Dodaj do ulubionych

Mądrzy ludzie!

30.05.07, 14:10
Posadził to mój pradziadek na mazowieckich piaskach jakieś sześćdziesiąt lat temu.

Potem w ogrodzie gospodarował dziadek. I umarł.

Przez ostatnie kilkanaście lat zakątek zarastał dżunglą. To rosło sobie w
mchu, bez światła i wody. Znalazłam to dwa lata temu przy karczowaniu dżungli.
Wtedy mu się trochę przejaśniło. W tym roku zostało okopane, dostało na
wierzch świeżej ziemi i nawozu, ściółkę z kory, porządne podlewanie i teraz
wygląda tak:

img177.imageshack.us/img177/7034/p5260021me2.jpg

img408.imageshack.us/img408/9905/p5260024wc2.jpg
Pytanie: co to jest i co dalej robić, żeby mu było dobrze? Kompletnie nie znam
się na różach, nigdy nie liczyłabym na róże na piasku :)
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Mądrzy ludzie! 30.05.07, 14:13
      Poprawka :)

img177.imageshack.us/my.php?image=p5260021me2.jpg
      img408.imageshack.us/my.php?image=p5260024wc2.jpg
    • szadoka Re: Mądrzy ludzie! 30.05.07, 14:40
      Twoja przynajmniej kwitnie. Ja kupilam taka wraz z domem jako jednego nadznego
      badylka. Chuchalam , dmuchalam , zasilalam. Urosla piekna i dorodna ale nie dala
      mi ani jednego kwiatuszka. Pozbylam sie bez zalu i teraz mam w tym miejscu
      szlachetna odmiane z masa paczkow.
      A tak powaznie. To dzika odmiana, rosna podobne w lesie kolo mnie (Otwocki
      piach) i ma sie dobrze.
      • yoma Re: Mądrzy ludzie! 30.05.07, 14:45
        i teraz mam w tym miejscu
        > szlachetna odmiane z masa paczkow.

I dobrze jej? Ja też koło Otwocka :) Dosadziłabym tym moim coś do towarzystwa,
        pradziadek wyraźnie chciał mieć różany ogród, uszanowałabym wolę nieboszczyka...
    • 33qq Re: Mądrzy ludzie! 30.05.07, 14:45
      Pachniąca ona?
      • yoma Re: Mądrzy ludzie! 30.05.07, 18:13
        Pachniąca :)
    • anna.2007 Re: Mądrzy ludzie! 30.05.07, 17:17
      Czy to nie jest przypadkiem róża psia czyli Rosa canina? Jeśli tak to jej chyba
      nic nie potrzeba, twarda jest i da sobie radę wszędzie nawet w cieniu. Ma wtedy
      mniej kwiatów i takie liście bardziej matowe.
      • yoma Re: Mądrzy ludzie! 30.05.07, 18:13
        Dzięki. Twarda musi być, 60 lat w niesprzyjających warunkach...
        • horpyna4 Re: Mądrzy ludzie! 30.05.07, 19:05
          Trudno mi określić, jaki to gatunek róży, bo jest kilka podobnych do siebie
          takich "dzikich" gatunków i rzeczywiście niektóre lubią rosnąć na piachu. Ale
          mogę Ci podpowiedzieć, jakie inne jeszcze możesz w takim miejscu posadzić.
          Po pierwsze, bardzo znana i często sadzona róża japońska, inaczej róża
          pomarszczona (rosa rugosa), na pewno znasz. Bywają odmiany o kwiatach białych
          lub (częściej w uprawie) różowych, pojedynczych lub pełnych. Dobra na
          nieformowane, obronne żywopłoty.
          Następnym piaskolubnym gatunkiem jest róża gęstokolczasta (rosa spinosissima),
          dużo niższa od poprzedniej, przeważnie poniżej 1 m. Kwiaty miewa białe,
          białoróżowe lub białożółte, raczej niewielkie. Wymaga stanowiska suchego, raczej
          wapiennego.
          Oba te gatunki nadają się do utrwalania lotnych piasków.
          • yoma Re: Mądrzy ludzie! 30.05.07, 19:27
            Super, dzięki :)
            • halfoat Re: Mądrzy ludzie! 30.05.07, 19:44
              www.rosarium.com.pl/odmiany_roz.htm tutaj mają kilka ciekawych róż, które
              nadadzą się na słabsze gleby (chociaz trzeba przyznać, że trochę się drożą)
              • venus22 Re: Mądrzy ludzie! 31.05.07, 10:22
                tez mi sie wydaje ze to jakas dzika roza, nawet nie to ze zdziczala ale od razu
                dzika.

ale ladna, i jak pachnie i nie wymaga zachodu - czegoz wiecej trzeba do
                szczescia ??

a przy tym pukpuk - zdrowo wyglada :)

Venus
                • yoma Re: Mądrzy ludzie! 31.05.07, 12:02
                  No dzięki wszystkim, wyszło mi, że jak będzie miała podłużne owoce, to psia, a
                  jak okrągłe, to japońska :) Do szczęścia mi trzeba, że jak już je (bo jest ich
                  kilka) znalazłam i polepszyłam (mam nadzieję)im nieco byt, to niech im (pukpuk)
                  będzie dobrze na świecie :)
    • yoma Re: Mądrzy ludzie! 02.06.07, 09:29
      Aha, a jeszcze

tnie się toto jakoś, czy coś mu się robi?
      • horpyna4 Re: Mądrzy ludzie! 02.06.07, 10:22
        Najlepiej wycinać stare, zdrewniałe pędy. One i tak zamierają, a przez wycinanie
        pobudza się wydawanie młodych i kwitnących. Ja zazwyczaj to robię na
        przedwiośniu, jak jeszcze nie ma liści i dobrze widać wszystkie pędy. Wtedy
        najlepiej jest uformować krzak - pamiętaj, żeby ostatnie pozostawione oczko było
        skierowane na zewnątrz, bo inaczej nowy pęd będzie skierowany do środka krzaka.
        No i oczywiście zawsze możesz coś ciapnąć później, jak szybko rosnący pęd będzie
        pchał się w inne rośliny. Przycięcie na przedwiośniu może być nawet dość
        krótkie, bo i tak błyskawicznie strzelą nowe i zielone pędy. Ale można ciąć
        mocno również i o innych porach, na przykład jeżeli krzak przypadkiem zacznie
        brzydko wyglądać po lipcowych upałach. Chociaż to na ogół nie dotyczy "dzikich",
        wytrzymałych gatunków.
        • yoma Re: Mądrzy ludzie! 02.06.07, 10:49
          OK, dziękuję :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka