przyspieszają do 100 sporo poniżej 6s., podczas gdy najlepsze turbodiesle (w zasadzie - tylko jeden tirbodiesel) ledwo schodzą poniżej 8s. A to przepaść w osiągach. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
klemens1 Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 12:42 > > A więc turbo diesle oferują to co turbobenzyniaki (nie z takiej samej > > pojemności oczywiście) za niższe koszty utrzymania. > > GB by Ci napisał 'nie kompromituj się', a ja powiem 'nie bardzo'. ;-) Albo "nie pogrążaj się" albo "jesteś chory?" albo inny tekst ze swojego repertuaru przeznaczonego dla kogoś kto ma inne zdanie. > Turbobenzynowiec na niskich obrotach (powiedzmy) daje to samo, co turbodiesel > na niskich obrotach. Ale na wysokich obrotach, gdzie turbodiesel już zupełnie > przestaje jechać Ale dzięki dłuższym przełożeniom uzyska taką samą zmianę prędkości, więc osiągnie przy 4000 to co benzyniak przy 6000. Najlepsza analogia (którą ktoś już podawał) jest z rowerem górskim. Przyspieszyć do danej prędkości można na różnych przełożeniach - różnicy na zewnątrz nie będzie (ten sam czas), ale ktoś silniejszy może pedałować wolniej i zmienić bieg przy niższych obrotach nóg, a słabszy musi przebierać nimi szybciej. > W efekcie auta klasy 2L turbobenzyna > przyspieszają do 100 sporo poniżej 6s., podczas gdy najlepsze turbodiesle (w > zasadzie - tylko jeden tirbodiesel) ledwo schodzą poniżej 8s. A to przepaść w > osiągach. To chyba wynika z różnicy mocy, czyż nie? Porównaj turbobenzynę i turbodiesla o takich samych mocach i wtedy zobaczymy jaka jest przepaść w osiągach. To że benzyniaki uzyskują większą moc z pojemności (nawet bez turbo) jest ogólnie znane i nie ma większego znaczenia. Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 13:13 klemens1 napisał: > > Turbobenzynowiec na niskich obrotach (powiedzmy) daje to samo, co turbodi > > esel > > na niskich obrotach. Ale na wysokich obrotach, gdzie turbodiesel już zupe > > łnie przestaje jechać > > Ale dzięki dłuższym przełożeniom uzyska taką samą zmianę prędkości, więc > osiągnie przy 4000 to co benzyniak przy 6000. Najlepsza analogia (którą ktoś > już podawał) jest z rowerem górskim. Przyspieszyć do danej prędkości można na > różnych przełożeniach - różnicy na zewnątrz nie będzie (ten sam czas), ale > ktoś > silniejszy może pedałować wolniej i zmienić bieg przy niższych obrotach nóg, > a słabszy musi przebierać nimi szybciej. Słusdznie, czasmi jest to prawdą w przypadku wolnossących benzyniaków i turbodiesli, ale pamiętaj, że maksymalne momenty obrotowe turbobenzynowców są na poziomie turbodiesli, a przełożenia krótsze, bo benzynowce mają większy zakres obrotów użytecznych. Stąd różnice w osiągach. > > W efekcie auta klasy 2L turbobenzyna > > przyspieszają do 100 sporo poniżej 6s., podczas gdy najlepsze turbodiesle > > (w > > zasadzie - tylko jeden turbodiesel) ledwo schodzą poniżej 8s. A to przepa > > ść w osiągach. > To chyba wynika z różnicy mocy, czyż nie? Nie, po prostu różnica w mocy i różnica w osiągach wynikają z tego samego - z tego, że w benzynowcach moment bliski maksymalnemu utrzymuje się znacznie dłużej (przy wyższych zakresach obrotów), niż w dieslach. Do tego dodajmy, że maksymalny moment obrotowy turbobenzynowców jest na poziomie turbodiesli (i wynika w obu przypadkach z zastosowania doładowania). A benzynowce mają krótsze przelożenia skrzyń, co powoduje w rezultacie większy moment obrotowy na kołach w turbobenzynowcu, niz w turbodieslu. I to stąd bierze się różnica w osiągach. > Porównaj turbobenzynę i turbodiesla o > takich samych mocach i wtedy zobaczymy jaka jest przepaść w osiągach. Musiałbyś porównać silnik np. 3.5 V6 turbodiesel i 2.0L R4 turbobenzyna. A i wtedy wynik niekoniecznie mógłby być przesądzony, jako, że silniki 3.5V6 diesla są duże i ciężkie i w związku z tym ich montaż np. w kompaktach (gdzie występują silniki klasy 2.0L R4 turbobenzyna) jest problematyczny, choć technicznie możliwy. > To że benzyniaki uzyskują większą moc z pojemności (nawet bez turbo) jest > ogólnie znane i nie ma większego znaczenia. ROTFL. Uważasz, że różnice w osiągach Imprezy STi i Fabii RS jest bez znaczenia? ;-)) Cóż, może dla mojej babci owszem, ale... :-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: 62.233.181.* 23.07.04, 14:53 Pytanie czysto teoretyczne. Do silnika benzynowego 2L z wtryskiem wielopunktowym i instalgą LPG tzw II generacji czyli w zasadzie wolnossąca dołożyć turbine? gdzie ona wtedy musiała by być i jak by to wpłyneło na osiągi. Zaznaczam że pytam czysto teoretycznie z ciekawości. Pozdrawiam Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 16:03 Gość portalu: Kris napisał(a): > Pytanie czysto teoretyczne. > Do silnika benzynowego 2L z wtryskiem wielopunktowym i instalgą LPG tzw II > generacji czyli w zasadzie wolnossąca dołożyć turbine? > gdzie ona wtedy musiała by być i jak by to wpłyneło na osiągi. Zaznaczam że > pytam czysto teoretycznie z ciekawości. Nie jestem specjalistą od gazu. Więc nie wiem, choć słyszałem, że jeżdżą zagazowane Subaru Imprezy. Jeśli dasz gaz na wtrysku, spadek osiągów będzie minimalny, bo nie będzie zwężki w dolocie. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
klemens1 Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 16:22 > Słusdznie, czasmi jest to prawdą w przypadku wolnossących benzyniaków i > turbodiesli, ale pamiętaj, że maksymalne momenty obrotowe turbobenzynowców są > na poziomie turbodiesli, a przełożenia krótsze, bo benzynowce mają większy > zakres obrotów użytecznych. Stąd różnice w osiągach. Jeżeli benzyniak ma moment na poziomie diesla, to ma też DUŻO większą moc, a jeżeli ma większą moc, to lepiej przyspiesza. Znowu porównujesz silniki o różnych mocach. Porównaj o tych samych. > > To chyba wynika z różnicy mocy, czyż nie? > > Nie, po prostu różnica w mocy i różnica w osiągach wynikają z tego samego - z > tego, że w benzynowcach moment bliski maksymalnemu utrzymuje się znacznie > dłużej (przy wyższych zakresach obrotów), niż w dieslach. Dłużej w funkcji obrotów silnika, ale tyle samo w funkcji obrótów kół - a więc efekt finalny jest ten sam. Np. diesel zwiększając obroty z 2000 na 3000 zmienia prędkość o 40 km/h, benzyniak musi zwiększyć obroty z 2700 na 4100 żeby uzyskać ten sam efekt. I co z tego że miał moment w szerszym zakresie obrotów, jeżeli przy tej samej mocy przyspieszał tyle samo czasu z podobnym momentem na kołach? > Do tego dodajmy, że > maksymalny moment obrotowy turbobenzynowców jest na poziomie turbodiesli (i > wynika w obu przypadkach z zastosowania doładowania). A benzynowce mają krótsze > > przelożenia skrzyń, co powoduje w rezultacie większy moment obrotowy na kołach > w turbobenzynowcu, niz w turbodieslu. I to stąd bierze się różnica w osiągach. Tak, tylko że takie turbobenzynowce mają większą moc od turbodiesli z którymi je porównujesz. Jak porównam 2 turbodiesle o róznych mocach to też dojdę do wniosku że ten o większej mocy daje lepsze osiągi. > > To że benzyniaki uzyskują większą moc z pojemności (nawet bez turbo) jest > > > ogólnie znane i nie ma większego znaczenia. > > ROTFL. Uważasz, że różnice w osiągach Imprezy STi i Fabii RS jest bez > znaczenia? ;-)) > Cóż, może dla mojej babci owszem, ale... :-) Uważam to co napisałem. Nie pisałem nic o Imprezie ani Fabii. Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 17:35 klemens1 napisał: > Jeżeli benzyniak ma moment na poziomie diesla, to ma też DUŻO większą moc, a > jeżeli ma większą moc, to lepiej przyspiesza. Znowu porównujesz silniki o > różnych mocach. Porównaj o tych samych. Bez sensu. Chcesz porównywać V8 z R4 na przykład? Nie ta masa, nie ta liga. > efekt finalny jest ten sam. Np. diesel zwiększając obroty z 2000 na 3000 > zmienia prędkość o 40 km/h, benzyniak musi zwiększyć obroty z 2700 na 4100 > żeby > uzyskać ten sam efekt. I co z tego że miał moment w szerszym zakresie > obrotów, > jeżeli przy tej samej mocy przyspieszał tyle samo czasu z podobnym momentem > na kołach? Tyle, że w praktyce nadal 2L TD na ogół ustępują dynamiką 2L wolnossącym benzyniakom, na optymalnym biegu. Czyli teoretycznie tak jest, ale w praktyce jednak moment TD nie jest wystarczająco wysoki. > Tak, tylko że takie turbobenzynowce mają większą moc od turbodiesli z którymi > je porównujesz. Jak porównam 2 turbodiesle o róznych mocach to też dojdę do > wniosku że ten o większej mocy daje lepsze osiągi. A jak widzisz sensowność porównywania V8 TD z R4 TD? Bo to włąśnie sugerujesz robić porównując diesla do benzyniaka. > > > To że benzyniaki uzyskują większą moc z pojemności (nawet bez turbo > > > ) jest > > > ogólnie znane i nie ma większego znaczenia. > > > > ROTFL. Uważasz, że różnice w osiągach Imprezy STi i Fabii RS jest bez > > znaczenia? ;-)) > > Cóż, może dla mojej babci owszem, ale... :-) > > Uważam to co napisałem. Nie pisałem nic o Imprezie ani Fabii. To zapytam tak - dlaczegoby nie wkładać do każdego auta motorka 200cm sześciennych (może być diesel)? Osiągi by to miało mizerne, ale jak to nie ma znaczenia... ;-)) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
klemens1 Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 24.07.04, 08:46 > Bez sensu. Chcesz porównywać V8 z R4 na przykład? Nie ta masa, nie ta liga. Ta sama liga, o ile mają taką samą moc. Jeżeli do 2.0 benzyny dołożysz turbo i zwiększysz moc, to zapewne będzie lepiej przyspieszać niż bez turbo. To że silnik o większej mocy daje lepszą dynamikę, jest ogólnie znane, więc nie odkrywaj po raz 100 Ameryki. > Tyle, że w praktyce nadal 2L TD na ogół ustępują dynamiką 2L wolnossącym > benzyniakom, na optymalnym biegu. Czyli teoretycznie tak jest, ale w praktyce > jednak moment TD nie jest wystarczająco wysoki. BO TE BENZYNIAKI MAJĄ ZAZWYCZAJ WIĘKSZĄ MOC. > A jak widzisz sensowność porównywania V8 TD z R4 TD? Bo to włąśnie sugerujesz > robić porównując diesla do benzyniaka. Taką, że mają podobne moce, a tylko porównanie silników o podobnych mocach daje obiektywny obraz która technologia jest lepsza. > To zapytam tak - dlaczegoby nie wkładać do każdego auta motorka 200cm > sześciennych (może być diesel)? Osiągi by to miało mizerne, ale jak to nie ma > znaczenia... ;-)) Jeżeli z tej pojemności uzyskiwałby odpowiednią moc, to jest ona (pojemność) bez znaczenia. Poglądowo: Nie interesuje mnie, żeby silnik w moim samochodzie miał np. 150 KM z 1.6 l pojemności - jeżeli będzie miał taką moc z 2.5l to jest to dla mnie bez znaczenia. Liczy się dla mnie te 150 KM, a nie 1.6 czy 2.5l. Porównuję więc diesla i benzyniaka o tyc samych mocach, a to, że diesel musi mieć większą pojemność w celu jej uzyskania nie ma dla mnie znaczenia. Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 03.08.04, 17:16 klemens1 napisał: > > A jak widzisz sensowność porównywania V8 TD z R4 TD? Bo to włąśnie sugeru > > jesz robić porównując diesla do benzyniaka. > > Taką, że mają podobne moce, a tylko porównanie silników o podobnych mocach > daje obiektywny obraz która technologia jest lepsza. Nie. Jeśli mały i lekki silnik zapewnia równe lub lepsze osiągi niż silnik duzy i ciężki, to technologia, która stworzyła mały i lekki silnik jest lepsza. Choćby ze względu na zmniejszenie masy pojazdu i poprawę jej rozkładu na osie. Zwłaszcza, że przykładowe silniki V8 4L i R4 2L o podobnych mocach zwykle nie kosztują tyle samo - większy, cięższy silnik jest zazwyczaj droższy. Z drugiej strony patrząc, lepsza jest technologia zapewniająca niskie spalanie, a tutaj TD są b. dobre. Z trzeciej strony, TD mają na ogół większą emisję rakotwórczych cząstek sadzy, więc... Ale z czwartej strony jest FAP, który to rozwiązuje. Ale z piątej strony FAP jest ciutek kłopotliwy (dolewanie specjalnego płynu - dodatku do paliwa, wymiana filtra itd.). Z szóstej strony... ;-)))))))) Można tak w nieskończoność. Krótko: osiągi - benzynowiec. Spalanie - diesel. IMHO tyle na ten temat i uznaję go za zamknięty. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
klemens1 Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 04.08.04, 13:58 > Można tak w nieskończoność. Krótko: osiągi - benzynowiec. Spalanie - diesel. Ale tylko przy benzynie 2.0 i TD 4.0, bo jeżeli pojemności są bliżej to: osiągi - benzynowiec (pod warunkiem piłowania) spalanie, osiągi, elastyczność - diesel Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 06.08.04, 11:17 klemens1 napisał: > > Można tak w nieskończoność. Krótko: osiągi - benzynowiec. Spalanie - die > > sel. > > Ale tylko przy benzynie 2.0 i TD 4.0, Chyba na odwrót - NIE przy benzynie 2.0 i TD 4.0 > bo jeżeli pojemności są bliżej to: > osiągi - benzynowiec (pod warunkiem piłowania) > spalanie, osiągi, elastyczność - diesel Pojemności bliżej tych 2.0 i 4.0 chyba? Ale jeśli tak, to spalanie silnika 4.0TD nie jest rażąco niższe od spalanie benzynowca 2.0 ;-) Pojemność robi swoje. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
klemens1 Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 06.08.04, 13:31 niknejm napisał: > Pojemności bliżej tych 2.0 i 4.0 chyba? Bliżej siebie - czyli najczęściej spotykane. Kosmiczne przykłady na które lubisz się powoływać nie mają większego znaczenia praktycznego, bo rzadko występują w rzeczywistości. Weź np. 2.0 benzyniaka i 2.2 TD - moce obu wahają się od 136-150 dla 95% nowych pojazdów. > Ale jeśli tak, to spalanie silnika > 4.0TD nie jest rażąco niższe od spalanie benzynowca 2.0 ;-) Pojemność robi > swoje. Takiego benzyniaka co osiąga ogromne moce z 2.0? Raczej jednak róznica jest. Gdzieś czytałem test BMW 740d i S 400 CDI. Średnie spalanie ok. 11, ciekawe który benzyniak 2.0 o takiej zbliżonej mocy da podobne spalanie w tej klasie. Ja z 2.5 miałem 12 (inni osiągali 13-15) a delikatnie jeździłem i lżejszym wozem. I mocy nie miałem takiej jak TD 4.0 Sprawność diesla jest o tyle wyższa, że te 200 kg więcej raczej mu bardzo spalania nie zwiększą. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 13:40 niknejm napisał: > Turbobenzynowiec na niskich obrotach (powiedzmy) daje to samo, co turbodiesel > na niskich obrotach. Ale na wysokich obrotach, gdzie turbodiesel już zupełnie > przestaje jechać i trzeba wrzucić wyższy bieg (obniżając moment na kołach), > turbobenzynowiec rozwija skrzydła, wykorzystuje bowiem wciąż wysoki moment na > wysokich obrotach i przewagę niższego przełożenia (np. II zamiast III, którą > turbodiesel już ma wrzuconą). Nie popadaj w zbyt wielki zachwyt z tymi turbobenzynami. Bo jeszcze stworzysz jakąś błędną legendę ;-) Przy zastosowaniu jednej turbosprężarki(nawet tej ze zmienną geometrią) i chęci uzyskania elastycznej pracy między, powiedzmy 1500- 7500 obr./min. trafiamy na bariery technologiczne(nie ma turbosprężarek z tak dużym zakresem jednakowej wydajności). Stąd albo mamy fajnie jeżdżące soft- turbo, słabnące przy np 5500obr./min, albo hardcore w którym nic się nie dzieje poniżej 4tys. Pzdr Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 14:45 > Nie popadaj w zbyt wielki zachwyt z tymi turbobenzynami. Bo jeszcze stworzysz > jakąś błędną legendę ;-) Przy zastosowaniu jednej turbosprężarki(nawet tej ze > zmienną geometrią) i chęci uzyskania elastycznej pracy między, powiedzmy 1500- > 7500 obr./min. trafiamy na bariery technologiczne(nie ma turbosprężarek z tak > dużym zakresem jednakowej wydajności). Stąd albo mamy fajnie jeżdżące soft- > turbo, słabnące przy np 5500obr./min, albo hardcore w którym nic się nie > dzieje poniżej 4tys. Prawda, ale ten problem (choć w mniejszym zakresie) występuje także w turbodieslach. Załatwia się go przez stosowanie biturbo, ruchomych kierownic strugi spalin i wreszcie - przy zastosowaniu kompresorów zamiast turbo. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: ironlord Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.lodz.gazeta.pl 05.08.04, 20:15 niknejm napisał: > klemens1 napisał: > > > greenblack napisał: > > > > > Bo nawet byle jakie 2-litrowe turbo ma moc blisko 200 KM, a utrzyma > nie > > > takiego > > > samochodu kosztuje. > > > > A więc turbo diesle oferują to co turbobenzyniaki (nie z takiej samej > > pojemności oczywiście) za niższe koszty utrzymania. > > GB by Ci napisał 'nie kompromituj się', a ja powiem 'nie bardzo'. ;-) > Turbobenzynowiec na niskich obrotach (powiedzmy) daje to samo, co turbodiesel > na niskich obrotach. Ale na wysokich obrotach, gdzie turbodiesel już zupełnie > przestaje jechać i trzeba wrzucić wyższy bieg (obniżając moment na kołach), na jakich kolach ???, bo napewno nie na kolach samochodu. Link Zgłoś
Gość: wredny Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:54 Gość portalu: ironlord napisał(a) >> Ale na wysokich obrotach, gdzie turbodiesel już zupełnie >> przestaje jechać i trzeba wrzucić wyższy bieg (obniżając moment na kołach) > na jakich kolach ???, bo napewno nie na kolach samochodu. A niby gdzie ??? Widac ,nie wiesz ,ze moment obr.silnika to nie to samo co moment napedowy na kolach?? Jezdzisz silnikiem po drodze czy samochodem ? Link Zgłoś
Gość: oooo Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 19:45 Gość portalu: TO JA napisał(a): > Do przyspieszania potrzebna jest moc, a ona > jest iloczynem momentu i obrotow. Do przyspieszania potrzebna jest sila ( moment)bo to ona nadaje danej masie przyspieszenie.Moc sie wylicza - jak sam napisales - z momentu i obrotow. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 20:21 a wszyscy tu zapomnieli o przelozeniach skrzyni biegow i przekladni glownej, oporach toczenia, aerodynamice, masie itp itd a te parametry moga calkowicie zmienic charakterystyke samochodu silniki z identycznymi przebiegami mocy i momentu moga dzialac zupelnie odmiennie w zaleznosci od ukladu przeniesienia napedu a podczas normalnej jazdy, gdy nie wykorzystuje sie w pelni mozliwosci silnika, gdyz nie trzyma sie caly czas gazu w podlodze, informacje z wykresow silnika niewiele maja wspolnego z rzeczywistoscia dlatego taka dyskusja, choc ciekawa, bedzie zawsze jalowa wniosek zeby porownac samochody trzeba sie nimi przejechac wykresy mowia o potencjalnych mozliwosciach silnikow a nie tym jak ich moc zostala wykorzystana w danej konstrukcji Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 22.07.04, 20:24 Jak juz dzielimy wlos na czworo to powiem ze do przyspieszenia nie jest potrzebna sila tylko reakcja na ta sile. A moze wiesz gdzie ta reakcja jest przylozona? Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 20:31 ??????????? Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 22.07.04, 20:33 Pytanie bylo do tego z postu o jeden wyzej. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 20:35 wiem chodzi o jego sens Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 22.07.04, 20:50 Nie ma sensu. Chodzilo mi o to zeby oooo usiadl i kombinowal skoro taki biegacz. Jak jest taki dokladny to powinien wiedziec ze moment to nie sila a para sil. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 21:09 myslalem ze chodzi ci o tzw moment na kolach czyli moment sily oddzialywania kol na nawierzchnie co w sposob bezposredni (choc z pewnymi zastrzezeniami) przeklada sie na przyspieszenia a moment to sila pomnozona przez jej ramie gdzie ta para? Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 22.07.04, 21:21 Sila to jest cos co nadaje cialu ruch posuwisty. Moment to jest cos co nadaje cialu ruch obrotowy. Moment sa to dwie sily o rownych wartosciach, rownoleglych kierunkach i przeciwnych zwrotach, oddzielone dystansem. Wartosc momentu wyrazona jest jako jedna z tych sil razy 1/2 dystansu plus druga z tych sil razy 1/2 dystansu, czyli w uproszczeniu obojetnie ktora sila razy caly dystans. Otrzymana wartosc pozwala porownywac momenty. Taka prywatna korepetycja, ale Ty i tak masz wiecej wiedzy niz inni zabierajacy tu glos. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 21:38 suma tych sil dzialajaca na 2x dluzsze ramie (tzn sume polowek) to samo a prosciej chodzi o to ze dzwignia na ktora dziala sila moze miec 2 lub jedno ramie (wlasciwie korbowod to taka dzwignia o jednym ramieniu) OK wiemy oboje o co chodzi tak przy okazji moc chwilowa jest do wyliczenia z chwilowego momentu i obrotow Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 22.07.04, 21:48 Jak na razie nikt z "wtajemniczonych" nie sprostowal m.in. mojego stwierdzenia ze moc to jest moment razy obroty. Moc to jest moment razy predkosc obrotowa (np w radianach na sekunde). Jezeli chcesz moc w KM to pomnoz moment w Nm przez obroty (RPM) i wyjdzie Ci wielka liczba. Nalezy podzielic ja przez 7120 czy cos takiego i dopiero to beda konie mechaniczne. Dla momentu w funtach X stopa ta liczba jest 5252. Link Zgłoś
Gość: auto-moto Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.astral.lodz.pl 22.07.04, 21:54 To w koncu co jest wazniejsze przy ruszaniu spod swiatel, a co w czasie jazdy autostrada? Poslugujecie sie w 90% wiedza encyklopedyczna, a ja tu z wypiekami na twarzy czekam na prosta informacje w jakich sytuacjach poszczegolne wartosci sa wazniejsze... Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 22:03 obie wartosci klamia bo nie uwzgledniaja charakterystyki przeniesienia napedu na swiatlach wystarczy przyzwoita moc silnika i dluga jedynka zeby nie tracic czasu na zmienianie biegu na autostradzie teoretycznie auta z duzym (turbo) momentem moga lepiej reagowac na gaz mimo duzego obciazenia ale przeciez przy tej samej predkosci auto o mniejszym momencie ale za to dysponujace wieksza rezerwa mocy bedzie sie zbierac jeszcze lepiej te dane sluza do porownywania silnikow o zblizonej konstrukcji a nie do przewidywania zachowania samochodow na drodze wykresy daja ewentualnie pojecie o tym czy samochod rzeczywiscie lubi wyzsze czy nizsze obroty - i tylko tyle Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 22.07.04, 22:05 Wazna jest moc, we wszystkich przypadkach. Ale ta moc moze byc dostarczona z silnika jako duzy moment/male obroty albo maly moment/duze obroty. Stad biora sie dwie szkoly i dwie grupy wyznawcow. Ja osobiscie wole duzy moment. Ale z tym jest jak z innymi rzeczami, kwestia gustu. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 22.07.04, 21:56 oczywiscie Link Zgłoś
cracovian Podsumowujac... 22.07.04, 22:00 Cala dyskusja sprowadza sie do tego, ze za *pieniadze* w tej chwili to jest najlepszy silniczek za oceanem z max moca przy 3000 i sila przy 5000. Kusi mnie niemilosiernie: www.isuzu.com/direct_injection_engine.jsp Dwie tony rozpedza do stowki w 7.4 sekund :-) Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Podsumowujac... 22.07.04, 22:08 amerykanski - duzy, mocny, niskoobrotowy, z plaskim momentem cos w sam raz do pickupa Link Zgłoś
cracovian pickap jak pickap... 22.07.04, 22:12 www.isuzu.com/axiom_gallery.jsp Piekny wozik, z podstawami (tzn. ze wszystkim poza skora i szyberdachem) mozna kupic juz za $19K. Fajnie sie prowadzi, udaje dosc niezle samochod, ale siedzi na ramie. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: pickap jak pickap... 22.07.04, 22:16 moge pomarzyc i tak w Starym Kraju nia byloby jak tego parkowac... Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: pickap jak pickap... 22.07.04, 22:24 i przy okazji za 19k$ czyli okolo 70kPLN to mozna kupic przyzwoicie wyposazonego kompakta z silnikiem 1.8 albo 100 km diesla, a nie taka krowe na ramie coz... za wiekla woda samochod od dawna jest dobrem powszechnym jak szczoteczka do zebow Link Zgłoś
cracovian RIP 22.07.04, 22:52 Zajmuje mniej wiecej tyle miejsca co Camry, chyba nawet zdeczko mniej, wiec nie jest az tak duzy. Probuje brata namowic na sprowadzenie tego SUVa dla siebie do Polski jako mienie, bo naprawde niezla cena za tak ladny samochod... Jutro czyli 23 lipca konczy sie produkcja Axioma i Rodeo w fabryce Subaru w Indiane - wielka szkoda, ze nie zdobyl tutaj popularnosci (brak pieniedzy na reklame) i za pol darmo musza go teraz oddawac :-( Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Podsumowujac... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.04, 22:17 cracovian napisał: > Cala dyskusja sprowadza sie do tego, ze za *pieniadze* w tej chwili to jest > najlepszy silniczek za oceanem z max moca przy 3000 i sila przy 5000. Kusi mnie > > niemilosiernie: www.isuzu.com/direct_injection_engine.jsp > > Dwie tony rozpedza do stowki w 7.4 sekund :-) No akurat moc max. to on osiąga przy 5000obr/min. Link Zgłoś
cracovian Re: Podsumowujac... 22.07.04, 22:44 Jesli moc to koniki, a sila to moment obrotowy to masz racje... Link Zgłoś
Gość: mobile Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 23.07.04, 00:06 M=71620 P/n. Ciekawe było stwierdzenie że moment występuje tylko przy parze sił. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 23.07.04, 00:22 Nie ma szostki w tej liczbie. Jedna sila nie zakreci niczym. Musi byc druga i dla niektorych to moze byc ciekawe. Moze byc wiecej niz dwie, ale nie jedna. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 00:58 jedna sila + os obrotu wystarczy naprawde wyobraz to sobie albo narysuj bez osi obrotu - czyli punktu podparcia dzwigni nie bedzie obrotu Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.lax1-4.28.143.27.lax.dsl-verizon.net 23.07.04, 02:19 Jedna sila plus os obrotu istnieje na rysunku i w wyobrazni oraz w programie fizyki dla podstawowek. Myslisz ze samochod jedzie bo sila jest przylozona w punkcie styku opony z jezdnia a os obrotu jest w piascie kola? Niestety jest odwrotnie. Os obrotu jest w punkcie styku z jezdnia a sila (ta druga, niezrownowazona sila z pary) jest przylozona w srodku kola. Sprobuj wyobrazic i narysowac to! Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 09:09 mowimy o momencie sily a nie obrocie samochodu wokol jezdni Link Zgłoś
Gość: Al Re: "I to by było na tyle.." :-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 15:38 biedna Kate :-)) Link Zgłoś
Gość: mobile Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 23.07.04, 16:20 Jest szóstka przy momencie w kGm,bo ja ze starej szkoły. Link Zgłoś
Gość: mobile Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 23.07.04, 16:34 Z tej wypowiedzi wynika,że silnik jednocylindrowy może nie mieć mom.obr. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 23.07.04, 16:39 Z ta szostka wierze na slowo. Twoja szkola musiala naprawde byc stara, a nauczyciel fizyki byl z epoki przed wynalezieniem momentu. Czas odswiezyc wiadomosci. Link Zgłoś
Gość: Kuzyn Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 17:44 Momenty to zdaje sie wynaleziono w... kinie ;-))) Link Zgłoś
Gość: zgryźliwy Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 18:54 Gość portalu: TO JA napisał(a): > ...Twoja szkola musiala naprawde byc stara, a > nauczyciel fizyki byl z epoki przed wynalezieniem momentu. musial byc niezly jak uczyl o czyms co jeszcze nie zostalo "wynalezione" Link Zgłoś
Gość: wredny Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 18:50 Gość portalu: TO JA napisał(a): > Jedna sila nie zakreci niczym. Musi byc druga i > dla niektorych to moze byc ciekawe. Moze byc wiecej niz dwie, ale nie jedna. A ja odkrecam nakretki za pomoca klucza jedna reka i nic tu nie zmienia rozklad sil na kluczu i nakretce - zrodlo sily jest jedno Idz do szkoly ,albo podaj wreszcie zrodlo tej drugiej sily w silniku skoro twierdzisz ,ze sa co najmniej dwie. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 23.07.04, 19:04 Po co do szkoly, i tak teraz sa nieczynne. Wystarczy wejsc na Internet i wrzucic do wyszukiwarki pare hasel, jak na przyklad moment albo rownowaga sil i momentow. Przyjemnej zabawy! Link Zgłoś
Gość: wredny Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:42 Gość portalu: TO JA napisał(a): > Po co do szkoly, i tak teraz sa nieczynne. Wystarczy wejsc na Internet i > wrzucic do wyszukiwarki pare hasel,... Skorzystalem z rady - wlasciwie kolega ( ponizej ) mnie naprowadzil. www.hondapl.org/technika/momobrvsmoc/momobrvsmoc.html " Moment obrotowy to inaczej siła, którą dysponuje samochód. Mierzy ona jaki silny jest silnik (nie to samo co mocny!) " " ..Silnik produkuje siłę czyli moment obrotowy. " " Moc w koniach mechanicznych MIERZY się natomiast z momentu obrotowego. " ( podkr. moje ) " Silnik z większym momentem obrotowym będzie przyspieszał łatwiej bo jest silniejszy i w danym zakresie obrotów również mocniejszy (moment obrotowy x obroty), ale w pewnym momencie silnik słabszy może nadrobić obrotami wału korbowego i nadać prędkość kołom nawet większą. " Link Zgłoś
Gość: ironlord Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.lodz.gazeta.pl 05.08.04, 20:45 bzdura, wypadkowy moment siły musi być niezerowy żeby wprawić coś w ruch obrotowy. Link Zgłoś
Gość: TakMaByc? Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.08.04, 02:03 Gość portalu: mobile napisał(a): > M=71620 P/n. Ciekawe było stwierdzenie że moment występuje tylko przy parze > sił ciekawe ? - wrecz rewolucyjne Link Zgłoś
Gość: wredny Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 18:41 Gość portalu: TO JA napisał(a): > Sila to jest cos co nadaje cialu ruch posuwisty. Nowa fizyka ? Sila wprawia mase w ruch - i tyle. Oczywiscie w warunkach idealnych.Jezeli wystepuja przy tym jeszcze inne sily to sila wprawiajaca mase w ruch jest sila wypadkowa.Jak bedzie "0" to mimo przylozonych sil ruch nie nastapi. > Moment to jest cos co nadaje > cialu ruch obrotowy. Moment sily to nie jest "cos" tylko dalej sila ,ale dzialajaca na obiekt poprzez ramie. > Moment sa to dwie sily o rownych wartosciach, rownoleglych > kierunkach i przeciwnych zwrotach, oddzielone dystansem. Wartosc momentu > wyrazona jest jako jedna z tych sil razy 1/2 dystansu plus druga z tych sil > razy 1/2 dystansu, czyli w uproszczeniu obojetnie ktora sila razy caly > dystans. ???????? Tego nie kapuje. Moze podaj zrodlo drugiej sily ,dzialajacej na promieniu kola w samochodzie. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 23.07.04, 18:50 Odpowiadam przez grzecznosc: zrodlem pierwszej i drugiej sily jest moment. Mozesz mi wierzyc na slowo bo mam mature z religii. To co wiekszosc z Was uwaza za moment (sila razy dystans) to jest wartosc liczbowa tego momentu. Moment opisalem w poscie kwestionowanym przez Ciebie jako pare sil itd. Link Zgłoś
Gość: wredny Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:00 Gość portalu: TO JA napisał(a): > Odpowiadam przez grzecznosc: zrodlem pierwszej i drugiej sily jest moment. Moment jest zrodloem sily ??????????? > Mozesz mi wierzyc na slowo bo mam mature z religii. To wszystko wyjasnia. :-)) > To co wiekszosc z Was uwaza za moment (sila razy dystans) to jest wartosc > liczbowa tego momentu. Nie ,to jest wartosc iloczyny sily i ramienia. Link Zgłoś
Gość: ironlord Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.lodz.gazeta.pl 05.08.04, 20:53 czlowieku skad ze sie urwal. Jak kazdy amerykaniec niedouczony. Moment to wektorowy iloczyn ramienia i sily która na nim działa. Link Zgłoś
Gość: ironlord Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.lodz.gazeta.pl 05.08.04, 20:34 Kolego mylisz pojecia, moment to jest sila działająca na określonym ramieniu. I zawsze tak będzie. To o czym mówisz to jest moment sił, który jest nieodłącznie związany z ruchem obrotowym. Link Zgłoś
Gość: oooo Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 18:22 Gość portalu: TO JA napisał(a): > Jak juz dzielimy wlos na czworo to powiem ze do przyspieszenia nie jest > potrzebna sila tylko reakcja na ta sile. Podzieliles chyba ten przyslowiowy wlos na wiecej czesci. :-)) Jezeli chodzi Ci o to ,ze podczas przyspieszania samochodu wystepuja tez sily przeciwstawiajace sie temu ruchowi to OK.Przyspieszenie bedzie funkcja roznicy tych sil.Tylko czy to znaczy,ze nie moment wypadkowy jest odpowiedzialny za przyspieszenie a moc - bo o tym pisalem ?? Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 23.07.04, 18:42 Juz w Twojej pierwszej wypowiedzi "moc rosnie wraz z obrotami" byla spora niescislosc bo powyzej mocy maksymalnej ona maleje wraz z obrotami. Dlatego chcialem Ci zabic cwieka zadajac pytanie niby sensowne i zobaczyc co odpowiesz. To ja pisalem ze moc a Ty ze sila (moment) jest odpowiedzialna za przyspieszenie, ale nie wnikajmy w szczegoly. Co do sensu pytania w oryginalnym poscie obydwaj sie zgadzamy ze do przyspieszenia potrzebna jest moc. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: oooo Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:18 Gość portalu: TO JA napisał(a): > Juz w Twojej pierwszej wypowiedzi "moc rosnie wraz z obrotami" byla spora > niescislosc bo powyzej mocy maksymalnej ona maleje wraz z obrotami. Generalnie nie. W silniku np. spalinowym tak ,ale z powodu spadku sprawnosci powyzej tych obrotow. Co nie zmienia faktu ,ze moc rosnie z obrotami. Moze tak - gdyby nie wplyw innych czynnikow na prace silnika,moc dalej by rosla z obrotami( praktycznie to niemozliwe). > To ja pisalem ze moc a Ty ze sila (moment) jest odpowiedzialna za > przyspieszenie, ale nie wnikajmy w szczegoly. Co do sensu pytania w > oryginalnym poscie obydwaj sie zgadzamy ze do przyspieszenia potrzebna jest > moc. Niestety ,obstaje przy swoim.Sila nadaje masie przyspieszenie.Moc ( oczywiscie zalezy od tej sily )jest jednostka wyliczalna a nie sprawcza. Link Zgłoś
Gość: TO JA Andrzejmat, gdzie jestes? IP: *.honeywell.com 23.07.04, 16:11 Dziwi mnie brak wypowiedzi kolegi Andrzejmata. Pewnie do tej pory pekl ze smiechu i dlatego milczy. Ale ja czuje co on by polecal zrobic. Otoz przyspieszenie to jest pole pod krzywa wykresu momentu na kolach w funkcji obrotow kola. Dlatego nalezy takie wykresy sporzadzic, dla obydwoch samochodow, na podstawie wykresow momentu silnika w funkcji obrotow silnika, oraz przelozen na wszystkich biegach lacznie z przekladnia glowna. Potem tylko nalezy pola pod tymi krzywymi porownac i mamy zwyciezce. No to Kate, do roboty! Link Zgłoś
Gość: TakMaByc Re: Andrzejmat, gdzie jestes? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:28 Nic nowego.:-)) Zapomniales tylko o uwzglednieniu mas samochodow..Reszte , czyli opory mechanizmow opory toczenia kol,Cx mozna chyba pominac - roznice pewno sa pomijalnie male. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Andrzejmat, gdzie jestes? IP: *.honeywell.com 23.07.04, 19:43 Najciekawsze ze nie brane sa pod uwage srednice kol. Chyba gdzies wystepuja po obydwoch stronach rownania i sie upraszczaja ale tak szczerze mowiac, nie wiem. Link Zgłoś
Gość: mobile Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 23.07.04, 18:57 Przeczytaj sobie taką stronkę www.hondapl.org/technika/momobrvsmoc/momobrvsmoc.html . Nie bierz pod uwagę wypowiedzi gościa TO JA.Jest,albo bardzo młodym człowiekiem,albo mechanikiem samochodowym bez szacunku do wiedzy. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.honeywell.com 23.07.04, 19:25 Dawno nie spotkal mnie wiekszy komplement, dzieki! Link Zgłoś
mess220 Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 20:45 Ja nie wiem o co wy sie jeszcze wadzicie. Przeciez wszystko jest jasne: Silnik wytwarza sile wyrazana w Nm. Z tej sily w funkcji obrotow wylicza sie moc (KM lub kW). Zeby silnik napedzal auto potrzebne sa Nm, konie sa tylko wartoscia wyliczana wiec tez oddaja sprawnosc silnika. A najwazniejszy to jest moment na kolach i to on swiadczy o przyspieszeniu auta (+masa, opory toczenia, aero itp.) Oczywiscie nie liczy sie maksymalna dana wartosc tylko caly przebieg krzywej wzgledem obrotow. Wiekszosc z was mowi to samo tyle ze ubiera to w inne slowa. i tyle z mojej strony. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 23.07.04, 21:20 tak warto jeszcze dodac ze "moment na kolach" moze nie miec wiele wspolnego z parametrami silnika Link Zgłoś
Gość: wredny Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 00:35 zubr_zalogowany napisał: > warto jeszcze dodac ze "moment na kolach" moze nie miec wiele wspolnego z > parametrami silnika To zbyt odkrywcze jak na moj leb :-( Zawsze myslalem,ze to parametry silnika limituja osiagi samochodu. PS Juz wiem - wrzucam na luz i silnik sie idzie j.... Jednak czlowiek sie uczy cale zycie Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 24.07.04, 08:51 to pomysl skrajny przyklad ale cos mowiacy ten sam silnik w SC, minivanie, terenowce i tirze jakie beda momenty na kolach? wszystko zalezy od przelozen i oporow ukladu przeniesienia napedu o czym w folderach ani slowa o ile sie orientuje w SC normalnym i sporting jest silnik 1.1 55 km - roznia sie przelozeniami skrzyni biegow i oczywiscie osiagami Link Zgłoś
Gość: wredny Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 01:37 zubr_zalogowany napisał: > o ile sie orientuje w SC normalnym i sporting jest silnik 1.1 55 km - roznia > sie przelozeniami skrzyni biegow i oczywiscie osiagami Ok ,ale odpowiadalem na to co ponizej > warto jeszcze dodac ze "moment na kolach" moze nie miec wiele wspolnego z > parametrami silnika Link Zgłoś
Gość: pfan Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 17:18 najwazniejszy jest stosunek mocy do masy!! Link Zgłoś
Gość: automaniak Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 00:38 A najlepiej jesli krzywa momentu jest pozima i jak najdluzsza idealem bylo by gdyby od 1500 do 7000 byla pozima krzywa momentu oczywiscie taki silnik nie istnieje ale diesle bardzo sie dotego zblizaja :) Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 04.08.04, 10:44 Gość portalu: automaniak napisał(a): > A najlepiej jesli krzywa momentu jest pozima i jak najdluzsza idealem bylo by > gdyby od 1500 do 7000 byla pozima krzywa momentu oczywiscie taki silnik nie > istnieje ale diesle bardzo sie dotego zblizaja :) Zwłaszcza powyżej 4500rpm ;-)) A poważniej - niemal płaskie wykresy (tyle, że nie od 1000, a od jakichś 2500rpm, aż do ponad 7000rpm), generują niektóre silniki benzynowe - kiedyś dawałem linka do wykresu momentu obrotowego silnika Hondy NSX). Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: amator Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma IP: *.ustrzyki-dolne.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 19:46 Rownie dobrze mozesz zapytac o wyzszosc Swiat Bozego Narodzenia nad Swietami Wielkiej Nocy. Moc i moment obrotowy to dwie twarze tego samego zjawiska. Silnik o duzym MO osiaganym na niskich obrotach jest elastyczny i dobrze nadaje sie ulice do codziennej jazdy. Jego maksymalna moc zalezy od tego do jakiej predkosci obrotowej utrzymuje sie wysoki MO, ale generalnie w takich silniakch chodzi o to zeby duza wartosc osiagac wczesnie i utrzymac na w miare stalym poziomie do powiedzmy 4.5 tys, moc maksymalna jest raczej wtorna. Silniki rajdowe osiagaja maksymalne momenty obrotowe przy wysokich obrotach - zarowno wartosci mocy jak MO sa wysokie, ale cos takiego trudno jest zapalic i trzeba trzymac na wysokich obrotach - po ulicy nie da sie jezdzic. Krotko mowiac to jaka charakterystyka silnika (wartosc i przebieg momentu obrotowego, moc max) jest lepsza, zalezy od przeznaczenia. Link Zgłoś
niknejm Re: Poradźcie - co wazniejsze: moc silnika czy ma 06.08.04, 10:21 Gość portalu: amator napisał(a): > maksymalne momenty obrotowe przy wysokich obrotach - zarowno wartosci mocy > jak MO sa wysokie, ale cos takiego trudno jest zapalic i trzeba trzymac na > wysokich obrotach - po ulicy nie da sie jezdzic. Kurczę, skoro u mnie max moment jest przy 6300obr/min, a max moc przy 7600obr/min, to oznacza, że nie da się moim samochodem jeździć. Dobrze, że mi powiedziałeś ;-)) A tak powazniej - istotne jest jeszcze np. zestopniowanie skrzyni i przebieg mom. obrotowego na silniku w funkcji obrotów. Pzdr Niknejm Krotko mowiac to jaka charakterystyka s > ilnika > (wartosc i przebieg momentu obrotowego, moc max) jest lepsza, zalezy od > przeznaczenia. Link Zgłoś
Gość: Stanley Turbobenzyna i nic innego. IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 06.08.04, 10:35 Dla mnie liczy się moc. Jeśli umiesz machać lewarkiem to pokochasz hondy i bmw. Będziesz miała kopa i moc oraz moment przy wysokich obrotach. Ale jeszcze lepsza jest turbobenzyna, bo nawet bez mieszania w skrzyni wóz będzie bardzo zrywny. Tutaj polecam Volvo i Saaba. Nie patrz broń Boże na dyzle, bo ich wysoki moment nie da Ci przyspieszenia. Dyzlowcom się tylko wydaje, że mogą dorównać benzynie, ale mieli, mają i będą mieli zawsze za mało mocy, no chyba, że masz warzywniak i ciągniesz codziennie przyczepę :)) Link Zgłoś