Dodaj do ulubionych

Śląsk nie jest polski

15.10.06, 16:26
Moja rodzina pochodzi z dawnych polskich kresów a ja urodziłem się na Śląsku.
W czasie wojny Niemcy uratowali całą naszą wioske przed ukraińskim pogromem.
Po wojnie wysiedlono nas na Śląsk. Tu czujemy się obco i zdajemy sobie sprawę,
że ta ziemia nie należy do nas. Tu nawet drzewa i kamienie mówią po niemiecku.
Nasza prawdziwa ojczyzna jest daleko ale wierzymy, że kiedyś tam powrócimy.
Tam są pozostały nasze korzenie. Rozumiem Ślązków i Niemców, ich tęsknotę za
krajem ojczystym i nie rozumiem ludzi, którzy na siłę chcą innych przekonać do
"polskości" tej ziemi. Ci ludzie pochodzą głównie z centralnej Polski oraz
Małopolski i nie rozumieją specyfiki Śląska. Mój dziadek opowiadał mi kiedyś
jak musieli bronić poniemieckiego majątku przed bandami szabrowników i
bandytów z Częstochowy. Na codzień dbamy o dom, w którym mieszkamy i jesteśmy
gotowi, w każdej chwili go oddać prawowitym niemieckim właścicielom.

Dziadek zawsze nam powtarzał, że kradzione nie "tuczy" a miał właśnie na myśli
Śląsk, który nigdy nie będzie własnością Polski.

W tym miejscu chciałbym nadmienić, że Polacy dopiero tutaj, na Śląsku zetkneli
się z inną, prawdziwie europejską kulturą i techniką.
Obserwuj wątek
    • cirano Re: Śląsk nie jest polski 15.10.06, 16:32
      Tja. Chciałobysie czynścij tego rodzaju wpisy tukej czytać
      • cracker.pl Re: Śląsk nie jest polski 15.10.06, 17:00
        Mój stryjek był na robotach w Niemczech i dzięki temu przeżył wojnę. Bardzo
        sobie chwalił tych bauerów i posyłał regularnie paczki rodzinie. Stryj nigdy nie
        starał się o odszkodowania, bo zawsze twierdził, że są niesłuszne.

Jego wioskę wraz z mieszkańcami spalili banderowcy. Dziadek opowiadał jak
        niemiecki oddział, w ostatniej chwili przybył z odsieczą i uratował inne wioski
        przed ukraińską rzezią.
        Niemcy rozdali mieszkańcom broń i amunicję, by mogli się sami bronić przed
        ukraińskimi zbrodniarzami. Niemal wszyscy Polacy zza Buga szanują Niemców i
        Autochtonów. Polscy nacjonaliści są potomkami szabrowników i bandytów, ktorzy
        przybyli z centralnej Polski.
        • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski 15.10.06, 17:22
          Teraz juz wiemy kim jest stix i te gorolskie oszolomy, co tu nieustannie
          opowiadaja nam te wszystkie bajki o dobrych gorolach i zlych Slazakach.
      • Gość: t Re: Śląsk nie jest polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 18:47
        tja... tak bardzo byś chciał, ze sobie czyrano piąty nick założyłeś :-)
    • Gość: oberschlesier Re: Śląsk nie jest polski IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.06, 16:46
      bardzo ladnie i kulturalnie ujete.
      zawsze wierzylem w to ze istnieja porzadni i kulturalni polacy, cracker jest
      tego dowodem.
      takich ludzi z pewnoscia nikt nie zwyzywa od goroli, ani nie wypedzi z domu.
      spotkaly nas podobne losy i musimy sie wzajemnie rozumiec i tolerowac.
      to jest rozumowanie prawdziwego europejczyka.
      wspolnie przeciwko chamstwu, glupocie i fanatyzmie.

gruß/pozdrawienia
      • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski 15.10.06, 17:27
        Ja zawsze wierzylem, ze ci gorolscy nacjonalisci sa taka polska egzotyka,
        rodem z centralnej Polski. Wiekszosc normalnych ludzi wie, ze Slask nigdy nie
        byl i nie bedzie polski.
    • stix Ślązacy odpowiadają za holocaust Żydów i Słowian? 15.10.06, 16:52
      W jakim procencie Ślązacy (obywatele III Rzeszy) są winni zbrodniom na
      Słowianach i Żydach?
      • oppelner_os Re: :))))) 15.10.06, 17:23
        Ty stix jestes zapewne potomkiem tych gorolskich szabrownikow:)))))))))
    • Gość: , Re: Śląsk nie jest polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 19:09
      Wydaje się, że już mógłbys się wynieść z domu w którym zamieszkujesz, a zamieszkujesz w nim bądź co bądź na złodziejskich zasadach - pamiętaj co mówił dziadek. Prawowici właściciele tym chętniej wrócą, gdy po tobie nawet smród tam nie zostanie. Proponuję wyprowadzkę jutro skoro świt.
      • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski 15.10.06, 20:49
        Nikt tu nie spodziewal sie zadnych rewelacji w twoim poscie zs.
        Jak zwykle weszpolaczkowy standart
        • Gość: Wasz Marjanek Re: Śląsk nie jest polski IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.06, 21:24
          Dobrze, ze mamy tutaj takiego stixa. Przez to potwierdza sie ciagle na nowo
          pewnik o debilizmie Polaczkow.
          Dalej tak stix !
          Pyrsk!
          Wasz Marjanek
          • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski 15.10.06, 21:30
            :))))))
            • wiksadyba1 Re: Śląsk nie jest polski 16.10.06, 02:16
              Co do stixa i jego polemistów, zacytuję jedno gorolskie porzekadło: Trafił swój
              na swego:)
              • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski 16.10.06, 05:23
                Czy uwazasz, ze Cracker nie ma racji?
                Czekam na odpowiedz:)
                • wiksadyba1 Re: Śląsk nie jest polski 16.10.06, 12:34
                  Po pierwsze cracker to 1000% prowokator:) Dość inteligentny, jak na kręgi, z
                  których na tych forach prowokacja może pochodzić:) Wstępnie podejrzewam willego2:)

A przyjmując fikcję, że to czyjaś szczera wypowiedź:, trudno, patrząc logicznie,
                  w ogóle mówić czy cracker ma rację, czy nie, bo większość tego co pisze to jego
                  prywatne odczucia, dotyczące jego osoby i jego rodziny nie poglądy, a do tego
                  typu sądów kryterium racji albo jej braku nie stosuje się:)

No dobra, przelećmy się po tym tekście:)

"Tu nawet drzewa i kamienie mówią po niemiecku."

:))))))))))))))) (czy autor widział słynny film Heimkehr:)?)

No nie, to rozwala. W zasadzie po tym trzeba by zaprzestać komentowania tego
                  wątku, ale idźmy dalej:):

"Tu czujemy się obco i zdajemy sobie sprawę,
                  że ta ziemia nie należy do nas."

Jednen czuje się gdzieś obco, inny nie:) Kwestia indywidualnej psychiki i
                  doświadczeń:)

Ci ludzie pochodzą głównie z centralnej Polski oraz
                  Małopolski i nie rozumieją specyfiki Śląska

Każdy powinien mówić za siebie. Wielu pewnie rzeczywiście nie rozumie, akurat tu
                  się zgodzę. Tylko co to jest ta "specyfika Śląska". Autor powinien jakoś
                  rozwinąć ten skrót myślowy:)

Na codzień dbamy o dom, w którym mieszkamy i jesteśmy
                  gotowi, w każdej chwili go oddać prawowitym niemieckim właścicielom.

To bardzo dobrze, że dba się o dom, w którym się mieszka:) To bardzo szlachetne,
                  że jest się gotowym oddać dom komuś, kogo się uważa za "prawowitego"
                  właściciela. Boję się tylko jednego: Autor będzie czekał na Godota, bo nikt do
                  niego po ten dom pewnie się nie zgłosi. Ale jeżeli tylko poczucie, że dom nie
                  jest jego motywuje go do utrzymania w tym domu porządku, niech dalej to poczucie
                  ma:)

"Dziadek zawsze nam powtarzał, że kradzione nie "tuczy" a miał właśnie na myśli
                  Śląsk, który nigdy nie będzie własnością Polski."

Uwaga językowa: Śląsk nie jest własnością Polski. "Polska" nie ma nic na
                  własność:) Właścicielem ziemi może być Skarb Państwa. O ile mi wiadomo,
                  większość gruntów na Śląsku, nie jest jego własnością he he:)
                  Ale zakładając, że mniej więcej domyślam się, co autor chciał przez to
                  powiedzieć, mogę mu tylko poradzić, żeby nie mieszał projekcji życzeń ze
                  stwierdzaniem faktów:)

"W tym miejscu chciałbym nadmienić, że Polacy dopiero tutaj, na Śląsku zetkneli
                  się z inną, prawdziwie europejską kulturą i techniką."

Tu znowu - niech każdy mówi za siebie. Co to jest poza tym "Europejska kultura"
                  w dodatku jeszcze "prawdziwie europejska":)? No, rozwinięcia tego nie będę od
                  autora wymagał, bo postaci dużo cięższego kalibru poległy na tym pytaniu i do
                  dziś nie zostało ono rozwiązane:)

Podsumowując: dość dobrze napisane jak na prowokację, ale autor mógłby sie
                  bardziej wysilić jeżeli chodzi zwłaszcza o precyzyjne formułowanie myśli. Może
                  wtedy doszedłby do poziomu, w którym post ten, niezaleznie od intencji,
                  przestałby być tylko prowokacją
                  • Gość: van deer Trocha wczesniej prowokatora wyczulem Wiksadybo:) IP: *.icm.edu.pl 16.10.06, 15:32
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=49883148&a=49936815
                    • wiksadyba1 Re: Trocha wczesniej prowokatora wyczulem Wiksady 16.10.06, 22:46
                      Rzeczywiście, nie zachodziłem tu ostatnio regularnie:))
                      • Gość: van deer Re: Trocha wczesniej prowokatora wyczulem Wiksady IP: *.icm.edu.pl 17.10.06, 15:35
                        wiksadyba1 napisał:

> Rzeczywiście, nie zachodziłem tu ostatnio regularnie:))

Dobrze wiesz, ze powodem do wstydu to nie jest w zadnym razie. Czas kosztuje:)
                        • oppelner_os Re: Trocha wczesniej prowokatora wyczulem Wiksady 17.10.06, 20:53
                          Czy aby napewno Van Deer?

:)))
                          • oppelner_os Re: Czy aby napewno prowokacja? 17.10.06, 20:56
                            Ciekawe na czym opierasz swoje twierdzenie o prowokacyjnym charakterze
                            wypowiedzi crackera? Czy powodem jest to, ze sie z jego wypowiedzia nie
                            zgadzasz? A moze za duzo w niej prawdy?
                            • Gość: van deer Re: Czy aby napewno prowokacja? IP: *.icm.edu.pl 17.10.06, 22:24
                              oppelner_os napisał:

> Ciekawe na czym opierasz swoje twierdzenie o prowokacyjnym charakterze
                              > wypowiedzi crackera?

Opieram je na niezawodnej na ogol umiejetnosci obserwacji, zarowno wrodzonej
                              jak i tej zawodowo nabytej. Wiksadyba ma chyba racje, zwlaszcza, ze zbyt latwo
                              dajecie sie nabrac na to, co chcielibyscie uslyszec a wlasciwie przeczytac.

> Czy powodem jest to, ze sie z jego wypowiedzia nie zgadzasz?

Gdyby to mialo byc kryterium to nie podejmowalbym dyskusji z nikim, bo swoje
                              poglady mam i nigdy nie znalazlem nikogo, z kim moglby podzielac je w calosci.

> A moze za duzo w niej prawdy?

Czesciowej i wybiorczej. Monopol na racje chcialby miec kazdy a na tworzeniu
                              swojej prawdy czesto kieruje sie opinia wlasna a nie obiektywnymi faktami.
                              Krytycyzm polega nie tylko na zjezdzaniu od gory do dolu, ale gl. na
                              konstruktywizmie w tworzeniu mocnych kontrargumentow - zawsze li tylko odnosnie
                              tematu a nie adwersarza. Wiedz, ze manipulowanie "prawda" to bron obosieczna,
                              dla przykladu gazeta o tym tytule podawala prawdziwa tylko date, dlatego i
                              tutaj nie widze sensu rozstrzasac czy kolega cracker to podwojny agent: Slazak
                              niemiecki udajacy Polaka czy Polak udajacy antypolskiego Polaka czy wreszcie
                              Polak o prawdziwie szczerym antypolskim nastawieniu. Facet nie manipuluje moja
                              wiara w jego poglady, ktorych podzielac nie musze i ktorych ciekawy po prawdzie
                              nie jestem w najmniejszym stopniu.

Jezeli mojej opinii, ktora nie musi byc faktem, nie podzielasz, to masz prawo:)

Dobrej nocy!

--
                              PS. A czas kosztuje, i jestem tego pewien!

E.O.T.
                              • wiksadyba1 Re: Czy aby napewno prowokacja? 18.10.06, 00:22
                                Czy osobnik, który potakuje Miszczowi w ten sposób, że cytuje dosłownie jego
                                ulubione zwroty zmieniając tylko gramatyczną osobę wypoiedzi "My Polacy
                                potrafimy tylko koniki strugać" może nie być prowokatorem???:) O czym tu
                                dyskutować (to nie uwaga do van deera, rzecz jasna:)

Przy całym szacunku dla crackera.pl nie poświęce też zbyt wiele czasu na
                                rozstrząsanie, z której strony prowokacja pochodzi:)), chociaż po
                                przestudiowaniu więcej niż tylko wypowiedzi, do której odniósł się oppelner
                                widzę 2 możliwości: albo Pro-Polak albo ewentualnie totalny prowokator
                                podszywajacy się pod różne opcje obecne na tym forum:))) (stąd pomyślałem o
                                willim jako o wchodzącym w grę kandydacie:)
                                • rico-chorzow Re: Czy aby napewno prowokacja? 18.10.06, 00:40
                                  Wie Pan,pomimo politycznych,geopolitycznych i jak się ten cały złom nazywa,ja
                                  nie uważam Sląska jako polski,nawet z tą całą polską tzw.przewagą
                                  etniczną,jestem Pro-Polak czy totalny prowokator?
                                  • oppelner_os Re: Czy aby napewno prowokacja? 18.10.06, 05:10
                                    :)))))
                                  • wiksadyba1 Re: Czy aby napewno prowokacja? 18.10.06, 08:25
                                    Rico-chorzow prowokator? No nie wiem, bo Pan chyba pisze to, co naprawdę myśli:)

(no chyba, że się jednak mylę:???)
                                    • rico-chorzow Re: Czy aby napewno prowokacja? 18.10.06, 11:30
                                      wiksadyba1 napisał:

> Rico-chorzow prowokator? No nie wiem, bo Pan chyba pisze to, co naprawdę myśli:
                                      > )
                                      >
                                      > (no chyba, że się jednak mylę:???)

A ci co nie myślą,są naprawdę powokatorami czy pro-polscy czy pro-inni - wolno
                                      przecież takim być - i tak myśleć, albo tacy,którzy przytakują jakimś tam
                                      miszczom,myślą?

Ja osobiście nie wierzę w to,co w nagłówku napisane,nie wierzę,żeby ktoś -
                                      myślący prowokator? - zdobył się na taką wypowiedź.
                                      • wiksadyba1 Re: Czy aby napewno prowokacja? 18.10.06, 13:22
                                        Właśnie, szkopuł w tym, że ja mógłbym na zamówienie założyć sobie ze 3 loginy i
                                        napisać 3 różne posty "zadowalające" odpowiednio polską, śląską i niemiecką
                                        ekstremę tego forum:). Naprawdę mógłbym, przy mniejszym albo większym wysiłku,
                                        napisać to co cracker:)I nie jest to dowód mojego wysokiego mniemania o
                                        własnych zdolnościach:)- przeciwnie, jeżeli ja coś takiego potrafię, to
                                        dlaczego wielu, a pewnie zdecydowana większość użytkowników tego forum miałaby
                                        nie umieć:) Sądzę, że mogą być tu tacy, którzy nie tylko potrafią, ale i (w
                                        odróżnieniu ode mnie:) praktykują:)

Z jednym zastrzeżeniem: nie wiem, czy bym umiał napisać post w 1000%
                                        propolski/wszechpolski - do tego chyba trzeba umieć strugać koniki, a ja nie
                                        mam o tym zielonego pojęcia:(

(no chyba, że ballest rozumie słowa "strugać" i "koniki" tak jakby to
                                        zrozumiał dwunastolatek, ale tak strugać i takie koniki to każdy głupi powyżej
                                        od lat 12 umie, niekoniecznie trzeba być Polakiem:)

• rico-chorzow Re: Czy aby napewno prowokacja? 18.10.06, 15:10
                                          Też mógłbym napisać,ale szkopuł w tym,jestem tylko Slązakiem.
                                        • bravor Re: Czy aby napewno prowokacja? 18.10.06, 15:22
                                          wiksadyba1 napisał:

> Z jednym zastrzeżeniem: nie wiem, czy bym umiał napisać post w 1000%
                                          > propolski/wszechpolski -

heheheh, ale antypolski potrafisz, bez zmrużenia oka.

Przypomniała mi się prowokacja Faktu, na jednej europejskiej deputowanej z SLD,
                                          polegająca na zamówieniu u niej tekstu obżydliwie antypolskiego. Negocjacje
                                          dotyczyły tylko ceny. O dziwo, ta cena nie była wcale wyższa niż za normalny
                                          tekst.
                              • oppelner_os Re: Czy aby napewno prowokacja? 18.10.06, 05:08
                                Tego nie powieszialem Van Deer:) Byc moze masz racje ale czy napewno?
                                Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze cracker ma sporo racji.

Pozdrawiam cie Van Deer:)
                                • Gość: van deer Re: Czy aby napewno prowokacja? IP: *.icm.edu.pl 21.10.06, 00:09
                                  oppelner_os napisał:

> Tego nie powieszialem Van Deer:) Byc moze masz racje ale czy napewno?
                                  > Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze cracker ma sporo racji.
                                  >
                                  > Pozdrawiam cie Van Deer:)

I ja rowniez, milego weekendu zyczac wszystkim:)
                  • Gość: powiedzmy Re: Śląsk nie jest polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 16:05
                    Skomplikowana sprawa, by jednoznacznie skomentować komentarz wiskasdyby1. Bowiem
                    co by nie napisać, może być uznane za tendencyjne.
                    Powiedzmy np. tak:
                    > Po pierwsze cracker to 1000% prowokator:)
                    Mocno tak, trochę nie. Fakt, z jednej strony widać prowokujacą retorykę dla
                    jednej strony barykady, oraz oczekiwane czułe słówka dla drugiej.
                    Ciekawa jest jednak frazeologia niektórych miejsc postu, zaczerpnięta z
                    wypowiedzi pewnych byłych osób publicznych, ale jako ich rewersja. Np.:
                    > "Tu nawet drzewa i kamienie mówią po niemiecku."
                    Jak się pamięta podobnie o Wrocławiu ktoś ważny kiedyś powiedział, zamieniając
                    jednymie ostatnie słowo.
                    > "Tu czujemy się obco i zdajemy sobie sprawę,
                    > że ta ziemia nie należy do nas."
                    Marszałek J.Piłsudski też miał się wyrazić podobnie o Śląsku.

Dalej już biegnie tekst inaczej. Można mu (tekstowi) sporo stronniczości
                    zarzucić, ale nie, że niestrawnie podany.
                    > "Dziadek zawsze nam powtarzał, że .........
                    Tą starą maksymę powtarzało się w wielu różnych domach, więc tu każdy znajdzie
                    swoje racje i może rozumieć co chce.
                    > Ci ludzie pochodzą głównie z centralnej Polski oraz
                    > Małopolski i nie rozumieją specyfiki Śląska.
                    Niewatpliwie do 80% racji. Akliamtyzacja przybyszów przebiega na Śląsku b.
                    wolno, podobnie jak rozumienie spraw tego regionu.
                    > "W tym miejscu chciałbym nadmienić, że Polacy dopiero tutaj, na Śląsku
                    > zetkneli się z inną, prawdziwie europejską kulturą i techniką."
                    Pełna zgoda z wiksadybą1, że autor nadyma się ponad miarę, ba sam chyba w to nie
                    wierzy. Trochę jednak ma racji. Byli bowiem też oderwani od pługa przesiedleńcy
                    ze ściany wschodniej, dla których przeprowadzka na zurbanizowane tereny
                    zachodnie była niewątpliwym awansem cywilizacyjnym.

No i tak to mamy z wszelkimi uogólnieniami, zaraz pachną prowokacją, choć być
                    może w zamiarach miały inny cel..
                  • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski 16.10.06, 20:15
                    Twoja proba analizy, dokonana w oparciu o wypowiedz crackera, obarczona jest
                    bledem stronniczosci i tym samym wypacza, zapewne szczere intencje autora.
                    Kazda wypowiedz, ktora odbiega od przyjetych przez was "standardow" jest prowokacja.
                    • wiksadyba1 Re: Śląsk nie jest polski 16.10.06, 22:52
                      Przyjumuj ostrożnie miód, który ktoś próbuje lać na twoje serce, może być
                      sztuczny . Z linku podanego przez van deera.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=49883148&a=49924845
                      :))))

pl.wikipedia.org/wiki/Persyfla%C5%BC
                      • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski 17.10.06, 05:11
                        Ten wpis to rowniez wolna interpretacja Van Deera:)
      • builder Re: Śląsk nie jest polski 22.10.06, 01:25
        Gość portalu: , napisał(a):

> Wydaje się, że już mógłbys się wynieść z domu w którym zamieszkujesz, a
        zamiesz
        > kujesz w nim bądź co bądź na złodziejskich zasadach - pamiętaj co mówił
        dziadek
        > . Prawowici właściciele tym chętniej wrócą, gdy po tobie nawet smród tam nie
        zo
        > stanie. Proponuję wyprowadzkę jutro skoro świt.

jestech za!,

• pit-zeolit Re: Śląsk nie jest polski 16.10.06, 10:54
      Ty cracker taki Polak jak ja Japończyk. Po treści twojego wpisu od razu widać
      żeś szlyzjer, co z poloka robi na silesianie.
      • tow.stalin Re: Śląsk nie jest polski 16.10.06, 13:18
        pit-zeolit napisał:

> Ty cracker taki Polak jak ja Japończyk. Po treści twojego wpisu od razu widać
        > żeś szlyzjer, co z poloka robi na silesianie.

ale sie przynajmniej przyznaje, że jego prawdziwa ojczyzna jest daleko stąd, na
        kresach - taki bardziej uświadomiony schlesier :)
    • bartoszcze Re: Śląsk nie jest polski 16.10.06, 13:35
      cracker.pl napisał:
      >
      > W tym miejscu chciałbym nadmienić, że Polacy dopiero tutaj, na Śląsku zetkneli
      > się z inną, prawdziwie europejską kulturą i techniką.

Zapomniałeś nadmienić, że mówisz wyłącznie o własnej rodzinie:)))
      • Gość: oberschlesier Re: Śląsk nie jest polski IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.06, 14:39
        a ja chcialbym przypomniewc ze polska utrzymuje sie w 90% z rolnictwa, pozostale
        10% to slaski przemysl.
        gdyby nie slask to byscie do dzisiaj swinie pasli i szalasach mieszkali.

gruß
        • wiksadyba1 Re: Śląsk nie jest polski 16.10.06, 15:02
          Gość portalu: oberschlesier napisał(a):

> a ja chcialbym przypomniewc ze polska utrzymuje sie w 90% z rolnictwa, pozostal
          > e
          > 10% to slaski przemysl.
          > gdyby nie slask to byscie do dzisiaj swinie pasli i szalasach mieszkali.
          >
          > gruß

Jak Polska rzekomo utrzymuje się w 90% z rolnictwa, to chyba DO DZISIAJ się te
          świnie wypasa:))))
          • Gość: oberschlesier Re: Śląsk nie jest polski IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.06, 20:41
            nie, chyba, ale napewno!
            widziales polski medal fifa na mundial 2006?
            www.fussball-muenzen.de/shop/action/magazine?nodeid=16062
            sambolem poski jest wiesniak z gesia.

a od slonzokow nauczyli sie domy z cegly budowac, slaskim weglem obory grzac, w
            slaskich hutach widly odlewac.
            • builder Re: Śląsk nie jest polski 22.10.06, 01:39
              Gość portalu: oberschlesier napisał(a):

> nie, chyba, ale napewno!
              > widziales polski medal fifa na mundial 2006?
              > www.fussball-muenzen.de/shop/action/magazine?nodeid=16062
              > sambolem poski jest wiesniak z gesia.
              >
              > a od slonzokow nauczyli sie domy z cegly budowac, slaskim weglem obory grzac,
              w
              > slaskich hutach widly odlewac.

zas` s`ciemy walisz!,
              cziy tobie niy wstyd sy tego powodu?,

• Gość: oberschlesier Re: Śląsk nie jest polski IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.06, 13:24
                builder - krowy juz wydoiles?
                to idz porozrzucac lajno po polu.

buahahahahahahaaa!
        • tow.stalin Re: Śląsk nie jest polski 16.10.06, 15:10

zajmujesz jedno z czołowych miejsc w moim prywatnym konkursie na najgłupszy
          wpis szlesiera na silesianie :)
          • cirano Re: Śląsk nie jest polski 18.10.06, 15:14
            Może niy nojmondrzejszy, ale niy nojgupszy. Coś w tym jest Stalin, i dobrze o
            tym wiysz. Przyznać płocho - ot,co
            • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski 20.10.06, 05:27
              Pro-pisowskim gorolom z tego forum nie pasuja gorole o pro-europejskich pogladach.
          • Gość: oberschlesier Re: Śląsk nie jest polski IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.06, 13:26
            achtung! stalin lize stopy!

buahhahhaaaaa!
    • cracker.pl Re: Śląsk nie jest polski 20.10.06, 23:59
      Ludzie prawdę mówią, że "Polak przed i po szkodzie głupi"
      • Gość: Albrecht Re: Śląsk nie jest polski IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.06, 07:13
        Schlesien bleibt unser !!!!Ob Pole,Russe oder Deutscher,es zählt nicht die
        Sprache sondern der Mensch.Die Industrie haben zugewanderte Deutsche,Engländer
        und Französen aufgebaut,sie haben auch mittels eines straff organisierten
        Verwaltungsapparates geschafft,innerhalb von nur zwei Jahrzehnten mehrere neue
        Städte auf der grünen Wiese aufzubauen.Was ist heute?Od 16 lat pienia sie
        politykierzy a A 4 oddana rok temu do uzytku musi byc juz naprawiana.
        Popatrzcie sami na siebie i wokol was.Co widzicie ?
      • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski i nigdy nie bedzie 21.10.06, 22:16
        Tak Cracker, ludzie prawde mowia.
      • builder Re: Śląsk nie jest polski 22.10.06, 01:42
        cracker.pl napisał:

> Ludzie prawdę mówią, że "Polak przed i po szkodzie głupi"

mosz recht pajacu,

• oppelner_os Śląsk nie jest polski 05.11.06, 21:59
          Tylko dlatego, ze ktos mowi prawde, nazywasz go pajacem?
          • builder Re:zaczna sie cieszciej zastanawiac...., 14.11.06, 00:04
            oppelner_os napisał:

> Tylko dlatego, ze ktos mowi prawde, nazywasz go pajacem?
    • Gość: Oliver Re: Śląsk nie jest polski IP: *.t.pppool.de 22.10.06, 16:22
      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/Silesia_dvcatvs-Blaeu_Atlas_%281645%29.png
      • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski 06.11.06, 20:49
        Richtig
        • pytong1 Schlesien bleibt unser? O to Wam chodzi?? 07.11.06, 15:50

de.wikipedia.org/wiki/Bild:Reichsgaue.png
          • oppelner_os Re: Schlesien bleibt unser? Jawohl! 08.11.06, 05:25
            Po co nam Wa-wa? My tu piszemy o Slasku a ty tu z nazistowska propaganda -
            typowo polskie rozumowanie!
            • pytong1 Re: Schlesien bleibt unser? Jawohl! 08.11.06, 16:47
              No zaraz zaraz. Jeśli ktoś pisze po niemiecku, że "Śląsk zawsze będzie nasz" to chyba nie chodzi o to że domaga się autonomii dla Górnoślązaków w ramach państwa polskiego, tylko przyłączenia do Niemiec. Czy może chodzi o Szwajcarię lub Lichtenstein? Mom recht?
              • oppelner_os Schlesien bleibt schlesisch! 08.11.06, 20:26
                Kogo interesuje ta nazistowska mapka z 1941?

P.S. Slask jest nasz, tzn. slaski a nie polski!
    • pit-zeolit A srajta po siebier szlyzjery..... 08.11.06, 21:02
      Bydzie Schlooonck polski na wieki, a wy zdechniecie w BRD w przytułkach dla
      bezdomnych.
      • Gość: antypoznaniak Pyrlandia to polska zaraza IP: 149.9.0.* 08.11.06, 21:19
        • pit-zeolit Pyrlandia to polska zaraza co wtytruje szlyzjerów. 08.11.06, 21:25
          • Gość: antypoznaniak Mylisz sie kolego! IP: *.informatik.RWTH-Aachen.DE 09.11.06, 21:31
    • psie.pole Re: Śląsk nie jest polski 09.11.06, 12:52
      Czytająć wzruszający wątek mojej bratniej duszy o nicku cirano.pl w wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=50374194 przypomniała mi się
      bardzo podobna historia którą opisał. Uprzedzam tylko abyście zaopatrzyli się w
      chusteczki bo to wzruszajaca opowieść.

Moja rodzina pochodzi z dawnych niemieckich kresów a ja urodziłem się na Śląsku
      gdzie moja rodzina przyjechała za chlebem. Tzn mój tatuś przyjechał tu zająć
      kierownicze stanowisko na grubie bo przecież Ślązacy nie znali niemieckiego i
      tak jak to opisał WIELKI ŚLASKI WIESZCZ w wybitnym dziele pt "Cholonek..."
      tylko im gorzała w głowie i gołe wiadomo co.
      W czasie wojny Polacy uratowali w 1945 roku całą naszą kamienicę przed
      rosyjskim pogromem, mimo że nie zawsze byliśmy grzeczni dla naszych żydowskich
      i polskich sąsiadów. Ale było minęło, znajomi nawet nie mają pretensji. Nie
      chcą tylko nas odwiedzać a nawet nie dzwonią. Długo to już trwa bo od 1940 r.
      Ale może się doczekam i dadzą znak życia. Po wojnie mieliśmy ten zaszczyt że
      zostaliśmy na Śląsku. Tu czujemy się obco i zdajemy sobie sprawę, że ta ziemia
      nie należy do nas. Tu nawet drzewa i kamienie mówią po polsku (codziennie
      słyszę jak kamienie mówią po polsku a nie szwargoczą jak moja oma- no nie wiem
      czemu, ale tak jest).
      Nasza prawdziwa ojczyzna jest daleko, ale wierzymy, że kiedyś tam powrócimy jak
      odłożymy trochę grosza na PKS.
      Tam są pozostały nasze korzenie. Rozumiem Ślązków w Niemczech i Polaków z
      Kresów, ich tęsknotę za krajem ojczystym i nie rozumiem ludzi, którzy na siłę
      chcą innych przekonać do "niemieckości" tej ziemi. Ci ludzie pochodzą głównie z
      centralnych Niemiec oraz nie rozumieją specyfiki Śląska. Mój dziadek opowiadał
      mi kiedyś jak musieli bronić w Katowicach polskiego majątku przed bandami
      szabrowników z SA, SS i bandytów z Dresden. Niestety nie zawsze się udało.
      Dziadek to człowiek kulturalny, więc bronił Muzeum Śląskiego przed wyburzeniem.
      Napisał nawet petycję do władz ale przyszedł jakiś SS man i go strzelił w pysk.
      Do dziś nie wiem dlczego. Niemieckie "Pojednanie i Przyszłosć" powiedziały że
      nie będą się zajmować takimi sprawami bo oni sie zajmują przyszłoscią a nie
      przeszłoscią, a poza tym oni tam akurat wykonywali tylko rozkazy. Na codzień
      dbamy o dom, w którym mieszkamy i jesteśmy gotowi, w każdej chwili go oddać
      prawowitym polskim właścicielom. Niestety wiemy tylko ze ostatnio pracowali w
      IG Farben ale pojęcia nie mam co się dalej z nimi stało. W IG Farben nikt już
      nie odbiera telefonów. Co za ludzie...

Dziadek zawsze nam powtarzał, że kradzione nie "tuczy" a miał właśnie na myśli
      Śląsk, który nigdy nie będzie własnością Niemiec.

W tym miejscu chciałbym nadmienić, że Niemcy dopiero tutaj, na Śląsku zetkneli
      się z inną, prawdziwie europejską kulturą i techniką.
      • Gość: MN Re: Śląsk nie jest polski IP: *.dip.t-dialin.net 09.11.06, 22:21
        psiepole co tys tu nabamoncil?!
        • Gość: Byno Re: Śląsk nie jest polski IP: *.dip.t-dialin.net 09.11.06, 22:29
          Buhahaha i to w same polednie
    • Gość: częstoch Re: Śląsk nie jest polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 23:23
      Śląsk nie jest polski,
      a Częstochowa i Sosnowiec nie są śląskie !!
      Na razie to hanysy spokojnie żerują na polskich miastach, bo bez tego ciągłego
      wyzyskiwania Polski cieniutko by przędły. Zrobiliście polskim miastom stolicę
      województwa w ślunskich katowicach, macie u siebie władzę i jeszcze wam się nie
      widzi???
      Co za nienachapane hanysy!!
      Wara od polskich miast, a potem wynocha pod Berlin, robić tam za lokajów waszym
      niemieckim panom!
      • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski 14.11.06, 05:44
        Na Slasku rzadza gorole, dlatego jest taki szajs. Miej pretensje do swoich
        ziomkow-polskich okupantow Slaska!
        • zbyslawa.chrzaszcz Re: Śląsk nie jest polski 15.11.06, 17:57
          oppelner_os napisał:

> Na Slasku rzadza gorole, dlatego jest taki szajs. Miej pretensje do swoich
          > ziomkow-polskich okupantow Slaska!

Miej lepiej pretensje do swojego SSmanskiego dziadka!
          Wszyscy przysiegaliscie Führerowi posluszenstwo az do smierci, apotem
          spieprzaliscie do strefy amerykanskiej!
          A najszybciej to spieprzali Niemcy jak np. Steinbach.

www.codoh.com/graphics/kaufmap.GIF
          • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski 21.11.06, 05:15
            SS? Chyba mnie z kims pomyliles albo ta twoja glowka przestala pracowac?
            Spieprzali nie Niemcy a Polacy w 1939 roku, synku!
            • Gość: 4 Re: Śląsk nie jest polski IP: 217.153.83.* 21.11.06, 06:47
              Czy porafisz wartościująco ocenić te fakty? Czy uważasz, że:
              a. Polacy byli tchórzami i mięczakami, bo uciekli (gwoli ścisłości nie uciekli, ale mniejsza o to) przed agresorem, liczniejszym i lepiej uzbrojonym?
              b. Czy twoi ziomkowie ewentualnie postąpili słusznie chcąc "uzywilizować" wschodnią dzicz?

Pytania dookreslające:
              -czy twoi przodkowie mieli udział w tych wydarzeniach?
              -po jakiej stronie stali?
              -jak oceniasz ich postępowanie?

I tak nie odpowiesz wprost. Wszyscy i tak mają to w (_(_).
              • oppelner_os Re: Śląsk nie jest polski 21.11.06, 20:48
                Piszesz ksiazke czy co?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka