budowa

(131 wyników)
  • Witam, Mam do was prośbę o pomoc. Jestem schorowaną rencistką i mieszkałam sobie w spokoju do póki jeden Pan nie postanowił wybudować sklepu koło mojej działki. Nie pytał mnie nawet o zgodę a samochody budowlane wjeżdzają mi na posesję. Wybuduje też mur na swojej działce sąsiadującej do mojej, co prawdopodobnie spowoduje cykliczne zalewanie mojej działki za domem. Dostałam 3 pisma z urzędu. Jedno informujące, że rozpocznie się budowa, drugie, że wszystkie działania budowlane są przerwane do...
  • Czy może ktoś z Was przechodził procedurę, kiedy sąsiad odwołuje się od wydanego pozwolenia na budowę, chodzi mi tutaj o sposób rozstrzygiwania sprawy na poziomie województwa - sąsiad napisał odwołanie nie, bo nie (myśli, że tak jak kiedyś potrzebna jest jego zgoda, bo jest to rozbudowa połowy bliźniaka do góry). Czy tam ktoś prosi o uzasadnienie tego odwołania, czy badane są tylko zarzuty obiektywne (wszystko, zwłaszcza nasłonecznienie jest spełnione) czy może też brane są pod uwagę subiek...
  • Mamy prawomocne juz pozwolenie na budowę. Po jego uprawomocnieniu rozpoczeliśmy budowę naszego domu ( dom z piwnicą). Nasz sąsiad zaczyna jednak zaczyna nas atakowac i trochę straszyc. Czy w tej sytuacji mozemy spa spokojnie czy jednak sasiad może nam przeszkodzi i przerwea budowę?
  • Witam! Sprawa wygląda tak. Niedawno z mężem kupiliśmy działkę z projektem domu, załatwionymi wszytskimi formalnościami, z pozwoleniem na budowę. Sęk w tym, że pozwolenie na budowę zostało wydane w 2003 roku, a poprzedni własciciel nic na działce nie zrobił i nie ma żadnego wpisu w dzienniku budowy. Wiadomo, że niestety pozwolenie jest ważne 2 lata... i w tej sytacji, aby uniknąć latania po urzędach i załatwiania wszytskiego od nowa poradzono mi, żeby co dwa lata dopisać cokolwi...
  • Witam, nie wiem gdzie uzyskać pomoc w następującej spr.: - mój tata ma działkę (współwłasność z jego siostrą) - działka w dokumentach ma 1000m, fizycznie jest podzielona na pół - mamy zamiar się na niej budować - czy jeśli dostaniemy pozwolenie na budowę(szer.narzucona przez urząd w warunkach zabudowy wynosi 12m łącznie z garażem)i będziemy chcieli wtedy dokonać podziału w dokumentach, będzie to możliwe? Wejdziemy wtedy w ostrą granicę i obawiam się, że będzie problem. Jeśli nie ...
  • Witam! Mam pytanie: moja rodzina ma gospodarstwo w malej wiosce pod Radomskiem okolo 2ha- dom i zabudowania gospodarcze- od lat jest mowa o budowie drogi...i nagle otrzymalismy pismo o wydzierrzawieniu! w maju 2010 ma moja rodzina opuscic posiadlosc! Czy jest to wogole zgodne z prawem??? moja mama otrzymala wycene od rzeczoznawcy na 3,5mln zl, ale ze wzgledu na zluzycie itp chce urzäd drög tylko 1,3mln zaplacic! Odbudowa tego gospodarstwa za tä summe jest nie mozliwa- co mozemy teraz ...
  • Chyba powinnam zacząć od tego, że o warunki zabudowy walczyliśmy ponad 13 m-cy (żeby zadowolić sąsiadów). Sprawa nawet trafiła do SKO. Po wielu wyjaśniających pismach z urzędu, sąsiedzi w końcu się nie odwołali i otrzymaliśmy prawomocne warunki. W tej chwili czekamy na pozwolenie na budowę i aby uzyskało status "prawomocny" musi upłynąć 14 dni. I tu mam zasadnicze pytanie: czy sąsiedzi muszą być powiadomieni po raz kolejny? Bo na 100% czeka nas kolejne 13 m-cy walki. Serdecznie proszę o infor...
  • Chciałbym obejrzeć swoje budowane mieszkanie na Ip. w bloku jeszcze przed odbiorem technicznym mieszkania.Blok ukończony jest już w 3/4. Chodzi mi tylko o zrobienie zdjęć,które potrzebne mi będą do aranżacji pomieszczeń (plany instalacji sanitarnych są mało czytelne). Kwestia 5 min. więc chyba na ten czas kierownik może się oderwać od swoich zajęć. Czy jakieś przepisy określają ,że kierownik budowy może zabronić tego czy jest to jego widzimi się ,że mnie póści lub nie. Ni...
  • Proszę o pomoc Posiadam działkę - współwłasność z bratem. Otrzymaliśmy warunki zabudowy na "dwa budynki jednorodzinne jednolokalowe w zabudowie bliźniaczej" Decyzja ta jest na dwie osoby. Złożyliśmy do urzędu wnioski na pozwolenia o budowę, każdy osobno i każdy na swój dom. Tak wyszło że domy są takie same, będą się stykać ścianami garażowymi ale są zupełnie odrębnymi budynkami" Pan w urzędzie powiedział, że może nam wydać tylko jedno pozwolenie. Dlaczego? Ja uważam, że na działce mog...
  • Witajcie! Chciałabym dowiedzieć się czy przed uzyskaniem pozwolenia na budowę budynku mieszkalnego możemy zalać fundamenty? Pozwolenie jest w trakcie składania, jednak mamy różne informacje. Jeden kierownik mówi, że możemy zrobić jedynie wykopy natomiast zalanie betonu to już samowolka. Inny natomiast twierdzi, że to co w ziemi to możemy zrobić już teraz. W końcu sami nie wiemy jak to naprawdę jest. Chcemy żeby wszystko było zrobione jak należy. Proszę o kompetentną podpowiedź.
  • Witam. Prosze podpowiedź w jaki sposób postąpić w następującym przypadku: W 1995 roku została wydana decyzja o pozwoleniu na budowę domu jednorodzinnego, która nałozyła obowiazek zatrudnienia kierownika budowy itp., wydany został równiez dziennik budowy opatrzony pieczatką gminy. Zaraz też zaczeła się budowa domu. Dom był budowany wyłącznie przez rodzinkę: wujek - murarz, tata - elektryk, mama, brat - pomagierzy. Zadnego kierownika budowy nie było, dziennik budowy nie zawiera an...
  • mam prośbę, jestem na etapie współtworzenia umowy dzierżawy gruntu na którym będę budować budynek usługowo- handlowy. problem polega na ujęciu punktu o rozwiązaniu umowy. co wtedy gdy umowa się kończy, czy mogę odzyskać chociaż część pieniędzy zainwestowanych w budynek? proszę o szybką odpowiedź
  • Inaczej zadam pytanie, bo poprzednio nikt nie odp. Czy są jakieś konkrentne uzasadnione w prawie budowlanym argumenty, na podstawie, ktorych można odmówić pozwolenie na budowę, w momencie gdy sąsiad (piiiiiiiiii) się nie zgadza na realizację prac remontowo- budowlanych typu: wymiana okna, budowa komina (po innej niż jego strona domu) i prace wykończeniowe? Czy ktoś mógłby mi choć linka podać?
  • No właśnie, jaka jest różnica między Decyzją o pozwoleniu na budowę a Ostateczną decyzją o pozwoleniu na budowę???? Mam decyzję ale Pani powiedziała w Starostwie, że nie jest ona ostateczna (decyzja została wydana 2 lata temu). O co tu chodzi???? Sprawa dla mnie pilna ponieważ za chwilę chcę rozpocząć budowę.
  • Czy orientujecie się Państwo czy zmieniło się coś w kwestii pozwoleń na budowę? Wiem,że sem odrzucił weto prezydenta dot. ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych, która dotyczy odrolnienia gruntów w miastach ale doszły mnie też słychy,że wejdą w życie długo oczekiwane zniesienie pozwoleń na budowę.To chyba plotka bo ani w ujednoliconym tekście ustawy prawo budowlane ani w ustawach o zmianie tej ustawy nie ma o tym słowa.
  • sasiad wybudowal garaz bez pozwolenia zglosilam to do nadzoru i odpwoiedziano mi ze juz nic nie mozna zrobic bo minelo piec lat od jego budowy budynek stoi trzy metry od granicy i ma dwa duze okna czy nie musi doprowadzic go do obowiazujacych norm to znaczy zamurowac okna pomimo wszstko dziekuje za odpwoiedz
  • Chciałam zacząć budowę - jak długo będę czekała na pozwolenie na budowę (małopolskie, gm, Wielka Wieś). W gminie powiedziano, że nie wiedzą, ile będę czekać, a ja chciałabym przed zimą mieć już stan surowy.
  • Mam warunki zabudowy /od 01.07.br./,czy potrzebne jeszcze pozwolenie na budowę? Czy już mogę zacząć budowę?
  • Witam, kupiłam dom w trakcie realizacji, pozwolenie na budowę jest wystawione na byłego właściciela, czy na podstawie aktu notarialnego mogę dokonać zmiany inwestora /w odpowiednim urzędzie/, czy musi być przy tym obecny były właściciel...? Pozdrawiam awi2
  • Chodzi o firmę Terenix i osiedle Odkryta 1. Podpisaliśmy taką umowę wczoraj i mam takie uwagi: 1. po podpisaniu okazało się, że nie dostaniemy naszego egzemplarza dopóki nie wpłacimy zadatku (3000 zł), choć na umowie napisane było, że na wpłacenie mamy siedem dni od daty podpisania umowy. 2. pracownik powiedział, że firma nie ma pozwolenia na budowę więc nie może podpisywać umów przedwstępnych dlatego podpisuje umowy rezerwacyjne. Czy to jest zgodne z prawem? 3. Do umowy przedwstępne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się