Dodaj do ulubionych

Wrocław stawia na matematykę

17.07.06, 21:33
A to smieszne... niech dadza te stypendia i wstecz, zdawalem te mature rok
temu, jako krolik doswiadczalny, poszedlem na polibude i tez chcem kase :P
Widac, ze zbyt malo wartosciowych ludzi chce studiowac na uczelniach
technicznych...

Ale nie to najwazniejsze, pytam sie autora, czy do diaska rozni sie inzynier
od informatyka -.- po polibudzie jako informatyk rowniez bede mial tytul
inzyniera, tak jak ma go kazdy informatyk, ktory ukonczyl ten kierunek na
uczelni technicznej...
Obserwuj wątek
    • nergis edit: Wrocław stawia na matematykę 17.07.06, 21:44
      choc wlasciwe tresc mojego komentarza nie wniosla za wiele pozytecznego do
      tematu, to dodam moze cos koknretniejszego.
      "po kilkaset zlotych..." - nie mam pojecia, skad miasto mialo by wziasc tych
      kilkaset zlotych dla tylu studentow, skoro nie ma pieniedzy na wiele inych
      spraw. Jesli zeczywiscie ten projekt przejdzie, to na penwo nie beda to za duze
      kwoty.
      • mi.chal Re: edit: Wrocław stawia na matematykę 17.07.06, 21:53
        nergis napisał:

skoro nie ma pieniedzy na wiele inych
        > spraw

O jakie sprawy konkretnie Ci chodzilo?
        • Gość: mieszczuch Re: edit: Wrocław stawia na matematykę IP: *.magma-net.pl 17.07.06, 22:26
          > O jakie sprawy konkretnie Ci chodzilo?

1. Utrzymanie dróg i chodników w stanie używalności podczas zimy.
          2. Wyremontowanie jakiegoś kawałka ulicy lub chodnika.
          3. Wyremontowanie szkoły, przedszkola lub żłobka.
          4. Opracowanie planów zagospodarowania przestrzennego dla całego miasta i
          uwolnienie terenów pod budownictwo jedno i wielorodzinne.

Spraw jest wiele, ale nie są one tak nośne medialnie. Pieniądze powinny zostać
          przeznaczone dla inwestycje zaspokajające potrzeby obecnych mieszkańców miasta a
          nie na potrzeby ściągnięcia "wiochmenów", którzy sprawiają, że Wrocław zaczyna
          przypominać swoim klimatem Warszawę. Tak bogate firmy jakimi są Siemens, Volvo
          czy LG niech fundują najlepszym studentom interesujących ich kierunków
          stypendia, pomoc w realizacji prac badawczych. Rola miasta to dbanie przede
          wszystkim o mieszkańców.
          • Gość: ja Re: edit: Wrocław stawia na matematykę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.06, 08:54
            1. Drogi utrzymywane są jako tako, ale w porównaniu z resztą kraju
            całkiem dobrze.
            2. Połowa ulic miasta jest w remoncie
            3. Szkoły są sukcesywnie remontowane
            4. Poczekaj aż znajomi królika posprzedają drogo ziemię, wtedy
            się plany zrobi ;-)

Nie jestem fanem ekipy rządzącej od 16 lat Wrocławiem, uważam
            że swój rozwój miasto zawdzięcza głównie obecności tu kilku
            dużych dobrych uczelni, dobrej lokalizacji, nietypowo polskiej
            polskiej mentalności mieszkańców. Jednak tą decyzję popieram.
            Niemniej, jeśli miasto nie uwolni terenów pod inwestycje mieszkaniowe
            ci ludzie po studiach wyjadą...
            • zibiwrocek Re: edit: Wrocław stawia na matematykę 18.07.06, 18:42
              1. Jakie jako tako? Większość czasu drogi utrzymują się zimą same - taki klimat.
              A po zimie największe dziury (poza Wałbrzychem - tego nic nie przebije)- wiem bo
              jeżdzżę po całym d. ślasku
              2. Połowa ulic miasta jest w ciągłym remoncie, należy napisać - czyli
              permanentnym - jesteśmy słynni z tego w całej Polsce.
              3. A widziałeś jak wyglądają okna w najlepszym gimnazjum publicznym nr.1 przy
              ul. Jeleniej? Nie - to nie pisz o remontach szkół, bo nie wiesz o czym poiszesz.
              4. Drogo ziemię sprzedaje się po zatwierdzeniu planó - chyba że frajerom którzy
              wierzą, że pozwolą im budować się np. w parku południowym. Ale nie mówimy o
              kolumnie zygmunta. Czekać to czekamy na skupienie przez tych co trzeba terenów a
              nie na sprzedaz.
              • centrolew Brawo Wrocław! 24.07.06, 00:18
                Świetna decyzja! Brawo za odwagę w podejmowaniu przyszłościowych pomysłów...
                • Gość: Ziomek Zpoziomek Panowie z PISu - uczyć sie od PO!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 16:41
                  PO wygrywa!!!!
                  • Gość: Maniek Studiuj ciezko a potem pokieruje Toba przydupas .. IP: 193.0.122.* 25.07.06, 00:03

.. po zarzadzaniu ktory nie ma pojecia o matematyce ...

Polska rzeczywistosc skrzeczy nawet w firmach zagraniczncyh ...

Co z tego ze sie napracowales na studiach i wiesz co i jak jak bedzie
                    Toba kierowal przydupas dyrektora co ledwo skonczyl studia ?
                    • chudymisio Nie zawsze 25.07.06, 00:18
                      Jest wielu menedzerow, ktorzy zaczynali jako inzynierowie. Duzo zalezy od
                      polityki konkretnej firmy.

Zreszta, na studiach inzynierskich, sa w programie takie rzeczy jak "zarzadzanie
                      projektami", "prawo gospodarcze", czy "finanse i rynki kapitalowe". Te
                      przedmioty to podstawa wlasnie dla przyszlego menedzera.

Jednak wiem, jak wielu absolwentow cierpi z powodu "struktury
                      zarzadczej"...poprostu trzeba czasem zmienic prace.

Pozdrawiam i powodzenia
          • sztuk6mistrz Do mundrego inaczej 24.07.06, 11:08
            Nie wytrzymałem, bo przekroczyłeś poziom populizmu w swojej wypowiedzi. Za co
            miasto miałoby sprawować wymienione przez ciebie funkcje, z czego finansować,
            gdyby nie te inwestycje? Po co ludziom równe chodniki, jeśli nie mają pracy? Jak
            sprawić, żeby te inwestycje miałyby się lokować we Wrocławiu? Wiochmenem to z
            całą pewnością to ty jesteś mentalnościowo, zależy tobie na kawałku
            wyremontowanego chodnika a nie na rozwoju miasta. Poza tym ślepota rzuciła się
            na oczy, dawno nie byłeś w mieście skoro twierdzisz jołopie, że nic nie jest
            remontowane.
          • Gość: p.y. patrzcie miastowy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 13:21
            i się "wiochmena" boi, biedactwo:/
          • Gość: Tez mieszczu-szka Re: edit: Wrocław stawia na matematykę IP: *.albyny.east.verizon.net 25.07.06, 08:24
            Zgadzam sie z Toba w zupelnosci!
            Kto mu wogole powiedzial,ze nalezy mu sie cokolwiek od zycia za darmo???
            Moze by tak sam popracowal, rzekomo PRACA USZLACHETNIA I WZBOGACA !!!
        • Gość: życzliwy bzdura kompletna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 16:11
          placic za zdana mature?
          to ja tez poprosze - mature z matmy mam zdana, rok temu
          co za poroniony pomysl
      • Gość: Tachoma Re: edit: Wrocław stawia na matematykę (i brawo) IP: *.opi.org.pl 24.07.06, 14:18
        Nergis studiujesz na Politechnice(?), a piszesz nak małe dziecko.

>A to smieszne... niech dadza te stypendia i wstecz,
        >zdawalem te mature rok temu, jako krolik doswiadczalny,
        >poszedlem na polibude i tez chcem kase :P
        A mnie udało się zdać matme na polibudzie w 1983 roku czyli primo w stanie
        wojennym, duo miesiąc po śmierci ojca, tercjo matura wówczas też była na nowych
        zasadach bez obowiązkowej matmy.
        Bła bła :( ja taż chce stypendium!!!

>Widac, ze zbyt malo wartosciowych ludzi chce studiowac na
        >uczelniach technicznych...
        Trzeba być mądrym inaczej by uważać, że wartość człowieka liczy się kierunkiem
        studiów. Fakt studia politechniczne mają inną specyfikę niż studia
        uniwersyteckie, ale gwarantuję Ci - fizycy, matematycy, chemicy, biologowie a
        nawet zwykli socjologowie i filozofowie z uniwerku są (według kryteriów oceny
        zbiżonych do Twoich) co najmniej tak wartościowi jak Ty (o ile nie bardziej).

>Ale nie to najwazniejsze, pytam sie autora, czy do diaska rozni
        >sie inzynier od informatyka
        To prawie jak kwadratami i prostokątami - każdy kwadrat jest prostokątem, nie
        kazdy prostokąt jest kwadratem. Mogę Ci to jeszcze tłumaczyć na 101 innych
        sposobów, tylko czy Ty zechczesz to zrozumieć?

>po polibudzie jako informatyk rowniez bede mial tytul inzyniera,
        >tak jak ma go kazdy informatyk, ktory ukonczyl ten kierunek na
        >uczelni technicznej...
        Inzyniera dostaje się po 3 latach nauki na uczelni o profilu politechnicznym, a
        ja znam takich informatyków co albo skończyli naukę na uniwerku i mają "tylko"
        tytuł magistra (po 5 latach nauki np. fizyki lub matematyki), albo są po dobrych
        technikach i też im niczego nie brakuje.

>choc wlasciwe tresc mojego komentarza nie wniosla za wiele
        >pozytecznego do tematu, to dodam moze cos koknretniejszego.
        Wreszcie jest za co Cię pochwalić. Nie ma to jak samokrytyka

>"po kilkaset zlotych..." - nie mam pojecia, skad miasto
        >mialo by wziasc tych kilkaset zlotych dla tylu studentow,
        To nie Twój ból głowy.

>skoro nie ma pieniedzy na wiele inych spraw. Jesli
        >zeczywiscie ten projekt przejdzie, to na penwo nie beda to za
        >duze kwoty.
        W zasadzie nie czepiam się ortografii, ale do diaska inżynier powienien wiedzieć
        jak się pisze słowo "zeczywiście" - mam nadzieję, że to tylko "R" na klawiaturze
        co jakiś czas Ci się zacina. W końcu dla inżyniera "robiącego w prądzie"
        liczenie obwodów w "dziedzinie rzeczywistej" jak i "zespolonej" to kanon.

-------------------------------------------------------------------
        Na znak protestu prawdziwi informatycy przestają stosować czcionkę
        Times New Roman ;)
    • Gość: dudzinka Re: Wrocław stawia na matematykę IP: 83.147.142.* 17.07.06, 22:15
      NO TAK.....kampania sie zaczela....Dudek wszelkich chwytow sie chwyta;))))
      • Gość: tak Re: Wrocław stawia na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 22:18
        no, kampania sie zaczyna, dutek spidow sie nałyka i jest hiperaktywny
        • Gość: ASD Re: Wrocław stawia na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 13:20
          No tak, ale Dutkiewicz faktycznie działa. Wrocek się rozwija - nie da się zaprzeczyć.
    • Gość: kacper Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.e-wro.net.pl 17.07.06, 22:19
      żałosne a co z innymi??? zdawałem maturę pare lat temu a obecnie studiuję chemię
      i informatykę i nikt mi stypendium nie da... powinno się tez w jakiś sposób
      wspomóc innych, czyli maturzystów z lat poprzednich a obecnie studentów!!!
      • Gość: marta Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.06, 22:22
        Hmm, zdaję za 2lata matmę i chemię i idę na PWr na wydział Chemii , więc mam
        nadzieję, ze się załapię na to :P... tylko przez to może być więcej chętnych na
        Pwr :I... zobaczymy ;)
      • Gość: realista Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 22:23
        Najbardzie nam potrzeba doskonałych ekonomistów i konstruktorów maszyn, również
        rolniczych. Przemsył samochodowy rodzimy już wykończyliśmy.
        • Gość: tara17 Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.06, 07:48
          Tak, dostaną stypendium. Tylko kto władzom miasta zapewni, że po studiach nie
          wyjadą za granicę? Pewnie, dajmy kasę na wykształcanie a oni wykorzystają tę
          wiedzę poza granicami kraju!!
    • scholastyka_11 Re: Wrocław stawia na matematykę 18.07.06, 07:53
      "...Jeśli student jest w r o c ł a w i a n i n e m i wybierze studia na
      wrocławskiej uczelni publicznej..."
      Czytacie nieuważnie. Poza tym rzeczywiście jest coraz mniej chętnych na
      polibudę. A dobry inżynier napewno szybciej znajdzie pracę niż dobry
      humanista... Pozdrawiam wszystkich studentów polibudy!
      • Gość: olo kiedyś były stypendia fundowane IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.06, 09:27
        zakład pracy podpisywał umowę ze studentem gwarantując mu pracę i praktyki, w
        zamian dawał całkiem przyjmne pieniążki "na studiowanie". miało to
        (przynajmniej na początku) przełożenie na wyniki (powiązanie ze średnią
        semestralną)
        • Gość: , Re: kiedyś były stypendia fundowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 16:15
          Ciekawe czy będzie to dotyczyć także studentów studiów wieczorowych i zaocznych.
          • p-iotr Re: kiedyś były stypendia fundowane 24.07.06, 08:45

Taa.. jasne. I korespondencyjnych tez.
            :/
            • Gość: , Re: kiedyś były stypendia fundowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 09:30
              Masz jakiś problem?
              • p-iotr Re: kiedyś były stypendia fundowane 24.07.06, 12:16

Ja nie mam żadnych, a Ty?
                • Gość: xfg Re: kiedyś były stypendia fundowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 14:39
                  I dla wolnych słuchaczy też :P
      • Gość: kacperek Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.e-wro.net.pl 19.07.06, 14:22
        ja spełniam wszystkie te warunki ale maturę zdawałem 4 lata temu i d*** wysilam
        sie na dwóch kierunkach i co z tego mam? miasto woli młodszych...
        • Gość: Buntanamej Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 20:42
          Bardzo mi Ciebie zal, naprawde, jestes taki biedny. Te stypendia sa TYLKO po to
          zeby zachecic mlodziez do studiowania kierunkow scislych, dlatego z oczywistych
          wzgledow moze dotyczyc tylko aktualnych maturzystow...
    • Gość: Boris B Dobry pomysł IP: 80.51.194.* 18.07.06, 09:58
      Jestem humanistą i mógłbym się obrazić. Ale przyszłość należy do matematyki i absolwentów kierunków technicznych. Naprawdę świetny pomysł!
      • tbernard Re: Dobry pomysł 18.07.06, 10:46
        Moje szczere gratulacje. Tylko prawdziwy humanista jest w stanie
        dostrzec prawdziwą wagę nauk ścisłych i technicznych. Ale prawdziwy
        humanista to nie ktoś kto uważa się za takowego tylko dlatego, że
        mu matematyka w szkole nie za bardzo wchodziła do głowy.
        • Gość: dżon Re: Dobry pomysł IP: *.devs.futuro.pl 18.07.06, 13:56
          otóż to...i to podziwiam i jednoczesnie jestem zły na siebie bo też chciałbym
          taki być:D
          wracając do meritum...śmiech na sali, niech jeszcze się za tych przyszłorocznych
          maturzystów uczą, niech ich karmią metodą "leci samolocik" i zmienią
          pieluszkę...litości!
        • Gość: matematyczka Re: Dobry pomysł IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 24.07.06, 12:41
          Najlepsze oceny z przedmiotów humanistycznych w mojej szkole są w klasach
          matematyczno - fizycznych i wszyscy nauczyciele chcą tą młodzież uczyć.

• Gość: janek Re: Dobry pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 10:50
        brawa panie dutkiewicz! wrocławiaki macie najlepszego prezydenta w tym ponurym kraju,bo moim miastem na przykład rządzi dupa chłop,i jest bryndza,szczerze zazdroszczę,pozdrawiam z dupogrodu,
        • Gość: oka Re: Dobry pomysł IP: *.e-wro.net.pl 18.07.06, 14:07
          A może ufundowalibyśmy stypendia studentom anglistyki, bo w szkołach brak
          nauczycieli tej specjalności.Proponuję też zwiększyć limit miejsc na
          anglistykę, bo w tej chwili jest on nieadekwatny do potrzeb. Szkoda że władze
          miasta nie myślą o tym, by dzieci wrocławian uczone były angielskiego przez
          fachowców, a nie fryzjerki po półrocznym pobycie w Stanach.
          • medisocialworker propozycja 18.07.06, 14:32
            to ja proponuję dać stypendia tym, którzy będą chcieli uczyć się niewdzięcznego
            pielęgniarstwa, zarówno kobiety jak i mężczyźni! Na tym polu jest taki deficyt,
            że inżynierowie to przy tym cała masa. Tylko, że oni przynajmniej mają szansę
            na dobrze płatną pracę, a pielęgniarki juz nie...
            • Gość: dido Re: propozycja IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.07.06, 15:16
              A co pielegniarki maja wspolnego z gospodarka oparta na wiedzy? Myslmy przyszlosciowo... Za pare lat i tak szpitale i kliniki beda zdominowane przez Bialorusinow, Ukraincow i Rosyjskich fachowcow... Jak wyksztalcimy inzynierow, ktorzy napedza gospodarke, to stac nas bedzie na utrzymanie tanich imigrantow ze wschodu... Moze to brutalne, ale w ten sposob rozwija sie gospodarke w dzisiejszych czasach... Jesli nie chcemy byc zrodlem taniej sily roboczej, to musimy koncentrowac sie na galeziach gospodarki opartych na nowoczesnych technologiach. A w spoleczenstwie cierpiacym na taka ignoracje wzgledem nauk scislych, tego typu zacheta to chyba jeden z nielicznych sposobow, na przekonanie ich do studiowania na kierunkach technicznych i scislych...
              Brawo Dudek ! ;)
              • Gość: corgan hehe kolejny naiwniak IP: *.chello.pl 24.07.06, 04:33
                skąd takich biorą?

> Za pare lat i tak szpitale i kliniki beda zdominowane przez
                > Bialorusinow, Ukraincow i Rosyjskich fachowcow

Nie sądzę. Ukrainki i Białorusinki też mogą się nauczyć angielskiego i
                niemieckiego i mogą pojechac do pracy do Niemiec i UK. Polskie załosne płace
                nie będą ich interesować.

> na utrzymanie tanich imigrantow ze wschodu

Przepraszam - w jakich dziedzinach? Nie bierzesz pod uwagę że na Ukrainie jest
                kilku % wzrost gospodarczy i tam też fachowcy są potrzebni? Jakoś Ukraińscy
                budowlańcy nie palą sie do pracy w Polsce o ile wiem.

Obawiam sie że jesteś mocno naiwny jeśli sądzisz że Polskę zaczną szturmowac
                tysiące emigrantów w byłych terenów ZSRR.
                • Gość: twoja_stara Re: hehe kolejny naiwniak IP: *.nyc.res.rr.com 24.07.06, 08:48
                  > Obawiam sie że jesteś mocno naiwny jeśli sądzisz że Polskę zaczną szturmowac
                  > tysiące emigrantów w byłych terenów ZSRR.

Racja. Ruscy nie sa glupi. Sami ich przyjma, tymbardziej ze maja nadwyzke
                  budzetowa wielkosci 50mld $ no zaplecze techniczne ktore gwarantuje realizacje
                  ambitnych projektow.
          • Gość: dido Re: Dobry pomysł IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.07.06, 15:18
            Dobrych anglistow mamy... tylko oni nie chca pracowac za grosze w szkolach publicznych, wiec albo znajduja prace w renomowanych szkolach jezykowych, albo wyjezdzaja na "Wyspe", w poszukiwaniu jakiej kolwiek pracy...
            • tbernard Re: Dobry pomysł 24.07.06, 11:12
              Tak z czystej ciekawości. Jakiż to atut na wyspach, że się dobrze po angielsku
              potrafi komunikować?
      • Gość: ylemai a Dutkiewicz jest humanistą, czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 18:01
        bo zrobił doktorat z logik modalnych. I wg bazy Nauka Polska, jest dzięki temu
        doktorem nauk humanistycznych.
        • Gość: niki Re: a Dutkiewicz jest humanistą, czy nie? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.07.06, 15:32
          Logika poniekad spaja matematyke i filizofie ;) Tworca logiki matematycznej byl filozof i matematyk - George Bool, a wklad w jej rozwoj mial tez m.in. polski matematyk i filozof - Jan Łukasiewicz... Wiec mozna uznac p. Dutkiewicza za humaniste na pograniczu nauki scislej ;) Ponadto wielki to humanista, ktory potrafi docenic nauki scisle.
    • cynozura Re: Nareszcie!Czas najwyższy tak postąpić... 18.07.06, 14:31
      ...to powinno w perspektywie czasu dać efekty.
      • adwo-kat stypendia tak! zaliczanie matur nie zdanych - NIE! 18.07.06, 15:08
        Te stypendium jest odpowiedzią na bezsensowną forme edukacji "Romka".
        Stypendia dla uczni są mobilizujące, a zaliczanie matur nie zdanych to chore!!!
        Rola Prezydenta Wrocławia jest min. promocja miasta i to robi!
        Co z tego będzie to się okaże, ale sam temat ciekawy.

pozdrawiam buraków
        • hrabiaa Re: stypendia tak! zaliczanie matur nie zdanych - 18.07.06, 15:49
          Ja stawiam na Tolka Banana i na asa pik
        • muzg_na_patyku Re: stypendia tak! zaliczanie matur nie zdanych - 24.07.06, 12:14
          Zgadzam się, i dodam jeszcze jedno : te pieniądze mogą się okazać wyrzuconymi w błoto jeżeli na siłę będą przyjmować matołów. O dobry poziom matematyki powinno dbać państwo bo jest to w narodowym interesie. Tymczasem ministerstwo, zdaje się, wychodzi z założenia że im mniej się będzie uczyć tym lepsze będą wyniki egzaminów. Ostatnio ręce mi opadły jak zajrzałem do podręcznika matematyki ("Matematyka", Kłaczkow-Kurczab-Świda) dla kl. I liceum. Młodzi ludzie którzy za 2 lata mają zdawać maturę dostają za zadanie np. zakreślanie kółeczkami zbiorów lub zacienianie ołówkiem odpowiednich ich przecięć ("podzbiorów"). Zadania, rozwijać myślenia abstrakcyjnego, przeważnie polegają na przetwarzaniu ogromnych ilości liczb zamiast.
          Przecież w ten sposób robi się młodzieży krzywdę. Wielu zdolnych i utalentowanych młodych ludzi straci zainteresowanie tą nauką i potem wybierze np. pedagogikę. I nie dziwota, w końcu jak można się nie znudzić robiąc 10 lat to samo.

I jeszcze zwrócę uwagę na fakt, że ucierpi na typ pokrewny przedmiot jakim jest Fizyka. Jak pamiętam, już wtedy gdy sam uczyłem się w szkole istniał wyraźny poślizg matematyki w stosunku do wymagań fizyki - chodzi tu głównie o rachunek różniczkowy i całkowy, niezbędny do opisu wielu zjawisk. Jeżeli zrezygnujemy i z nich, to także Fizyka sprowadzi się do nauki czysto dogmatycznej, polegającej na zakuciu że F=BIl.
          • Gość: emigrant Re: stypendia tak! zaliczanie matur nie zdanych - IP: *.leom.ec-lyon.fr 24.07.06, 15:55
            No, no - musiales BARDZO dawno chodzic do szkoly sredniej, jesli na lekcjach
            fizyki przydatny byl rachunek rozniczkowy i calkowy (choc i ja pamietam takie
            czasy). W chwili obecnej bowiem jest prawdziwa rzadkoscia student pierwszego
            roku fizyki (czy nauk technicznych), ktory ma o tym pojecie. Natomiast nie
            naleza do rzadkosci studenci, ktorzy maja problemy z dodawaniem ulamkow.
            Reformy polskiej edukacji trwaja...
    • Gość: liczydlo Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.dyn.centurytel.net 18.07.06, 16:55
      No i kolejny z tymi 100 tys. miejsc pracy we Wroclawiu. Juz wiem po co
      zniesiono mature z matematyki. Ale jaka matura! Patyczki do liczenia!
    • Gość: msnbetterthan Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 17:38
      matematyka to jest temat...
      _____
      Hostel Wroclaw
    • Gość: Rado Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 18.07.06, 18:29
      "...Stypendia dla przyszłych inżynierów obiecał w poniedziałek prezydent
      Wrocławia. Jeśli student jest wrocławianinem i wybierze studia na wrocławskiej
      uczelni publicznej, będzie dostawał po kilkaset złotych miesięcznie. ...."

obiecanki cacanki ...a poza tym kompletna bzdura!
      inteligentow sie nie kupuje. nam brakuje DOBRYCH inżynierow a nie jakichkolwiek

a poza tym czemu tylko inżynierów? a nauki podstawowe? za duzo mamy?

W dobrych uczelniach trzeba placic za nauke ale nie w te strone!
      to politechnika powinna kasowac studentow bo studia tech. sa duzo drozsze niz
      kazde inne (slyszal ktos o prywatnej polibudzie???). Trzeba ksztalcic mniej ale
      DUZO lepiej

jak ktos ma po kolei w glowie to wybierze studia techniczne bo go to interesuje
      lub ma powolanie do tworzenia rzeczy.

z jednej strony wladza obiecuje pieniadze (ktorych nie bedzie a nawet gdyby
      byly to i tak ich nie wyplaca bo zaskarza to uczelnie niepubliczne) a z drugiej
      strony kasuje sie matme na maturze, a uczelnie dokladaja pracownikom dodatkowe
      obowiazki i grupy studentow przypominaja festiwal Owsiaka

polityczne BLE BLE BLE a poza tym nic
      pozdr dla tych co sie nie nabrali
      • Gość: Sawer Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 20:47
        Uwazam, ze w w wypowiedzi przedmowcy nie ma ani krzty sensu, Wszystko co
        napisal jest bezsensu i nijak odnosi sie do rzeczywistosci...
        • Gość: rado Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.gprspla.plusgsm.pl 24.07.06, 09:33
          "dziecko" rzadzacych czy juz na stoleczku?
          tak czy siak duze ubytki w glowce
          a gdzie twoje zdanie kolego?
          mimo wszystko pzdr
    • Gość: cudakid No nie!!!! Ja tez chce!!!! IP: *.spox.org / *.org 18.07.06, 18:41
      w tym roku zawalem matematyke i ide na pwr !!!
    • Gość: zezlony Studia maja byc platne!!! IP: 5.6.2R* / *.motorola.com 18.07.06, 19:08
      Studia powinny byc BARDZO DROGIE i powinien istniec DOBRY SYSTEM STYPENDIALNO-
      POZYCZKOWY.

Tylko wtedy nie bedzie sie wyrzucalo forsy podatnika na ksztalcenie kogos, kto
      po skonczeniu studiow zabierze manatki i pojedzie budowac piekniejsza Hiszpanie
      lub inna Grenlandie. Lub zamiast pracy w zawodzie technicznym wybierze np.
      hodowanie pszczolek do muzyki Bacha.

Nie stac (chyba?) obywateli Polski/Wroclawia na takie prezenty, ale moze juz
      wszystko stanelo na glowie?

Wysokie oplaty za studia "ustawia" wlasciwie zarowno poziom kadry jak i
      motywacje studentow, pozwola zakupic aparature itp., itd.

Rynek sam to ustawi, tak jak zrobil to np. w USA.

Jak mowil Fedorowicz - nalezy zwalac od prymusa!

• Gość: erni Re: Studia maja byc platne!!! IP: *.e-wro.net.pl 19.07.06, 14:27
        Gość portalu: zezlony napisał(a):

Jak mowil Fedorowicz - nalezy zwalac od prymusa!
        >
        Ja zwalałem anglika od prymusa i zawaliłem maturę, bo nie zauważyłem, że były
        grupy:-(
        • Gość: Michal Re: Studia maja byc platne!!! IP: 83.238.175.* 24.07.06, 08:48
          Nie gniewaj się, stary, ale z taką inteligencją to matura Ci się nie należy.
          Chyba że taka "Giertychowa".
    • w0man29 To jest chore !!! 24.07.06, 00:10
      przecież to pracodwacy powinni fundować te stypendia skoro im zależy ..
      Co będzie miało z tego miasto ?? przecież nie utrzyma nikogo we wrocławiu a
      stypendyści napewno nie podpisują żadnych zobowiązań do pracy w tym mieście ..
      znowu nastąpi drenaż mózgów na koszt miasta .. z drugiej strony skonczenie
      polibudy wcale nie oznacza nabycia jakies konkretnej wiedzy i nie jest żadną
      gwarancją dla pracodawcy
      • sztuk6mistrz Re: To jest chore !!! 24.07.06, 11:15
        Kto daje ten odbiera. Myślisz, że zrobią to altruistycznie. Po tak skończonych
        studiach wyboru już nie będziesz miał wyboru. Z koleji miasto finansująć
        stypendia może zawrzeć umowę określającą obowiązek zatrudnienia się w mieście.
        • Gość: 2/3sukcesu Re: To jest chore !!! IP: *.szczecin.mm.pl 24.07.06, 12:07
          Sam fakt że miasto chce bonusować, że tak się wyraże chętnych na studia
          technicze to chyba do cholery dobrze. Wykształcić kadrę techniczna tak
          potrzebną na rynku powinien mieszkańców DŚ wprowadzać w stan faktycznego
          zadowowolenia. Bo mam wątpliwości po przeczytaniu parunastu postów,czy
          rzeczywiście tylko paru gamoniom i frusratom od krzywych chodniczków(obejrzał
          Bawarię i się mądrzy)na tym nie zależy.Jaka by nie była inicjatywa to tak się
          nie uda, a jak będą stypendia to tylko po 600zł misięcznie.W nie jednym ośrodku
          akademickim a sferze marzeń mogą pozostać te projekty.
    • Gość: Heraldek I tak Unia za wszystko zaplaci.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 00:41
      ...i dobrze, bo ci absolwenci i tak uciekna do Unii...
      • Gość: Heraldek Re: I tak Unia za wszystko zaplaci.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 00:43
        ...mam na mysli kraje starej Unii.....
    • lumpen_studenci Wrocławianom gratulujemy prezydenta 24.07.06, 00:44
      Niechciałbym żeby to wyglądało jak propaganda przedwyborcza, ale polityka Dutkiewicza jest więcej niż zachęcająca, nie wiem jak wygląda ona z bliska, ale widziana z perspektywy paruset kilometrów czyli Kaczogrodu nad Wisłą, to Wrocław ma świetnego prezydenta.
      Ten człowiek wie jak zarządzać miastem. Wrocławianom szczerze zazdroszczę
      • heraldek Bo mysmy sie przedtem Breslau nazywali...... 24.07.06, 01:07
        ....i dlatego blizej tej Jewropy jestesmy.....
        Wroclaw powszechnie rozkopany, wszedzie balagan i rozgardiasz,
        nieporni wroclawianie za bilety komunikacji miejskiej niezbyt
        chetnie placa....co bylo do wyszabrowania juz ukradziono....
        ...a Wroclaw wciaz ma pieniadze......

To cud....albo znalezli jakies poniemieckie wagony ze zlotem..........
        • Gość: Chris Won jak cie sie nie podoba! IP: *.hsd1.nj.comcast.net 24.07.06, 01:36
          We Lwowie matma stala na swiatowym poziomie. Tradycje nalezy podtrzymac.
    • Gość: moherowyberet inaczej skończymy jak USA zdane na obcokrajowców IP: *.hsd1.nm.comcast.net 24.07.06, 04:15
      tylko, ,że stany mają kasę!!!
    • antyklerykal Czy to zgodne z prawem? 24.07.06, 07:47
      Czy nie jest to faworyzowanie wybranej grupy i dyskryminowanie innej?

MARSZ PRZECIWKO KLERYKALIZACJI I FASZYZACJI
      • puba zgodne 24.07.06, 08:25
        antyklerykal napisał:

> Czy nie jest to faworyzowanie wybranej grupy i dyskryminowanie innej?

nie.
        bo w takim razie dopłaty dla rolników są sprzeczne z prawem.. i wiele innych
        instrumentów polityki gospodarczej.

Wrocek robi może rzeczy medialne ale przede wszystkim pożyteczne.
        w Polsce brakuje inżynierów z prawdziwego zdarzenia, polibudy by sie utrzymac
        otwieraja kierunki ekonomiczno-administracyjne i inne polhumanistyczne..
        trzeba jakoś oddziaływać by tendencje się odwróciły..

to jest instrument polityki lokalnej i tyle.
      • Gość: Leppiej Re: Czy to zgodne z prawem? IP: *.ing.uj.edu.pl 24.07.06, 11:34
        Czy obowiązek zdawania polskiego na maturze nie jest faworyzowaniem jednej
        grupy a dyskryminowaniem innej?

Lepiej aby nikt nie został wsparty niż by miała zostać wsparta tylko część?
        Zastanów się nad tym...
    • Gość: Romys Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.e-wro.net.pl 24.07.06, 09:01
      To jednak trochę niesprawiedliwe że stypendia mają dostać tylko ci, którzy
      zdawali matmę. I tak ci, którzy nie są uzdolnieni w kierunku przedmiotów
      ścisłych nie będą nigdy zdawać jej na maturze ani nie wybiorą technicznych
      studiów bo po prostu by przez nie nie przebrnęli. Krótko mówiąc jest to jednak
      dyskryminacja bo dostanie stypendium nie zależy ode mnie tylko od tego z jakimi
      umiejętnościami przyszłam na świat. A przyszłam z takimi że chociaż w liceum
      godzinami ryłam matmę to zawsze i tak mialam dwóję z kolei mój brat nie uczył
      się wcale i miał o wiele lepsze oceny. Teraz ciężko pracuję na studiach, mam
      średnią 4,4 a dostanę pewnie nie więcej niż 150 zł. Gdzie ty sprawiedliwość?
      • Gość: Lena Re: Wrocław stawia na matematykę IP: 83.136.224.* 24.07.06, 09:49
        Na miss świata czy mister uniwesum też nie każdy się nadaje co nie oznacza,że
        należą im się punkty perferencyjne. Nie ma równości w życiu, nie każdy ma tyle
        samo talentów i szczęścia. Spawiedliwości w tej materii też nie ma.
      • Gość: realista Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.smgr.pl 24.07.06, 11:25
        A kto mówił że świat jest sprawiedliwy? Brakuje nam inżynierów to trzeba ich jakoś pozyskać. Po co nam wiecej humanistów, psychologów i pedagogów? A pieniądze są najlepszą formą zachęty.
    • norbertrabarbar Re: Wrocław stawia na matematykę 24.07.06, 09:17
      "Młodzi wolą studiować psychologię, stosunki międzynarodowe czy socjologię"...
      he he he... banda nieuków...
      • zigzaur Re: Wrocław stawia na matematykę 24.07.06, 14:00
        Bo na tych kierunkach można łatwiej spotkać durną i ładną dziewczynę o cielęcym
        mózgu i takimż ciałku.
    • Gość: su Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 09:32
      Tak, płacą za matematykę, aby mieć inżytnierów i jednocześnie likwidują szkoły
      techniczne. Rzeczywiście, genialne...
    • Gość: gosc Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.cpu-zeto.com.pl 24.07.06, 09:32
      Niesprawiedliwe...Takie stypendium powinni dostac wszyscy którzy zdadzą np. na
      Politechnikę a nie tylko wrocławiacy. Im i tak łatwiej bedzie studiować niż
      tym, którzy bedą musieli płacić za mieszkanie czy akademik.
      Niesprawiedliwe, młodzież z mniejszych miejscowośći zawsze ma gorzej.......
      • Gość: heh Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.smgr.pl 24.07.06, 11:29
        O to Polska właśnie :(
    • Gość: Pius_XI_Pacelli Paranoja we Wrocławiu ??? IP: *.cm.umk.pl 24.07.06, 09:41
      Najpierw trzeba usunąc niejaką Anne Radziwił z pewnego ministerstwa.
      Chetnie ufunduje stypendium temu kto to zrobi.
    • Gość: ox Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.timplus.net 24.07.06, 09:55
      Qrcze co za czasy. Ja zdalem mature z matmy na 5 juz ladnych pare lat temu i
      nikt mi za to nie dal ani grosza :/
    • Gość: stelina Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.07.06, 09:58
      Dlaczego tylko wrocławnianie dostaną stypendia, a co z maturzystami z prowicji,
      którzy dostaną się na techniczne studia?
    • musashipl Re: Wrocław stawia na matematykę 24.07.06, 10:09
      For fuck's sake! Czy ten pismak nie wie, że ktoś po studiach informatycznych
      jest inżynierem informatykiem (jak ja) i musi debilowato pisać, że miasto
      potrzebuje inżynierów I informatyków?
      • Gość: Gość Re: Wrocław stawia na matematykę IP: *.acn.waw.pl 24.07.06, 10:51
        To na uniwersytetach nie ma informatyki? Tam raczej "inżyniera" nie dają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka