Dodaj do ulubionych

wszyscy krytykują imię

16.04.06, 22:05
razem z moim partnerem zdecydowalismy sie nazwac naszego synka Vincent.tak,
wiem ze to nie po polsku, ze dziwacznie itd itp., ja tez wolalabym Stanislawa,
ale Marek sie uparl (moj ukochany przyszly tatusiek) a ja nie mam serca
odmawiac mu przyjemnosci wyboru imienia dla swojego pierworodnego. w kazdym
razie kazde spotkanie rodzinne konczy sie dluga dysputa wszystkich
"zainteresowanych" przeciwko temu imieniu. Argumenty takie jak powyzej + ze
inne dzieci beda sie z niego smialy w szkole. wszystko to konkluduja
stwierdzeniem, ze jestesmy egoistami i nie myslimy w ogole o dziecku. Dzisiaj
podczas swieconki bylo dokladnie to samo. Oboje z Markiem jestesmy ateistami i
nie wierzymy specjalnie w instytucje malzenstwa ani innego sakramentu, ale
rodzina juz wymusza na nas nie tylko slub (uwagi typu "Ania, a czy przyjdzie
twój mąż?" czy "To jest Ania,narzeczona Marka"),ale i chrzest (szczerze
powiedziawszy chyba by nas wykleli, gdybysmy chcieli z chrztu zrezygnowac).
Nie wiem co robic-tlumaczylismy juz tysiac razy, ze to nasze dziecko i ze
prosimy by sie nie wtracali, ale caly czas na wokande wracaja te same tematy.
Obserwuj wątek
    • mmalicka21 a co się przejmujesz 16.04.06, 22:06
      twoje dziecko i nazwiecie je tak jak chcecie
      moja rodzina też cały czas kęci nosem na to jak chcemy nazwać dziecko
      ale co oni się tam znają
      nic się nie przejmuj
      bo jak będziesz się słuchała to zgłupiejesz
    • storczyk70 Re: wszyscy krytykują imię 16.04.06, 22:10
      Nie słyszałam u chłopca takiego imienia. Przynajmniej nie będzie się
      powtarzało - będzie oryginalne. A właściwie to ładne. Stasiów jest dużo.
      Ochrzcić można w każdej chwili. I wcale nie jest powiedziane, że trzeba się z
      tym śpieszyć. Może rodzinka tęskni za większą imprezką.
    • pickaboo Re: wszyscy krytykują imię 16.04.06, 22:18
      nie masz sie czym przejmowac, teraz ludzie wymyslaja jeszcze bardziej oryginalne
      imiona dla dzieci wiec mysle, ze jak Twoj synek dorosnie, to to imie wcale nie
      bedzie az takim zaskoczeniem. zreszta sama wiesz, a docinki rodziny puszczaj
      mimo uszu, czas dziala na Twoja korzysc, za chwile juz nikt nie bedzie o tym
      peplalsmile a co do braku slubu, to tez sie powinni przyzwyczaic, wazne zebyscie
      nie robili nic na sile i pod czyjas presja... pozdrowienia!smile
      • katrint Re: wszyscy krytykują imię 16.04.06, 23:01
        A co ich to wszystko za przeproszeniem interesuje.Co do chrztu to miałam taką
        sytuację w rodzinie,moja kuzynka nie chciała ochrzcić swojego synka a na
        upierdliwe pytania ciotek odpowiadała,że jak skończy 18 lat to sam zdecyduje
        jaką wiarę przyjąćsmile) Zapadało wtedy milczenie i ona miała spokój.
    • dorianne.gray Wyluzuj :) 17.04.06, 00:49
      My nie mamy ślubu, ale gdzieś słyszałam, że bez ślubu też się rodzą zdrowe
      dzieci smile
      Chrztu nie będzie - ja nie mam i jakoś żyję, mam się świetnie smile
      Rodzina nam wybrzydza na imię, ale będą musieli się do niego przyzwyczaić! Jak
      chcą mieć dziecko z innym imieniem, to niech sobie swoje robią smile
      • liwilla1 Re: Wyluzuj :) 17.04.06, 01:05
        zabawne-mysmy tez przez dluuugi czas nazywali malego Leon smile
    • podyanty Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 03:52
      Przeciez Vincent to nic innego jak polski Wincenty. Nazwijcie go Wincenty i bedzie spokoj!
      • moofka Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 12:39
        no wlasnie dlaczego nie Wincenty,
        duzo lepiej brzmi i wyglada niz pretensjonalne Vincent
        o ile dobrze zrozumialam obydwoje jestescie Polakami i mieszkacie w Polsce
        po co te udziwnienia
        oczywiscie mozna powiedziec nie przejmujcie sie wasze dziecko
        ale ja jednak bym posluchala, co inni zyczliwi przeciez Wam ludzie mowia
        • liwilla1 Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 18:09
          nam sie jednak wydaje, ze Vincent lepiej brzmi niz Wincenty (Wincenty za pozno
          wyjety tongue_out ) tak, oboje jestesmy Polakami, ale-biorac pod uwage Twoj tok
          myslenia-chcac nazwac naszego syna po polsku Wincenty tez nie za bardzo by
          podpasowal ze wzgledu na lacinskie pochodzenie (vinco, vincere-zwyciezac). A
          Vincent poniewaz jestesmy wielkimi fanami malarstwa van Gogh'a smile
          Wystarczajacy powod na "udziwnienie"?

Pozdr
          • moofka Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 19:49
            liwilla1 napisała:

> nam sie jednak wydaje, ze Vincent lepiej brzmi niz Wincenty (Wincenty za pozno
            > wyjety tongue_out ) tak, oboje jestesmy Polakami, ale-biorac pod uwage Twoj tok
            > myslenia-chcac nazwac naszego syna po polsku Wincenty tez nie za bardzo by
            > podpasowal ze wzgledu na lacinskie pochodzenie (vinco, vincere-zwyciezac)
            mysle, ze warto dyskutowac z tresciami zawartymi w poscie a nie dopowiadac sobie
            wincenty to polskie imie, vincent nie
            chociaz obydwa pochodza od lacinskiego slowa

to jest absolutnie wasza i waszego (vaszego smile
            dziecka sprawa jakie imie wybierzecie
            skarzysz sie, ze vincenty nie podoba sie rodzinie
            no trudno
            glupkowata dla niektorych forme wybraliscie i tyle
            po prostu napisalam co moze kierowac tymi, ktorzy nie przyklaskuja vaszemu
            vyborovi
            i juz,
            nie musi sie vszystkim podobac

wydaje mi sie tez, ze uwielbienie van gogha - nie polaka przeciez nie wystarczy
            dla podjecia tak waznej decyzji jak imie dla synka
            ja uwielbiam kandinskiego i na szczescie to nie kierowalo mna przy wyborzez
            imienia dla synka tongue_out

. A
            > Vincent poniewaz jestesmy wielkimi fanami malarstwa van Gogh'a smile
            > Wystarczajacy powod na "udziwnienie"?
            >
            > Pozdr
            • sutra Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 20:41
              Vincent znaczy dokladnie to samo co Wincenty tylko wygląda pretensjonalnie, a
              do polskich nazwisk po prostu nie pasuje. Róbcie jak chcecie, tylko nie
              zdziwcie się jak nie przekonacie pań w urzedzie do tej pisowni. Popieram, że
              inne dzieci beda sie z niego smialy w szkole.
    • libretka Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 07:41
      Popieram - nie przejmujcie się opiniami.
      W przedszkolu mojego dziecka, potem w szkole dzieci mają przeróżne imiona, dużo
      z nich bardzo oryginalne, w życiu nie słyszałam, by ktoś się z nich z tego
      powodu wyśmiewał. To zależy od wychowania i otwartości - na szczęście powoli
      coraz większej.
      Sprawdźcie tylko wcześniej czy imię w takim brzmieniu zarejestrują w usc.
      Zdarza się, że proponują polskie odpowiedniki.
      • sja75 Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 11:26
        bardzo mi sie podoba to imię!ale mały dostanie:Maciej-mąż to zaaprobował-
        jestesmy po slubie cywilnym i tez nie bedziemy chrzcić
    • tucik Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 11:49
      ja też myślę, że imie jest ładne, w tej chwili ludzie mają bardziej udziwione
      pomysły, a jeśli wam się podoba i bedzie ładnie pasował do nazwiska to po
      prostu olej sprawę gadania i najlepiej nie wdawaj się w dyskusję; jak zaczyna
      się temat imienia to celowo zmieniaj na inny najlepiej dotyczący jakiejś
      ciotki, matki itp, ignoruj i jeszcze raz ignoruj jak zobaczą, że nie da sie
      sprowokowac dyskusji (że nie odpowiadasz nie słuchasz wywodów) to przestaną o
      tym mówić; to samo dotyczy ślubu, chrztu itp na marginesie istnieje polska
      forma tego imienia Wincenty; ja także dwadzieścia pare lat temu otrzymała
      oryginalne imię, byłam jedyna w szkole podstawowej i liceum a nawet na studiach
      nosząca to imię i NIGDY nie zdarzyło mi się, że ktoś sie wyśmiewał, raczej
      mówiono, że ładne, a teraz już się to imię upowszechniło wśród dzieci
    • malgosiek2 Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 11:51
      No imie zbyt dziwne jak na polskie małżestwo.
      Problem może być w usc z zarejestrowaniem imienia przez urzędnika-musi
      obowiązywać polska pisownia(wg.Rady jęz.Polskiego)
      A nie lepiej po prostu wspomniany WINCENTY-o wiele lepsze i staropolskie i
      piękne imię z tradycjami.
      Pzdr.Gosia
    • melmire Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 13:39
      Na forach o imionach czesto doradzaja zeby bron boze nie mowic rodzinie jakie
      imie zamierza sie nadac - po fakcie malo kto wybrzydza, za to czesto ludzie
      dochodza do wniosku ze imie dziwne czy banalne pasuje temu akurat bobasowi.
      Nie wyobrazam sobie zeby rodzina pozwalala sobie na krytykowanie mojego wyboru -
      wystarczy ze ojciec z matka musza sie zgodzic, to i tak dosyc skomplikowane.
    • lusia79 Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 14:28
      Vincent to Vincent i już. Jest ok - tak samo jak Wiktor czy Olivier. Trzeba
      tylko pamiętać żeby dziecka nie skrzywdzić - postawić się w jego sytuacji i
      zapytać siebie czy chciałoby się mieć takie właśnie imię - no i czy pasuje do
      nazwiska. Jeśli nie chcecie ślubu, to się nie pobierajcie. A w kwestii chrztu
      świętego - skoro rodzice przyrzekają wychować dziecko w wierze katolickiej, to
      musisz pamiętać, że spocznie na Was ten właśnie obowiązek!
    • domil Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 17:17
      Na twoim miejscu nie ustępowałabym tak łatwo mężowi, imię powinno podobać się
      obojgu rodzicom. I synek będzie również twoim pierworodnym, nie tylko męża,
      prawda?
      Poza tym Vincent to rzeczywiście raczej dziwacznie (ale Wincenty - już nie).
      Gdyby to twój mąż chciał być tak nazywany to OK, innym nic do tego. Ale
      narzucać to dziecku? Nie mam nic przeciwko imionom oryginalnym i rzadkim, ale
      to co innego niż imiona pretensjonalne, które mogą być odbierane jako
      ośmieszające.

(Tak na marginesie, ja mam Stasia właśnie i jest to z trudem osiąfnięty przeze
      mnie i męża kompromis.)
    • ania.silenter Cóż... 17.04.06, 18:13
      imię rzeczywiście hmmm...nietypowewink i ja nie nazwalabym tak swojego dziecka,
      ale to Twoje dziecko i absolutnie to Twoja sprawa jak nazwiesz swoje dzieckosmile.
      pozdrawiam
    • kraplakowa Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 19:09
      Wiem, że chcielibyście zeby było tak "Wasze dziecko, Wasza sprawa". Ale to
      niestety nie do końca tak jest. Nie jesteście pustelnikami, mieszkacie wśrod
      ludzi, i chcąc nie chcąc jakieś tam zasady przyjmujecie. Jasne, że nikt Was nie
      zmusi do ślubu, że mozecie nazwać dziecko tak jak Wam się podoba, że nie
      musicie go chrzcić. Ale wasze dziecko pójdzie do szkoły, a tam się zacznie -
      dlaczego masz takie dziwne imię? dlaczego mama ma inne nazwisko niż ty i tata?
      dlaczego nie idziesz do komunii? Dzieci są szczere i okrótne w swojej
      szczerości. Czasem warto trochę się nagiąć, aby nie unieszczęśliwiać innej
      osoby, w tym przypadku swojego dziecka. Trochę, nie mówię, że musicie robić
      zawsze wszystko czego inni od was oczekują. Może na przykład sam chrzest?
      Trochę ułatwił by mu szkolne zycie i napewno poprawił stosunki w rodzinie.
      Pozdrawiam i życzę mądrych decyzji. Poście na kompromis czasem jest dobrym
      rozwiazaniem.
      • haganna Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 21:35
        Dlaczego namawiasz rodziców do obrzydliwego konformizmu?
        Niech żyją tak, jak chcą, a nie tak, jak wypada, bo "co ludzie powiedzą".
        Używasz najbardziej beznadziejnych i "dulskich" argumentów, jakie się da.
        I powiem Ci jeszcze jedno - dzieci wcale nie muszą potępiać innego dziecka za
        to, że jest inne. Wyobraź sobie, że w mojej klasie w podstawówce (sto lat
        temu wink jedno jedyne dziecko nie chodziło na religię, było nieochrzczone, a
        mama była świadkiem jehowy (wtedy nikt nie wiedział co to znaczy). I nikt tego
        chłopca nie potępiał, nie wyśmiewał się, ani nie był wobec niego okrutny.
        Przesadzasz Kraplakowa z tymi swoimi czarnymi wizjami przyszłości dziecka z
        oryginalnym imieniem.
      • dorianne.gray Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 00:52
        Kraplakowa, no co Ty wypisujesz! Ludzie są różni, tego powinniśmy uczyć nasze
        dzieci, a nie odwrotnie!
        Mam nadzieję, że Ty nie będziesz swojemu dziecku powtarzać "nie wyróżniaj się,
        bądź taki jak inni, po co się rzucać w oczy, lepiej rób to, co robią
        wszyscy"... To chore!
        Chrzest to dla Ciebie takie hop-siup? Pro forma? To poważna decyzja!
        Niedobrze mi się robi jak takie rzeczy czytam...

PS. To nie dzieci są okrutne. To dorośli są bezmyślni pozwalając sobie na
        głupie komentarze przy dzieciach. Dzieci uczą się od dorosłych, same nigdy w
        życiu nie wpadną na to, że ktoś z rówieśników ma "dziwne" imię, że to "dziwne",
        że kolega/koleżanka z klasy nie idzie do komunii itp. itd.
      • magi104 Re: wszyscy krytykują imię 24.04.06, 11:11
        kraplakowa napisała:

>
        > Pozdrawiam i życzę mądrych decyzji. Poście na kompromis czasem jest dobrym
        > rozwiazaniem.

Wiesz, to się nazywa HIPOKRYZJA....
    • mikaa25 Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 19:48
      jaki sens ma chrzest w ateistycznej rodzinie? tego typu spraw nie mozna
      traktowac na zasadzie bo inni też maja, a wiec nie zgadzam sie z
      przedmówczynią. oczywiście że możecie nazwać dziecko jak Wam sie podoba z tym
      że najliej obojgu! Warto zadac sobie pytanie czy Tobie podoba sie to imie? I
      czy można takie imie zarejestrowac. Slub i chrzest to wasza sprawa jeśli
      jestescie niewierzący możecie wziasc cywilny, ale przecież przymusu nie ma. A
      że dziecko może być wysmiewane z powodu imienia czy braku chrztu - pewnie może
      być - takie są dzieci i takie mamy społęczenstwo- dorosli krytukują to jak
      dzieci mają robic co innego? Wiem tylko że osoby o innych nieznanych imionach
      czetso sie ich wstydza w dziecinstwie wolą być szóstą Julką z kolei - choc to
      nie regułasmile
      • karolka17 najważniejsze, by Wam podobało się 17.04.06, 20:11
        też uważam , że ślub (zarówno kościelny i cywilny) i chrzest, to indywidualna decyzja , któramusi być świadomie podjęta (tzn., że jak ochrzcicie dziecko, to musicie wychować go w wierze (katolickiej czy jakiej innej) i byłoby to raczej trudno w rodzinie niewierzącej, no chyba, że rodzice chrzestni by się poświecili. Tak że nic na siłę.
        Któraś z Pań tu mówiła o różnych nazwiskach taty i mamy, to co ? ja też mam inne nazwisko niż mój mąż, a braślimy zarówno cywilny jak i kościelny ślub, to nie zmienia sprawy. Nazwiska, ślub itp., ważne, żeby w rodzinie (czyli u Was z partnerem) panowała dobra dla dziecka (skoro mówimy o dobru dziecka) atmosfera, żeby czuło się kochanym i docenianym.
        a imię jest ładne, no to co, że niezbyt po polsku? ja też uważam, że forma imienia ma wielkieznaczenie, chcecie Vincent, niech tak będzie (oby w urzędzie pozwolono).Teraz dzieciom nadają ró-ó-óżne imiona jeszcze bardziej nietypowe.
        prawde powiedziała mikaa25 dzieci krytykują, bo ich rodzice krytykują, takie, niestety mamy społeczeństwo, wszystko, co jest inne, to już be.

Najważniejsze, by am podobało się!
    • kayla.op.pl Rada Języka Polskiego 17.04.06, 22:23
      Tu jest tekst dotyczący imion zawierających litery, których w polskim alfabecie
      nie ma:

www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=434&letter=
      To moze po prostu Wincenty?
    • deela Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 10:44
      a moja rada? nie widziwiajcie jak juz chcecie wincent napiszcie po naszemu, dziecko to nie pies!
    • afa21 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 11:08
      to moze ja napisze cos o sobie.......mam na imie Blanka,teraz pisane
      przez "k "(zmienilam sobie pisownie) kiedys przez "c".Moze zeby zobrazowac
      sytuacje mam teraz 23 lata.Kiedy poszlam do szkoly byl to dla An,Kas,Agnieszek
      szok,ze ktos moze miec tak dziwaczne imie jak ja,pozniej sie przyzwyczaili.Ale
      mi nie bylo latwo zyc z takim imieniem.Chrzest mialam w wieku lat 5 i tez bylo
      to dla wszystkich dziwne.Wiec nie mozna wychodzic z zalozenia ze nasze
      dziecko,nasza sprawa.Troche empatii,wczujcie sie w sytuacje tego malego
      czlowieka.Swoja droga,Vincent jest ladnym imieniem ale za granica nie w
      Polsce,jest porownywalne do Nicoli,Jennifer,Jesic i innych i niestety ale
      kojarzy mi sie z pretensjonalnymi,prostymi rodzicami.
      • haganna Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 15:37
        A co powiesz na imiona Laura, Dobrawa, Makary.
        Jakoś dzieci nie miały problemu z akceptacją tych imion. Najgorzej było z
        nauczycielami w szkole - ci to się nie mogli powstrzymać od głupich komentarzy.
        A powinni być przykładem, wychowywać...
        To dorośli mają problem, nie dzieci.
        Moim zdaniem rodzice nie powinni słuchać głupiego gadania jakiś zaściankowych,
        prostych ludzi.
        • clelia Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 16:26
          Laura, Dobrawa i Makary to normalne, przyjęte w Polsce imiona w odróżnieniu od
          Vincenta który jest jakimś snobizmem rodziców na zagranicę.
          • liwilla1 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 17:40
            kobieto, co Ty wypisujesz? jakim snobizmem na zagranice? to nie ma nic do
            rzeczy, ze imie nie jest polskie-po prostu podoba nam sie zarowno jego fonetyka
            jak i pisownia, to wszystko. kazdy ma swoj gust-zreszta nie poruszylam tego
            tematu by poznac Twoja opinie, droga clelio, bo szczerze napisawszy tyle mnie
            ona obchodzi co zeszloroczny snieg. moja intencja bylo - w miare mozliwosci -
            otrzymanie ewentualnych sugestii, jak radzic sobie z wtracajaca sie we wszystko
            rodzina. Twojej nadinterpretacji mojej wypowiedzi nie mozna potraktowac inaczej
            jak ordynarnej, podyktowanej zlym charakterem zlosliwosci osoby niezwykle
            ograniczonej.
            • clelia Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 22:41
              liwilla1 napisała:

> kobieto, co Ty wypisujesz? jakim snobizmem na zagranice? to nie ma nic do
              > rzeczy, ze imie nie jest polskie-po prostu podoba nam sie zarowno jego
              fonetyka
              > jak i pisownia, to wszystko.

Tak własnie - podoba wam sie pisownia, bo jest zagraniczna. Węsą będziecie do
              niego mówić zgodnie z fonetyką? Swojski Wincenty to już nie to prawda? W takim
              razie idźcie dalej - nie Piotr tylko Pierre, nie Pawel tylko Paul, nie
              Stanisław tylko Stanislas albo Stash, nie Zuzanna tylko Susanne, nie Zofia
              tylko Sophie. Ładniejsze, no nie? A zamiast Lewandowski - Levandovsky. I
              koniecznie Sophie Levandowsky.

kazdy ma swoj gust-zreszta nie poruszylam tego
              > tematu by poznac Twoja opinie, droga clelio, bo szczerze napisawszy tyle mnie
              > ona obchodzi co zeszloroczny snieg.

To trzeba było od razu napisać w temacie, że clelia ma się nie wypowiadac i bym
              siedziała cicho.
              • liwilla1 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 23:23
                naprawde zal mi Ciebie - powinnas chyba porozmawiac z kims na temat trapiacej
                Cie frustracji. jakas terapia usmiechem, dobrym slowem, przyjaznym gestem-znasz
                takie pojecia w ogole? Twoje zycie musi byc okrutnie smutne...
                • clelia Re: wszyscy krytykują imię 19.04.06, 18:44
                  hhahaha, czy naprawdę uważasz że jak ktoś ma inne zdanie niż ty to musi być
                  smutny? Dobra jesteś.
          • liwilla1 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 17:57
            i jeszcze jedno - Serapion,Amon,Ramzes,Ozyrys to imiona zupelnie normalne, ale
            Vincent to juz oznaka, ze jestesmy owladnieci "jakimś snobizmem rodziców na
            zagranicę"?!?!? Wiesz, siegnij lepiej po slownik wyrazow obcych, bo to sie
            nazywa HIPOKRYZJA...

Dla zainteresowanych link:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=40260318&a=40313072
            • clelia Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 22:43
              liwilla1 napisała:

> i jeszcze jedno - Serapion,Amon,Ramzes,Ozyrys to imiona zupelnie normalne, ale
              > Vincent to juz oznaka, ze jestesmy owladnieci "jakimś snobizmem rodziców na
              > zagranicę"?!?!?

Mało rozumiesz, kobieto. Te imiona pisze się po polsku. Rodzice chcą dać
              dziecku na drugie jakieś egipskie imię, nie będą go krzywdzić na pierwsze
              jakimiś pretensjonalnymi wymysłami.
              • kayla.op.pl Re: wszyscy krytykują imię 19.04.06, 08:55
                Amon to bardzo ladnie imie. Mojemu psu dobrze sie je nosi (hodowca je nadał, nie
                ja wink ).
          • haganna Re: wszyscy krytykują imię 20.04.06, 11:29
            Clelia, to jest sprawa rodziców, nie twoja. O gustach się nie dyskutuje.
            Chcą nadać dziecku mało popularne imię - ich broszka. Tobie nic do tego.
            Problemem nie jest samo imię, tylko fakt, że ludzie pozwalają sobie na krytykę
            i komentarz, zamiast się po prostu zamknąć i przyjąć je do wiadomości.
            A wiesz, że dla wielu osób dziecko noszące "normalne, przyjęte w Polsce imię"
            nazywa się "dziwnie, bo po staropolsku". Ludziom nie dogodzisz.
            • clelia Re: wszyscy krytykują imię 20.04.06, 13:30
              Gusta gustami, ale tego imienia po prostu nie zarejestruje USC więc lepiej żeby
              rodzice to sobie wybili z głowy. A poza tym może i oni mają taki czy inny gust,
              ale czemu z tego powodu ma cierpieć niewinne dziecko. Ludzie się bedą z niego
              śmiać.
    • afa21 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 11:10
      dodam,ze ja mojemu dziecku chcialabym dac na imie Jan lub Antonia (nie
      Antonina).Nauczona wlasnymi doswiadczeniami.
    • bastet7 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 11:10
      Kwestia co sie komu podoba nie podlega dyskusji, bo o gustach się nie
      dyskutuje. Natomiast problem polega na tym, ze wybrane przez Was imię ma polski
      odpowiednik, w związku z tym w USC nakprawdopodobniej nie zarejestrują CI
      imienia: Vincent. Najlepiej zadzwoń i zapytaj, aby zawczasu mieć jakąś
      alternatywęwink))
      PS. Co do slubu i chrztu, to Wasza prywatna sprawawink))) My mamy cywilny,
      chociaż rodzina kręciła nosem. My się zaparliśmy.
      Chrztu też nie przewidujemy (zresztą nikt nam nie ochrzci dziecka dopóki nie
      weźmiemy kościelnego, ewentualnie jest jakas procedura uznaawania przez kosciół
      slubu cywilnego, jak przyjdziesz ze skruchą - i kopertą - że chcialeś wziąć
      kościelny a nie mogłeś).
      Pozdr.
    • mak752 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 11:24
      cześć liwilla. mam ten sam problem z teściową, az żałuję ze powiedziałam przed
      narodzinami, ze dziewczynka to będzie Jagoda. i teraz nie ma dnia, zeby
      teściowa nie narzekała. bo jej podoba sie marta i życzy sobie zebysmy to wzieli
      pod uwagę. i nie ma dyskusji! bo jej sie wymarzyła wnuczka marta (corka miała
      być marta) i koniec (pierwsza wnuczka od jedynaka). albo mówi, zebyśmy nadali
      imie po prababci (Zosi) bo tak sie robi w rodzinach gdzie jest tradycja (sama
      nie nadała imienia synowi po dziadku, tylko takie jak jej sie podobało, ale ja
      mam być strażniczką tradycji i kontynuatorka pokoleń) ja tego słucjam
      cierpliwie, bo cierpliwa jestem z natury... ale jest mi przykro, bo to bedzie
      moja dziewczynka (o ile to bedzie dziewczynka, bo jeszce nie wiadomo i dla mnie
      nie ma jeszcze problemu.. ) wiec to bedzie moja dziewczynka i ja dla niej
      wymarzyłam sobie imie, ktore czekało na nią tyle lat i naszych starań o
      dziecko. ale nie wiem jak delikatnie przekonac teściową zeby odpuściła sobie te
      przekonywania
      • dorianne.gray Re: wszyscy krytykują imię 19.04.06, 01:44
        Może pora na przekonywanie niedelikatne?... smile
    • melka_x Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 13:22
      Sam wybór imienia to wyłącznie Wasza sprawa i nie ma co o gustach dyskutować.
      Nie rozumiem tylko dlaczego upieracie się przy obcej pisowni, to rzeczywiście
      jest pretensjonalne. Jesteście Polakami, mieszkacie w Polsce, macie pewnie
      polskie nazwisko, imię istnieje w polskim języku, więc czemu? Mamy Katarzynę
      nie Katrinę, Catherine itd, mamy Jakuba nie Jacoba, mamy Annę nie Ann, mamy
      Piotra nie Petera, więc czemu Vincent nie Wincenty?
    • mmadzik1 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 19:52
      Vincent to piekne imie i nie sadza aby dziecko mialo jakies problemy w szkole z
      tego tytułu. to juz nie te czasy kiedy co drugie dziecko to Julia; Kuba Mateusz
      itp . Jak sie slyszy na ulicy to teraz ( mniej wiecej od 3 lat) jest moda na
      imiona staropolskie i dziwne wiec Mysle , ze Imie Vincent jest 1000 razy lepsze
      ni z jakiś Mieczysław Teresa Czy Henryka
      • tsunami05 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 21:27
        Podoba wam się fonetyka - a jak zamierzacie wymawiać? Węsą? Wincent?
    • walczakowa3 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 21:40
      Uważam że to jak nazwiecie swoje dziecko jest waszą indywidualną sprawą. To
      wasze DZIECKO! A TO WY jesteście jego rodzicami a nie ktoś inny. Moja rada nie
      przejmować się!!!!!!!!!!
      • angell82 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 22:14
        to jest Wasze dziecko i Wasza sprawa.
        To Ty będziesz tłumaczyła swojemu synowi dlaczego ma takie , a nie inne imięsmile
        Niektórym podobają sie polskie imiona i tylko takie, innym podobają się imiona
        wschodu innym zachodu.. To, że mieszkamy w Polsce wcale nie oznacza, że musimy
        wybierać dla Naszych dzieci wyłącznie POLSKIE imiona. Poza tym jest to kwestia
        gustu ,indywidualna decyzja rodziców. Buziaaasmile
    • margonik Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 23:05
      Mi się Vincent kojarzy na pierwszym miejscu z Pulp Fiction (Vincent Vega). W
      każdym razie zdecydowanie bardziej podoba mi się Vincent niż polskie Wincenty -
      i prawde mówiąc zupełnie nie rozumiem, czemu z Vincenta dzieci miały by się
      smiać, a z Wincentego nie.

Swoją drogą chyba większość dzieci o nietypowych imionach przechodzi przez
      okres braku akceptacji dla swojego imienia - niezależnie czy to będzie imię
      zagraniczne, czy tez jakiś polski Alojzy. Ale chyba też bardzo wiele zalezy od
      wychowania - czy zaszczepi się w dziecku pewność siebie, czy kompleksy. Życzę
      Wam, aby Wasze dziecko chodziło dumne ze swojego imienia.

PS. Swoją drogą mój mąż ma piekne rzadkie imię. Chyba przez pół życia sie nim
      przejmował i zawsze przedstawiał się innym. A ja uwielbiam to jego imię! Wydaje
      mi się, że dopiero gdy poznaliśmy się, zaczął go używać bez skrępowania.
      Swoją drogą, moze warto nadać dziecku także drugie imię, bardziej typowe, aby w
      razie czego było "na wymianę" - przynajmniej do momentu, gdy psychicznie
      dorośnie do pierwszego wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.