Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co zrobić z mężem który nie chce pracować?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:10
    Jestem pracująco-studiującą żoną i matką 16 miesięcznego brzdąca. Mam 25 lat

Jak 3 lata temu pobieraliśmy się, mój mąż prowadził własną firmę i żyło nam
    się spokojnie, bez szaleństw ale nie mogłam narzekać. On nie lubił tej pracy,
    interes zaczął marnie iść i w bardzo dobrym momencie zawiesił działalność.

Żyliśmy z oszczędności przez 3 m-ce, trochę pomagała nam teściowa.
    Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszłam do pracy nie mając żadnych kwalifikacji
    zaczęłam pracę jako kadrowa, wszystkiego uczyłam się w trakcie, jak
    powstawały jakieś problemy to szukałam rozwiązań. Zaczynałam od pensji 1200
    zł obecnie mam na rękę 2200 zł. W ostatnim czasie skończyłam kurs kadrowo-
    płacowy.
    A moje życie wygląda tak:
    7.00 Wstaję do dziecka, ubrać, nakarmić
    7.30 Zrobić śniadanie
    8.00 Obudzić męża na śniadanie
    8.30 wychodzę do pracy
    9.00 - 17.00 praca
    17.30 Obiad (czasem zrobiony czasem musze zrobic)
    18.00 - 19.00 czas dla dziecka
    19.00 - 19.30 Nakarmić, wykąpać położyć spać
    20.00 - sprżatanie, zmywanie, prasowanie, pranie
    23.00 (jak dobrze pójdzie) spać

WEEKENDY na uczelni

Mój mąż nic nie robi żeby znaleźć pracę, nie napisał CV, nigdzie nie dzwonił,
    nikogo się nie zapytał, jak ktoś mu proponuję coś dorywczego to musi
    powtórzyć propozycję 3 razy bo inaczej Krzysiek nie bierze go na poważnie.
    POza tym musi dobrze płacić bo za byle co to on do pracy nie pójdzie.
    A mnie rozlicza z każdego grosza, z każdych wydanych pieniędzy, a przecież to
    ja je zarabiam ....
    Jestem odpowiedzialna za utrzymanie domu, za pilnowanie porządku, za to żeby
    były czyste wyprasowane ubrania, żeby wszystkie rachunki były popłacone, żeby
    nam starczyło pieniędzy przez cały miesiąc, żeby berbeciowi nie zabrakło
    pieluch, żeby było co zjeść. A ON tylko siedzie i szuka okazji na allegro.
    Potrafi siedzieć co wieczór 3 godziny (ile siedzi przed komputerem w ciągu
    dnia tego nie wiem bo nie ma mnie w domu) i szukać, kupować kupuje
    sporadycznie, on tylko patrzy, obserwuje.

Czasem już mam dosyć bycia dzielną, myslącą i zorganizwaną kobietą i
    wolałabym być głupią niezaradną iditoką bo wtedy nie miałby wyjścia i musiał
    nas utrzymać ....
    Obserwuj wątek
      • fauve Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 14:24
        Heh. Nie wiem jak mogłabyś zmusić swojego męża do pracy, ale jak przeczytałem
        harmonogram twojego dnia to cieszę się, że zostawiłem kobietę, nie założyłem
        rodziny tylko poświęciłem się pracy, nauce i pasjom.

Twój mąż ma jakieś konkretne kwalifikacje ?

Pozdr
        • Gość: LinZaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:46
          Powiem Ci tak:

Gdybyś wszystkie obowiązki dzielił na dwoje (Ciebie i Kobietę którą zostawiłeś)
          to Twój harmonogram dnia nie byłby tak wypchany. Pasje tez można dzielić, a we
          dwoje jeszcze chętnie oddaje się pasjom.

Co do zakładania rodziny to jest tyle pięknych chwil, np. łzy mojego męża gdy
          zobaczył syna, pierwszy intencjonalny uśmiech Twojego dziecka, i tuziny innych
          sytuacji, które cię ominą gdy będziesz sam.

Co do kwalifikacji mojego męża to prowadził własną firmę, czyli jest
          zorganizowany, pieniądze wydaje zawsze z rozsądkiem co powoduje, że szuka
          najlepszych produktów po najnizszych cenach (każdych produktów poczynając od
          skarpetek na samochodach kończąc).
          Studiuje Architekture Krajobrazu - kierunek który zaczął i uważa że należy
          skończyć ale go nie interesuje.
          Jest złotą rączką w domu, nie ma problemu z remontem, szafami czy półkami.
          Czasem z tym przegina bo nie zna się np. na kładzeniu glazury ale nie wezwie
          fachowca tylko będzie to robił dwa razy dłużej, mniej sprawnie i efekt końcowy
          będzie gorszy ale będzie taniej.

• fauve Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 15:43
            Po twojej wypowiedzi mój stosunek do rodziny się nie zmienił :) Mam za dużo
            zainteresowań bym mógł znaleźć czas dla kogoś niestety. Mój czas po pracy
            wypełniony jest nauką, realizowaniem projektów własnych, graniem w gry,
            chodzeniem na imprezy itd. Nie wiem jaka kobieta byłaby w stanie wytrzymać z
            facetem, który kładzie się obok niej o 4 nad ranem dopiero ;) O dziecku nie ma
            mowy wogóle na razie :)

Natomiast jeśli chodzi o to, co piszesz o swoim mężu to dziwię się, że nie może
            sobie poradzić. Wydaje mi się, że albo ma jakiś "napad" lenistwa albo trudno mu
            zdecydować się na pracę dla kogoś zwłaszcza, że miał okazję pracować dla siebie.

Pozdrawiam i powodzenia
            • linzaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 15:46
              Z czystej ciekawości ile masz lat?
            • fauve Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 15:48
              Ja ? 27 albo 28, muszę zobaczyć w kalendarzu :)
              • linzaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 15:55
                A czego się tak namiętnie uczysz?

O założeniu rodziny wogólę nie myślisz czy odkładasz na później?

• fauve Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 16:11
                  Podam ogólnie dziedziny ponieważ szczegółowa lista zagadnień chyba by się tu
                  nie zmieściła. Generalnie branża IT, zarówno technologie jak i sztuka
                  tradycyjna i cyfrowa w nowych mediach. Do tego języki itd. Poza tym lubię
                  wypić ;)
                  • linzaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 16:21
                    To może umówimy się na głębszego, bo dzisiaj na nic więcej nie mam ani siły ani
                    ochoty ...

just kidding

Podziwiam ludzi, którzy mają pasję, którzy zglębiają swoje zainteresowania,
                    którzy dążą do celu, którzy robią to co chcą bo tak sobie wymyślili ...

Może im tez trochę zazdroszczę, bo przypomina mi to moje życie sprzed
                    małżeństwa gdzie dzień zaczynałam o 6.30. Najpierw praca, uczelnia w trybie
                    dziennym, zajęcia teatralne do 22.00 i do domu na drugi koniec Warszawy. Ale
                    wtedy to był mój wybór i byłam niezależna. BARDZO tęsknię za tą
                    nizależnością ....

• fauve Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 16:17
                  Rodzinę odkładam na później raczej :) Na razie dobrze mi z tym, że robię co
                  chcę i nikt mi nie marudzi "ty to mnie chyba nie kochasz" kiedy akurat nie mam
                  ochoty na przytulanki i bzdety w stylu oglądanie "M jak Miłość" tylko na granie
                  z kolegami w sieci.
                  • linzaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 16:43
                    Ja muszę się zbierać, chociaż najchętniej nocowałabym dzisiaj w pracy przy
                    kopmuterze.
                    Ale warto wrócić do domu przynajniej zobaczę "M jak Miłośc" ;)
                    (nie mam telewizora)

Miłej zabawy do białego rana.

• Gość: gg Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.cable.mindspring.com 21.11.05, 17:47
          W dzisiejszych czasach sa rozne modele rodzin. Czasami to maz siedzi w domu z
          dzieckiem i to jest jego praca (na caly etat). Wykorzystaj to i moze zastanow
          sie nad tym, co zrobic aby maz pomagal wiecej w domu. Moze powiniemn przejac
          obowiazki typu pranie i gotowanie, bo Ty naprawde nie masz czasu. Mam nadzieje,
          ze docenia czas z dzieckiem, bo byc moze jest to jedyny okres w zyciu, kiedy sa
          razem przez tyle godzin.
          Zycze Ci wytrwalosci.
          gg
      • bolczo Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 14:29
        A z obowiązków małżeńskich też się nie wywiązuje?
        • Gość: LinZaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:47
          Z obowiązków małżeńskich się wywiązuje, poza tym że wkurza mnie jego podejście
          do pracy to jest zabawnym człowiekiem, który cudownie zajmuje się naszym synem,
          dobrze sie dogadujemy i jesteśmy raczej przyjaciółmi.

• bolczo Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 14:55
            Skoro tak , to jest jeszcze nadzieja na poprawę.
            Pozdrawiam.
          • Gość: gg Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.cable.mindspring.com 21.11.05, 17:54
            W takim razie przejmij na chwile stery finansowe. Zobaczysz, ze predzej czy
            pozniej maz pojdzie do pracy (studiuje bardzo perspektywiczny kierunek), a na
            razie ciesz sie, ze tak dobrze opiekuje sie synem. Zadna niania tego nie
            zastapi.
            gg
      • Gość: M Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.abmicro.com.pl 15.11.05, 14:29
        Dla mnie odpowiedź jest jasna. Zostaw go po prostu, będziesz miała jedną gębę
        do wyżywnia mniej;-) Codziennie obserwowałam taki obrazek u moich
        współokatorów. Ona przychodziła urobiona po łokcie i jeszcze musiała mu obiadki
        gotować. Każda praca którą mu zaporoponowali była poniżej jego godności i
        oczekiwań finansowych. W końcu niewytrzymała (i zupełnie jej sie nie dziwie)
        Przy pierwszej możliwości podjęcia przez niego pracy postawiła warunek, albo
        idzie do pracy, albo się rozstają. I co zrobił?... Podjął pracę i do dziś
        pracuje. W Twoim przypadku taka groźba nie musi to być skuteczna, ale na pewno
        musisz z nim porozmawiać i wypracować wspólne stanowisko.
        • Gość: LinZaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:51
          Nie zostawię go. To byłoby najłatwiejsze wyjście z sytuacji a życie nie zawsze
          jest takie proste.

Dlaczego go nie zostawię:
          1. Kocham go
          2. Jest dziecko
          3. Miało być 'dopóki śmierć Was nie rozłączy'
          • bmatt Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 15:21
            Dobra kobieta z Ciebie. Chcialbym taka miec (moja by pewnie tyle nie wytrzymala).

Pozdrawiam.
          • Gość: Alia Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: 213.25.20.* 18.11.05, 13:50
            No to się męcz z nim dalej i nie narzekaj, że ty go utrzymujesz a on nic nie
            robi
            • linzaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 18.11.05, 13:59
              Jest pewna różnica między narzekaniem a próbą rozwiązania sytuacji ...
            • Gość: lalala Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.chello.pl 20.11.05, 19:30
              Czy tu nikt nie ma dzieci? Czy siedzenie przez tyle godzin z 18 miesięcznym
              szkrabem to jest "nic nie robienie". A jak i on pójdzie do pracy to co będzie z
              dzieckiem? Trzeba będzie z 1000 zł zapłacić opiekunce która nie wiadomo co
              będzie robiła (paliła papierosy przy dziecku itd.). Czyli nic dziewnego że mąż
              nie chce byle pracy. Jeżeli jest to mężczyzna który chce się zająć i umie
              dzieckiem to masz linzai rzadki skarb. Większość się do tego po prostu nie
              nadaje.
              • linzaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 20.11.05, 20:27
                Nie twierdzę że siedzenie z dzieckiem to jest "nic nierobienie", ale jest różnca
                gdy kobieta zajmuje się dzieckiem i gdy robi to mężczyzna.
                Kobieta zajmując się dzieckiem ugotuje, posprząta, uprasuje, zrobi zakupy,
                pojedzie ze szkrabem w wózku i coś załatwi.
                A gdy mężczyzna zajmuje się dzieckiem to tylko na tym się skupia i już na
                gotoawnie, sprzątanie i prasowanie nie ma czasu. I to wszystko na co nie ma
                czasu mężczyzna zajmujący się dzieckiem robi kobieta gdy wraca do domu po pracy.
                Doceniam to, że zamiast opiekunki naszym synem zajmuje się mąż, jestem
                szczęśliwa że tyle czasu spędza z tatą, ale najbardziej przytłacza mnie jego
                marazm i to że oprócz zajmowania się dzieckiem nie zajmuje się domem i wszystko
                zostawia na mojej głowie. A bez względu na to jak silną jestem kobietą to
                odpowiedzialność za utrzymanie rodziny bardzo obciąża psychicznie ...
                • Gość: krzysiek Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 01:13
                  zrozumialem teraz ze moja zona jest mezczyzna...
                  poza tym nie jestes silna kobieta skoro o swoich problemach malzenskich
                  dyskutujesz z byle kim w internecie...

• veronetta Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 14:25
                    jesli ty uwazasz sie za byle kogo :))
                    Czasem latwiej jest powiedziec o swoich problemach komus kogo nie znamy,nie
                    widzimy
                • a_paprotka Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 10:37
                  podobno chciałyśmy równouprawnienia ;) więc nie rozumiem skad to obciązenie
                  psychiczne zwiazane z utrzymaniem rodziny;)
                  Napisz mu na kartce co ma jeszcze zrobić oprócz opieki nad dzieckiem.
                  I nie rób z siebie robota! Nie musi być zawsze posprzątane i ugotowane,
                  • Gość: lalala Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.chello.pl 21.11.05, 11:08
                    Dokładnie. Zresztą już to zrobiłaś (-:. Szczerze mówiąc jak ja siedziałam z
                    dzieckiem w takim wieku to nie dawałam rady już uprasować czy pozmywać. Zakupy
                    i gotowanie owszem. Takiego dzieciaka nie można spuścić z oczu na minutę bo
                    albo się wywróci i i nabije sobie guza, albo wspina sie na parapet albo zjada
                    flamaster itd. Są matki które 1000 razy wola wrócić do pracy niż siedzieć z
                    dzieckiem. Mam nadzieję tylko że Twój mąż nie sadza Waszego syna przed
                    telewizorem na tyle godzin tylko się nim rzeczywiście zajmuje... Bo jak ma
                    depresję to nie wiadomo...
                • Gość: baloo Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 13:00
                  Wiesz - sam byłem w takiej sytuacji - absolwent MBA, studia techniczne, studia
                  podyplomowe z zarządzania i finansów - a potem utrata pracy i już (ktoś się
                  przestraszył). Przez ponad pół roku starałem się czegoś poszukać. W końcu
                  przestałem wierzyć we własne siły. Przestało mi zależeć; tak jak u Ciebie -
                  komputer i izolacja. I tak trwałem przez rok. Pomogła mi moja RODZINA. Najpierw
                  ŻONA - wymusiła na mnie zapisanie się na angielski - wróciłem między ludzi,
                  zacząłem szlifować język; a poza tym mam wspaniałe dzieciaki dla których warto
                  żyć (myśli dot. życia też mi chodziły po głowie) TO JEST DEPRESJA. Teraz jestem
                  kierownikiem technicznym w firmie ... i mimo,że nie kręci mnie ta praca - to
                  coś robię; a poza tym mam szansę na wykonanie następnych ruchów - może zmienię
                  pracę a może własna firma - kto wie. Myślę, że ten stan potrafią zrozumieć
                  przede wszystkim osoby które się z tego wyrwały. Ja sam mam jeszcze tzw czarne
                  dziury - tzw deprecha; ale jakoś sobie z tym radzę; myślę, że będziesz w stanie
                  wyrwać męża z tego koła obłędu. Powodzenia
                • cytrynka123 Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 13:25
                  linzaj napisała:

> Nie twierdzę że siedzenie z dzieckiem to jest "nic nierobienie", ale jest
                  różnc
                  > a
                  > gdy kobieta zajmuje się dzieckiem i gdy robi to mężczyzna.
                  > Kobieta zajmując się dzieckiem ugotuje, posprząta, uprasuje, zrobi zakupy,
                  > pojedzie ze szkrabem w wózku i coś załatwi.
                  > A gdy mężczyzna zajmuje się dzieckiem to tylko na tym się skupia i już na
                  > gotoawnie, sprzątanie i prasowanie nie ma czasu. I to wszystko na co nie ma
                  > czasu mężczyzna zajmujący się dzieckiem robi kobieta gdy wraca do domu po
                  pracy

Masz sporo racji i rozumiem twój żal i uczucie zawodu. To prawda, że mężczyxnie
                  ciężej przychodzi łączenie obowiązków związanych z wychowywaniem dziecka jak i
                  prac domowych. Tak nas wychowuja nasze Matki Polki... Dziewczynki do garów,
                  chłopcy do komputera. jednak znam pozytywne przyklady.. np mój chlopak. Zmyje,
                  sprzątnie, wypucuje meble z kurzu, dobrze ugotuje i cudownie.. popiesci ;))))
                  moje szczęście.
                  Wydaje mi sie, że Twój mąż jest zagubiony, wystraszony i boi się przyznac do
                  porazki. Boi się okazać fajtlapa, która nie radzi sobie z "męskimi"
                  obowiązkami. radziłabym go nie atakować, a raczej przytulić i delikatnie
                  porozmawiać. Powiedz, że go kochasz i zycie bez niego byloby koszmarem. Doceń
                  opieke nad dzieckiem. POkaż, jak zmyć lub odkurzyc ;)))) Nie goń go do
                  gotowania, może niech chociaż obierze ziemniaki. gdy przyjdziesz z pracy, część
                  będzie zrobiona. powiedz, że potrzebujesz by zrobił:... i tu krótka lista
                  rzeczy. Uzasadnij, że jesteś przemęczona I że będzie Ci milo, gdy on odciązy
                  troche w obowiązkach.

> A bez względu na to jak silną jestem kobietą to
                  > odpowiedzialność za utrzymanie rodziny bardzo obciąża psychicznie ...

Może porozmawiaj z nim o pracy dorywczej??? Zawsze coś, a i wolności nie
                  ograniczy???

Muszę przyznać, że ja przypominam trochę Twojego męża.. Studiuje, nie pracuję.
                  Prace zostawiłam z powodu daleko posuwającego się mobbingu. On jest
                  obcokrajowcem i pracuje zagranicą. Mości mieszkanko na przyjęcie mnie po
                  zakończeniu moich studiów w Polsce. Czuje sie winna i bezradna, gdy placi za
                  wszystko , gdy jestem u niego. Złoszcze sie na powietrze ;)), a on mysli, że to
                  jego wina. czuję się zagubiona i małowartościowa. On na to.. że będe bardziej
                  wykształcona od niego ;)) i docenia to. Płaci za moje samoloty...
                  Ja w tym czasie boję się zabrac za jakąś pracę bo:
                  1. Obawa przed mobbingiem... chociaż już słabnie
                  2. Jesli zacznę pracowac, to mogę pożegnac się z dość częstymi spotkaniami z
                  moim szczęsciem. nawet jesli to on przyleci, ja będe siedziec po 10 godzin w
                  biurze... Bezsens

U Twojego męża przeważa z pewnością punkt 1... może w zmodyfikowanej wersji. On
                  potrzebuje wsparcia i docenienia... To paradoks. Chyba wiem, co czuje. Może on
                  też nie czuje sie wolny, tak jak Ty?
                  Powodzenia. Nie pozwól na utratę małżeństwa. pozdrawiam i trzymam kciuki.
                  • Gość: paradoxxxx Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.crowley.pl 21.11.05, 17:24
                    Jakos wierzyc mi sie nie chce, ze masz takiego faceta!!!! Bo tacy, to wymarli
                    dawno temu. Ciekawa jestem, jak on zarabia tyle szmalcu i jeszcze ma czas na
                    gotowanie i sprzatanie... A poza tym - to ty jakas dziwaczna jestes, bo jesli to
                    prawda, co wypisujesz, to ciekawe, dlaczego ci sie to nie podoba???? " Czuje sie
                    winna i bezradna, gdy placi za wszystko , gdy jestem u niego. " to wez sie za
                    robote i nie marudz, bo zachowujesz sie jak panna-blondynka ze skrzywionym
                    poczuciem winy.... Paradoxy widze w Twojej wypowiedzi, a nie prawde....
      • pinup Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 14:30
        > Czasem już mam dosyć bycia dzielną, myslącą i zorganizwaną kobietą i
        > wolałabym być głupią niezaradną iditoką bo wtedy nie miałby wyjścia i musiał
        > nas utrzymać ....

bez obrazy ale jestes idiotka skoro pozwalasz sie rozliczac z zarobionych przez
        siebie pieniedzy i utrzymujesz darmozjada.

> Jestem odpowiedzialna za utrzymanie domu, za pilnowanie porządku, za to żeby
        > były czyste wyprasowane ubrania, żeby wszystkie rachunki były popłacone, żeby
        > nam starczyło pieniędzy przez cały miesiąc, żeby berbeciowi nie zabrakło
        > pieluch, żeby było co zjeść.

dlaczego?

przestan go obslugiwac, gotowac, prac i zacznij go traktowac jak pasozyta to
        moze w koncu sie tak poczuje.
        • Gość: LinZaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 15:09
          Nie do końca się zgodzę z tym, że jest darmozjadem bo ujmując rzecz csyto
          ekonomicznie to za opiekunkę musiałabym zapłacić a jemu nie płacę.

Z drugiej strony wiem, że masz rację ale nie wiem jak to zmienić. Muszę go
          chyba etapami zacząć przestawiać, że sam gotuje, że pierze, że pilnuje
          płatności, muszę na niego zrzucić część obowiązków ...
          Pomyślę jak ...
          • haansi Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 19.11.05, 16:07
            Gość portalu: LinZaj napisał(a):

> Nie do końca się zgodzę z tym, że jest darmozjadem bo ujmując rzecz csyto
            > ekonomicznie to za opiekunkę musiałabym zapłacić a jemu nie płacę.
            >
            > Z drugiej strony wiem, że masz rację ale nie wiem jak to zmienić. Muszę go
            > chyba etapami zacząć przestawiać, że sam gotuje, że pierze, że pilnuje
            > płatności, muszę na niego zrzucić część obowiązków ...
            > Pomyślę jak ...
            ------------------------

To jest najlepsze rozwiązanie. Po prostu przestać wszystko za niego robić.
            Niech przejmie za siebie odpowiedzialność, jak dziecko, które dorasta.

Dzieckiem zajmuje się, bo jest jego ojcem. To nie jest jego poświęcenie. Tylko
            przyjemność. Kobieta robi to samo. I jeszcze pracuje.
            Jak wyżej ktoś wspomniał faktycznie może mieć teraz problem po pracy na własny
            rachunek, zacząć pracować u kogoś.

• oooo Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 22:44
            Nie traktuj wszystkich wypowiedzi serio.. dobrze, że starasz się rozwiązać ten
            problem, nie atakując od razu męża. Szczera rozmowa to podstawa, ale trzeba do
            niej dojrzec, przemyśleć jakieś rozwiązania. Jeśli się kochacie, to potraficie
            rozmaiwać i jestem pewna, że obojgu z was zależy na tym, żeby było ok... a
            jeśli mąż jest tkai bierny jak piszesz, to może rzeczywiście to depresja?
            Postaraj się orzgryźć jego problem i jeśli to jest depresja, to postaraj się mu
            pomóc. Na pewno jesteś silną kobietą, jeżeli w ogóle szukasz
            rozwiązania,zamiast wszczynać kłótnie... nie wiem czy nie namieszałam zamiast
            pomoc, bo chyba nic konkretnego nie doradziłam;)
            W każdym razie 3mam kciuki za Ciebie, życzę dużo siły i wytrwałości. O miłość
            warto walczyć.
        • barbarakaroluk Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 14:28
          Idz do pracy, zajmuj sie tylko dzieckiem, powiedz mu ze jestes najzwyczajniej
          zmeczona, zostaw dziecko rodzicom od czasu do czasu i wyjdz z kolezanka na
          kawe...moze zadziala, a jesli nie zadziala np to jest znim cos nie tak.....
      • Gość: działaczka Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:40
        Niestety nie wiem, co poradzić na męża, który nie chce pracować. Rozmawiałaś z
        nim o tym?

Wiem jednak, że nie ma w tym nic zdrożnego, że jesteś zaradna, przedsiębiorcza,
        zorganizowana i pracowita. Bardzo się cieszę, że są takie kobiety jak Ty. Nie
        wiem, czy rzeczywiście byłoby lepiej, gdybyś była leniwą idiotką, bo mąż
        niekoniecznie mógłby wziąć się w garść i byłoby zdecydowanie gorzej niż teraz.
        Może zabrzmi to brutalnie, ale gdyby kiedykolwiek się cokolwiek w Waszym życiu
        stało, to możesz być pewna, że będziesz w stanie sobie poradzić bez niego.

Nie napisałaś, ile czasu trwa już ta sytuacja. Powiem Ci jednak, że albo mąż
        jest rzeczywiście leniem, który znalazł sobie bardzo wygodną sytuację, albo
        przechodzi jakiś ciężki okres. Pamiętam, że kilka lat temu mój mąż przechodził
        taki okres. Musiał zrezygnować z pracy, żeby zająć się w domu chorującym synem
        i sytuacja ta przerodziła się w 1,5 roku kompletnego marazmu. Nie robił prawie
        nic, poza obowiązkami związanymi z opieką nad dzieckiem, nie szukał zajęcia,
        nie chciało mu się niczego. I tak naprawdę powrót do pracy pozwolił mu odżyć.
        Sam fakt, że nie zamykał się już w 4 ścianach mieszkania bardzo go ożywił.
        Tylko tyle, że przez 1,5 roku czekał, aż mu praca z nieba spadnie. No i
        spadła. :-))) Może to była depresja? Co ciekawe, nasz syn był wtedy mniej
        więcej w podobnym wieku, jak Wasza pociecha.

Trzymaj się mocno mimo wszystko, a męża uświadom, jak Ci ciężko - nie licz na
        to, że sam zauważy. Facetom zwykle trzeba pokazać problem palcem, bo są bardzo
        niedomyślni. :-)) Powodzenia!
        • Gość: LinZaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:59
          Sytuacja trwa prawie rok. I bardzo przypomina tą którą Ty opisałaś. Rozmów już
          przeprowadziłam tyle, że na słowo 'praca' od razu wisi awantura w powietrzu.
          Owszem zajmuje się domem, dzieckiem, ale gdy widzi mnie w progu mieszkania to
          tak jakby został zwolniony z robienia czegokolwiek.
          Ja sobie świetnie zdaję sprawę, że praca, kontakt z ludźmi, inne problemy, inne
          miejsce (czyli wszystko co się wiąże z podjęciem pracy) wyszłoby mu na dobre.
          Próbowałam pokazać mu dobre strony tego że pójdxie do pracy, ale go nie
          przekonałam.
          Chyba muszę poczekać aż 'praca mu spadnie z nieba' ....

Dzięki
      • Gość: Cygne Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.futuro.pl 15.11.05, 15:33
        Zostaw go. Jedno dziecko ci wystarczy;)
        • kaaarolinkaa Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 15.11.05, 15:44
          Ale Wy macie proste rady i plytkie strasznie!-zostaw go!-a guzik-tak nie mozna,
          ne po to sie wychodzilo za maz aby zostawiac kogos bo jest problem. To nie jest
          sparwa typu: on bije zone i dzieci tylko problem do rozwiazania. Jest
          wspanialym czlowiekim pod innymi wzgledami. Trzeba sparwe jakos rozwiazac-
          porozmawiac przede wszytskim. Dotrzec do jego serca. Moze jemu jest trudno tam
          w srodu byc taka ofiara? chroni sie w komputer....Kazdy ma inna psychike.
          Trzeba to rozwiazac i juz, a nie zostawiac. To nie jest wyjscie.
          • Gość: Cygne Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.futuro.pl 15.11.05, 16:08
            Z zauwazylas ten znaczek: ";)" Troche dystansu kobieto!!:)

A co sie tyczy problemu, to wolalbym byc sama niz miec meza lesera, ktory nie
            poczuwa sie do odpowiedzialnosci za rodzine. Co to za chlop, ktory nie potrafi
            i co gorsza nawet nie probuje zapracowac na rodzine. Ten problem nie jest mi
            obcy, bo dokladnie taki sam jest moj ojciec, wiec wiem co to znaczy miec w domu
            nieroba. Jak go zwolnili to przez rok siedzial w domu, przynosil jakis marny
            zasilek i uwazal ze to jest ok. Prace zalatwila mu moja mama, gdyby nie to nie
            pracowalby zapewne do dzias. Ja zas juz w liceum musialam zarabiac na swoje
            wydatki. Podczas, gdy moi znajomi biegali do kina i na imprezy, ja biegalam po
            blokach i roznosilam ulotki. Wiec nie mow mi, ze mam plytkie podejscie, bo
            problem znam z autopsji i wiem co to za zycie z takim czlowiekiem.
            • Gość: leniuch Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 15:28
              Ja mam w domu ojca NIEROBA !!! Najpierw miał depresję (ok. 1,5 roku) A od 8 lat
              nic nie robi !!!!

Chyba wolałabym nie mieć ojca niż mieć takiego, którego nic nie obchodzę ....

Co od męża, zostaw go przynajmniej dziecko nie będzie miało złych wzorców !!!!

• Gość: pracujaca synowa Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 15:40
                A ja mam tescia od 2 lat leży na kanapie ogląda polsat sport i co jakiś czas ma
                okres albo rzuca się do pracującej teściowej, ze ta nie jest mu posłuszna i
                czegoś nie zrobiła tak jak on chce i rzuca focha ( tzn nie ozdzywa się do
                nikogo przez 2 dni)! Piekne życie! Na szczęście jego syn a mój mąż pracuje!
                • tsunami05 Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 16.11.05, 17:13

LinZaj - kurcze, masz problem. Pewno że zostawienie męża nie jest rozwiazaniem, choć nasunęło mi się jako pierwsze po przeczytaniu twojego posta. Ale skoro się dogadujecie poza tematem "praca". Myślę, że na opiekunkę wydałabyś mniej - ale przekalkuluj plusy i minusy. Dziecko jest z tatą, nie z obcym, nie trzeba wydawac na opiekunkę, no nie wiem co jeszcze.
                  Spróbuj go faktycznie potraktować jak pasożyta - np. kupuj tylko dla dziecka, niech zastanie parę razy pustą lodówkę i ma świadomość, że musi cię prosić o kasę na jedzenie. Nie kupuj środków czystości, powiedz że cię nie stać, żeby postarał się znaleźć prace i zarobić. Musi mieć świadomość, że w związku obnie osoby powinny być niezależne. Nie będę pisać, że ci współczuję itp, ale przeczytałam twój plan dnia z przerażeniem. Musisz powiedzieć jasno, ze tak dłużej być nie może i być konsekwentna i stanowcza. Takie jest moje zdanie.
                  Wiesz - może to i depresja, poczucie beznadziei ale bez kopa w d... się nie obejdzie.
                  Piszesz, że miał firmę i to go nie interesowąło, szybko się poddał, jak zaczęło być mniej zleceń. Że nie interesuje go to co studiuje.. Hm, to daje jakiś obraz. No a co go interesuje? Może niech idzie w tym kierunku?
              • Gość: Xadam30 Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.pg.com 20.11.05, 20:01
                Czasami te złe wzorce pokazują jak nie należy postępować.
      • Gość: starycynik Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: 66.112.58.* 16.11.05, 18:31
        Zgodnie z teoria ludzie podejmuja decyzje dopiero jak musza.

Zwolnij sie sama z pracy i patrz co sie dzieje... to jedyna droga. Niestety.
      • Gość: Kasia MOJE RADY IP: *.nat.p-s-inter.net 16.11.05, 18:44
        "7.00 Wstaję do dziecka, ubrać, nakarmić
        7.30 Zrobić śniadanie -ZJEDZ SAMA I DAJ DZIECKU, MĄŻ MA RĄCZKI TO SOBIE ZROBI
        8.00 Obudzić męża na śniadanie -NIECH SOBIE NASTAWI BUDZIK I NAJLEPIEJ NIECH
        WSTANIE I SAM NAKARMI I UBIERZE DZIECKO, BO CHYBA SIĘ NIGDZIE NIE SPIESZY?
        8.30 wychodzę do pracy
        9.00 - 17.00 praca -ZARABIASZ PIENIĄDZE I ON NIE MA PRAWA CI WYPOMINAC KAŻDEJ
        WYDANEJ ZŁOTÓWKI
        17.30 Obiad (czasem zrobiony czasem musze zrobic)-NIECH ON ROBI DO DIABŁA PÓKI
        NIE PRACUJE!
        18.00 - 19.00 czas dla dziecka -KONIECZNIE
        19.00 - 19.30 Nakarmić, wykąpać położyć spać- MOŻE CI POMÓC
        20.00 - sprżatanie, zmywanie, prasowanie, pranie -JAK WYŻEJ, PRALKA NIE GRYZIE
        23.00 (jak dobrze pójdzie) spać"-JAK BĘDZIE CHCIAŁ SEKSU TO MU POIWEDZ ŻE NIE
        MASZ SIŁY BO CAŁY DZIEŃ CIĘŻKO PRACUJESZ
      • erinaceus Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 16.11.05, 22:14
        A może Twój mąż ma depresję? Interes mu nie wyszedł, Tobie się udało z pracą,
        nastąpiła zamiana dość powszechnie akceptowanych ról w rodzinie i on nie daje
        sobie z tym rady? Wizyty u psychologa/ terapeuty nie roważałaś? Jedno jest
        pewne - im bardziej taki stan się utrwala, tym gorzej dla całej Waszej trójki.
      • Gość: LinZaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 22:23

1. Właśnie mu napisałam instrukcję obsługi pralki. Od tej pory nie dotykam się
        do prania. POSTANOWIONE !!! Jak nie będę miała czysty majtek to kupię sobie nowe
        i już !!!! A on niech pierze !!!

2. Jutro mam zamiar zrobić go pełnomocnikiem do jednego (z dwóch) moich kont
        inetrnetowych, żeby dostał swoją listę haseł jednorazowych i pilnował przelewów
        typu telefon, czynsz, itp.

SZCZERZE DZIĘKUJĘ ZA WASZE WSPARCIE !!!!!!

Nie spodziewałam się że słowa wyrzucone z siebie w akcie rozpaczy i bezsilności
        wrócą do mnie ze zdowjoną siła pod postacią wpsarcia obcych mi ludzi a jednak
        tak mi życzliwych !!!!

Oby mi tylko sił starczyło !!!!
        • Gość: działaczka Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 22:51
          LinZaj, tak trzymaj! Może męzowi potrzeba właśnie takiego kopa, poczucia, że
          tego nikt za niego nie załatwi. Nie upierze, to będzie chodził w brudnym, nie
          zapłaci rachunków, to będzie miszkanie zadłużone itp. Daj mu trochę
          odpowiedzialności, niech będzie panem w pewnym ograniczonym obszarze
          obowiązków. Może właśnie musi się poczuć potrzebny, niezbędny, odpowiedzialny?
          Bardzo łatwo jest wykorzystać sytuację, w której ktoś robi za Ciebie wszystko,
          ale po jakimś czasie to się nudzi i człowiek chciałby coś konstruktywnego
          zrobić, podnieść poczucie własnej wartości, ale wtedy okazuje się, że jest mu
          trudno się zmobilizować do czegokolwiek. Z marazmu wychodzi się bardzo ciężko.
          Wiem, bo widziałam to po swoim mężu.
          Człowiek stworzony jest do działania, nie do wegetacji. Zrzuć na niego nieco
          odpowiedzialności i od razu zrobi mu się lepiej. Jeśli nie, to chyba niestety
          masz w domu lenia.

Mam jednak nadzieję, że wszystko nabierze pozytywnego obrotu - nie poddawaj
          się! Jesteś strasznie dzielną kobietką!
          • ardzuna Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 18.11.05, 18:39
            LinZaj, bardzo dobrze! Powiem ci cos. Moj maz nie moze znalezc pracy od
            jakiegos czasu, ma tylko dorywcza. I to on zmywa, odkurza, sprzata w kuchni,
            budzi rano dziecko, ubiera, robi sniadanie, wyprawia do szkoly, on odbiera ze
            szkoly i pilnuje zajec popoludniowych, gotuje pol na pol ze mna, w zaleznosci
            od tego, ktore ma czas (no bo jednak troche pracuje). On robi zakupy
            (przewaznie, ja mu tylko pomagam raz na jakis czas), prasuje swoje ubrania
            (reszte ja), on na ogol czyta dziecku przed spaniem i kladzie spac. To
            wszystko "tak wychodzi", a nie jest wynikiem uzgodnieni, po prostu ja na
            niektore rzeczy nie mam czasu i bym sie wykonczyla, gdybym je musiala robic;
            wiec nie robie. Poza tym tak czy inaczej nie wyobrazam sobie, zeby prowadzenie
            domu bylo tylko na mojej glowie. Zaznaczam, ze to moj drugi zwiazek i moj maz
            nie jest biologicznym ojcem dziecka. Nie wyobrazam sobie poza tym, zeby mial
            prawo do jakiegokolwiek komentowania moich wydatkow (ani on tez tak nie mysli),
            w koncu to ja w tym momencie jakby nie patrzec rzadze kasa (zarabiam, place
            rachunki, robie zakupy) i wedlug definicji przyjmowanej w spisach ludnosci to
            ja jestem glowa rodziny. I to, co pisze, nie wynika z egoizmu, tylko z tego, ze
            chce go zmobilizowac, zeby zadzialal i zeby skutecznie znalazl prace. Aha, moj
            szuka pracy, choc nie bardzo dynamicznie, ale szuka, i po rozmowach bierze
            KAZDA fuche, nawet nisko platna, zeby nie bylo tak, ze nic do domu nie przynosi.

Moja droga, od zon siedzacych w domu przy dzieciach, na ktore maz zarabia,
            wymaga sie duuuzo wiecej, niz robi Twoj maz bedacy w odwrotnej sytuacji. Nie ma
            powodu, zeby i od niego nie zaczac wymagac. Bardzo sie ciesze, ze juz to
            zaczelas robic, i trzymaj tak dalej. jak maz reaguje na razie?
            • linzaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 18.11.05, 21:58
              Na razie idzie mu dobrze. Obiad przepyszny, ale muszę mu chyba kupić książkę z
              przepisami na sałatki bo dziś był zielony groszek z majonezem. Ale powoli
              wszystko w swoim czasie.
              Ustanowiłam go pełnomocnikiem do konta, na które będę przelewała pieniądze na
              rachunki do opłacenia i na jedzenie.
              I już drugie pranie zrobił odkąd zostawiłam mu instrukcję obsługi pralki !!!

Na razie same sukcesy !!! Ale wiem, że nie będzie łatwo !!!
              • haansi Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 19.11.05, 16:10
                Fajnie, że zakasał rękawy do pracy, a nie zaczął marudzić.
                Masz porządnego mężczyznę.

Powodzenia.
            • Gość: gredos do ardzuna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.05, 18:32
              A spotkania z twoim kochankiem też należą do obowiązków męża, tego biednego
              nieszczęśnika?.
              • ardzuna Re: do ardzuna 20.11.05, 19:34
                Glupiś. Jestem pewna, ze slyszac o żonie, obciazoną "tyloma" obowiązkami,
                uznalbys, ze sie nie przepracowuje.
            • Gość: emiks Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.cenne.info / 213.199.238.* 23.11.05, 19:49
              ale frajer !!! zajmuje się nie swoim dzieckiem ? to głupek!
              • ardzuna Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 23.11.05, 20:34
                Fakt, nie dosc ze ja praktycznie zarabiam na dom i niego (bo on tylko dorabia),
                to jeszcze on, glupek, zajmuje sie nieswoim dzieckiem.

Emiks, naucz sie moze czytac ze zrozumieniem, a pozniej pogadamy. I zycze ci
                przynajmniej w polowie tyle rozumu, co ma moj maz, bo to wspanialy i madry
                czlowiek.

• 4bani Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 09:50
          Gość portalu: LinZaj napisał(a):

>
          > 1. Właśnie mu napisałam instrukcję obsługi pralki. Od tej pory nie dotykam się
          > do prania. POSTANOWIONE !!! Jak nie będę miała czysty majtek to kupię sobie
          now
          > e
          > i już !!!! A on niech pierze !!!
          >
          > 2. Jutro mam zamiar zrobić go pełnomocnikiem do jednego (z dwóch) moich kont
          > inetrnetowych, żeby dostał swoją listę haseł jednorazowych i pilnował
          przelewów
          > typu telefon, czynsz, itp.
          >
          >
          >
          > SZCZERZE DZIĘKUJĘ ZA WASZE WSPARCIE !!!!!!
          >
          > Nie spodziewałam się że słowa wyrzucone z siebie w akcie rozpaczy i
          bezsilności
          > wrócą do mnie ze zdowjoną siła pod postacią wpsarcia obcych mi ludzi a jednak
          > tak mi życzliwych !!!!
          >
          > Oby mi tylko sił starczyło !!!!
          A ja chciałbym mieć taką żone jak Ty!Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

P.S.
          Moja ex partnerka była niezwykle wymagjąca i ekspansywna.
          • agkul1 Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 17:31
            Hej, burza odpowiedzi na Twoj post Ja mam identyczna sytuacje, trwa juz 4 lata.
            Juz stawiałam ultimatum, i nic, i nic, i nic. Rozumiem twa desperacje. Moja
            siega zenitu. Chyba sie rozwiode, ale chciałam zrobic wszytsko, aby miec
            swiadomosc tego, czego? czystego sumienia. Teraz juz bezsiła, dlatego musisz
            sie z tym uporac, znalezc siłe, bo jak człowiek w to brnie, to potem jeszcze
            gorzej
            • Gość: obserwator Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.05, 17:43
              agkul1 napisała:

> Hej, burza odpowiedzi na Twoj post Ja mam identyczna sytuacje, trwa juz 4
              lata.
              >
              > Juz stawiałam ultimatum, i nic, i nic, i nic. Rozumiem twa desperacje. Moja
              > siega zenitu. Chyba sie rozwiode, ale chciałam zrobic wszytsko, aby miec
              > swiadomosc tego, czego? czystego sumienia. Teraz juz bezsiła, dlatego musisz
              > sie z tym uporac, znalezc siłe, bo jak człowiek w to brnie, to potem jeszcze
              > gorzej

www.csk.lodz.pl/depresja/objawy.htm
              sprawdz czy to sa takie objawy
              jesli tak to chorego na raka tez zostawilabys zeby sie z nim nie meczyc ?
        • kasiak37 Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 22.11.05, 13:25
          nie rob go pelnomocnikiem do swojego konta dziewczyno!!!!to on ma zarabiac
          pieniadze i placic rachunki swoimi pieniedzmi a nie dysponowac haslami do twoich!!!!
      • frosk1 Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 17.11.05, 15:27
        powiem tak, moj stary tez nie przepadał za pracą dopuki matka go z domu nie
        wyrzucila :-))) I teraz pracuje i ma się całkiem good.
        • Gość: Marek Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 11:38
          A ty nie przepadasz za słownikiem ortograficznym. Puknij się za to "dopuki".
          • agkul1 Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 17:33

A Ty sie póknij, za to łapanie za słówka, pedanciku ortograficzny
      • abstrakt2003 Kobieto rzuć go! 20.11.05, 19:24
        To pasorzyt jest!
        • agulape Re: Kobieto rzuć go! 21.11.05, 13:40
          Pasożyt chyba, mądralo
      • Gość: agni Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.05, 20:03
        Sorki ale sama tak Go przyzwycziłas!Do dobrego każdy się szybko i łatwo
        przyzwyczai!Ja pracuję w różnych godzinach,a mąż z pomocą mam się zajmuje córcią
        (oczywiście nie codziennie,ale sporadycznie)która teraz ma4,5 roku(wiem
        powiesz,że teraz jest łatwiej nie przeczę,ale wróciłam do pracy jak miała 7 m-
        cy)niestety też nie pracuje i twierdzi że nie ma pracy dla niego,zarabiam 1 600
        na ręke. Ale sory nie robię śniadań(o której 6 rano?)obiady robie na 3 dni a
        kolację dziecku.Kobiałko zastanów się!!!!!!!!
        • Gość: nie jest źle Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:38
          Ja dzień zaczynalam o 4.50 dojeżdzałam do pracy 60 km. Dziennie to 120 km.
          Wracalam przy najlepszych układach o 17.00 Acha i mialam 25 lat, dwoje
          maleńkich dzieci i studia zaoczne... Wracałam -robiłam! robiłam obiady,
          sprzątałam, gotowałam, odkurzałam, prasowałam itd, itp.Nie mialam czasu na
          wychowywanie dzieci, zajmmowanie się nimi, nie maiałam czasu nawet obejrzeć
          wiadomości w tv. Nigdy nie narzekałam! Aha, i otrzymałam stypendium naukowe!!!
          I zarabiałam o wiele mniej niż Ty!!! Nie przesadzaj, !!!!!Masz super!!!! Mogło
          być gorzej! Mój niestety nawet nie potrafił wywiązać się z obowiązków
          małżeńskich, mimo że to ja byłam tą bardziej zmęczoną:)
          Pozdrawiam:)
          • Gość: oliwia do nie_jest_zle - tez masz sie czym chwalic!!! IP: 212.32.80.* 21.11.05, 15:15
            chyba swoja glupota i ulegloscia, ze facet tak cie wytrenowal! Ty biegasz jak
            chart na smyczy a Twoj facet nawet do obowiazkow malzenskich sie nie nadaje.
            Wlasnie takie "bohaterki" wychowuja potem zyciowe kaleki. Bo kobieta przeciez
            moze wszystko, najlepiej wszystko na raz, a jak chlop jej raz na tydzien smieci
            wyniesie to juz ma super i pod niebiosa go! Zastanow sie kobieto nad soba. To,
            ze Ty sobie taki los ukrecilas i sie na to godzilas to nie znaczy, ze jak ktos
            ma troszke lepiej to juz przesadza.
            • Gość: obserwator Re: do nie_jest_zle - tez masz sie czym chwalic!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.05, 15:32
              Gość portalu: oliwia napisał(a):

> chyba swoja glupota i ulegloscia, ze facet tak cie wytrenowal! Ty biegasz jak
              > chart na smyczy a Twoj facet nawet do obowiazkow malzenskich sie nie nadaje.
              > Wlasnie takie "bohaterki" wychowuja potem zyciowe kaleki. Bo kobieta przeciez
              > moze wszystko, najlepiej wszystko na raz, a jak chlop jej raz na tydzien
              smieci
              >
              > wyniesie to juz ma super i pod niebiosa go! Zastanow sie kobieto nad soba.
              To,
              > ze Ty sobie taki los ukrecilas i sie na to godzilas to nie znaczy, ze jak
              ktos
              > ma troszke lepiej to juz przesadza.

hmm jak ja czytam to ona nie mowi ze chce go zmienic tylko zmienic jakas czesc
              jego ... rozumiesz roznice ? ... czyli facet jest bardzo dobry poza jednym i to
              to tylko ona stara sie zmienic ...
              a jak zostaniesz matka jedynaka lub bedziesz je wychowywala w niepelnej
              rodzinie ( czego ci nie zycze ) to zobaczysz czy tak latwo wychowac dziecko
              • Gość: oliwia Re: do nie_jest_zle - tez masz sie czym chwalic!! IP: 212.32.80.* 21.11.05, 15:37
                polecam czytanie ze zrozumieniem. moj post nie odnosil sie do autorki watku,
                ale do osoby, ktora podpisuje sie nie_jest_zle i ktora wychwala sie ze zasuwa
                ze wszystkim sama od 4 rano do 23 wieczorem a do tego zarabia mniej, wiec
                autorka watku nie ma jej zdaniem na co narzekac
          • oooo Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 22:46
            ech... skąd wiesz kto ma gorzej, a kto nie? Każdy przeżywa swoje własne życie.
      • Gość: x. A kto zostaje z dzieckiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:57
        Tak przez ciekawosc.
        Bo jeżeli on - to ma trochę obowiązków.
        • linzaj Re: A kto zostaje z dzieckiem? 21.11.05, 11:50
          Wiem ile jest obowiązków przy dziecku. Wiele lat zajmowałam się dziećmi,
          dorabiając w liceum i na studiach. I wiem też, że siedząc z dzieckiem można
          wiele zrobić. Dla przykładu:
          Znajoma ma siedmioro dzieci w wieku od 12 do 3 lat i do tego właśnie otwiera
          własną działalność gospodarczą, nadmienię że nie ma opiekunki do dziecka.
          Inna koleżanka przy trójce (najmłodsza 6 m-cy) przetłumaczyła 3 książki, w domu
          ma zawsze wysprzątane, haftuje, szyje sama, również nie ma opiekunki do dzieci.

Więc nie mówcie mi, że jak człowiek siedzi z dzieckiem to już nic więcej robić
          nie może !!!!
      • Gość: anda Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.telsten.com / *.telsten.com 20.11.05, 21:31
        Linzaj, Ty nie jesteś zwykłą idiotką, tylko ciężką idiotką, bo pomyśl tylko: to
        prawda, że przysięgałaś swojemu mężowi różne rzeczy przed ołtarzem, ale Ty się
        z tego wywiązujesz, a on ma to gdzieś. Ty masz tak naprawdę dwoje dzieci na
        utrzymaniu, jedno malutkie, a drugie duże, leniwe i podłe (jakim prawem on Cię
        rozlicza z pieniędzy, których nie zarobił???) Jeżeli chcesz być żoną-
        cierpiętnicą to Twoja sprawa, ale pomyśl o dziecku, przecież taka sytuacja jest
        nienormalna, dziecko podrośnie i do Ciebie będzie mieć pretensje, że pozwoliłaś
        się poniewierać, nie do ojca, że był wałkoniem. Albo mu postaw twarde warunki,
        że od jutra ma iść do pracy, albo go kopnij w d., jesteś młodą, wartościową
        kobietą, zasługujesz na szacunek, a nie na wykorzystywanie przez nieroba.
        Postaw się, kobieto, zobaczysz, że świat może być piękny, a przede wszystkim
        inny, niz z tym durniem, którego kiedyś niechcąco poślubiłaś.
        • Gość: dominika Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.stb.ubr05.live.blueyonder.co.uk 20.11.05, 22:19
          czesc moja droga ja mam taka sama sytuacje z tym wyjatkiem ze przeprowadzilismy sie do anglii. Wiem ze ci jest ciezko ale zycie nie jest latwe. Moja corka ma 5 lat i moj maz z nia siedzi bo to mnie udalo sie znalezc prace. Ktos musi kase zarabiac. Nie poddawaj sie ja swojego faceta nigdy nie zostawie. Moze prace kiedys znajdzie a jak chcesz to przyjedzciem tutaj i na zmiane bedziemy opiekowaxc sie dziecmi a oni razem poszukaja pracy. pozdrowionka a ty zawsze mozesz go w lozku wykorzystac
      • Gość: kobieta Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 22:52
        Czy wiesz jakie jest najsmutniejsze zwierzątko na świecie?

Mężczyzna

A wiesz czemu?

Bo ma piersi bez mleka
        Ptaszka bez skrzydełek
        Jajka bez skorupek
        No i worek bez pieniędzy.

80% kobiet już nie wychodzi za mąż, bo zrozumiało, że dla 60 gram kiełbasy nie
        opłaca się brać całego wieprza do domu.
        • Gość: jacobs Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.brda.net 20.11.05, 23:36
          Pani biolog, czy socjolog ;-) ?
      • Gość: qqq Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.dialup.optusnet.com.au 21.11.05, 01:37
        czesc
        to juz kilka dni od momentu kiedy napisalas, jestem ciekawa jaki jest wynik
      • Gość: Oto moja odpowiedż Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 01:48
        Witaj:)Ja też tak miałem nie chciało mi się pracować i co zrobiłem wycofałem
        się z czynnego życia tak jak twój mąż ,ale teraz jest inaczej....Zaczne od
        początku przestałem pracować bo po 1 nie lubiłem tej pracy 2 nie mogłem się
        dogadać z przełożonym-twój mąż był właścicielem więc pewnie nie miał nad sobą
        nikogo ,a po 3 czułem że moge więcej...Co się stało, że zmieniłem zdanie.Moja
        dziewczyna, którą ta sytuacja(to że ja nie pracuje ona cały czas pracowała )
        denerwowała tak jak Ciebie znalazła ogłoszenie,zachęciła żebym szedł na rozmowe
        kwalifikacyjną ,jeszcze na rozmowie zaoferowali mi pracę...!!!okazało się że to
        super firma,szanująca ludzi i stawiająca na ich rozwój...mam dobry kontakt ze
        wszystkimi w firmie i teraz czuję ,że mogę więcej.Więc jedyne co możesz zrobić
        to Pomóc mężowi,porozmawiać otwarcie i zachęcić....firma w której pracuje
        nazywa się JYSK:)
      • seweryng01 Osoby doradzajace lekka reka "wyrzuc lenia" 21.11.05, 03:26
        ...skazane sa na samotnosc.

Kilka rad, jesli mozna.

1. Postaraj sie zrozumiec o co naprawde chodzi. W sumie maz powinien byc Twoim
        przyjacielem nie wrogiem. Postaraj sie postawic po jego stronie, wysluchaj
        potem mozesz doradzic. Jesli rozumiesz, daj mu do zrozumienia, ze rozumiesz.
        Zastanow sie jak mozesz pomoc.
        2. Maz dzialal na wlasna reke i nie wyszlo. W sumie moge go zrozumiec. Moze
        traktowac to jako przelomowa porazke zyciowa - stracic wiare we wlasne
        mozliwosci i przyszlosc jako taka. Zwlaszcza przejscie pod czyjs bat moze
        wydawac sie niepociagajaca alternatywa.
        3. Powiedz uczciwie, bez przesadzania o swoich problemach. O tym co czujesz i
        jak jestes zmeczona. Nie oskarzaj przy tym i nie wydawaj osadow. tzn. lepiej
        powiedziec "jestem zmeczona, przygnebiona ta sytuacja i brak mi pomocy"
        niz "nic nie robisz, jestes leniem, nie pomagasz mi".
        4. Zawsze mozna poszukac bezstronnej pomocy z zewnatrz, o ile oboje sie na to
        zgodzicie, albo w kosciele albo i nie w kosciele, w zaleznosci od
        preferencji...:-)

W tym przypadku watpie w skutecznosc programu silowego, drobnych wymuszen
        etc... Oboje jestescie dorosli i potraficie myslec.

pozdrawiam i zycze powodzenia.
        • linzaj Re: Osoby doradzajace lekka reka "wyrzuc lenia" 21.11.05, 11:31
          Chyba najtrudniej jest mi go zrozumieć. Nie mówi o tym co czuje, czego się boi,
          co myśli, jest typowem mężczyzną nie uzewnętrznia się.

Przypuszczam, że po części się boi, że:
          1. będzie zarabiał mniej niż ja
          2. nie znajdzie żadnej pracy (dlatego nie szuka, żeby sie w tym nie utwierdzić)
          3. nie poradzi sobie w nowym miejscu pracy
          4. nic nie umie, itp.

To są tylko moje przypuszczenia, które mu wybijam z głowy, mówiąc, że od czegoś
          trzeba zacząć, że dobrze będzie jak na początek dostanie 1000 zł na rękę; że
          umie wiele rzeczy, że ma doświadczenie w prowadzeniu własnej działalności i to
          jest jego duży atut, itp. itd.
          Nie wiem tylko jakie jest źródło jego 'zaszycia się w domu' więc nie wiem czy
          moje rady są coś warte ...
          • seweryng01 Re: Osoby doradzajace lekka reka "wyrzuc lenia" 21.11.05, 12:13
            Twoje przypuszczenia mogą być słuszne, ale nie muszą.

Nie jestem specjalistą, niemniej najgorsze co można chyba zrobić to próbować
            wmawiać przyczyny problemu drugiej osobie.

Człowiek żyje zazwyczaj w cyklach uniesień-sukcesów i porażek-dołów.
            Gdybym był w jego sytuacji, tzn. Miałem jakieś osiagnięcia, wielkie plany,
            byłem na fali i nagle by mi się to wszystko załamało to prawdopodobnie też
            potrzebowałbym chwili na dojście do siebie, zaakceptowanie sytuacji. W takiej
            chwili prawdopodobnie zatrzymałbym się w swojej strefie komfortu-domu rodzinnym
            i zebrał siły przed dalszą walką. Ważne jest, że Twoja pomoc może ten proces
            prawdopodobnie przyspieszyć. Prawdopodobnie też potrzebuje on Twojego
            zwyczajnego zrozumienia i podpory. W sumie walczysz z problemem nie z mężem.

Życzę powodzenia,
      • Gość: Jacobs Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: 62.233.249.* 21.11.05, 06:41
        A co zrobić z żoną która nie chce pracować ? Nie tylko że nie szuka pracy ale twierdzi że się w życiu już napracowała ( nie ma jeszcze wypracowanej emerytury ) i za 800 nie będzie pracowała . Rozwód nie wchodzi w rachube , mam wspaniałe dzieci i ich nie zostawie ( sam pochodze z rozbitej rodziny ) . Sam znajduje żonie oferty pracy ale zawsze jest coś nie tak , a to za daleko , za mało płacą itd. Zaznaczam że dzieci są już prawie dorosłe (15 i 16 lat) i jej obecność w domu nie jest konieczna .
        • oooo Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 22:50
          powiedz jej, że niedługo dzieci pojda na studia i rzyda się dodatkowa kasa;)
      • antonioni1 Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 07:25
        O! To wyszłaś za jakiegoś cygana z Rumunii. Ich kobiety żebrzą, a oni sobie
        siedzą w pobliskiej pijalni piwa i potem zgarniają kasę. No cóż. Wpadłaś.
      • Gość: p26 Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 08:17
        Kurcze nie wyobrażam sobie żebym miał nie pracować. Chyba bym zwariował do
        końca. Teraz mam pracę ale gdyby mnie wywalili to brałbym co leci, cokolwiek
        byle tylko nie siedzieć w domu (z dzieciakiem na dodatek ktorego na razie nie
        na szczęście nie mam). Dziwny ten mąż, albo wpadł w taki marazm że jest mu już
        wszystko jedno.
      • Gość: Asia Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.adsl.alicedsl.de 21.11.05, 08:57
        Cześć!

Dużo już Ci wszycy napisali. I Plan, który masz - jest super. Pytanie tylko, jak
        dalej pójdzie, na jak długo starczy Ci cierpliwości, by wszystko tłumaczyć, o
        wszystko prosić, narażac się samej na niewygody w celach edukacyjnych...

Widze u Ciebie problem, którego sie zawsze boje przy boku mojego męża: lenistwo.
        Co prawda mój ukochany pracuje (ale właśnie stracił pracę: czy bedzie szukał
        nowej SZYBKO???) ale co do pracy w domu ma dwie lewe ręce. No i duzo
        zainteresowań, szczególnie tych związanych z pracą...jak powiedziec,
        przyjacielowi: rzuć to i do łazienki wannę myć? Człowiek chce być człowiekiem...

By Ci dodac sił, pomyśl: kobiety, które zostają w domu, z dzieckiem, waśnie
        również zajmują się domem. To musisz więc dalej zmieniać, tak, by mieć czas dla
        siebie i conajmniej raz w tygodniu wyjść z kimś na piwo/do kina. By codzień
        czytac książkę (nie tylko w drodze do pracy), czasem zrobic sobie maseczkę,
        długa kąpiel itd itp. A mąż, będąc w domu, ma właśnie etat domowy, i wystarczy
        jeśli weźmiesz udział w sprzątaniu sobotnim i wynoszeniu śmieci na przyklad. Dla
        mnie to juz byłoby super.

Myślę, ze kobiety bardziej niż mężczyźni mają tendencję do poświęcania się w
        imieniu dobra ogólnego rodziny, dziecka, bycia fair...i często stoją przed
        wyborem: być jedzą albo być głupią...i nie chcą byc winne i "złe".

Dotrzyj do swojego męża, przy okazji zapytaj samą siebie, czy chcesz się z nim
        starzeć...Niekoniecznie poprowadzi to do rozstania (mam nadzieję, ze nie) ale do
        bardziej trzeźwej oceny sytuacji. Macie dziecko razem i oboje jesteście
        odpowiedzialni za nie i za dom, rodzinę. niech on też się dla Was postara.

Pozdrawiam Cie serdecznie, trzumam kciuki za przeprowadzenie zmian.
        Myśl o sobie - bo to jest też dobre, bardzo dobre dla Twojego dziecka i męża.
        Żebyś była szczęśliwa i spełniona. Rozwijaj się, czytaj (polecam też pismo
        "Charaktery"), ciesz sie życiem, i naprawdę - czasem zapmnij o byciu
        perfekcyjną...I zawsze bądzź swoim przyjacielem.

Pa, Asia
      • Gość: SuperKtoś Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: 195.116.108.* 21.11.05, 09:28
        A moze Twoj maz ma po prostu depresje? Moze podlamal sie tym, ze jego wlasny
        interes sie skonczyl i nie potrafi teraz sie zmobilizowac? Moze trudno jest mu
        zmienic pozycje z szefa na podwladnego u innego pracodawcy? Przypuszczam, ze nie
        wynika to z jego lenistwa (bo skoro sam krecil interes, to do leniuchow nie
        nalezy) - tylko wlasnie z tego, ze nie potrafi odnazlezc sie w sytuacji, gdzie
        nagle musi szukac pracy u kogos (bedac wczesniej szefem).

• witka.klik Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 09:55
          Właśńie..może Twój mąż ma depresje? Spróbuj z nim duzo rozmawiać , zachęcac do
          pracy, pomocy przy dziecku itd.
          pzdr.zyczę powodzenia
          • linzaj Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 10:52
            Mam doświadczenie z depresantami, styczność miałam przynajmniej z kilkoma a z
            jednym to nawet żyłam pod tym samym dachem.

Mój mąż nie ma depresji, ale chyba zaszył się w domu tak głęboko, że trudno mu
            wyobrazić siebie w pracy !!!

Najgorsze jest obserwowanie jak się zmienia, jak spowalnia swoje życie, jak
            coraz więcej rzeczy mu się nie chce, jak coraz częściej używa zwrotu "jutro",
            jak traci energię. Gdy go porównam z człowiekiem sprzed 3 lat to jest kimś
            innym .... Nie ma w sobie już tej energii życiowej, chęci działania.
            Wiem, że jak by poszedł do pracy to życie nabrało by dla niego większego sensu.

Ktoś wyżej napisał, że gdyby musiał siedzieć w domu to by zwariował. I tak to
            rzeczywiście jest z mężczyznami. Dobrze by mu zrobiło gdyby zajął się trochę
            innymi problemami niż typu: czy przewinąć syna, co zrobić mu na obiad, nie ma
            cukru, itp.
            • Gość: oto moja odpowiedż Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 18:50
              Nie dawaj mu rad tylko porozmawiaj z nim otwarcie On mówi Ty słuchasz i na
              odwrót.I pamiętaj zadawaj pytania które będą mu zostawiała więcej możliwości
              odp.niż tak lub nie:)pytania otwarte!!!!
            • oooo Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 22:51
              Depresja ma różne oblicza...nie znam się na psychologiczne terminologii... ale
              tkaie niedowierzanie, odkładnaie wszystkiego, brak wiary we własne siły - jak
              to inaczej nazwac?
        • jsolt Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 14:36
          Gość portalu: SuperKtoś napisał(a):

> A moze Twoj maz ma po prostu depresje? Moze podlamal sie tym, ze jego wlasny
          > interes sie skonczyl i nie potrafi teraz sie zmobilizowac? Moze trudno jest mu
          > zmienic pozycje z szefa na podwladnego u innego pracodawcy? Przypuszczam, ze
          ni
          > e
          > wynika to z jego lenistwa (bo skoro sam krecil interes, to do leniuchow nie
          > nalezy) - tylko wlasnie z tego, ze nie potrafi odnazlezc sie w sytuacji, gdzie
          > nagle musi szukac pracy u kogos (bedac wczesniej szefem).
          >
          może ma, no i co? a kobieta to musi od razu być taka matka teresa? to ona też
          ma wpaść w depresję z powodu zbyt dużej ilości zajęć, zanim on się zastanowi?
          dlaczego ona musi wziąć pod uwagę jego złe samopoczucie, a on kompletnie nie
          musi przejmować się jej problemami??
          • Gość: obserwator Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.05, 14:42
            > >
            > może ma, no i co? a kobieta to musi od razu być taka matka teresa? to ona też
            > ma wpaść w depresję z powodu zbyt dużej ilości zajęć, zanim on się zastanowi?
            > dlaczego ona musi wziąć pod uwagę jego złe samopoczucie, a on kompletnie nie
            > musi przejmować się jej problemami??

problem w tym ze kobiety generalnie maja tak zakodowane ze ich facet ma sie
            domyslac co one chca i czuja .. a poniewaz nie jestesmy jasnowidzami to trzeba
            nam MOWIC ! im wiecej ze soba rozmawiamy na wszystkie tematy tym mniej
            nieporozumien i ukrytego zalu
            • jsolt Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? 21.11.05, 15:04
              Gość portalu: obserwator napisał(a):

> > >
              > > może ma, no i co? a kobieta to musi od razu być taka matka teresa? to ona
              > też
              > > ma wpaść w depresję z powodu zbyt dużej ilości zajęć, zanim on się zastan
              > owi?
              > > dlaczego ona musi wziąć pod uwagę jego złe samopoczucie, a on kompletnie
              > nie
              > > musi przejmować się jej problemami??
              >
              > problem w tym ze kobiety generalnie maja tak zakodowane ze ich facet ma sie
              > domyslac co one chca i czuja .. a poniewaz nie jestesmy jasnowidzami to
              trzeba
              > nam MOWIC ! im wiecej ze soba rozmawiamy na wszystkie tematy tym mniej
              > nieporozumien i ukrytego zalu

ok, jasne że nie jesteście jasnowidzami - odkąd ja zaczęłam mówić wyraźnie, to
              jakoś nam lepiej wszystko wychodzi w życiu:)
              ale naprawdę nie trzeba chyba być jasnowidzem, aby zorientować się, że coś jest
              bardzo nie tak, jeżeli kobieta pracuje, zarabia, po pracy zajmuje się domem i
              pierze do północy, a facet w tym czasie siedzi na allegro...
              i żeby nie było - jestem również zdania, że sytuacja odwrotna (płciowo:) też
              nie jest ok
              :)
              • Gość: obserwator Re: Co zrobić z mężem który nie chce pracować? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.05, 15:19
                m> ok, jasne że nie jesteście jasnowidzami - odkąd ja zaczęłam mówić wyraźnie,
                to
                > jakoś nam lepiej wszystko wychodzi w życiu:)
                > ale naprawdę nie trzeba chyba być jasnowidzem, aby zorientować się, że coś
                jest
                >
                > bardzo nie tak, jeżeli kobieta pracuje, zarabia, po pracy zajmuje się domem i
                > pierze do północy, a facet w tym czasie siedzi na allegro...
                > i żeby nie było - jestem również zdania, że sytuacja odwrotna (płciowo:) też
                > nie jest ok
                > :)

znamy tylko relacje jednej strony :-) moze jest tak ze on akurat wtedy znajduje
                chwile by zajac sie swoimi rzeczami ? .. za malo wiemy by tak jednoznacznie
                oceniac sytuacje , a ze dzieki niej kazdy moze sobie swoje fustracje
                wyrzucic .. coz :-)
                traktujmy innych jak sami chcielibysmy byc traktowani :-)
                powodzenia w negocjacjach zwiazkowych ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka