Gość: karina IP: *.pascom.net.pl / 83.238.135.* 25.02.05, 13:20 Witam Za kilka tyg. chce rozpoczac remont lazienki. Nie wie na jakiej wysokosc uklada sie plytki. Czy do samego sufitu czy tez nie. Co o tym myslicie ?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asienka Re: płytki w łazience - jaka wysoko?? IP: 193.0.116.* 25.02.05, 15:44 hej hej, rozczaruje sie bo nic Ci nie poradze, ale doloze sie do prosby o zdanie innych internautow, bo tez sie zastanawiam nad tym. slyszalam ze w pokojach robienie takiego malego kawalka jasniejszej farby tuz pod sufitem, znaczy tak 10 cm, optycznie powieksza pomieszczenie, wiec teoretycznie w lazience, jesli sie ta czesc u gory zrobi na cos jasniejszego od kafelkow to tez powiekszy, ale nie wiem... ciezka rzecz taki remont lazienki, prawda? pozdrowienia i powodzenia. asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida Re: płytki w łazience - jaka wysoko?? IP: *.csk.pl 25.02.05, 18:02 IMO na szczescie nie ma reguły... W moim obecnym mieszkaniu mam ulozone do wys. 1,7m i bardzo dobrze sie to komponuje jesli chodzi o rodzaj plytek, kolorystyke, klimat lazienki etc W swoim drugim mieszkaniu plytki beda ulozone na calej wysokosci, za to na tylko 2 scianach, i wg wszelkich wizualizacji- tez bedzie pod tym wzgledem OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matthias Re: płytki w łazience - jaka wysoko?? IP: *.routing.pl 25.02.05, 22:33 Do niedawna uważałem, że płytki w łazience powinny być do samego sufitu. Nawet sam mam tak zrobione dwie łazienki. Ostatnio byłem w USA i zauważyłem, że niekoniecznie trzeba robić z łazienki "umywalnię" z kaflami do samej góry. W nowym mieszkaniu planuję zrobić kafle tylko koło wanny i umywalek. Na prawdę taki pomysł znacznie obniża koszty i jest po prostu ładny. Sugeruję Ci zastanowić się czy nie położyć kafelków do poziomu twoich ramion a tylko koło prysznica lub wanny na wysokość troszkę ponad głowę lub zaontowaną słuchawkę natrysku. Są na rynku dostępne kaflle z profilowanymi zaokrąglonymi rogami oraz górnymi krawędziami (nie trzeba dodawać beznadziejnych plastikowych listew maskujących od góry i po bokach). Zastanów się takie rozwiązanie na pewno będzie niekonwencjonalne. Pozdrawiam, Matthias Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kora Re: płytki w łazience - jaka wysoko?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.05, 13:42 Nie trzeba jechać do USA, żeby przekonać się, że kładzenie płytek do samego sufitu nie jest konieczne ;-) Moi rodzice mają w łazience płytki położone do wysokości 160 cm od 20 lat, podobne rozwiązanie widziałam u wielu znajomych i sama w nowej łazience zrobiłam tak samo. Polecam taki sposób kładzenia płytek, uważam, że wcale nie jest konieczne wykańczanie górnej krawędzi okładziny jakimiś dodatkowymi cygarami czy innymi pomysłami. Niektórzy uciekają się nawet do nakładania grubej warstwy tynku tylko po to, by wyrównać różnicę grubości, ale dla mnie to przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: płytki w łazience - jaka wysoko?? IP: *.veranet.pl 27.02.05, 14:17 Witam! Ostatnio urządzalam lazienke plytki mam polozenie do samego sufitu. To fakt, ze np. polozenie dekoru tuz pod samym sufitem przy zalozeniu, ze sufit jest zblizony kolorem do dekoru powieksza lazienke. Sufit wydaje sie wtedy wiekszy wiec automatycznie pomieszczenie jest wieksze. Moja lazienka jest dosc mala wiec zalezalo mi na optycznym powiekszeniu jej. W niedlugim czasie bede urzadzac druga lazienke i z cala pewnoscia poloze plytki na calej scianie a to dlaczego? Po pierwsze uwazam, ze lazienka ma byc przede wszystkim praktyczna. Powinna sie latwo czyscic wiec jak najmniej scian bez plytek. Po drugie plytki sprawiaja, ze czujemy sie w tym miejscu jak w jakims pomieszczeniu wyjatkowo czystym i wolnym od zarazkow. A lazienka ma taka spelniac funkcje oczyszczenia. Po trzecie jest teraz na rynku tyle ladnych plytek iż uważam, że nie warto rezygnowac z nich. Mozna stworzyc na prawde fajna kompozycje. Poza tym malujac sciane musisz sie liczyc, ze za 5 lat bedziesz musiala zrobic to ponownie, posiadajac plytki na calej wysokosci jestes zwolniona z tego obowiazku. Wyjasnienie: Sama w jednej lazience mam plytki do wysokosci 150 i nie jestem z nich zadowolna chociaz to stara lazienka wiec moze dlatego ( nie przecze sa tez lazienki ladnie zrobione i nie maja plytek na wszystkich scianach albo nie na calej jej wysokosci i ladnie wygladaja ) ale lazienka to ma byc lazienka a nie pokoj dzienny i moze wygladac jak wielka umywalka bo takie jest jej przeznaczenie ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: płytki w łazience - jaka wysoko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 00:17 Weż cztery kartki papieru w kratke i rozrysuj na kazdej po jednej scianie swojej łazienki. Jedna kratka to 10 cm. Zobacz przy tej okazji co wyznacza górną poziomą linię / drzwi, jakis murek, Półka a takze łazienkowy mebelek /.Wyznacz na tej podstawie górny poziom tak by linia kafli porządkowała a nie wprowadzała kolejna poziomą linię. Nie dawaj zadnych dekorów bo tylko wzmocnisz ten poziom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: płytki w łazience - jaka wysoko?? IP: 193.111.166.* 28.02.05, 09:15 płytki do sufitu kojarza mi się z rzeźnią lub prosektorium Odpowiedz Link Zgłoś
zoltra Re: płytki w łazience - jaka wysoko?? 01.03.05, 10:23 Ja mam tak i jestem zadowolona.Wanna jest wzdłuż i ta ściana jest do samego sufitu a pozostałe do 160mc.Fachowcy mi doradzali abym położyła na wszystkich ścianach płytki do samej góry ale powiedziałam nie i dlatego moja łazienka co pewien czas może się zmieniać. Mam na myśli to że jak mi się znudzi to mogę np. .zmienić kolor ścian. Ściany nad płytkami zostały pokryte gładzią . Pomyśl nad tym gdyż jak położysz płytki do samej góry to Twoja łazienka przez ileś tam lat będzie taka sama Odpowiedz Link Zgłoś