08.03.13, 23:09
Szanowni forumowicze - zwłaszcza zwolennicy rządów Pani Grażyny Dziedzic - bardzo was proszę o przedstawienie mi i nie tylko mi, ale przede wszystkim mieszkańcom / wyborcom argumentów świadczących o tym, że Pani Prezydent dobrze zarządza naszym miastem.
Bardzo proszę, aby były to konkrety. Proszę o informację co dobrego Pani Prezydent zrobiła dla naszego miasta, bo ja nie słyszałam o niczym takim, ale oczywiście może to kwestia środowiska w jakim się obracam. Dlatego zwracam się do was - ludzi z różnych środowisk, pewnie lepiej zorientowanych - abyście to właśnie wy pokazali my, jak "referendyści" się mylą.
Jednocześnie zwracam się z prośbą o zachowanie kultury wypowiedzi i pisanie jedynie o konkretach.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • skalar2011 Re: Argumenty 09.03.13, 08:19
      coś dużo czasu nie potrafią nic znależć
      • aptykorz Re: Argumenty 09.03.13, 10:12
        musi być tego dużo , może do wieczora się wyrobią ........
        • zzabciaa87 Re: Argumenty 09.03.13, 12:05
          Spokojnie, ja poczekam....
    • erudka Re: Argumenty 09.03.13, 13:24
      Od niedawna czytam to forum i niestety nie jest to miejsce na dyskusje merytoryczne. Jeżeli Pani intencje (dot. pytania o argumenty są szczere), to niestety muszę Panią (Pana?) rozczarować. Tutaj na forum występuje tylko jedna opcja - wrogość i niechęć do rzetelnej wymiany poglądów. Niestety... Jako "stara" Rudzianka bardzo nad tym ubolewam.
      Pozdrawiam
      • zzabciaa87 Re: Argumenty 09.03.13, 14:42
        Naprawdę mam nadzieję, że Pani się myli. Bardzo chciałabym poznać stanowisko drugiej strony. Znam zarzuty "referendystów". Nie znam argumentów zwolenników Pani Prezydent. Wiem, że takowi na forum się pojawiają (jak mniemam są to głównie Ci którzy atakują inicjatywę obywatelską) dlatego liczę, że poświęcą chwilę na wypisanie konkretnych osiągnięć Pani Prezydent, bo to całe wyzywanie się, obrażanie, atakowanie (w zasadzie z obu stron) nic merytorycznego dla całej sprawy nie wnosi.
        Ja rozumiem, że w takiej sytuacji jak panuje w naszym mieście "wojny" nie da się uniknąć, ale niech to będzie wojna na argumenty, a nie zniżenie się do poziomu... no właśnie jakiego poziomu to niech każdy sobie dopowie.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • woow.222 Re: Argumenty 09.03.13, 19:51
          Prosiłaś o pozytywne argumenty - jakie są w tym tekście???
          wiadomoscirudzkie.pl/aktualnosci/zobacz/968
          • 22burza Re: Argumenty 09.03.13, 20:12
            woow dzięki temu pozytywnemu działaniu mamy droższą wodę,wyższe podatki,dług "skarbnika"wzrósł z 1300tys. do 2200tys.,a 1500 tys.poszło na nagrody. To conam zacytowałeś każdy mieszkaniec Rudy zna na pamięć,ale każdy też wie ,kto za te "sukcesy" płaci.Dla mnie to żaden argument na plus.szukaj dalej,może coś bardziej wiarygodnego znajdziesz.
            • woow.222 Re: Argumenty 09.03.13, 20:34
              22burza napisała >mamy droższą wodę,
              www.nettg.pl/news/106080/ruda-sl-woda-nie-zdrozeje
              >wyższe podatki,
              rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/1682255,podatki-i-oplaty-w-rudzie-slaskiej-oto-stawki-na-2013-roku,id,t.html
              >Dla mnie to żaden argument na plus.szukaj dalej,może coś bardziej wiarygodnego znajdziesz.
              Nie ma sensu dalsze szukanie.
              • skalar2011 Re: Argumenty 09.03.13, 22:04
                wow ty trutniu woda już zdrożała maksymalnie, choć w całej Polsce było taniej
                ale u nas prezydentka wzięła caly zysk
                zdrożały podatki, wypłacono Ekstraa................ nagrody i co???????????????
                mamy dalej utrzymywać ten stan?
              • aptykorz Re: Argumenty 10.03.13, 08:33
                woow.222 napisała:

> 22burza napisała >mamy droższą wodę,
                > www.nettg.pl/news/106080/ruda-sl-woda-nie-zdrozeje
                > >wyższe podatki,
                > rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/1682255,podatki-i-oplaty-w-rudzie-slaskiej-oto-stawki-na-2013-roku,id,t.html
                > >Dla mnie to żaden argument na plus.szukaj dalej,może coś bardziej wiarygod
                > nego znajdziesz.
                > Nie ma sensu dalsze szukanie.

wowek aktualizuj swoje argumenty :

www.tvs.pl/43075,najdrozsza_woda_jest_na_slasku_dlaczego.html
                dałeś link do tych podatków na rok 2013 , no nie
                to mam pytanie : czy te podatki są mniejsze niż w roku 2012 ? ? ?
                przeleć się tam po piętrach i poszukaj
        • erudka Re: Argumenty 09.03.13, 23:22
          Do: zzabciaa87
          Widzi Pani? Jest tak, jak mówiłam. Nie ma sensu na to forum nawet zaglądać...
          • woow.222 Re: Argumenty 10.03.13, 08:56
            zzabciaa87 napisała >Jednocześnie zwracam się z prośbą o zachowanie kultury wypowiedzi i pisanie jedynie o konkretach.
            skalar2011 napisał >wow ty trutniu
            aptykorz napisała >wowek aktualizuj swoje argumenty

to proszę dalej:
            www.fakt.pl/Ruda-slaska-wyremontuje-dworzec-,artykuly,176447,1.html
            • aptykorz Re: Argumenty 10.03.13, 09:03
              chopie konkrety dawaj , konkrety
              nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie ? ?
              poza tym kopnij się na Chebzie PKP a potem wypisuj te cuda ........
              • woow.222 Re: Argumenty 10.03.13, 09:12
                aptykorz napisał >konkrety dawej, konkrety
                rudaslaska.com.pl/i,nie-zgadzam-sie-z-przedstawionymi-zarzutami---wiecej-o-zmianie-prezesa-pwik,100,887712.html
                • amarian2 WR a prawda 10.03.13, 10:10
                  Merytorycznie i krótko.
                  Zmniejszenie zadłużenia jest oczywiście korzystne, jeżeli spowodowane one jest autentycznym zmniejszeniem kosztów utrzymania Miasta. Takie działania podjęły Chorzów (10%), Bytom (9 mln)Zabrze itd.
                  U nas zmniejszenie zadłużenia wynikło z ( czego WR nie napisała) ze sprzedaży PEC ( majątku miasta) za 40 mln zł. Oraz przerzucenia zadłużenia na barki mieszkańców. Wysokie nagrody, zatrudnianie swoich na specjalne tworzone stanowiska to nie program oszczędnościowy a rozdawalnictwo. Fakty: Dodatkowy członek Zarządu w Inwestorze, MPGM, PWiK, oraz kilku naczelników w UM. W MOPS podobnie. Zwiększyła się ilość kadry rządzącej. WR „zapomniało” napisać, ze w rankingu Wspólnoty na którą się powołuje UM Ruda Śląska trafił na listę najdroższych UM w Polsce za rok 2011. Teraz oczekujemy rankingu za 2012 i niestety będzie gorzej.
                  WR wybiórczo potraktowała swoją laudację.
                  Jeżeli więc te 40 mln zł wliczymy oraz miliony zwrotu za Plac Jana Pawła II to boję się, ze tych oszczędności nic nie nazbieramy.

• aptykorz Re: WR a prawda 10.03.13, 10:46
                    wowek , coraz bardziej episz nie na temat
                    ten wątek ma być wyliczeniem argumentów co dobrego zrobiła pani inżynierka budownictwa rozwoju miasta
                    przeczytaj pierwszy wpis a potem pisz albo dzwoń po instrukcje ....
                    • zzabciaa87 Re: WR a prawda 10.03.13, 11:31
                      Ok...czyli podsumowując na ten moment, mamy: zmniejszenie zadłużenia miasta, remont dworca. Nie rozumiem po co zamieszczono artykuł o zmianie prezesa PWiK - będę miała dzięki temu tańszą wodę?

Dziękuję i jednocześnie proszę o kolejne argumenty:)
                      • woow.222 Re: WR a prawda 10.03.13, 11:40
                        zapomniałaś o podatkach i cenie wody bez zmian
                        kolejny pozytyw czy negatyw?
                        rudaslaska.com.pl/i,rudzki-szpital-na-prostej,200274,766616.html

• aptykorz Re: WR a prawda 10.03.13, 12:21
                          wowek będziesz tak co godzina cykać jakiś argument , kiepsko ci to idzie

dalej nie umiesz odpowiedzieć o tych podatkach i wodzie

to ze szpitalem to chyba nie kapujesz , dzwoń po instrukcje i rób notatki
                          • woow.222 Re: WR a prawda 10.03.13, 12:32
                            ktoś tu pisał o zarobkach
                            sferatv.pl/aktualnosci/52-zarobki-prezes%C3%B3w-sp%C3%B3%C5%82ek-miejskich.html
                            • aptykorz Re: WR a prawda 10.03.13, 14:02
                              dobrze cie tresują , będzie z tobą kupa śmiechu im bliżej referendum ........
                            • 22burza Re: WR a prawda 10.03.13, 14:09
                              wowo,tak na chłopski rozum,bez linków,aby zrozumiał każdy mieszkaniec;co zrobiła p.Prezydent aby nam,którzy w tym mieście rośliśmy,pracowali dla tego Miasta dziesiątki lat,działaliśmy/my społecznie,żyło nam się lepiej,bezpieczniej,żebyśmy mieli lepszą opiekę zdrowotną ?
                              • zzabciaa87 Re: WR a prawda 10.03.13, 14:42
                                no to się rozkręciło i dobrze. Prosiłabym, jeżeli to oczywiście możliwe, abyś napisał to co jest zamieszczone w artykule, a go zamieszczał tylko dodatkowo. Łatwiej byłoby mi wówczas wyłapać jaki konkretny argument masz na myśli.

Z góry dziękuję.
                                • rudzianie_pamietaja Re: Argumenty. 10.03.13, 16:23
                                  Na "+" : zmieniła Andrzeja Stanię, pokazała, że jest to możliwe i została pierwszą kobietą Prezydentem Rudy Śląskiej :)))

Na "-" : jest jedną z nielicznych kobiet, która pokazuje, jakim Prezydentem nie powinno się być, jeśli chodzi o stosunki międzyludzkie ;)
                                • erudka Re: WR a prawda 10.03.13, 16:28
                                  Jeśli o takie "rozkręcenie" Pani chodziło, to ja dziękuję.
                                  Poczekam na wątek, w którym dowiem się, dlaczego ma być referendum , skoro w przyszłym roku są wybory? Została przecież demokratycznie wybrana. Odkąd pamiętam, Ślązacy, przynajmniej Ci starsi, zawsze byli praworządni, i nie byli oszołomami. Więc skąd teraz to wariactwo? Wg mnie można, a wręcz należy poczekać do wyborów.
                                  Pozdrawiam
                                  • 22burza Re: WR a prawda 10.03.13, 16:58
                                    erudka czy ty wiesz zego chcesz ? sama nie masz żadnych argumentów ani za ani przeciw a na kazdym wątku nic tylko stękasz i stękasz.Jak myślisz,że dyskusja to jest jednomyślność,to z zalożenia jesteś w błędzie, a co ty możesz wiedzieć na temat samorządności starych Ślązaków,a nie o to chodzi w tym wątku.
                                    • erudka Re: WR a prawda 10.03.13, 18:09
                                      Dyskusje prowadzi się po to, by dojść do jakiegoś porozumienia, szanując argumenty oponentów. Czasem nawet ponad podziałami warto się dogadać. Dla wyższych celów. Np. dla lepszego życia w naszym mieście.
                                      Tu, na forum zrobił się mały Smoleńsk. Niestety. Porozumienia ponad podziałami, ale tylko po to, żeby dokopać, a nie dogadać się. To co PiS robi od 2010 r. w Warszawie i w kraju, to samo PO robi w Rudzie.
                                      A więc bijcie pianę. Ja, i z tego co słyszę,wielu moich znajomych ,się na to nie piszemy.
                                      • zzabciaa87 Re: WR a prawda 10.03.13, 19:20
                                        Eurydyka nie zakładałam tego wątku, po to aby znowu ktoś "biadolił" bo tego w innych wątkach jest w nadmiarze.
                                        Jeżeli masz jakiś konkretny argument na korzyść Pani Prezydent - to go po prostu napisz, jeżeli nie - to swoje przemyślenia bardzo proszę zostaw dla siebie, albo innego wątku.
                                        • amarian2 Woow222 a prawda 11.03.13, 11:27
                                          Zzabciaa, nie mnie tu pisać na tym wątku ale gdzie mam zdementować kłamstwa Wood?
                                          Wkleja nam linki z 2011 dawno nie tylko nieaktualne lecz wręcz kłamliwe. Na przykład dał tu nam o zarobkach prezesów choć doskonale wie, że w III kwartale 2011 roku zarobki te gwałtownie podskoczyły ( przynajmniej w kilku przypadkach) i niektóre są już 2-3 razy większe niż nam zaprezentował. I tak można prześledzić wszystkie rewelacje Wood.
                                          • woow.222 Re: Woow222 a prawda 11.03.13, 11:40
                                            amarian2 napisał > Zzabciaa, nie mnie tu pisać na tym wątku ale gdzie mam zdementować kłamstwa Wood?

Wszystkie podane przykłady polegały na wklejeniu linka do jakiejś wcześniej publikowanej treści. Wnioski należy wyciągać samemu czy to pozytyw czy negatyw? Uwagi do autora tekstu. Dlatego oskarżenie amariana2 że woow222 jest kłamcą jest nieuprawnione a wręcz ordynarne i chamskie.
                                            • amarian2 Re: Woow222 a prawda 11.03.13, 11:46

Jeżeli ktoś wkleja link który nie tylko jest przestarzały lecz nieprawdziwy to jak to nazwać?
                                              Chamstwem?
                                              Gdybyś podniósł temat niskich zarobków prezesów i poświęcił trochę czasu i sprawdziłbyś jak to wygląda dzisiaj i tak informował forumowiczów to jesteś OK.
                                              Jeżeli jednak świadomie linkujesz nieprawdę to stwierdzenie, że wnioski należy wyciągnąć samemu jest … ironią? Żartem z forumowiczów. A niby z czego i jakie mają wyciągnąć wnioski z starych i nieaktualnych danych???
                                              • woow.222 Re: Woow222 a prawda 11.03.13, 12:07
                                                podaj jakiś jeden przykład
                                                • amarian2 Re: Woow222 a prawda 11.03.13, 12:44
                                                  teraz to członkowie zarządu PWiK
                                                  • woow.222 Re: Woow222 a prawda 11.03.13, 12:53
                                                    waliłeś gromy o kłamstwach a podać przykładu nie potrafisz?
                                                  • amarian2 Re: Woow222 a prawda 11.03.13, 13:06
                                                    wooooow? jak możesz?
                                                    A przyklad konkretny. Obecny Zarząd i poprzedni (miał) ma inne stawki niż podałeś w linku.
                                                    wooooow? Chciąłeś jeden przykład. ja chcesz więcej, to poproś.
                                                  • woow.222 Re: Woow222 a prawda 11.03.13, 13:35
                                                    amarian2 widzisz jakoś jesteś mało wiarygodny. Tyko piszesz bez podania faktów. Może masz coś na poparcie swoich słów. Jakiś link.
                                            • zzabciaa87 Re: Woow222 a prawda 11.03.13, 21:42
                                              woow222: nie chcę nikogo nazywać kłamcą i tego nie robię. Jeżeli jednak prawdą jest, ze jakiś argument jest nieaktualny to bardzo proszę aby to prostować. Mam świadomość, że ktoś wklejając jakiś artykuł może nie wiedzieć- podobnie jak ja- że jest on nieaktualny.
                                              W powyższym wypadku proszę o prostowanie.
                                              Dziękuję zarówno za argumenty, jak i kontrole nad tym czy są aktualne.
                                          • zzabciaa87 Re: Woow222 a prawda 11.03.13, 21:38
                                            amarian2 jeżeli jest coś co trzeba zdementować to proszę zrobić to jako odpowiedź na dany argument. Ja niestety nie jestem na tyle obeznana, aby móc stwierdzić który argument jest aktualny, czy prawdziwy.
                                            Pozdrawiam
                  • komes_nn Re: WR a prawda 10.03.13, 19:52
                    Marianie, a może napiszesz nam ile to spraw toczonych jest w tej chwili przeciwko Tobie. Słyszałem o ciąganiu Cię jeszcze za plakaty ubiegłoroczne. Szkoda tylko, że nie ciąga się tych którzy ozdabiają słupy na bieżąco swoimi ulotkami.Wystarczy dobrze się rozejrzeć, no, ale ty nawołujesz do referendum, może dlatego jesteś traktowany trochę inaczej. Wiesz czasami dziwne jest to, że na przykład (za przejście w miejscy niedozwolonym można być karany oddzielnie za każdy krok) Czyli jeden krok jedna spowiedź. Tego chyba nawet za komuny nie było. Proszę ujawnij trochę szczegółów na ten temat.
    • fast-kajfasz Re: Argumenty 10.03.13, 18:14
      Argumenty, proszę bardzo, tki z dnia dzisiejszego. Dlaczego referendum? A no dla kolesi od GURU POwskiego. Korytko w GPW wysycha, kolesia mu zwolni, sam u Sekuły nie ma największych notowań, stołeczek się chwieje. Drugi koleś, Zbiniek, wyleciał. Trzeba sobie stołeczki narychtować nowe.
      • 22burza Re: Argumenty 10.03.13, 19:10
        erudka,ty daj spokój tragedii smoleńskiej,bo nic cię nie upoważnia do szargania tą tragedią.Mam jedno pytanie " co zrobiłaś dla tego Miasta aby było lepiej ?" Na znajomych się nie powołuj,bo ci co twierdzą,że w ramach koleżeńskiej solidarności nie pójdą do urn,lecą pierwsi. Jeszcze masz mało doświadczenia życiowego,dlatego jesteś chwiejna jak przysłowiowa chorągiewka
        • erudka Re: Argumenty 10.03.13, 19:25
          22burza, mnie doświadczenie życiowe nauczyło rozwagi. Zawsze też staram się przy pomocy własnych szarych komórek wyciągać wnioski. Stąd wszelkie namowy na pochopne wyciąganie armat na mnie nie działają. Wojenka nie dla mnie. I liczę na to, że większość Rudzian myśli podobnie. Daj Panie Boże, Polaków też.
      • zzabciaa87 Re: Argumenty 10.03.13, 19:28
        To jest dla Ciebie argument? Chyba jasno się wyraziłam w kwestii argumentu "WALKI O STOŁKI". Proszę również o czytanie tekstu ze zrozumieniem pytanie brzmi - jakie ma Pani prezydent osiągnięcia na swoim koncie, no chyba , że uważasz jej jedynym osiągnięciem jest zajęcie stołka, skoro o tym napisałeś.
        Ja nie pytam dlaczego inicjatywa obywatelska, gdyż jak już wspominałam znam, aż nad to argumentów na nie korzyść - teraz proszę o pozytywy, abym mogła mieć rzetelny obraz sytuacji.
        • aloes69 Re: Argumenty 10.03.13, 19:52
          Argumenty za P.Prezydent.
          Sympatyczna, uczuciowa starsza pani z "lekką" skłonnością do wojaczki. Idealna na czas wojen, rewolucji, zamieszek, przewrotów itd. Bardzo konsekwentna w działaniu. Jak kogoś lub coś dorwie to raczej nie odpuści. Przychylna mieszkańcom i całemu światu, czego dowodem jest cykl spotkań , prawie w każdym dniu tygodnia.Jak z tego wynika dla słusznej sprawy jest gotowa do daleko idących poświęceń. Ma naturalną, zupełnie niezrozumiałą skłonność do robienia sobie wrogów. Podobno jednak nad tym obecnie pracuje. Kocha swoich najbliższych współpracowników miłością absolutnie bezkrytyczną. Życzliwi donoszą, że krąg najbliższych współpracowników ma się rozbudować i objąć także tych nie najbliższych. Definicja „nienajbliższych” jest aktualnie konsultowana z wybitnymi specjalistami w dziedzinie definiowania pojęć powszechnnie uznanych za niedoprecyzowane. Wybitnie inteligentna, wrażliwa ( na swoim punkcie też ) i gotowa do głębokiej przemiany osobowości. Tylko potrzebuje czasu. ;)
          • aloes69 Re: Argumenty 10.03.13, 20:09
            Oczywiście powyższy wpis to żart. Ten opis jest skrótem tego co piszą na forum forumowicze. Czy prawdziwy ? Żeby wyrokowac trzeba kogoś dobrze znać. Po trzech latach szarpania się, bo tak należy ocenić ten okres nie wiem co w nim jest prawdziwe co nie, bo cały czas jesteśmy skupieni na walce. Ciagle coś negujemy, krytykujemy, o coś się przepychamy i ciągle nic wspólnie nie budujemy. To jak ma by dobrze?
            • erudka Re: Argumenty 10.03.13, 20:49
              Nareszcie ktoś sensowny się tu odezwał:)
            • mrnatohk Re: Argumenty 10.03.13, 21:16
              Rozumiem, że możesz mieć "mętlik" w głowie, ale proszę wytłumacz mi jak przez 3 ostatnie lata wyglądała ta szarpanina? Pomijam forum - ale nasza "kochana władza" praktycznie do teraz miała hmmm wakacje - zwłaszcza ze strony RM - mogła robić bezkarnie co chciała i to robiła. Zero problemów, zero kłopotów (Pomijam "opozycje" w postaci Kani i Stani).
              • erudka Re: Argumenty 10.03.13, 21:36
                Sądzę, że nawet dzieci w Rudzie wiedzą o jaką szarpaninę chodzi:)
                Poprzedni prezydent to miał luksus w rządzeniu - nikt mu nie podskoczył. Prawdziwy monarcha.
                • mrnatohk Re: Argumenty 10.03.13, 22:06
                  No szczerze powiem ja nie wiem o jaką szarpaniną Ci chodzi :) Widocznie jestem takim "głupiutkim misiem o malutkim rozumku" :))

Ale tak na poważnie jeżeli masz na myśli referendum to przypominam że to jest jakieś 5 miesięcy - z tych trzech lat. I tak jak już wspomniałem Rada siedziała cicho i wspierała działania p.Dziedzic. Jeżeli ktokolwiek uważa że referendum spowodowało zawirowania w spokojnym rządzeniu to proszę o wywód logiczny :) (Wiem że to jest retoryczne pytanie!!!) Wszyscy wiemy że problemy w spokojnym rządzeniu wtedy były i nagle zaczęto trawę na zielono malować, kupować lub zastraszać wszystkich na około. (Może ktoś powie że było inaczej???) .

Prawda jest taka mili Państwo, że jeżeli było by dobrze to teraz nie przyznawano by nam Referendystom (z ciężkim sercem nie raz) racji. Czas pokazał że mieliśmy i dalej mamy słuszność w tym że ta pani nie nadaje się do rządzenia miastem. Wiem że niektórym nie podoba się "koalicja", ale czasami dla wspólnego wroga należy zacisnąć na chwilę ząbki i walczyć. Szkoda tylko i nad tym bardzo ubolewam że niektórzy dopiero teraz w pierś się biją.

Aaaaa i dla tych co o stołkach będą pisać: Ja jestem zwykłym mieszkańcem, może już jednym z nielicznych idealistów - stołka mi nie zabrano a i na takowy nie liczę. Interes mam jeden: Pozbyć się kogoś kto szkodzi na całej linii. Miasto to Nasz wspólny majątek, wspólne dobro, a nie monarchia feudalna jakiejś regentki. Ps. Powtarzam dla tych co nie rozumieją: Referendum to nie wybory, wybory odbędą się po referendum - a kto w nich wygra to zależy od nas - wyborców!!!
                  • erudka Re: Argumenty 10.03.13, 22:19
                    Zawiły ten Twój wywód. Można odnieść wrażenie, że tak bez powodu, nie podoba Ci się obecna Prezydent. Może dlatego, że baba?? :)
                    A wybory będą za rok. Referendum to teraz zbędny wydatek.
                    • mrnatohk Re: Argumenty 10.03.13, 22:42
                      :) To by było co poniektórym na rękę prawda??? Ale nie - nie mam do niej "ale" bo jest kobietą. Powody podałem w innym poście - teraz i rok temu (proponuję przeglądać forum na bieżąco)
                      A referendum to nie zbędny wydatek - to prawo mieszkańców. I co do zbędnych wydatków - proszę odnieś się jeszcze raz do tej kwestii porównując ją do wydatków na UM (przypominam że w tym budżecie wzrosły znacząco) + nagród urzędniczych.
                    • 22burza Re: Argumenty 10.03.13, 22:44
                      kto wytłumaczy temu dziecku ile za rok można przepuścić pieniędzy,naszych pieniędzy,erudko dla ciebie każdy wywód,nawt taki w pięciu słowach,będzie zawiły,bo tychceszżeby wszyscy myśleli twoimo i twoich znajomych ,kategoriami,a w życiu tak nie jest.Gdybyś tyle lat znała tę osobę co ja to byś wiedziała na co ją jeszcze stać.
                    • mrnatohk Re: Argumenty 10.03.13, 22:44
                      Ps. O jaką szarpaninę chodzi??? Bo dzieci się o to pytają :)))
                  • skalar2011 Re: Argumenty 10.03.13, 22:19
                    i każdy nowy prezydent będzie dla tego miasta lepszy, bo nikt nie może być gorszy od obecnej
                    • volwer Re: Argumenty sie nie zmieniaja od lat. 10.03.13, 22:27
                      tak samo przekonywał Zbynio w 20110 roku ,kiedy pisał na forum,ze kazdy kontrkandydat stani bedfzie lepszy dla mieszkańców ..bo grażyna Dziedzic bedzie mieszkańców szanować.
                      jak jest to kazdy miał okazje sie przekonać-łacznie ze zbyniem,który teraz przekonuje ,ze kazdy bedzie lepszy od obecnej Prezydentowej- i tak sie to kręci..a my płacimy za np nieudacznego sprzedawce lodówek z zapasem piwa w puszkach -fundujac mu okresowo prezesurę w miejskiej spólce.a wszpitalu żadnych podwyżek od dawna.
                  • von-cymbergaj Re: Argumenty 11.03.13, 14:12
                    mrnatohk napisał:
                    > No szczerze powiem ja nie wiem o jaką szarpaniną Ci chodzi :) Widocznie jestem
                    > takim "głupiutkim misiem o malutkim rozumku" :))

Chyba to nie jest tak bo miś to duże zwierzę .
                    Natomiast misiaczek to jak najbardziej pasuje do malutkiego rozumku bo i inne "wymiary" ma też mniejsze.
                    Co absolutnie nie wyklucza, że duży miś może jednak mieć mały rozum.
        • stp2010 Re: Argumenty 11.03.13, 12:02
          zzabciaa87 napisała:
          > To jest dla Ciebie argument? Chyba jasno się wyraziłam w kwestii argumentu "WAL
          > KI O STOŁKI". Proszę również o czytanie tekstu ze zrozumieniem pytanie brzmi -
          > jakie ma Pani prezydent osiągnięcia na swoim koncie, no chyba , że uważasz jej
          > jedynym osiągnięciem jest zajęcie stołka, skoro o tym napisałeś.
          > Ja nie pytam dlaczego inicjatywa obywatelska, gdyż jak już wspominałam znam, aż
          > nad to argumentów na nie korzyść - teraz proszę o pozytywy, abym mogła mieć r
          > zetelny obraz sytuacji.
          Zabciu szkoda czasu, sama widzisz iż wszystkie atuty po stronie grupy inicjatywnej, obrońcom władzy brak jakichkolwiek argumentów, chyba poza ty iż odNowa juz zaczęła się mscić.
          • woow.222 Re: Argumenty 11.03.13, 12:57
            jak dalej to dalej
            rudaslaska.com.pl/i,energetyczne-oszczednosci,200274,873486.html
            rudaslaska.com.pl/i,grupowy-zakup-energii--ii-runda,200274,920290.html
            • erudka Re: Argumenty 11.03.13, 13:09
              Woow22 -niepotrzebnie się trudzisz. Tutaj mile widziane tylko argumenty "przeciw obecnej władzy". Reszta i tak się nie liczy.
              Takie to nasze forum. Dlatego nie warto tu nawet zaglądać. Strata czasu.
              Pozdrawiam wszystkich, którzy jeszcze wierzą w sensowną wymianę argumentów:))
              Pozostałym życzę mniej zajadłości i otwarcia umysłów.
              • mietlorz707 Re: Argumenty 11.03.13, 13:17
                Poza tym nikt tu nie dostrzega, że argumenty "przeciw Grażynie Dziedzic" to nie to samo, co argumenty "przeciw drugiemu referendum".
              • zzabciaa87 Re: Argumenty 11.03.13, 21:54
                erudka - to nie zaglądaj. Nie chcę Cię obrażać, ale nic w temacie nie napisałaś, a jedynie ciągle narzekasz. Ja akurat dokładnie czytam wszystko co woow mi tutaj pisze. Dziś akurat mnie cały dzień nie było i teraz nadrabiam ten mały "bałagan", który mi tu powstał:)
            • amarian2 Re: Argumenty 11.03.13, 13:18

I znowu kontra i to nie moja. Przeczytaj uważnie art. dziennikarza.
              forum.gazeta.pl/forum/w,261,139012742,139070274,Re_Oblesna_propaganda_sukcesu.html

• woow.222 Re: Argumenty 11.03.13, 13:30
                amarianie2 miałeś podane dwa linki więc niepotrzebnie się podniecasz sam sobie przeczytaj przesłany tekst to zrozumiesz, że mowa jest o oszczędnościach większych czy mniejszych ale jednak. Nie zaklinaj rzeczywistości i nie podniecaj się tak bardzo bo tracisz na wiarygodności.
                • amarian2 Re: Argumenty 11.03.13, 13:45
                  Czytam i czytam ten drugi link i ... przepraszam, ale gdzie tu zasługa p. Dziedzic?
                  Że, raczyła połaczyć się z GZM? Bo na poprzedniej umowie mogliśmy zyskać więcej oszczędności?
                  A co do wiarygodności.
                  To już próbowano, ... kilkakrotnie, ba rok temu też. Może inne sposoby?
                  • woow.222 Re: Argumenty 11.03.13, 14:01
                    amarian2 szkoda czasu na dyskuję w takim stylu więc wybacz game over
                • waple Re: Argumenty 11.03.13, 13:48
                  Ty się o wiarycodność amariana nie martw Ty się martw o siebie.Czego się nie dotkniecie to spipczycie, ale propaganda godna samego Goebelsa i martw się o to żeby tak nie skończyć!Czarne już przestało być białym a białe czarnym.Wyjedziecie na śmietniku historii prędzej niż Ci się to wydaje.Jesteśmy dużo lepiej niż poprzednio przygotowani, prawnie, organizacyjnie i merytorycznie.To już nie pospolite ruszenie!
                  • woow.222 Re: Argumenty 11.03.13, 14:05
                    waple czy ci nerwy puszczają? To tylko forum a ty tu z takim tekstem.
                    • aptykorz Re: Argumenty 11.03.13, 14:14
                      wowek z tym prądem to już rok temu dała plamę , bo kupiliśmy go drożej niż GZM

to ciś po inny temat albo niech ci wklepią lepszą logikę ........
                  • erudka Re: Argumenty 11.03.13, 14:29
                    Ho, ho, zaczyna się pyskówka. Kto nie ma racji ten krzyczy :) Jak wcześniej pisałam NIE WARTO tu zaglądać. Daremne bicie piany.
                    • aptykorz Re: Argumenty 11.03.13, 14:57
                      erudka napisał(a):

> Ho, ho, zaczyna się pyskówka. Kto nie ma racji ten krzyczy :) Jak wcześniej pis
                      > ałam NIE WARTO tu zaglądać. Daremne bicie piany.

spoko , kto tu krzyczy , nie ma o co krzyczeć , szkoda zdrowia :):):))
                      nie zwróciłaś uwagi że wowek wlepia linki kompletnie ich nie rozumiejąc
                      sam z siebie robi widowisko , zamiast napisać te pozytywne ARGUMENTY
                      tego się do tej pory nie doczekałem , a miejsca do pisania ma sporo .....
                      jeszcze mu kawusię i ciacho postawię jak to napisze ......
                    • 22burza Re: Argumenty 11.03.13, 18:22
                      to po co tu zaglądasz ? jesteś niekonsekwentna,a twój koleś woow marny ale ofiarny,lecz niewiarygodny
                    • zzabciaa87 Re: Argumenty 11.03.13, 21:58
                      Erudka - ciągle piszesz, ze nie warto zaglądać a zaglądasz.

A co do Panów, to chyba faktycznie trudno was okiełznać:)

Pozdrawiam:)
        • fast-kajfasz Re: Argumenty 13.03.13, 18:31
          No to ci powiem. Rajcuje mnie, ale ma chopa i nic z tego.
    • uciazliwy1 Re: Argumenty 11.03.13, 14:45
      A co ma Pani Prezydent zrobić jak jej Rada Miejska nie pozwala a mało tego przeszkadza.
      Pozdro.
      • zzabciaa87 Re: Argumenty 11.03.13, 22:04
        Ja chciałabym zauważyć, że z moich obserwacji wynika, ze Rada "przeszkadzać" zaczęła dopiero ostatnio. Dlatego błagam może jestem młoda, może faktycznie wiele nie rozumiem, ale kitu że przez czas Prezydentury przez Rade nic zrobić nie mogła, nawet ja przyjmę.

Dlatego błagam piszcie mi argumenty, a nie wyimaginowane powody dlaczego zrobić nic nie mogła, bo z Twoje wpisu wynika, ze chciała, ale nie mogła przez Radę - a to nieprawda, bo Rada jeszcze niedawno przypominała bardziej kółko wzajemnej adoracji. Dopiero od niedawna jest tam widoczna opozycja.
    • 22burza Re: Argumenty 11.03.13, 18:27
      ja myślę,że do tej pory jej za dużo pozwalali i źle to wyszło dla mieszkańców,ale dalej "uciążliwy" nie poznaliśmy twoich argumentów.a może ich nie masz,jesteś mało konkretny ? no to lepiej nie marnuj czasu swego i naszego.
      • zzabciaa87 Pytanie 11.03.13, 22:28
        Tak sobie ogarniam dotychczasowe argumenty i nasunęło mi się pytanie. Co prawda teraz nikt tego nie podniósł, ale kiedy Pani Prezydent objęła stanowisko to głośno było o zwolnieniach w ramach oszczędności - teraz z kolei czytam, że koszty utrzymania UM wzrosły (nikt tego nie zdementował) - może mi ktoś wytłumaczyć jak to możliwe. Pytam, bo nie bardzo rozumiem jak to możliwe.
        • fifik_rsl Re: Pytanie 11.03.13, 22:36
          Jak objęła stanowisko w urzędzie był przerost zatrudnienia, a byli to najczęściej osoby przyjęte przez poprzedniego prezydenta. Pozwalniała znaczną ich część w ramach "oszczędności", a potem powciskała swoich. Tak w największym skrócie. No a w wielu spółkach miejskich specjalnie potworzyła stanowiska viceprezesów z wypłata kilkunastostysięczną.
        • koza918 Re: Pytanie 11.03.13, 22:38
          A tak były zwolnienia po to aby swoim zrobić miejsce tylko niestety tych swoich zrobiło się więcej stad wzrosły koszty utrzymania.
          • ciotka9 Re: Pytanie 11.03.13, 23:04
            jestntylu doradców prezydenta , aż trudno ich zliczyć,tylko czemu tak głupio jej radzą,za tak super pobory plus premie i nagrody.Oj przydałoby się gęste sito.
        • skalar2011 Re: Pytanie 13.03.13, 05:56
          zzabciaa87 napisała:

> Tak sobie ogarniam dotychczasowe argumenty i nasunęło mi się pytanie. Co prawda
          > teraz nikt tego nie podniósł, ale kiedy Pani Prezydent objęła stanowisko to gł
          > ośno było o zwolnieniach w ramach oszczędności - teraz z kolei czytam, że koszt
          > y utrzymania UM wzrosły (nikt tego nie zdementował) - może mi ktoś wytłumaczyć
          > jak to możliwe. Pytam, bo nie bardzo rozumiem jak to możliwe.
          przeciez musiała zapewnić podwyżki ,,zasłużonym,, w jej kampanii wyborczej, musiała zapewnić posadki no to przecież kosztuje
          • erudka Re: Pytanie 13.03.13, 12:14
            Bzdury pleciesz. Z tego, co mi wiadomo, obecna prezydent pozwalniała przede wszystkim tych, którzy byli zatrudnieni na niepełny etat , "dorabiających" sobie emerytów. Ludzi "poprzedniej władzy" nie zwolniła ( może to błąd?).... Żadnych drastycznych zwolnień nie było. Życzyłabym sobie, żeby w obecnych czasach każdy pracodawca był taki ludzki.
            • 22burza Re: Pytanie 13.03.13, 13:54
              erudka,tobie muszą dobrze płacić za to fałszowanie faktów;moja sąsiadka,młoda osoba (30 lat),a więc nie dorabiała do emerytury,nie była z układów (nie ten poziom),dwoje małych dzieci
              ( 7 i 3 lata) i ją zwolniono. Sprawdź najpierw to co ci podają na ściądze,a potem pisz
              • pipi43 Re: Pytanie 13.03.13, 14:15
                22burza napisała:

moja sąsiadka,młoda osoba (30 lat),a więc nie dorabiała do emerytury,nie była z układów (nie ten poziom),dwoje małych dzieci ( 7 i 3 lata) i ją zwolniono.

Sama wykoncypowałaś, że nie była z układów?
                Czy ci powiedziała?
              • 22burza Re: Pytanie 13.03.13, 14:44
                pipi,trocha rozeznanio mom kto z sąsiadów może mieć układy,a kto musi liczyć tylko na siebie i Opatrzność Bosko,ewentualnie na pomoc życzliwych sąsiadów.
                • pipi43 Re: Pytanie 13.03.13, 14:49
                  22burza napisała:

> pipi,trocha rozeznanio mom kto z sąsiadów może mieć układy,a kto musi liczyć ty
                  > lko na siebie i Opatrzność Bosko,ewentualnie na pomoc życzliwych sąsiadów.

Aha. Czyli pewności nie ma;)
              • erudka Re: Pytanie 13.03.13, 15:12
                > erudka,tobie muszą dobrze płacić za to fałszowanie faktów;moja sąsiadka,młoda o
                > soba (30 lat),a więc nie dorabiała do emerytury,nie była z układów (nie ten poz
                > iom),dwoje małych dzieci
                > ( 7 i 3 lata) i ją zwolniono. Sprawdź najpierw to co ci podają na ściądze,a pot
                > em pisz

Moja koleżanka - samotna z jednym dzieckiem też wyleciała z pracy - w przemyśle. Po prostu - najkrócej pracowała. A będzie jeszcze gorzej.
                A ta Twoja sąsiadka jest samotną matką? Może ma chociaż męża, który pracuje?
                Na pewno nie z układów??
                Ps. parę szarych komórek mam - więc ściągi mi niepotrzebne. A Ty wyhamuj - to obraźliwe, co piszesz.
            • aptykorz Re: Pytanie 13.03.13, 14:01
              erudka napisał(a):

> Bzdury pleciesz. Z tego, co mi wiadomo, obecna prezydent pozwalniała przede wsz
              > ystkim tych, którzy byli zatrudnieni na niepełny etat , "dorabiających" sobie e
              > merytów. Ludzi "poprzedniej władzy" nie zwolniła ( może to błąd?).... Żadnych d
              > rastycznych zwolnień nie było. Życzyłabym sobie, żeby w obecnych czasach każdy
              > pracodawca był taki ludzki.

wiesz co TY chyba w Rudzie mieszkasz od tygodnia skoro nic nie wiesz jak ludzie byli kasowani , zwalniani dyscyplinarnie , poddawani mobbingowi do tego stopnia że musieli się leczyć psychiatrycznie , jak byli prześladowani , nie słyszałaś nic o głośnej sprawie z lutego 2012 r. , przecież jest ofiara śmiertelna
              a Ty tu wypisujesz jaka to ona ludzka , pisz tak dalej , premię za to dostaniesz ....
              • uciazliwy1 Re: Pytanie 13.03.13, 14:12
                Masz na myśli ofiarę złodziejskich przekrętów.
                Bo 3 mln. nie rozliczone do dziś , a czy to aby na pewno wszystko?
                • aptykorz Re: Pytanie 13.03.13, 14:17
                  masz coraz lepsze wiadomości , bo ostatnio na TV Sfera mówiła o 2,2 mln zł
                  a teraz już 3 mln zł , suma rośnie im bliżej referendum
                  poza tym łapy położyła na tej aferze Prokuratura Okręgowa z Gliwic
                  poczekajmy na ocenę według prawa a nie trąbionych plotek .......
                • zzabciaa87 Re: Pytanie 13.03.13, 17:11
                  uciążliwy to co napisałeś to pomówienie i w niektórych krajach mógłbyś do końca życia odczuwać je po kieszeni.
                  O ile mi wiadomo prokuratura nigdy nie prowadziła postępowania przeciwko "tej osobie", ona nigdy nie miała statusu podejrzanej, a do dnia dzisiejszego sprawa jest nie wyjaśniona, a skarbniczce nic nie udowodniono.
                  Bardzo proszę o zostawienie wyrokowania NIEZAWISŁYM sądom:)
                  Dziękuję
              • erudka Re: Pytanie 13.03.13, 15:03
                Piszesz o ofierze śmiertelnej....
                No cóż, szkoda, że nie może już nic powiedzieć. Nie wiemy, kogo by jej zeznania bardziej obciążyły - obecną czy poprzednią władzę.
                Więc na wszelki wypadek radziłabym jednak uważać z pochopnym oskarżaniem.
                • aptykorz Re: Pytanie 13.03.13, 16:54
                  erudka napisał(a):

> Piszesz o ofierze śmiertelnej....
                  > No cóż, szkoda, że nie może już nic powiedzieć. Nie wiemy, kogo by jej zeznania
                  > bardziej obciążyły - obecną czy poprzednią władzę.
                  > Więc na wszelki wypadek radziłabym jednak uważać z pochopnym oskarżaniem.

tylko tyle wyczytałaś ? ?
                  za to mobbing jest całkiem nieźle udokumentowany , chyba wiesz gdzie ....
                  a rady to sobie kieruj do grażynki .........
            • zzabciaa87 Re: Pytanie 13.03.13, 17:22
              Mam trochę inne informację.
              Kwestię kategorii ludzi zwalnianych można był zostawić na boku - chciałam wiedziec skąd wzrost kosztów utrzymania, skoro (jak sama Pani Prezydent twierdziła) zwalniała ludzi, gdyż dzięki temu uda się sporo zaoszczędzić - oszczędności nie widzę. Wiele osób pisał, ze pozatrudniała swoich, dała swoim podwyżki, nikt tego nie zdementował - a długo czekałam - więc rozumiem, że to prawda i ten temat uważam za zamknięty.
              Skoro zaś poruszono kwestię kto został zwolniony, to można by się było posiłkować liczbą osób przywróconych do pracy przez sąd (abstrahując, że spowodowało to dodatkowe koszty), gdyż wskazywałoby to, iż niezależny Sąd nie podzielił stanowiska Pani Prezydent jeżeli chodzi o powodu zwolnienia danej osoby w ramach zwolnień grupowych. Wiem, że to mało miarodajne, bo byli i tacy co odeszli i do Sądu nie poszli, ale zawsze coś.
              A tak na marginesie, ktoś napisał, że nie zwalniała bez powodu, że często byli to po prostu zwolennicy poprzedniej władzy - czy naprawdę uważasz, że to powód do zwolnienia? Zwalniać często świetnych pracowników dlatego, że lubili poprzedniego Prezydenta? Dla mnie to śmieszne.
    • uciazliwy1 Re: Argumenty 13.03.13, 13:40
      Tak słabego samorządu jaki jest teraz w mieście to jeszcze nie było.
      Prywata, prywata i jeszcze raz prywata !!!
      A Zbysiu niech sobie na rowerku pojeździ.
      A propos.
      Z ostatniej chwili : jest do objęcia posada prezesa wodociągów w Afryce Środkowej.
      • ciotka9 Re: Argumenty 13.03.13, 19:56
        możesz sprecyzować kraj,bo to napisałeś dość ogólnie,jak będzie zbyt blisko to nam wróci
        • skalar2011 Re: Argumenty 14.03.13, 23:55
          Sprawa kasy dalej nie wyjaśniona, ktoś stracił coś najcenniejszego- własne życie a prezydentka co , czeka na co? dlaczego nagle sprawa ucichła?
          nie szuka tych rzekomych milionów ? widać bogaty nasz urząd? widać taki tam bajzel że nawet miliony mogą znikać i nikogo to nie interesuje a w mieście bieda, oj bieda
          • enter32 Re: Argumenty 15.03.13, 00:02
            Oj bieda,bieda.
            Może by poprosić poprzednią władzę, by poszukała tych milionów?
            • uciazliwy1 Re: Argumenty 15.03.13, 08:06
              Poszukała czy oddała ???
              • ciotka9 Re: Argumenty 15.03.13, 08:37
                za poprzedniej władzy kasa się zgadzała (raport otwarcia) nagle w lutym koleżanka p.Prezydent ,kandydatka na skarbnika,odkrywa braki,czemu ich nie odkryła tuż po wyborach i czemu te deficyt tak w zastraszającym tempie rośnie ,czemu sprawą zajmuje się aż prokuratura wojewódzka,czemu p.Prezydent nie odpowiada na pytania radnych w tym temacie,a wcześniej była głośniejsza od trąb jerychońskich oskarżając p.Lucynę ???? te czemu można by mnożyć w nieskończoność,tyle tylko,że tych pytań już tyle postawiono,że nie będę się powtarzać.Temat "poprzednia władza" znów wam narzuciła "obecna władza"i tak mielicie ozorami bi wam kazano,jak referendum minie zamilkniecie i schowacie się do waszych budek,jak ratlerki szczekające na wcześniejsze referendum, im mniejszy tym głośniejszy
                • aptykorz Re: Argumenty 15.03.13, 13:08
                  ciotka9 przedstawiła bardzo celne i trafne argumenty

a gdzie są kontrargumenty ? ? ?
                • enter32 Re: Argumenty 15.03.13, 13:19
                  Ciotka, czyli jakbyś miała pełne konto nie swojej kasy, to też by Ci się bilans zgadzał, tak? :))

• aptykorz Re: Argumenty 15.03.13, 13:54
                    enter to jest argument czy rozpacz że go nie masz ? ?
                    • enter32 Re: Argumenty 15.03.13, 23:24
                      aptykorz, przeczytaj to jeszcze raz ze zrozumieniem.
                  • ciotka9 Re: Argumenty 15.03.13, 23:42
                    a w UM mieli pełne konto nieswojej kasy ?patrz a ja myślałam,że ktoś ukradł te pieniądze i nie wiem czemu ta kobieta zapłaciła taką wielkącene.Jeżeli chodzi o moje konto i mojej firmy to bilans się zawsze zgadza co do grosza,a cudzych pieniędzy nigdy na nich nie było
                    • pipi43 Re: Argumenty 16.03.13, 22:36
                      ciotka9 napisał(a):

> a w UM mieli pełne konto nieswojej kasy ?patrz a ja myślałam,że ktoś ukradł te
                      > pieniądze i nie wiem czemu ta kobieta zapłaciła taką wielkącene.Jeżeli chodzi o
                      > moje konto i mojej firmy to bilans się zawsze zgadza co do grosza,a cudzych pi
                      > eniędzy nigdy na nich nie było

No patrz ciotka, a każdy UM ma takie konto "pełne nieswojej kasy".
                      A w Rudzie pieniędzmi z tego konta rządziła (między innymi) "ta kobieta", która później "zapłaciła taką wielką cenę".
                      • ciotka9 Re: Argumenty 17.03.13, 01:18
                        pipi ja odpowiadałam enterowi,którego zainteresowało moje konto,a ty się wpychasz "między wódkę i zakąskę" nie wiadomo po co,chcesz nam zrobić kurs księgowości ? ja rezygnuję mam księgową,więc mnie ta wiedza nie jest potrzebna,ale dziękuję za szczere chęci
    • h_ermenegilda Re: Argumenty 17.03.13, 07:09
      To tak w formie przypomnienia:

www.youtube.com/watch?v=a3WmgdkLoBQ&feature=player_embedded
      www.youtube.com/watch?v=c03Wft9gvSc
      Oti a obecnie Aquadrom ile miało kosztować ??????

A ile kosztuje ?????

www.aquadrom.pl/pl/73,cennik/aq2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka