polwilu 30.08.16, 11:29 Witam Czy ktoś się orientuje czy istnieje jakiś spis pochowanych na starym cmentarzu w Birczy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino Re: stary cmentarz w birczy 30.08.16, 18:21 Raczej nie. Trzeba sprawdzać w księgach parafialnych rzymskokatolickich i greckokatolickich od roku 1784 do czasów II wojny światowej. Odpowiedz Link
polwilu Re: stary cmentarz w birczy 31.08.16, 06:36 Czy księgi katolickie znajdują się w parafii w Birczy? A jeśli chodzi o księgi grekokatolickie, to sprawa jest dziwna. Zaraz po wojnie był ich cały stos w jeszcze wówczas cerkwi w Rudawce ( potwierdził mi to naoczny świadek). I dalej ślad się urywa. Jest wiele dokumentów w Warszawie z okolicy Bieszczad, ale Rudawki brak. Odpowiedz Link
darino Re: stary cmentarz w birczy 31.08.16, 07:13 Z tymi księgami w cerkwi w Rudawce to szczerze wątpię, bo to była cerkiew filialna, i ksiegi były przechowywane w Birczy. Co do ksiąg, to greckokatolickie to też katolickie :). Poza tym to na pewno część ksiąg greckokatolickich znajduje się w Archiwum Państwowym w Przemyślu. Urząd Stanu Cywilnego w Birczy też posiada trochę ksiąg meldunkowych. O łacińskich rejestrach nie wiem. Odpowiedz Link
polwilu Re: stary cmentarz w birczy 01.09.16, 08:33 Lata temu potwierdziło mi kilka osób że w cerkwi w Rudawce zaraz po wojnie leżało bardzo dużo ksiąg parafialnych. Jedna z tych osób nadal żyje. Losy tej dokumentacji są nieznane. Odpowiedz Link
dymek25 Re: stary cmentarz w birczy 31.08.16, 09:14 www.skany.przemysl.ap.gov.pl/search.php Bircza parafia rzkat. Odpowiedz Link
dymek25 Re: stary cmentarz w birczy 31.08.16, 09:17 parafia Bircza rzkat. www.skany.przemysl.ap.gov.pl/search.php grkat. www.skany.przemysl.ap.gov.pl/search.php Odpowiedz Link
polwilu Re: stary cmentarz w birczy 01.09.16, 08:29 Bardzo Wam dziękuję za tak ważne informacje. Na pewno w najbliższym czasie będę miał dużo materiałów do analizy. Mam jeszcze pytanie, gdzie mogę szukać akt parafialnych z okresu międzywojennego? Odpowiedz Link
polwilu Re: stary cmentarz w birczy 18.09.16, 18:07 Czy ktoś się orientuje kim był żołnierz Józef Worotyłko którego mogiła znajduje się obok cerkwi w Rudawce? Odpowiedz Link