swilko 06.11.07, 10:15 Mam pytanie czy czterolatek z alergia ma prawo być skierowane do sanatorium?? Podobno Rabka jest przeznaczona dla dzieci z takimi schorzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zebra51 Re: Alergik - jak wyjechać do sanatorium?? 06.11.07, 10:17 ma! idż do lekarza rodzinnego, powinien pokierowac Was w procedurach załatwiania miejsca w sanatorium. Odpowiedz Link Zgłoś
ircias Re: Alergik - jak wyjechać do sanatorium?? 06.11.07, 12:54 A jak jest z chorowitym dzieckiem? Ma 3 lata od 1,5 roku chodzi do żłobka a teraz do przedszkola. Jak nie angina, to płuca. We wrześniu był 3 tyg. na antybiotyku, potem po tyg. znów mu chciała przepisać antybiotyk - na infekcję górnych druk oddechowych. Wybroniłam go i było OK (przez 2 tyg.) Zmieniłam lekarza. My zapisani jesteśmy na testy. Ale pewnie nie pujdziemy bo zaczął kasłać i ma katar. Czy mogę starać się o jakieś senatorium? Czy sa one płatne? Odpowiedz Link Zgłoś
majka003 Re: Alergik - jak wyjechać do sanatorium?? 06.11.07, 14:27 Owszem,jest w Rabce ośrodek przeznaczony dla małych dzieci i matek.Najpierw musi ci wypisać wniosek lekarz rodzinny lub alergolog- zależy gdzie dziecko leczysz.Ten wniosek wysyłasz do Katowic do NFZ adresu nie pamiętam-pewnie przychodnia ma.I potem czekasz aż przyjdzie termin wyjazdu do domku lub odmowa.Trochę długo się czeka na odp. nawet do m-ca.A wyjazd jest zazwyczaj,jeżeli na początku roku robisz to na wakacje mniej więcej,a jeżeli w połowie roku to na ferie/zime.Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Alergik - jak wyjechać do sanatorium?? 06.11.07, 17:46 Skierowanie na leczenie sanatoryjne może wystawić lekarz rodzinny. U nas to on zaproponował sanatorium i dopełnił wszystkich formalności - wypełnił wniosek, zlecił badania laboratoryjne itp. Moi chłopcy (często chorujący alergicy) byli w Świeradowie Zdroju - i jak na razie nie chorują, ale to dopiero dwa tygodnie od powrotu do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek5 Re: Alergik - jak wyjechać do sanatorium?? 06.11.07, 18:59 w zasadzie każde dziecko może jechać do sanatorium. Wiem co mówię bo córka jest właśnie na turnusie w Rabce. Nasza pediatra powiedziała że wypisuje skierowanie do sanatorium absolutnie każdemu kto poprosi. Pomimo że córa jest pod opieka alergologa nie musieliśmy dołączyć do wniosku żadnych specjalistycznych badań, wystarczy że pediatra napisała we wniosku "nawracające infekcje dróg oddechowych". Jedyne co należy sie uzbroić w cierpliwość na odpowiedz o przyznaniu miejsca w sanatorium czekaliśmy 5 miesięcy. Wniosek składa sie do oddziału NFZ w swoim mieście nie jak ktoś napisał do katowickiego oddziału. Córa ma lat osiem i pojechała do sanatorium sama ale podejrzewam że sytuacja z wyjazdem młodszego dziecka i mamy jest analogiczna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś