Dodaj do ulubionych

Boguszówka

20.12.05, 12:12
Data powstania wsi nie jest znana. W 1478 roku bracia Jan i Rafał z Humnisk herbu Gozdawa załozyli w Boguszówce parafię rzymsko-katolicką i zbudowali kościół. Nie wiadomo dlaczego siedzibą parafi była ta niewielka osada, zamiast Birczy, będącej centrum okolicznych dóbr, do której przeniesiono ją dopiero w 1463 roku.
Aż do początku XIX wieku Boguszówka stanowiła uposażenie łacińskiej parafii bireckiej.
W 1921 roku wieś liczyła 42 domy, 233 mieszkańców(214 rzym., 7 grek.,12 mojż.)Jak widać była rdzennie polska.29.11.1945 zabudowę jej, podobnie jak Korzeńca spalili partyzanci UPA w odwecie za wysiedlenie wsi ukraińskich.Pogorzelcy przenieśli wówczas do swoich gospodarstw opuszczone ukraińskie domy z sąsiedniej Łomnej.Czy jakieś przetrwały?
Obserwuj wątek
    • darino Re: Boguszówka 20.12.05, 12:45
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=16546511&a=16546511
      Według mnie wyjaśnienie jest proste - Humniccy założyli zapewne na prawie
      niemieckim, wykorzystując do tego celu polskich osadników.
      W tym czasie zarówno Humniccy, jak i cała ludność Birczy była prawosławnymi
      Rusinami - więc nie było sensu budowy kościoła w Birczy.
      Dopiero po wzroście ludności polskiej w Birczy i zapewne przy zmianie obrządku
      przez Humnickich nastąpiło przeniesienie parafii do Birczy.
      Co do domów pochodzących z Łomnej, to wprawdzie buduje się trochę domów, a
      stare wyburza, ale jednak zostało ich jeszcze kilkanaście ...
    • darino Re: Boguszówka 20.12.05, 12:54
      Chodzą słuchy, że ktoś w Boguszówce wie, w którym miejscu znajdował się
      parafialny cmentarz (podobno po prawej stronie jadąc od Przemyśla, wysoko pod
      działem).
      Nie bardzo chce mi się w to wierzyć, bo w owych czasach we wszystkich
      obrządkach pochówki odbywały się wokół świątyni, a nie w jakichś wydzielonych,
      oddalonych miejscach !
    • aldon Re: Boguszówka 20.12.05, 14:08
      Ukraiński badacz spraw narodowościowych Wołodymyr Kubijowycz w swojej
      pracy "Ethnic groups of the South-Western Ukraine (Halycyna-Galicia) 1.1.1939"
      pisze, że w roku 1939 w Boguszówce mieszkało 260 Polaków, 5 polskojęzycznych
      Ukraińców i 5 Żydów.
    • dymek25 Re: Boguszówka 20.12.05, 17:46
      Sprostowanie, przepraszam- parafię przeniesiono nie w 14, a 1643 roku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka