Forum Dom Architektura
ZMIEŃ
      budowa

budowa

(160 wyników)
    • Witam, jestesmy na etapie stanu surowego otwartego. Budujemy dom z garażem w bryle budynku. chcielibysmy zmienić troszkę projekt i zaadaptowac garaż na pokój z garderoba i łazienką a garaż wybudowac wolnostojący. Polega to na tym, że zamiast drzwi garażowych byłoby okno i dodatkowo trzebaby wybić drzwi wewnątrz. Rozmawiałem z kierownikiem budowy i powiedział mi, że ni ema takiej możliwości ponieważ zmieniam przeznaczenie pomieszczenia i w takim przypadku nikt nie odbierze mi do...
    • Mam pytanie do osób, które robiły projekt indywidualny. Z różnych powodów zdecydowaliśmy się na zrobienie domu wg projektu indywidualnego. To, że będziemy musieli słono zapłacić za nasz projekt też już wiemy. Jednak nie chcielibyśmy aby architekt-artysta zaprojektował nam dom w pełni spełniający nasze wszelkie upodobania i zachcianki, na którego wybudowanie nie będzie nas stać. Niestety po wstępnych rozmowach stwierdziłem, że moje wyobrażenia rozmowy z architektem są całkiem i...
    • witam mam pytanie do forumowiczow powiedzcie mi ktory dom bedzie tanszy w budowie , zakladajac ze bedzie z takich samych materialow www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=120&a=287&sid=2&projekt=24 www.lipinscy.pl/project.xml?id=62118&keys=2&offset=30&backcmd=Collection www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3492
    • gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3801573.html
    • W Polsce wiele osób ma antyżydowskie uprzedzenia a tymczasem Zydzi żyli na ziemiach polskich przez tysiąclecia,zostawili po sobie wiele zabytków i dóbr kultury.Muzeum im sie z całą pewnością należy( tnij.org/fajneubrania )
    • Postanowiłem zarzucić temat na forum ponieważ chciałbym się dowiedzieć co o tym myślą architekci.. Temat: Po co młody architekt musi pracować rok na budowie , aby zdobyć uprawnienia? Czy nie wystarczą 2 lata praktyki w biurze architektonicznym? Co daje mu rok pracy na budowie??? Jak ma to zrobic skoro pracuje w biurze architektonicznym? Moim skromnym zdaniem jest to zupełnie zbędne. Moje argumenty przeciwko temu: 1.Konstrukcję i tak robia konstruktorzy... 2.Rok czasu to za krotko ...
    • Witam Bardzo proszę o pomoc. Chce kupić działkę leśna w otulinie Mazowieckiego Parku Krajobrazowego. Działka jest z pozwoleniem na budowę i wydanym dziennikiem. Teoretycznie budowa trwa kilka lat, w praktyce na działce nic nie ma, ostatni wpis jest sprzed 1,5 roku. Nie odpowiada mi projekt domu, na który wydane jest pozwolenie na budowę i chce ten projekt zmienić. W delegaturze Arch. Miasta dowiedziałam sie dzisiaj, że zmiana projektu jest możliwa, trzeba zrobić nowy projekt i plan z...
    • Czy na remont polegający na wyburzeniu ścianek działowych (poza tym normalnie - malowanie, nowe płytki itd itp) potrzebne jest pozwolenie na budowę ? Tak mnie poinformowała urzędniczka, a wg mnie art 29 Prawa budowlanego wcale tego nie przewiduje.......
    • powtarzam ,,małuję,, z tematu : chcemy domu, ktory bedzie jak najbardziej "budzetowy" - tani w eksploatacji i tani w budowie. żadnych fanaberii, wolich oczek itp. dom bedzie parterowy z uzytkowym poddaszem, dach dwuspadowy (blachodachowka). jakie rozwiazania mozecie zaproponowac? jakie sugestie? co jest rozwiazaniem racjonalnym - tanim i praktycznym, a czego na pewno w domu nie robic? jestesmy otwarci. dom ma miec okolo 120m2 pow. uzytkowej (moze troszke wiecej). na dole kuchnia, pral...
    • Witam serdecznie Pomozcie w napisaniu pracy zaliczeniowej dla studentki we Francji. Ma to byc praca na 5 stron ale wiem, ze to jest temat rzeka,wiec moze chociaz w punktach , zakres roznych branz, prawa, technologii,organizacji , itp. Jakie aspekty , konkrety wplywaja na koszt budynku , mieszkania. Dziekuje
    • Witam, jestem na samym początku organizacji Budowy DOMU. Na razie zdobyłem przepiękną działkę (wym.: szer.:30m x gł.:42m) nad Zalewem Zegrzyńskim i właśnie zaczynam załatwiać sprawy formalne. [b]Tym samym zaczynam także poszukiwania Biura Architektonicznego lub Architekta [/b]z okolic Warszawy (bądź z terenu całej Polski) projektującego domy jednorodzinne. [b]Czy ktoś posiada pozytywne doświadczenia z branżą Architektoniczną, tzn.: może polecić Architekta bądź Firmę Archite...
    • Mata igrzyska!
    • Mif nasz bohater z forum ( ponoć zbudował domeczek ) ,,płacze,, że : cytat Większość osób, które szukają wsparcia w projektach, to ludzie mało zamożni, powiedziałbym biedni. Mają przeznaczoną kwotę na budowę i raczej żadnych zapasów i możliwości wsparcia finansowego budowy. Przeliczają koszty budowy stanu zamkniętego, a wykończeniówka jest poza ich możliwościami obliczeń i kalkulacji. A ona jest najdroższa. Dodatkowo przypada na końcówkę budowy, gdzie zasoby finansowe są bliski...
    • Witam Jestem posiadaczem działki przeznaczonej pod uprawy rolne. Mam pytanie: czy mogę na tej działce postawić domek (35m kw.) bez ubiegania się o pozwolenie na budowę, czy też konieczne jest odrolnienie części działki i uzyskanie pozwolenia?
    • Czy mogę wybudować wiatę garażową drewnianą przy granicy sąsiada? Czy jest potrzebne zezwolenie na budowę. Jakie warunki zabudowy musza być spełnione?
    • Posiadam 3ha.lasu położonego na skraju wioski, chcę wybudować sobie dom. Składałem kilka razy pisma do urzędu miasta o przekwalifikowanie części gruntu leśnego na budowlany, dostając każdorazowo odmowę np.:1 brak dostępu do gazu,wody,prądu,tel.,co w rzeczywistości jest bzdurą ok.15mb.od granicy są dwa domy i dwa następne w budowie. Druga odmowa była następująca : plan zagospodarowania przestrzennego nie przewiduje od granicy mojej a sąsiadów grutów budowlanych. Przyczym dowiedział...
    • Zaczynam budowę i nie mam szmalu. Jak myslicie uda mi się?:-)))
    • Witam, zamierzam postawic domek parterowy bez podpiwniczenia. Domek wyobrażam sobie jako przeciętny (tzn. żadnych złotych klamek itp). Czy zmieszczę się w 180.000 PLN Budowa dotyczy okolic Wrocławia. Pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie.
    • Proponuję technologię budowy domów i domków rekreacyjnych z żerdzi, bel słomy, gliny i glino-betonu. Fundament punktowy,konstrukcja (wspólna dla) ścian podług, stropów i połaci dachowych będzie składana z elementów modułowych z zamontowanymi instalacjami. Będzie wypełniana belami słomy i zalewana (pryskana) gliną i glino-betonem. Samościskająca się podłoga, dach z dranic i wiór osikowych. Poszukuję do współpracy firmy budowlane i architektów. Koszt z najtańszym wykończeniem 1mkw....
    • ale siara!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się