Dodaj do ulubionych

maść na gojenie ran

21 lat temu
Przez wiele lat w moim domu do przyśpieszania gojenia ran używano oxycortu
ostatnio pani w aptece uświadomiła mnie, że oxycort jest dostepny tylko na
receptę(kiedyś nie był). Czy wiecie dlaczego to sie zmieniło? Jaką maść
polecilibyście mi w zamian, i czy można jej używać dla dwulatka?
pozdrawiam
kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: mati Re: maść na gojenie ran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      maść nagietkowa.
    • joanna.c Re: maść na gojenie ran 21 lat temu
      TRibiotic
      • dalija26 Re: maść na gojenie ran 21 lat temu
        up
        --
        Forum KOTY
    • asia9931 Re: maść na gojenie ran 21 lat temu
      oxykort już od dawna jest na receptę, prawdopodobnie dla tego że zawiera
      antybiotyk
      • nnike Re: maść na gojenie ran 21 lat temu
        Spróbuj tranowej, goi wszystkie trudne rany.
        Podobne działanie i do tego wysuszające ma zasypka Alantan. Nie do wiary? A
        jednak to prawda. Poza tym jest bezpieczniejszy dla dziecka niż oxycort.
    • Gość: Ewa Re: maść na gojenie ran IP: *.chello.pl 21 lat temu
      Na podrażnienia skóry i oparzenia dla dzieci kupuję BEPANTHEN krem. Jest kilka
      rodzajów tego kremu, każdy oznaczony innym kolorem. Ten jest niebieski. Wiem,że
      jest jeszcze krem na siniaki. Innych nie kupowałam. Kosztuje ok. 13zł.
    • piscina Re: maść na gojenie ran 21 lat temu
      Zdecydowanie polecam maść propolisową. Dodatkowo propolis oprócz właściwości
      leczniczych ma własciwości uśmierzajace ból - przydaje się to przy oparzeniach,
      ale wtedy chyba lepsza jest nalewka niż maść.
      Jesli chodzi o maść, to kup właśnie maść, a nie krem, musi mieć co najmniej 7%
      propolisu. Jest brunatnobezowa, w niezbyt efektownym pudełeczku, ale jest
      naprawdę świetna. I co w wypadku dziecka ważne - nie zawiera niczego, co miałoby
      dzialanie uboczne, jak antybiotyk czy inne paskudztwo.
      Nie wiem, czy dostaniesz taką esencjonalną maść w aptece, raczej w sklepach z
      ziołami, typu "Natura". Jesli jesteś z Warszawy, to może coś zasugeruję, chociaż
      sama dawno takiej maści nie kupowałam, uzywam razej nalewki na spirytusie.
      • Gość: rada Re: maść na gojenie ran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Popieram ten TRIBIOTIK, taka maść w saszetkach - jednorazowego uzytku,jedna
        saszetka coś koło złotówki,kazdy lekarz Ci to poleci,tyle,ze nie wiem czy dla
        dzieci nie ma przeciwskazań.
        • piscina Re: maść na gojenie ran 21 lat temu
          No właśnie, a przy propolisie nie ma żadnych przeciwskazań, bo propolis doustnie
          to nawet odzywka mikoelementowo-witaminowo-cośtamjeszczowa. A goi się po prostu
          "w oczach", widziałam to u mojego dziecka, nawet lekarz się dziwił,
          przyzwyczajony do tych innych, zwykle stosowanych maści. Tyle że ja stosowałam
          nie maść, ale nalewkę, bo taka była łatwiej dostępna w aptece (było to na
          wyjeździe urlopowym). W pierwszej chwili trochę poszczypało (spirytus), ale
          zaraz przestało, bo, jak napisałam wczesniej, propolis ma właściwości
          analgetyczne, czyli uśmierzające ból. Skaleczenia (dość mocne) zagoiły się bez
          śladu.
    • begietka Re: maść na gojenie ran 21 lat temu
      Kiedyś nie bylo takich cudów- oprócz oxycortu był Balsam Szostakowskiego-cieżko
      go było dostać...a czy jeszcze jest? Nie wiem...
      • Gość: mati Re: maść na gojenie ran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        jest w aptece internetowej napewno.
      • Gość: kika Re: maść na gojenie ran IP: *.crowley.pl 21 lat temu
        Masc z arniki
      • jolunia01 Re: maść na gojenie ran 21 lat temu
        begietka napisała:
        > Kiedyś nie bylo takich cudów- oprócz oxycortu był Balsam Szostakowskiego-
        cieżko go było dostać...a czy jeszcze jest? Nie wiem...

Balsam Szostakowskiego wycofano na wiosnę 2003 r. (chyba w marcu - w DZ.U.
        mozna znaleźć rozporządzenie w tej sprawie). Teraz to sie kupuje na wycieczkach
        za wschodnia granicę
    • agnesp76 Re: maść na gojenie ran 21 lat temu
      vitamerfen - maść przyspieszająca gojenie (ok 10 - 12 zł)
      maść nagietkowa (4 - 5 zł)
    • lucy215 Re: maść na gojenie ran 21 lat temu
      maść nagietkowa :)
    • bialenasionko Re: maść na gojenie ran 4 lata temu
      na gojenie ran najlepiej sprawdza mi sie ze sklepu pachnacakraina mydlo Aleppo 50% idealnie sprawdza sie przy ranach, wrzodach czy poparzeniach
    • kamilek33 Re: maść na gojenie ran 2 miesiące temu
      Tej maści - www.sklep.kampai.pl/pl/p/MediRegen-Masc-regenerujaca-100-ml-/575 możesz używać do leczenia i do codziennego odświeżania skóry, jeżeli masz jakieś uczulenia, czy ogólnie masz wrażliwy organizm. Na otwarte rany też pomoże spokojnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka