Dodaj do ulubionych

życzę z 'białemu personelowi' z "palmy" podwyżki

22.11.06, 07:59
na zmywaku w prowincjonalnej części anglii.

dwa razy próbuję się dodzwonić w ciągu ostatniego tygodnia, żeby dostać się
tylko i wyłącznie po receptę do specjalisty, bo inaczej mi nie sprzedadzą
lekarstwa w aptece, mimo, że chcę zapłacić pełną rynkową jego cenę i biorę
pełną odpowiedzialność za jego zażywanie.
próbuję się dodzwonić dwa poranki, w zeszłą środę i ostatni poniedziałek, bo
tylko w te dni przyjmuje lekarz w tygodniu. przyjmuje po 15:30.
rejestracja o 7:00.
gdy dzwonię do rejestracji pierwszego dnia między 7:00, a 8:00 - cały czas
zajęte.
gdy dodzwaniam się drugiego dnia w końcu po 8:00 - miejsc nie ma.
muszę więc jechać tam osobiście na 7:00.
nie śpię całą noc, by nie przegapić 7:00 nad ranem.
jestem na miejscu o 6:40 w nocy (ciemno), staję w kolejce ponad dwudziestu
osób. w rejestracji o 7:00 nadal ciemno. w końcu się zapala jarzeniówa i
ruszają się muchy w smole. po pierwszych pięciu osobach i łącznie 40 minutach
stania komunikat brzmi: miejsc do specjalisty dziś (środa) już nie ma.
specjalista będzie w poniedziałek.
pojadę na miasto w niedzielę, posiedzę do 4:00 w pubie. może wtedy zdążę, może
wtedy mnie przyjmą po 15:30 w poniedziałek.
a może nie, wtedy w nocy z wtorku na środę podłożę im wszystkim corhydron
zawiadamiając jednocześnie łódzkie pogotowie.

*pisząc w tytule 'biały personel' mam na myśli całość owej zgrai
Obserwuj wątek
    • cassani ja spędziłem ostatnio cały tydzień 22.11.06, 08:08
      na oddziale pediatrycznym CZMP i to co tam zobaczyłem jest tak porażające że
      jeszcze nie poukładałem sobie tego w głowie żeby opisać. Podejście pielęgniarek
      do dzieci z domów dziecka, z porażeniami mózgowymi, jest takie jak do
      zwierzątek. Nie mam personelowi nic do zarzucenia pod względem fachowości - ale
      pod względem czysto humanitarnym to fatalna porażka.
      Dlatego pielęgniarkom też polecam strajk włoski.
    • brite Re: życzę z 'białemu personelowi' z "palmy" podwy 22.11.06, 10:56
      Ja ogólnie proponuję zmianę nazwy "służba zdrowia" na "ścieżka zdrowia".

Jeżeli kiedyś przyjdzie mi do głowy chorować albo rodzić dzieci, proszę,
      wybijcie mi z niej to.
      • cassani a moje dziecko 22.11.06, 11:07
        byś urodził?
        • brite Re: a moje dziecko 22.11.06, 11:43
          Ale Ty już chyba masz kogoś od tego... zaraz zaraz... co Ty robiłeś w CZMP??
    • sabciasal Re: życzę z 'białemu personelowi' z "palmy" podwy 25.11.06, 16:18
      z doświadczenia długoletniej pacjentki plmy
      1. mozna się dodzwonić, ale koniecznie nalezy nastawić telefon na automatyczne
      wybieranie
      2. można wejść do tego specjalisty (zastanawiam się pisząc o jakim specjaliście
      myślisz, bo tam chyba tylko ginekolog został:)) i zapytac czy przyjmie poza
      lista tylko po receptę
      3. jeśli stale bierzesz to lekarstwo - zostaw na rejestracji kartkę z nazwą -
      wypisze Ci je lekarz poz (jak akurat się znowu nie zwoolnił - tam trwa
      permanentna rotacja poz-owców)
      4. jeśli ww. nie pomogą - trzeba się zapisać na listę (z terminami)
      w zasadzie teraz zastanawiam sie, dlaczego ja ciągle jeszcze nie zmieniłam
      poradni...
    • duszkan Re: życzę z 'białemu personelowi' z "palmy" podwy 25.11.06, 20:31
      Jak do mnie wchodzi pacjent "tylko po receptę"- to proszę żeby wypisał sobie ją
      sam, skoro to tylko taka formalność. Żadna procedura nie przewiduje że wizyta u
      lekarza to "tylko wypisanie recepty". Pacjent musi być zbadany, zebrany wywiad,
      a jeśli konieczne jest zastosowanie leków to wypisana jest recepta. W POZ-
      etach -często praktykowane jest zostawianie listy leków do przedłużenia, ale to
      nie jest zgodne z prawem. Zupełnie inna sprawa to możliwość umówienia sie do
      lekarza na wizytę- ograniczone kontraktem z NFZ, albo wydolnośćią danego
      ośrodka.
      • uerbe Re: życzę z 'białemu personelowi' z "palmy" podwy 25.11.06, 20:36
        duszkan napisała:

> W POZ-etach -często praktykowane jest zostawianie listy leków do
        > przedłużenia, ale to nie jest zgodne z prawem.

W tym miejscu życzę ci z całego serca, żebyś musiał czekać "zgodnie z prawem" kilka miesięcy na wizytę u specjalisty (bo POZ mi leków na astmę nie wypisze) po przedłużenie recepty. Myśl trochę, człowieku - nie uczą tego na studiach medycznych?
        • duszkan Re: życzę z 'białemu personelowi' z "palmy" podwy 25.11.06, 20:47
          (bo POZ mi
          leków na astmę nie wypisze)
          To zupełnie inna sprawa- POZ jesli ma informację od alergologa o leczeniu
          choroby przewlekłej(astmy oskrzelowej) nie ma prawa odmówić Ci wypisania
          niezbędnych do leczenia przewlekłego leków. Jeśli tak się dzieje złóż skargę do
          rzecznika praw pacjenta w NFZ. Sama wypisuje w Por. Alergologicznej kilka na
          dzień takich zaświadczeń o leczeniu na prośbę zarówno pacjentów jak i lekarzy
          POZ-bo wizyty w Por. Spec. są przeciętnie 1-3 w roku, a leczenie musi być cały
          czas.
          • uerbe Re: życzę z 'białemu personelowi' z "palmy" podwy 25.11.06, 20:56
            duszkan napisała:

> wizyty w Por. Spec. są przeciętnie 1-3 w roku, a leczenie musi być cały
            > czas.

Niespójne to, co piszesz. Przed chwilą było o tym, że nie da się wypisać recepty bez badania a teraz z kolei mowa o leczeniu bez lekarza.
            • duszkan Re: życzę z 'białemu personelowi' z "palmy" podwy 25.11.06, 21:05
              To jest spójne- lekarz POZ też ma obowiązek zbadać pacjenta przed wypisaniem
              leków (nawet zaleconych przez alergologa). Lekarz POZ to też lekarz-myślący i
              analizujący stan pacjenta w danym momencie i do niego powinna należeć decyzja o
              leczeniu. Niestety czują się gorszymi lekarzami (b.często tak są traktowani
              przez pacjentów-aż sami w to zaczynają wierzyć). Moja matka- lekarz medycyny
              przemysłowej często, mimo że była b. doświadczonym i mądrym lekarzem-mówiła o
              sobie- " bo ja jestem tylko fabryczny lekarz" umniejszając swoje kwalifikacje.
              • duszkan Re: życzę z 'białemu personelowi' z "palmy" podwy 25.11.06, 21:10
                >nie ma prawa odmówić Ci wypisania niezbędnych do leczenia przewlekłego leków<
                To nieoznacza że lekarz POZ jest od przedłużania leków- tylko że ma prawo
                przepisania ich na receptę na chorobę przewlekłą, co uprawnia do innej
                odpłatnosci za leki
    • evonka Re: życzę z 'białemu personelowi' z "palmy" podwy 27.11.06, 15:34
      a musisz chodzic do Palmy akurat??? to jest jakiś zaśniedziały
      przybytek "specjalistyczny" z procedurami przedpotopowymi... zmień sobie
      lekarza podstawowego na takiego, ktory jest:
      a) najblizej
      b) najłatwiej i najczęsciej dostępny
      c) nie robi problemów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka