Dodaj do ulubionych

Czarny osad na pralce - co robić???

27.02.06, 10:32
Witam,

bezskutecznie walczę z czarnym okropnym osadem, który zbiera się w
pojemnikach na proszek i płyn w mojej pralce oraz w okolicy poboru wody do
prania. To ohydne - wygląda jak grzyb lub pleśń. Muszę to regularnie usuwać i
mam tego dosyć. Pralka ma dopiero 4 lata!
Ostatnio ktoś mi powiedział, żeby nie używać płynów do płukania tkanin, bo są
tłuste i mogą wytwarzać taki efekt.

Proszę o pomoc i wskazówki co robić, bo czasami mam ochotę wyrzucić pralkę
przez okno. I gdyby nie to, że jest ciężka...

Pozdrawiam,
A.
Obserwuj wątek
    • efciaeb Re: Czarny osad na pralce - co robić??? 01.03.06, 13:21
      Po opisie sądząc to wygląda faktycznie na grzyb. Propunuję wyciągnąc pojemnik i
      wymoczyć np. w domestosie, a potem staraj się po każdym praniu trochę wysuszyć
      pralkę, tzn. zostawiaj otwarty pojemnik i drzwiczki.
    • gosiula81 Re: Czarny osad na pralce - co robić??? 25.03.06, 00:19
      Mi tez sie robi to g... . Nie wiem jak z tym walczyc. Myje co tydzien,a to caly
      czas sie pojawia. U mnie jest nawet glebiej niz tylko w dozowniku i najgorsze
      jest to ze nie moge tam dojsc. Dostalam ta pralke w "spadku" i u mojej mamy
      czegos takiego nie bylo, ale... nie miala miedzianych rurek. Ja mam i jest
      problem. Natomiast moja mama wymienila sobie wszystkie rury na miedziane i w
      jej toalecie tez sie taki osad zaczal pojawiac. Mozliwe ze to od rur
      miedzianych???!!!
      • Gość: mis Gosiula 81 IP: *.76.classcom.pl 25.03.06, 09:48
        To chyba nie od rur. Bo ja mam plastikowe i osad też jest.
    • gosiula81 Re: Czarny osad na pralce - co robić??? 25.03.06, 20:22
      To nie wiem. A moze to zalezy od twardosci wody... Grzyb ani plesn to chyba nie
      jest, bo wydaje mi sie ze by smierdzialo jakas stechlizna. Poki nie przenosi
      sie na ubrania to na razie pozostaje mi po prostu czyscic. Bo mechanika do
      takich rzeczy to chyba sie nie wzywa.
    • Gość: maneta Re: Czarny osad na pralce - co robić??? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 28.03.06, 00:57
      o kurczę, a myślałam, że tylko u mnie jest coś nie tak. Mam nową pralkę (6 m-
      cy) i niestety już pojawił się taki problem. Myslę, że to zależy od twardości
      wody, ja mam wodę z własnej studni i jest strasznie zażelaziona (powstaje
      strrraszny kamień w całej łazience), który w pralce wygląda jak pleśń i myję,
      myję i nic...
      • iza2306 Re: Czarny osad na pralce - co robić??? 29.03.06, 22:32
        ja też mam kopę żelaza w wodzie ze studni i ten sam problem w pralce; to chyba
        niestety już tak jest; ze względu na to, że i tak z mojego Wirpooooola proszek
        z dozownika raczej nie wychodzi 9wada konstrukcji pralki moim zdaniem), to
        sypię bezpośrednio do będna i już; a resztę myję raz na jakiś czas, bo co
        zrobię?

a propos, jak walczysz z kamieniem w toalecie? ja ostatnio zaprzęgłam nawet
        Amwaya do roboty, ale co z tego, skoro ta woda i tak tam jest i żelazi? jest
        jakiś zmiękczacz może, który mozna zapodac do spłuczki? taki calgon do toalet?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka