heksa4 27.04.07, 18:01 dla chrześnicy??? Rozkładam ręce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
syriana Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 18:06 to rozłóż porządnie i szerokim gestem wyciągnij portfel kasa, kasa, kasa - modna co roku jeśli natomiast (co szczerze polecam) czujesz w sobie zew pójścia pod prąd, proponuję jakieś fajne wydanie encyklopedii multimedialnej - prezent na lata + ładna karteczka z życzeniami w obu przypadkach Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 18:12 Kasa o ile rodzice dziecku jej nie zabiorą, bo i tak dość często bywa. Na rower raczej się nie rzucaj [tradycyjnie] chyba, że stać Cię na porządny wydatek - te tanie są g.... warte. Chrześnicy mojego niemęża kupujemy porządne rolki bo rolki sobie zarzyczyła i tradycyjnie złoty łańcuszek bez pieniędzy, bo rodzice i tak skonfiskują niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
heksa4 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 18:29 Też sie właśnie zastanawiamy nad kasą,bo nic nie przychodzi nam do głowy,tylko pytanie ile???????? Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 18:38 Wszystko zależy od tego, na ile Was stać. My kupujemy rolki za około 400 - 500 zł. i do tego łańcuszek jeszcze nie wiem za ile, ale nie będzie to gruby łańcuch tylko coś delikatnego i nie kosztującego fortunę. Gdyby nie było nas na to stać, kupilibyśmy mniej porządne [ale nadal dobre] rolki i nie byłoby łańcuszka. Gdyby było stać nas na więcej, dołożylibyśmy coś jeszcze, ale mierzymy siły na zamiary. Jeśli masz dylemat, to dopasuj kwotę którą chcesz dać do "tradycyjnego, komunijnego rowerka", ale najpierw się dowiedz, czy to dziecko dostanie te pieniądze czy też rodzice potraktują je jako zwrot za przyjęcie komunijne. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 18:38 tyle ile tzw. "wypada" jeśli jesteś chrzestną - to pewnie jakieś 400zł ale wiesz jak jest z kasą, rodzice wezmą na przechowanie, potem będą mieć jakieś wydatki domowe i tym sposobem Twój prezent rozmyje się w budżecie domowym tej rodziny kup coś dziecku, będzie miało radochę Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 20:17 ZaŻyczyła, ale razi Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 19:37 rower porządny rower jak cię nie stac to na raty, jak nie wiesz jaki pisz na priva Odpowiedz Link Zgłoś
heksa4 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 20:32 Mamy spory problem z tym prezentem,bo praktycznie te "tradycyjne" prezenty to ona już od dawna ma tj; rower,komputer,rolki,deskorolki,do grania w gry-niewiem jak to sie nazywa,no i w takim przypadku najprosciej byłoby dać kase i z bani,tylko pewnie jak napisała któras z was ucieszyliby jej rodzice,a nie ona sama.Więc problem nadal nierozwiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 20:36 Odtwarzacz MP3 też ma ? Odpowiedz Link Zgłoś
heksa4 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 20:50 Ma.dostała od babki bodajże na gwiazdkę. Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 22:18 My kupiliśmy kiedyś chłopcu, który lubił książki i interesował się geografią atlas z pięknymi zdjęciami i rozległymi opisami, dotyczącymi nie tylko położena ale i narodów i ich kultur. Dodaliśmy stosowną do okazji dedykację i jest prezent na całe życie. Zloewam tradycje, to już nie komuna, że dziecko miało piłkę, klocki i misia. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 20:59 Ja jak szłam do 1 komunii dostałam prawie samą kasę, ale moi rodzice są z tych którzy pieniędzy dzieciom nie zabierali. Kupiłam sobie wtedy namiot WARTA, bo takie było moje marzenie. Latem miałam w nim świetne wakacje, bo rozbiłam go przed blokiem i spałam z koleżankami. Zapytaj chrześniaczkę, może też ma jakieś swoje marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
disable Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 21:31 aparat cyfrowy, coś ze złota, porządne książki np jakiś zestaw słowników, telewizor, wszystko zależy od waszych możliwości finansowych Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte_de_corday Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 22:10 Drogie Panie, ja tylko pragnę zwrócić uwagę, iż pierwsza komunia św. jest przede wszystkim przeżyciem duchowym. No, ale jak wytłumaczyć to dziecku, skoro rodzice wykazują się takim konsumpcyjnym podejściem, że aż głowa boli. Ja bym raczej proponowała jako prezent Biblię (np. taką z obrazkami i komentarzami odpowiednimi dla wieku), medalionik z Chrystusem lub jakiś ładny łańcuszek, ew. dobrym pomysłem jest encyklopedia multimedialna. A jeżeli rodzina będzie niezadowolona z Waszych prezentów i więcej się do Was nie odezwie, to tym lepiej, bo przynajmniej będziecie mieć hipokrytów z głowy. A swoją drogą, dawać ośmiolatkowi prezent wartości 500 zł, do głowy by mi to nie przyszło. Kiedy moja 34-letnia kuzynka wychodziła w zeszłym roku za mąż, od swojego chrzestnego, a mojego ojca otrzymała 400 zł w prezencie i była to kwota jak najbardziej odpowiednia. Odpowiedz Link Zgłoś
tina1234 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 27.04.07, 22:17 Też z pieniędzy komunijnych kupiłąm sobie namiot. Odpowiedz Link Zgłoś
megan117 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 30.04.07, 18:19 Kasa ,kasa i jeszcze raz kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 30.04.07, 18:53 > Kasa ,kasa i jeszcze raz kasa. Żeby potem dziecko biegało jak nawiedzane do rodziców ze słowami-"Zobaczcie ile pieniędzy uzbierałam". Komunia to nie wesele i dlatego uważam że nawet prezenty powinny być raczej pamiątkami. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 30.04.07, 21:36 No cóż, my dajemy pieniądze na laptopa - sami nie kupimy, bo uważamy, że to za drogi prezent od jednej rodziny, ale jak się więcej gości złoży, to dziecko będzie mialo frajdę. aga Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapfk Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 01.05.07, 16:00 no to ja mam tak isamo rpobem, tyle,że to moje dziecię przystepuje do Sakramentu... KAŻDY mnie pyta, cona prezent? i co ja mam odpowiedziec. Naprawdę młody ma już wszystkie zwyczajowe prezenty a mp3 nie chce słyszeć, bo (cyt) Mmo, nie potrzebuje bo nie używam... Ludzie HELP p.s. Piękną Biblię dostanie od nas-rodziców i inne dewocjonalia to ma jeszcze ze chrztu. Głupio mi tak już odpowiadać: nie wiem... pomocy... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapfk Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 01.05.07, 16:01 matko kochana, przepraszam za literówki, zakręcona jestem )) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 01.05.07, 17:27 powiem tak rozmawiajac z córką wiem,że byłoby jej przykro gdyby dostała jakieś dewocjonalia czy biblie (pomijając fakt,że już to ma) powiedziała,że to jej ważny dzień i jeśli miałaby coś dostać to chciałaby coś takiego "dla siebie" Dziewięciolatki to jeszcze dzieciaki,tylko niektóre są na tyle dorosłe zeby docenić i zrozumieć sens otrzymania pisma świętego,świętej ikony czy łańcuszka z medalikiem też mamy problem z prezentem chyba stanie na nowym komputerze jeśli już wydawać po trosze kasy na worek pierdół to lepiej zebrać i kupić coś porządnego co na dłużej starczy Odpowiedz Link Zgłoś
abraj Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 01.05.07, 18:32 o zegarku zapomniałyście to był kiedyś 'topowy' prezent... są do wyboru do koloru, no i w róóóżnych cenach Odpowiedz Link Zgłoś
power27 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 02.05.07, 00:31 no właśnie mój chodzi już ponad dwadzieściaprę lat i ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
power27 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 02.05.07, 00:35 nie roumiem dziecko, które przystępuje do komuni, nie uznaje bibli i dewolcjonaliów wogóle ( nie mówie od wszystkich), to znaczy ze wogóle nie rozumie sakramentu do jakiego było przygotowywane, i to nie jego jedynie wina, tylko rodziców i otoczenia. z tego można tylko jeden wniosek wyciągnąc, sakrament komuni dziecko przyjmuje dla prestirzu i prezentów. Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 02.05.07, 01:04 kolczyki z jakimś pięknym kamieniem.Łańcuszek nie każdy nosi,z zegarkiem mozna "nie trafić" z roweru wyrośnie,komputer się zestarzeje szybko przy aktualnym postępie i ilości gier i gadgetów ładowanych w niego przez młodocianych,bransoletka może być za mała,pierścionek za duży albo nie każdy nosi.A piękne kolczyki zawsze kobieta ubierze-nawet po latach Mogą być z białego złota bo zakłądam że żólte nie każdy lubi a srebro to może "obciach" na komunię Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 02.05.07, 22:15 Chyba nie każda kobieta (juz nie mowiąc o dziewczynce) ma przekłute uszy? Faktem jest, ze kupno fajnego prezentu na komunię to w dzisiajszych czasach obfitości nie lada problem, bo dziecki juz wszystko mają.... aga Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: Dziewczyny co w prezencie na komunię ...... 02.05.07, 22:25 No ale większość kiedyż przekłuwa.Poza tym można przerobić na klipsy.Niestey broszki i wisiorki też nie każdemu pasują....JA bym po prostu lokatę dzieciakowi założyła.Wtedy rodzice łapy na tym nie położą Odpowiedz Link Zgłoś