Dodaj do ulubionych

Zbiorcza instalacja telewizyjna

05.11.07, 09:43
Korzystając z posiadania przez Naszą Społeczność tego kreatywnego kanału
komunikacji jakim jest forum chciałbym poruszyć wymieniony w tytule temat.

1. Jak niektorzy z Was zapewne wiedza odradzano nam instalacje anten
satelitarnych na elewacji i balkonach - nie chce rozpoczynac na ten temat
dyskusji, niewatpliwie estetyka na tym traci. Sa takze mieszkania, w tym moje,
gdzie anteny nie da sie umiescic ze wzgledow technicznych (kierunek). Nie
posiadamy takze instalacji zbiorczej telewizji naziemnej i wlascwie jestesmy
skazani na UPC.

2. Jak niektorzy z Was byc moze wiedza istnieje mozliwosc wykonania zbiorczej
instalacji telewizyjnej lacznie dla telewizji naziemniej i satelitarnej. To
ostatnie jest o tyle ciekawe, ze umozliwia (przy odpowiednim multiswitchu)
podzial sygnalu z jednej duzej (zapewniajacej lepszy sygnal niz balkonowe)
anteny na wielu mieszkancow. Mozna tez podzielic sygnal z dwoch satelitow
(HotBird,Astra) i do mieszkania doprowadzic juz tylko jeden kabel, ktory
nastepnie trafia do stosownego dekodera telewizji SAT (cyfra,n,polsat) czy
zwyklego odbiornika TV naziemnej.

Pytanie, w zasadzie do Paryzan, czy jest zainteresowanie zrobieniem takiej
instalacji? Prosze o komentarze.

Dziekuje
Obserwuj wątek
    • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna 05.11.07, 11:55
      PS. Gdyby ktos przy podejmowaniu decyzji potrzebowal kosztow, to ja szacuje
      wstepnie koszt na 3k PLN (przy instalacji na 12 osob), co daje 250zl/osobe.
      • rafal1237 Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna 06.11.07, 12:23
        Najlepiej będzie, gdy podasz orientacyjne koszty dla kilku opcji
        wtedy Twój post spotka sie z wiekszym zainteresowaniem tj.

1. przy instalacji dla jakiejś mniejszej oraz wiekszej liczby osób
        2. Przy instalacji tańszej wersji tj. bez satelity oraz droższej z
        satelitą

Może sa chętni z innych bloków ? Np. Barcelona, Londyn. Jeśli
        antena będzie instalowana dla wiekszej ilości ludzi to będzie
        łatwiej wynegocjować dobrą cenę.

UPC to dziadostwo - nie mają żadnych programów w językach obcych (no
        może ze dwa w języku angielskim) Byle jakie, małe firemki maja
        lepsze oferty ale niestety u nas narazie możliwe jest podłaczenie
        tylko z UPC. A może jeśli sie zbierzemy i masowo zaczniemy składać
        wypowiedzenia dla UPC to polepsza oferte (niższa cena i/lub inne,
        (lepszse) programy)
        • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna 06.11.07, 14:32
          Koszty podalem. Najrozsadniej jest robic instalacje dla kazdego bloku osobno. A
          juz pomysl o laczeniu kwartalow ze wzgledu na rozliczenia jest niepraktyczny.
          Instalacja bez satelity tez wydaje mi sie bez sensu. Wiadomo ze im wiecej osob
          tym taniej. Podalem orientacyjne koszty dla 12, tylko zeby zobaczyc czy jest
          zainteresowanie. Czy nikt nie oglada telewizji satelitarnej
          (n,cyfra+,polsatcyfrowy)?

Rezygnacja kilku osob dla UPC to argument mniej niz zadny.
          • rafal1237 Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna 06.11.07, 18:09
            Nie miałem na myśli wykonania wspólnej instalacji dla kilku bloków,
            tylko aby zamówić wykonanie odzielnych instalacji na kilku blokach w
            jednej firmie. Uważam, że podanie kosztów na wiekszą ilość osób
            dlatego ma sens, ponieważ koszty na osobe mogę się znacznie
            zmniejszyć. Wielu napewno sobie pomyśli, że 250 zł jest dośc dużo
            (za coś niesprawdzonego) w stosunku do UPC (ok 60 zł/m-ąc), które
            jakoś tam sobie działa i jest dla wielu już pewne, sprawdzone... ale
            już 100 - 150 zapłacić jednorazowo to juz super oferta.

Napewno trzeba osoby albo kilka osób które, się bardziej zaangażują
            i zorganizują wszystko bo jelśi takich nie będzie to skończy sie na
            gadaniu :( Na forum pada wiele dobrych pomysłów i wielu zgodnie
            pisze, że dobrze byłoby to i tamto zrobić i na tym sie kończy.
            • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna 06.11.07, 23:29
              OK, koszt robocizny spadl by niewatpliwie, ale komplikacja akcji wzroslaby. Wiem
              ze w Rzymie cos probowano w tej sprawie, ale zostalo storpedowane przez Zarzadce
              (ma ktos info z pierwszej reki?).

Jakos trudno mi sobie wyobrazic, ze 100zl dla kogos kto posiada mieszkanie o
              wartosci kilkuset tysiecy jest kwota decydujaca. Moim zdaniem albo ktos bedzie
              zainteresowany albo nie. Zaleta mniejszej liczby osob jest ze latwiej je uzbierac.

Podkreslam nieinwazyjnosc i estetyke metody - sygnal pojawilby sie w tym samym
              gniazdku co UPC. Unikamy montazu antenty na balkonie, przeprowadzania jej przez
              sciane/okno do mieszkania i potem do tv. Sygnal telewizji naziemnej (UPC
              11zl/mies) jest dodatkowa zaleta. Niekoniecznie trzeba instalowac platforme
              cyfrowa, mozna sie oprzec na publicznych kanalach satelitarnych.

Czy jeszcze ktos wyraza zainteresowanie? Z przyczyn organizacyjnych prosze tez o
              wypowiedzi osob, ktore projektu nie popieraja.
              • krawcan2 Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna 07.11.07, 14:53
                Poruszałem ten temat kilka miesięcy temu. Jestem oczywiście za. Być
                może teraz będzie większe zainteresowanie. Koszty nie są zabójcze,
                tak więc może w końcu ruszymy z taką inwestycją.
                • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna 07.11.07, 16:02
                  Czy moge prosic o informacje z ktorych kwartalow jestescie zainteresowani. A
                  moze znacie sasiadow, ktorzy tez sa zainteresowani?
                  • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna 07.11.07, 19:42
                    Przyglądnąłem się dyskusjom historycznym pod podanym tematem i oto
                    moje wnioski:

1. Rozważano w Rzymie instalację dla wszystkich - moim zdaniem
                    lepiej skupić się na kilkunastu chętnych na blok. Koszt oczywiście
                    większy, ale nie bardzo. Jest szansa uniknąć problemów z
                    przepchnięciem przez Wspólnotę (Ci co nie chcą, nie płacą).

2. Ktoś mówił, że to nie da wszystkich kanałów = da te darmowe rzecz
                    jasna, za platormę cyfrową trzeba będzie płacić.

Obserwuję mało chętnych do rozmowy. Może to wynika ze
                    zrezygnowania.... Czy jest szansa na rzeczową dyskusję?

• rochlik Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 08.11.07, 10:41
                      Witam,
                      Ja rowniez jestem zainteresowany takim rozwiazaniem. W związku z tym
                      że będę się dopiero wprowadzał na OE (Ateny) pytałem o to przyszłych
                      mieszkańców tego kwartału, ale niestety nie było zbyt wiele odp.
                      Mysle ze warto ten watek poruszyć jeszcze raz, bo w przypadku tego
                      kwartału kiedy Ateny sa jeszcze w budowie byłoby to chyba
                      łatwiejsze. Nasuwa mi sie jeszcze tylko jedno pytanie. Czy
                      orientujesz sie czy UPC nie zazyczy sobie opłaty za uzywanie
                      instalacji? Czy to nie oni sa jej wlascicielem?
                      Pozdrawiam
                      • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 08.11.07, 11:51
                        Nie bedziemy korzystac z ich kabli, tylko polozymy swoje.
                        • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 08.11.07, 12:11
                          Dla tych którzy nie wiedzą do końca o czym mówimy podaję kilka linków do firm,
                          które takie rzeczy wykoniują:

www.smip.pl/tv.html?lang=PL
                          falcom.net.pl/telewizja.html
                          www.dipol.com.pl/nowoczesna_antenowa_instalacja_zbiorcza_bib91.htm
                          www.kablowka.net/index.php?par=1&article=24
                          www.yansat.pl/index.php/showUserSite/40
                          w tym ostatnim jest kalkulacja.
                          • kocurki77 Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 08.11.07, 23:55
                            Jestem zainteresowany i to bardzo (tyle że w Barcelonie).
                            • lenz11 Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 19.11.07, 10:22
                              Jestem zainteresowany - Paryż blok 41
                              • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 19.11.07, 11:00
                                Dziekuje za odpowiedzi. Zeby ruszyc potrzeba jednak wiekszego
                                zainteresowania.... zatem czekam!
                              • krawcan2 Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 20.11.07, 13:07
                                Ja także mieszkam w Paryżu blok 41. Tak jak pisałem wcześniej jestem
                                bardzo zainteresowany tym tematem.

Pozdrawiam
                                • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 20.11.07, 13:13
                                  Ja również Paryż blok 41. Mamy już trzy osoby, a znaczy ze jest szansa. Czy
                                  jeszcze jest ktos zainteresowany z naszego bloku? A moze znacie sasiadow
                                  zainteresowanych?

Mozemy tez zdecydowac sie na wariant rozwojowy, tzn. na razie mniej osob (no
                                  powiedzmy 5) a instalacja przewidziana na rozbudowe. W takiej sytuacji wychodzi
                                  troszke drozej na poczatku (potem sie zwraca, gdy sie ktos dolaczy) - czy takim
                                  wariantem jestescie zainteresowani? Jaki jest gorny limit inwestycji dla Was?
                                  • krawcan2 Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 22.11.07, 13:07
                                    Niestety, to za mało. Jestem co raz bardziej zdeterminowany i chyba
                                    wkrótce zamontuję indywidualną antenę satelitarną. Jestem obecnie
                                    abonentem UPC. Niestety, ani jakość, ani pakiet programowy, ani
                                    przede wszystkim cena mi nie odpowiada. Tak więc podpiszę umowę z
                                    którąś z platform cyfrowych. Oczywiście wolałbym rozwiązanie z
                                    anteną zbiorczą, ale zainteresowanie jest mierne.

Pozdrawiam
                                    • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 22.11.07, 13:11
                                      No niestety za duze nie jest. Zreszta i tak najwczesniej w marcu mozna by
                                      przeglosowac stosowna uchwale wspolnoty. Podpisanie umowy nie zaszkodzi, bo i
                                      tak bedzie potrzebna do odbioru platformy, moze Pan w przyszlosci zmienic tylko
                                      zrodlo sygnalu, dekoder pozostawiajac ten sam.
                                  • lenz11 Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 23.11.07, 10:34
                                    jestem zainteresowany wariantem rozwojowym - trudno mi powiedzieć
                                    jaka jest górna granica finansowa - myślę że przy 6 osobach koszty
                                    byłyby do zaakceptowania. Pewnie więcej osób byłoby tym
                                    zainteresowane ale nie wszyscy czytają forum... :|
                                    • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 23.11.07, 21:05
                                      W takim razie jestem jak najbardziej za tym, by na najblizszym Walnym
                                      zaproponować stosowną uchwałę Wspólnocie, czyli tak gdzies w marcu. No ale 3
                                      lata wytrzymalismy to i do marca tez, pozatym trzeba to przygotowac. Wyobrażam
                                      sobie jej treść mniej więcej tak:

1. Minimum 50% mieszkancow wyraza zgode na instalacje znajdujaca sie w czesciach
                                      wspolnych (dach, piony) bez ponoszenia z tego tytulu kosztow.
                                      2. Całością finansów operacji zarządza Zarządca (rozliczenia, wpłaty, koszty,
                                      rozliczenie kosztow konserwacji, napraw itp)
                                      3. Powstaje lista osób zainteresowanych instalacją, które wplacaja zaliczke.
                                      4. Zamawiamy kosztorys dla projektu rozwojowego.
                                      5. Powstaje lista osob zainteresowanych instalacja za konkretna kwote, ktorzy
                                      dokonuja wplat.
                                      6. Wykonujemy instalacje.
                                      7. Gdy zglosi sie ktos nowy chetny, placi (troszke drozej), a pozostali dostaja
                                      zwrot (rozliczenie patrz 1).

Uwagi? Czy ktos pomoglby przygotowac tekst? (rowniez inne kwartaly moga isc ta
                                      droga) Jakie jest poparcie? Mysle ze taki projekt ma szanse na akceptacje 50%
                                      mieszkancow i przy okazji po przeslaniu go wszystkim moze zglosza sie chetni.

Szczegoly:
                                      1. Osobne instalacje (i rozliczenia) na kazdy blok.
                                      2. Trzeba sie zastanowic, czy drugi kabel (np dla drugiego dekodera, czy nboxa,
                                      ktory dla VOD potrzebuje dwoch) bedzie platny 100% czy np 50%.

UWAGI?
                                      • lenz11 Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 27.11.07, 09:33
                                        jestem jak najbardziej za. Za drugi kabel chyba powinno być drożej
                                        ale nie koniecznie musi to być x2.
                                        Ktoś musiałby przygotować tekst - no i najważniejsze - czy znajdzie
                                        się odpowiednia liczba chętnych (w Paryżu 41)?
                                        • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 27.11.07, 09:49
                                          Ile się znajdzie to się zobaczy. Skoro mamy teraz 3, to mysle ze spokojnie z 6
                                          powinno sie znalezc.

Drozej, tzn. ile?
                                          • lenz11 Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 28.11.07, 09:20
                                            Co do kosztów to myślę, że 50% za drugi kabel byłoby chyba
                                            najlepsze - ale jestem otwarty na inne propozycje
                                            • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 15.12.07, 10:49
                                              Postaram się przygotować treść uchwały. Osoby zainteresowane proszę
                                              o mail na priv, to prześlę im jej treść gdy będzie gotowa. Jeśli
                                              ktoś nie chce czytać treści, ale jest zainteresowany to też proszę
                                              mail z imieniem nazwiskiem i numerem mieszkania, coby uwiarygodnić
                                              uchwałę wobec wspólnoty i zarządcy (takie są realia). Takie popracie
                                              formalnie jeszcze do niczego nie zobowiązuje.
                                              • przemek.k Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 16.12.07, 15:42
                                                Mieszkam w Londynie, blok 43 - rónież byłbym zainteresowany taką instalacją.
                                                • schumifly Re: Zbiorcza instalacja telewizyjna - 23.02.08, 14:15
                                                  Jak zapewne Paryzanie przeczytali, powstala uchwala o zbiorczej instalacji
                                                  satelitarnej. Bardzo prosze zainteresowanych o przybycie na zebranie. Jako ze
                                                  pojawia sie tam w okolicach 20 osob, to kazda osoba popierajaca tą uchwałę jest
                                                  na wagę złota. Praktyka jest taka, ze to co przeglosuje zebranie, idzie potem
                                                  pod glosowanie wyszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka