Gość: ble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 01:52 czolem wszystkim=] czeka mnie przeprowadzka do lodzi ale nie za bardzo orientuje sie w dzielnicach=/ ktos pomoze sie rozeznac? wielkie dzieki=] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avatary za ogólne pytanie-za mało danych 12.01.05, 02:19 chesz kupić, czy wynająć, dla ilu osób, jakie masz potrzeby, jakie możliwosci... i wiele wiele innych. opisz to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: za ogólne pytanie-za mało danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:10 zamieszka jedna osoba (dlatego najlepiej widziana kawalerka lub male mieszkanie- .. dzieki za odpowiedz=]..wiec: najwyzej 2 pokoje.. dzielnica bez znaczenia byle w miare bezpieczna i blisko do srodmiescia (o ile nie samo srodmiescie=]).. generalnie koszta genialnie gdyby nie przekroczyly 500 ale poziom determinacji wysoki, wiec w razie czego bede negocjowac.. a wymagania niewielkie- czyste i bez robakow, brak glosnych sasiadow (czyli cos czego sie nie dowiem poki nie zamieszkam=]).. moze byc nawet bez umeblowania, nawet chetnie.. media podstawowe, telefon niepotrzebny, internet mile widziany lecz niekonieczny.. wszedzie pojawiaja sie w ogloszeniach baluty, gorna i polesie (jesli dobrze sobie przypominam), czasami miga widzew.. wielkie dzieki za odpowiedz raz jeszcze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopfschmerz Re: za ogólne pytanie-za mało danych IP: 217.153.187.* 12.01.05, 09:38 Lodz jest niezbyt duzym miastem i raczej do centrum jest blisko, chyba ze wybierzesz sobie Olechow. W Lodzi nie ma chyba dobrych i zlych dzielnic, wszystkie sa pomieszane, wszedzie jest jakis fajny a dookola kilka slabszych i jakis niefajny. Na poczatek pewnie dobrze byloby znalezc jakas Retkinie (to osiedle duze, ale dosc przyjemne - Polesie) - nie jest to super blisko centrum, ale szybko sie dojezdza, jakies 20-30 min. maks. Radogoszcz jest dosc przyjemny, ale troche dluzej z dojazdem pewnie ok. 30 min. To wszystko blokersy. Idealnie to szukaj gdzies na Narutowicza, w okolicach Radiostacji albo Zdrowie osiedle Mireckiego (Polesie, to juz wypas lata 30-te) albo pytaj w ogole o budynki z lat 30-tych - dobre miejsce do zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: za ogólne pytanie-za mało danych IP: 217.149.244.* 12.01.05, 13:43 polecam Stoki najwyzej polozone w Lodzi miejsce - nie jest moze reprezentacyjne z wygladu - stare komunalne jednopietrowe domy - dawne koszary podoficerow niemieckich i bloki Bawelny, ale za to pieknie polozone, obok duzy park, zielen, niby blisko centrum (do Narutowicza 5 min) ale z daleka od halasu miasta. sa tam sklepy, przedszkola, szkoly, strzezony parking, apteki,poczta, fryzjernie, solarium, ujecie wody glebinowej, biblioteka, nawet zlobek czyli wszystko co trzeba. Dojazd autobusem 64, 58 i pryw. linia z pl. Dabrowskiego, tramwaje 12 i 43. Super miejsce szczegolnie jesli zamierza sie miec dzieci - klimat zupelnie inny niz w miesci - zima snieg kilka dni dluzej lezy (czysty nie szary), latem wieczorem po uplnym dniu jest kilka stopni chlodniej. Mieszkania dosc drogie - ze wzgledu na klimat chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopfschmerz stoki! IP: 217.153.187.* 13.01.05, 16:28 to prawda bylbym zapomnial, Stoki rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
actim Re: gdzie mieszkac- dzielnice? 12.01.05, 15:17 Ja też gorąco polecam Stoki, to miejsce ma klimat, jest bezpieczne i ma dogodny dojazd do Centrum (tramwajem do Piotrkowskiej 20min) Ale mam też mieszkanie do wynajęcia na Wierzbowej (pomiędzy Narutowicza a Jaracza) czyli w centrum, jesli jesteś zainteresowany/a to daj znać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saralee Re: gdzie mieszkac- dzielnice? IP: *.bremultibank.com.pl 12.01.05, 15:43 A ja polecam Doły. Okolica bardzo bezpieczna, spokojna, zamieszkana przez spokojnych ludzi. Latem pełno zieleni, az pachnie :) - co w Łodzi nie zdarza się często. Zostawiam pod blokiem samochód i nie ukradziono mi nawet kołpaków ;) Dojazd do centrum idealny - kilkanascie autobusów, 2 tramwaje. Retkinia jest blokowiskiem, nie polecam - duzo chuliganerii no i mało zieleni :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble? actim- poszukiwany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 01:10 .. actim czy wierzbowa nadal aktualna?.. mozna wiecej szczegolow?.. z gory dziekuje.. ble_mail@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
neochuan polecam stare bałuty! 12.01.05, 15:45 ze względu na historyczny klimat (to tereny dawnego getta żydowskiego) i ponurą legendę rzezimieszkowską sprzed stu lat (słynne łódzkie powiedzenie: bałuty i chojny - to naród "spokojny" :), na szczęście (i niestety ;) ) już raczej nieaktualną... stare kamienice pomieszane z blokami z cegły z lat 50-tych, rynek bałucki, ciche zaułki równie malownicze, co zaniedbane, kręte dość uliczki (co w łodzi zwykle się nie zdaża)... ludzie to przede wszystkim miłośnicy win z bramy (zawsze się ukłonią, jak już wiedzą, żeś stąd!) i emeryci i renciści - mało dresiarstwa w przeciwieństwie do dużych blokowisk! są tu jeszcze prawdziwi szewcy (klną jak prawdziwi szewcy!) i zegarmistrzowie, tanie ksera, dużo lumpeksów i aptek (jacy mieszkańcy - takie sklepy :) ), a przy tym jak na centrum dużo starej zieleni i trzy parki na obrzeżach (staromiejski, helenowski, szarych szeregów - dawniej promienistych). jest kameralnie, skwerkowo i ławeczkowo w leniwe, ciepłe popołudnia :) a na piotrkowską 15 minut spacerkiem, 5-10 - tramwajem. jeśli ktoś lubi klimaty z przeszłością - polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
lesia28 Re: polecam stare bałuty! 12.01.05, 20:44 Fajna dzielnica , tez kupilam tu mieszkanie , bo balam sie duzych blokowisk. Wojska polskiego , boya-zelenskiego to fajne ulice ,wokol duzo zieleni , duzo parkow w okolicy, sasiedzi glownie starsi spokojni ludzie , zero dresiarzy , czasami przemknie jakis zulik z winkiem , blisko do centrum , na fabryczny 8 min tramwajem - POLECAM. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: polecam stare bałuty! 13.01.05, 00:02 co do tych starszych spokojnych ludzi to bym polemizowała.... ja mam samych starszych i az sie boje kiedy mi sie dziecko urodzi i podrosnie.... bo niedajboże krzyknie, to sie zaraz jakis pan starszy poskarży, że serialu nie może oglądać, bo mu dzieci grające w piłkę przeszkadzają, bo krzyczą.... oj wiem coś o tych starszych, wiem, bo sąsiadka ma dziecię i na nią patrzą jak na intruza, bo ma żywe dziecko... ale fakt: cudnie tu jest, blisko do centrum, lubię swoja Zagaja-hools dzielnicę... Odpowiedz Link Zgłoś
agnesj77 Re: polecam stare bałuty! 13.01.05, 10:35 ja na razie mieszkam w samym centrum z rodzicami ale mam juz swoje mieszkanko własnie w starych bałutach.I czuje ze dobrze bedzie misie tam mieszkac.Dobry dojazd duzo zieleni wokół pełno sklepów a i czynsz nie taki jak w sródmiesciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble? STARE baluty- to znaczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 16:20 .. male zamieszanie.. ale co to oznacza STARE baluty?.. przy okzaji dziekuje wszystkim serdecznie za odpowiedzi=].. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesj77 Re: STARE baluty- to znaczy? 13.01.05, 16:28 stare bałuty to teren w poblizu Starego rynku Odpowiedz Link Zgłoś
neochuan Re: STARE baluty- to znaczy? 14.01.05, 01:39 agnesj77 napisała: > stare bałuty to teren w poblizu Starego rynku no nie do końca. stare bałuty to teren położony +/- pomiędzy wojska polskiego na południu, parkiem szarych szeregów na wschodzie, projektowaną (od wieków) dolną/tokarzewskiego na północy i zachodnią (lub dalej jeszcze na zachód) na zachodzie :) okolice starego rynku to historyczne łódzkie stare miasto między wojska polskiego na północy, a parkiem staromiejskim i północną na południu :), choć charakterem w rzeczy samej stare miasto i stare bałuty zlały się już dawno w jedną całość (administracyjnie też!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominisia żadnych Bałut! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 09:51 Bałuty są brudne i kojarzą się z menelstwem i pijakami z kamienic, nie radzę Ci się przeprowadzać tam. Ja mieszkam na Retkini, do pięknego lasu na Zdrowiu, parku botanicznego i ZOO mam 10 minut piechotą. Okolica jest spokojna i świetnie się tu czuję. Retkinia jest wielka więc zależy na jaką część się trafi, więc nie piszcie że są tu jedynie blokowiska, nie ma zieleni bo to bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: żadnych Bałut! 14.01.05, 09:57 dominisiu! tak jak na retkinii znajdziesz zieleń wsród blokowisk, tak na bałutach(a to bardzo duża dzielnica) znajdziesz spokojne miejsca i bardzo dużo zieleni... widzisz, KOJARZĄ Ci się Bałuty z menelstwem, a mi Retkinia z dresami, nie wiem jak jest naprawdę.... ale to tylko skojarzenia, trzeba trochę pomieszkać i wtedy wryfikować... Odpowiedz Link Zgłoś
neochuan Re: żadnych Bałut! 14.01.05, 11:36 cóż, mieszkałem i tu (retkinia - dwadzieścia parę lat) i tu (bałuty - parę lat) i: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble? dziekuje za rady- decyzja powzieta=] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 12:45 .. dziekuje serdecznie wszystkim.. poniewaz musze juz powoli zaczac cos wybierac, stoki, stare baluty (jesli cos znajde) beda priorytetem.. przekonaliscie mnie=].. jeszcze raz bardzo dziekuje.. serdecznie pozdrawiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
rdzo Re: gdzie mieszkac- dzielnice? 16.01.05, 10:58 Ja mieszkam już na Retkini 19 lat i nie narzekam. Nie przytrafiła mi się żadna nieprzyjemna sytuacja (chuligani, dresy) bardziej obawiam się centrum miasta i bram w których często stoją mało życzliwe osoby. Pozatym centrum jest (niestety) dość zaniedbane i głośne :( Pozdrawiam RDZO Odpowiedz Link Zgłoś
zygmunt1959 Re: gdzie mieszkac- dzielnice? 18.01.05, 13:46 Może inaczej: Gdzie nie mieszkać? Z przykrością stwierdzam że nie na Retkini. Chętnie bym się stąd wyniósł gdybym mógł. Za to bardzo przyjemne osiedle powstało na nowym Janowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopfschmerz przyjemne osiedle na janowie IP: 217.153.187.* 18.01.05, 13:59 klopot ze wieje i wszedzie daleko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dova Re: przyjemne osiedle na janowie IP: 194.106.210.* 18.01.05, 19:59 Gość portalu: kopfschmerz napisał(a): > klopot ze wieje i wszedzie daleko nie zauważylam, zeby wiatr był tu jakos szczególnie dokuczliwy, a poza tym nie jest tak daleko jak sie Wam wydaje, do Centralu autobus jedzie ok 23 min, to tak jak z Dabrowy czy z Retkini. Wiadomo, ze najwygodniej jest miec samochód, ale i bez niego da radę ;) Ale najwazniejsze: te sliczne laski wkolo o głowę biją wiekszosc srodmiejskich parkow , są doskonałe do codziennych spacerow.... i slicznie widac tu zachód słońca z Górek Olechowskich :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzolek1 Re: przyjemne osiedle na janowie 21.01.05, 01:09 Polecacie Stoki? A czy wiecie o tym, że całe Stoki są pobudowane na dawnych wysuszonych gliniankach, a grzyb w domach na Stokach (oczywiście tych starszych) wszędobylski!!! Owszem, pięknie i zielono... ale co z tego, szkoda zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: przyjemne osiedle na janowie IP: *.toya.net.pl 21.01.05, 23:40 Zuzolku drogi, mieszkam na Stokach od 10 lat, zdrowie ok i moje i moich dzieci i reszty mojej rodziny. Sucho mam bardzo (nawet aż za). Grzyb jest tam gdzie nie dbają mieszkańcy albo wspólnota o wysuszenie piwnic. Coraz więcej domów ma zakładane opaski przeciwwilgociowe. Parter chyba nigdzie w starym budownictwie nie jest suchy. nie słyszałam zeby ktos na piętrze miał wilgość (chyba ze leci mu deszcze po ścianie pod oknem :) co tez si ę zdarza). Glinianki wysuszone owszem ale na Sikawie i w okolicach Pomorskiej. Stoki to jak sama nazwa wskazuje górka a woda ma to do siebie że spływa w dół. Stoki są naprawdę piękne, nawet teraz gdy jest szaro. A zdrowie i tak wygrywa na niskim zanieczyszczeniu powietrza w porównaniu z centrum i bałutami - gdzie mnóstwo spalin czy Polesiem gdzie zawiewa smrodkiem od oczyszczalni albo ryczą samoloty (na razie rzadko ale co będzie jak Łódź wreszcie będzie miała normalny AIRPORT?) Pozdrawiam ze Stoków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: przyjemne osiedle na janowie IP: *.toya.net.pl 21.01.05, 23:45 Jeszcze raz ja. Kiedyś takim samym luksusem jak Janów był Widzew Wschód (pamiętam go sprzed 18-20 lat) - krowy, łany zbóż, zachody słońca, sielsko i anielsko. Dalej była tabliczka "koniec łodzi", zawracały wrony i zwijali asfalt na noc. Teraz - Widzew to prawie City. Za 10 lat Janów też będzie w Centrum bo za nim pola i miejsce na mnóstwo nowych bloków. A Stoki pozostaną Stokami. Przecież są już dookoła zabudowane :)))) Odpowiedz Link Zgłoś