Dodaj do ulubionych

Brawo dla senatora J.Laseckiego !!!

IP: *.prenet.pl 15.01.07, 20:18
To prawdziwy mąż stanu ziemi częstochowskiej ! Razem z senatorem z
Podbeskidzia J.Gałkowskim zablokowali hanyskom poprawkę do ustawy
pozwalającej na jeszcze większą supremację Stalinogrodu ;) w tym
sztucznym "śląskim" tworze .Jednoczesnie pan Lasecki wystarał się o dodatkowe
srodki dla regionu częstochowskiego np. na obwodnicę dla Krzepic czy
Lublińca ! Ciekawe co na to krzykacze z Lublińca z uwielbieniem hołdujący
podległosć Katowicom ?
czestochowa.naszemiasto.pl/wydarzenia/687891.html
Obserwuj wątek
    • rysiek_z_klanu_taxielwer Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! 15.01.07, 21:31
      Nareszcie ktos pokazał tym pokopalnianym kreciolom gdzie ich miejsce!
      • Gość: zyx Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:38
        Rzeczywiście brawo!, chociaż te 3 poprawki, które senat pozytywnie przegłosował- wcześniej w Sejmie zgłosiła p.poseł Rozpondek, ale posłowie z koalicji rządowej je odrzucili (w poprawce lublinieckiej był remis i gdyby poseł Giżyński, czy posłanka Wiśniewska zagłosowali- to przeszła by juz w Sejmie). Dobrze, że senator podjał kontynuację poprawek w senacie
    • Gość: gość Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:43
      Ale jesteście durni. Studiuję na katowickiej AE podobnie jak setki innych osób z
      naszego miasta, ta biblioteka jest potrzebna nam wszystkim. Ale macie kompleksy
      popaprańce, wstyd mi za was.
      • Gość: xx Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.icis.pcz.pl 15.01.07, 21:51
        Prawda jest posrodku - Czestochowian biblioteka w Katowicach ani ziebi ani
        grzeje - Katowice w koncu dostaja taka kase o ktorej Czestochowa moze tylko
        marzyc.

Oczywiscie nie mamy nic przeciwko samej bibliotece, ale w glosowniach w
        sprawie kasy bywa roznie - licza sie nieraz "uklady".

Nie ma sie tez co dziwic - jestesmy do tego wojewodztwa przypisani na sile,
        wbrew woli wiekszosci. Slask jest nam obcy.
        • Gość: gość Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 22:02
          Mnie ta biblioteka interesuje, podobnie jak wielu innych częstochowian, którzy
          studiują na Akademii Ekonomicznej, UŚ, ŚlAM, AWF etc. A pieniądze to chciałbym
          byśmy sami wypracowywali w naszych częstochowskich przedsiębiorstwach, a nie
          liczyli, że ktoś nam je da. Budżet województw jest niewielki, wynosi tyle co
          budżet kilkusettysięcznego miasta i decydują o jego podziale również
          częstochowscy radni w sejmiku, a o dotacjach i tak nie decydują samorządy tylko
          parlament, więc dzięki Laseckiemu np. zaleją kilka dziur w jakiejś białostockiej
          wsi zamiast przyspieszyć budowę biblioteki z której my również korzystamy. Dla
          mnie Lasecki to zwykły jełop.
          • Gość: xx Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.icis.pcz.pl 15.01.07, 23:00
            Biblioteka interesowalaby Czestochowian bezposrednio gdyby byla budowana w
            Czestochowie.

Pieniadze w Czestochowie wypracowywane sa wlasnie w Czestochowskich
            przedsiebiorstwach - nikt tutaj ani grosza od panstwa nie dostaje - w
            odroznieniu np. od wielomiliardowych dotacji ktore trafiaja do slaskich kopaln -
            kosztem wszystkich obywateli naszego kraju.

Pieniadze ktore trafiaja z budzetu panstwa do poszczegolnych wojewodztw nie sa
            male - dodaj do tego rowniez kase z UE, a wplyw czestochowskich radnych w
            sejmiku jest minimalny - zreszta w zarzadzie nikogo z Czestochowy nie ma.

Poczytaj sobie troche prasy lub przejrzyj Internet - znajdziesz tam informacje
            juz nie o setkach milonow zl na inwestycje w Katowicach, a nawet miliardach.

Tymaczasem w Czestochowie rzecz idzie o co najwyzej dziesiatkach milionow i to
            z wielkimi problemami.

Nie mam nic przeciwko tej bibliotece, ale wolalbym zeby nasza troska bylo
            powstanie biblioteki w Czestochowie, a nie Katowicach. Nasza ojczyzna to
            Czestochowa, a nie Slask.

• Gość: gość Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 23:20
              Jako częstochowianin i student AE w Katowicach jestem bezpośrednio
              zainteresowany tą biblioteką. Śląskie kopalnie są własnością skarbu państwa i są
              zarządzane przez ministerstwa za pośrednictwem stosownych organów, Ślązacy jako
              tacy nie mają na nie wpływu. Środki unijne są przyznawane według jakości
              projektu, wedle jasnych kryteriów. Jeśli się na tym znasz to wiesz, że nie ma
              znaczenia skąd pochodzą (zobacz ile otrzymała Bielsko Biała w zeszłym roku, per
              capita najwięcej w województwie), a jeśli się tu nie zgadzasz ze mną, to po
              prostu nie masz pojęcia o procedurze i nie ma o czym gadać. Pieniądze które
              trafiają z budżetu państwa, są przyznawane w formie dotacji i subwencji, o
              których wysokości i przeznaczeniu decyduje się nie w Katowicach, ale w
              Warszawie, więc znowu błądzisz.

> Poczytaj sobie troche prasy lub przejrzyj Internet - znajdziesz tam informacje
              > juz nie o setkach milonow zl na inwestycje w Katowicach, a nawet miliardach.

poczytaj może mniej w internecie lub w prasie, a więcej w literaturze
              przedmiotu, może wówczas będziemy mieli o czym gadać na poziomie przynajmniej
              akademickim, a nie słabej szkoły średniej.
              • Gość: xx Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.icis.pcz.pl 16.01.07, 12:05
                Na losy kopalni wplyw decydujacy maja wlasnie Slazacy - gornicy, pracownicy
                kopaln. Ciaglymi strajkami i wyprawami do Warszawy wyrywaja milardy zl z
                publicznych pieniedzy, ktore powinny isc na rozwoj calej Polski. Aktualnie mamy
                nowa epidemie strajkow i grozb.

Teoria i praktyka dzielenia kasy na projekty dofinansowane z UE to dwie rozne
                rzeczy - rzeczywistosc pokazuje ze wartosc merytoryczna schodzi w praktyce na
                drugi plan.

Warszawa owszem decyduje o podziale pieniedzy, ale robi to w stosunku do calego
                wojewodztwa, a potem w Katowicach nastepuje faktyczny podzial wtorny.

Prasa ogolnokrajowa (GW, Rzeczpospolita, PB) i wyspecjalizowane serwisy
                internetowe to w tej chwili najbardziej aktualna literatura przedmiotu w
                temacie gospodarki, inwestycji itd.

Czestochowa o wiele bardziej zyskalaby w przypadku polaczenia sie z Kielcami
                niz ze Slaskiem - obcym nam rowniez kulturowo.

Nasz stosunek do Slaska jako Czestochowian nie bierze sie z przypadku - to
                wynik codziennych doswiadczen. Rowniez moich - czlowieka pochodzacego ze
                Slaska, chociaz nie Gornego, a Opolskiego. Dodam ze Opolszczyzna zrobila
                wszystko zeby nie wpasc w lapy Katowic. Nam niestety sie to nie udalo.
                • Gość: gość Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:28
                  Po pierwsze, co to jest "opolszczyzna"? Opole to historyczna stolica Górnego
                  Śląska, jeśli stamtąd pochodzisz, powinieneś o tym wiedzieć, że jesteś
                  Górnoślązakiem, choć jak widać, nie podzielasz śląskiej tożsamości z
                  mieszkańcami Katowic, Gliwic czy Kędzierzyna Koźla. Jak wynika z powyższego,
                  obecne woj. opolskie to w miażdżącej części Górny Śląsk (odsyłam do atlasu).
                  Dlatego właśnie również Opole miało być częścią województwa śląskiego.
                  Na losy kopalń mają wpływ związki zawodowe, ale decyzje są wydawane przez rząd
                  za pośrednictwem zarządu Kompanii Węglowej czy Holdingu, i to rząd ponosi
                  odpowiedzialność za swoje decyzje, rząd pochodzi z wolnych wyborów. A że jest do
                  dupy to inna sprawa. A górnicy to w większości nie Ślązacy. Przypomnij sobie
                  ruchy migracyjne z całej Polski w latach 50- 80.
                  Literatura przedmiotu to ustawa o finansach publicznych wraz z komentarzami, bez
                  znajomości źródeł możesz sobie GW włożyć do kominka na rozpałkę, bo byle
                  redaktorzyna udowodni ci i wmówi co tylko chce. Mówiąc w przenośni- nie wyrobisz
                  sobie własnej opinii o literaturze nie znając elementarza Falskiego.
                  Teoria i praktyka jak wszędzie- często się rozmijają. Jednak istnieją
                  odpowiednie organy kontrolne, są robione audyty. Znając projekty z wielu
                  subregionów stwierdzam, że te z Częstochowy zwykle są jednak niestety słabsze i
                  tylko dlatego przegrywają (już pisałem, że powiat bielsko-bialski, zarówno
                  grodzki jak i ziemski, otrzymały najwyższe dofinansowania, nie Katowice).
                  Najłatwiej swoją nieudolność zrzucać na karb "Hanysów".
                  Kolejna rzecz- dotacje są ze swojej istoty celowe, zatem przekazywane są w
                  określonej wysokości na ściśle określony cel, samorząd wojewódzki nie ma z tym
                  kompletnie nic wspólnego.
                  • Gość: gość Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:37
                    Dodam jeszcze, że jako częstochowianin również jestem za wspólnym województwem z
                    Łodzia lub Kielcami, jednak tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia dla naszego
                    rozwoju.
                  • Gość: xx Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.icis.pcz.pl 16.01.07, 14:37
                    Nie mam czasu na dlugie dyskusje - Ty mi o teorii, a ja Ci o rzeczywistosci.
                    Te rzeczywistosc odczuwamy na wlasnej skorze. Rowniez te miliardy ladowane w
                    Slask, przy sladowych inwestycjach w naszym regionie. To sa gole fakty, a fakty
                    to uparta rzecz.

Widac generalnie ze albo jestes Slazakiem (wrecz Gornoslazakiem), albo jesli
                    nawet jestes z Czestochowy, to juz po tych latach spedzonych tam mowisz tak jak
                    czlowiek stamtad, ktory widzi wszystko przez pryzmat tamtejszych interesow,
                    ktore z interesami Czestochowy czesto sie rozmijaja.

Opolszczyzna zas byla czescia Gornego Slaska, a Opole nawet stolica. Historia
                    Opolszyzny rozeszla sie jednak z historia czesci skupionej wokol Katowic pod
                    III powstaniu slaskim i plebiscycie, a z historia reszty Gornego slaska po
                    1945. Teraz Opolszczyzna ma mocno wyrazona swiadomosc wlasnej odrebnosci i dala
                    temu wyraz w trakcie reformy broniac sie rekami i nogami pzred przylaczeniem do
                    Katowic.

Powtarzam - nie mam nic przeciwko tej konkretnej bibliotece, ale blizsza jest
                    mi Czestochowa, w ktorej nie mamy praktycznie zadnej normalnej wiekszej
                    biblioteki. Natomiast nawet skromny wniosek Politechniki na modernizacje naszej
                    biblioteki zostal w Katowicach wlasnie utracony. Zawsze w takich sytuacjach
                    pierwszenstwo ma Slask, Czestochowie dostaja sie ochlapy z panskiego stolu. I o
                    tym wlasnie mowimy, o tej nagiej rzeczywistosci, a nie o byc moze szczytnych
                    zalozeniach. Te zalozenia sa caly czas lamane, niezaleznie od tego kto
                    aktualnie rzadzi.

Racje ma silniejszy - to jest zgrzebna rzeczywistosc.
                    • malopolanin2 Re do xx 16.01.07, 15:29
                      Drogi xx nie wiem czy wiesz ale w Katowicach jest wielu śląskich neofitow
                      ktorzy przedkładaja dobro ziemi z ktorej pochodzą nad sukces swojej nowej małej
                      ojczyzny przykladem jest pewien profesor osoba scisle związana z Instytutem
                      Socjologii UŚ ba nawet pełniaca w nim eksponowane stanowisko ktorj obecnośc
                      dziwnie na tym watku wyczuwam pod nickiem "gośc" . Tenze ktos przeistacza się
                      nagle z nizadowolonego studenta ekonomii w eksperta od regionalnych
                      niuansow "Opolszczyzny" i Górnego Śląska itp. zapewniając w dyskusji że
                      zamieszkuje ul. Kordeckiego. Zdaje się ze profesor Sz. wlasnie z tej ulicy
                      pochodzi."Gościa " mozna takze spotkac w blizniaczym wątku na forum katowickim
                      pod nickiem "katowiczanin" co daje dodatkowy obraz siermieznej socjotechniki w
                      wykonaniu tego trolla.

Decyzje pana Laseckiego oceniam poprawnie z powodu nieskutecznosci innych
                      srodkow np. dialogu z Katowicami .
                      • Gość: gość Re: Re do xx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:07
                        Czuję się zaszczycony, że nie będąc nawet magistrem, robię wrażenie profesora, a
                        jeśli ktoś rozpoznał we mnie profesora Szczepańskiego, tym bardziej jest mi
                        przyjemnie, bardzo go szanuję.
                        "Opolskie" jest wyłącznie regionem w sensie administracyjnym, zresztą
                        gospodarczo słabym, opartym na rolnictwie, słabo zurbanizowanym. W sensie
                        kulturowym i historycznym to część Górnego Śląska.
                        Po raz wtóry powtórzę, że Częstochowa musiała złożyć po prostu słabe projekty,
                        skoro Bielsko Biała otrzymała najwyższe per capita dofinansowanie. Dla
                        porównania radze porównać procent kwot rozdysponowanych w woj. śląskim w
                        miastach innych niż Katowice z funduszu spójności, z procentowym rozłożeniem
                        tych kwot np. w woj. małopolskim. Tam to dopiero są warunki skrajnie niekorzystne.
                        Ja nie pisałem o teorii, pisałem o praktycznym wymiarze operowania środkami
                        finansowymi. Piszesz o jakichś milionach i wiesz o nich tylko tyle, że są jakieś
                        pieniądze i coś się z nimi dzieje. Nie wiesz co, ale jesteś od razu przekonany,
                        że są rozdysponowane z pominięciem obowiązujących procedur, z pokrzywdzeniem
                        Częstochowy. Bzdura. Lepiej zainteresuj się ilością zgłoszonych wniosków o
                        dofinansowanie, ile zostało przyjętych, a ile odpadło i z jakich powodów.
                        Później dopiero możesz wykrzykiwać na lewo i prawo o swoim losie pokrzywdzonego,
                        bo póki co dajesz tylko do zrozumienia niczym Leppiej przed laty, że jest źle,
                        bo nie tak jak to sobie wyobrażasz. A że wyobrażenie nie przystaje do
                        rzeczywistości (procedur), to już nieważne.
                        Na forum katowickim nie pisałem, ktoś mógł tam napisać o tutejszej dyskusji na
                        tej samej zasadzie, jak tutaj wspomniano o tamtejszej.
                        • Gość: xx Re: Re do xx IP: *.icis.pcz.pl 16.01.07, 17:17
                          Ja podaje Ci konkretne przyklady naszych wnioskow, z Politechniki, z AJD, z
                          subregionu Czestochowskiego i mowie o rzeczywistosci - zreszta nie ma sie co
                          dziwic gdyz taka jest rzeczywistosc w calej Polsce przy podziale pieniedzy -
                          racje ma po prostu silniejszy, a slabszy musi sie zadowolic ochlapami.

W teorii powinno byc wyrownywanie szans, a w praktyce jest zgodnie z zasada -
                          silniejszy moze wiecej.

A Twoje zdanie o Opolszczyznie tylko potwierdza moje zdanie, ze wiedze o
                          rzeczywistosci czerpiesz z ksiazek, a nie z autopsji. Ja na Opolszczyznie
                          przezylem ponad 20 lat i z wlasnych doswiadczen wiem, jak istotnie ten region
                          rozni sie od wojewodztwa Slaskiego - potwierdzili to zreszta sami mieszkancy,
                          ktorzy za nic w swiecie nie chcieli byc pod wladza Katowic.

Zreszta jesli byc szczery to rowniez w wypowiedizach prof. Szczepanskiego,
                          pochodzacego przeciez z Czestochowy, wyraznie wyczuwa sie ten slaski punkt
                          widzenia - nie ma sie co dziwic, koszula jest blizsza cialu. Ale to Slaska,
                          Katowicka koszula, nie Czestochowska niestety.

• Gość: gość Re: Re do xx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:32
                        Cytuję:
                        "Drogi xx nie wiem czy wiesz ale w Katowicach jest wielu śląskich neofitow
                        ktorzy przedkładaja dobro ziemi z ktorej pochodzą nad sukces swojej nowej małej
                        ojczyzny"

Masz tu 100% racji, przedkładam dobro Częstochowy nad sukces Katowic, w których
                        jeszcze jakiś czas będę mieszkał 5 dni w tygodniu. Obawiam się jednak, że
                        napisałeś to przez przypadek malopolaninie2, bo nie rozumiesz ojczystej mowy.
                        Jeśli jednak napisałeś to świadomie, to znaczy to że rozumiesz moje argumenty i
                        właściwie je interpretujesz.
                        Dziwi mnie i denerwuje, gdy własne niepowodzenia i nieudolność próbuje się
                        tłumaczyć cudzą chciwością. To chwytliwa demagogia, która jak widać znajduje tu
                        niestety poparcie. Ale coż, internet może mieć dziś prawie każdy.
            • Gość: orfeusz Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: 212.87.244.* 16.01.07, 00:26

> Biblioteka interesowalaby Czestochowian bezposrednio gdyby byla budowana w
              > Czestochowie.
              > Nie mam nic przeciwko tej bibliotece, ale wolalbym zeby nasza troska bylo
              > powstanie biblioteki w Czestochowie, a nie Katowicach. Nasza ojczyzna to
              > Czestochowa, a nie Slask.
              >
              >

Żałosne.........
              Odsetek częstochowskich studentów studiujących na śląskich uczelniach i
              korzystających z tej Bibbioteki jest wystarczjąco wysoki żeby powiedzieć, że
              były niezależby senator,obecnie przefarbowany ,bo wiaterek koniunktury
              politycznej zawiał z innej strony,zadziałał wbrew interesom tych właśnie studentów.

>Nasza ojczyzna to
              > Czestochowa, a nie Slask.

Moją ojczyzną póki co jest Rzeczposopolita Polska.

• Gość: xx Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.icis.pcz.pl 16.01.07, 11:47
                Moja mala Ojczyzna jest Czestochowa, a duza Polska.

• Gość: sss Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 18:40
                  Jedź do Opola, Częstochowa od Ciebie odpocznie.
                  • Gość: gość Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 21:04
                    Niech nie wyjeżdża, Częstochowa potrzebuje takich jak on, tylko niech wyluzuje.
                    • Gość: sss Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 21:11
                      Po co on naszej Częstochowie ?
                      • Gość: xx Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.icis.pcz.pl 16.01.07, 21:17
                        Nie Ty decydujesz gdzie mam mieszkac i pracowac.

Reszty nie bede komentowac.

• Gość: gość Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 23:14
                          Widzisz xx, w tej twojej małej ojczyźnie widać nie do końca sympatyczni ludzie
                          cię otaczają.
                          • Gość: do gościa Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 11:36
                            a ty, gościu, wytrzyj sobie nochala.
                          • Gość: xx Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: 213.199.192.* 17.01.07, 18:14
                            Nawet nie wiem czy on jest z mojej malej ojczyzny :))
                        • Gość: reszta jest ważna Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 11:33
                          nie chcemy ciebie i tyle
      • ziemia.czestochowska Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! 15.01.07, 22:05
        Wydaje mi sie , ze kompleksy to Twoja specjalność skoro nazywasz swoich
        ziomków "popaprańcami" ! Ja ukończyłem WNS na UŚ i jakos dałem sobie rade bez
        nowej biblioteki.
        Pan Lasecki dał psztyczka w nos zadufanym w sobie Ślązakom , ktorzy do tej
        pory myśleli , że wszystko im sie należy . Przy okazji za co trzeba Senatorowi
        gorąco podziekowac przywrócił szanse dla regionu na dodatkowe fundusze.
        • Gość: gość Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 22:16
          Kompleks to właśnie zachowanie jakie reprezentujesz w swojej wypowiedzi ty i
          pożal się boże Lasecki, taki żałosny pies ogrodnika, co to sam nie ma, ale
          drugiemu nie da. Wstyd. Oczywiście, że bez porządnej siedziby biblioteki można
          przeżyć, ale jej brak jest doskwierający tak samo dla studentów z Bielska-
          Białej jak i z Cżęstochowy czy Rybnika. Za to na ścianie wschodniej wybudują
          kilometr drogi, albo jakiś śmieszny kościół, setny w okolicy zasponsorują.
          • ziemia.czestochowska Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! 15.01.07, 22:27
            Gość portalu: gość napisał(a):

> Kompleks to właśnie zachowanie jakie reprezentujesz w swojej wypowiedzi ty i
            > pożal się boże Lasecki, taki żałosny pies ogrodnika, co to sam nie ma, ale
            > drugiemu nie da. Wstyd. Oczywiście, że bez porządnej siedziby biblioteki można
            > przeżyć, ale jej brak jest doskwierający tak samo dla studentów z Bielska-
            > Białej jak i z Cżęstochowy czy Rybnika. Za to na ścianie wschodniej wybudują
            > kilometr drogi, albo jakiś śmieszny kościół, setny w okolicy zasponsorują.

Tia "ściane wschodnia " najlepiej zaorac byle w Katowicach sie budowało :)
            Człowieku lecz się jeszcze nie jest zapózno !
            • Gość: gość Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 22:53
              Nieważne czy na wschodzie czy gdziekolwiek indziej, może wybudują kolejną stację
              kolejową w kolejnej Włoszczowej, z której będzie korzystało 10 osób dziennie.
              Odpowiadaj na moje zarzuty, a nie pisz pierdół z kosmosu. Chodzi o to, że wydaje
              się z politycznego przydziału kasę na bezsensowne sprawy typu jakiś bezsensowny
              kościół i na to jest zgoda wieśniackiego parlamentu, za tym głosuje Lasecki bez
              zająknięcia, a gdy chodzi o ważną dla tysięcy studentów decyzję, koleś pierd...
              jakieś dyrdymały, a na tym forum jeszcze znajduje poklask zakompleksionych
              kreatur twojego pokroju mentalności psa ogrodnika. Założę się, że gdyby chodziło
              o bibliotekę naszej Politechniki, katowiccy parlamentarzyści nie mieliby
              wątpliwości i głosowaliby za. Widać określenie "medalikarz" nie wzięło się
              znikąd, czego dowodzisz swoimi wypowiedziami.
              • ziemia.czestochowska Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! 15.01.07, 23:20
                Gość portalu: gość napisał(a):

> Nieważne czy na wschodzie czy gdziekolwiek indziej, może wybudują kolejną
                stacj
                > ę
                > kolejową w kolejnej Włoszczowej, z której będzie korzystało 10 osób dziennie.
                > Odpowiadaj na moje zarzuty, a nie pisz pierdół z kosmosu. Chodzi o to, że
                wydaj
                > e
                > się z politycznego przydziału kasę na bezsensowne sprawy typu jakiś
                bezsensowny
                > kościół i na to jest zgoda wieśniackiego parlamentu, za tym głosuje Lasecki
                bez
                > zająknięcia, a gdy chodzi o ważną dla tysięcy studentów decyzję, koleś
                pierd...
                > jakieś dyrdymały, a na tym forum jeszcze znajduje poklask zakompleksionych
                > kreatur twojego pokroju mentalności psa ogrodnika. Założę się, że gdyby
                chodził
                > o
                > o bibliotekę naszej Politechniki, katowiccy parlamentarzyści nie mieliby
                > wątpliwości i głosowaliby za. Widać określenie "medalikarz" nie wzięło się
                > znikąd, czego dowodzisz swoimi wypowiedziami.

Twoja zaciekłość w komentowaniu decyzji pana Laseckiego czy dziecinna ufność w
                dobre intencje wobec naszego regionu katowickich parlamentarzystow (zapewne i
                marszałka wojewodztwa itp.) oraz notorycznie obrazliwe słowa pod moim adresem
                i innych częstochowian upewniaja mnie w przeknaniu ze albo mam do czynienia z
                człowiekiem o wyjatkowo niskiej kulturze i samoocenie albo co bardziej
                prawdopodobne ze zwyklym trollem z Katowic ktoremu nie jest na reke decyzja
                Senatu RP i miota sie w swej bezsilnosci!
                • Gość: gość Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 23:22
                  Po prostu pewne rzeczy należy nazywać po imieniu, więc nie ma się co obrażać, a
                  mieszkam na Kordeckiego.
    • Gość: niedoinformowany Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 22:26
      To Lasecki jest w PiS? Przecież został wybrany jako niezależny.
      • mundo.v Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! 16.01.07, 01:45
        ....Udało się natomiast zdobyć po pięć milionów na budowę obwodnic wokół
        Lublińca oraz Krzepic, 5 milionów na modernizację ogrzewania w Politechnice
        Częstochowskiej.....

No to troche sie udalo.
        Ale podoba mi sie cos innego.
        To "danie prztyczka Hanysom".
        Od prztyczka pewnie Hanysy nie padna, ale zapewne te nauczke zapamietaja dluzej.
        Jest takie ruskie przyslowie, ktore mowi, ze "....tigra i straszno i smieszno"
        Narazie jest smieszno, a potem ...Hanysy tez beda glosowac za czestochowskimi
        projektami...
        Inne radzi: "Tisze jediesz -dalsze budiesz"

Moim zdaniem to tak sie nie nie byl dobry biznes i taki rokujacy dobrze na
        przyszlosc.. Nie zdziwie sie, ze w przyszlosci Hanysy tego prztyczka oddadza z
        nawiazka.
        Nie sadze, zeby np zaglosowali za utworzeniem uniwersytetu w Cz-wie.
        Nawet gdyby taka mozliwosc sie pojawila.
        Byc moze, ze Lasocki gra niekoniecznie w czestochowskie klocki.
        • Gość: ojoj Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 22:32
          Te pomysły to nie Lasecki - tylko Rozpondkowa. To ona te poprawki zgłosila, ale Sejm nie przegłosował. Gdyby Lasecki ich nie przejął do Senatu, to po prostu by był wstyd dla niego
    • j_accuse Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! 16.01.07, 23:47
      Pomnik mu wystawcie!!Temu synowi Z. Myszkowskiej!
      Częstochowscy fundamentaliści,których tu nie brakuje,szczególnie stuknięta
      częstochowianka powinni
      założyć jakiś odłam organzizacji, na kształt takiej ETA czy IRA,która będzie
      miłość do Częstochowy krzewić w charakterystyczny sobie sposób.
      (Determinacja i argumenty przeważają tutaj podobne).
      Zamach na rozwój takiego przybytku wiedzy jak Biblioteka Akademicka, świadczy o
      jakimś kompleksie podpadającym pod prowincjonalizm i zdewociały obskurantyzm.
      Najśmieszniejsze jest to,że Lasecki głosował przeciwko interesom studentów z
      tego regionu,a których ogromna liczba studiuje na uczelniach śląskich,zwłaszcza
      wielu z samego Myszkowa i okolic,bo Częstochowa jakoś przez tyle lat,nie może
      się dorobić instytucji uniwersytetu.
      A może temu panu coś się pomyliło?I tak jak barwy polityczne zamienił z
      niezależnego na PIS,tak stał się nagle orędownikiem interesów ściany wschodniej?
      O interesy regionu częstochowskiego, nie walczy się, robiąc zamach na rozwój
      wyższych uczelni!
      Chyba,że mamy doczynienia z typowym parweniuszostwem,dla którego instytucja
      Uniwersytetu, to wciąż klasowe zagrożenie.
      No bo jakże,taki "hanysek" albo nawet częstochowski student może się kształcić i
      korzystać z Biblioteki Akademickiej,jak "My kosą chłopy walczyli,co to bym nam
      medaliki dobrze szły na odpust.." zwykła zapyziałość,a nie walka o interes
      Częstochowy,przeważa w waszych wypowiedziach! "Pies ogrodnika" to słabe określenie.
      • Gość: xx Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: 213.199.192.* 17.01.07, 18:19
        Nie mam nic przeciwko tej bibliotece, ale znam troche kulisy - nikt w
        Czestochowie nie walczy przeciwko uczelniom na Slasku, natomiast znam przyklady
        odwrotne - np. Politechnika Slaska juz probowala wchlonac Politechnike
        Czestochowska. Rowniez w stosunku do AJD trwaja zakulisowe podchody. To jest
        rzeczywistosc, z ktora stykamy sie na codzien. Warto miec jej swiadomosc.

• Gość: szalony elektryk Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 19:58
          Naszej politechnice przydałoby się być wchłoniętą przez jakąś inną...
        • Gość: doktorek Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: 212.87.244.* 17.01.07, 20:31
          Gość portalu: xx napisał(a):

> Nie mam nic przeciwko tej bibliotece, ale znam troche kulisy - nikt w
          > Czestochowie nie walczy przeciwko uczelniom na Slasku, natomiast znam przyklady
          >
          > odwrotne - np. Politechnika Slaska juz probowala wchlonac Politechnike
          > Czestochowska. Rowniez w stosunku do AJD trwaja zakulisowe podchody. To jest
          > rzeczywistosc, z ktora stykamy sie na codzien. Warto miec jej swiadomosc.
          >

Kulisy mówisz.
          Nom,szczególnie ciekawie wygląda otwarcie przewodów doktorskich na ww.
        • Gość: pochłaniacz Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 21:37
          oby jak najszybciej cię pochłonął. Politechnika powinna być w Województwie chyba
          jedna , bo jaki jest sens jej w kwadracia na Śląsku ?
          • Gość: AntyHanys Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.prenet.pl 17.01.07, 21:49
            Wypierd... hanyski trollu z naszego forum buraczany gnoju slaska ci sie
            zachciewa to won na swoje forum !
            • Gość: hahaha Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 21:56
              ślaska,skaska, panie "xx"-sie, pewnie, że ślaska politychnika bedzie
              • Gość: xx Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.icis.pcz.pl 18.01.07, 13:57
                Niedoczekanie Twoje przedstawicielu slaskich interesow..
                • Gość: a wrócisz do Opola Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 17:43
                  Myślę, że mądrym posunięciem i korzystnym będzie przyłączenie się do Sląskiej
                  Politechniki, jak już Śląsk to - pełny Śląsk i jedna kasa.
                  A Ty, "xx"sie nie denerwuj się, bo Ci i tak już nic nie pomoże.
                  • czefan Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! 18.01.07, 18:02
                    Jestem za samodzielnością Politechniki. W końcu jesteśmy 13-tym miastem w kraju
                    i 20 w Europie Środkowej.
                    Poza tym jak już Politechnika to Krakowska. Jak Małopolska to Małopolska !!!
                    • Gość: xx Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.icis.pcz.pl 18.01.07, 19:29
                      Np. w informatyce Politechnika Czestochowska wyprzedza Politechnike Krakowska
                      zdecydowanie.
                  • Gość: medalik Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 18:09
                    Stary o czym ty piszesz,dla kogo miałoby to być korzystne posunięcie?Napewno
                    nie dla Częstochowy,o mądrość tego posunięcia nie pytam bo i po co.Jaki śląsk?
                    jaki pełny śląsk? Częstochowa niebyła niejest i nigdy niebędzie śląskiem,ani w
                    połowie ani w ćwiartce ani w żadnej dziesiątej części procenta,co do kasy to
                    będzie jedna kasa ale napewno nie ze śląskiem,bo to jak Katowice rozumieją
                    wspólną kasę właśnie boleśnie odczuwamy na własnej skórze.
                  • Gość: xx Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: *.icis.pcz.pl 18.01.07, 19:25
                    Czlowieku reprezentujacy Slaskie interesy trzymaj sie swojego Slaska.
    • Gość: olo Re: Brawo dla senatora J.Laseckiego !!! IP: 83.2.123.* 18.01.07, 21:19
      W przypadku Lublińca budowana bedzie obwodnica północna.
    • Gość: Lublińczanin Pan senator IP: 83.2.123.* 19.01.07, 09:01
      Ciekawe, skąd się wziąła tak wielka metamorfoza pana senatora. W zeszłym roku
      dał się poznać jako wróg pieniędzy dla Lublińca, także przez niego nie
      dostaliśmy funduszy na obwodnicę, a w tym roku taki lobbing? Ciekawe czemu...

Chciałbym jeszcze napisać, że wstrzymanie środków dla Katowic wcale nie jest
      takie dobre, jak myślicie. Częstochowa ma kompleks na punkcie Katowic i tu się
      to uwidacznia. Jakaś katowicka biblioteka tak naprawdę nie jest waszą sprawą,
      więc nie ma co się cieszyć z cudzego nieszczęścia. No, ale jako miasto świętej
      wieży powinniście wiedzieć to lepiej niż my w Lublińcu <hahaha>.

Ponieważ my w Lublińcu nie jesteśmy wrogo nastawieni do nikogo, to poradzimy
      Wam coś: wyrzućcie z siebie ten cały jad, bo póki co skupiacie się tylko na
      tym. Częstochowa jako jedna z nielicznych nie przygotowała np. programu
      ograniczania emisji, częstochowscy posłowie nie zgłosili projektów, które
      mogłyby przynieść modernizację częstochowskiej kolei, przykładów straconych
      szans możnaby wymieniać jeszcze wiele. To w ten sposób Częstochowa traci
      pieniędze na modernizacje, a wszyscy zwalają winę tylko na złą wolę Katowic.

Także więc uciszcie ten tumult antykatowicki, bo jest on śmieszny, a to, że
      senator zagłosował przeciwko swojemu województwu, to bynajmniej nie jest godne
      pochwały.

Jesteśmy Mu w Lublińcu wdzięczni za interwencję. Dzięki panie senatorze! Jeśli
      będzie pan startował w następnych wyborach, to na pewno będziemy o pańskich
      działaniach dla Lublińca pamiętać.
      • Gość: xx Re: Pan senator IP: *.icis.pcz.pl 19.01.07, 10:19
        Czestochowa juz przygotowala program emisji - mala poprawka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka