Gość: babciarysia IP: *.pl / 217.153.7.* 18.02.05, 15:21 gotowałam. smaczna! dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ec Re: Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 12:53 >Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła przed gotowaniem proponuję fasolę zalać świeżą wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa IP: *.cust-adsl.tiscali.it 13.09.05, 09:11 FASOLE NAMOCZYC PRZYNAJMNIEJ NA 12-16 GODZIN ZMIENIAJAC KILKA KROTNIE WODE A KARTOFLE JESLI SA POKRAJANE DROBNO, TO PRAWIE NA SAM KONIEC. SMACZNIEJSZA ZUPA JEST GOTOWANA NA WOLOWINIE. JESLI CHODZI O MAKARON TO NAJLEPIEJ SPAGHETTI LAMANE NA MNIEJ WIECEI 2 CM......SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa IP: *.aster.pl 20.01.07, 21:55 jak byłam we Włoszech to jakoś nie nigdy nie widziałam minestrone z makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś
elisabeta2007 Re: Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa 05.07.07, 22:19 Gość portalu: xXx napisał(a): > jak byłam we Włoszech to jakoś nie nigdy nie widziałam minestrone z makaronem. Masz rację!Ja również będąc we Włoszech nigdy nie jadłam minestrone z makaronem.A właściwie to może inaczej.Tam zupę gotuje się,miksuje z grubsza do konsystencji rzadkiego kremu i bezpośrednio do niego dodaję makaron wielkości ziaren ryżu.Oczywiście na wierzch posypujesz świeżo startym parmezanem.dla mnie super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.08, 17:46 Gość portalu: xXx napisał(a): > jak byłam we Włoszech to jakoś nie nigdy nie widziałam minestrone z makaronem. Masz rację!Ja również będąc we Włoszech nigdy nie jadłam minestrone z makaronem.A właściwie to może inaczej.Tam zupę gotuje się,miksuje z grubsza do konsystencji rzadkiego kremu i bezpośrednio do niego dodaję makaron wielkości ziaren ryżu.Oczywiście na wierzch posypujesz świeżo startym parmezanem.dla mnie super! ze nazwana jest zupa wloska nie znaczy ze z tamtad pochodzi typowa ryba po greck nie jest z grecji a barszcz ukrainskinie jest typowym daniem ukrainski(chociaz robia tam tez cos mniej wiecej takiego) wiec czemu sie czepiacie nazw??czy nie chodzi o to jak ta zupa sakuje anie z kad jest ?? pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smintaj Re: Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa IP: *.hudd.cable.ntl.com 25.08.08, 12:10 mogloby nie chodzic gdyby nie tytul 'KLASYCZNA wloska zupa jarzynowa' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiak Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 23:05 Klasyczna zupa włoska, ale nie koniecznie zawsze taka sama. Jej skład zalezy od regiou, sezonowych warzyw, a także od samej gospodyni. W Polsce klasyczny bigos ma tyle odcieni, ile go przygotuwjących :) Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.kaczka Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa 26.06.09, 13:31 Mam stary przepis na minestrone, podobny do p. Makłowicza - fasolę namoczyć, zostawić na noc itd., gotować do miękkości następnego dnia; każde z warzyw podsmaża się na oliwie, ODDZIELNIE i dodaje do wielkiego gara (drugiego, w jednym gotuje się fasola)- marchew itd, zamiast dyni - cukinia, więcej pora, kilka szt. fasolki szparagowej - trzeba uważać, bo wyjdzie gorzkie, PLUS CZERWONA PAPRYKA, Na końcu pomidory, kilka, sparzyć, obrać, podsmażyć na oliwie i buch do gara (pod którym buzuje niewielki ogień). ól, cukier, sok z cytryny (polecam, ratuje prawie każdą zupę). Bez makaronu, bez pietruszki. Jednak cały cymes tej zupy to pesto-herezja: garść świeżej bazylii ucieramy ze startym serem (nie wiem czy parmezan się nada, bo zazwyczaj jest dość suchy) i ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę - najlepiej, jak wyjdzie ok. 1/2 szklanki, czyli trzeba wziąć dość dużo wszystkiego, gł. sera. To "pesto" dodajemy na samym końcu, po odstawieniu z ognia. Możecie wierzyć lub nie - gdy zaserwowałam tę zupę kolegom męża, po pierwsze - pożarli wszystko od razu, po drugie - nikt nie chciał uwierzyć, że TAM NIE MA MIĘSA!!! Odpowiedz Link Zgłoś