Forum Dom Klub Bab Budowniczych
ZMIEŃ
      budowa

budowa

(132 wyniki)
    • Witam, 2 dni dzieli mnie od zakupu działki i chcielibyśmy z mężem jak najszybciej pozałatwiać wszystkie formalności związane z uzyskaniem pozwolenia na budowę ale za nic nie wiemy jak się do tego zabrać i od czego zacząć... Jest tutaj pewnie mnóstwo osób które mają już to za sobą i wiedzą co i w jakiej kolejności trzeba załatwić ... dla mnie jest to zagadka :) niby czytałam w internecie ale nie ma informacji co najpierw załatwić a co później i w jakiej kolejności to załatwiać jest po pr...
    • Budowa rozpocznie się za jakiś czas, ale chciałabym założyć konto, z którego będą czerpane środki na budowę. Jest wazne, żeby: 1. Było oprocentowane (godziwie) 2. Nie było limitu kwotowego przelewów 3. Wypłaty z bankomatu - min. 20 tys. dziennie Nie będzie to konto, na które będą wpływały jakieś środki regularnie - zstanie na nim zdeponowana spora suma pieniędzy, nie będzie wydana od razu, tylko etapami - około 1, 5 roku. Zależy mi, żeby pieniądze, które na niej będą leżały, pracowały na ...
    • Dom 230 m2 z poddaszem użytkowym. Dopiero teraz dostałam pozwolenie na budowę. Plan jest taki, jeżeli pogoda pozwoli zrobić jeszcze w tym roku fundamenty, reszta w przyszłym. Budowlańcy proponują ciągnąć do stanu surowego otwartego. Co Wy na to, proszę o radę?
    • Witam. Z powodu błędu architekta w odczytaniu warunków zabudowy nie dostaliśmy pozwolenia na budowę. Drewno wycięte, schnie niepotrzebnie, czas bardzo nas pogania, a procedury się niemiłosiernie wleką. Najprawdopodobniej pozwolenie dostaniemy, musimy jednak zmienić warunki zabudowy-mamy pozwolenie na fasadę do 16 m. , a nasz zaprojektowany indywidualnie dom ma 18. Pani się tym zajmująca jest nam przychylna. I pytanie-czy prośba o zmianę WZki kończy się często jej zmianą? Drugie pytanie-czy p...
    • Już ponad miesiąc. Niby mają 65 dni, ale podobno dokumenty już sprawdzone, uzupełnione, poprawione - tylko napisać. Biorąc pod uwagę, że jest to standardowy druk i nie wpisuje się tam sążnistego uzasadnienia, to czemu to trwa tak długo? Najbardziej się boję, że w ostatniej chwili coś jeszcze mi wynajdą. A wykonawca przebiera nogami, chce zaczynać. A tu jeszcze sprawa kredytu niezałatwiona - wiadomo, bez ostatecznego pozwolenia nie ma co składać wniosku. Stresuję się, mąż uważa, że zdążymy, al...
    • Witam! Proszę o radę, bo myslimy, myslimy i dalej nic nie wiemy. Mamy mieszkanie w Warszawie o wartości ok. 350 tys. i miesieczne dochody ok. 10 tys. netto (ze względu na rózne zobowiązania jesteśmy w stanie spłacać kredyt o maks. racie 2 tys. zł). Oszczędnosci mamy niewiele. Wolnego czasu w ciagu tygodnia również. Myslimy o własnym domu i bierzemy pod uwagę dwie opcje: 1) kupujemy gotowy dom / segment do wykończenia w cenie do ok. 600 tys. zł. Sprzedajemy mieszkanie, a na res...
    • Nasza budowa rozpoczela sie 16.07.2008, w grudniu 2008 otrzymamy klucze do naszego domu. Ciekawa jestem , czy tez tak szybko budowaliscie, w sumie mam obawe czy dom bedzie wystarczajaca suchy. Z jednej strony , fajnie ze tak szybko sie wprowadzimy, ale jezeli kosztami jakosci, to mowiac szczerze , wolalbym poczekac.Niestety nie mam na to wplywu, bugujemy z tzw. generalnym przedsiebiorstwem budowlanym , ktore manageruje cala budowe od A do Z.
    • Witajcie! Wczoraj wreszcie nastąpił ten dzień- wylewanie fundamentów ;) Zastanawiam się teraz nad stawianiem ścian- fachowcy namawiają, ja tez bym chciała, ale trochę ciężko z finansami... Napiszcie proszę na jakich materiałach itp można troszkę zaoszczędzić i wszystkie rady, podpowiedzi mile widziane ;)
    • Na początek chciałam się przywitać :) Podczytuję Was odkąd szukam działki ale jest to mój pierwszy post i pierwszy problem- pewnie jeden z wielu Mam zarezerwowaną do kupna działkę. Może nie jest duża - 6,5 ara - ale "foremna" i taka na razie musi wystarczyć :) Na korzyść tej działki przemawia to że ma WZkę i pozwolenie na budowę domu, a co za tym idzie określone warunki przyłącza mediów. I tu zaczyna się mój problem: prąd miał być podłączony od sąsiada. który ma skrzynkę na swojej działce, j...
    • Wybaczcie, jeśli pytanie niemądre, ale początkująca jestem:) Czytam, czytam i nijak nie kapuję: ja wynajmuję kierownika budowy, ja mu płacę, on ma za zadanie pilnować budowy, czy tak? I inspektor tak samo, ja zlecam, ja płacę, on pilnuje. Czy to nie jest dublowanie tej samej roli? I kosztów oczywiście? Dlaczego kierownik budowy nie wystarcza? Skoro ja mu płacę, to powinien pilnować moich interesów, prawda? Więc po co jeszcze inspektor? Żeby pilnował kierownika? To jest jakaś paranoja, n...
    • Kochane, mam kilka pytań bo n wiosnę chcemy zacząć budowę pod Warszawą, a obecnie jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę i nasuwa mi się kilka pytań: 1) kupujemy gotowy projekt domu od architekta,a le chcemy nanieśc w nim kilka poprawek. I teraz pytanie: czy musimy te poprawki nanieść dokładnie w projekcie przed oddaniem projektu do pozwolenia na budowę czy to nie jest wymagane. Maż sprzecza się ze mną, że do pozwolenia nie ma to znaczenia czy przesuniemy jakąś ściankę w...
    • i gdzie? nam urzędnicy pod górkę robia, juz ponad miesiąc
    • witam czy na jesień?zrobić stan zero i niech stoi czy czekać na wiosnę? jak uważacie?
    • Cześć,czy ktoś może mi napisać jak załatwia się sprawy związane z przyłączami przed budową domu? Jakie są z tym związane koszta? Wiem na razie ile potrzebuje na działkę i ile teoretycznie wyniesie mnie stan surowy zamknięty ale nie znam innych kosztów budowy:(
    • Rady proszę, bo nie daje rady. Ciagłe przeliczanie, gdzie taniej, co lepsze, wieczne szukanie kompromisów z mężem, który ma wieczne inne zdanie niż ja, kompromisyz murarzami i jeszcze mnóstwo rad od wszystkich wkoło. Teraz rozumię uprzedzenia tych znajomych co już budowali, że to wielki sprawdzian dla małżeństwa. Do tego moj M. nonstop wyjezdża i sama biegam za materialami których oczywiście nie ma, ja kupuje cement, bloczki, wapno i rury i czasem mam tak serdecznie dość, że mam ...
    • witam budowa ruszy w sierpniu, może wrześniu. Wszystko zależy od pozwolenia na budowę i wykonania przyłączy wody i prądu do działki. Jestem na etapie - dachówka czy blachodachówka, pustak ceramiczny i styropian czy ytong? W zasadzie nie wiem jeszcze nic, z naszą ekipą od budowania zaczynam dopiero rozmowy, dopiero zacznę jeździć po składach budowlanych.. Poradźcie kobietki jak zacząć??
    • Tzn chodzi mi o takiego co rzeczywiście nadzoruje budowę a nie tylko zrobi parę wpisów za parę złotych. Jakie są aktualne stawki? mm
    • czy ja mam dobre informację, że jak inwestor składa wniosek o wydanie pozwolenia na budowę, to są o tym zawiadamiane strony czyli sąsiedzi?? czy też może przeoczyłam zmianę przepisów??
    • Drogie BB, tak sie od jakiegoś czasu zastanawiamy nad budową domu. Sa momenty, kiedy jesteśmy napaleni i dzialki oglądamy i takie, że jakoś nam się nie chce nawet o tym myśleć. I takie, kiedy pasujemy i stwierdzamy, że większe mieszkanie wystarczy. Jak to się stało, że decyzję podjęłyście? I jak sobie poradziłyście z następujacymi problemami, które mi sie kołaczą: - co będzie, gdy coś sie popieprzy ze spłatą kredytu (któreś straci pracę itp) - nie dotyczy tych, co za gotówkę budują;) - d...
    • można sobie na działce wycinać drzewa, robić drogę, i inne rzeczy?? facet dopiero złożył wniosek o wydanie warunków zabudowy, zezwolenia jeszcze nie ma, a już wycina drzewa na działce, utwardza drogę wewnętrzną...można tak??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się