Dodaj do ulubionych

Polacy żadają ujawnienia tzw."księży patriotów"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:36
wiadomosci.onet.pl/1331989,11,item.html
Obserwuj wątek
    • Gość: wierny no i zakneblowali Zalewskiego ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:49
      To było do przewidzenia, za dużo do stracenia.
    • peteen phi, jeden z tych księzy zrobił komuchów w balona 31.05.06, 12:50
      nazywał się józef gorzelany i zbudował w "czerwonej" hucie potężny i wielki
      kościół w bieńczycach
      wszyscy wiedzieli, że należał do tego ruchu - cwany był, ot co...
      • skks Re: phi, jeden z tych księzy zrobił komuchów w ba 31.05.06, 12:56
        Ależ oczywiście, tylko chodzi o to, że "hiererchia" sie spietrała.
        dlaczego?
        Zamknęli buźkę "jedynemu sprawiedliwiemu" - czy mądremu - nie twierdzę ale jak
        się coś zaczęło to musi sie kończyć a nie chować głowę w piach:(((
        • peteen nic się nie zmieniło... 31.05.06, 12:58
          to jest ten sam kościół i od zawsze postępuje w ten sam sposób - dlatego
          jeszcze trwa, demokracja by go rozłożyła w pięć minut...
          • skks Re: nic się nie zmieniło... 31.05.06, 13:02
            Ostatnio coś z odwagą nie tęgo.... gdzie by się nie popatrzył to cykor.
          • mrug Re: nic się nie zmieniło... 31.05.06, 13:06
            peteen napisał:

> to jest ten sam kościół i od zawsze postępuje w ten sam sposób - dlatego
            > jeszcze trwa, demokracja by go rozłożyła w pięć minut...

Ilość nie zawsze przechodzi w jakość.
            • peteen ale o co wam chodzi? 31.05.06, 13:08
              jesli nie rozliczylismy praktycznie nikogo, również w życiu politycznych przez
              ostatnie 17 lat, to chyba nie sądzicie, że dziwisz wsadzi kij w mrowisko i
              zacznie sypać nazwiskami i rozliczać swoich?

ja przyjmuję, że 15-20% księży było kapusiami, tak twierdzą również historycy,
              to zaś oznacza, że 50-85% NIE było kapusiami - i tego się trzymam...
              • skks Re: ale o co wam chodzi? 31.05.06, 13:13
                Alez o nic nam nie chodzi - tylko jak się rozpoczęło.... /vide Wildstein,
                Zalewski - fakt oszołomy i nawiedzeni/ to TA instytucja winna oczyścić
                przedpole... Przecież Maliński to KTOŚ a nie byle szpak ale chciałbym to od
                hierarchii usłyszeć.
                • peteen a jeśli donosił, choćby nieświadomie? 31.05.06, 13:16
                  jego książki stracą na wartości?
                  jego modlitewniki przestaną być modlitewnikami?

mnóstwo głupot było dziełem księży, ale i mnóstwo perfidii było w działaniach
                  sb - dajmy popracowac komisji, a nie góźmy się na dziką lustrację
                  jeśli komisja da ciał, będzie czas wziąć sprawy w swoje ręce...
              • mrug Re: ale o co wam chodzi? 31.05.06, 13:21
                Nie mam ŻADNEGO prawa rozliczać tych ludzi, ale akurat w "zawodzie" księdza w
                większym stopniu jak w innych przypadadkach ważna jest kwestia etyki i
                moralności. Nie wiem, czy sposób w jaki Zaleski chce lustracji jest dobry. Mogę
                się nawet zgodzić, że robi to w zły sposób. Niemniej, Kuria kneblując mu usta, a
                NIC tak właściwie nie robiąc żeby rozwiązać ten dylemat, stawia się w złym
                świetle. Taktyka zamiatania pod dywan jest szeroko stosowana przez notabli
                katolickich, vide wykorzystywanie seksualne, RM, antykoncepcja, teraz ta sprawa.
                W przeszłości było to samo. Ale czy nie lepiej wszystko wyjaśnić do końca,
                pozbyć się czarnych owiec. Być może ilośc wiernych zmaleje dzięki temu, może
                część osób przestanie wierzyć. Niemniej, zostaną ci dla których jest to naprawdę
                ważne. I to, między innymi, miałem na myśli mówiać, że ilośc...itd...
            • skks Re: nic się nie zmieniło... 31.05.06, 13:09
              Ilość najczęściej przechodzi w "bylejakość".
      • Gość: wredna_jedza Re: phi, jeden z tych księzy zrobił komuchów w ba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 13:13
        Tyle że Gorzelany w pewnym momencie sie wycofał.
        A w latach 70-80-tych pod tym samym pseudonimem był następny agent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka