Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      blisko

blisko

(41 wyników)
    • Wczoraj koleżanka wstawiła zdjęcie z próbny ekspozycji świątecznych na Boże Narodzenie w jednym z supermarketów. Podobno były nawet żywe karpie. O co chodzi? Spotkałyście się z czymś takim?
    • Od paru lat mieszkamy z mężem i dziećmi daleko od moich rodziców (teściów zresztą też). Jest nam z tym dobrze, jesteśmu niezależni, ogólnie dajemy sobie świetnie radę sami. Teraz sytuacja zawodowa nam się zmienia, w związku z tym musimy przenieść się bliżej rodziców. Dowiadujemy się, że jest do sprzedania mieszkanie blisko moich rodziców - okazja pod względem finansowym, warunków mieszkaniowych itd. Niby wszystko dobrze, ale... no właśnie - mam wątpliwości, czy i jak ta decyzja wp...
    • drogie ematki, chodzi o poród. Zostały mi niecałe 2 mies i zaczynam panikować. Ostatni nawał artykulów prasowych o koszmarach na porodówkach i nieudzieleniu pomocy dzieciom/matkom powoduje u mnie jakieś stany lękowe. Źle sypiam, wyobrazam sobie jak moje dziecko się dusi a lekarze nie chcą zrobić cesarki, jak spada tętno dziecka a nikt się mną nie interesuje itp. Rozważam nawet poród prywatny, ale to logistycznie byłoby bardzo trudne - poza tym nie chcę wpadać w paranoję - tyle dzieci rodzi ...
    • czy widzielibyscie w tym jakis problem? mamy niewielie mieszkanie w którym trudno wydzielic zamknięte przestrzenie. Gdy dziecko zasnie, trzeba skradać się na palcach, kuchnia jest właściwie wyłączona z jakiejkolwiek działalności. Mamy za to naprawde duzy przedpokój i tam też przeniosłam łóżeczko małego. Od tamtej pory wieczorami gdy on juz śpi odzyłam. Poczułam się swobodnie we własnym mieszkaniu. A teraz spotkałam się z argumentacją, że dziecko nie powinno spać blisko drzwi do łazienki, bo ...
    • Drogie ematki, Mam nadzieje, ze doradzicie cos sensownego. Jade w czerwcu z dzieciem ( niewiele ponad rok) w odwiedziny do rodzinki w lubelskie i szukam hotelu/pensjonatu/ kwatery agroturystyczne gdzie moge sie zatrzymac na kilka dni. Cos przyjazne dziecku, w sensie jakis plac zabaw, lozeczko, mozliwosc podgrzania mleka w nocy..w gre wchodzi Lublin, parczew, krasnik...widzialam w sieci kilka fajnych miejsc ale zdecydowanie za daleko (Pulawy, kazimierz etc niestety nie wchodze w gre). Moz...
    • Mam dylemat dotyczący szkoły dla mojego synka. Mamy jeszcze trochę czasu, bo mały niedługo kończy dopiero 6 lat, ale zastanawiam się nad tym od dawna. Niedaleko domu (15-20 minut spacerem) jest publiczna podstawówka. Zaletą tej szkoły byłoby to, że chodzi do niej większość dzieci z sąsiedztwa. No i wiadomo, że nie w pierwszym roku nauki, ale później mały mógłby maszerować po wiedzę na piechotkę. Sama szkoła jest typowa - duże klasy, angielski od czwartej klasy dopiero (tego mi ża...
    • już sama zgłupiałam... :(( nie kupimy trzypokojowego mieszkania w miarę blisko centrum, a ja nie chcę dwóch pokoików!! :(( jak już kupimy to na dobrę parę lat (kredyt jest na 20...), dwa pokoje to za chwilę będzie za mało :(( co byście zrobiły? ja już się powoli przełamuję i chyba będziemy mieszkali po prostu daleko... mąż pracuje w samym centrum, studiujemy, kurde... i tak źle, i tak niedobrze : ( pozdrawiam
    • Witam.Ostatnio rozmyślam na temat wiary.Jestem katoliczką od urodzenia(dzięki rodzicom:)Czasem bardziej czasem mniej praktykującą.Ale w niedzielę zazwyczaj bywam.Mam wielu znajomych z innych wyznań np. zielonoświątkowców...Byłam nawet na jednym ich spotkań ewangelizacyjnych...- oceniam je jako miłe doświadczenie.Nie należę do osób, które chciałyby zmienić wiarę,ponieważ tak naprawdę to swojej dobrze nie znam oprócz zasad ogólnych i brak w tym jakiego kolwiek sensu skoro nie ma p...
    • Znakomicie, a wyrok powinien być jednoznaczny - całkowity zakaz sprzedaży takich zabawek tej firmy która coś takiego robi w Polsce. A dystrybutorom wsadzić kary po 80% wartości sprzedawanego towaru. Bezpieczeństwo dzieciaków na pierwszym miejscu!
    • 02.11. godz.17.13 - świętowanie czas zacząć!!! Coca Cola już zaczęła - przed chwilą leciała reklama "świąteczna" - śnieg, dzwoneczki i Mikołajowy pociąg;P
    • Dziś będąc na spacerku z dzieckami w parku doznałam szoku!!!W snobistycznej dzielnicy miasta Bielska,w parku, postawiono pojemniki na odchody zwierzęce!Czy u Was też już postawili te cudowne,skomplikowane w obsłudze wynalazki? Tylko żeby jeszcze tych meneli z tego parku usunęli to już będę chyba najszczęśliwszą spacerowiczką(i moje dzieci też:)w tej naszej "Europie".Pozdrawiam,nie wychodziwszy z szoku:-)
    • moi znajomi napalili się na dosć fajny, nawet niedrogi domek jedyne co ich troszkę zbija z tropu, to to sąsiedztwo cmentarza, który w sumie nie jest widoczny, bo zasłaniają go drzewa (cmentarz jest na skraju lasu) ale domek ten też jest jako ostatni na tej ulicy sama nie wiem co bym zrobiła, gdyby to mnie przyszło zdecydować się na kupno takiego domu okolica w sumie ładna (nie jest to jakieś zadupie), 3 km od centrum miasta, cisza, spokój kupiłybyscie taki dom? (dom jest oczywi...
    • Jak rozumiecie pojęcia "kobiecość" i "bliskość"? Wszystkie przemyślenia mile widziane, usiłuję przemyśliwać w temacie i materiału mi potrzeba...
    • Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej do końca lipca chce zebrać dane dotyczące przemocy wobec dzieci, które mają posłużyć do tworzenia projektu ustawowych zmian mającego rozpocząć się we wrześniu. Równocześnie ministerstwo chce ruszyć wtedy z kampanią medialną mającą skłonić Polaków do zaprzestania bicia dzieci. Ministerstwo liczy, że nowe prawo może zacząć obowiązywać już od nowego roku. Jednocześnie zaznacza się że w Polsce klapsy mają wielką akceptację społeczną. Najnowszy son...
    • Może ten tytuł brzmi drastycznie ale dla mnie to jest dramat. Chodzi o to, że za miesiąc odstawiam córcię od piersi. Założyłam sobie, że będę karmić piersią do ukończenia przez mała roczku i chce tego założenia dotrzymać, szczególnie dlatego, że to sie staje juz zbyt uciazliwe. I o ile karmienie piersia jest dla mnie czyms cudownym, o tyle wstawanie małej do cyca po 5x w nocy juz nie. Dlatego powiedzialam - roczek i basta. I wiem ze to bedzie koszmar i dramat zarówno dla niej jak ...
    • takie mam pytanko mieszkaniowe, czym się kierujecie wybierając lokalizację przyszłego mieszkania? czy odległosc od rodziców jest ważna (o ile mieszkają w tym samym miescie)? pytanie dodatkowe: czy zmieniłybyscie mieszkanie z którego jestescie ogólnie zadowolone (metraz, okolica itp) na podobne ale droższe (co wiąże się z kredytem) tylko z powodu lepszej lokalizacji tzn bardziej prestiżowej/wymarzonej/ładnej okolicy/bliżej rodziny?
    • No i chyba jestem chora. Boję się iść do szpitala. Rano mamy nianię, po pracy zajmie się Asią Mariusz. Czy któraś z Was musiała iść do szpitala, jak rozwiązałyście opiekę nad małą. Na pomoc rodziny nie mam co liczyć. Po pierwsze daleko, po drugie pracują i na urlop nie ma co liczyć.
    • Słuchajcie postanowiłam wynająć mieszkanie(po długich namowach męż zgodził się i wizja nie mieszkania z teściową tak mnie napędziła ze nie mogłąm się doczekać) i dzisiaj miałam umówioną pierwszą wizytę zeby zobaczyć lokum,Było to ok 33 m w domu za 400 zł + media!!!!!,łazienka kuchnia ubikacja,przedpokuj. trawkaprzed domkiem garaż i wogóle spoko. Właścicielka tylko zaglądałaby raz na 2 tyg.No ale wiecie nie mogłam powiedzieć odrazu TAK i się przeprowadzać od jutra, musiałam sie za...
    • Szukam sprawdzonego przytulnego hoteliku na krótki pobyt. Możecie coć polecic? Dostałam juz zawrotu głowy od rozmaitych ofert. Dzięki :) PS.Plisss, nie przerzucajcie mnie od razu na forum o podróżach, tam był b. słaby oddźwięk na moje pyt.
    • Buuuuu!!!!! Pierwszy dzień wypowiedzenia, w domu. Rekonesans w internecie, rozglądam się za pracą, oferty wysyłam już od dawna ale żadnej odpowiedzi. Nie jestem wysokiej klasy specjalistą (niestety) i mam bliżej niż dalej 40tki:(((( Nie jestem stworzona do bycia gospodynią domową, już się spełniłam na wychowawczym. I nawet dobrej książki nie mam.... Pewnie, pewnie, za dwa dni ochłonę póki co źle miiii!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się