Dodaj do ulubionych

Dziewczyny co w prezencie na komunię ......

27.04.07, 18:01
dla chrześnicy??? Rozkładam ręce.
Obserwuj wątek
    • syriana Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 18:06
      to rozłóż porządnie i szerokim gestem wyciągnij portfel wink

kasa, kasa, kasa - modna co roku
      jeśli natomiast (co szczerze polecam) czujesz w sobie zew pójścia pod prąd,
      proponuję jakieś fajne wydanie encyklopedii multimedialnej - prezent na lata

+ ładna karteczka z życzeniami w obu przypadkach
    • figrut Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 18:12
      Kasa o ile rodzice dziecku jej nie zabiorą, bo i tak dość często bywa. Na rower
      raczej się nie rzucaj [tradycyjnie] chyba, że stać Cię na porządny wydatek - te
      tanie są g.... warte. Chrześnicy mojego niemęża kupujemy porządne rolki bo rolki
      sobie zarzyczyła i tradycyjnie złoty łańcuszek bez pieniędzy, bo rodzice i tak
      skonfiskują niestety.
      • heksa4 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 18:29
        Też sie właśnie zastanawiamy nad kasą,bo nic nie przychodzi nam do głowy,tylko
        pytanie ile????????
        • figrut Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 18:38
          Wszystko zależy od tego, na ile Was stać. My kupujemy rolki za około 400 - 500
          zł. i do tego łańcuszek jeszcze nie wiem za ile, ale nie będzie to gruby
          łańcuch tylko coś delikatnego i nie kosztującego fortunę. Gdyby nie było nas na
          to stać, kupilibyśmy mniej porządne [ale nadal dobre] rolki i nie byłoby
          łańcuszka. Gdyby było stać nas na więcej, dołożylibyśmy coś jeszcze, ale
          mierzymy siły na zamiary. Jeśli masz dylemat, to dopasuj kwotę którą chcesz dać
          do "tradycyjnego, komunijnego rowerka", ale najpierw się dowiedz, czy to dziecko
          dostanie te pieniądze czy też rodzice potraktują je jako zwrot za przyjęcie
          komunijne.
        • syriana Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 18:38
          tyle ile tzw. "wypada" jeśli jesteś chrzestną - to pewnie jakieś 400zł

ale wiesz jak jest z kasą, rodzice wezmą na przechowanie, potem będą mieć jakieś
          wydatki domowe i tym sposobem Twój prezent rozmyje się w budżecie domowym tej
          rodziny

kup coś dziecku, będzie miało radochę
      • figrut Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 20:17
        ZaŻyczyła, ale razi sad
    • babka71 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 19:37
      rower porządny rower jak cię nie stac to na raty, jak nie wiesz jaki pisz na
      priva
      • net79 babka,czy heksa jest chszestną twojego dziecka? nt 27.04.07, 20:07

• heksa4 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 20:32
      Mamy spory problem z tym prezentem,bo praktycznie te "tradycyjne" prezenty to
      ona już od dawna ma tj; rower,komputer,rolki,deskorolki,do grania w gry-niewiem
      jak to sie nazywa,no i w takim przypadku najprosciej byłoby dać kase i z
      bani,tylko pewnie jak napisała któras z was ucieszyliby jej rodzice,a nie ona
      sama.Więc problem nadal nierozwiązany.
      • figrut Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 20:36
        Odtwarzacz MP3 też ma ?
        • heksa4 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 20:50
          Ma.dostała od babki bodajże na gwiazdkę.
      • net79 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 22:18
        My kupiliśmy kiedyś chłopcu, który lubił książki i interesował się geografią
        atlas z pięknymi zdjęciami i rozległymi opisami, dotyczącymi nie tylko położena
        ale i narodów i ich kultur. Dodaliśmy stosowną do okazji dedykację i jest
        prezent na całe życie. Zloewam tradycje, to już nie komuna, że dziecko miało
        piłkę, klocki i misia.
    • figrut Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 20:59
      Ja jak szłam do 1 komunii dostałam prawie samą kasę, ale moi rodzice są z tych
      którzy pieniędzy dzieciom nie zabierali. Kupiłam sobie wtedy namiot WARTA, bo
      takie było moje marzenie. Latem miałam w nim świetne wakacje, bo rozbiłam go
      przed blokiem i spałam z koleżankami. Zapytaj chrześniaczkę, może też ma jakieś
      swoje marzenia.
      • disable Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 21:31
        aparat cyfrowy, coś ze złota, porządne książki np jakiś zestaw słowników,
        telewizor, wszystko zależy od waszych możliwości finansowych
        • charlotte_de_corday Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 22:10
          Drogie Panie, ja tylko pragnę zwrócić uwagę, iż pierwsza komunia św. jest
          przede wszystkim przeżyciem duchowym. No, ale jak wytłumaczyć to dziecku, skoro
          rodzice wykazują się takim konsumpcyjnym podejściem, że aż głowa boli.

Ja bym raczej proponowała jako prezent Biblię (np. taką z obrazkami i
          komentarzami odpowiednimi dla wieku), medalionik z Chrystusem lub jakiś ładny
          łańcuszek, ew. dobrym pomysłem jest encyklopedia multimedialna.

A jeżeli rodzina będzie niezadowolona z Waszych prezentów i więcej się do Was
          nie odezwie, to tym lepiej, bo przynajmniej będziecie mieć hipokrytów z głowy.

A swoją drogą, dawać ośmiolatkowi prezent wartości 500 zł, do głowy by mi to
          nie przyszło.
          Kiedy moja 34-letnia kuzynka wychodziła w zeszłym roku za mąż, od swojego
          chrzestnego, a mojego ojca otrzymała 400 zł w prezencie i była to kwota jak
          najbardziej odpowiednia.
      • tina1234 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 22:17
        Też z pieniędzy komunijnych kupiłąm sobie namiot. smile
    • megan117 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 30.04.07, 18:19
      Kasa ,kasa i jeszcze raz kasa.smile
      • kropkacom Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 30.04.07, 18:53
        > Kasa ,kasa i jeszcze raz kasa.smile

Żeby potem dziecko biegało jak nawiedzane do rodziców ze słowami-"Zobaczcie ile
        pieniędzy uzbierałam". Komunia to nie wesele i dlatego uważam że nawet prezenty
        powinny być raczej pamiątkami.
    • agni71 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 30.04.07, 21:36
      No cóż, my dajemy pieniądze na laptopa - sami nie kupimy, bo uważamy, że to za
      drogi prezent od jednej rodziny, ale jak się więcej gości złoży, to dziecko
      będzie mialo frajdę.

aga
      • kasiapfk Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 01.05.07, 16:00
        no to ja mam tak isamo rpobem, tyle,że to moje dziecię przystepuje do
        Sakramentu... KAŻDY mnie pyta, cona prezent? i co ja mam odpowiedziec. Naprawdę
        młody ma już wszystkie zwyczajowe prezenty a mp3 nie chce słyszeć, bo (cyt)
        Mmo, nie potrzebuje bo nie używam...
        Ludzie HELP
        p.s. Piękną Biblię dostanie od nas-rodziców i inne dewocjonalia to ma jeszcze
        ze chrztu.
        Głupio mi tak już odpowiadać: nie wiem... pomocy...
        • kasiapfk Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 01.05.07, 16:01
          matko kochana, przepraszam za literówki, zakręcona jestem smile))
    • mika_007 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 01.05.07, 17:27
      powiem tak
      rozmawiajac z córką wiem,że byłoby jej przykro gdyby dostała jakieś
      dewocjonalia czy biblie (pomijając fakt,że już to ma)
      powiedziała,że to jej ważny dzień i jeśli miałaby coś dostać to chciałaby coś
      takiego "dla siebie"
      Dziewięciolatki to jeszcze dzieciaki,tylko niektóre są na tyle dorosłe zeby
      docenić i zrozumieć sens otrzymania pisma świętego,świętej ikony czy łańcuszka
      z medalikiem

też mamy problem z prezentem
      chyba stanie na nowym komputerze
      jeśli już wydawać po trosze kasy na worek pierdół to lepiej zebrać i kupić coś
      porządnego co na dłużej starczy
      • abraj Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 01.05.07, 18:32
        o zegarku zapomniałyście smile
        to był kiedyś 'topowy' prezent...
        są do wyboru do koloru, no i w róóóżnych cenach
        • power27 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 02.05.07, 00:31
          no właśnie mój chodzi już ponad dwadzieściaprę lat i ma się dobrze.
      • power27 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 02.05.07, 00:35
        nie roumiem dziecko, które przystępuje do komuni, nie uznaje bibli i
        dewolcjonaliów wogóle ( nie mówie od wszystkich), to znaczy ze wogóle nie
        rozumie sakramentu do jakiego było przygotowywane, i to nie jego jedynie wina,
        tylko rodziców i otoczenia.

z tego można tylko jeden wniosek wyciągnąc, sakrament komuni dziecko przyjmuje
        dla prestirzu i prezentów.
    • weronka77 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 02.05.07, 01:04
      kolczyki z jakimś pięknym kamieniem.Łańcuszek nie każdy nosi,z zegarkiem
      mozna "nie trafić" z roweru wyrośnie,komputer się zestarzeje szybko przy
      aktualnym postępie i ilości gier i gadgetów ładowanych w niego przez
      młodocianychwink,bransoletka może być za mała,pierścionek za duży albo nie każdy
      nosi.A piękne kolczyki zawsze kobieta ubierze-nawet po latachwink Mogą być z
      białego złota bo zakłądam że żólte nie każdy lubiwink a srebro to może "obciach"
      na komunięwink
      • agni71 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 02.05.07, 22:15
        Chyba nie każda kobieta (juz nie mowiąc o dziewczynce) ma przekłute uszy?

Faktem jest, ze kupno fajnego prezentu na komunię to w dzisiajszych czasach
        obfitości nie lada problem, bo dziecki juz wszystko mają....

aga
        • weronka77 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 02.05.07, 22:25
          No ale większość kiedyż przekłuwa.Poza tym można przerobić na klipsy.Niestey
          broszki i wisiorki też nie każdemu pasują....JA bym po prostu lokatę
          dzieciakowi założyła.Wtedy rodzice łapy na tym nie położąwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka