liwilla1 16.04.06, 22:05 razem z moim partnerem zdecydowalismy sie nazwac naszego synka Vincent.tak, wiem ze to nie po polsku, ze dziwacznie itd itp., ja tez wolalabym Stanislawa, ale Marek sie uparl (moj ukochany przyszly tatusiek) a ja nie mam serca odmawiac mu przyjemnosci wyboru imienia dla swojego pierworodnego. w kazdym razie kazde spotkanie rodzinne konczy sie dluga dysputa wszystkich "zainteresowanych" przeciwko temu imieniu. Argumenty takie jak powyzej + ze inne dzieci beda sie z niego smialy w szkole. wszystko to konkluduja stwierdzeniem, ze jestesmy egoistami i nie myslimy w ogole o dziecku. Dzisiaj podczas swieconki bylo dokladnie to samo. Oboje z Markiem jestesmy ateistami i nie wierzymy specjalnie w instytucje malzenstwa ani innego sakramentu, ale rodzina juz wymusza na nas nie tylko slub (uwagi typu "Ania, a czy przyjdzie twój mąż?" czy "To jest Ania,narzeczona Marka"),ale i chrzest (szczerze powiedziawszy chyba by nas wykleli, gdybysmy chcieli z chrztu zrezygnowac). Nie wiem co robic-tlumaczylismy juz tysiac razy, ze to nasze dziecko i ze prosimy by sie nie wtracali, ale caly czas na wokande wracaja te same tematy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmalicka21 a co się przejmujesz 16.04.06, 22:06 twoje dziecko i nazwiecie je tak jak chcecie moja rodzina też cały czas kęci nosem na to jak chcemy nazwać dziecko ale co oni się tam znają nic się nie przejmuj bo jak będziesz się słuchała to zgłupiejesz Odpowiedz Link Zgłoś
storczyk70 Re: wszyscy krytykują imię 16.04.06, 22:10 Nie słyszałam u chłopca takiego imienia. Przynajmniej nie będzie się powtarzało - będzie oryginalne. A właściwie to ładne. Stasiów jest dużo. Ochrzcić można w każdej chwili. I wcale nie jest powiedziane, że trzeba się z tym śpieszyć. Może rodzinka tęskni za większą imprezką. Odpowiedz Link Zgłoś
pickaboo Re: wszyscy krytykują imię 16.04.06, 22:18 nie masz sie czym przejmowac, teraz ludzie wymyslaja jeszcze bardziej oryginalne imiona dla dzieci wiec mysle, ze jak Twoj synek dorosnie, to to imie wcale nie bedzie az takim zaskoczeniem. zreszta sama wiesz, a docinki rodziny puszczaj mimo uszu, czas dziala na Twoja korzysc, za chwile juz nikt nie bedzie o tym peplal a co do braku slubu, to tez sie powinni przyzwyczaic, wazne zebyscie nie robili nic na sile i pod czyjas presja... pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
katrint Re: wszyscy krytykują imię 16.04.06, 23:01 A co ich to wszystko za przeproszeniem interesuje.Co do chrztu to miałam taką sytuację w rodzinie,moja kuzynka nie chciała ochrzcić swojego synka a na upierdliwe pytania ciotek odpowiadała,że jak skończy 18 lat to sam zdecyduje jaką wiarę przyjąć) Zapadało wtedy milczenie i ona miała spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Wyluzuj :) 17.04.06, 00:49 My nie mamy ślubu, ale gdzieś słyszałam, że bez ślubu też się rodzą zdrowe dzieci Chrztu nie będzie - ja nie mam i jakoś żyję, mam się świetnie Rodzina nam wybrzydza na imię, ale będą musieli się do niego przyzwyczaić! Jak chcą mieć dziecko z innym imieniem, to niech sobie swoje robią Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: Wyluzuj :) 17.04.06, 01:05 zabawne-mysmy tez przez dluuugi czas nazywali malego Leon Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 03:52 Przeciez Vincent to nic innego jak polski Wincenty. Nazwijcie go Wincenty i bedzie spokoj! Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 12:39 no wlasnie dlaczego nie Wincenty, duzo lepiej brzmi i wyglada niz pretensjonalne Vincent o ile dobrze zrozumialam obydwoje jestescie Polakami i mieszkacie w Polsce po co te udziwnienia oczywiscie mozna powiedziec nie przejmujcie sie wasze dziecko ale ja jednak bym posluchala, co inni zyczliwi przeciez Wam ludzie mowia Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 18:09 nam sie jednak wydaje, ze Vincent lepiej brzmi niz Wincenty (Wincenty za pozno wyjety ) tak, oboje jestesmy Polakami, ale-biorac pod uwage Twoj tok myslenia-chcac nazwac naszego syna po polsku Wincenty tez nie za bardzo by podpasowal ze wzgledu na lacinskie pochodzenie (vinco, vincere-zwyciezac). A Vincent poniewaz jestesmy wielkimi fanami malarstwa van Gogh'a Wystarczajacy powod na "udziwnienie"? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 19:49 liwilla1 napisała: > nam sie jednak wydaje, ze Vincent lepiej brzmi niz Wincenty (Wincenty za pozno > wyjety ) tak, oboje jestesmy Polakami, ale-biorac pod uwage Twoj tok > myslenia-chcac nazwac naszego syna po polsku Wincenty tez nie za bardzo by > podpasowal ze wzgledu na lacinskie pochodzenie (vinco, vincere-zwyciezac) ________________ moj tok myslenia nic nie pisalam o pochodzeniu imienia tylko o jego obcobrzmiacej formie mysle, ze warto dyskutowac z tresciami zawartymi w poscie a nie dopowiadac sobie wincenty to polskie imie, vincent nie chociaz obydwa pochodza od lacinskiego slowa to jest absolutnie wasza i waszego (vaszego dziecka sprawa jakie imie wybierzecie skarzysz sie, ze vincenty nie podoba sie rodzinie no trudno glupkowata dla niektorych forme wybraliscie i tyle po prostu napisalam co moze kierowac tymi, ktorzy nie przyklaskuja vaszemu vyborovi i juz, nie musi sie vszystkim podobac wydaje mi sie tez, ze uwielbienie van gogha - nie polaka przeciez nie wystarczy dla podjecia tak waznej decyzji jak imie dla synka ja uwielbiam kandinskiego i na szczescie to nie kierowalo mna przy wyborzez imienia dla synka . A > Vincent poniewaz jestesmy wielkimi fanami malarstwa van Gogh'a > Wystarczajacy powod na "udziwnienie"? > > Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 20:41 Vincent znaczy dokladnie to samo co Wincenty tylko wygląda pretensjonalnie, a do polskich nazwisk po prostu nie pasuje. Róbcie jak chcecie, tylko nie zdziwcie się jak nie przekonacie pań w urzedzie do tej pisowni. Popieram, że inne dzieci beda sie z niego smialy w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
libretka Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 07:41 Popieram - nie przejmujcie się opiniami. W przedszkolu mojego dziecka, potem w szkole dzieci mają przeróżne imiona, dużo z nich bardzo oryginalne, w życiu nie słyszałam, by ktoś się z nich z tego powodu wyśmiewał. To zależy od wychowania i otwartości - na szczęście powoli coraz większej. Sprawdźcie tylko wcześniej czy imię w takim brzmieniu zarejestrują w usc. Zdarza się, że proponują polskie odpowiedniki. Odpowiedz Link Zgłoś
sja75 Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 11:26 bardzo mi sie podoba to imię!ale mały dostanie:Maciej-mąż to zaaprobował- jestesmy po slubie cywilnym i tez nie bedziemy chrzcić Odpowiedz Link Zgłoś
tucik Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 11:49 ja też myślę, że imie jest ładne, w tej chwili ludzie mają bardziej udziwione pomysły, a jeśli wam się podoba i bedzie ładnie pasował do nazwiska to po prostu olej sprawę gadania i najlepiej nie wdawaj się w dyskusję; jak zaczyna się temat imienia to celowo zmieniaj na inny najlepiej dotyczący jakiejś ciotki, matki itp, ignoruj i jeszcze raz ignoruj jak zobaczą, że nie da sie sprowokowac dyskusji (że nie odpowiadasz nie słuchasz wywodów) to przestaną o tym mówić; to samo dotyczy ślubu, chrztu itp na marginesie istnieje polska forma tego imienia Wincenty; ja także dwadzieścia pare lat temu otrzymała oryginalne imię, byłam jedyna w szkole podstawowej i liceum a nawet na studiach nosząca to imię i NIGDY nie zdarzyło mi się, że ktoś sie wyśmiewał, raczej mówiono, że ładne, a teraz już się to imię upowszechniło wśród dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 11:51 No imie zbyt dziwne jak na polskie małżestwo. Problem może być w usc z zarejestrowaniem imienia przez urzędnika-musi obowiązywać polska pisownia(wg.Rady jęz.Polskiego) A nie lepiej po prostu wspomniany WINCENTY-o wiele lepsze i staropolskie i piękne imię z tradycjami. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 13:39 Na forach o imionach czesto doradzaja zeby bron boze nie mowic rodzinie jakie imie zamierza sie nadac - po fakcie malo kto wybrzydza, za to czesto ludzie dochodza do wniosku ze imie dziwne czy banalne pasuje temu akurat bobasowi. Nie wyobrazam sobie zeby rodzina pozwalala sobie na krytykowanie mojego wyboru - wystarczy ze ojciec z matka musza sie zgodzic, to i tak dosyc skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
lusia79 Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 14:28 Vincent to Vincent i już. Jest ok - tak samo jak Wiktor czy Olivier. Trzeba tylko pamiętać żeby dziecka nie skrzywdzić - postawić się w jego sytuacji i zapytać siebie czy chciałoby się mieć takie właśnie imię - no i czy pasuje do nazwiska. Jeśli nie chcecie ślubu, to się nie pobierajcie. A w kwestii chrztu świętego - skoro rodzice przyrzekają wychować dziecko w wierze katolickiej, to musisz pamiętać, że spocznie na Was ten właśnie obowiązek! Odpowiedz Link Zgłoś
domil Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 17:17 Na twoim miejscu nie ustępowałabym tak łatwo mężowi, imię powinno podobać się obojgu rodzicom. I synek będzie również twoim pierworodnym, nie tylko męża, prawda? Poza tym Vincent to rzeczywiście raczej dziwacznie (ale Wincenty - już nie). Gdyby to twój mąż chciał być tak nazywany to OK, innym nic do tego. Ale narzucać to dziecku? Nie mam nic przeciwko imionom oryginalnym i rzadkim, ale to co innego niż imiona pretensjonalne, które mogą być odbierane jako ośmieszające. (Tak na marginesie, ja mam Stasia właśnie i jest to z trudem osiąfnięty przeze mnie i męża kompromis.) Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Cóż... 17.04.06, 18:13 imię rzeczywiście hmmm...nietypowe i ja nie nazwalabym tak swojego dziecka, ale to Twoje dziecko i absolutnie to Twoja sprawa jak nazwiesz swoje dziecko. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kraplakowa Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 19:09 Wiem, że chcielibyście zeby było tak "Wasze dziecko, Wasza sprawa". Ale to niestety nie do końca tak jest. Nie jesteście pustelnikami, mieszkacie wśrod ludzi, i chcąc nie chcąc jakieś tam zasady przyjmujecie. Jasne, że nikt Was nie zmusi do ślubu, że mozecie nazwać dziecko tak jak Wam się podoba, że nie musicie go chrzcić. Ale wasze dziecko pójdzie do szkoły, a tam się zacznie - dlaczego masz takie dziwne imię? dlaczego mama ma inne nazwisko niż ty i tata? dlaczego nie idziesz do komunii? Dzieci są szczere i okrótne w swojej szczerości. Czasem warto trochę się nagiąć, aby nie unieszczęśliwiać innej osoby, w tym przypadku swojego dziecka. Trochę, nie mówię, że musicie robić zawsze wszystko czego inni od was oczekują. Może na przykład sam chrzest? Trochę ułatwił by mu szkolne zycie i napewno poprawił stosunki w rodzinie. Pozdrawiam i życzę mądrych decyzji. Poście na kompromis czasem jest dobrym rozwiazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
haganna Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 21:35 Dlaczego namawiasz rodziców do obrzydliwego konformizmu? Niech żyją tak, jak chcą, a nie tak, jak wypada, bo "co ludzie powiedzą". Używasz najbardziej beznadziejnych i "dulskich" argumentów, jakie się da. I powiem Ci jeszcze jedno - dzieci wcale nie muszą potępiać innego dziecka za to, że jest inne. Wyobraź sobie, że w mojej klasie w podstawówce (sto lat temu jedno jedyne dziecko nie chodziło na religię, było nieochrzczone, a mama była świadkiem jehowy (wtedy nikt nie wiedział co to znaczy). I nikt tego chłopca nie potępiał, nie wyśmiewał się, ani nie był wobec niego okrutny. Przesadzasz Kraplakowa z tymi swoimi czarnymi wizjami przyszłości dziecka z oryginalnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 00:52 Kraplakowa, no co Ty wypisujesz! Ludzie są różni, tego powinniśmy uczyć nasze dzieci, a nie odwrotnie! Mam nadzieję, że Ty nie będziesz swojemu dziecku powtarzać "nie wyróżniaj się, bądź taki jak inni, po co się rzucać w oczy, lepiej rób to, co robią wszyscy"... To chore! Chrzest to dla Ciebie takie hop-siup? Pro forma? To poważna decyzja! Niedobrze mi się robi jak takie rzeczy czytam... PS. To nie dzieci są okrutne. To dorośli są bezmyślni pozwalając sobie na głupie komentarze przy dzieciach. Dzieci uczą się od dorosłych, same nigdy w życiu nie wpadną na to, że ktoś z rówieśników ma "dziwne" imię, że to "dziwne", że kolega/koleżanka z klasy nie idzie do komunii itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
magi104 Re: wszyscy krytykują imię 24.04.06, 11:11 kraplakowa napisała: > > Pozdrawiam i życzę mądrych decyzji. Poście na kompromis czasem jest dobrym > rozwiazaniem. Wiesz, to się nazywa HIPOKRYZJA.... Odpowiedz Link Zgłoś
mikaa25 Re: wszyscy krytykują imię 17.04.06, 19:48 jaki sens ma chrzest w ateistycznej rodzinie? tego typu spraw nie mozna traktowac na zasadzie bo inni też maja, a wiec nie zgadzam sie z przedmówczynią. oczywiście że możecie nazwać dziecko jak Wam sie podoba z tym że najliej obojgu! Warto zadac sobie pytanie czy Tobie podoba sie to imie? I czy można takie imie zarejestrowac. Slub i chrzest to wasza sprawa jeśli jestescie niewierzący możecie wziasc cywilny, ale przecież przymusu nie ma. A że dziecko może być wysmiewane z powodu imienia czy braku chrztu - pewnie może być - takie są dzieci i takie mamy społęczenstwo- dorosli krytukują to jak dzieci mają robic co innego? Wiem tylko że osoby o innych nieznanych imionach czetso sie ich wstydza w dziecinstwie wolą być szóstą Julką z kolei - choc to nie reguła Odpowiedz Link Zgłoś
karolka17 najważniejsze, by Wam podobało się 17.04.06, 20:11 też uważam , że ślub (zarówno kościelny i cywilny) i chrzest, to indywidualna decyzja , któramusi być świadomie podjęta (tzn., że jak ochrzcicie dziecko, to musicie wychować go w wierze (katolickiej czy jakiej innej) i byłoby to raczej trudno w rodzinie niewierzącej, no chyba, że rodzice chrzestni by się poświecili. Tak że nic na siłę. Któraś z Pań tu mówiła o różnych nazwiskach taty i mamy, to co ? ja też mam inne nazwisko niż mój mąż, a braślimy zarówno cywilny jak i kościelny ślub, to nie zmienia sprawy. Nazwiska, ślub itp., ważne, żeby w rodzinie (czyli u Was z partnerem) panowała dobra dla dziecka (skoro mówimy o dobru dziecka) atmosfera, żeby czuło się kochanym i docenianym. a imię jest ładne, no to co, że niezbyt po polsku? ja też uważam, że forma imienia ma wielkieznaczenie, chcecie Vincent, niech tak będzie (oby w urzędzie pozwolono).Teraz dzieciom nadają ró-ó-óżne imiona jeszcze bardziej nietypowe. prawde powiedziała mikaa25 dzieci krytykują, bo ich rodzice krytykują, takie, niestety mamy społeczeństwo, wszystko, co jest inne, to już be. Najważniejsze, by am podobało się! Odpowiedz Link Zgłoś
kayla.op.pl Rada Języka Polskiego 17.04.06, 22:23 Tu jest tekst dotyczący imion zawierających litery, których w polskim alfabecie nie ma: www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=434&letter= To moze po prostu Wincenty? Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 10:44 a moja rada? nie widziwiajcie jak juz chcecie wincent napiszcie po naszemu, dziecko to nie pies! Odpowiedz Link Zgłoś
afa21 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 11:08 to moze ja napisze cos o sobie.......mam na imie Blanka,teraz pisane przez "k "(zmienilam sobie pisownie) kiedys przez "c".Moze zeby zobrazowac sytuacje mam teraz 23 lata.Kiedy poszlam do szkoly byl to dla An,Kas,Agnieszek szok,ze ktos moze miec tak dziwaczne imie jak ja,pozniej sie przyzwyczaili.Ale mi nie bylo latwo zyc z takim imieniem.Chrzest mialam w wieku lat 5 i tez bylo to dla wszystkich dziwne.Wiec nie mozna wychodzic z zalozenia ze nasze dziecko,nasza sprawa.Troche empatii,wczujcie sie w sytuacje tego malego czlowieka.Swoja droga,Vincent jest ladnym imieniem ale za granica nie w Polsce,jest porownywalne do Nicoli,Jennifer,Jesic i innych i niestety ale kojarzy mi sie z pretensjonalnymi,prostymi rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
haganna Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 15:37 A co powiesz na imiona Laura, Dobrawa, Makary. Jakoś dzieci nie miały problemu z akceptacją tych imion. Najgorzej było z nauczycielami w szkole - ci to się nie mogli powstrzymać od głupich komentarzy. A powinni być przykładem, wychowywać... To dorośli mają problem, nie dzieci. Moim zdaniem rodzice nie powinni słuchać głupiego gadania jakiś zaściankowych, prostych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
clelia Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 16:26 Laura, Dobrawa i Makary to normalne, przyjęte w Polsce imiona w odróżnieniu od Vincenta który jest jakimś snobizmem rodziców na zagranicę. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 17:40 kobieto, co Ty wypisujesz? jakim snobizmem na zagranice? to nie ma nic do rzeczy, ze imie nie jest polskie-po prostu podoba nam sie zarowno jego fonetyka jak i pisownia, to wszystko. kazdy ma swoj gust-zreszta nie poruszylam tego tematu by poznac Twoja opinie, droga clelio, bo szczerze napisawszy tyle mnie ona obchodzi co zeszloroczny snieg. moja intencja bylo - w miare mozliwosci - otrzymanie ewentualnych sugestii, jak radzic sobie z wtracajaca sie we wszystko rodzina. Twojej nadinterpretacji mojej wypowiedzi nie mozna potraktowac inaczej jak ordynarnej, podyktowanej zlym charakterem zlosliwosci osoby niezwykle ograniczonej. Odpowiedz Link Zgłoś
clelia Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 22:41 liwilla1 napisała: > kobieto, co Ty wypisujesz? jakim snobizmem na zagranice? to nie ma nic do > rzeczy, ze imie nie jest polskie-po prostu podoba nam sie zarowno jego fonetyka > jak i pisownia, to wszystko. Tak własnie - podoba wam sie pisownia, bo jest zagraniczna. Węsą będziecie do niego mówić zgodnie z fonetyką? Swojski Wincenty to już nie to prawda? W takim razie idźcie dalej - nie Piotr tylko Pierre, nie Pawel tylko Paul, nie Stanisław tylko Stanislas albo Stash, nie Zuzanna tylko Susanne, nie Zofia tylko Sophie. Ładniejsze, no nie? A zamiast Lewandowski - Levandovsky. I koniecznie Sophie Levandowsky. kazdy ma swoj gust-zreszta nie poruszylam tego > tematu by poznac Twoja opinie, droga clelio, bo szczerze napisawszy tyle mnie > ona obchodzi co zeszloroczny snieg. To trzeba było od razu napisać w temacie, że clelia ma się nie wypowiadac i bym siedziała cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 23:23 naprawde zal mi Ciebie - powinnas chyba porozmawiac z kims na temat trapiacej Cie frustracji. jakas terapia usmiechem, dobrym slowem, przyjaznym gestem-znasz takie pojecia w ogole? Twoje zycie musi byc okrutnie smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
clelia Re: wszyscy krytykują imię 19.04.06, 18:44 hhahaha, czy naprawdę uważasz że jak ktoś ma inne zdanie niż ty to musi być smutny? Dobra jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 17:57 i jeszcze jedno - Serapion,Amon,Ramzes,Ozyrys to imiona zupelnie normalne, ale Vincent to juz oznaka, ze jestesmy owladnieci "jakimś snobizmem rodziców na zagranicę"?!?!? Wiesz, siegnij lepiej po slownik wyrazow obcych, bo to sie nazywa HIPOKRYZJA... Dla zainteresowanych link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=40260318&a=40313072 Odpowiedz Link Zgłoś
clelia Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 22:43 liwilla1 napisała: > i jeszcze jedno - Serapion,Amon,Ramzes,Ozyrys to imiona zupelnie normalne, ale > Vincent to juz oznaka, ze jestesmy owladnieci "jakimś snobizmem rodziców na > zagranicę"?!?!? Mało rozumiesz, kobieto. Te imiona pisze się po polsku. Rodzice chcą dać dziecku na drugie jakieś egipskie imię, nie będą go krzywdzić na pierwsze jakimiś pretensjonalnymi wymysłami. Odpowiedz Link Zgłoś
kayla.op.pl Re: wszyscy krytykują imię 19.04.06, 08:55 Amon to bardzo ladnie imie. Mojemu psu dobrze sie je nosi (hodowca je nadał, nie ja ). Odpowiedz Link Zgłoś
haganna Re: wszyscy krytykują imię 20.04.06, 11:29 Clelia, to jest sprawa rodziców, nie twoja. O gustach się nie dyskutuje. Chcą nadać dziecku mało popularne imię - ich broszka. Tobie nic do tego. Problemem nie jest samo imię, tylko fakt, że ludzie pozwalają sobie na krytykę i komentarz, zamiast się po prostu zamknąć i przyjąć je do wiadomości. A wiesz, że dla wielu osób dziecko noszące "normalne, przyjęte w Polsce imię" nazywa się "dziwnie, bo po staropolsku". Ludziom nie dogodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
clelia Re: wszyscy krytykują imię 20.04.06, 13:30 Gusta gustami, ale tego imienia po prostu nie zarejestruje USC więc lepiej żeby rodzice to sobie wybili z głowy. A poza tym może i oni mają taki czy inny gust, ale czemu z tego powodu ma cierpieć niewinne dziecko. Ludzie się bedą z niego śmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
afa21 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 11:10 dodam,ze ja mojemu dziecku chcialabym dac na imie Jan lub Antonia (nie Antonina).Nauczona wlasnymi doswiadczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 11:10 Kwestia co sie komu podoba nie podlega dyskusji, bo o gustach się nie dyskutuje. Natomiast problem polega na tym, ze wybrane przez Was imię ma polski odpowiednik, w związku z tym w USC nakprawdopodobniej nie zarejestrują CI imienia: Vincent. Najlepiej zadzwoń i zapytaj, aby zawczasu mieć jakąś alternatywę)) PS. Co do slubu i chrztu, to Wasza prywatna sprawa))) My mamy cywilny, chociaż rodzina kręciła nosem. My się zaparliśmy. Chrztu też nie przewidujemy (zresztą nikt nam nie ochrzci dziecka dopóki nie weźmiemy kościelnego, ewentualnie jest jakas procedura uznaawania przez kosciół slubu cywilnego, jak przyjdziesz ze skruchą - i kopertą - że chcialeś wziąć kościelny a nie mogłeś). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mak752 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 11:24 cześć liwilla. mam ten sam problem z teściową, az żałuję ze powiedziałam przed narodzinami, ze dziewczynka to będzie Jagoda. i teraz nie ma dnia, zeby teściowa nie narzekała. bo jej podoba sie marta i życzy sobie zebysmy to wzieli pod uwagę. i nie ma dyskusji! bo jej sie wymarzyła wnuczka marta (corka miała być marta) i koniec (pierwsza wnuczka od jedynaka). albo mówi, zebyśmy nadali imie po prababci (Zosi) bo tak sie robi w rodzinach gdzie jest tradycja (sama nie nadała imienia synowi po dziadku, tylko takie jak jej sie podobało, ale ja mam być strażniczką tradycji i kontynuatorka pokoleń) ja tego słucjam cierpliwie, bo cierpliwa jestem z natury... ale jest mi przykro, bo to bedzie moja dziewczynka (o ile to bedzie dziewczynka, bo jeszce nie wiadomo i dla mnie nie ma jeszcze problemu.. ) wiec to bedzie moja dziewczynka i ja dla niej wymarzyłam sobie imie, ktore czekało na nią tyle lat i naszych starań o dziecko. ale nie wiem jak delikatnie przekonac teściową zeby odpuściła sobie te przekonywania Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: wszyscy krytykują imię 19.04.06, 01:44 Może pora na przekonywanie niedelikatne?... Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 13:22 Sam wybór imienia to wyłącznie Wasza sprawa i nie ma co o gustach dyskutować. Nie rozumiem tylko dlaczego upieracie się przy obcej pisowni, to rzeczywiście jest pretensjonalne. Jesteście Polakami, mieszkacie w Polsce, macie pewnie polskie nazwisko, imię istnieje w polskim języku, więc czemu? Mamy Katarzynę nie Katrinę, Catherine itd, mamy Jakuba nie Jacoba, mamy Annę nie Ann, mamy Piotra nie Petera, więc czemu Vincent nie Wincenty? Odpowiedz Link Zgłoś
mmadzik1 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 19:52 Vincent to piekne imie i nie sadza aby dziecko mialo jakies problemy w szkole z tego tytułu. to juz nie te czasy kiedy co drugie dziecko to Julia; Kuba Mateusz itp . Jak sie slyszy na ulicy to teraz ( mniej wiecej od 3 lat) jest moda na imiona staropolskie i dziwne wiec Mysle , ze Imie Vincent jest 1000 razy lepsze ni z jakiś Mieczysław Teresa Czy Henryka Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 21:27 Podoba wam się fonetyka - a jak zamierzacie wymawiać? Węsą? Wincent? Odpowiedz Link Zgłoś
walczakowa3 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 21:40 Uważam że to jak nazwiecie swoje dziecko jest waszą indywidualną sprawą. To wasze DZIECKO! A TO WY jesteście jego rodzicami a nie ktoś inny. Moja rada nie przejmować się!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
angell82 Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 22:14 to jest Wasze dziecko i Wasza sprawa. To Ty będziesz tłumaczyła swojemu synowi dlaczego ma takie , a nie inne imię Niektórym podobają sie polskie imiona i tylko takie, innym podobają się imiona wschodu innym zachodu.. To, że mieszkamy w Polsce wcale nie oznacza, że musimy wybierać dla Naszych dzieci wyłącznie POLSKIE imiona. Poza tym jest to kwestia gustu ,indywidualna decyzja rodziców. Buziaaa Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: wszyscy krytykują imię 18.04.06, 23:05 Mi się Vincent kojarzy na pierwszym miejscu z Pulp Fiction (Vincent Vega). W każdym razie zdecydowanie bardziej podoba mi się Vincent niż polskie Wincenty - i prawde mówiąc zupełnie nie rozumiem, czemu z Vincenta dzieci miały by się smiać, a z Wincentego nie. Swoją drogą chyba większość dzieci o nietypowych imionach przechodzi przez okres braku akceptacji dla swojego imienia - niezależnie czy to będzie imię zagraniczne, czy tez jakiś polski Alojzy. Ale chyba też bardzo wiele zalezy od wychowania - czy zaszczepi się w dziecku pewność siebie, czy kompleksy. Życzę Wam, aby Wasze dziecko chodziło dumne ze swojego imienia. PS. Swoją drogą mój mąż ma piekne rzadkie imię. Chyba przez pół życia sie nim przejmował i zawsze przedstawiał się innym. A ja uwielbiam to jego imię! Wydaje mi się, że dopiero gdy poznaliśmy się, zaczął go używać bez skrępowania. Swoją drogą, moze warto nadać dziecku także drugie imię, bardziej typowe, aby w razie czego było "na wymianę" - przynajmniej do momentu, gdy psychicznie dorośnie do pierwszego Odpowiedz Link Zgłoś