Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      budowa

budowa

(540 wyników)
    • Mam zapytanie, na jakim etapie budowy musi być dom żeby można było zgłosić odbiór domu. Także jakie dokumenty są potrzebne do odbioru. Będę wdzięczna za informację. ;-)
    • Na wiosnę rozpoczynam budowę domu. Gdzie najłatwiej znaleźć odpowiedniego kierownika budowy? Czy jest jakaś baza danych dostępna przez internet?
    • Czy ktoś z państwa korzystał z usług wc chatka? Właśnie jestem na etapie wyboru firmy świadczącej tego typu usługi, z którą zwiążę się na dłuższy czas, bo praktycznie przez cały okres budowy kibelki będą musiały być na działce. Chodzi zatem o ich czyszczenie, opróżnianie, abym nie musiał sam tego robić ;)
    • Ponoć aby samemu zbudować dom, gdzie nie gdzie, pod pewnymi warunkami i w pewnych okolicznościach tylko ktoś z uprawnieniami budowlanymi może dać projekt budowy do urzędu gminy. Więc chciałabym się spytać o co tu chodzi - abym mogła sobie sama zbudować - jak zdobyć te uprawnienia, czego muszę się nauczyć, i czy to takie trudne, oraz jakie są warunki do ich zdobycia? I jeszcze jedno - czy zawsze jak ktoś sam chce się budować na swoim terenie musi mieć uprawnienia budowlane aby zyskać pozwolen...
    • Witam!!! Mam pytanie: czy dom jednorodzinny w stanie surowym z założonym centralnym i kanalizacją oraz z tynkami na parterze można zgłosić jako zakończenie budowy?????????? bardzo proszę o pomoc.
    • Mam pozwolenie na użytkowanie domu, ale cały czas jestem w trakcie budowy i nie ukrywam, zależy mi z pewnych względów na przedłużaniu tego okresu, nawet jeśli będzie trzeba, w nieskończoność (nie ma obowiązującego terminu na zakończenie budowy); wpisy należy dokonywać przynajmniej raz na 3 lata (zmiana od 2008 r.) i właśnie: w starostwie powiedziano, że tylko tych zdarzeń budowlanych, które wymagają pozwolenia na budowę. Wcześniejsze wpisy podczas trwania budowy były różne, tj. o zdarzeniach ...
    • Witam serdecznie, mamy już ukochaną, wyczekaną działkę i robimy pierwsze przymiarki do projektów budowlanych. Ponieważ chcielibyśmy budować pomału, za gotówkę / kredytu się boimy:(/ na jaki koszt plus minus powinniśmy się nastawić? czy drożej wychodzi budowa domu parterowego czy z poddaszem użytkowym? Znalazłam 2 projekty ; sam parter plus parter z poddaszem - podobne wizualnie i o dziwo różnica w wysokości obu budynków to zaledwie 0,6 m:/ czy za ok 200-250 tys. jesteśmy w stanie postawić s...
    • Witam! Czy do wytyczenia miejsca budowy domu konieczny jest geodeta?czy wystarczy przestrzegać prawa i wytyczyć można samemu?
    • Witam, Jestem w trakcie sprzedaży mieszkania i wiąże się to z koniecznością wymeldowania się z dotychczasowego adresu. Jestem w trakcie budowy domu (na chwilę obecną stan surowy otwarty) i zastanawiam się czy mogę zameldować się na pobyt stały już pod tym adresem.
    • Witam, Mam pytanie czy macie doświadczenia lub znacie strony z opisem jak założyć spółdzielnie mieszkaniową i wybudować blok krok-po-kroku? Branże deweloperów są tak wysokie, że to jest chyba pomysł warty przemyślenia?
    • Hej, posiadam działkę rod w mieście i chcę założyc wc. Potrzebuje waszej pomocy bo nie do końca wiem jak to wykonac. Kupiłam juz zbiornik po paliwie 1000l w kratce i zamiezam go zakopac obok altanki. W altance zdrobic sedes i podłaczyc rura pod ten zbiornik. Myslałam tez aby w zbiorniku na dole zrobic dziurę aby powoli to sie wchłaniało. Wiem ze to mało ekologiczne ale mam masę znajomych i zaden na 300m2 działki nie ma oczyszczalni scieków wszystkim sie to wchłania i wszyscy zyja choc w miesc...
    • Witajcie! Na wiosnę planuję budowę tarasu, chciałbym zapytać czy miał ktoś doświadczenie z wykorzystywaniem takich materiałów jak deska kompozytowa czy deska wpc do takiej konstrukcji? Osobiście zainteresowałem się propozycją GrupyEcco i ich produktem Proszę o opinię jeśli ktoś ma już doświadczenie w budowie tarasu. Adam
    • Zapraszam do dyskusji na ten temat Moim zdaniem podstawowym problemem w uzyskiwaniu pozwolenia na budowę jest właśnie licencja na wykonywanie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie zwana uprawnieniami budowlanymi. Przepisy prawa są tak zbudowane, że wszystkie kontrole, sprawdzenia, itd. dotyczące wiedzy fachowej mogą wykonywać tylko osoby z uprawnieniami dotyczy to również urzędników, którzy muszą posiadać takie uprawnienia jeżeli np. jadą na kontrolę na budowę. Przykładow...
    • Witam Przymierzam się do budowy domu - i tu pytanie do osób które w ostatnim czasie budowały dom - jaki jest w przybliżeniu koszt budowy domu ok 100-120 m2 do stanu surowy zamknięty. Chodzi mi o klasyczny dom, poddasze użytkowe z dwuspadowym dachem (dach prosty bez okien). Mam swiadomość że koszty w zależności od rodzaju budowy i użytych materiałów mogą się znaczaco różnić dlatego chodzi mi o przedział cenowy od min. do max. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi - szczególnie od osób k...
    • Na wiosnę planujemy zacząć budowę domu, no i właśnie pojawia się problem nocowania dwóch wykonawców. Miejsce budowy oddalone jest o 20 km od teraźniejszego mieszkania, więc mieszkanie u nas raczej odpada. Jak to u Was wyglądało?Może ma ktoś do odsprzedania przyczepę kempingową?
    • Witam. niedawno wpadłem na pomysł przemeblowania pokoju. lecz mam pewien problem: mam łóżko piętrowe, i chcę je rozdzielić na dwa osobne. lecz drugie ma by być na antresoli. jest to standardowe łóżko piętrowe, o wymiarach ok. 200cm x 100cm. i oczywiście problemem jest budowa antresoli. odległość od podłogi do łóżka mogłaby być min. 170cm. co prawda mam mieszkanie o wysokości 2,5 m, lecz antresola byłaby tylko do spania. czy ktoś orientuje się, jak można je mocno, solidnie zrobić tak, aby wytr...
    • udać? Planuję rozpoczęcie budowy domu 180m2 z uzytkowym poddaszem. Całość inwestycji od rozpoczęcia prac do wprowadzenia chcę przeprowadzic w 180 dni. Budowa tradycyjna: Lawa fundamentowa Sciany ,strop ytong Dach dwuspadowy dachówka cementowa Parter tynki gipsowe poddasze płyta g-k ogrzewanie mieszane podłogówka + grzejniki piec gazowy +kominek z płaszczem wodnym. Budynek posiada prostą bryłe niema żadnych udziwnień,wykuszy ,balkoników itd. Do budowy chcę przystopić po załatwieni...
    • ile może potrwać budowa domku jednorodzinnego? od czego to zależy?
    • Jeśli przy projekcie jest kwota stan surowy bez instalacji 260 tysięcy, to czy rzeczywiście trzeba tyle mieć, czy można jednak zaoszczędzić np tańszymi materiałami, a jeśli tak to ile mniej więcej? pozdrawiam
    • rozpoczynamy na wiosnę budowę domu mamy już pozwolenie na budowę, mam starą książeczkę mieszkaniową PKO założoną w 87 r. i chcę ją zlikwidować korzystając z tzw. premii gwarancyjnej, czy ktoś z Was ma doświadczenie jakie dokumenty trzeba złożyć i w jakich terminach czy już to muszę zrobić mając pozwolenie na budowę - kolejki teraz w banku PKO są tak gigantyczne wiec może ktoś z was mi pomoże...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się