1918

(5 wyników)
  • " Patrioci Polskie, nie zapominajmy o Listopadzie 1918-go!" Bardzo udalo przerobiony z nacistkego hasls napis na scianie we Lwowie 20.10.2012roku s17.postimage.org/5xa2wc3f3/IMG_8856.jpg s15.postimage.org/drhiwwvob/IMG_8857.jpg s16.postimage.org/i3n668wd1/IMG_8858.jpg
  • Witam Dopiero co przeczytalem artykul we Wporst o obronie Lwowa w 1918 roku. Jest w nim napisane, ze walki nie byly takie zaciete, jak sie powszechnie uwaza. Ja mam wyobrazenie, ze mlodzi Polacy (Orleta) chwycili za bron i zaciekle bronili miasta, az przyszla odsiecz. Miasto bylo w ogniu walk itd. Jak to wygladalo. Czy moglby ktos przyblizyc obraz Lwowa z listopada 1918 roku. Ewentualnie podac jakies linki namiary na zrodla? Pozdrawiam
  • Pierwszy raz slysze o tym. Czy mozna dostac wiecej info. poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,7377982,Doliczyli_sie_2289_zabitych_w_powstaniu_wielkopolskim.html?utm_source=Nlt&utm_medium=Nlt&utm_campaign=1077859
  • Mam pytanie: Gdy w 1914 Austriacy wyposazyli I KK Pilsudskiego w bron - nie byla ona najlepszej jakosci (o ile mi wiadomo). Czy gdy Pilsudski dostal ultimatum przejscia pod dowodztwo niemieckie, zaproponowano zolnierzom naszych Brygad jakies przyzwoite uzbrojenie? Czy w ogole nie bylo o tym mowy, a Polacy mieli byc wcieleni do roznych niemieckich pododdzialow i sila rzeczy mieli miec standartowe uzbrojenie zolnierza wehrmachtu z frontu wschodniego?
  • Gdyby ktoś posiadał jakąś wiedzę (lub linki do wiedzy) na poniższe tematy, byłbym zobowiązany. 1. Jaka była struktura, liczebność i wyposażenie czechosłowackich dywizji szybkich z końca lat 30.? 4 takie jednostki wystawiono w 1938. Struktura niezwykle ogólnie jest przedzstawiona tu: www.geocities.com/kumbayaaa/czechorepfastdiv1938.html ale to trochę mało. 2. Wczesne plany budowy/rozbudowy Flotylli Pińskiej. Rozmyślano podobno nad budową aż 4 dużych monitorów i 20 małych. Jak w...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się