mirka17 22 lata temu Wyszły mi takie wstrętne czarne cętki gdy po paru dniach skladowania w pralce ciuchów przed praniem okazało się że od spodu zawilgotniały z jakiegos powodu. Czy da się to jakoś usunąć? Proszki i odplamiacze nie działają. Mirka17 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izalil Re: plama grzybowa od wilgoci na tkaninie 22 lata temu Plamy z pleśni można usunąć roztworem przygotowanym z 10 części wody, 1 części soli i 1 części amoniaku. Plamę należy zwilżyć roztworem a następnie maślanką. Czynność tę należy powtórzyć kilkakrotnie, a następnie sprać plamę wodą z mydłem. Można też zaplaminą tkaninę namoczyć w maślance lub rozcieńczonym occie, a następnie sprać w wodzie utlenionej z dodatkiem kilku kropli amoniaku. Palmy z pleśni na tkaninach nie nadających się do prania usuwa się terpentyną. Plamy można usunąć też smarując je kwasem bornym lub naftą, a następnie spłukać ciepłą wodą. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mirka17 Re: plama grzybowa od wilgoci na tkaninie 22 lata temu dzięęęęki, tyle sposobów że aż mnie zatkało. Mam nadzieję że któryś zadziała. Mirka17 Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: plama grzybowa od wilgoci na tkaninie 22 lata temu :-) napisz czy się udało Odpowiedz Link Zgłoś