Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jaka wentylacja w domu?

01.01.07, 14:17
    Witam
    poradźcie jakie zakupić wentylatory do ciągów wentylacyjnych w
    łazience,kuchni,pokoju.W chałupie dobrze ocieplonej,po wymianie okien na
    plastiki pojawił się grzyb.No ale wentylacja wogóle nie działa,bo był
    tzw.wsteczny ciąg i raczej nawiewało zimne powietrze do domu,niż było
    odprowadzane na zewn.Często dym z komina sąsiada czuć było w domu-przez otwór
    wentylacyjny się dostawał.Teraz przyznam,że zrobiłam coś paskudnego-
    pozapychałam te kratki,no ale ....jest grzyb.
    Czytałam,że są takie wentylatory,które mają żaluzję zamykaną,wiatraczek
    (zasilane na prąd) i jakiś czujnik,który powoduje,że uruchamiają się,gdy
    wilgotność powietrza w pomieszczeniu jest nieodpowiednia.
    Może ktoś użytkuje takie wentylatory,a jeśli nie-to co macie w domach i co
    się sprawdza.Najgorszy był ten wsteczny ciąg.
    A może wiecie,która firma z Katowic lub okolic montuje i sprzedaje taki
    sprzęt?
    Magda
    Obserwuj wątek
      • Gość: kominiorz Re: jaka wentylacja w domu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 15:30
        A którędy dostaje sie świeże, zewnetrzne powietrze do mieszkania ? nic Ci nie
        pomogą wentylatory bo aby działała wentylacja musi byc wymiana powierza :
        powietrze , które jest wywiewane jest zastępowane nawiewanym. Z powodu nowych
        szczelnych okien nie masz dopływu nowego powietrza - i to twój problem. Trzeba
        zamontowac nawietrzaki w ramach okna - takie sprytne otworki, któe wpuszczają
        powietrze albo zostawiac okna w pozycji "rozszczelnione". Zastosowanie
        wentylatorów niczego nie poprawi w sprawie grzyba, ale kupić je mozna w każdym
        więkzym sklepie budowlanym i to w kilku rónych opcjach zabudowy i załączania.
        Zapewnij dopływ świeżego powietrza i co najwyżej zainstaluj na kominie
        wentylacyjnym urządzenie zwiększające efektywność pracy grwaitacyjnej.
        • osman71 Re: jaka wentylacja w domu? 01.01.07, 17:57
          Witam. Ja mam ten sam problem niestety, choć mieszkam w 4p bloku. Wymieniłem
          okna już jakieś 7 lat temu. Najpierw było OK, a teraz od dwóch lat leje się para
          jak szlag. Przypuszczam że powodem jest poprostu fakt że prawie wszyscy juz
          wymienili okna, blok ocieplili i zrobił się termosik, czy tak??Kupiłem własnie
          nawiewniki aereco ale jeszcze nie zdążyłem ich zamontować i zastanawiam się czy
          to coś da, bo rozszczelnienie okien tzw mikrowentylacja raczej nic nie daje. A
          może jest ktoś z okolic Chorzowa co montuje takie nawiewniki?
          • mariusz_1234 Re: jaka wentylacja w domu? 05.01.07, 20:48
            Nawiewniki to podstawa. Powietrze dostaję się u góry i nie czujesz zimna tak
            jak przy rozszczelnaniu okna. A co do montażu nawiewników to sam możesz
            zamontować. Kilka dziurek fi 8-10mm i gotowe. Potem zamonować z jednej i
            drugiej strony osłonki.
        • magjug Re: jaka wentylacja w domu? 26.01.07, 12:37
          ja mam własnie okna z tymi nawietrzakami.... i klnę.... bo mam skopaną
          wentylację w mieszkaniu, z 3 kominów (kuchnia, toaleta, łazienka) nawiewa mi
          zimne powietrze, zamiast je wywiewać, a do tego wieje przez te ustrojstwa w
          oknach... jak to zmienić? co zamontować w kominach, żeby wentylacja była
          prawidłowa? zaznaczam, że to blok 3-piętrowy, mieszkam na ostatnim piętrze. Na
          kominach zamontowane są na dachu takie wiertalotki, które niby mają zapewnić
          właściwą wentylację, niestety nie spełniają swojej funkcji.
      • Gość: mif Re: jaka wentylacja w domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 15:33
        Rozszczelnij okna. Żeby powietrze wyrzucić, trzeba to skąś pobrać (uzupełnić).
        Jeżeli nie, ciąg wsteczny (uzupełnia podciśnienie.
      • Gość: mirka Re: jaka wentylacja w domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 18:40
        Tak jak piszą - rozszczelnij okna. Co do wentylatorów, to ja mam taki w
        łazience, jest sprzężony z włącznikiem światła tzn.włącza sie przy właczeniu
        światła. Polecam to rozwiązanie, ponieważ bardzo dobrze wpłynęło na mikroklimat
        łazienki. Ale w pokoju nie wiem czy zda egzamin, nie znam nikogo ktoby tak miał.
        • mariusz_1234 Re: jaka wentylacja w domu? 05.01.07, 20:52
          Nie polecam tego rozwiązania. Wentylator chodzi dosyć głośno i nie da się go
          wyłączyć. Dobre rozwiązania to sterowanie hydrostatyczne. Czyli włącza się przy
          odpowiedniej wilgotności. A co do rozszczelniania to sobie nie wyobrażam tego
          przy -10 stopniach celsjusza. Najwięcej pary wydziela się w nocy a wtedy nie da
          się rozszczelnić okien.
      • madziorek44 Re: jaka wentylacja w domu? 01.01.07, 21:35
        problem w tym,że rozszczelnienie nic nie daje.Żeby pozbyć się wstecznego ciągu
        okna trzeba otwierać do poz.uchylnej.Zatem zadaję sobie pytanie:skoro trzeba
        takie przewiewy robić w chałupie,a potem płacić słono za grzanie pomieszczeń-to
        po cholerę wymieniałam okna na nowe.Przy starych-nieszczelnych był dopływ
        powietrza,gazu spalałam sporo ale teraz jak mam tak wietrzyć,to koszt będzie
        podobny.Tyle,że jestem w plecy na sporą kwotę wydaną na te cholerne okna.
        Łudziłam się,że te wentylatory rozwiążą problem....
        • osman71 Re: jaka wentylacja w domu? 02.01.07, 19:14
          Nie wiem czy Ci dobrze doradzę, ale chyba własnie nawiewniki w oknach trzeba
          założyć. Ja właśnie się na jutro umówiłem z montażystą. Mój znajomy inżynierek
          stwierdził że jest zasadnicza różnica w działaniu nawiewnika (aereco)a
          rozszczelnieniem okien. Nawiewnik wpuszcza - nawiewa(tylko) powietrze do
          środka, które powinno przy sprawnej wentylacji być wyciągnięte przez komin. Czy
          to bedzie skuteczne będę wiedział za niedługo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka