6azrael6 27.06.06, 16:28 Czemu jak cyganie!!! robią coraz większe awantury na naszym osiedlu, biją się na noże ochrona nic nie robi? Przecież płacimy nie małą kasę za ich pracę!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
6azrael6 Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 17:19 Chyba mi się nie pomyliły. Mam nadzieję że nigdy nie dostaniesz Ty ani ja "przypadkowo" nożem na naszym czujnym osiedlu!. Odpowiedz Link Zgłoś
julaa Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 17:40 napisz konkretnie co gdzie i kiedy sie stalo Odpowiedz Link Zgłoś
6azrael6 Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 18:03 Dziś tj. 2006-06-27 około godziny 15 pomiędzy budynkami Barcelony i Rzymu na parkingu bili się cyganie na noże. Wszyscy wkoło patrzyli, nawet robotnicy z budowy. A ochrony nie było widać... Odpowiedz Link Zgłoś
azille Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 19:08 Ale cyganie bili się miedzy sobą? Pewnie przypadkowego przechodnia by nie zaczepili nożem bo jaki mają w tym cel? A powinno się raczej policję wezwać w takim przypadku a nie ochronę. Ochrona i tak nic nie zrobi. To tak jak jakiś czas temu widziałam w tesco jak goście się bili (kupujący) ochrona przy nich stała, zero reakcji. Z drugiej strony jakbym zarabiała 3 zł/h to też bym się nie wyrywała do cyganów z nożami. Btw. Co się dzisiaj paliło? Azille Odpowiedz Link Zgłoś
anatom0000 Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 19:54 Troszkę przerażające jest to że ci cyganie (jak to ktos dowcipnie ujął CD-Romy) mieszkają na naszym osiedlu. Do tej pory nie miałem nic przeciw mniejszociom, ale wczoraj byłem również świadkiem jakieś jatki między cyganami; dwie kobiety- cyganki w swoim języku krzyrzały do zdracia gardła i rzucały sie do bitki do swoich partnerów/mężów. Jak widać to dopiero przedsmak, bo dzień później mamy bijatyke na noże!!! Zaczyna sie robić ciekawiej. Zeby sie nie okazała, że problemy w stylu krzywo zaparkowanego samochodu, czy głośno słuchających muzyki studentów to na prawdę bułka z masłem. Szczerze, ja sie zaczynam bać. Co innego interwencja ochrony przy zakłócaniu ciszy nocnej a co innego interwencja w bójce na noze na cywilizowanym osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
julaa Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 20:13 swoja droga widzialam niedawno bojke (tez cyganow) na chmielencu przed apteka, wygladalo nieciekawie, bylo ich kilkunastu. pozostaje tylko miec nadzieje ze nikt nikogo nie bedzie terroryzowal a w razie czego radze wezwac policje, a i ochrone poinformowac o tym co widzieliscie Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanka.oe Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 16:38 Co konkretnego sie stało?? I gdzie?? To ze ochrona nic nie robi, a tylko jest - to problem stary, chyba tak stary, jak osiedle. Ale jak to juz kiedyś ktoś napisał - tak mało im płacą, ze trudno by robili coś za śmiesznie niską kasę. Ot...życie... Odpowiedz Link Zgłoś
julaa Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 17:01 hmmm ostatnio nie mam zastrzezen co do ochrony. zawsze mozna zadzwonic gdy dzieje sie cos podejrzanego, nie bagatelizuja zgloszen Odpowiedz Link Zgłoś
fkgrl Re: Gdzie jest ochrona?? 29.06.06, 10:00 Nie przesadzajcie z tą kasą. Dziwię się, że w ten sposób tłumaczycie ochronę. Nic dziwnego, że nie reagują. Myślą sobie pewnie: "Nie chce mi się. Przecież mnie zrozumieją. Mało zarabiam.". To chore. Dajcie spokój ludzie. Taka postawa tylko pogarsza sprawę. Skoro chcą być ochroniarzami to tyle zarabiają. Proste. Mają swoje obowiązki i muszą je realizować, a my musimy tego dopilnować bo im płacimy. Postawa typu: "Mało zarabiają więc nie zareagowali" według mnie nie robi nic innego jak tylko promuje taką bierność. A ochrona nie powinna być bierna w tego typu sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
han_ia Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 21:14 cd-romy grasuja na Ruczaju miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3443891.html?nltxx=1077762&nltdt=2006-06-27-03-05 Odpowiedz Link Zgłoś
nicor Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 21:56 Widziałam dzisiaj całe zajście. CD ROM mieszkajacy na parterze w Barcelonie właściciel granatowego mercedesa biegał po osiedlu z dwoma kuchennymi nożami o długości ok 30 cm a wraz z nim cyganka wydzierając się w ich języku. Ich przeciwnikiem był cygan z bordowego poloneza uzbrojony w lewarek do podnoszenia samochodu. Był w asyście 2 cyganek. To co się działo trudno opisać . Skakali do siebie jak dwa koguty. Przy czym dla zwiększenia efektu nasz mieszkaniec Barcelony ostrzył noże o siebie jak Fredy z filmu Koszmar z ulicy Wiązów. Zadzwoniłam na policję ale zanim przyjechali było po sprawie. To że czekaliśmy na policję 30 minut to inna bajka ale gdzie w tym czasie były te dzieciaki w mundurkach ochrony??? Przecież to sie zaczeło na terenie Brcelony a kontynuowało pomiędzy Barceloną a Rzymem. Więc ani z jednej ani z drugiej strony nikt z ochrony nie zainterweniował. Ja rozumiem że ktoś z Was pisze że im kiepsko płacą i mogą się bać ale od tego mają grupę interwęcyjną którą powinni wezwać. Jeżeli w takich sytuacjach nie interweniuje to po co oni są i za co właściwie płacimy????? A czy ktoś pomyślał że w tym czasie mogły koło nich bawić się nasze dzieci i co wtedy??? Odpowiedz Link Zgłoś
anatom0000 Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 22:12 Najpewniej teren między Barcelona a Rzymem nie podlega ochronie wiec panowie sie nie poczuwali. Mnie osobiście CD-Romy zaczynają napawać strachem; jak oni wszystkie problemy rozwiązują za pomocą noży i bijatyk to nieźle sie zapowiada współżycie sąsiedzkie! Spodziewałem sie wszystkiego na OE ale absolutnie nie wpadłem na to, że takich przyjdzie mieć sąsiadów! Najgorsze jest to, że ich jest pełno; są zarówno w Rzymie jak i Barcelonie! Gdziekolwiek sie rusze spotykam młode cyganki siedzące na krawężnikach, ciągle przyjeżdzają do nich znajomi-inne CD-Romy. Do tego ma sie wrażenie że chyba nie pracuja. Nie dawno groziły nam mieszkania komunalne, a teraz tak zastanowiwszy się to już nie wiem co by było lepsze?! Odpowiedz Link Zgłoś
nicor Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 22:40 To nie są Nasi sąsiedzi. Wynajmują mieszkania wykupione przez Anglików. Tymi mieszkaniami podobno zarządza jakieś krakowskie biuro nieruchomości. Dzwońcie do Novo Maru i administracji, tak dłużej być nie może! Odpowiedz Link Zgłoś
anatom0000 Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 23:01 Miejmy nadzieję, że faktycznie wynajmują tylko. Tylko jedno mnie zastanawia, wiem, że Anglicy z całą pewnością kupowali w każdym kawrtale jeden pion, czyli od parteru w górę i wiem na 100%, że w Barceponie to na pewno pion od strony północnej w kierunku klasztoru na Bielanach. Być może jeszcze ktoś inny wynajmuje te mieszkanie, podobna sytuacja w Rzymie. Odpowiedz Link Zgłoś
azille Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 23:23 Wiem ze jest agencja która ma kilka wykupionych pionów w Barcelonie. Podaję Wam linka jeśli ktoś chciałby się skontaktować. www.rentsellersgroup.com/eng/ Ale czy akurat od tej agencji wynajmuja mieszkania, tego nie wiem. Bo to jest Barcelona ale w Rzymie nie wiem czy oni też działają. Azille Odpowiedz Link Zgłoś
azille Re: Gdzie jest ochrona?? 27.06.06, 23:30 Do mojej wypowiedzi wkradł się błąd, ta agencja nie ma wykupionych mieszkań a po prostu pracują dla kogoś (dla kogo nie wiem, domyslam się tylko że mogą to być obcokrajowcy lub jedna jakaś firma) Źle to ujęłam po prostu :-) Azille Odpowiedz Link Zgłoś
vmx Re: Gdzie jest ochrona?? 28.06.06, 00:25 jeśli doszło do bójki na noże i świadkowie mają czas i wolę działania, to mogą wnieść stosowne pisemko na policję. [ kodeks karny ] (...) Art. 159. Kto, biorąc udział w bójce lub pobiciu człowieka, używa broni palnej, noża lub innego podobnie niebezpiecznego przedmiotu, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. (...) z tego co pamiętam, to na OE za lokatorów odpowiada właściciel mieszkania (trzeba zerknąć dokładnie w regulamin), więc można przykręcić i cdrom-y i naprostować agencję, która wynajmuje te mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
magstu lokatorzy mieszkan komunalnych 28.06.06, 15:49 Z mojego zrodla- raczej solidnego wiem, ze niestety nie mamy tu do czynienia z wynajmem, tylko wlasnie mieszkaniami komunalnymi. Pomysl wybudowania calego osiedla komunalnego padl wobec licznych protestow i wtedy wlasnie UMK zdecydowal sie na zakup kilku mieszkan w kazdym z blokow, zeby uniknac tworzenia sie gett. Skutek jaki jest- kazdy teraz widzi.. Bojki na noze na szczescie nie widzialam, natomiast widzialam jak cyganskie dzieci zupelnie bez obciachu przechodzily przez ogrodzenia mieszkan na parterze do ogrodkow po pilke. Na moj zdecydowany sprzeciw matka tylko sie zdziwila, bo to tylko pilka wpadla, a zeby zadzwonic i porosic wlasciciela mieszkania o oddanie jakos juz nie wpadla. Teraz jest wlazenie na cudza wlasnosc i bojki na noze- to co bedzie pozniej? Az boje sie pomyslec.. Powinnismy zglaszac na Policje kazdy, nadrobniejszy nawet incydent, po uzbieraniu odpowiedniej historii moze uda sie wspolnie ich wysiedlic. Ale i tak zapowiada sie dluuga walka.. Odpowiedz Link Zgłoś
optyk22 Re: lokatorzy mieszkan komunalnych 28.06.06, 17:44 hmm... wydaje mi sie ze Cyganie pojawili sie dokladnie wtedy kiedy wyprowadzili sie studenci, poza tym skoro miasto zakupilo mieszkanie ta dlaczego czekalo tak dlugo z jego zakwaterowaniem i jakim cudem ktos kto jezdzi Mercem dostal mieszkanie komunalne? mimo wszytsko mam nadzieje ze to wynajem i sprawe bedzie mozna zalatwic Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanka.oe Re: lokatorzy mieszkan komunalnych 28.06.06, 22:53 Dziś po zmroku dzieci cyganskie urządzały sobie biegi między kwartałami, obrzucajac sie kamykami. Trafiały nie tylko w siebie, ale i samochody stojące na parkingu między kwartałami. Reasumując całą afere z cyganami - pojawili sie zupełnie niedawno, prawda?? I jakoś tak wszyscy naraz. Czy ktos wie, ile jest to w sumie rodzin mieszkajacych na naszym osiedlu?? Jeli są to faktycznie lokatorzy mieszkań komunalnych - to czarno widzę... ale dziwne ,by inwestor sobie pozwolił na antyreklamę. Jakie mamy prawa jako wspólnota odnosnie egzakwowania norm cywilizowanego społeczeństwo?? Co mozemy zrobić?? Na pewno powinniśmy sie zjednoczyc w działaniach, ale jakich?? Odpowiedz Link Zgłoś
fkgrl Re: lokatorzy mieszkan komunalnych 29.06.06, 10:14 Jakich? Po prostu trzeba przedstawić swoje stanowisko właścicielowi posesji, w której zamieszkują cyganie. Jak nie podziała to przedstawić swoje stanowisko deweloperowi. Najlepiej na piśmie i z potwierdzeniem odbioru. Często działa. Poza tym od łamania prawa jest policja. A dalej to nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
bozoo Re: lokatorzy mieszkan komunalnych 29.06.06, 11:01 > Z mojego zrodla- raczej solidnego wiem, ze niestety nie mamy tu do czynienia > z wynajmem, tylko wlasnie mieszkaniami komunalnymi. Kurrr.... mać! Szlag mnie bierze jak takie rzeczy czytam. Komuś miasto daje za frajer mieszkanie takie, na jakie ja będę harował całe życie tylko dlatego, że jest... leniem cholernym. Ja też chcę komunalne! Nie mam merca, nie mam gdzie mieszkać (jeszcze nie). To jestem biedny i mi sie należy. Nieno, sorki - musiałem sie wykrzyczeć. Sorki, że akurat tutaj... Odpowiedz Link Zgłoś
chatte11 Re: lokatorzy mieszkan komunalnych 29.06.06, 11:24 Ludzie zastanówcie się!! Mieszkania komunalne po takiej cenie?!! Chyba znowu ktoś prubuje namieszać!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rybkavielorybka Re: lokatorzy mieszkan komunalnych 29.06.06, 11:34 o mieszkaniach komunalnych slyszalam i jest to faktem jesli chodzi o RUczaj wogole ale na OE mieszkania sa zwyczajnie zbyt drogie, wiec i owszem miasto kupuje ale tam gdzie jest tanio!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanka.oe Re: lokatorzy mieszkan komunalnych 29.06.06, 12:31 Wiem, ze miasto kupiło mieszkanai komunalne przy Obozowej. Tam ceny wcale do niskich nie należą. Patrz: Forum Ruczaj. Raczej w komunalne nie wierzę, bo jaki byłby klucz dawania tych mieszkań - Obozowa np. same wdowy, a OE - np. sami cyganie?? A tak w ogóle -to ile mieszkań oni zajmują??? Odpowiedz Link Zgłoś
bozoo Re: lokatorzy mieszkan komunalnych 30.06.06, 08:53 > A tak w ogóle -to ile mieszkań oni zajmują??? Za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
carmann Re: Gdzie jest ochrona?? 12.09.06, 21:31 Nie wiecie:)...............łatwo ich znaleźć po północy pod Barceloną....kopcą papierochy i dowcipkują ,że dzieci się budzą. Odpowiedz Link Zgłoś
ochrona15 Re: Gdzie jest ochrona?? 14.09.06, 17:22 Jesli mozna wiedziec to ktorzy ochroniarze tak dowcipkuja?? Bo napewno nie wszyscy a moze nawet i nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
julaa Re: Gdzie jest ochrona?? 14.09.06, 17:35 jeśli jestes z ochrony to mam prosbe abyscie palili papierosy z dala od wejścia do klatki, bo nam dym papierosowy zaburza spokojny sen (nie żebym spała na klatce ale moje okna sa tuz nad wejsciem:) pozdrawiam panow ochroniarzy Odpowiedz Link Zgłoś
ochrona15 Re: Gdzie jest ochrona?? 14.09.06, 17:40 w takim razie przepraszam serdecznie w sumie mogla Pani wczesniej przyjsc do nas powiedziec w czym problem a tak to niepotrzebnie denerwowala sie Pani Odpowiedz Link Zgłoś
chieftain Re: Gdzie jest ochrona?? 15.09.06, 17:17 Jak tak miło i w ogóle to ja mam prośbę do ochrony co by nie kopcili papierosów w tych swoich kanciapach tylko wychodzili na zewnątrz.Ja rozumiem ochroniarz też człowiek i zapalić może ale miło byłoby jak na klatce nie śmierdziałoby papierochami. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ochrona15 Re: Gdzie jest ochrona?? 15.09.06, 17:56 Mi tez ten dym przeszkadza i nie pale w kantorku:) Odpowiedz Link Zgłoś