Dodaj do ulubionych

"Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy,17.11

17.11.07, 12:39
(Jeszcze nie ma tego artykułu na stronie Wysokich Obcasów, także link później.)
Artykuł Doroty Szadkowskiej "300ml do szczęścia" - głównie traktuje o żądzy większego biustu i ma obalać pewne mity na ten temat. Przy okazji wypisywane są takie dyrdymały, że zgroza - o ironio, Lobby to forum na gazecie.pl, także Wysokie Obcasy daleko szukać nie musiały żeby zdobyć elementarną wiedzę.
Jeśli przeciętna Polka nosi 75A - skąd wogóle takie wyniki?
A już ostatnia informacja "Jak wybrac dobry stanik" - klasyk... Zresztą przeczytajcie same :[
Obserwuj wątek
    • aquira Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 17.11.07, 13:50
      Wiedziałam, że ktoś wreszcie napisze o tym głupim artykule! Gdy go przeczytałam
      poczułam się jak osoba z marginesu (czyt. mutant), bo nie noszę ani miseczki A,
      ani B, ani C. A obliczenia z ostatniego akapitu raczej nie pomogą mi w wyborze
      dobrej miseczki :/
      No i zastanawiam się w jaki magiczny sposób cienkie ramiączka w moich pięknych
      biustonoszach nie powodują u mnie bólu głowy? Coś mi się wydaje, że autorka nie
      wie, że to na obwodzie spoczywa (w dużej mierze) podtrzymywanie biustu.
      P.s. Założę się też, że pani, która opracowała ten tekst ma źle dobrany biustonosz;)
    • maith Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 17.11.07, 15:05
      Te które noszą 75A zwykle powinny nosić 65C lub D, tylko czy ktoś im o tym w
      Wysokich Obcasach napisze? Po co? Zamiast przekazać przydatne informacje lepiej,
      żeby niezorientowany dziennikarz przygotował kolejną papkę-zapychacz niby to na
      temat. Wstyd.
    • balbina11 Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 17.11.07, 16:00
      Wstyd i tyle. Jak wyżej, uważam, że to "zapychacz". Jak nie ma o czym pisać to
      lepiej nie pisać wcale. 75A??? - to chyba rozmiar dla faceta. Moja Mama nosi
      obwód 75 przy zmierzonym 89. To Pani z 75A jak wygląda (Mama ma miseczkę HH)?
      • magdalaena1977 Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 17.11.07, 17:01
        Już kiedyś szukałam kobietki z "prawdziwym" 75A. (IMHO ma rozmiar konfekcyjny 44
        - 46 i nie nosi w ogóle stanika.
        W przybliżeniu do polskiego 75A musiałaby mieć wymiary 85/88, a do brytyjskiego
        34A 80/86)

W ogóle nie przypominam sobie nikogo z miseczką A czy B poprawnie dobraną. Moza
        poza 60B nastolatek.
        • mary_lu Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 17.11.07, 17:17
          Na mnie zwykle pasuje obwód 75. Jestem niewysoka, przy kości, miska
          G ratuje moją sylwetkę, dzięki niej wygladam proporcjonalnie. Gdybym
          miała A, to z moją budową ciała bym wyglądała dość nietypowo, raczej
          nie ma wielu tak zbudowanych Polek. I tak sobie robię przegląd
          znajomych kobiet - chyba nie znam ani jednej, która będąc obwodowo
          podobna do mnie, ma miskę A... No, może jedna - jest wysoka,
          atletyczna, wysportowana, ma dość szeroką klatkę piersiową, ale i
          tak chyba raczej B jej pasuje.

Też sądzę, że te wszystkie "75A" to raczej źle ostanikowane 65D...
        • kocio-kocio Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 17.11.07, 23:46
          Wiesz, ja noszę 44.
          A biustonosze 70. Arabellkę nawet 65.
          Mam 79 cm pod biustem.
        • veev Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 21.11.07, 12:08
          Mój mąż jest - jak na faceta - chudy. W klacie na wysokości sutków ma jakieś 93
          cm, "pod" - 84. To 75A byłoby jakoś w sam raz na niego, nie? ;)

v.
          • maheda Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 21.11.07, 12:12
            Powiem Ci, że przedwczoraj mierzyliśmy też mojego...
            W moje staniki 75 wchodzi idealnie, a z obwodem 93-94 w klacie też mi się
            wydaje, że 75A, ewentualnie 75B byłoby idealnie (ma szerokie plecy).
            Zastanawiam się po cichu nad namówieniem go, żeby poszedł ze mną do jakiegoś H&M
            czy innego molocha, przymierzyć stanik w przymierzalni i fotkę zrobić ;>
            • szarsz Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 21.11.07, 17:40
              maheda napisała:
              > czy innego molocha, przymierzyć stanik w przymierzalni i fotkę
              > zrobić ;>

I Kasicy :) I na biust tygodnia :D
    • ekler.ka Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 17.11.07, 17:23
      zabawne...zwlaszcza w gazecie, ktora swego czasu wypisywala peany pod adresem
      pani hani...
      • butters77 Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 17.11.07, 19:14
        No właśnie, to samo chciałam napisać. Wiedza, niestety, najwyraźniej nie
        rozszerza się na całą redakcję...
    • khumbamelala Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 17.11.07, 19:20
      cóż za ignorancja! na ich własnym portalu jest tak popularne forum
      sprowadzające kobiety na dobrą stanikową drogę a oni sobie pozwalają
      takie brednie wypisywać! no, no, no... nie popisali się.
    • lynnl Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 18.11.07, 02:08
      Dziewczyny, napiszmy do Wyborczej pelen oburzenia list!
      • zzagi Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 18.11.07, 13:28
        Zgadzam sie oni zamieszczaja listy do redakcji komentujace artykuly moze ktoras
        z was napisalaby kilka zdan podsumowujacych to wszystko co napislaysmy i nasza
        misje z podpisem Forumowiczki lub cos w tym guscie. Ja bym to zrobila ale nie
        umiem zgrabnie pisac
        • kasiamat00 Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 18.11.07, 13:35
          Wiem, że zrzucam pracę na innych, ale może Kasica? Ona już sobie wyrobiła markę
          Stanikomanią, nie jest anonimowa, świetnie pisze i w ogóle.
      • vesper_lynd tak, list! 18.11.07, 14:57
        Zbiorowy list Lobbystek (chyba decyzja i "główne dowodzenie" powinno
        należeć do butters czy kasicy?) do WO to dobry pomysł, szczególnie
        jak będzie protestujący - WO lubi takie kobiece akcje i odzewy ;)
        Zupełnie serio - tak, napiszmy! Jeśli to opublikują, to dla Lobby
        będzie świetna reklama i można będzie zaistnieć jako pewna
        zbiorowość dająca bardzo jasny i określony przekaz.

Tak poza tym dość mam tych urodowych "zapchaj-dziur" które jedyne co
        mają zrobić, to zareklamować całą paletę kosmetyków, za którą to
        reklamę przecież czasopisma kochane tez sporo dostają... Co, w
        dobrej wierze radzą kupić cudo-krem za kilka stówek? Pff.
        • aquira Re: tak, list! 18.11.07, 17:14
          Podpisuje się pod tym pomysłem rękami, nogami, a nawet pięknie ostanikowanymi
          piersiami! Niech się wreszcie coś zmieni w tym kraju, bo ja zbankrutuję na
          kupnie staników. Powinniśmy uświadomić kobiety (i producentów bielizny), że
          rozmiaru 75[literka] wcale nie powinna nosić większość z nas (a jednak tak
          jest!). Jeśli się o tym nie dowiedzą, to swoją spaczoną stanikową "wiedzę" będę
          przekazywać dalej następnym pokoleniom (w końcu to mamy nam doradzały przy
          kupnie pierwszego stanika). Niestety czeka nas trudne zadanie, bo wiele osób
          stawia opór (co z resztą same wiecie). Mam nadzieje, że WO opublikowałyby ten
          list. Szczerze mówiąc, myślę, że jest duża szansa :):):)
        • chaje_shukarije Re: tak, list! 18.11.07, 21:24
          ja też bardzo chętnie się podpiszę :)
          i również podoba mi się pomysł, żeby któraś uzdolniona literacko napisała kilka
          zdań, wrzuciła na forum i przez kilka dni pozbieramy podpisy. Jak się uda zabrać
          kilkadziesiąt to zrobi na nich wrażenie :)
          • charm Re: tak, list! 19.11.07, 11:10
            Na mój podpis również możecie liczyć. Może namówię jeszcze parę biuściastych koleżanek ;-)
            Moim zdaniem pomyśł rewelacyjny! My też istniejemy!
            • swierszczowa1 artykół już jest w internecie 19.11.07, 19:04
              kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,56373,4679629.html
              • maith Please, "artykuł" :) n/t 19.11.07, 20:54

• swierszczowa1 Re: Please, "artykuł" :) n/t 19.11.07, 21:23
                  wiem:) przepraszam
        • kasica_k W sprawie listu 19.11.07, 20:37
          Dziewczyny, jest wśród Was sporo świetnych piór, na pewno dacie sobie radę. A
          kiedy będziecie zbierały podpisy, proszę o odezwanie się na priva. Ja niestety
          na zaglądanie na forum mam obecnie mało czasu, z tego samego powodu, dla którego
          nie było mnie w Kraku (walczę o życie zwierzaka). Pozdrawiam i powodzenia :)
    • masaiimara Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 18.11.07, 19:51
      Ostatnio bardzo rzadko bywam na forum, bo różne losowe zawirowania
      pozbawiły mnie komputera (ale za 2-3 tygodnie powinno się to
      zmienić:) więc wiedziałam, że któraś zdąży przede mną obsmarować ten
      durny artykuł. Siostra (małobiuściasta i do niedawna święcie
      przekonana że jej rozmiar to właśnie owe 75A) podesłała mi sms-a z
      rozkazem żebym leciała do kiosku, kupiła i przeczytała owe
      bzdurzyska, bo na pewno nadają się do kolekcji forumowych pseudo-
      poradników. I miała rację, że teraz to się GW dostanie od Lobbystek!
      Co za wstyd, żeby takie głupoty wypisywać w gazecie skierowanej do
      kobiet! Trochę mnie wkurzyło też to, że sugerują tam kobietom
      niezadowolonym ze swego biustu, żeby się smarowały jakimiś
      specyfikami, przy czym na załączonych zdjęciach same kosmetyki z
      górnej półki, których cena nie schodzi ponżej 2 stów!!! No bez
      przesady!
      • mary_lu Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 18.11.07, 21:59
        A ostatnio w "Jak dobrze wygladać nago" był test kosmetyków do
        biustów. Żaden nie ujędrniał biustu ani go nie podnosił, nawet ten
        najdroższy... Te kremy najwyżej ładnie pachniały i nawilżały skórę...
    • anna-pia 75A mam niedaleko 19.11.07, 00:31
      tzn. przyjaciółka nosi, próbowała kupować 70B/C, ale twierdzi, że jeśli w ogóle
      się dopnie w 70, to się dusi. 75 jest dobre nawet po rozciągnięciu. A dziewczyna
      ma naprawdę mały biust, klatka rozwinięta po długoletnim uprawianiu pływania,
      figura baaardzo szczupła. W tym 75A, ciężkim ponoć do dostania w zwykłych
      sklepach (netowym mówi stanowcze nie), wygląda dobrze. Buł brak.
      Są takie czyli :)
      • turzyca Re: 75A mam niedaleko 19.11.07, 00:43
        namow ja na wystepy w stanikomanii! :)
      • chaje_shukarije Re: 75A mam niedaleko 19.11.07, 20:22
        problem w tym, ze my się nie spieramy, że takich nie ma, ale nie możemy
        odpuścić gdy ktoś (zwłaszcza jeśli to jest redaktorka jednego z najbardziej
        poczytnych pism kobiecych) twierdzi, że my nie istniejemy :/
        artykuł w WO kończy się "Jeśli różnica między obwodem pod biustem a obwodem
        biustu nie przekracza 12 cm - masz miseczkę A, gdy wynosi do 15 cm - B, do 18 - C."
        Tu nawet o D nie wspomnieli, to co dopiero F, H czy J :/

• vesper_lynd Re: 75A mam niedaleko 19.11.07, 20:32
          Dokładnie, to jest nowocześnie podany (bo przy okazji reklam najnowszych
          kosmetyków do biustu i porad dot. powiększenia go), ale wciąż ten sam tradycyjny
          stek bzdur na temat przeciętnej Polki i jej atrybutów.
          I to jest właśnie najgorsze, bo przez tą formę artykułu, pozycję i renomę WO, no
          i dodanie w stopce jako doradcy lekarza - czytelniczka WO obdarzona
          NADNATURALNYM F utwierdzi się w tym, że albo operacja, albo babcine pancerniki
          90C.
          Niewybaczalny grzech i błąd. WO powinno dbać nie tylko o swoje reportaże i
          rozmowy, by były odpowiednio pro-kobiece i nowoczesne w poglądach, ale i
          zbijanie szkodliwych stereotypów dotyczących traktowania także sfer tak
          przyziemnych jak BIELIZNA.
    • kati_p Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 19.11.07, 21:11
      Ten artykuł to jakaś masakra, brzmi jak przepisany z ulotki reklamującej
      chirurga plastycznego. Ogromny WSTYD dla GW !!!
      • say_say Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 19.11.07, 23:04
        te dyskusje trza by przekleic pod artykul, bo inaczej niczego sie
        nie naucza :/
        • szarsz Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 20.11.07, 09:12
          tam już lobby zaatakowało. I to nie bawiąc się w delikatności :)
        • lalkanieduza Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 20.11.07, 10:56
          A może niedowiarków odesłać do rzeczywistej tabeli obwodów?
    • maith A propos tej przeciętnej Polki i 75A 20.11.07, 17:46
      W ostatniej Stanikomanii wypowiedziała się dziewczyna, która padła kiedyś ofiarą
      tego stereotypu i wciskano ją w 75A, a teraz dzięki Stanikomanii nosi 70C i jest
      jej wreszcie ładnie i wygodnie (Katinkova).
      stanikomania.blox.pl/2007/11/Odpowiedni-dac-piersiom-stanik.html#ListaKomentarzy
      • katinkova Re: A propos tej przeciętnej Polki i 75A 20.11.07, 23:12
        O, widzę o mnie mowa :)
        Śmiać mi się zachciało, czytając ten bzdurny artykuł.
        Zwłaszcza o podziale A-mały, B-średni, C-wielki biust :D

Ja mam naprawdę niewielki biust i wspomiane 75A przy każdym podniesieniu ręki
        lądowało mi w połowie piersi a miseczki non stop były puste, ponieważ to czego i
        tak nie miałam w nadmiarze uciekało mi pod zbyt luźnym obwodem na wszystkie
        strony, powodując u mnie przeświadczenie że "nawet A jest na mnie za duże", a
        skoro "mniejszych się nie produkuje", to znaczy że mam katastrofalnie mały
        biust, w związku z czym w sklepach z bielizną oprócz majtek nie mam czego szukać ;)

A WO zamiast propagowania dobierania prawidłowego rozmiaru - który w 90%
        przypadków załatwia sprawę niezadowolenia ze swojego biustu - opiewa zalety
        operacji plastycznych... n/c. Ciekawe czy reszta artykułów w tej gazecie jest
        równie profesjonalna...

Tak (wybaczcie ekshibicjonizm) wygląda 70B:
        img136.imageshack.us/img136/4637/70bok4.jpg
        W sumie to trochę przyciasnawy nawet jak teraz się przyglądam hmm.
        A tak wygląda 70C - tak, to jest C - wg tego rewelacyjnego i obalającego mity
        artykułu jakoby największy możliwy istniejący rozmiar ;)
        img128.imageshack.us/img128/7056/70cto2.jpg
        Może w przypadku większego biustu się tego aż tak bardzo nie odczuwa (nie wiem),
        ale w moim przypadku te 5 cm mniej w obwodzie stanowiło ogromną różnicę :)
        Różnicę pomiędzy fiszbinem podsuwającym się z każdym ruchem ręki pod szyję a
        fiszbinem zbierającym, układającym i uwydatniającym pierś ;)

Jak już pisałam wcześniej, tematy przez Was poruszane warte są rozpowszechnienia
        pośród wszystkich kobiet, bez względu na rozmiar :)

Pozdrawiam ciepło :)
        • kasiamat00 Katinkova, mam prośbę 20.11.07, 23:33
          Może zgodziłabyś się na zostanie modelką w którymś z kolejnych "Biustów
          tygodnia"? Już kiedyś namawiałyśmy Kasicę na znalezienie modelki z niedużym
          biustem. Kasico, co Ty o tym myślisz?
          • kasica_k Re: Katinkova, mam prośbę 21.11.07, 01:50
            kasiamat00 napisała:

> Może zgodziłabyś się na zostanie modelką w którymś z kolejnych "Biustów
            > tygodnia"? Już kiedyś namawiałyśmy Kasicę na znalezienie modelki z niedużym
            > biustem. Kasico, co Ty o tym myślisz?

Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z tym namawianiem - ja już jestem
            dawno NAMÓWIONA, ale fotki się same nie znajdą, musi mi je ktoś PRZYSŁAĆ :)
            (warunki są znane wszem i wobec:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=71024321&v=2&s=0)

Także, Katinkova, serdecznie zapraszam :)
            • katinkova Re: Katinkova, mam prośbę 22.11.07, 00:00
              Przydałyby się dla porównania jakieś fatalne staniki, które magazynuję nie
              wiedzieć po co w domu (no tak, prawie nie noszone, szkoda wyrzucać ;) Ale to
              dopiero za miesiąc, jak wrócę ;)
        • maith Może napisz im, jak to wygląda z tego punktu 21.11.07, 00:06
          Może napisz im, jak to wygląda z punktu widzenia jednej z tych osób, które
          nosiły 75A (bez sensu wmawiane tylu dziewczynom).
        • maheda Katinkova... 21.11.07, 10:51
          Katinko, a czy Ty wygarniasz spod pach wszystko do miseczek?
          Bo mi się wydaje, że pod pachą masz sporo do wygarniania i powinnaś celować
          raczej w 70D... Jesteś szczupła, a pod pachą ewidentnie masz buły z
          rozsmarowanego biustu.
          To nawet mój chłop powiedział, że na zdjęcie z 70B się nie da patrzeć, a na to
          zdjęcie z 70C - lepiej, ale dalej niewygarnięte wszystko spod pach.
          Robisz masaże?
          • szarsz uff.... 21.11.07, 11:35
            O to samo miałam pytać :) Ale jako ta mniej doświadczona trochę się
            bałam wychodzić przed orkiestrę. 70B wydało mi się bardzo złe, 70C
            lepsze, ale pod pachą wciąż widzę sporo do poprawienia.
          • katinkova Re: Katinkova... 21.11.07, 20:03
            Sama też to zauważyłam, tylko dopiero po zrobieniu zdjęcia i obejrzeniu się 'z
            boku' :) Rzeczywiście ten stanik jest za mały, najwidoczniej te 3 kg które
            ostatnio przytyłam nie poszly tylko w tyłek :)

Zdecydowanie najlepiej się czuję w tym 70C, popróbuję w weekend na zakupach -
            może 65D? - jeśli uda się coś znaleźć - do jakich angielskich sklepów zaglądać? :)
            • turzyca Re: Katinkova... 21.11.07, 20:09
              Wyprobuj 70D i sprobuj dokladnie wygarnac wszystko co Ci tam pod pachami
              zostalo. A 65, w zwiazku ze stwierdzeniem, ze 70C ma troche mala miske,
              szukalabym raczej w rozmiarze DD.

Poszukaj sklepow w watku stacjonarnym. I oczywiscie stacjonarne wersje naszych
              ulubionych internetowych. :) M&S tez nie jest zly.
              Ale, polujac na 70D, ja bym sie szla po prostu glowna ulica zakupowa i wchodzila
              wszedzie, gdzie by mi sie podobalo.

PS sprobuj moze miekkich misek na fiszbinach, z roznych powodow sa lepsze na
              pierwsze stanikowe przymiarki.
        • madzi1 Re: A propos tej przeciętnej Polki i 75A 21.11.07, 15:07
          Katinkova, jeśli 70 są dla ciebie dobre, to moge ci polecić La
          Senza, tam jest mnóstwo 70B/C. Zaopatrywałam się tam zanim trafiłam
          na to forum, bo teraz mam na sobie 60DD i nigdy więcej 70 :)
    • takajakwszystkie Re: "Przeciętna Polka nosi 75A" - Wysokie Obcasy, 21.11.07, 09:56
      Moim zdaniem najgorsze jest to, że artykuł ma taki.. naukowy charakter- tu 300
      ml tu jakieś mięśnie. Kobieta Chce być wyzwoloną, inteligentną - jak tu nie
      wierzyć takim autorytetom..? Skoro podają takie detale to w kwestii A Be Ce też
      na pewno mają rację..
      Swoją drogą- jeśli 75 A jest wytworem wyobraźni piszącego, to skąd wiadomo, czy
      reszta informacji jest rzetelna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka