Dodaj do ulubionych

No to ja mam pytanie o technika

11.08.06, 19:28
Czy możecie mi coś napisać o technikum farmaceutycznym? Czego się tam uczy,
co można po tym robić?
Obserwuj wątek
    • alzarka Re: No to ja mam pytanie o technika 11.08.06, 21:38
      ja przez ostatni rok uczyłam się w takiej szkole, więc moge Ci coś o niej
      napisać. ja chodziłam wieczorowo, trzy razy w tygodniu; nauki nie jest zbyt
      dużo, jedyne nad czym się męczyłam to farmakologia, reszta jest do zniesienia.
      uczysz się jeszcze oczywiście przygotowywać różne postaci leków: roztwory,
      krople, zawiesiny, maści i na tym skończyłal potem są jeszcze chyba proszki i
      czopki.
      nauka trwa cztery semestry, w międyczasie jest chyba praktyka miesięczna, ale to
      chyba 3 albo 4 semestr. Potem masz 2-letni staż. pracować możesz w aptece,
      jakiejs firmie farm., kiedys w radiu słyszałam o ofercie pracy dla technika w
      sklepie zielarskim, moja koleżanka robi technika bo pracuje w jakiejś hurtowni
      leków.
      Od tego roku są nowe zasady egzaminu końcowego, czego można się było spodziewać
      bo rocznik 86 ma wszystko nowe. Egzamin jest przes komisją zew, a dotychczas
      odbywał się przed wew, więc praktycznie była 100% zdawalność, co teraz może się
      zmienić/
      • pomidorowa10 Re: No to ja mam pytanie o technika 12.08.06, 00:06
        Chciałam się tam zaczepić na rok, bo studiowanie czegoś co mi się w życiu nie
        przyda nie ma sensu, tylko się męczyłam. A w tym roku na farmację mgr, lekarski
        czy stomę nie udało się:( Lubię chemię więc z laboratoriami chyba nie będzie
        problemu, właśnie matrwi mnie ta farma do wkucia...
        Chodziłaś do państwowej szkoły?
        • alzarka Re: No to ja mam pytanie o technika 12.08.06, 00:38
          blisko mnie nie ma państwowej szkoły, wogóle blisko mnie nie ma nawet prywatnej.
          Dojezdzałam 60 km 3xw tygodniu( do prywatnej). ta farma w porównaniu do tego co
          jest na studiach to jest namiastka, uczysz się nazwy chem, handlowej i dwa
          zdania o działaniu, nie ma się czego bać, tego w gruncie rzeczy nie jest dużo.
          mi wystarczyły dwa dni nauki przed zaliczeniem.
          loborki są bardzo fajne, ale u mnie na początki po trzech godzinach z probówkami
          pojawiał się ból głowy, ale późnie juz sie jakoś przyzwyczaiłam.
          u mnie w grupie była jedna Pani, dobrze po 40, która nie miała styczności z
          chemią, obliczeniami chem od liceum, a radziła sobie świetnie, więc nie ma się
          czego obawiać.
          nie wiem czy jest sens zaczepiac się na rok, ja tak zrobiłam i teraz rezygnuje.
          Ale z drugiej strony nie wiedziałam, czy dostanę się w tym roku na farmacje;
          a co studiowalaś w tym roku na slamie, bo zrozumiałam z Twoich postów, ze jestes
          z sosnowcem zaznajomiona?
          • pomidorowa10 Re: No to ja mam pytanie o technika 12.08.06, 01:33
            Myślę, że przyda mi się troche to technikum. A jak mówisz ta farma nie jest
            taka zła, to chyba zdołam ją pogodzić z nauką do matury:)
            W Sosnowcu studiowałam rok kosmetologię. Osobiście uważam, że to jest kierunek
            na siłę wymyślony pod farmację. Podobno od następnego roku likwidują II
            stopień, poza tym czekałaby mnie praca w salonach kosmetycznych. Trochę nie o
            to mi chodziło:)
            • alzarka Re: No to ja mam pytanie o technika 12.08.06, 13:25
              spokojnie pogodzisz naukę na maturę, chociaż to zależy też od szkoły, jaki
              prezentują poziom. u mnie z nauką do matury nie było problemy; właściwei to
              uczyłam się tylko do sesji zimowej, letnią sobie odpuściłam-zrobiłam sobie
              jakieś 2 dni intensywnej powtórki i dało to taki efekt, że poprawiłam tylko chem
              pods o 3%.
              technikum trwa tylko 2 lata i nie da się w nich zmieścić całej wiedzy, która
              jest na 5-letnich studiach, są tam tylko podstawy. mi na naukę jednego dziłu
              leków wystarczyły 2 dni, bez zawywania nocek, wogole osoby pracujące, mające
              rodziny z dziećmi dawały sobie radę i zaliczały na 5, więc nie jest tak źle.
              ja poszłam w tamtym roku do studium, bo nie dostałam się na studia, gdyby teraz
              tez mi się niepowiodło to napewno kontynuowałabym tam naukę.
              mając takiego technika możesz już zaczącz gdzieś prace, wprawdzie płaca nie jest
              taka jaką ma mgr, a robisz prawie to samo co mgr, ale coś za coś.
              • farmokon34 Re: No to ja mam pytanie o technika 12.08.06, 14:58
                Czytając informacje na temat nauki na technika farmaceutycznego, jestem
                przerażony. Sam studiuję farmację i nikt ode mnie z wydziału nie powie że
                farmakologia jest prosta i wystarczy nauczyć się jej w 2 dni. Jeżeli wszyscy
                technicy mają taką wiedzę to aż strach pomyśleć że coraz więcej jest was w
                aptekach i wydajecie ludziom leki. Magiser farmacji od technika różni się
                znacznie. Wy potraficie lepiej przygotować leki do zrobienia bo macie więcej z
                tego ćwiczeń, ale magistrzy mają większą wiedzę na temat leków. Na studiach
                uczymy się jak ten lek działa, jak przekształca się, ... Na magistrze w aptece
                leży wielka odpowiedzialność, bo to on powinien kontrolować pracę technika,
                który nie ma takiej wiedzy jak on.
                • pomidorowa10 Re: No to ja mam pytanie o technika 12.08.06, 15:11
                  Ja bardzo chciałabym być na mgr ale w tym roku się nie udało. Spróbuję jeszcze
                  za rok.
                  Mówisz, że technik jest lepiej przygotowany do laboratorium? Właściwie
                  wolałabym robić lekarstwa, niż je sprzedawać.
                  • alzarka Re: No to ja mam pytanie o technika 12.08.06, 15:53
                    ja miałam trzy godziny laborków co tyczień, więc jakies podstawy powinnam mieć.
                    lekarstwa też robimy, tpl cwiczenia, to właściwie tylko robienie recept. ale w
                    aptekach chyba teraz już nie robi się tego na taką skalę jak kiedyś. i wogóle
                    niektóre apteki bazują jeszcze na wagach tradycyjnych, a nie elektrycznych, a to
                    zwiększa czas, sporzadzania leku.
                    dużo Ci w tym roku zabrakło? będziesz poprawiać oba przedmioty?
                    • pomidorowa10 Re: No to ja mam pytanie o technika 12.08.06, 16:54
                      W tym roku miałam równe 120punktów z obu. Będę uczyła się do poprawy obu, bo
                      oba mam tak samo marnie napisane.
                • cazioo Re: No to ja mam pytanie o technika 12.08.06, 16:00
                  2 dni na farmakologię?! Na farmacji to tyle nie wystarczy, żeby się na jedno
                  kolokwium z farmakologii porządnie nauczyć! A technicy rządają takich samych
                  praw jakie mają farmaceuci po 5-letnich studiach+ 6 miesięcznym stażu. Inna
                  sprawa, że kiedyś stałem w aptece i przede mną techniczka obsługiwała kobietę-
                  techniczka takie bzdury wygadywała o jakimś leku, że się w głowie nie mieści!
                  Teraz to ja się temu nie dziwię, skoro żeby zaliczyć farkologię wystarczą dwa
                  dni:/. Biedni ci pacjenci.
                  Na farmacji farmakologia to straszliwa kobyła i naprawdę trzeba duuuużo czasu
                  poświęcić, żeby ją zdać.
                  • pomidorowa10 Re: No to ja mam pytanie o technika 12.08.06, 16:58
                    Postaram się nauczyć lekarstw, w końcu jak wreszcie kiedyś zdam na mgr to i tak
                    będę musiała to umieć.

Mam jeszcze jedno pytanie.
                    Jakie są przedmioty w pierwszym i drugim semestrze w technikum?
                    • alzarka Re: No to ja mam pytanie o technika 12.08.06, 18:40
                      drugi semestr:
                      psychologia, farmakognozja wykład i ćwiczenia, analiza leków wykład i ćw,
                      farmakologia, tpl, anatomia, zdrowie publiczne, wf
                      pierwszy ma te same, tylko, że w innym wymiarze godzin
                  • alzarka Re: No to ja mam pytanie o technika 12.08.06, 18:32
                    zdaje sobie sprawę, że na studiach poprzeczka pójdzie wysoko w górę, al e od
                    technika tyle wymagają:nazwa chemiczna, handlowa i kilka zdań o działaniu;
                    niektórzy się tego uczą, inni poprostu piszą ze sciąg. Na tle innych szkół, to
                    jeszcze nasza trzyma jakiś poziom.
                • justy1 Re: No to ja mam pytanie o technika 22.10.06, 20:13
                  > Czytając informacje na temat nauki na technika farmaceutycznego, jestem
                  > przerażony. Sam studiuję farmację i nikt ode mnie z wydziału nie powie że
                  > farmakologia jest prosta i wystarczy nauczyć się jej w 2 dni.

weź pod uwagę, że chodzi o system wieczorowy-w dodatku pewnie w jakieś
                  prywatnej szkółce. w państwowych dziennych powinno być lepiej pod tym względem.

> Magiser farmacji od technika różni się
                  > znacznie. Wy potraficie lepiej przygotować leki do zrobienia bo macie więcej
                  z
                  > tego ćwiczeń, ale magistrzy mają większą wiedzę na temat leków.
                  mamy się uzupełniać.
                • anatefa Re: No to ja mam pytanie o technika 23.02.07, 22:24
                  Nie w kazdym studium medycznym tak nauka wyglada. Ja mam niestety przyjemnosc
                  byc w takim jednym, a niestety dlatego, ze sie na farmacje nie dostalam. Moje
                  studium jest panstwowe. I uwierz mi my tu na farmakologie poswiecamy mnowstwo
                  czasu. A i o zadnym sciganiu nie ma mowy!! Poza tym jestem bardzo zadowolona z
                  tej szkoly bo daje solidne przygotowanie. A co do tej farmakologi to mam
                  pytanie do studenow farmacji: czy sa jakies gotowe testy albo strypty, ksizki
                  albo cos w tym rodzaju, w ktorych sa gotowe pytania. Ostatnio jak pisalismy
                  zaliczeni( nigdy nie wiadomo czy to bedzie test czy zaliczeni)byl
                  test....masakryczny... poprostu widac bylo, ze ktos nad tym przysiadl zeby to
                  ulozy. A watpie ze zrobila to nasz pani dr farmacji, bo gdzie by ona na to czas
                  znalazla. wiecie czy cos takiego istnieje?? Jestem teraz na praktyce w aptece
                  i nikt jeszcze mna nie pomia:)) nawet szkla nie musze myc:)) A co do zajec w
                  szkole to wylkady mona opuscic, ale trzeba usprawiedliwienie przyniesc(14 h
                  mozna samemu, a reszta od lekarza) a na cwiczeniach(wszystkich jakie mamy)
                  obecnosc musi byc 100%. jak kogos nie ma to z inna grupa musi isc. pozdrawim
                  wszystkich z mojej szkoly!!mam nadzije ze kiedy bede mgr farmacji... pomarzyc
                  mozna
    • lilac5 Re: No to ja mam pytanie o technika 14.08.06, 23:31
      Pozwólcie, że włączę się do dyskusji. Od września zaczynam dzienną technologię
      farmaceutyczną (nie wiem, czym to się różni od technika, ale pewnie to jest to
      samo). Za rok, chciałabym spróbować dostać się na stomatologię. Czy myślicie,
      że mogłabym studiować pierwszy dok stomatologii i drugą klasę technologii?
      • kshaqu Re: No to ja mam pytanie o technika 16.08.06, 10:00
        Mam ten sam problem, tylko ze ja juz jestem po I roku studium farmaceutycznego i
        w tym roku wybieram sie na lekarski. W studium poziom nie jest porażający, jeśli
        tylko dobrze znasz chemie to bez większego wysiłku da się wytrzymać. Powiem tak
        do przedmiotów typu anatomia, czy farmakognozja wogule nic nie robiłem, bo
        wiedza z liceum wystarcza (klasa biol-chem), zdrowie publicznie choć na
        poczatku myślałem ze bedzie trzeba sie cos tam uczyc to okazało sie że pani
        robiła 3 kartkówki w semestrze do tego strasznie proste ,WIKIPEDIA na pół
        godziny przed i masz 5, psychologia to wogule polewka pełna. Przedmioty do
        których trzeba coś robić to farmakologia, TPL i analiza leków. Do Farmakologi
        przed kazdym sprawdzianem trzeba te 2 h poswiecic(jak jedzziesz na ściagach to
        nic nie musisz robić ), natomiast TPL to przedmiot na którym się robi róznego
        rodzaju proszki syropki, nalewki itp i tu dosc duzy nacisk się na to kładzie na
        tym przedmiocie trzeba byc bo inaczej ćwiczen ci nie zaliczą, analiza to
        praktycznie powtórka z liceum i tu też sa laborki na których musisz być.
        Reasumujac nie jest cięższko ale studium pochłania duzo wolnego czasu, którego
        na studiach medycznych nie jest duzo do tego dochodzą praktyki na 2 roku w
        aptece. Ja nie dam rady pociagnąć tych 2 rzeczy no ale może Tobie sie uda . Pozdr.
        • akenazy Re: No to ja mam pytanie o technika 18.08.06, 11:19
          To u mnie bylo odwrotnie, skonczylem studium farmaceutyczne, tytul technika z
          tym ze przez caly czas praca w aptece od scierania kurzow, przez metkowanie po
          obsluge w okienku. Dwukrotnie jednak spotkalem 2 magisterki farmacji, ktore po
          5 latach studiow nie wiedzialy podstaw, o staniu przy okienku nie bylo mowy bo
          mylily leki, wlasciwie to nie wiele robily bo chodzilo o figuranta z mgr. Takze
          nauka nauka a najwazniejsza jest praktyka.
          • rkkrakow Re: No to ja mam pytanie o technika 20.08.06, 10:25
            technicy nic wiecej robic nie powinni a te dwie mgr ktore ponoc spotkales to na
            szczescie wyjatki od reguly. Praktyka owszem bardzo wazna, ale podstawy musza
            byc bo sie farmkolgii w praktyce nie nauczysz. Zeby sie czegos nauczyc nowego
            najpierw trzeba cos wiedziec na poczatek. Ja sie spotkalem z ludzmi po studium
            na TPL na Akademii Medycznje ktorym trzeba bylo wybijac z glowy zle nawyki w
            przygotowaniu lekow i uczyc ich od nowa bo ktos ich glupot nauczyl....
            • chemiczka_olka Re: No to ja mam pytanie o technika 03.11.06, 09:21
              Racja ja bedą c na studium po technikum chemicznym dostaje wylewu jak na TPL-u
              robimy leki, z dziewczynami kopara nam opadła jak robimy cos gdzie nie jest
              brane pod uwagę odparowanie cieczy i przecież stęż. sie zmienia.Ogólnie byłam
              też w szoku że w farmacji wszystko sie waży(bynajmniej u nas wazymy)rozwaliła
              mnie opcja jak kobieta powiedziała ze mamy zważyc iles gram wodu i alkoholu 95'
              bo to na jedno wyjdzie jak zwaze a cxzy odmierze.W przypaku wody oczywiscie,
              ale innej substancji np alkoholu czy wodorotlenku no to sorki , a przeliczenie
              z gęstości???nie mogę tego pojac takie cyrki tutaj są,że szok.Ale i tak mi sie
              podoba, tylko musze odciagnąc od mysli mój obecny zawó i mieć gdzieś
              dokładność, bo tutaj wszyscy robia byle jak by tylko zmieszac i w buteleczke
              wlac.
    • pomidorowa10 łacina 19.08.06, 14:03
      Proszę powiedzcie, czego będę uczyła się w studium na łacinie?
    • afarm Re: No to ja mam pytanie o technika 21.08.06, 20:20
      Technik...ja jestem technikiem i obecnie odbywam staz. Powiem Ci tylko jedno,
      zastanow sie nad farmacja dzienna - studia wyzsze. W pracy magistrzy zadepcza
      Cie na smierc...Jestem niczym, tylko zwyklym technikiem, dlatego za rok
      startuje na wyzsze studia.Pozdrawiam.
      • pomidorowa10 Re: No to ja mam pytanie o technika 24.10.06, 13:00
        Pewnie, że chcę iść na studia, w tym roku przygotowuję się najbardziej do
        biologii (bo na niej traci się szybko punkty).
        U mnie w szkole większość osób chce skończyć tego technika, dopiero później iść
        na studia, ale to jest trochę bezsensu, bo i tak trzeba później robić 2-letni
        staż w ciągu 5-lat, a na studich chyba tego nie zrobią?
        • cazioo Re: No to ja mam pytanie o technika 24.10.06, 21:08
          na studiach masz praktyki po III i IV roku oraz bezpłatny staż w aptece, który
          niektorzy uważają jako VI rok.
        • chemiczka_olka Re: No to ja mam pytanie o technika 03.11.06, 09:14
          Ja nie dostałam siena dzienną Farmacje i będę podwyższałą wynik maturki(mam
          nadzieje oczywiście).Obecnie ucze się na studium farmaceutycznym w Bydgoszczy w
          trybie weekendowym (piątek,sobota,niedziela)w kazdy weekend poza tym szkoła
          jest państwowa nalezy pod kuratorium(dlatego są u mnie na roku osoby z
          odległych miast bo nie ma wiele takich szkół)liczy sie frakfencja i do tego
          normalne są ocenki z zaliczeń i odpowiedzi jak to było w szkole średniej, poza
          tym jest oki.Jedyne co mnie troszke przeraza to te ziółka po łacinie i ich
          działąnie - strasznie mi się to kreci,za to super jest farmakologia, a jesli
          ktoś miał analizy chemiczne w szkole to na analizie leków jest swoboda i
          obijanie się.Za rok na dzienne startuje ponownie i dokoncze równolegle 2 rok
          technika.Poszłam tu nie ze względu by miec technika bo mam juz technika
          analityka chemika,ale powiem Wam, że to jest lepsze wyjscie niz studia byle
          gdzie, jak robia moi znajomi.Tu macie podstawy Farmacji i na studiach będzie
          ciutkę lżej.Pozdrowionka!
      • adwera1 Re: No to ja mam pytanie o technika 18.09.08, 11:38
        nie przesadzaj jesli jestes fajna ładna dziewczyna to bym Ci
        odpuścił:)
    • magdalena2224 Re: No to ja mam pytanie o technika 24.04.07, 17:00
      Witam!!Mam 25 lat i mam zamiar zapisać się na Policealne studium
      farmaceutyczne. W moim mieście sa dwie szkoły państwowa i prywatna. Oczywiście
      chciałabym uczyć się w państwowej ale może być tak ,że nie zostanę tam przyjęta
      i wtedy spróbuje w prywatnej. Słyszałam rózne opinie o szkole prywatnej, jedni
      piszą ,że szkoła jest ok i ma ten sam poziom inni zaś ,że poziom jest niski i
      nie mogą potem odbyc stażu.Bardzo proszę o opinie.

pozdrawiam serdecznie
      • pomidorowa10 Re: No to ja mam pytanie o technika 25.04.07, 07:43
        To zależy. Przyjęło się tak, że szkoła prywatna ma niższy poziom. Ale to zależy
        od prowadzących, wyposażenia szkoły i samych twoich chęci do nauki. Na koniec
        państwowi i prywatni mają ten sam egzamin zewnętrzny.
    • niusiapl Re: No to ja mam pytanie o technika 01.07.07, 13:56
      przepraszam ze odgrzebuje stary temat ale jestem w szoku co piszecie o studium.
      Ja konczylam zaoczne (choc nie wiem czy to mozna nazwa zaocznym jak chodzilismy
      w pon, piatek, sobote i niedziele co tydzien)i bylo naprawde ciezko. Po
      pierwsze trzeba bylo uczestniczyc w zajeciach. A jak byly sprawdziany to sie
      zakuwalo po nocach juz co najmniej tydzien wczesniej. Sciagi? jak raz
      nauczyciel kogos zlapal to do konca musial byc baardzo wykuty bo byl czesto
      odpytywany. na farmakologii mielismy nauczycielke ktora uczyla jeszcze na
      ratownictwie medycznym i musielismy znac dokladnie dzialanie leku, jego
      interakcje, dzialania uboczne, itp. i to nie tak ze raz sie nauczylismy tylko
      bylo o jakiejs grupie lekow i nagle padalo pytanie, a ktora grupa jest podobna
      dzialaniem, roznice i podobienstwa. na laborkach robilismy cos i np zlewka nie
      byla podpisana, podchodzil nauczyciel i wylewal bo nie podpisane i nie wiadomo
      co tu jest itp.
      jesli faktycznie sa takie szkoly gdzie tak ucza jak pisaliscie to po prostu
      tragedia bo potem o kazdym techniku beda miec takie zdanie, ie wyobrazam sobie
      takiego technika potem w pracy przy pierwszym stole, bo przeciez udziela sie
      tez porad medycznych
      ---
      gg 2452642
      • alicja19sc4 Re: No to ja mam pytanie o technika 27.08.07, 12:27
        Ja chodzę do studium państwowego dziennego w Katowicach na Gliwickiej i jestem
        zadowolona :) nauki jest dużo no i dobrze :0) będziemy dobrymi technikami.
        Chętni do rozmowy na ten temat mogą pisać na emial: alicja19sc@interia.pl :)
    • asiorek801 Re: No to ja mam pytanie o technika 19.11.07, 22:00
      Ja kończyłam państwowe studium w Poznaniu na Szamarzewskiego i
      serdecznie polecam tą szkołę. Poziom jest wysoki i wykładają rez
      nauczyciele akademiccy.A szkoły kształcące w tym kierunku w trybie
      zaocznym uważam za paranoję bo nie da się przerobić takiego
      materiału na kilku godzinach przy zjazdach raz w tygodniu ani tym
      bardziej co drugi tydzien(a bywają tez takie)-to jest dopiero
      krzywda dla pacjentów.Pracuje z dziewczyna ktora skonczyła taką
      szkołe i mam wrazenie ze zrobiła to tylko po to by postac sobie w
      ładnym białym fartuszku za pierwszym stołem a dobro pacjentów ma
      gdzieś.
      • olafinek Re: No to ja mam pytanie o technika 15.07.08, 16:12
        czy mozecie polecic któreś technikum/studium farmaceutyczne w
        Warszawie?
    • justynka1984 Re: No to ja mam pytanie o technika 17.07.08, 21:06
      Czytam powyższe wypowiedzi i jestem przerażona.Ja skończyłam
      kierunek techniki farmaceutycznej w Krakowskiej Szkole
      Medycznej.Jest to najlepsza szkoła w Polsce.W aptece,gdzie odbywałam
      praktyki pani koerownik powiedziała,że żaden mgr farmacji po
      studiach nie umie tyle,co ja.Dla porównania na studiach jest 1 rok
      farmakologii,a w mojej szkole 2.Na studiach jest 3 semestry
      receptury,w mojej szkole 2.A teraz pytam wszystkich mgr farmacji,ile
      mieliście godzin ćwiczeń z mieszanek? Potraficie wymienić wszystkie
      niezgodniości? Ja znam odpowiedzna to pytanie.Apteka,w której
      pracuję zatrudnia głównie techników i jest najbardziej
      wykwalifikowaną apteka w mieście.Nie piszę tego,żeby się
      chwalić,tylko po to,żeby wszyscy przejrzeli na oczy i żeby zawód
      technika cieszył się powodzeniem.Oczywiście wszystkie szkoły
      prywatne i wieczorowe to nie to samo.Mam na myśli takie szkoły.jaką
      ja kończyłam.Pozdrawiam wszystkich farmaceutów,nie tylko
      techników.Pozdrawiam przede wszystkim ludzi,którzy kochają farmację
      i maja serce do tego zawodu.Profesjonalizm na pierwszym miejscu!!!
      • justynka1984 Re: No to ja mam pytanie o technika 17.07.08, 21:09
        Riposta do mojej poprzedniej wypowiedzi: w technikum miałam 4
        semestry receptury,a nie 2,jak napisałam.
        • psychidae Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 11:54
          no, ale nie każdy mgr farmacji chce stać za ladą, podejrzewam, że nie miałaś
          farmakognozji, biotransformacji i metabolizmu leków, mikrobiologii, biochemii
          itp itd

w Katowicach jest najlepsze studium farmacji
          pozdrawiam

PS może cmuj ma tak kiepski poziom :-)
          • justynka1984 Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 18:08
            No to muszę cię rozczarować,bo wszystkie wyżej wymienione przez
            ciebie przedmioty nie są mi obce.Wyobrażasz sobie farmaceutę bez
            znajomości farmakognozji czy biotransformacji? Chyba nie.To po co
            zadajesz takie głupie pytania.A propo rankingów szkół medycznych,to
            chyba masz nieaktualne informacje.
            • psychidae Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 18:12
              całe studia farmaceutyczne w 2 lata?? brawo

ranking rankingiem - życie życiem :-)
              • justynka1984 Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 20:30
                Dobrze powiedziane.Życie życiem.Studia farmaceutyczne są bardzo
                ciężkie.Mam wielu znajomych na farmacji i wiem,że muszą dużo
                zakuwać.Ale studia wcale nie przygotowują do zawodu.No chyba,że
                wazniejsze są wzory chemiczne leków i takie inne pierdoły,które
                zapewne każdy student farmacji ma w paluszku.Ale dla mnie bardziej
                się liczy wiedza na temat działania leków,ich wchłaniania,działań
                nieporządanych czy interakcji.Pacjentowi nie mówi się nazw
                chemicznych ( chociaż te oczywiscie znam )ani nie rysuje wzorów
                leków ( z tym u mnie gorzej ),tylko mówi się prosto i na temat:co to
                za lek,jak działa,jakie są skutki uboczne,z czym się "je".I to jest
                właśnie życie.Sama studiuję i wiem,jak przygotowują studia do życia
                i zawodu.Ja piszę to co sama odczuwam.W mojej dwuletniej "osranej"
                szkółce nauczyłam się więcej niz przez 5 lat studiów.Takie są
                realia.Podziwiam wszystkich studentów farmacji,bo wiem,jak jest
                cięzko.No ale niestety nic z tego nie ma.Nie przejmuj się.Przeciez
                tak naprawde liczy sie doświadczenie.Mam nadzieje,że jesteś dobrym
                farmaceuta i nie wazne,jaką szkołę skończyłeś (aś).Pozdrawiam.
                • psychidae Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 20:52
                  studiuję :-)
                  i nie chce pracować w aptece

jaki podręcznik mieliście do farmakologii i ile mieliście godzin z niej ??
                • psychidae Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 20:54
                  wolę firmę farmaceutyczną ;-)

jakie studia kończyłaś??
                  • justynka1984 Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 21:13
                    Farmakologii miałam po 6 godz.tygodniowo przez 2lata.Na pierwszym
                    roku wykłady,na drugim wykłady i ćwiczenia.Uczyłam się
                    z: "Farmakologia dla pielęgniarek" Grażyna Rajtar-Cynke,oraz
                    "Farmakologia tom 1i2" Kostkowski Wojciech,Herman Zbigniew.Pewnie te
                    książki nie są jakieś atrakcyjne i pewnie ty uczysz się z
                    lepszych,ale mi wiedzaz tych książek całkowiciewystarcza.Skończyłam
                    biologię na UJ.Naprawdę ci zazdroszczę,że studiujesz farmację.Też
                    chciałabym mieć tytuł mgr farmacji,bo tytuł technika kompletnie mnie
                    nie satysfakcjonuje.
                    • psychidae Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 21:20
                      więc dlaczego nie zdajesz na farmację - szczerze mówiąc nie marzyłam o tym
                      kierunku, ale wydaje mi się, że odnajdę się w tym, jestem jeszcze na innych studiach
                    • psychidae Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 21:21
                      mnie chodziło o ilość godzin całkowitą - jak masz ochotę 9669935 przeważnie
                      jestem na niewidocznym
                      • justynka1984 Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 21:52
                        Nie wiem ile to jest godzin razem,bo nie chce mi się liczyć.A u was
                        na farmacji ile macie godzin farmakologii tygodniowo? Na jakich
                        jesteś studiach? Moja historia z farmacją zaczęła się od pracy w
                        aptece jako pomoc apteczna.Poznałam tą pracę od kuchni i wiem,że to
                        jest to.W tym czasie juz studiowałam biologię,więc szkoda mi było
                        rezygnować.Teraz juz za późno.Mam 24 lata,męża,chciałabym założyć
                        rodzinę,a kolejne studia to 5 lat poswięcenia.To juz chyba nie dla
                        mnie.Po moim technikum i po biologii mogę sobie dorobić podyplomowo
                        mgr farmacji przemysłowej,ale chyba mnie to nie
                        interesuje.POzdrawiam.
                        • psychidae Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 22:05
                          mgr farmacji przemysłowej - to chyba po farmacji jako podyplomowe

ale w sumie co to za różnica technik czy mgr skoro chcesz sprzedawać w aptece

Farmakologia i farmakodynamika – 210 h
                          Chemia leków – 255 h
                          Farmakoterapia i informacja o lekach – 60 h
                          Farmakognozja – 150 h
                          Technologia postaci leku – 330 h
                          • justynka1984 Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 22:15
                            Przejrzałam teraz mój indeks:
                            Farmakognozja-228h
                            Farmakologia-260h
                            TPL-600h
                            Chemia leków-418
                            Moim zdaniem nie jest tak źle z tymi godzinami,ale słyszałam,że są
                            technika,które nia mają pracowni TPL,więc wcale się nie dziwię,że są
                            takie opinie na temat techników farmacji.
                            • psychidae Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 22:47
                              mieliście chemię leków??
                            • psychidae Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 22:48
                              Technik farmaceutyczny Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
                              Kierunek szkolący kwalifikowany średni personel farmaceutyczny w zakresie
                              produkcji leków na skalę apteczną i przemysłową oraz dystrybucji i analizy
                              leków. Do głównych przedmiotów należą:

* farmakognozja
                              * technologia postaci leków
                              * farmakologia z elementami chemii leków
                              * analiza leków
                              * zajęcia praktyczne
                              * wychowanie fizyczne
                              * podstawy prawa i ekonomiki
                              * anatomia, fizjologia i patofizjologia
                              * psychologia
                              * zdrowie publiczne
                              • justynka1984 Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 23:07
                                Przedmiot nazywał się analiza leków,ale głównym elementem (i w
                                zasadzie jedynym) była chemia leków.
                                • psychidae Re: No to ja mam pytanie o technika 18.07.08, 23:18
                                  * farmakologia z elementami chemii leków
      • adwera1 Re: No to ja mam pytanie o technika 18.09.08, 11:44
        taa a w naszej podstawówce jest 7 lat mamematyki, a na studiach
        tylko 5 lat :)
    • olafinek Re: No to ja mam pytanie o technika 24.07.08, 10:29
      ponawiam pytanie,bo przepadło w dyskusji kto mądrzejszy technik czy mgr farmacji ;)
      - która ze szkól polecacie w Warszawie - mysle o 2 letniej szkole pomaturalnej
      lub studiach podyplom - jesli sa takie dla mgr po innych studiach
      • eliksirs Re: No to ja mam pytanie o technika 09.08.08, 13:14
        witam:) chcialam sie zapytac, co robi poczatkujacy technik farmaceutyczny na
        stazu 2-letnim?
        • justynka1984 Re: No to ja mam pytanie o technika 09.08.08, 17:39
          Odpowiadam,co robi początkujący technik na stażu: wszystko,co
          doświadczony magister (doświadczony,bo początkujący nie ma o tym
          pojęcia),czyli sporzadza leki recepturowe i apteczne,wydaje produkty
          lecznicze i wyroby medyczne,udziela informacji o nich.A
          niekiedy,jesli jest taka potrzeba wprowadza i zamawia towar.
          • eliksirs Re: No to ja mam pytanie o technika 09.08.08, 21:01
            Ale chodzilo mi co robi calkowcie na poczatku stazu, jak przychodzi peirwszy
            dzien to co puszczaja go od razu na kase?
            ile czasu ma sie na opanowanie kamsoftu?
            • justynka1984 Re: No to ja mam pytanie o technika 09.08.08, 21:46
              Po pierwsze to nie w każdej aptece jest Kamsoft,a poza tym w trakcie
              szkoły są roczne praktyki,w tym ponad pół roku w aptece
              ogólnodostępnej,więc zaczynając staż coś się jednak potrafi.Ja tylko
              piszę,jak było w moim przypadku,ale z tego co wiem,to wszyscy moi
              znajomi tak zaczynali.Ja opanowywałam Kamsoft w jeden dzień.W
              pierwszy dzień stałam na okienku z kimś,a później juz sama.Ale inny
              stażysta,który pracuje w mojej aptece zaczął stać sam na okienku
              dopiero po pół roku.Wszystko zależy od tego ile się potrafi.
              • eliksirs Re: No to ja mam pytanie o technika 09.08.08, 21:56
                A ktory program apteczny nalezy do najtrudniejszych? i czy latwo opanowac
                kamsoft, cos tam sprawia trudnosci?
                • justynka1984 Re: No to ja mam pytanie o technika 09.08.08, 22:04
                  Ja miałam do czynienia tylko z Kamsoftem i EuroApteką.Nie znam
                  innych programów,więc nie wiem,który jest najtrudniejszy.Z tego co
                  słyszałam,to Kamsoft jest najbardziej popularny i najprostszy.Tak
                  naprawdę to program dla debili.Osoba z ulicy mogłaby spokojnie
                  wydawać leki pracując na tym programie.Komputer wszystko "mówi" ,czy
                  mozna dany lek sprzedać na Rp,czy nie albo na jaki rodzaj recepty
                  może być sprzedany lek ( biała,przewlekła itd.).Wszystko to kwestia
                  przyzwyczajenia i doświadczenia.
                  • adwera1 Re: No to ja mam pytanie o technika 18.09.08, 11:45
                    w życiu jeszcze takich herezji nie słyszałem.
                    • adwera1 Re: No to ja mam pytanie o technika 18.09.08, 11:46
                      przewlekła recepta :) litości
                      • justynka1984 Re: No to ja mam pytanie o technika 19.09.08, 18:49
                        Rp P; Rp U30%; Rp U50%; Rp Rycz. itd. itd. ...
                        Nie znamy odpłatności? Oj nieładnie, nieładnie :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka